20 aprilie 2024

Constantin Ninu şi Florin Cişmaşu, cetăţeni de onoare ai Mangaliei

Mangalia este un oraş destul de sărac la capitolul „cetăţeni de onoare“. De-a lungul timpului, au primit acest titlu un fost preşedinte al Daewoo Mangalia, producătorul Festivalului „Callatis“, regizorul Cornel Diaconu, dar şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. În administraţia Mihai Claudiu Tusac, ar fi urmat să primească titlul cu pricina interpreţii Mihai Trăistariu, Inna şi Claudia Pavel. Aceştia s-au ales, în schimb, cu titluri „verbale“ din partea fostului primar, întrucât propunerea de a deveni cetăţeni de onoare nu s-a concretizat prin votul Consiliului Local.

Constantin Ninu şi Claudiu Florin Cişmaşu sunt cele două nume propuse de Consiliul Local Mangalia pentru a primi titlurile de cetăţeni de onoare, post-mortem.

Constantin Ninu este absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri de Artilerie de la Dadilov, participând la toată campania celui de-al doilea război mondial, chiar din perioada cedării Transilvaniei, a Basarabiei şi Bucovinei, din prima zi (22 iunie 1941) şi până în ultima (9 mai 1945), fiind rănit de două ori pe cele două fronturi. Potrivit celor doi fii ai săi, cei care susţin acordarea titlului de „cetăţean de onoare“ lui Constantin Ninu, „După 22 iunie 1941, acesta a luat parte, direct, la prima linie a frontului, ca observator de artilerie şi activ la toate acţiunile de luptă ale Regimentului 14 Artilerie Craiova. Dintre primele bătălii dramatice care i-au rămas vii în minte sunt cele de la Hotin, Lipnic, Ţiganca, Odessa, Krivoirog, Stalingrad, Cotul Donului. După 23 August 1944, a luptat pe fronturile de la Calafat, Turnu-Severin, Orşova, Cazane, Timişoara, Guylovary etc, culminând cu cele de la Budapesta şi la trecerea Hronului, unde a oprit înaintarea inamicului, distrugând şase „Panzere“ de 90 de tone“. După alte bătălii la care a participat, deşi fusese rănit pentru a doua oară, Constantin Ninu a revenit în România, pe jos, de la Praga, făcând patru luni şi jumătate până la Craiova.

Pentru faptele sale de vitejie, Constantin Ninu a fost decorat, printre altele, cu două medalii „Virtutea Militară“, o medalie „Bărbăţie şi Credinţă“, două „Crucea Serviciului Cradincios cu Spade clasa a II-a“, cu o „Cruce de Fier“ şi o „Cruciadă împotriva bolşevismului“ (distrusă de unul dintre fii săi în anii comunismului), o medalie jubiliară „100 de ani de la naşterea lui Carol I“, alături de „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial“ şi multe altele. În total, Constantin Ninu a fost răsplătit cu 12 decoraţii, ordine şi medalii. Ulterior, fiind exclus din armată, pe motivul participării la luptele din Est şi al deţinerii unor decoraţii incomode, Constatin Ninu a muncit pe diferite şantiere, printre care pe cel de ridicare a podului de peste lacul Mangalia.

În Mangalia, el s-a stabilit în 1953, ca subofiţer al unităţii militare de vedete rapide, specialitatea transmisiuni. A decedat în 2004, suferind din cauza rănilor din timpul războiului.

Florin Claudiu Cişmaşu a primit, de la preşedintele Băsescu, Virtutea Militară în grad de Cavaler

Maistrul militar clasa a II-a, Claudiu Florin Cişmaşu este născut în Mangalia. În anii petrecuţi în rândul Armatei, acesta a participat la operaţiuni în Afganistan şi Irak, dar şi la exerciţii în Statele Unite ale Americii. În decursul timpului, Florin Claudiu Cişmaşu a obţinut diplome de merit pentru profesionalismul, devotamentul şi contribuţia aduse în cadrul misiunii „Iraqi Sunset“ 2009, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei Române“, clasa a II-a, în semn de înaltă preţuire „pentru contribuţia remarcabilă la ridicarea prestigiului Armatei Române, a rezultatelor deosebite obţinute“, „Omul anului 2009, categoria maiştri militari şi subofiţeri“, acordată de Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Dorin Dănilă, certificate de participare la exerciţiile „Jackal Stone 2009“, „Rousofex 2010“, „KFOR“, „Layman Teacher 05“.

Maistrul militar Cişmaşu a primit, de asemenea, Emblema de Onoare a Statului Major General („pentru contribuţia meritorie adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice, executate în teatrul de operaţii din Irak“), precum şi Virtutea Militară în grad de Cavaler (post-mortem) din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Pe 5 iulie 2010, un avion de tip An-2, care făcea un zbor de antrenament, se prăbuşea cu 14 persoane la bord. 12 oameni şi-au pierdut viaţa atunci – patru militari din Forţele Aeriene şi opt din Forţele Navale. Printre aceştia se afla şi Florin Claudiu Cişmaşu.

Consiliul Local Mangalia poate conferi titlul de „Cetăţean de onoare“ persoanelor care, prin activitatea lor au adus un aport deosebit la dezvoltarea economică, socială, ştiinţifică şi culturală a oraşului sau celor care au contribuit la îmbunătăţirea şi promovarea imaginii localităţii în ţară sau în străinătate.

1 thought on “Constantin Ninu şi Florin Cişmaşu, cetăţeni de onoare ai Mangaliei

  1. Daca Ninu a venit in Mangalia in 1953 cum naiba i-a fost retrocedat terenul vis a vis de posta veche unde fii lui au stricat fata orasului cu Bomba de carciuma de unde pleci Avion si te lasa fara bani Parasutele de la posta ??? Probabil in memoria tatalui D zeu sa-l ierte . Sa vezi ce s-ar putea sa intre cu Panzerul in sandrama ala cu blocul da langa cand va incepe iar cu reclamatiile.

Comments are closed.