16 aprilie 2024

Raportul Curţii de Conturi: Mangalia, secătuită de bani de către „vechea administraţie“. Tusac e bun de plată!

Dezastru de zeci de milioane de lei în Primăria Mangalia, aşa poate fi descrisă concluzia raportului Curţii de Conturi pentru anul 2012. Înainte de a fi chemaţi să voteze execuţia bugetară pe anul trecut, consilierilor le-a fost citită, de către funcţionarii primăriei, o parte a acestui raport, în cadrul celei mai recente şedinţe.

Potrivit directorului Direcţiei Economice a Primăriei Mangalia, Bogdan Dima, în Raportul Curţii de Conturi sunt punctate mai multe nereguli crase, în urma cărora bugetul local a fost păgubit cu zeci de milioane de lei. Printre aceste nereguli, spune specialistul în ale finanţelor de la primărie, citând raportul Curţii de Conturi, se numără „neprezentarea şi neaprobarea de către Consiliul Local a execuţiilor bugetare, cu scopul de a redimensiona cheltuielile în acord cu gradul de colectare a veniturilor astfel încât, la sfârşitul anului, să nu se înregistreze plăţi restante. În consecinţă, la finele anului 2012, plăţile restante au fost în cuantum de 27,89 milioane de lei”. Potrivit lui Bogdan Dima, debitele primăriei către furnizori şi prestatori de servicii nu provin doar din angajamentele şi plăţile neonorate în 2012, ci şi din anii anteriori. Cum, însă, anul acesta Consiliul Local a aprobat două împrumuturi, în valoare de aproape 200 de miliarde de lei vechi, o parte a datoriilor s-a stins, fiind evitată insolvenţa financiară a primăriei.

Callatis Therm, chiriaş cu datorii de 3,8 milioane de lei

 SC Callatis Therm SA Mangalia, agentul economic ce ar fi trebuit să ne încălzească locuinţele în iarna lui 2011, nu a declarat şi nici nu a plătit taxele la nivelul impozitului aferent clădirilor aparţinând domeniului public şi privat al municipiului, pe care le avea închiriate. Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, datoria SC Callatis Therm la primărie se cifrează la 3,8 milioane de lei.

Primarul urbei, Cristian Radu, a ţinut să declare, cu ocazia prezentării concluziilor raportului, că: „Sperăm ca, în viitorul apropiat, să scăpăm de coşmarul Callatis Therm. În fiecare zi ne vin tot felul de popriri din cauza acestei firme. În această privinţă, raportul Curţii de Conturi nu este deloc favorabil vechii administraţii. Discutăm de datorii de câteva milioane de euro şi trebuie să găsim şi factorii responsabili pentru această situaţie”.

Iniţial denumit „ordonatorul de credite” sau „vechea administraţie”, în cele din urmă numele celui ce s-ar face vinovat, potrivit  situaţiei creionate de specialiştii Curţii de Conturi a apărut pe buzele celor prezenţi la şedinţă: fostul primar, Mihai Cladiu Tusac. Recomandarea făcută de Curtea de Conturi este simplă: „să se stabilească întinderea prejudiciului şă să se ia măsuri  de recuperare a acestora”. Lucru ce s-ar putea întâmpla în scurt timp, dacă ţinem seama de declaraţiile actualului edil, care a declarat că ieri, vineri, 31 mai, primăria a făcut plângeri penale pentru stabilirea vinovaţilor de marasmul bugetului local al mangalioţilor.

De la primărie, pentru Callatis Therm, fără număr: 7 milioane de lei!

 Tot Callatis Therm-ul este, în continuarea raportului, vedeta principală a unui „prejudiciu al bugetului local de 7 milioane de lei”: „Acesta a fost cauzat de neaplicarea unor hotărâri de consiliu din 2009, cu privire la micşorarea preţului gigacaloriei. Este vorba despre diferenţa de subvenţie plătită furnizorului de energie termică, cheltuielile de judecată şi dobânda percepută pentru întârzierile la plata întârzierilor, în urma unor sentinţe ale instanţelor de judecată. Diferenţele au rezultat ca urmare a necomunicării şi neaplicării reducerii preţului gigacaloriei pe o perioadă de mai bine de un an“, se spune, în continuare, în raport.

Avocaţii minune ai lui Tusac: dosare de un milion pierdute în instanţă şi onorarii de sute de mii de lei

 Faimoşii avocaţi ai fostului primar ar fi constituit o altă „gaură neagră” a bugetului local. Astfel, anul trecut, cu un avocat ce a fost, totodată, şi funcţionar public, ca şef al Servicului Juridic din primărie – şi, deci, aflat în condiţii de incompatibilitate – Iulian Laurenţiu Dumitraşcu, au fost încheiate şi derulate contracte în valoare de 175.160 lei. Timp în care, un alt reprezentant al breslei, Emil Tatu, a fost angajat printr-un contract de asistenţă juridică lunară “pentru recuperare creanţe fiscale, acordare de consultanţă şi executare silită”. Potrivit raportului citat de Bogdan Dima, “acestuia i-au fost plătite, nelegal, onorarii de succes de 165.000 de lei”.

Replica lui Cristian Radu nu a întârziat: “Avem dosare de un million de euro pierdute de aceşti avocaţi, dar aceştia au fost plătiţi. Avem doveţi că aceştia nu au apărat, în instanţă, administraţia locală”.

Mediatizarea pachetelor pentru pensionari ne-a costat, anul trecut, 800 de milioane de lei vechi

 Cireaşa de pe tort vine din zona media. Plătită „de la primărie“ cu sume fantastice. Astfel, anul trecut, „au fost plătiţi 80.088 lei, din resurse ale bugetului local“ postului de televiziune Neptun TV. „Suma a fost oferită în condiţiile în care cheltuielile în sine nu sunt unele de publicitate şi nu sunt nici în folosul cetăţenilor. Postul de televiziune a prezentat, în programele de ştiri, spoturi de campanie electorală, care nu ar fi trebuit remunerate de Municipiul Mangalia, iar cea mai mare parte a ştirilor nu a avut legătură cu prevederile contractului de publicitate“, potrivit raportului Curţii de Conturi.

Reprezentanţii primăriei spun ca materialele video invocate nu există în dosarul doveditor. Mai mult, în timp ce, în referatul primăriei, prin care se încheia contractul de publicitate cu TV Neptun, primăria stipula că, „printre momentele ce dorim a fi mediatizate se numără încheierea proiectului „Mangalia, produs turistic integrat“, refacere tramă stradală Neptun-Olimp, pregătiri ale sezonului estival 2012, „Lumina de la Malul Mării“, în documentele justificative apar materiale video cu totul altele: concurs de încondeiat ouă, pachetele pentru pensionari, petrecere de Paşti etc. Contractul cu TV Neptun pentru anul 2012 a fost încheiat în luna aprilie.

Peste 1.000 de mangalioţi au datorii mai vechi de 5 ani la chirii şi redevenţe

 Alte câteva „scurgeri“ de la bugetul local sunt, pentru 2012, cu totul nesemnificative, comparativ cu dezastrul mai sus menţionat. Angajatii Direcţiei Economice afirma ca, la finele lui 2012, existau 1.028 de contribuabili ce figurau cu debite la bugetul local, mai vechi de cinci ani, în valoare totală de 3,3 milioane de lei. O parte a acestora nu s-au prescris, deci mai pot fi recuperate.

237 de proprietari de clădiri din Mangalia deţin şi alte imobile, în localităţi din judeţ şi din ţară, fără, însă, să depuna declaraţii prevăzute în acest caz şi prejudiciind bugetul local cu peste 8.000 de lei. La 31 decembrie 2012, primăria avea de recuperat chirii sau redevenţe, de la 189 de chiriaşi şi concesionari ai terenurilor publice şi private ale municipiului circa 171.000 de lei. Potrivit funcţionarilor din primărie, unora dintre aceştia nu li s-a luat niciun fel de chirie sau taxă de concesiune.

4 thoughts on “Raportul Curţii de Conturi: Mangalia, secătuită de bani de către „vechea administraţie“. Tusac e bun de plată!

  1. si in prezent primaria are angajat un avocat tot pentru recuperare creanţe fiscale, acordare de consultanţă şi executare silită. care e diferenta?

  2. Domnule primar, cind veti lua masuri impotriva consilierilor care au aprobat asemenea aberatii? Este in primul rind vina lor care au votat si apoi vina lui Tusac care, stim, ca nu semna nimic direct ci doar stampila!

  3. Viceprimareeeee Maganuuuu? Te faci ca ploua dupa ce Tusac ti-a umflat buzunarele si ati facut impreuna numai ilegalitati?

Comments are closed.