Pentru că târgul organizat duminica este insalubru, alimentele, vândute prin maşini, pun în pericol sănătatea cumpărătorilor

La Mangalia, a devenit, de ani buni, tradiţie, ca în fiecare duminică, cetăţenii să se aprovizioneze din târgul ce funcţionează în zona M.I. Dobrogeanu, pe motiv că produsele expuse sunt mai ieftine. Oamenii ignoră, însă faptul că peştele, carnea de porc, produsele lactate şi pâinea se vând în dubiţe, în praf sau la cheremul insectelor, punându-şi, astfel, sănătatea în pericol. Reprezentanţii CSVSA Mangalia spun că acest târg nu este autorizat, nu dispune de hale special amenajate, în care să existe apă rece şi caldă, spaţii de depozitare adecvate etc. astfel că cetăţenii se expun la îmbolnăviri doar pentru că plătesc pentru produsele cumpărate mai puţini bani. „Un târg foarte bine amenajat şi dotat corespunzător se află în comuna General Scărişoreanu, iar, în curând şi la Negru Vodă, în parteneriat cu vecinii bulgari. Din câte am înţeles, demersuri similare vor fi făcute şi la nivelul Mangaliei, unde, deja, se reabilitează Piaţa Saturn. De asemenea, se are în vedere amenajarea unui târg care să ofere condiţii optime de comercializare a produselor alimentare în aceeaşi zonă

M.I. Dobrogeanu. Până atunci, recomand cetăţenilor să se aprovizioneze din spaţii autorizate şi să nu facă economie când este vorba despre propria sănătate”, a declarat şeful CSVSA Mangalia, dr. Nicu Săvescu.

Pe lângă carnea şi lactatele proaspete, târgul are mare căutare datorită conservelor făcute de gospodine (zacuscă, murături, dulceaţă), cratiţelor din fontă, legumelor şi fructelor, o idee mai ieftine decât în magazine. Aşa se face că zona devine extrem de aglomerată încă de la primele ore ale dimineţii, târgul terminându-se în jurul orei 10.00. Ceea ce afectează retina este, însă mizeria în care se vând produsele, unii comercianţi expunând tăvile cu mărfuri chiar şi jos, pe pământ.




1 Decembrie, Ziua Mondiala SIDA: la Mangalia vor avea loc dezbateri si actiuni de strada pentru constientizarea pericolului HIV/SIDA

1 Decembrie marchează la nivel international Ziua Mondială SIDA, ocazie cu care UNOPA a demarat,  la nivel national, o campanie de informare si educare a comunitătii cu privire la infecţia HIV. În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor de persoane seropozitive membre ale federaţiei UNOPA,  sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass media, pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar si nevoia urgentă de programe de informare si educare a populatiei pentru a preveni răspândirea infectiei. Totodată, în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie asociatiile membre UNOPA realizează activităti publice de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminarii.

Asociatia „O raza de lumina“ din Mangalia, organizatie fondatoare membra UNOPA va desfasura urmatoarele activitati: joi 29 noiembrie, de la ora 11.30 Masa rotunda care va avea loc la Casa de cultura a Municipiului Mangalia, iar sambata, 1 Decembrie, voluntarii asociatiei vor distribui materiale informative si de preventie in comunitate.

O altă componentă a campaniei se desfăsoară online, sub sloganul „Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”, prin intermediul site-ului interactiv www.iamademana.ro. Componenta online este destinată întregii comunităti, în special tinerilor. Site-ul este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de sustinere celor afectati de infectia HIV, care au nevoie de suport în lupta lor de zi cu zi. Tot aici persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăiesti cu HIV. Site-ul este si o cale de informare pentru cei care îl accesează, oferind informatiile esentiale legate de infectia HIV.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor seropozitive UNOPA a demarat în acest an programul Viată cu HIV, cu sprijinul  Companiei GlaxoSmithKline,  prin care a pus la dispozitia pacientilor două servicii gratuite, SMS+ si Helpline +, servicii care pot fi accesate pe site-ul www.viatacuhiv.ro .

In Romania sunt înregistrati un număr de 11.399 pacienti infectati cu HIV în viată, din care 9475 sunt în evidentă activă, adică au trecut cel putin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7652 pacienti fiind sub tratament antiretroviral. În primele 9 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 cazuri noi de infectie HIV la nivel national, infectati în proportie de 51 % pe cale heterosexuală, 29% prin consum de droguri intravenoase, 12% în rândul bărbatilor care fac sex cu alti bărbati.




Oaspeti din tara si de peste hotare, asteptati la manifestarile Zilelor Scolii Sf. Apostol Andrei

Comunicat de presa

Sezonul sărbătorilor de iarnă se deschide, festiv, pentru elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială “Sf. Andrei” din Mangalia. Deoarece numele școlii este legat de Apostolul românilor, Întâiul Chemat – Andrei, şcoala care îi poartă cu mândrie numele, doreşte să fie cea dintâi care să demonstreze că educaţia se poate face și prin bucurie și sărbătoare. Proiectul sub care se vor desfăşura activităţile  dedicate zilelor școlii, va fi pe parcursul a două zile (29- 30 noiembrie 2012) și poartă numele de: “MAREA NEAGRĂ…TOT MAI NEAGRĂ”.

Scopul acestui proiect este îmbunătăţirea competențelor sociale, vizând mai ales latura creativă a elevilor și facilitarea integrării școlii în relaţii de parteneriat cu alte instituţii şcolare. De aceea,  activităţile extracurriculare vor pune accent pe joc, pe imaginaţia și spontaneitatea copiilor participanţi. Evenimentul va fi cu atât mai deosebit, cu cât se aşteaptă  prezența unor oaspeţi speciali, nu numai din țară, ci și de peste hotare. Școala ANNE FRANK din ESCWITS, GERMANIA, şcoli partenere din trei localităţi din BULGARIA: TOSEVO, SABLA, DURANCULAC, Grupul Școlar “ANTIM IVIREANUL” din RÂMNICU-VÂLCEA, Școala “ALEXANDRU CIUCURENCU” din TULCEA, împreună cu alţi parteneri școlari locali,  reprezintă suita de invitaţi pe care școala îi aşteaptă cu nerăbdare.

Programul activităţilor este unul divers, care își doreşte să valorifice și să evidenţieze calităţile copiilor noştri. Astfel, se vor organiza  ateliere de creații plastice, un atelier ecologic, un concurs de cultură generală, o șezătoare literar- muzicală, o dramatizare. Activităţile vor culmina cu un program artistic în care vor fi implicate atât gazdele, cât și invitaţii. Copiii noştri au ocazia să lege noi prietenii, să facă schimb de opinii și de experienţă cu alţi copii, să își împărtășească bucuriile vârstei și frumuseţile de care sunt capabili, sub îndrumarea atentă a dascălilor. De aceea, această sărbătoare a Școlii Gimnaziale “ SF. ANDREI”, devine, de fapt, o sărbătoare a prieteniei, a bucuriei împărtășite cu cei de lângă noi.

Școala Gimnazială “SF. ANDREI” se pregăteşte intens cu tot ce are mai bun: de la director, cadre didactice și până la elevi, toţi muncesc pentru a crea un mediu propice în care calitatea învățământului românesc să se evidenţieze.

Vă așteaptăm, cu drag, să ne fiţi alături la vreme de sărbătoare!




Zilele Scolii Gimnaziale nr. 1 Pecineaga

Comunicat de presa

In perioada 28-29 noiembrie, Şcoala Gimnazială nr.1 Pecineaga sarbatoreste cea de-a doua editie a zilelor şcolii. In acest moment de sărbătoare elevii si profesorii organizează manifestări diverse, atractive si interactive.

Prezentarea oficială a site-ului şcolii şi inaugurarea terenului de sport vor constitui deschiderea acestei sărbatori.

   Din programul manifestărilor vor mai face parte concursuri cu diferite teme, scenete, rebusuri, o expozitie de desene si colaje intitulata ”Toamna in culori”, reprezentatii ale corului  scolii «Angels>>, dansuri populare cu echipa «Traditii Dobrogene».

        De asemenea vă aşteaptă o sală special amenajată de la muzeul satului cu traditii  specifice zonei dobrogene.

      “Un dar pentru fiecare”este o actiune umanitară ce se deruleaza in aceeasi perioada, la initiativa elevilor şcolii, in sprijinul unei  familii din comuna Pecineaga a cărei casă a fost afectată de flăcări.

       Director,                                                                          Consilier imagine,

Prof.drd.Loredana DIMA                                              Prof.Angelica ANDREI




Lectie despre rezistenta anticomunista, la Muzeul Callatis

Vineri, 23 noiembrie 2012, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, s-a desfășurat o nouă lecție deschisă având ca temă: „Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Munții Babadagului”. Lecția de istorie a fost organizată în colaborare cu Liceul Teoretic „Callatis” și cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia.

 

Pe parcursul derulării evenimentului, prof. Elena Sanda Pădureanu a evidențiat următoarele: „Rezistenţa anticomunistă din Dobrogea se încadrează în fenomenul naţional de rezistenţă faţă de noul sistem, dar are si unele particularităţi, una dintre ele fiind aceea că organizatorii mişcării de rezistenţă erau, în cea mai mare parte, aromâni. Rezistenţa din Dobrogea a fost declanşată în 1948, sub conducerea: fraţilor Nicolae şi Dumitru Fudulea, în nordul Dobrogei, Nicolae Ciolacu, în centrul Dobrogei și Gogu Puiu, în Dobrogea de sud. Grupul de rezistenţă purta numele de Haiducii Dobrogei. Ascunzându-se în permanență de comuniști și Securitate, ei au reuşit să formeze o reţea de peste 2000 de partizani, luptători activi şi cei care îi ajutau, activând în aproximativ 300 de celule”.

 

Îndumați de prof. Elena Sanda Pădureanu, elevii au realizat și au susținut câteva scurte comunicări, cu referire la rezistența anticomunistă din Dobrogea. Mai mult, pentru că lecția deschisă face parte din proiectul „Să descoperim istoria Dobrogei”, elevii s-au gândit să creeze și un site, unde vor prezenta istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră, din antichitate până în prezent.

 

„A fost o activitate deosebită, în sensul că, despre rezistența anticomunistă din Dobrogea nu s-a vorbit până în 1989 și puțini sunt cei care abordează acest subiect în zilele noastre. A fost o lecție de istorie în care s-au descris represiunile și crimele Securității de după al Doilea Război Mondial. Elevii Liceului Teoretic „Callatis” au prezentat eroii dobrogeni, care s-au opus colectivizării și instalării noului regim comunist. Toți cei interesați de istoria Dobrogei pot citi astăzi memoriile publicate de acei supraviețuitori care au făcut parte din grupurile de rezistență anticomunistă. În timpul lecției, elevii au pus întrebări și au primit răspunsurile așteptate”, a menționat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.




Goldterm-ul are dispecerat ce preia reclamatiile contribuabililor

Cetatenii urbei, care au de reclamat defectiuni ale sistemului de furnizare a agentului termic, asigurat de SC Goldterm, firma ce apartine Consiliului Local Mangalia, o pot face la numarul de telefon 0752448199.




Asociaţia Sportivă Municipală Mangalia, la prima reuniune

Vineri, 23 noiembrie, a avut loc prima reuniune a Asociaţiei Sportive Municipale, structură nou înfiinţată, în vederea promovării tuturor disciplinelor sportive de la nivel local. În cadrul asociaţiei vor activa atât sportivi care doresc să facă performanţă, cât şi sportivi amatori din rândul tinerilor de toate vârstele.

La întâlnire s-a mai stabilit forma organizatorică a asociaţiei sportive şi s-a discutat despre dezvoltarea acestui segment prin amenajarea sălilor şi terenurilor de sport din incinta unităţilor de învăţământ şi a unei baze sportive moderne. De asemenea, în discuţiile cu reprezentanţii cluburilor sportive afiliate, s-au identificat o serie de probleme în ceea ce priveşte finanţarea activităţilor sportive.




Si cetatenii comunei Limanu merg la referendum pe 9 decembrie

Primaria Comunei Limanu organizeaza, pe 9 decembrie 2012, un referendum local  in vederea consultarii cetatenilor cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de șist pe teritoriul administrativ al Comunei Limanu. La referendum cetatenii sunt chemati sa se pronunte cu „DA” sau „NU” la intrebarea: „SUNTEȚI DE ACORD CU EXPLORAREA ȘI EXPLOATAREA GAZELOR DE ȘIST PE TERITORIUL COMUNEI LIMANU?”.




HAIDUCII DOBROGEI. REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ DIN MUNȚII BABADAGULUI

Comunicat de presa

 

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează vineri, 23 noiembrie 2012, începând cu ora 12.30, la sediul muzeului callatian, o nouă lecție deschisă cu tema: „Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Munții Babadagului”.”Activitatea cultural-științifică face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei”, inițiat de Muzeul „Callatis” și Primăria Mangalia în septembrie 2012.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre rezistența armată anticomunistă, care a cuprins toate regiunile țării în perioada anilor 1945 – 1960. „Mișcările, spontane sau organizate, aveau ca scop împiedicarea implementării noului sistem, iar Dobrogea se încadrează și ea în fenomenul național de rezistență. În acest ținut, alături de români, au mai luptat: macedoneni, turci și tătari. Pădurile Dobrogei, locul lor de refugiu, nu au permis însă siguranța pe care o ofereau pădurile din Carpați, pentru că acestea erau mult mai mici și puteau fi ușor înconjurate și cercetate. Mai mult, după 23 august 1944, Dobrogea a fost declarată zonă de operații, apoi zonă de ocupație, iar la Constanța se afla și cea mai mare garnizoană sovietică din România. Haiducii Dobrogei au fost susținuți de locuitorii satelor din apropierea pădurilor și au încercat să reziste atacurilor trupelor Securității. Cert este că, în această perioadă, cei care au fost împotriva noului sistem comunist au fost trimiși în închisori și lagăre de exterminare și mulți dintre ei au fost bătuți, schingiuiți și chiar executați”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

La această nouă lecție de istorie vor fi prezenți elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, însoțiți de prof. Elena Sanda Pădureanu. Și de această dată, tinerilor li s-a cerut să participe cu scurte comunicări legate de tema lecției deschise.  

„Rezistența armată anticomunistă, sau rezistența din munți, a reprezentat, până în 1989, un fenomen istoric despre care se știa extrem de puțin, însă, după 1989, a început un proces de reconstituire a acestei perioade importante din istoria României. Astfel, au fost publicate documente din arhivele fostei Securități și lucrările cu caracter memorialistic ale foștilor luptători în rezistență. Elevii vor vorbi despre semnificația luptei de rezistență anticomunistă din Dobrogea care, prin opoziția hotărâtă la fenomenul de bolșevizare și prin numărul mare al jertfelor, se poate înscrie în imediata apropiere a mișcărilor de rezistență din: Munții Făgaraș, Banat, Argeș, Vrancea și Apuseni”, a subliniat prof. Elena Sanda Pădureanu.




Primăria cere agenţilor economici să facă angajări

Deoarece la audienţele pe care le organizează săptămânal vin foarte multe persoane care solicită un loc de muncă, primarul Mangaliei, Cristian Radu, şi-a propus să le ajute cu ajutorul agenţilor economici ce-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului. Astfel, întreprinzătorii din Mangalia au fost rugaţi, printr-o scrisorică, să trimită pe adresa de e-mail a primăriei numărul locurilor de muncă disponibile. În acest fel, posturile vacante vor fi centralizate, iar persoanele şomere vor fi contactate în vederea angajării, evident, în funcţie de pregătirea profesională.

Agenţii economici care doresc să facă angajări, pot trimite locurile vacante pe care le deţin la adresa de e-mail: secretariat@primaria.mangalia.ro.

Să sperăm că primăria nu se va rezuma la acest demers, ci va angaja, atunci când va putea, cât mai multe persoane fără serviciu, mai ales că există destule instituţii publice în subordinea Consiliului Local Mangalia la care se adaugă nou-înfiinţata societate Goldterm.




A început vaccinarea împotriva gripei. DSP Mangalia a primit 2.000 de doze pentru femeile însărcinate şi personalul medical

La Mangalia, a început campania de vaccinare antigripală, program care se derulează prin intermediul DSP Mangalia. Coordonatorul instituţiei, dr. Mariana Petre ne-a declarat că, deocamdată, din necesarul de 13.106 doze de vaccin s-au primit 2000. Acestea au fost distribuite în teritoriu unor anumite grupe de risc. „Vor fi imunizate o parte dintre femeile însărcinate aflate în evidenţa medicilor de familie, vârstnicii şi personalul medical ce-şi desfăşoară activitatea la secţiile Terapie Intensivă şi Maternitate din cadrul Spitalului Municipal Mangalia. Vaccinul Influvac, pe care l-am primit, este produs în Olanda. În perioada următoare, ne vor mai fi aduse fiole de vaccin de care vor beneficia bolnavii cronic, vârstnicii, persoanele ce provin din medii sărace, cât şi personalul din spital, policlinică, creşe etc”, a spus dr. Mariana Petre.

 Vaccinul antigripal, importat pentru prima dată din străinătate, după ce linia de producţie a Institutului  Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”  a fost închisă pentru reabilitare, protejează persoanele doar împotriva a trei tulpini de virus, acestea rămânând însă vulnerabile la o a patra, care ar putea apărea în actualul sezon rece.

Persoanele care doresc să se imunizeze pot să-şi procure vaccinul antigripal din farmacii, dozele disponibile fiind Vaxigrip, produs în Franţa, ce costă 31,50 lei şi Influvac, din Olanda, care se vinde cu 29,50 lei.




Spectacol umanitar pentru Ioana Alberta




Maine se deschide Serviciul Pasapoarte, filiala Mangalia

Miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 10.00, are loc deschiderea oficială a punctului de lucru al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Constanța din incinta Poliției Municipiului Mangalia în prezența prefectului Eugen Bola.

Deschiderea acestui nou punct de lucru are ca scop optimizarea fluxului de preluare a cererilor, de aplicare eficientă a procedurilor de primire în sistem off-line a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și pentru a veni în sprijinul cetățenilor aflați la distanțe mari de sediul SPCEEPS Constanța, în conformitate cu prevederile Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, prevederile Dispoziției nr. 773009 din 19.12.2011 a Directorului General al Direcției Generale de Pașapoarte.




Campanie impotriva gazelor de sist

Reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai Asociaţiei Drepturi Civile desfăşoară o campanie de conştientizare a opiniei publice, referitoare la acordul sau dezacordul faţă de exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului. Anul trecut, Asociaţia Drepturi Civile din Mangalia a iniţiat un demers către Parlamentul European, in care a solicitat întreruperea oricărei acţiuni până la iniţierea unui referendum prin care populaţia să-şi exprime opţiunea, prin vot democratic.

Conform articolului 227 din tratatul european, Asociaţia Drepturi Civile declară că va susţine prin toate metodele legale cauza stopării acestui proiect ce s-a dovedit dăunător mediului în mai multe ţări unde a fost aplicat.




Continua, in forta, macelarirea copacilor din Mangalia! (foto)





SPECIALIȘTII MUZEULUI CALLATIS, IMPLICAȚI ÎN NOI PROIECTE

La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia s-a desfășurat duminică, 18 noiembrie 2012, o nouă lecție deschisă intitulată „Istoria antică a orașului Mangalia”. Au fost prezenți elevii clasei a III-a A, de la Școala Nr. 2 Cotu Văii, însoțiți de prof. Valerica Ciocârlan.

Am avut plăcuta surprindere să constatăm că și în mediul rural s-a aflat despre lecțiile deschise pe care noi le organizăm la sediul muzeului callatian și ne bucurăm că elevii de la Cotu Văii au venit special pentru a lua parte la lecțiile noastre de istorie. Muzeograf Liliana Bădin le-a vorbit despre întemeierea cetății Callatis și despre evoluția acesteia până la începutul secolului al VII-a, când a fost distrusă de popoarele migratoare. După lecția deschisă, tinerii au vizitat expoziția permanentă a muzeului, unde au văzut artefacte din perioadele: greacă, elenistică, romană și romano-bizantină. Vizita a continuat la renumitul mormânt cu papirus, unde elevii au aflat povestea singurului papirus descoperit în România, datat în secolul al IV-lea a.Chr. La final, Liliana Bădin le-a prezentat și expoziția temporară Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea, care va putea fi vizitată până la jumătatea lunii decembrie”, a menționat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

 O altă activitate a fost organizată cu sprijinul responsabilului științific al Muzeului „Callatis”, dr. Mihai Ionescu, directorul Școlii Nr. 3 Mangalia. Cu ocazia Zilei Naționale Fără Tutun, Asociaţia de părinţi „Pescăruş”, a Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Mangalia, în colaborare cu: Consiliul elevilor, Comisia diriginţilor şi Cabinetul de psihologie şcolară, a organizat duminică, 18 noiembrie 2012, începând cu ora 10.30, un marş anti-fumat sub sloganul „Spune NU fumatului!”

Elevii, însoțiți de profesori și părinți, au plecat din curtea Şcolii Nr. 3 și au mers pe următorul traseu: Bulevardul 1 Decembrie 1918, Str. Ştefan cel Mare, Primăria Municipiului Mangalia, Str. Portului, după care s-au întors în curtea şcolii. Pe traseu, elevii au distribuit, celor pe care i-au întâlnit, fluturaşi cu sloganuri anti-fumat.

Acest marş face parte din campania anti-fumat „Tutunul dăunează grav sănătății!”, organizată în Școală Nr. 3, în perioada 15-30 noiembrie 2012.




Mangalia veche (foto)




Festivalul Naţional al Şanselor tale, editia 2012

Centrul Cultural „Euxin“ va gazdui luni, 19 noiembrie, incepand cu orele 14.00, Festivalul Nationa al Sanselor tale, editia 2012.

Nr. crt. Activitatea Orele
1.  Deschiderea la nivel teritorial a Festivalului Naţional al Şanselor Tale 2012Prezentarea invitaţilor şi a şcolilor participante

Cuvântul reprezentanţilor ISJ Constanţa şi MECTS

Cuvântul reprezentanţilor Comunităţilor locale

14.00 

14.00-14.30

2. Prezentare tematică- Colegiul Economic Mangalia 14.30-14.35
Expoziţie de pictură: prof. Perko Ana Maria, Ţugui Ion( clasa a XIII-a A RP), Amelian Andreea(clasa a IX-a B) Moment  artistic:

–   Muzică uşoară- prof. Murtaza Nilghiun;

–   Muzică folk– Grupul Raica Ruxandra şi Steliana;

–   Scenetă – Iurea Ionut şi Iurea Daniela

Holul Casei de Cultură Mangalia

 

14.35-14.55

3. Prezentare tematică- Liceul Teoretic Negru Vodă 14.55-15.00
Moment artistic: Ansamblul de dansuri populare”Sânziene dobrogene” – suită de dansuri;

Muzică uşoară- solistă Parasneag Bianca;

15.00-15.20
4. Prezentare  tematică- Liceul Teoretic Callatis 15.20-15.25
Moment  artistic: Grupul de chitare al Liceului Teoretic Callatis;

– Recital muzică uşoară –  Alina Dragomir;

– Moment Caragiale – sceneta “Five o’clock”

15.25-15.50
5. Prezentare tematică-Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” Mangalia 15.50-15.55
Moment  artistic:– Muzică populară- Iurea Ioana

– Muzică populară- Budu Radu

15.55-16.10
6. Prezentare tematică- Liceul Teoretic “Carmen Sylva” Eforie Sud 16.10-16.15
Moment artistic:– Recital chitară- Ştefan Dorin;

-Demonstraţie arte marţiale Hitode Dojo, condusă de prof. Dincă George 

16.15-16.35
7.  Prezentare tematică- Liceul Teoretic  „Emil Racoviţă” Techirghiol 16.35-16.40
Moment artistic:–   Ansamblul Folcloric “Pescăruşul”- suită dansuri populare 16.40-16.50

 




Profesori si elevi callatieni, participanti la un atelier de lucru la Constanta

Echipa Liceului Teoretic “Callatis”, formată din profesorii Pilat Mihaela, Pătrînoiu  Luminiţa, Diaconu Daniela, Grozeanu Adela, Mărginean Alina, Lipnic Silvia, Sali Ghiulserin, Bechir Ghiulnar, Codău Rodica şi informatician Bargan Gabriela, a participat la Conferinţa finală a proiectului ”Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii” (Multitouch), eveniment în cadrul căruia au fost diseminate rezultatele şi bunele practici dobândite pe parcursul acestui proiect. Conferinţa s-a desfăşurat la Sinaia în perioada 06 – 08.11.2012.

La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului( MECTS), inspectorii şcolari generali din cadrul tuturor Inspectoratelor Şcolare Judeţene, directorii tuturor Caselor Corpului Didactic, cadre didactice din învăţământul secundar superior şi cel universitar şi membrii echipei de implementare a proiectului. În cadrul proiectului “Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii” (proiectul “Multitouch”) se va organiza un atelier de lucru regional la Constanta în perioada 16-19.11.2012. Din partea Liceului Teoretic “Callatis” vor participa profesorii din echipa câştigătoare a proiectului şi o clasă de 24 de elevi.

Profesorii liceului vor prezenta bune practici în implementarea cursului opţional “Învăţare pentru societatea cunoaşterii”, urmate de un exercitiu interactiv privind integrarea aplicaţiilor de tip multitouch în proiecte didactice transdisciplinare. De asemenea, se va susţine şi o oră de curs transdisciplinar.




De miercuri, pasapoartele se pot intocmi si la Mangalia

Veste bună pentru persoanele care, din lipsă de timp, nu şi-au putut întocmi un paşaport la Constanţa. Începând de miercuri, 21 noiembrie, Serviciul Paşaporate din cadrul Instituţiei Prefectului Constanţa, îşi va deschide un punct de lucru la Mangalia.

Potrivit declaraţiei şefului acestui serviciu, Ion Văcaru, lucrătorii specializaţi ai instituţiei vor prelua, în fiecare zi de miercuri, între orele 10.00-14.00 datele celor care doresc să obţină un paşaport. Este vorba despre cetăţeni ai oraşului, dar şi cei din localităţile limitrofe care, astfel, nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Constanţa.

 

DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA PAŞAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC:

a) ÎN CAZUL PERSOANELOR MAJORE CU DOMICILIUL ÎN ROMÂNIA.

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupã caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;
  • paşaportul anterior, în original, dacã este cazul.

 NOTĂ:

 – documentele se  depun personal, de catre solicitanti;

– la depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facialã (sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilã).

b) DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA PAŞAPORTULUI  SIMPLU ELECTRONIC ÎN CAZUL MINORILOR  CU DOMICILIUL ÎN ROMÂNIA, CARE NU AU ÎMPLINIT VÂRSTA DE 14 ANI.

  • certificatul de naştere al minorului, în original;
  • document(e) de identitate ale pãrinţilor sau al unuia dintre pãrinţi, al reprezentantului legal sau, dupã caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;
  • după caz, procură specială sau declaraţia de acord a celuilalt părinte în original, hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărârea judecătorească prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte, rămasă definitivă şi irevocabilă sau, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor sau persoana împuternicită de acesta, actul de deces al celuilalt părinte, în original;
  • documente emise de instituţia care organizează studiile sau concursul, documente emise ori avizate de o autoritate administrativă română cu competenţe în domeniu sau, după caz, documente emise ori avizate de o autoritate medicală română, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfãşura studiile, concursurile oficiale ori tratamentul medical, numai pentru cererile formulate de părintele prevãzut la art. 7 alin. 1 lit. e) din H.G. nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările şi completatările ulterioare ori pentru cele formulate de persoana împuternicitã de acesta, potrivit art. 7 alin. 1 lit. h) din acelaşi act normativ, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, dacã este cazul.

 

NOTĂ:

  • la depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie;
  •  documentele se depun de către părinţi/părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită;
  • la depunerea cererii, minorului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facialã (minorii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptati de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale);
  • Declaraţiile sau după caz procurile speciale autentificate de autorităţile străine vor fi însoţite de o traducere legalizată şi trebuie să îndeplinească  următoarele  condiţii pentru a putea fi utilizate în faţa autorităţilor străin

– documentele eliberate de autoritãţile statelor semnatare ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizãrii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999 aprobatã prin Legea nr. 52/2000 cu modificãrile ulterioare, se apostileazã;

–  documentele eliberate de autoritãţile statelor cu care România a încheiat tratate de asistenţã judiciarã sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau de orice altã formalitate, potrivit prevederilor cuprinse în tratatele respective;

–  documentele care nu se încadreazã în categoriile prevãzute mai sus se supralegalizeazã în condiţiile prevãzute de 62 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat.

  • Hotãrârile judecãtoreşti pronunţate în strãinãtate trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de lege pentru recunoaştere şi punere în executare

 

c)  DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA PAŞAPORTULUI  SIMPLU ELECTRONIC ÎN CAZUL MINORILOR CU DOMICILIUL ÎN ROMÂNIA, CARE AU ÎMPLINIT VÂRSTA DE 14 ANI:

  • cartea de identitate sau, dupã caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie, precum si cartea de identitate model nou (fără prenumele părinţilor) trebuie însoţite de certificatul de naştere, în original;
  • declaraţii de acord ale parintilor/parintelui/ reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii); În situaţia prezentării doar a declaraţiei unuia dintre părinţi, cererea trebuie să fie însoţită şi de: a) hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului sau de suplinire a acordului celuilalt părinte, ambele rămase definitive şi irevocabile, b) actul de deces al celuilalt părinte sau c) documentele emise de instituţia care organizează studiile sau concursul, documente emise ori avizate de o autoritate administrativã românã cu competenţe în domeniu sau, dupã caz, documente emise ori avizate de o autoritate medicalã românã, din care sã rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfãşura studiile, concursurile oficiale ori tratamentul medical, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, în original,dacã este cazul.

NOTĂ:

  1. 1.      documentele se depun personal de catre minor, prezenţa acestuia la ghişeu fiind obligatorie;
  2. 2.      la depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facialã (sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilã);
  3. 3.      paşaportul simplu electronic se eliberează la cererea minorului numai cu acordul ambilor pãrinţi, a pãrintelui supravieţuitor, a pãrintelui cãruia i-a fost încredinţat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã sau, dupã caz, a reprezentantului legal.
  4. 4.      declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor se formulează în faţa funcţionarului care primeşte cererea, caz în care este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale pãrinţilor, al unuia dintre pãrinţi, al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original.
  5. 5.      declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor, date în alte condiţii decât cele prevãzute mai sus, trebuie sã fie autentificate, în ţarã de notarul public, iar în strãinãtate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de autoritãţile strãine, caz în care este necesară respectarea prevederilor art. 9 alin. 7 din H.G. nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările şi completatările ulterioare;

Hotãrârile judecãtoreşti pronunţate în strãinãtate trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de lege pentru recunoaştere şi punere în executare.