Târg de Crăciun şi dansuri populare la Zilele Şcolii nr. 1 din Pecineaga

Şcoala Gimnazială nr. 1 din Pecineaga a îmbrăcat straie de sărbatoare, organizând cea de a IV-a ediţie a zilei scolii. Invitaţii au fost primiţi cu pâine şi cu sare de copii îmbrăcaţi în costume populare. Au fost prezenţi foşti profesori şi directori ai unităţii şcolare, alături de directorul LiceuIui „Ion Bănescu” din Mangalia, prof. Corina Mihalache.

Pe parcursul zilei s-au desfasurat o serie de activităţi printre care amintim: un târg de Crăciun, în cadrul căruia au fost scoase la vânzare obiecte create de copii, scenetele „Cenuşăreasa“ şi „Albă ca Zapada“, în variantele moderne, cântece patriotice dedicate zilei de 1 Decembrie, dansuri populare oferite de ansamblul „Tradiţii dobrogene”, corul „Angels” al şcolii din Pecineaga. Elevii au fost invitaţi să participe şi la un concurs de matematică distractivă, competiţie ajunsă deja la cea de a IV-a ediţie.




Cupa „1 Decembrie” la fotbal în sală a fost câştigată de formaţia Aparatului Central al Gărzii de Coastă

În zilele de 27 şi 28.11.2014, în sala de sport din oraşul Negru Vodă, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Cupei „1 Decembrie” la fotbal în sală, care a aliniat la start nouă echipe participante, formate din poliţişti de frontieră de la Aparatul Central al Gărzii de Coastă (două formaţii), Grupul de Nave Constanţa, Grupul de Nave Mangalia, Sectorul P.F. Negru Vodă, Sectorul P.F. Băneasa, Sectorul P.F. Ostrov, Punctul P.F. Aeroport Constanţa şi Sindicatul „Pro Lex”.

După disputarea partidelor din cele două grupe, în semifinale s-au întâlnit Garda de Coastă I – S.P.F. Băneasa 5-0 şi Garda de Coastă II – Grup Nave Constanţa 1-4.

În finala pentru locurile 3-4 s-au confruntat Garda de Coastă II – S.P.F. Băneasa 4-3, iar în marea finală Garda de Coastă I – Grup Nave Constanţa 4-0.

Organizatoarea competiţiei a fost Asociaţia C.S. Frontiera Tomis Constanţa care a oferit premii tuturor echipelor participante.




”La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Comunicat de presă

Sub acest titlu s-au desfășurat joi și vineri (27-28 noiembrie 2014) evenimente deosebite în școlile din Dulcești și Moșneni. Sub directa îndrumare a prof. Colesniuc Magdalena, elevii claselor primare au oferit colegilor mai mari un moment artistic. Ca răspuns, aceștia le-au prezentat cu ajutorul mijloacelor IT istoricul Zilei Naționale a României. La finalul activității s-a realizat câte un panou informativ cu aspecte ale Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 care a fost expus în holul fiecărei școli. Toți participanții la activitate (părinți, școlari mici și mari, membrii ai comunității, invitați) au completat câte un chestionar de feed-back privind activitatea desfășurată.

Ca o completare a acestei manifestări, luni, 1 decembrie 2014, ora 10.00 elevii școlii noastre, alături de părinți și cadre didactice, vor participa la festivitatea de depunere a coroanelor în memoria soldaților căzuți la datorie în primul război mondial la monumentul din Dulcești.




Rezultatele Cupei „1 Decembrie” la fotbal în sală, organizată de poliţiştii de frontieră

În intervalul 27 – 28.11.2014, în sala de sport din oraşul Negru Vodă, se va desfăşura Cupa „1 Decembrie” la fotbal în sală care va reuni la start nouă echipe ale poliţiştilor de frontieră din judeţul Constanţa.

Cele nouă echipe participante sunt cele ale Aparatului Central al Gărzii de Coastă (două formaţii), Grupului de Nave Constanţa, Grupului de Nave Mangalia, Sectorului P.F. Negru Vodă, Sectorului P.F. Băneasa, Sectorulu P.F. Ostrov, Punctului P.F. Aeroport Constanţa şi Sindicatului „Pro Lex”, care vor fi împărţite în două grupe, urmând ca în semifinale să se califice primele două clasate din fiecare grupă.

Organizatoarea competiţiei este Asociaţia C.S. Frontiera Tomis Constanţa care va oferi premii tuturor echipelor participante.

Rezultate prima zi de concurs:

Grupa A: Garda de Coasta I – Garda de Coastă II 3-3, Garda de Coasta I – S.P.F. Ostrov 7-1, Garda de Coastă I – G.N. Mangalia 4-0, Garda de Coastă II – S.P.F. Ostrov 8-0, Garda de Coastă II – S.P.F. Negru Vodă 2-2, S.P.F. Negru Vodă – S.P.F. Ostrov 6-1, G.N. Mangalia – S.P.F. Negru Vodă 7-0;

Grupa B: G.N. Constanţa – S.P.F. Băneasa 4-1, G.N. Constanţa – Sindicatul Pro Lex 4-1, S.P.F. Băneasa – P.P.F. Aeroport Constanţa 5-2, P.P.F. Aeroport Constanţa – Sindicatul Pro Lex 7-0.

În data de 28.11.2014 vor avea loc partidele: Grupa A: Garda de Coastă I – S.P.F. Negru Vodă, Garda de Coastă II – G.N. Mangalia, S.P.F. Ostrov – G.N. Mangalia; Grupa B: G.N. Constanţa – P.P.F. Aeroport, S.P.F. Băneasa – Sindicatul Pro Lex.

Primele două clasate în fiecare grupă vor disputa semifinalele în sistem încrucişat (locul 1 din grupa A cu locul al doilea din grupa B şi locul al doilea din grupa A cu locul I din grupa B), iar învingătoarele din semifinale vor juca marea finală.

 




Doar la Mangalia: 2.500 de copii se „bat” pe trei săli de sport

Joi, 27 noiembrie ac, primarul Cristian Radu, administratorul public Romulus Dumitrana, viceprimarul Bogdan Maganu şi consilierii locali Ghiulgiean Membulat, Dan Moldovan, Sorin Andrei şi Leonard Tănase au participat la o întâlnire cu o parte a directorilor unităţilor de învăţământ cu săli de sport, cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi cluburilor sportive, dar şi cu părinţi. Subiectul dezbaterii l-a reprezentat accesul copiilor care fac sport de performanţă în sălile ce aparţin Şcolii Generale nr. 1, Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” şi Liceului Teoretic „Callatis”.

Practic, motivul acestei întâlniri a fost dat de disputele create între părinţi şi directorii instituţiilor respective în privinţa accesului diferit, inechitabil din punct de vedere financiar şi chiar haotic al copiilor ce practică baschet în cadrul clubului MC Ball Mangalia. Din această structură fac parte 120 de copii ce se antrenează în două locaţii, laolaltă cu alţi sportivi, spaţiul de desfăşurare fiind, deci, foarte mic. În plus, în week-end, sălile de sport nefiind încălzite, copiii se antrenează în frig, iar mulţi dintre părinţi sunt pe cale să-i retragă din activitatea sportivă. O altă problemă sesizată edilului Cristian Radu tot de către părinţi este aceea că în timp ce copiii achită o taxă de închiriere a sălii, ce include o sumă alocată antrenorului, alţi beneficiari, adulţi, au acces gratuit şi chiar la ore suportabile. „Copiii nu se pot antrena la orele 20.00 – 21.00, deoarece sunt obosiţi, iar a doua zi merg la şcoală. Nu ni se pare normal să fie ţinuţi în frig, la sfârşit de săptămână, să se antreneze cu alte grupe şi nici să meargă în săli diferite”, a declarat o mămică revoltată.

Referitor la acest subiect, primarul a declarat că în ultima perioadă a fost asaltat de astfel de reclamaţii, fapt pentru care a iniţiat această întâlnire, astfel ca lucrurile să se rezolve în cel mult o săptămână. „Îmbucurător este faptul că, în prezent, la Mangalia, fac sport de performanţă peste 2.500 de copii. Este normal ca aceştia să se pregătească atât vara, cât şi iarna. Sălile de sport sunt proprietatea Consiliului Local Mangalia, fiind date în administrare unităţilor de învăţământ. Deşi, s-au făcut numeroase speculaţii, directorii de învăţământ nu comit nicio ilegalitate închiriind acele săli, banii neajungând, aşa cum se vehiculează în vreun buzunar anume, ci sunt folosiţi pentru repraţia sălilor, zugrăveli, dotări şi utilităţi. Au fost cazuri în care a căzut tencuiala de pe pereţi de la loviturile de minge, s-au rupt plasele porţilor sau a fost distrus mobilierul. Consider însă că dacă suntem chibzuiţi, îi putem ajuta pe copii să aibă acces în aceste săli gratuit, urmând să fie taxaţi, conform unei hotărâri a Consiliului Local Mangalia doar adulţii. În acest sens, la prima şedinţă ordinară, va fi modificată hotărârea, astfel ca micuţii să intre să facă sport fără să mai achite vreun leu. Am aflat că sunt interesaţi de aceste săli inclusiv poliţiştii şi jandarmii. De acum înainte, toţi adulţii, indiferent din ce zonă vin, vor plăti, copiii vor fi însă scutiţi, deoarece aşa este firesc”, a spus primarul Cristian Radu.

Tratament preferenţial pentru poliţişti, care n-au dat un leu pentru ocuparea sălilor!

La Şcoala Generală nr. 1, de exemplu, taxa percepută pentru copii este de 30 de lei/oră, iar pentru adulţi – 75 de lei/oră. Directorul instituţiei, prof. Cristian Dobre a declarat că din banii încasaţi în urma închirierii sălii s-au asigurat dotări considerabile. „Am cumpărat plasă albă, nouă, pentru porţi, o maşină de spălat şi aspirat podeaua, care au costat peste 20.000 de lei. Singurii beneficiari care nu achită bani pentru ocuparea sălii sunt poliţiştii, însă nu am curaj să-i taxez”, a spus mai în glumă, mai în serios directorul.

În privinţa căldurii, directorilor li s-a cerut să solicite societăţii de termoficare să furnizeze agent termic şi la sfârşit de săptămână, astfel ca atmosfera din sălile de pregătire să fie corespunzătoare. De asemenea, s-a precizat faptul că vor avea prioritate în sălile de sport elevii instituţiilor respective, copiii care fac sport de performanţă şi dacă mai rămân ore libere cei care practică activităţi sportive din pasiune, aceştia din urmă doar în baza unei taxe.

Pentru ca situaţia accesului în sălile de sport să fie rezolvată o dată pentru totdeauna, edilul Cristian Radu a propus formarea unui grup de lucru din care să facă parte consilieri locali, directorii de instituţii, asociaţii sportive şi câţiva părinţi. Împreună vor stabili un grafic în funcţie de orele de curs, astfel încât după programul şcolar, să poată fi găzduite antrenamentele cluburilor şi asociaţiilor ce solicită acces.




Proiectele privind reabilitarea falezelor sudice, parafate de Ministerul Dezvoltării

După mai bine de un an de la data depunerii, proiectele, privind consolidarea falezelor din sudul litoralului, au primit, joi, 27 noiembrie 2014, în sfârşit, undă verde din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Primarul Mangaliei, Cristian Radu a primit vestea în timpul unei întâlniri cu directorii instituţiilor de învăţământ. „Chiar acum, am primit un SMS prin care sunt anunţat că Ministerul Dezvoltării a aprobat şi semnat proiectele ce vizează reabilitarea falezelor depuse la data de 20 august 2013, în ultima zi a Programului 2007 – 2014. De când le-am înaintat, proiectele au stagnat, mai mult, la un moment dat, au fost date la o parte pe criterii politice. Vorbim despre o faleză pietonală cu o suprafaţă de 9 km, valoarea totală a investiţiilor fiind de 11 milioane de euro. Concret, lucrările de reabilitare vor începe în maximum două luni şi vor cuprinde două etape. Pe de o parte, se va repara faleza cuprinsă între zona hotelului Paradiso şi intrarea în staţiunea Saturn, iar pe de altă parte, graniţa Jupiter-Neptun, până la vilele speciale. Faleza dintre Saturn şi Venus va face obiectul unui alt proiect, însă acolo ne lovim de câteva probleme tehnice care vor fi însă rezolvate”, a precizat edilul municipiului, Cristian Radu.

În următoarele zile, primarul Mangaliei se va deplasa la Brăila, la sediul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, autoritate care stochează toate proiectele depuse în aria de competenţă, în vederea semnării celor două proiecte cu finanţare europeană. Termenul de finalizare al lucrărilor este 31 decembrie 2015.




Cupa „1 Decembrie” la fotbal în sală, organizată de poliţiştii de frontierăCupa „1 Decembrie” la fotbal în sală, organizată de poliţiştii de frontieră

În intervalul 27 – 28.11.2014, în sala de sport din oraşul Negru Vodă, se va desfăşura Cupa „1 Decembrie” la fotbal în sală care va reuni la start nouă echipe ale poliţiştilor de frontieră din judeţul Constanţa.

Cele nouă echipe participante sunt cele ale Aparatului Central al Gărzii de Coastă (două formaţii), Grupului de Nave Constanţa, Grupului de Nave Mangalia, Sectorului P.F. Negru Vodă, Sectorului P.F. Băneasa, Sectorulu P.F. Ostrov, Punctului P.F. Aeroport Constanţa şi Sindicatului „Pro Lex”, care vor fi împărţite în două grupe, urmând ca în semifinale să se califice primele două clasate din fiecare grupă.

Organizatoarea competiţiei este Asociaţia C.S. Frontiera Tomis Constanţa care va oferi premii tuturor echipelor participante.

 

 




Autoutilitară Mercedes, căutată în vederea confiscării, descoperită de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră, din cadrul Gărzii de Coastă, au depistat o autoutilitară marca Mercedes Benz, cu numere de Bucureşti, care era căutată pentru un sechestru într-o cauză penală instrumentată de poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa.

În data de 26.11.2014, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră, din cadrul Grupului de Nave Mangalia, au desfăşurat, în zona de competenţă, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate.

Astfel, pe raza localităţii Limanu din judeţul Constanţa, la sediul unei societăţi cu profil agricol, a fost descoperită o autoutilitară marca Mercedes Benz model Sprinter, cu numere de Bucureşti, despre care cetăţeanul român G.R., în vârstă de 43 ani, a declarat că îi aparţine.

Verificările au scos la iveală faptul că autoutilitara în cauză figurează ca fiind căutată în vederea indiponibilizării, având menţiunea de sechestru în cauze penale emisă de I.P.J. Constanţa, din luna mai 2014.

Bărbatul în cauză, domiciliat în municipiul Mangalia, a declarat poliţiştilor de frontieră că a primit autoutilitara în custodie, de la o cunoştinţă, fără a cunoaşte faptul că aceasta este căutată în vederea confiscării.

Poliţiştii de frontieră au indisponibilizat autoutilitara la sediul G.N. Mangalia pentru a fi predată poliţiştilor de la I.P.J. Constanţa care instrumentază dosarul penal în cauză.

 

 




Liceul Teoretic „Callatis” organizează examenul Cambridge „First Certificate in English”

În data de 28 noiembrie 2014, la Liceul Teoretic Callatis se va organiza examenul Cambridge „First Certificate in English” prin intermediul European Examination Centre, București. Ulterior, în luna mai 2015, se va desfăşura o sesiune de examinare Cambridge pentru ”Certificate in Advanced English”.

În ultimii trei ani, liceul a organizat atât pretestări pentru examenele Cambridge cât și examene de certificare precum ”Certificate in Advanced English” și ”First Certificate in English”. „Elevii prezintă un interes deosebit pentru aceste examene, care sunt valabile pe viață și sunt recunoscute în aproximativ 150 de ţări. De asemenea, certificatele obținute ajută elevii să-și echivaleze examenul de competențe în limba engleză la examenul de bacalaureat și nu în ultimul rând, să se înscrie la universități din străinătate”, ne-a declarat profesorul de limba engleză, Silvia Lipnic, care este coordonatorul acestui proiect în Liceul Teoretic Callatis.

 

 

 




Ziua Naţională a României, sărbătorită la Mangalia

Comunicat de presa

Primarul Mangaliei, Radu Cristian, va lua parte la ceremonia publică de comemorare a eroilor României, care va avea loc la Complexul Monumental din Piaţa Republicii în ziua de luni, 1 Decembrie. Cu prilejul sărbătoririi a 96 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Ziua Naţională a României, unităţile militare din Garnizoana Mangalia vor participa cu un detaşament de onoare la programul desfăşurat în centrul oraşului. În cadrul manifestărilor dedicate acestui eveniment, începând cu ora 10:00 va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, o depunere de coroane şi jerbe de flori, precum şi o paradă militară. Ulterior, Primăria Municipiului Mangalia va oferi, tuturor celor prezenţi, deja tradiţionalele porţii de fasole cu ciolan. Ziua festivă se va încheia, începând cu orele 17:30, cu solemnitatea de retragere cu torţe.




În Mangalia şi staţiuni, a început montarea beculeţelor şi perdelelor luminoase de Crăciun

Miercuri, 26 noiembrie ac, mai multe echipe ale ADPP Mangalia au început să monteze iluminatul ornamental specific Crăciunului şi Anului Nou. Primele beculeţe şi perdele luminoase au fost fixate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, operaţiunea fiind continuată în majoritatea cartierelor Mangaliei, dar şi în staţiuni. „Ca şi anul trecut şi în acest sezon rece, ne-am propus să-i atragem pe cetăţenii municipiului în atmosfera specială a Sărbătorii de Crăciun. La acest lucru va contribui aspectul festiv al cartierelor care vor fi înfrumuseţate cu figurine ornamentale luminoase, beculeţe multicolore şi perdele decorative. Ne-am propus ca până de Sf. Nicolae, oraşul şi staţiunile să ofere o imagine agreabilă, atractivă, specifică Sfintei Sărbători de Crăciun. Vor fi utilizate atât instalaţiile aflate în depozitul ADPP, cât şi ornamente noi, cu LED, ce au fost închiriate. Acestea din urmă consumă mai puţin, eliminându-se, astfel, riscul ca reţeaua electrică să cedeze din cauza montării unui număr mare de instalaţii”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Potrivit edilului, zona cea mai intens luminată cu beculeţe va fi Şoseaua Constanţei – Ştefan cel Mare – Bulevardul 1 Decembrie 1918, însă şi celelelate cartiere vor fi decorate. Astfel, figurine şi perdele luminoase vor străluci pe străzile Matei Basarab, Rozelor, Mihai Viteazu, Sirenei, Albatros, Negru Vodă etc. Nu vor fi uitate nici staţiunile Neptun şi Olimp, care vor fi, la rândul lor, ornamentate cu prilejul întâmpinării Sărbătorilor de iarnă.




Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece

În această perioadă a anului, principalele cauze de izbucnire a incendiilor sunt legate de neglijenţele manifestate de oameni, din nepăsare sau uneori din necunoaştere, în ceea ce priveşte modul de instalare şi utilizare a mijloacelor de încălzire, respectiv a coşurilor de fum.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente, ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti şi mari pagube materiale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor la instalarea şi folosirea sobelor şi coşurilor de fum:

1. asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;

2. folosiţi doar materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

3. exploatați soba numai cu uşiţa închisă;

4. aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

5. NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;

6. stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

7. NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;

8. izolați coșurile de fum față de elementele combustibile;

9. NU utilizați lichide inflamabile la întreţinerea focului;

10. NU lăsaţi copiii nesupravegheaţi în aceeași încăpere cu soba aprinsă.

 

Cetăţeni, nu uitaţi!

„E mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi!”




Şedinţă de îndată: aleşii locali au aprobat majorarea chiriei la ANL-uri

Consilierii locali au fost convocaţi, astăzi, într-o şedinţă de îndată, în cadrul căreia au aprobat suma de 56.000 de lei veniţi de la Guvernul României pentru plata arieratelor pe care le înregistrează Primăria Mangalia.

Aleşii au mai votat actualizarea chiriilor lunare pentru cei ce locuiesc la blocurile ANL. În cadrul şedinţei a mai figurat, pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre ce viza o erată a unei decizii anterioare a Consiliului Local. Este vorba despre decontarea transportului pentru copiii din zonele defavorizate, ce a fost aprobat, în şedinţa trecută, cu numai jumătate din suma necesară. Proiectul de îndreptare a acestei erori a fost respins cu votul a trei consilieri PSD.




Campanie de donare de sânge iniţiată de PC Mangalia

Organizaţia Partidului Conservator Mangalia a lansat Campania de donare “Sângele salvează vieţi! Poate chiar şi pe a noastră”.

Reprezentanţii formaţiunii politice invită cetăţenii municipiului pentru a contribui la derularea cu succes a acestei campanii umanitare. Persoanele care doresc să răspundă acestei invitaţii, programată pentru data de 13 decembrie 2014, pot obţine detalii suplimentare, contactând responsabilii acţiunii: Mihaela Popa: 0748881570 şi Victor Pavel: 0744696390.

Iniţiatorii campaniei speră ca printr-o prezenţă numeroasă, va putea fi acoperit necesarul zilnic de sânge din unităţile sanitare.

Campania se va desfăşura în incinta Spitalului Municipal Mangalia, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa. “În acest moment, sunt oameni a căror viaţă depinde de o picatură de sânge! Fiţi eroi!!”, ne îndeamnă membrii PC Mangalia.




Reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este bine ca populaţia să fie informată şi să cunoască cum trebuie să reacţioneze în astfel de situaţii.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii de calamităţi naturale:

–          Păstraţi-vă calmul;

–          Ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;

–          Nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;

–          Respectă indicaţiile autorităţilor.

În caz de cutremur nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului şi adăpostiţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă rezistentă etc. şi, în niciun caz, nu folosiţi liftul. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice şi adăpostiţi-vă sub un paravan pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie, iar dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice, fără a părăsi interiorul acesteia.

În cazul alunecărilor de teren trebuie să vă deplasaţi pe înălţimile cele mai apropiate şi nu vă întoarceţi pentru a nu vă expune pericolului.

Sfaturi practice în caz de dezastru:

Dacă în localitatea unde vă aflaţi se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, trebuie să stabiliţi din timp un loc de întâlnire. Este foarte important să aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă:

–          Alimente în conserve pentru circa 3 zile;

–          Un radioreceptor cu baterii, lanternă şi baterii de rezervă;

–          Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;

–          Haine adecvate sezonului.

 

Informându-vă, sunteţi mai pregătiţi în faţa dezastrelor naturale!




Centrul Maternal Mangalia, ajutor pentru sute de cupluri mamă-copil

De-a lungul timpului, Centrul Maternal Mangalia a reprezentat unicul refugiu pentru nenumărate cupluri mamă-copil, ce nu ar fi reuşit, altfel, să rămână împreună. Sărăcia este principala cauză a abandonului nou-născuţilor, iar la Centrul din Mangalia sute de tinere, unele abia trecute de vârsta pubertăţii, au fost încurajate să rămână alături de micuţii lor. Copiii care au fost adăpostiţi, cu ani în urmă, la centru sunt, la ora actuală, adolescenţi aflaţi la liceu, iar mamele lor, cu un job sigur, le asigură un viitor stabil.

În timp, centrul, care iniţial a fost creat numai pentru cuplurile mamă-nou născut, a ajuns să adăpostească şi mame cu copii mai mari. La ora actuală, şase tinere şi copiii lor sunt adăpostiţi în instituţia ce aparţine Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului. Cele mai multe mame provin din familii extrem de sărace şi nu au posibilitatea să asigure copiilor lor un acoperiş deasupra capului. Centrul Maternal are misiunea să modeleze aceste suflete.

Mamele sunt învăţate cum să interacţioneze în comunitate, cum să se comporte cu proprii copii, deprinderi elementare de igienă, dar şi cum să prepare hrana pentru ele însele şi pentru micuţi. Micuţii lor sunt mult mai uşor de recuperat, chiar şi în cazul celor cu vârste mai mari. Potrivit şefului Centrului Maternal, Ana Grecu, copiii sunt încurajaţi să meargă la şcoală, unde obţin rezultate remarcabile. “Avem aici o mămică de origine romă, cu două fetiţe cu vârste de 10-12 ani, pe care le-am înscris la grupa zero a unei şcoli din localitate. Au recuperat foarte repede materia şi au ajuns cele mai bune la învăţătură. Pe parcursul şederii lor la centru, mamele sunt încurajate să îşi caute un loc de muncă, pentru a putea fi pregătite să se descurce în viaţă la ieşirea din instituţia de stat”, afirmă Ana Grecu.

În ceea ce priveşte mamele abuzate ce caută un refugiu la centru, acestea sunt, de regulă, necăsătorite, asupra lor partenerii sau părinţii facând presiuni extrem de mari să părăsească domiciliul împreună cu copilul, considerând că sunt supuşi oprobriului public. Angajaţii Centrului Maternal lucrează, în aceste cazuri şi cu familia ce a renegat mama, dar şi pe nou-născutul acesteia.




De la cititori: ghenele, îngropate şi nu prea…

 




Zeci de tineri din Mangalia infectaţi cu virusul HIV trăiesc, zilnic, coşmarul imunităţii şubrede şi al marginalizării

Înfiinţată în anul 1996, Asociaţia “O Rază de Lumină” Mangalia, coordonată de către Ioana Petriuc, militează pentru drepturile copiilor şi adulţilor infectaţi cu virusul HIV-SIDA, dar şi pentru eliminarea cazurilor de discriminare la care sunt supuşi cei care înfruntă boala. “În momentul în care am fondat această structură aveam 30 de membri, toţi copii. În prezent, avem înregistraţi 20 de membri, cu vârste cuprinse între 25 – 30 de ani. O parte dintre membrii vechi au decedat, iar alţii s-au retras din diverse motive personale”, ne-a declarat Ioana Petriuc.

În realitate, numărul celor infectaţi este mai mare, în evidenţe apărând doar cazurile depistate recent.

La data de 1 Decembrie, Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA, la Mangalia, se va face o informare stradală. Vor fi distribuite pliante informative despre tot ceea ce înseamnă SIDA, de la cauzele infectării până la măsurile ce trebuie luate pentru evitarea îmbolnăvirii. Cu acelaşi prilej, vineri, 29 noiembrie, la ora 11.30, la Centrul Cultural Mangalia, se va desfăşura simpozionul anual în cadrul căruia se va vorbi despre problemele cu care se confruntă asociaţia.

Tot în această perioadă, se derulează proiectul “In my shoes” care cuprinde două componente, pe de o parte campanii de informare stradală cât şi în instituţiile de învăţământ din Mangalia, iar pe de altă parte teatrul social. În ceea ce priveşte această ultimă activitate, mai multe grupuri de tineri formaţi pe diferite domenii intră la orele de curs pentru a discuta cu elevii pe teme HIV-SIDA. De asemenea, Asociaţia “O Rază de Lumină” desfăşoară programul “Educaţia pozitivă”. Prin intermediul acestui proiect se asigură suport persoanelor seropozitive şi se organizează întâlniri cu specialişti cu care dialoghează despre problemele pe care le au. La aceste întâlniri participă asistenţi sociali, poliţişti, psihoterapeuţi etc.

Discriminarea, mai nemiloasă decât SIDA

Din păcate, toate aceste demersuri se lovesc de un zid, numit discriminare. Cazurile nou-depistate nu pot fi făcute publice, întrucât persoanele infectate cu virusul HIV sunt marginalizate, eliminate din grupurile în care îşi desfăşurau activitatea, chiar dacă, de multe ori, vina îmbolnăvirii nu le aparţine. După cum se ştie, cele mai multe cazuri au apărut imediat după Revoluţie, în urma transfuziilor cu sânge infectat, nesupus înainte de utilizare testelor, aşa cum ar fi fost normal, legal şi moral. Atunci, la nivelul întregii ţări, mii de copii au fost îmbolnăviţi. Între timp, mulţi dintre ei au pierdut lupta cu boala, ceilalţi ajunşi la adolescenţă sau maturitate înfruntă nu doar boala, ci şi indiferenţa şi răutatea semenilor.

Astfel de cazuri s-a petrecut de multe ori şi la Mangalia, copiii fiind excluşi din grădiniţe şi şcoli la presiunile părinţilor elevilor sănătoşi. Un bolnav de HIV-SIDA nu este angajat, nu se poate bucura de drepturi, nu poate avea acces la educaţie, nu poate avea un cerc de prieteni. Din această cauză, cei infectaţi îşi ascund boala, iar în anumite situaţii ajung să-şi urască aproapele, mergând până acolo, încât să-i infecteze pentru a vedea ceea ce simt cei infectaţi. Astfel de cazuri au fost mediatizate intens şi zilele trecute, mai multe persoane fiind infectate la Năvodari şi Segarcea. “Principala cauză o reprezintă discriminarea, fiind urmată de lipsa de informare. Nimeni nu va ieşi să spună că este infectat, nimeni nu-şi permite acest curaj. Discriminarea este o realitate şi chiar şi familia mea a fost victima discriminării, chiar dacă eu lupt împotriva acestui fenomen, dar şi împotriva ignoranţei şi necunoaşterii pe tema infectării”, ne-a mai relatat preşedintele asociaţiei, Ioana Petriuc.

Mai trebuie spus că la intrarea în cimitirul vechi Eternitatea a fost ridicat, în urmă cu mai mulţi ani, un monument închinat celor care au fost răpuşi de SIDA.




2014 Anul European împotriva risipei de alimente

Comunicat de presă

Anual, în luna noiembrie, se organizează ,,Sapămâna educației globale”, activitate cuprinsă în programul inițiat de Consiliul Europei denumit ,,Programul European Educația Globală”. Tema din acest an este ,, Securitatea Alimentației” – problematică vitală pentru întreaga populație a globului.

Cu această ocazie, în perioada 17-21 noiembrie 2014, Colegiul Economic Mangalia a derulat o serie de activități având ca scop educarea  tinerilor în spiritul reducerii risipei de apă și alimente.

Astfel, s-au desfasurat seminarii, campanii de conştientizare a pericolului produs de risipa de apă și alimente, concursuri interactive “Cine știe câștigă!”,  acțiuni de voluntariat, colectarea de legume, fructe și alimente neperisabile (acestea s-au donat la Școala Specială Sanatorială Mangalia, Școala Specială Sanatorială Techirghiol, Căminul de Bătrâni Mangalia şi Gradinița “Santa Maria” Mangalia), ateliere de creație, afișe, fluturași, postere cu tematică şi o expoziţie culinară cu preparate dietetice.

Mulțumin partenerilor și sponsorilor, respectiv Asociația de părinti ,,Școala copilului  meu” din cadrul Colegiului Economic, SC. Selgros Cash & Carry, Mangalia TV pentru spijinul acordat  în realizarea activităților, precum și cadrelor didactice implicate în realizarea acestui proiect.

Dir. Prof. Ciobanel Simona Raluca                         CPPE Col. Ec. Mang. Dir.adj.prof. Cornelia Tănase                             prof. Delia Casiana Florea

Consilier imagine Prof. Nicoleta Teodorescu




Cvadruplă lansare de carte la Cercul Militar Mangalia

Subfiliala Mangalia a Asocaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, în colaborare cu subfilialele locale ale Asociaţiei Naţionale a cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, ale Ligii Navale Române, împreună cu Cercul Militar Mangalia şi Complexul Cultural Callatis organizează joi, 30 noiembrie, de la orele 9.30, un eveniment inedit.

Este vorba despre o cvadruplă lansare de apariţii editoriale: „Centenarul Bisericii SF. GHEORGHE” şi „Mangalia, recunoștință veșnică armatei române”, de Dumitru Isac, „Monumentul Eroilor Mangalieni” Emil-Corneliu Ninu şi „Rachetiștii navali”, de Nicolae Teodorescu, ce va avea loc la Cercul Militar din localitate.

Programul artistic ce va deschide activitatea dedicată manifestării va conține recitări, dansuri populare, intepretări instrumentale și piese corale. Pasionați ai filateliei, maximafiliei și numismaticii vor prezenta, din colecțiile lor, exponate pe această temă.