Minorii de până la 14 ani au acces gratuit la Baia Comunală Mangalia
Scăldatul la „Baia Comunală“ din Mangalia a devenit gratuit pentru minorii de până la 14 ani. Decizia a fost luată în urmă cu o săptămână, când a fost aprobat un proiect de hotărâre ce viza aprobarea tarifului unic pentru o baie/persoană, în valoare de 2 lei şi scutirea de la plata taxei de baie a copiilor cu vârsta de până la 14 ani.
În motivarea acestei hotărâri se arată că persoanele ce folosesc Baia Comunală Mangalia provin din familii cu probleme sociale (venituri insuficiente, membri numeroşi), fapt care îi îndreptăţeşte să beneficieze de reducerea taxei cu pricina. Baia Comunală se află în zona „Barăci“ a Municipiului Mangalia şi a fost inaugurată în 2004.
Consilierii au rectificat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014
Consilierii locali au aprobat, la ultima şedinţă ordinară pe anul acesta, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Aleşii locali au decis micşorarea, cu 259.000 de lei, a cheltuielilor materiale şi cu 132.000 de lei a celor pentru investiţii, pe capitolul „Autorităţi executive“. Aceştia au hotărât, de asemenea, micşorarea cu 256.000 lei a cheltuielilor capitolului „Servicii publice generale“, alături de o reducere a cheltuielilor privind „Dobânzile“ cu 509.000 de lei.
La „Ordine Publică“ au fost reduse, cu 611.000 de lei, cheltuielile materiale şi cele de investiţii, iar la „Dezvoltare Publică“ s-au micşorat cheltuielile materiale ale Primăriei – 294.000 lei, cele de investiţii – 61.570 lei, alături de transferurile ADPP – 558.047 lei şi cheltuielile materiale ale Serviciului Social – 156.533 lei.
„Salubrizării“ i-au fost „tăiate“, la capitolul „Protecţia Mediului“, 3,5 milioane de lei. Şi la „Învăţământ“ consilierii locali au redus cheltuielile materiale – 128.650 lei şi pe cele de investiţii – 212.550 lei, în timp ce „Cultura“ a rămas fără 150.000 de lei, bani prevăzuţi, iniţial, pentru proiecte sportive şi culturale. Şi la „Transporturi“ s-au tăiat sume consistente: 93.000 de lei au fost luaţi de la capitolul „Subvenţii“ şi alţi 4,1 milioane de lei de la „Cheltuielile investiţiilor primăriei“.
Unicul capitol căruia i-au fost alocaţi, suplimentar, 750.000 de lei este cel al „Subvenţiei la energie termică“.
Cod galben de vânt puternic în Dobrogea
În intervalul 30 decembrie 2014, ora 20.00 – 2 ianuarie 2015, ora 10.00 vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.
În noaptea de marţi spre miercuri (30/31 decembrie) şi în cursul zilei de miercuri (31 decembrie) vântul va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 40-50 km/h, spulberând zăpada deja depusă. Local, în Dobrogea, se vor semnala intensificări de vânt cu viteze la rafală ce vor atinge şi depăşi 55 –65 km/h.
Comunicat de presă ISUJ Constanța
În urma monitorizării datelor şi informaţiilor obţinute de la membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu atribuţii în gestionarea evenimentelor produse şi ca urmare a instituirii Codului Galben în zona de responsabilitate a judeţului Constanţa, vă comunicăm următoarele:
- circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii normale, specifice acestei perioade;
- din punct de vedere al intervenţiilor în situaţii de urgenţă evenimentele se situează la un nivel normal pentru acest anotimp.
În funcţie de evoluţia situaţiei meteorologice şi a celei operative înregistrate în judeţul Constanţa, vom reveni cu noi date şi informaţii.
Avertizare meteo
Primăria Municipiului Mangalia vă informează că, potrivit avertizărilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al Judeţului Constanţa, în intervalul 28.12.2014, orele 20:00 şi 29.12.2014, orele 20:00, s-a emis avertizare de cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei. Sursa informaţiilor meteo este Centrul Meteorologic Regional Dobrogea.
Comandamentul RAJA, pregătit să intervină în zilele cu cod galben și portocaliu de vreme rea
În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și intensificări ale vântului, ce pot depăși 70 km/h, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea, la nivelul S.C. RAJA S.A. se reactivează Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, începând de astăzi, 28 decembrie, ora 19,00 și până mâine, 29 decembrie 2014, ora 21,00. Pentru intervenția rapidă în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul comandamentului vor fi constituite echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare, echipe ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă.
Asigurăm toţi abonaţii societăţii că RAJA Constanţa va depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemelor de distribuţie apă și canalizare sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA Constanţa va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei.
Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratele societăţii, după cum urmează: pentru județul Constanța la numărul de telefon: 0241.66.44.44; pentru județele Ialomița și Călărași la telefon 0243.36.17.70; pentru Ilfov, Prahova și Dâmbovița la numărul de telefon 0752.020.695, iar pentru Brașov – 0756.015.121.
Răzvan Broatec a dominat Cupa Moș Crăciun la șah
Cercul Militar a găzduit, zilele trecute, concursul de șah ”Cupa Moș Crăciun 2014”, ultima competiție organizată anul acesta.
Iată, câștigătorii pregătiți de către prof. Andrei Furcă:
– locul I, general Răzvan Iustin Broatec;
– locul al II-lea, general, Danir Susman;
– locul al III-lea, general, Bianca Pascu.
Învingătorii au primit din partea organizatorilor medalii, diplome și dulciuri.
La fel de încântați de aceste rezultate sunt pe lângă copii, părinții acestora. ”Important este că acest sport al minții este făcut din pasiune, nu pentru câștiguri financiare. Pentru Răzvan, 2014 a fost un an plin de realizări la concursurile de șah, el reușind să obțină mai multe locuri fruntașe concretizate în medalii, cupe și diplome de excelență”, ne-a declarat av. Monica Broatec, mama câștigătorului Cupei Moș.
Proiecte ANL: locuinţe individuale la Venus şi apartamente pe strada Oituz
Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Mangalia au figurat două proiecte privind atribuirea unor suprafeţe de teren în staţiunea Venus şi în interiorul municipiului, în folosinţă gratuită, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Concret, ANL a solicitat terenurile pentru două proiecte de construcţii de locuinţe, prin credit ipotecar, ce ar urma să se deruleze în zonă.
Unul dintre acestea vizează ridicarea unui bloc cu 40 de apartamente pe strada Oituz, în preajma fostei unităţi antiaeriene, iar celălalt construirea de 80 de locuinţe individuale, în staţiunea Venus. Potrivit afirmaţiilor iniţiatorului proiectului de hotărâre, primarul Cristian Radu, proiectele urmează să fie finalizate cu bani de la Guvernul României, Primăria urmând să achite cadastrul, studiul de fezabilitate, căile de acces, utilităţile etc, adică o investiţie de circa 3 milioane de lei. Consilierul din cadrul Primăriei, Irina Iuga, a declarat, în cadrul şedinţei de consiliu, că locuinţele individuale construite de ANL în Braşov sau Câmpina s-au vândut extrem de repede, investiţia fiind recuperată de autorităţile locale din oraşele respective în circa trei ani.
În cazul primului proiect, ANL ar urma să primească, în folosinţă gratuită, 9.600 de metri pătraţi, în timp ce, la Venus, suprafaţa pe care vor fi ridicate casele individuale ar urma să aibă 46.000 metri pătraţi.
În timpul şedinţei de consiliu, disensiunile ce au mocnit între aleşii locali încă de la demararea întâlnirii au atins apogeul chiar în timpul discuţiilor pe cele două proiecte. Consilierii locali PSD au declarat că, la Mangalia, există cartiere unde locuitorii oraşului nu dispun de utilităţi şi că este necesară construirea de case fără credit ipotecar. Ulterior, aceştia au şi părăsit sala de şedinţe, iar cvorumul necesar aprobării celor două proiecte nu a mai fost întrunit.
Edilul local ne-a declarat, însă, că este convins că aleşii vor fi de acord cu cele două proiecte, într-o şedinţă ulterioară, mai ales că este vorba despre o investiţie cu fonduri de la Guvernul României.
RAJA activează Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă
În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben de ninsori și intensificări ale vântului, ce pot depăși 45 – 55 km/h, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea, la nivelul S.C. RAJA S.A. se activează Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, începând de astăzi, 26 decembrie, ora 19,00 și până mâine, 27 decembrie 2014, ora 21,00. Pentru intervenția rapidă în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul comandamentului vor fi constituite echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare, echipe ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă.
Asigurăm toţi abonaţii societăţii că RAJA Constanţa va depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemelor de distribuţie apă și canalizare sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA Constanţa va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei.
Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.66.44.44.
Cod galben de ninsoare in Dobrogea!
În intervalul 26 decembrie, ora 20 – 27 decembrie, ora 20.00, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, ce va depăşi local 20 cm. În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii de vineri 26 decembrie spre sâmbătă 27 decembrie şi în Muntenia şi Oltenia, precipitaţiile vor fi mixte şi, izolat, vor fi depuneri de polei.
Vântul se va intensifica în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăşi 45…55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
„Făuritorul“ Festivalului Callatis, regizorul Cornel Diaconu, s-a stins din viaţă
Regizorul Cornel Diaconu, artizanul Festivalului „Callatis“, al „Luminii de la malul mării“, al Festivalului „Miss Diaspora“ şi al simpozionului „Hai Acasă!“ pe care le-a făcut celebre în toate colţurile lumii, s-a ridicat la cer, după o grea suferinţă.
„Făuritorul de mari evenimente“, de o sensiblitate deosebită, regizorul Cornel Diaconu va rămâne, veşnic, legat de Mangalia, de festivalurile al cărui artizan a fost, dar şi de sutele de prieteni pe care şi-i i-a făcut aici, la malul mării.
Rămas bun, Cornel Diaconu!
Cornel Diaconu va rămâne în istorie datorită filmului „Te salut, generație în blugi”.
Regizorul, scenaristul si producătorul Cornel Diaconu s-a născut la 13 septembrie 1949, in comuna Nicoreşti din judeţul Galaţi.
A fost mai întâi operator de imagine, din 1974, a filmat peliculele De bună voie şi nesilit de nimeni si Fair Play. A debutat ca regizor de filme documentare. In 1981 semna scenariul si regia unui film de propagandă comunistă numit Familia Mea, despre şantierul naţional al tineretului din Rovinari, judeţul Gorj, in anul următor realiza Cele mai frumoase clipe, despre şantierul naţional al tineretului de la Combinatul siderurgic Galaţi.
A filmat spectacolele Cenaclului Flacăra in 1982-1983, realizând un film Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie în blugi!, interzis timp de 25 de ani, in anul 1983 regiza cu puţine din aceste filmări o pelicula de 65 de minute, cu acelaşi titlu.
A regizat in 1982 scurt metrajul „Tema 13 – Bătrâneţe“, castigator al marelui premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bilbao, Spania, Salutări de la Agigea (1984), „Escapada“ (1986)- la care a scris si scenariul, „Nişte băieţi grozavi“ (1987), „De ce are vulpea coadă? “ (1988), „Întâmplări cu Alexandra“ (1989), „Paradisul în Direct“ (1997).
Cornel Diaconu este regizor si producător de spectacole, a fost coproducător al filmului „A doua Cadere a Constantinopolului“ (1994), realizator al Festivalului Callatis, producătorul celebrului spectacol etno-rock simfonic susţinut de Felicia Filip si formaţia K1.
http://youtu.be/bVDxgUAJZ6E
Tradiţii de Crăciun
Craciunul este celebrat din antichitate, ca data a nasterii lui Iisus, dar a devenit, de-a lungul secolelor, si o sarbatoare a familiei, marcata de obiceiuri precum colindele, impodobitul bradului si darurile Mosului, mult asteptate de copiii din intreaga lume.
Primii crestini nu celebrau nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, considerand ca aceasta a avut loc in luna septembrie, odata cu Ros Hashana (sarbatoare din calendarul iudaic), potrivit Mediafax.
In anul 264, Saturnaliile au cazut pe 25 decembrie si imparatul roman Aurelian a proclamat aceasta data „Natalis Solis Invicti”, festivalul nasterii invincibilului Soare.
In anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie.
In 325, imparatul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus. De asemenea, el a decis ca duminica sa fie „zi sfanta” intr-o saptamana de sapte zile si a introdus Pastele cu data variabila.
Cu toate acestea, cele mai multe tari nu au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala decat din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun (25 decembrie), in imediata apropiere a solstitiului de iarna: in Franta pana in anul 1564, in Rusia pana in vremea tarului Petru cel Mare, iar in Tarile Romane pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.
In Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Craciunul ca sarbatoare legala, in 1836. Oklahoma a fost ultimul stat, in 1907.
Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis ca muzica este nepotrivita pentru o zi solemna cum este Craciunul a fost Oliver Cromwell, care, in secolul al XVII-lea, a interzis colindele.
Cel mai vechi cantec crestin de Craciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea. Cea mai veche transcriere dupa un colind englezesc ii apartine lui Ritson si dateaza din 1410.
In 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anuntat cu o zi inaintea Craciunului ca orga bisericii sale s-a stricat si nu poate fi reparata la timp pentru slujba de Craciun. Foarte trist din aceasta pricina, el s-a apucat sa scrie trei piese care sa poata fi cantate de cor si acompaniate la chitara. Una dintre ele era „Silent Night, Holy Night”, care in prezent este cantata in peste 180 de limbi straine de milioane de persoane.
Tradiţii de Crăciun în România
Părinţii să dăruiască fiecărui copil câţiva bănuţi
Tradiţia spune că Moş Ajun a orânduit ca în această noapte sfântă, părinţii să-i dăruiască fiecărui copil şi câţiva bănuţi. Acest dar financiar simbolizează sporul, de care se va bucura copilul până la anul următor.
Cele mai frumoase tradiţii au legătură cu familia
La marele Praznic al Crăciunului, cele mai frumoase tradiţii sunt legate de viaţa de familie. Toate îşi adună seva din miturile străvechi sau din cele creştine, din rodul rugăciunilor adresate Maicii Domnului şi Fiului ei, Iisus Hristos.
Ritual pentru ca pâinea să rămână proaspătă
Un alt obicei, practicat de secole în seara de Ajun, se referă la ungerea pâinilor cu „muruială”, o pastă preparată din făină de grâu şi aghiazmă. Ritualul se face pentru ca pâinile să se păstreze proaspete şi gustoase, iar cu muruiala care a rămas, gospodarii trebuie să ungă pomii, pentru ca în anul următor rodul lor să fie şi mai bogat.
Pentru sporul laptelui
În Muntenia, Oltenia şi în Banat, în Ajunul marelui praznic, unele gospodine frământă un aluat, pe care-l folosesc la ritualul contra deochiului animalelor erbivore din gospodărie, al vitelor mai ales, pentru ca acestea să aibă lapte din belşug tot anul.
Vin colindătorii
Tot în Ajunul Crăciunului, cetele de colindători vin să ureze bucurii şi spor în muncă tuturor gospodarilor din comunitatea respectivă. Un astfel de obicei se respectă de secole în localitatea Româneşti din judeţul Suceava. Aici, copiii mici vin primii să colinde la casele gospodarilor. Mai târziu, în gospodăriile localnicilor vin să-şi colinde rudele, prietenii şi vecinii copiii şcolari. Pentru urările de bine adresate, colindătorii primesc de la gazde colaci, nuci şi mere.
Ultimii care colindă în familiile din zona respectivă sunt flăcăii. Ei poposesc mai ales în familiile care au fete de măritat. Colindele lor sunt foarte frumoase şi impresionează prin melodie şi conţinut. Pentru seara magică de Crăciu, flăcăii repetă colindele tradiţionale pentru ca urările lor să fie impecabile. În grupul flăcăilor colindători, doi tineri adună darurilor şi vinul.
Preparatele tradiţionale să împodobească masa festivă
Dumnezeu a orânduit sărbătoarea Crăciunului, pentru ca omul să deguste roadele pământului. Pe lângă acestea, preparatele din porc împodobesc masa de sărbătoare, iar cine nu taie un porc gras, este bine să pregătească pentru masa festivă din Ajunul Crăciunului supă şi friptură, preparate dintr-o găină grasă, sacrificată special pentru acest eveniment religios.
Pentru ca pomii fructiferi să rodească
Tot în Ajunul Crăciunului, în multe zone din ţară, pentru ca pomii fructiferi să rodească şi mai mult, gospodarii leagă câte un snop de paie în jurul tulpinii lor.
În noaptea magică de Crăciun se respectă cultul morţilor
În familiile care respectă cultul morţilor, în Bucovina şi în multe localităţi din Argeş, în noaptea de Crăciun se împlineşte o tradiţie: se pun pe masă un pahar cu apă şi un colac, pentru ca cei răposaţi, care vin la casele lor în noaptea magică de Crăciun, când se deschid cerurile, să se bucure că n-au fost uitaţi.
Apicultorii respectă cu sfinţenie o datină
Şi apicultorii respectă cu sfinţenie o datină; în Ajunul Crăciunului ei nu înstrăinează nici un obiect din casă, pentru ca albinele să nu părăsească stupii în timpul roitului (nunta albinelor) şi să fie plini de miere.
Prin tradiţie, persoanele violente vor fi pedepsite
În timp, s-a dovedit că persoanele care se manifestă violent sau care se răzbună pe semenii lor, în Ajunul sărbătorii, vor suferi tot anul de buboaie.
O tradiţie anticipează cum va fi vremea în anul următor
Începând din Ajunul Crăciunului, în Muscel, creştinii cred că următoarele patru zile corespund celor patru anotimpuri: de exemplu, ziua de 24 decembrie este simbolul primăverii, a doua zi reprezintă vara, 26 decembrie simbolizează toamna, iar ziua de 27 decembrie anticipează cum va fi vremea în iarna ce urmează.
Focul nu se stinge în căminele gospodarilor
În multe localităţi din Banat, din Ajunul Crăciunului, focul din vatra gospodăriei nu se stinge până în ziua praznicului, pentru ca anul ce vine să fie spornic din toate punctele de vedere şi să aducă acelei familii multe bucurii.
Legendele vestesc că Iisus s-a născut în ieslea lui Moş Crăciun
Una dintre cele mai vechi legende, referitoare la naşterea lui Iisus, spune că Maica Domnului a cerut găzduire lui Moş Ajun să nască în gospodăria sa. Fiind prea sărac să primească oaspeţi, Moş Ajun a îndrumat-o pe Maica lui Iisus să mergă la Moş Crăciun, fratele lui mai înstărit.
Într-o altă legendă se povesteşte că Fecioara Maria a urmat sfatul lui Moş Ajun şi s-a dus să nască în casa lui moş Crăciun. Crăciunoaia, care ştia că soţul ei nu-i iubeşte pe creştini, a adăpostit-o pe ascuns în grajdul casei şi i-a moşit pruncul. Când a aflat, Crăciun şi-a pedepsit soţia tăindu-i mâinile. Atunci, Fecioara Maria a înfăptuit un miracol şi i-a „lipit” mâinile la loc. Crăciun şi-a recunoscut greşeala şi s-a bucurat când a văzut ce minune a făcut Maica Domnului ajutând-o pe soţia lui să nu rămână infirmă. Atunci, Crăciun a hotărât să sărbătorească fericitul eveniment: el a aprins un rug din lemne şi membrii familiei lui s-au prins în horă.
Crăciun împlineşte în fiecare an o misiune specială
După acest eveniment, Crăciun cel dur şi neînduplecat, a devenit un om blând şi generos, dăruindu-i Maicii Domnului diferite produse preparate în gospodăria lui: caş, unt, untură, lapte şi smântână. În final, legenda spune că Moş Crăciun s-a convertit la creştinism, iar Maica Domnului i-a încredinţat o misiune pe care s-o împlinească an de an, în ziua de 25 decembrie, iar această zi să-i poarte numele.
Colindatul, un ritual care aduce sporul
Colindul începe în seara de 23 spre 24 decembrie şi se continuă până noaptea târziu. Seara, copiii merg cu colindul la rude, la prieteni şi la vecini. Cele mai îndrăgite colinde : Moş-Ajunul, Bună-dimineaţa sau Bună-dimineaţa la Moş-Ajun răsună în noaptea sfântă, în toată ţara. Tradiţia spune că fiecare colind este un ritual care atrage sporul în casa gazdei care primeşte colindătorii, alungă boala şi demonii, atrăgând noroc şi pentru copiii gospodarului.
Steaua, un obicei la toţi creştinii
Din ziua de Crăciun şi până la Bobotează, pe 6 ianuarie, copiii merg cu Steaua, o datină străveche întâlnită la toţi creştinii. Cântările religioase care vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos, precum „Steaua sus răsare”, „Trei crai de la răsărit”, „În oraşul Vitleem”, sunt primite cu multă bucurie de gospodari, deoarece tradiţia spune că aceste cântări religioase, îndrăgite de creştini, aduc bucurii şi linişte sufletească în casele unde poposesc colindătorii cu Steaua.
Colonelul Gheorghe Constantin, noul inspector-șef al ISUJ ”Dobrogea”
Prin Ordin al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, domnul colonel Gheorghe Constantin a fost împuternicit inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, începând cu data de 22 decembrie 2014, pentru o perioadă de şase luni.
Domnul colonel Gheorghe Constantin a ocupat, anterior, funcţia de ofiţer specialist principal I în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi timp de 24 de ani a fost comandant detaşament în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova.
Două persoane depistate de poliţiştii de frontieră în timp ce încercau să iasă fraudulos din țară
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat un bărbat născut în fosta Iugoslavie şi o femeie de cetăţenie bulgară care intenţionau să iasă ilegal din România, pe jos, cu scopul de a ajunge în R. Bulgaria.
În data de 23.12.2014, în jurul orei 20.00, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au observat, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, la doar câţiva metri de linia de frontieră, prin intermediul dispozitivului de termoviziune, două persoane care se deplasau, pe jos, spre R. Bulgaria.
Persoanele în cauză au fost reţinute în apropierea frontierei de stat şi au fost conduse la sediul P.T.F. Vama Veche pentru cercetări, deoarece nu îşi justificau prezenţa în zonă.
Deoarece cele două persoane, un bărbat şi o femeie, nu vorbeau limba română, s-au efectuat verificări şi s-a stabilit că bărbatul are vârsta de 24 ani şi este născut în fosta Iugoslavie, în regiunea Kosovo, iar femeia este cetăţean bulgar şi are vârsta de 26 ani.
Cei doi intenţionau să treacă fraudulos frontiera de stat deoarece bărbatul nu deţine un document de trecere a frontierei de stat, iar scopul declarat era acela de a ajunge în R. Bulgaria.
Poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „ieşire din ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 262 din Codul Penal.
La finalizarea cercetărilor, femeia va fi predată autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state, iar bărbatul va fi predat lucrătorilor Inspectoratului General pentru Imigrări.
Reguli de urmat pentru a avea Sărbători de iarnă în siguranţă
În perioada sărbătorilor de iarnă, împodobirea locuinţelor şi a gospodăriilor cu ornamente, beculeţe şi lumnini de Crăciun este o tradiţie.
Pentru ca aceste momente să fie un prilej de bucurie, iar amintirea sărbătorilor să nu fie umbrită de tragedii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa vă recomandă respectarea următoarelor reguli de prevenire a incendiilor:
- fixaţi bradul de Crăciun în condiţii de siguranţă pentru a evita răsturnarea lui;
- verificaţi instalaţia de brad din punct de vedere al funcţionării înainte de a o fixa în pom, iar în cazul detectării unor defecţiuni nu folosiţi improvizaţii;
- nu amplasaţi bradul în apropierea unor surse de căldură (sobe, calorifere, mijloace de încălzire etc.) sau a unor materiale combustibile (perdele, draperii, feţe de masă etc);
- se interzice punerea în pomul de Crăciun a lumânărilor şi artificiilor aprinse;
- supravegheaţi în permanenţă copiii, eliminaţi din jocul lor artificiile, lumânările aprinse şi păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele. Explicaţi-le riscurile la care se expun, cât şi tragediile pe care le pot produce acestea.
În această perioadă, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Constanța desfăşoară o serie de activităţi preventive la unităţile de turism şi alimentaţie publică, precum şi la bisericile şi mănăstirile din judeţ. Cu această ocazie, se fac instruiri cu factorii de decizie şi cu personalul angajat privind măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, pentru evitarea producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor.
Măsuri ale polițiștilor de frontieră pentru perioada Sărbătorilor
În perioada sărbătorilor de iarnă, aproximativ 450 de poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei vor fi cele aflate la graniţa cu Bulgaria unde se pot înregistra creşteri ale traficului, fapt pentru care conducerea Gărzii de Coastă a dispus o serie de măsuri, menite să fluidizeze traficul şi să reducă timpii de aşteptare.
Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România. De asemenea, mulţi cetăţeni români şi-au planificat petrecerea acestor zile în străinătate.
Ca urmare a acestui fapt, în luna decembrie, în punctele de trecere a frontierei, se înregistrează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, sens în care, pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a luat măsurile necesare astfel încât formalităţile de trecere ale fronterei să se efectueze în condiţii normale.
Astfel, în următoarea perioadă, aproximativ 450 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.
Pentru realizarea unui control de frontieră eficient şi fluent, conducerea Gărzii de Coastă a dispus întreprinderea următoarele măsuri:
- suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune;
- constituirea unei rezerve de personal, atât la sediul Gărzii de Coastă, cât şi în cadrul structurilor teritoriale, formată din ofiţeri specializaţi care vor fi pregătiţi să acţioneze, dacă este necesar;
- asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
- menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică şi pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide în zona de competenţă, pentru rezolvarea unor eventuale situaţii deosebite;
- intensificarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală.
Recomandări
Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza numărului mare de călători, într-un timp foarte scurt.
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Bulgaria, reamintim punctele de frontieră existente în judeţul Constanţa:
– P.T.F. Vama Veche;
– P.T.F. Ostrov – Silistra;
– P.T.F. Negru Voda – Kardam.
Condiţii călătorie minori
Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de iarnă, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că încă se întâlnesc situaţii în care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate:
Legea 248/2005 prevede faptul că aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai în următoarele cazuri:
– în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
– în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
– în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă, pe lângă cazierul judiciar, o declaraţie:
v a ambilor părinţi,
v a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,
v a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal
Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor.
Declaraţia trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
- scopul deplasării
- ruta urmată până în statul de destinaţie
- în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.
Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
Declaraţiile prevăzute ca şi condiţii la călătoria minorului în străinătate trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul sau cartea de identitate a minorului.
021.9590 – număr unic de apel al Poliţiei de Frontieră Române
Reamintim tuturor participanţilor la traficul transfrontalier că, în situaţia în care sunt nemulţumiţi de modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numărul de telefon 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.
Inna, şedinţă foto cu angajaţii Primăriei Mangalia!
La Primăria Mangalia a fost forfotă mare, după şedinţa cu scântei a Consiliului Local. Motivul nu l-au constituit nici colindătorii care să le ureze angajaţilor toate cele bune în noul an şi nici vreo „revoltă“ ad-hoc a aleşilor ce părăseau incinta Primăriei.
Pur şi simplu, primul etaj al clădirii a fost asaltat de angajaţii care voiau să îşi facă poze cu… Inna! Interpreta spune că adoră să îşi petreacă sărbătorile de Crăciun acasă, la Mangalia şi, de aceea a revenit în oraşul natal cu o z înainte de Ajun. Cum Inna are mai multe cunoştinţe printre angajaţii Primăriei Mangalia, pe care a dorit să îi salute, iată că nu a scăpat de o şedinţă foto intensivă chiar pe holurile instituţiei.
Consilierii din Mangalia au votat taxele locale pe anul 2015
Membrii Consiliului Local Mangalia au votat, în şedinţa ordinară de marţi, 23 decembrie, proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2015. Conform acestui act normativ, cele mai multe taxe şi impozite locale rămân la aceleaşi valori ca şi în 2014, cu excepţia impozitului pe clădiri pentru persoane juridice, care se va reduce de la cota de 1,8+20%, la cota de 1,5% din valoarea de inventar a clădirii aflate în proprietatea persoanelor juridice. De asemenea, taxa verde s-a redenumit, devenind „taxa privind activităţi cu impact asupra mediului înconjurător”. În urma redenumirii, aceasta s-a transformat din taxă specială, într-o altă taxă locală, conform reglementărilor Codului Fiscal aflat în vigoare. În aceeaşi sedinţă, aleşii locali au mai votat rectifcarea bugetului pe anul în curs, precum şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi realizarea investiţiei „Sistematizarea pe verticală Cartier Dobrogea II”.