Peste 200 de kilograme de condimente confiscate în P.T.F. Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un cetăţean român care intenţiona să introducă în ţară, prin P.T.F. Vama Veche, 215 kilograme de condimente fără documente justificative.

În data de 31.03.2015, în jurul orei 01.20, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru controlul de frontieră cetăţeanul român Stelian C., în vârstă de 32 de ani, pasager într-un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România.

În bagajele personale ale bărbatului în cauză, domiciliat în municipiul Galaţi, au fost descoperite 215 kilograme de condimente (boia de ardei), ambalate în 9 saci, pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de condimente, în valoare de aproximativ 12.000 lei şi au sancţionat contravenţional persoana cu suma de 500 lei conform art. 1, lit. e din Legea 12/1990 republicată.

 




Ion Mincă: „Consumul de droguri la Mangalia a depăşit orice limită!” Tinerii îşi fabrică ţigări din plante medicinale, stropite cu spray de ţânţari

646x404În cadrul unei şedinţe a Consiliului Local, Ion Mincă atrăgea atenţia colegilor săi cu privire la o problemă spinoasă a Mangaliei: comercializarea şi consumul de droguri. Potrivit lui Ion Mincă, chiar dacă subiectul este ascuns sub preş, fenomenul a luat o amploare deosebită mai ales în rândul tinerilor şi, dacă nu va fi stopat la timp, acesta ar putea să “explodeze” în faţa autorităţilor.

„Din surse sigure vă spun că, la Mangalia, consumul de droguri afectează o bună parte a tinerilor. Fenomenul a depăşit orice limită. Dacă voi fi întrebat, pot nominaliza şi locurile unde se comercializează drogurile. Nu trebuie, însă, să mă ocup eu de această problemă, ci poliţia. Dacă eu, personal, cunosc locurile şi zonele unde se vând droguri, sunt convins că şi poliţia le ştie. Este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale, a primăriei şi a directorilor de şcoli pentru a reuşi să ţinem în frâu acest fenomen, până nu e prea târziu. Toţi cei de aici, de la masa Consiliului Local, avem copii şi nepoţi şi nu cred că trebuie să glumim cu această problemă, trebuie acţionat până nu va fi prea târziu”, a declarat Ion Mincă.

La rândul său, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a spus că a sesizat de nenumărate ori Poliţia Naţională cu privire la comercializarea ilegală de ţigărilor, de etnobotanice şi droguri de mare risc. “Numai Poliţia Locală are atribuţii în depistarea vânzătorilor de ţigări şi substanţe interzise. Sperăm să şi ia măsurile cuvenite şi să nu aştepte să se întâmple o tragedie în Mangalia”, afirmă primarul urbei. Acesta mai adaugă faptul că Ion Mincă exagerează pe marginea subiectului drogurilor şi că o bună parte a responsabilităţii o poartă şi directorii de şcoli. “În momentul în care mă aflam la una dintre instituţiile de învăţământ din localitate am văzut elevii fumând – şi nu ştiu ce fumau – în incinta şcolii, în spatele clădirii. Haideţi să punem şi o scrumieră şi să îi lăsăm să fumeze în faţa profesorilor! Rămân la părerea mea, că directorii instituţiilor de învăţământ sunt primii care trebuie să sesizeze forţele de ordine atunci când constată că elevii consumă substanţe interzise”, a concluzionat, în cadrul şedinţei de consiliu, Cristian Radu.

Liceeni transportaţi de urgenţă la spital, după ce au consumat etnobotanice

Că doar Poliţia Naţională are dreptul de a acţiona pentru stoparea vânzării ţigărilor şi etnobotanicelor la colţ de stradă ne este confirmat şi de şefii Poliţiei Locale: “Noi nu avem competenţe în domeniul infracţiunilor. După ce prindem infractorul, îl predăm Poliţiei Naţionale”, declară Mihai Angelescu, şeful Poliţiei Locale Mangalia.

Cum toate celelalte instituţii din Mangalia îi arată cu degetul, am dorit să aflăm şi opinia poliţiştilor. Punctual, reprezentanţii Poliţiei Mangalia ne-au spus că, întrucât consilierul local Ion Mincă deţine informaţii referitoare la consumul de droguri pe raza oraşului, îl vor invita pe acesta la sediul instituţiei pentru a oferi mai multe amănunte, pentru declanşarea unei eventuale anchete.

“În cadrul Poliţiei Naţionale există un departament special care se ocupă de această problemă: Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa”, afirmă comisar şef Valentin Mustăţea. “Poliţiştii de la BCCO sunt cei care fac anchetele, noi aici, la nivel local nu ne ocupăm cu flagrantele. La nivelul Poliţiei Mangalia nu avem date că ar exista trafic de droguri de mare risc, dar există informaţii şi cazuri concrete cu privire la consumul de etnobotanice, legale sau nelegale”, afirmă comisar şef Valentin Mustăţea, adjunctul şefului Poliţiei Mangalia.

În ceea ce priveşte etnobotanicele, comisar şef Valentin Mustăţea spune că fenomenul există şi la Mangalia, cei mai afectaţi fiind tot liceeni. Acesta ne-a şi dat un exemplu concret. Recent, la Liceul “Ion Bănescu” din localitate, trei elevi – două fete şi un băiat, cu vârsta de 16 ani, au fost transportaţi, de urgenţă, de la şcoală la spital, în criză declanşată de consumul de etnobotanice. “Ulterior întâmpării, am organizat o razie la Ion Bănescu, în cadrul căreia au fost verificaţi elevii mai multor clase, dar nu am descoperit decât ţigări asupra lor. Noi vom continua controalele şi în perioada următoare”, a punctat adjunctul Poliţiei Mangalia.

Potrivit poliţiştilor, noua “modă” în privinţa consumului de droguri în rândul tinerilor o constituie ţigările din plante medicinal, cumpărate de la magazinele naturiste. Acestea sunt trase în foiţă de ţigară şi pulverizate cu spray de ţânţari, după care sunt lăsate să se usuce şi consumate. Efectul asupra organismului este devastator, în special la nivelul sistemului nervos.

 




În cadrul unui schimb cultural, Liceul Teoretic ”Callatis” a primit vizita unei delegaţii din Turcia

IMG_0306În perioada 22-27 martie 2015, Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia a primit vizita unui grup format din 17 elevi şi 3 profesori de la ”Fatma Ramazan Büküşoğlu Anadolu Lisesi”, din Izmir, Turcia. Iniţiatoarea proiectului, prof. Vianora Avădanei, ne-a declarat că în perioada următoare elevii români vor fi invitaţi de către colegii lor în Turcia în luna octombrie. Vizita a fost prilejuită de participarea celor două licee la proiectul eTwinning ”Student life”, inițiat de profesor Vianora Avădănei de la Liceul Teoretic ”Callatis”. „Proiectul își propune promovarea valorilor culturale, a tradiţiilor şi obiceiurilor din țările participante, oferă ocazia elevilor să se cunoască și să lege prietenii. Elevii vor avea, astfel, ocazia să observe cum decurge o săptămână din viața de elev și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. O dată ajunși acasă, elevii vor încărca materiale pe platforma eTwinning și vor lucra împreună la o revistă. Activitățile derulate în comun de către elevii ambelor licee au demonstrat aceleași preocupări ale tinerilor de pretutindeni. Elevii au prezentat dansuri folclorice din cele două țări, au cântat, au lucrat împreună în laboratorul de informatică, au jucat fotbal în sala de sport a liceului. Proiectul ”Student life” a oferit ocazia tuturor elevilor implicați să efectueze o vizită de o zi la Constanța și o alta la București, activități derulate cu implicarea directă a echipei de proiect, formată din Ghiulserin Sali, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Callatis” și profesorii Lakme Tudor și Teodor Crăciunescu”, ne-a declarat prof. Vianora Avădanei.

Vizita de studiu continuă o tradiție a Liceului Teoretic ”Callatis”, aflat la al șaselea proiect de acest fel, derulat cu sprijinul constant oferit de Primăria Mangalia.

IMG_0301




Campionatul Naţional de Karate Shotokan WSF

Sîmbătă 28.03.2015 la Sala de Sport „Paradisul Acvatic Arena”, din Brasov, s-a desfăşurat ediţia 2015 a Campionatului Naţional de Karate Shotokan WSF (World Shotokan Federation). Acest campionat a fost organizat sub tutela Federaţiei Române de Karate, a Comisiei Naţionale de Karate Shotokan WSF.

De la C.S. „Marea Neagră” a participat doar sportivul Gidu Ioan Zal, care a obţinut următoarele rezultate:

-Locul I la Kumite Shobu Sanbon WKF, seniori, -67 kg.

-Locul III la Kumite Shobu Ippon WSF, seniori, -67 kg.

În urma acestor rezultate sperăm ca sportivul să fie selecţionat la lotul naţional de Karate WSF, din cadrul Federaţiei Române de Karate, în vederea participării la Campionatul Mondial de Karate Shotokan, care se va desfăşura la Tbilisi, în Georgia, în perioada 1-3.05.2015.




George Măndilă este noul preşedinte PNL – fracţiunea PDL

În ședința din data de 27 martie ac, Biroului Politic Județean al PNL Constanța – fracțiunea PDL, a adoptat o hotărâre prin care a adus modificări în conducerea Biroului Politic PNL Mangalia – fracțiunea PDL, astfel:
– George Măndilă – președinte PNL – fracțiunea PDL Mangalia;
– Valentin Ciuraru – secretar general PNL – fracțiunea PDL Mangalia.

George Măndilă este consilier judeţean, iar în cadrul Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa ocupă funcţia de secretar general.

Chiar dacă are experienţă în ale politicii, Măndilă conducând şi Partidul Noua Generaţie, este regretabil că PDL-ul nu acordă credit membrilor din Mangalia care nu sunt promovaţi sau lansaţi, ci, mai degrabă, îndepărtaţi. Până la luarea acestei decizii, PDL Mangalia a fost condus de către preşedintele interimar Viorel Vătafu.




În Piaţa Sud, va fi amenajată o hală pentru comercializarea cărnii de miel

mieiÎn zilele următoare, în Piaţa Sud, ADPP Mangalia va amenaja un spaţiu de comercializare a cărnii şi carcaselor de miel. Tot din acest loc, consumatorii vor putea achiziţiona organe de miel şi alte produse necesare pregătirii preparatelor specifice Sărbătorilor Pascale. Până când hala va fi deschisă, cei care doresc să se aprovizioneze din timp cu carne de miel, o pot cumpăra din hala aflată în incinta Pieţei Centrale, unde se vinde cu 25 de lei/kg.

De asemenea, carnea de miel şi ied se vând şi în oborul ce funcţionează duminica, numai că în multe dintre cazuri marfa nu este avizată de către medicii veterinari. În plus, aceasta este comercializată în condiţii improprii, pe marginea drumului, la discreţia prafului şi noxelor maşinilor ce traversează zona.

Reprezentanţii ADPP Mangalia ne-au declarat că după încheierea Sfintelor Sărbători de Paşti, pieţele din oraş vor fi închise, pe rând, pentru curăţenia generală de primăvară. Spaţiile destinate comercializării legumelor şi verdeţurilor vor fi igienizate, se va zugrăvi şi vopsi unde este cazul. În acelaşi timp, se vor executa lucrări de dezinsecţie şi deratizare.




RAJA opreşte apa la Costineşti

Pentru înlocuirea unui branşament de pe conducta magistrală de apă situată pe strada Gării din localitatea Costineşti, SC RAJA SA Constanţa a oprit furnizarea apei, luni, 30 martie, în intervalul orar 9,30-13,00. Sunt afectaţi consumatorii de pe străzile Gării şi Mării.

Ne cerem scuze tuturor abonaţilor afectaţi de lipsa apei, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA  fac tot posibilul pentru finalizarea lucrării într-un timp cât mai scurt.




Anunţ RAJA

Pentru remedierea unei avarii survenite vineri, 27 martie, pe strada Rahovei din Medgidia, SC RAJA SA a oprit furnizarea de apă în intervalul orar 9,30-12,30.

Sunt afectaţi abonaţii din zona centrală a localiăţii.

Ne cerem scuze consumatorilor afectaţi, cărora de le dăm asigurări că echipele RAJA vor face tot posibilul pentru remedierea într-un timp cât mai scurt a avariei.




„Ora Pământului“, sărbătorită la Mangalia

Primăria Municipiului Mangalia împreună cu Asociaţia „Şi eu pot” organizează o acţiune de ecologizare pe plaja din Mangalia, cu ocazia sărbătoririi „Orei Pământului”. Iniţial, acţiunea era programată pentru sâmbătă, 28 martie, ora 11:00 şi avea ca punct de întâlnire Portul Turistic. Din cauza faptului că meteorologii au anunţat vreme nefavorabilă, campania a fost amânată pentru data de 7 aprilie. Organizatorii lansează tuturor invitaţia de a se alătura acţiunii, împreună cu familia şi prietenii.




Anunţ RAJA

Ca urmare a finalizării lucrării începute noaptea trecută, la Eforie Nord, de racordare a magistralei de alimentare cu apă din localitate, consumatorii afectaţi vor avea apă la robinete mai repede decât fusese anunţat. În aceste condiţii, se estimează ca, până la ora 16,00, toţi abonaţii din Eforie Nord vor avea apă la presiuni normale.

 

La Agigea, unde se execută o lucrare similară, de racordare a magistralei de alimentare cu apa nou montată la sistemul centralizat de distribuţie, toţi consumatorii din localitate vor avea apă la ora anunţată, 23,00.

 

Reamintim că cele două lucrări se execută în cadrul Programului Operaţional de Mediu, programul “Reabilitare şi extindere reţele apă/canal, reabilitare staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată / localitatea Eforie”, în valoare de 19,4 milioane lei (5,55 milioane lei -contribuţia SC RAJA SA), respectiv “Extinderea şi reabilitarea reţelei de apă potabilă şi canalizare şi o staţie de pompare ape uzate nouă – localitatea Agigea”, a cărui valoare este de 9,56 milioane lei (2,73 milioane lei – contribuţia SC RAJA SA).




Anunţ RAJA

Pentru remedierea unei avarii survenite în această dimineaţă, în localitatea Valu lui Traian, pe strada Mihai Eminescu, SC RAJA SA Constanţa a fost nevoită să oprească furnizarea cu apă între orele 10,00-15,00. Sunt afectaţi 500 de abonaţi din localitatea Valu lui Traian.

Ne cerem scuze abonaţilor afectaţi de această oprire, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt cu putinţă.




Cursuri de formare profesională organizate la Mangalia

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa organizează în perioada următoare cursuri de formare profesională: Cameristă hotel (organizat la Constanţa), Recepţioner hotel şi Comunicare în Limba engleză (organizate la Mangalia).

Condiţii de participare:

  • Absolvenţi de minimum 8 clase pentru cursurile de Cameristă hotel şi Comunicare în Limba engleză;
  • Absolvenţi de minimum 12 clase (pentru cursul de Recepţioner);
  • Persoanele cu vârsta de până în 24 de ani împliniţi să nu mai lucreze de cel puţin 6 luni;
  • Persoanele cu vârsta de peste 25 de ani să nu mai lucreze de cel puţin 1 ani.

Pe toată perioada desfăşurării cursurilor de formare, persoanele vor beneficia de decontarea transportului, iar la finalul cursului vor primi o bonificaţie în bani.

Pentru cursul de Cameristă, persoanele interesate sunt aşteptate în perioada următoare la sediul AJOFM Constanţa sau pot suna la numărul de telefon 0241 481 553, persoană de contact Elena Pană.

Pentru cursurile de Recepţioner şi Comunicare în Limba engleză: Persoanele interesate sunt aşteptate la punctul de lucru Mangalia sau pot suna la numărul de telefon

0241 485 040, persoană de contact Liliana Matei.




Primăria pregăteşte sancţiuni drastice pentru furtul de capace de canalizare, publicitatea în cimitire sau refuzul strângerii dejecţiilor câinilor de companie

Consilierii locali din Mangalia vor fi chemaţi, în scurt timp, să aprobe un nou regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului. O variantă a acestui regulament a fost pusă în dezbatere publică pe site-ul primăriei urmând ca, după primirea sugestiilor din partea cetăţenilor, acesta să fie îmbunătăţit şi trimis spre aprobare aleşilor urbei.

Pe lângă prevederile obişnuite ale unui regulament de bună convieţuire între locuitorii Mangaliei, actul cuprinde şi sancţiunile pe care le vor primi atât persoanele fizice, cât şi cele juridice în cazul în care vor încălca măsurile aprobate de consilierii locali. Iar sancţiunile nu sunt deloc mici. Astfel, vor primi de la 1.500 de lei la 2.500 de lei persoanele fizice şi de la 2.000 de lei la 2.500 de lei agenţii economici care nu îşi întreţin faţadele clădirilor şi instalaţiile aferente imobilelor, magazinelor, chioşcurilor şi tonetelor, prin lucrări de reparaţii, zugrăvire sau vopsire. Aceleaşi amenzi vor fi aplicate în cazul în care dumneavoastră, cetăţenii oraşului, nu veţi asigura curăţenia, dezinsecţia şi deratizarea locuinţelor pe care le deţineţi, a blocurilor şi spaţiilor din jurul acestora, a anexelor gospodăreşti etc.

Cu sume ceva mai mici, de la 500 de lei la 2.000 de lei vor fi sancţionate asociaţiile de proprietari nu îşi afişează, la loc vizibil, tabelul cu toţi locatarii sau chiriaşii şi numărul de persoane din fiecare apartament, alături de graficul cu orele de odihnă. Aceeaşi amendă o veţi primi pentru spartul seminţelor sau aruncatul gumei de mestecat şi a mucurilor de ţigară pe domeniul public sau pentru scrierea şi desenarea pe clădiri, stâlpi electrici, pe mobilierul urban sau pe statuile şi monumentele din Mangalia. Spălarea autovehiculelor în faţa blocului vă va aduce sancţiuni cuprinse între 500 de lei şi 1.500 de lei, în timp ce utilizarea apei din cişmele, puţuri sau fântâni arteziene în acelaşi scop este amendată cu 500-2.500 de lei.

 

Extinderea cimitirelor fără autorizaţie – 2.500 de lei!

 Cu sume cuprinse între 500 de lei şi 2.500 de lei veţi fi amendaţi în cazul în care, fără autorizaţie sanitară şi fără acordul autorităţilor v-aţi apuca să extindeţi cimitirele de pe raza oraşului! Şi cam aceleaşi amenzi le veţi primi dacă preparaţi mortarul sau betonul pe domeniul public sau dacă executaţi lucrări la anexele gospodăreşti (coteţe, şoproane, pătule, împrejmuiri adăposturi de animale şi păsări etc) din materiale uşoare, care lezează aspectul estetic şi urbanistic.

Amatori de petreceri în în cort: dacă nu aveţi autorizaţii legale şi nu aţi achitat taxele pentru aceast hobby, riscaţi amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Şi, de aceeaşi amendă veţi “beneficia” şi în cazul parcării autoturismelor pe trotuare sau dacă vă expuneţi autovehiculul, spre vânzare, pe domeniul public.

Pe lângă faptul că Poliţia Naţională vă va întocmi dosar penal, angajaţii Primăriei Mangalia vă vor amenda cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei atât pentru furtul capacelor de canalizare, cât şi pentru achiziţionarea acestora.

 

Sancţionaţi pentru lipsa biletului doar călătorii, nu şi şoferii

Pentru cei ce se racordează ilegal la reţelele de apă, iluminat, termoficare, amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 2.500 de lei. Un cuantum maxim de 1.500 de lei vor primi şi agenţii economici aflaţi pe arterele principale care, în timpul sărbătorilor de iarnă, nu îşi montează în beculeţe ornamentale. Acestea trebuie să cuprindă jumătate din vitrine şi trebuie menţinute în funcţiune de la 1 decembrie şi până pe 7 ianuarie a anului următor.

Şi publicitatea ilegală costă: de la 500 de lei la 2.500 de lei, în cazul în care lipiţi afişe şi anunţuri publicitare în alte locuri decât cele autorizate. De aceeaşi sumă sunteţi pasibili în cazul în care vă decideţi să vă faceţi publicitate firmei în… cimitire!

Ştiţi, desigur, haosul ce domneşte în mijloacele de transport în comun în timpul verii sau că nu v-au mai fost eliberate bilete de călătorie la nivel local de foarte mulţi ani. Iată că vestea bună nu vine pentru călători, ci pentru… transportatori! Printre sancţiunile prevăzute de actualul regulament nu figurează obligativitatea eliberării de bilete! Sunt stipulate, pentru şoferii de microbuze şi autobuze, sancţiuni cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei numai pentru oprirea între staţii sau pentru schimbarea traseului stabilit de Consiliul Local şi amenzi între 800 de lei şi 1.500 de lei pentru depăşirea numărului maxim de călători.

În schimb, cel ce va fi sancţionat pentru lipsa biletului este … călătorul! Astfel, dacă este prins fără bilet sau fără un abonament valabil, acesta va primi o amendă cuprinsă între 1.200 de lei şi 2.000 de lei. Aceeaşi sumă o va achita dacă transportă animale vii sau păsări, dacă forţează uşile sau le blochează, dacă refuză să prezinte actul de identitate organului de control sau dacă sparge seminţe, dacă bea alcool sau consumă alimente în mijlocul de transport în comun.

În fine, între 700 de lei şi 1.000 de lei vor primi posesorii de vehicule cu tracţiune animală prinşi pe teritoriul municipiului, circulaţia cu astfel de atelaje fiind interzisă.

 

Răscolitul în tomberoane – până la 1.500 de lei

Imensa groapă de gunoi de pe strada Portului, unde o binecunoscută firmă ce a efectuat despăduriri masive la nivel local a găsit de cuviinţă să arunce resturile de copaci şi arbuşti, poate deveni o sursă bună de venituri pentru bugetul local. Asta deoarece regulamentul înaintat consilierilor locali prevede ca firmele care vor arunca sau depozita deşeuri care afectează siguranţa sau buna vecinătate a materialelor urât mirositoare pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.500 de lei şi 2.500 de lei. Cu aceleaşi sume riscă să fie sancţionate şi asociaţiile de proprietari care nu îşi adună zăpada din faţa imobilelor sau nu împrăştie materiale antiderapante, ori care nu elimină ţurţurii de pe steaşina clădirii.

Persoanele prinse răscolind în tomberoane – şi, din păcate, numărul acestora este foarte mare – riscă sancţiuni la fel de mari: de la 1.000 la 1.500 de lei. În fine, scuipatul pe stradă sau aruncarea ambalajelor şi a cojilor de seminţe în locurile publice vă vor scoate din buzunar, în mod binemeritat am zice noi, până la 1.500 de lei.

Firma de salubrizare a oraşului este pasibilă de sancţiuni drastice, de până la 2.500 de lei, în cazul în care nu asigură recipiente pentru resturile menajere, nu colectează întreaga cantitate de gunoi acumulată în tomberoane, nu efectuează curăţenia pe domeniul public sau dacă – un caz des întâlnit – nu transportă, în aceeaşi zi resturile vegetale rezultate din tăierile spaţiilor verzi.

 

Nu aveţi mănuşi şi pungi pentru dejecţiile căţelului? Amendă de până la 1.500 de lei

S-a terminat cu poiata din faţa blocului: creşterea păsăretului domestic se va putea face doar în zona cuprinsă de strada Matei Basarab-Munteniei-1 Mai-G-ral Dragalina-Boerescu-Matei Basarab. Tot aici va fi unicul areal destinat creşterii iepurilor.

În ceea ce priveşte animalele de casă, veţi avea voie să le creşteţi doar în perimetrele George Enescu-Aexandru Ilaş-intersecţia cu Mihai Racoviţă-str. Munteniei-Dumitru Ana-G-ral Dragalina-str. Gării-Ion Mecu-M.I. Dobrogeanu-Teodor Răşcanu-Gh.Neţoi-Ion Ghica şi str. Garabet Ibrăileanu-Gib Mihăescu-Pompiliu Constantiniu.

Creşterea păsărilor sau a animalelor de curte în afara zonelor permise vă atrage sancţiuni de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Amplasarea de cuşti pentru maidanezii aciuaţi la blocuri, precum şi hrănirea câinilor şi pisicilor vagaboande pe domeniul public vă vor aduce aceleaşi amenzi usturătoare.

În cazul în care poliţiştii locali îşi vor face datoria până la capăt, iar actualul regulament va intra, în cele din urmă, în vigoare, este posibil să vedem, la fel ca în orice oraş civilizat din ţară sau din străinătate, proprietari de câini înarmaţi cu pungi şi mănuşi, care să strângă dejecţiile “odraslelor” patrupede, lăsate aburinde pe mijlocul trotuarelor. Mai mult, plimbarea căţeilor prin locurile de joacă ale copiilor sau pe spaţiul verde aparţinând domeniului public şi special semnalizat în acest sens vor scoate din buzunarul proprietarilor de câini de companie sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei.

Mai trebuie să ştiţi că, odată adoptat regulamentul de bună convieţuire între mangalioţi, riscaţi amenzi de la 1.000 de lei la 2.500 de lei dacă vă apucaţi să plantaţi arbori sau arbuşti fără autorizaţie de la primărie sau dacă păşiţi pe… iarba verde! Sancţiunea este similară în cazul asociaţiilor de proprietari care nu îşi cosesc iarba din faţa blocului sau nu îşi udă gazonul “ca la carte”.

În cazul în care toate aceste reguli vă vor face ceva mai irascibili şi veţi dori să admonestaţi reprezentanţii Primăriei, gândiţi-vă de două ori: riscaţi amenzi suplimentare, de la 1.000 de lei la 2.000 de lei dacă atingeţi prestigiul sau ameninţaţi funcţionarul public împuternicit să aplice prevederile actualului regulament. Vă reamintim şi cine are dreptul să vă sancţioneze: primarul şi împuterniciţii acestuia, poliţiştii locali, ofiţerii şi agenţii Poliţiei Române, jandarmii.




Se opreşte apa la Pecineaga

Ca urmare a unor lucrări Enel programate, sursa de apă potabilă Pecineaga este lipsită de alimentare cu energie electrică, miercuri, 25 martie, în intervalul orar 9,00-16,00. În consecinţă, localităţile Pecineaga şi Moşneni sunt lipsite de apă în acelaşi interval de timp.

 

 




Anunţ RAJA

Ca urmare a lucrărilor efectuate de echipele RAJA Constanţa, pentru remedierea unei avarii survenită la reţeaua de apă de pe strada Mihai Viteazul din municipiul Constanţa, la intersecţia cu strada Daciei, în zona circulaţia se desfăşoară îngreunat. Prima bandă de circulaţie de pe strada Mihai Viteazul, cu sensul de mers dinspre Bulevardul Mamaia spre Ferdinand a fost blocată în intervalul orar 8,45-12,00, pentru a se putea interveni la avarie şi se circula pe cealaltă bandă.

Ne cerem scuze participanţilor la trafic, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea cât mai rapid a avariei.




„Românie, mândru plai”

Vineri, 20 martie 2015, Colegiului Economic Mangalia, în colaborare cu Casa Corpului Didactic din Constanța, au organizat, la Complexul Cultural „Callatis” din Mangalia, o activitate metodică intitulată: „Românie, mândru plai”. Invitați la activitate au fost: inspectorul școlar județean – Răducu Popescu, primarul municipiului Mangalia – Cristian Radu, directorul Bibliotecii Județene Constanța „I.N. Roman” – Corina Pariza Apostoleanu, șeful Muzeului „Callatis” – cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, bibliotecari, profesori documentariști din județul Constanța, profesori și elevi din localitatea Mangalia, reprezentanți ai administrației locale.

 

Din programul activității amintim: elevi ai Colegiului Economic Mangalia, îndrumați de prof Mihai Sandu, au avut o prezentare pe care au numit-o „România istorică”; elevii pregătiți de prof. Gabriela Apostu au recitat versuri, iar elevii coordonați de prof. Ghiuler Mârzali au vorbit despre frumusețile naturale ale României. Alți tineri au interpretat cântece din folclorul românesc, după care elevii îndrumați de înv. Georgiana Simionov au dansat pe acorduri de muzică tradițională românească;

Câțiva elevi ai Școlii nr. 3 Mangalia, pregătiți de înv. Elena Curcan, au interpretat o scenetă istorică, iar tinerii coordonați de prof. Nelida Ismail au prezentat un material intitulat „Obiective UNESCO în România”. Au urmat soliști și dansatori liber-profesioniști, care au interpretat melodii populare și au dansat: geamparale, sârbe bănățene și hore oltenești. Pe scenă a urcat și grupul vocal „Ceaika”, al comunității rușilor-lipoveni din Mangalia.

 

Activitatea, coordonată de prof. documentarist Ibolya Negoiță și director prof. Simona Ciobănel, a avut ca scop redescoperirea frumuseților și valorilor românești. Astfel, în materialele prezentate de către elevi, au fost descrise istoria și patrimoniul cultural și spiritual al unor orașe precum: București, Brașov, Sibiu, Sighișoara și altele, mănăstirile din Bucovina, litoralul și Delta Dunării, tradițiile și obiceiurile românilor etc.




Stop arderilor necontrolate!

În ultimele 24, ore echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea a patru arderi necontrolate, izbucnite în oraşele Techirghiol, Cernavodă şi în localităţile Ion Corvin şi satul Şiriu, aparţinând de localitatea Crucea. Două dintre acestea au fost provocate, cel mai probabil, prin folosirea intenţionată a unor surse de aprindere pentru a genera incendii şi au fost afectaţi aproximativ 3.000 mp de vegetaţie uscată în localitatea Crucea şi Ion Corvin.

În cazul celorlalte două arderi necontrolate, pompierii militari au stabilit că au fost provocate, cel mai probabil, de resturile unor ţigări aruncate la întâmplare. În oraşul Techirghiol, a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 400 mp şi în Cernavodă 100 mp de vegetaţie uscată.

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie, I.S.U. Constanţa vă reaminteşte măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  • nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;
  • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.

 

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă să fie sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1.000-2.500 lei.




Primăria promite săli de sport la Şcoala nr. 3 şi la „Sfântul Andrei”

sc 2După ani de zile în care mii de elevi din Mangalia au fost nevoiţi să efectueze orele de sport în aer liber, indiferent de temperaturile de afară, Consiliul Local Mangalia a găsit soluţia financiară pentru construirea a două săli pentru cursurile de educaţie fizică. Acestea aparţin şcolilor generale numerele 2 şi 3 şi vor avea o capacitate de 150 şi, respectiv, 100 de locuri.

Consilierii locali au aprobat realizarea celor două obiective, ce vor fi finanţate cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii CNI SA. Terenurile pe suprafaţa cărora vor fi clădite sălile de sport se află chiar în perimetrul instituţiilor de învăţământ, primul având o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, iar celălalt 3.600 de metri pătraţi. Consiliul Local Mangalia va asigura, din banii publici ai municipalităţii, racordarea la utilităţi şi întreţinerea acestor săli.

Lucrările sunt programate să demareze în a doua jumătate a acestui an.

În ceea ce priveşte problema unei alte şcoli lipsite de un spaţiu adecvat derulării orelor de sport, “Gala Galaction”, aici, afirmă reprezentanţii administraţiei publice locale, s-a ales varianta montării unui balon presostatic pe timpul sezonului rece.




Rezultatele Campionatului Naţional de Kung Fu Light Sanda

Sâmbătă, 21.03.2015 la Sala „Tomis” din Constanta, s-a desfăşurat ediţia 2015 a Campionatului Naţional de Kung-Fu, proba de „Light-Fighting Sanda” individual. Au participat 75 de sportivi din 11 cluburi sportive membre ale Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact. Rezultatele sportivilor din judetul Constanta sunt următoarele:

a).MASCULIN

SENIORI 18-34 ANI, OPEN KG

1.NEAGU ALEXANDRU                                     C.S.U. NEPTUN CONSTANTA

2.NAIDIN ANDREI EUGEN                                 C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA

3.BARBU MIHAI                                                C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA  

JUNIORI 16-17 ANI, OPEN KG

1.SAVIOLI LEONARDO                                      C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA

2.SANDU MARIUS                                            C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA  

3.FRICOSU DANIEL                                          C.S. NAVODARI

TINERET 16-20 ANI, -70 KG

1.SANDU MARIUS                                            C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA  

3.FRICOSU DANIEL                                          C.S. NAVODARI

CADETI 14-15 ANI, -60 KG

1.BOCAI TUDOR                                               C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA                    

2.JIPEANU EDUARD                                         C.S. NAVODARI

3.ISPRAVNICU BOGDAN                                   C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

                                    CADETI 14-15 ANI, +60 KG

1.COSTEA CORNEL                                          C.S. NAVODARI

2.MAXIM MARIUS                                             C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

                        COPII 1, 12-13 ANI, -50 KG

1.NICOLAE COSTIN                                           C.S. NAVODARI

2.OLTEANU EDUARD                                       C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

3.GRADINARU ALIN                                          C.S. NAVODARI

3.GHEMENT ALEXANDRU                                C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA

                                    COPII 1, 12-13 ANI, +60 KG

1.POTOCEANU ALBERT                                   C.S. NAVODARI

2.DUMITRU VALENTIN ANDREI                         C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA     

COPII 2, 10-11 ANI, -45 KG

1.CIORTESCU CRISTIAN                                   C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

3.SAVIOLI GIOVANI                                           C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA  

COPII 2, 10-11 ANI, +45 KG

1.BOCAI VLAD                                                  C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA             

2.STOICESCU EUGEN                                      C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA    

3.MOLDOVEANU ALEXANDRU ROBERT           C.S. NAVODARI

COPII 3, 8-9 ANI, -25 KG

1.PREDA EDUARD                                           C.S. NAVODARI

2.APETRE MARCO GABRIEL                            C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA

3.GURICĂ RARES                                             C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

COPII 3, 8-9 ANI, -35 KG

1.IORDACHE IUSTIN                                         C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA

2.PRODAN ANTONIO                                        C.S. NAVODARI

3.STOICA MIHAI ALEXANDRU                           C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA    

                                    COPII 3, 8-9 ANI, -40 KG

1.DECUSARA VASILE                                       C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

2.BITACHE MATEI                                             C.S. WUSHU MAXX MANGALIA

3.CERCEL CATALIN CONSTANTIN                     C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA   

3.BUTNARU ANDRES                                       C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

COPII 3, 8-9 ANI, +40 KG

1.MARIUTA MARIUS                                          C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

2.CHARCOVSCHI PAUL                                    C.S. NOUA GENERATIE MANGALIA

3.DUMITRU VASILE ALEXANDRU                     C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA

COPII 4, 6-7 ANI, +21 KG

1.MUNTEANU ROBERT                         C.S. NAVODARI

2.INGLIS MIHAI                                                 C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

3.DIACONU IOAN                                              C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

3.GEORGESCU COSMIN                                   C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA             

COPII 4, 6-7 ANI, -21 KG

1.BULIGA MARIO                                              C.S. NAVODARI

2.LUCA FLAVIUS                                              C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

3.FECHET RADU                                              C.S. WUSHU MAXX MANGALIA

3.PRISACARU MARIAN CATALIN                       C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

b).FEMININ

SENIOARE 18-34 ANI, OPEN KG

1.PAVEL ELENA                                               C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

2.ADAM CLAUDIA VICTORITA                           C.S.U. NEPTUN CONSTANTA

JUNIOARE 16-17 ANI, OPEN KG

1.ROSANEANU BEATRICE                                C.S. MAREA NEAGRA CONSTANTA                 

2.DUTU CRISTINA                                             C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

COPII 2, 10-11 ANI, -35 KG

1.PRISACARU CRISTINA                                   C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

2.HARCA DANIELA                                           C.S. COMUNAL NICOLAE BALCESCU

3.LECA CRISTINA                                             C.S. COMUNAL NICOLAE BALCESCU

3.CAZACU ANA ELANA                         C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

COPII 2, 10-11 ANI, +35 KG

1.CHIORPEC CLAUDIA                                      C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

3.PRAHOVEANU CRISTINA                               C.S. COMUNAL NICOLAE BALCESCU

COPII 3, 8-9 ANI, OPEN KG

1.rusu maria                                                 C.S. COMUNAL MIHAIL KOGALNICEANU

2.bolocan cristina                                      C.S. COMUNAL NICOLAE BALCESCU

COPII 4, 6-7 ANI, OPEN KG

1.PANAIT VALENTINA                                       C.S.A. AXIOPOLIS-SPORT CERNAVODA

2.BASARABEANU RUXANDRA MARIA              C.S. WUSHU MAXX MANGALIA

 

            La începutul campionatului, preşedintele Comisiei Antidoping din cadrul Asociaţiei Române de Kung-Fu, dl. Marius Iordache, farmacist de profesie, prezentat un material legat de dopaj, de efectele negative şi de consecinţele nefaste ale acestuia asupra sportivilor. Din fericire, în Kung-Fu nu a fost depistat pozitiv nici un sportiv       şi sperăm să nu avem astfel de situaţii.

A fost un campionat cu un număr mai mic de sportivi participanţi, unele cluburi şi-au anulat participarea din lipsa fondurilor. Dar şi aşa au fost multe meciuri disputate, care au stîrnit multe pasiuni şi orgolii. Au fost sportivi foarte buni, care au pierdut prea uşor meciurile, prin descalificări datorită cumului de penalizări, cu toate că aveau un punctaj superior. Din păcate ne-am confruntat şi cu o situaţie de contestare a arbitrajului la un meci, cu toate că arbitrii au acordat victoria în unanimitate, iar într-o astfel de situaţie este greu de acceptat că un sportiv ar fi fost defavorizat sau că au fost greşeli de arbitraj.  

Sportivi care au obţinut titlul de campion şi vicecampion naţional vor forma lotul naţional lărgit, în vederea participării la Campionatul European de Kung-Fu, la această probă.

Aducem mulţumiri conducerii Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport şi personalului de la sala „Tomis”, care ne-au acordat sprijinul în organizarea acestui campionat.

  

                  PREŞEDINTE

 ŞEF LUC. DR. IORDĂNOAIA FLORIN

                6 Duan Kung-Fu




Acţiune de plantare de pomi la intrarea în Mangalia

vlcsnap-2015-03-22-12h58m31s155Peste 150 de pomi au fost plantaţi, astăzi, în cadrul unei acţiuni întreprinse de Tineretul Liberal din Mangalia, cu ocazia Zilei Mondiale a Pădurilor. Zeci de voluntari, de toate vârstele, din întreg oraşul, simpli cetăţeni, dar şi ONG-uri şi cluburi sportive au venit să planteze mesteceni argintii, la intrarea în Municipiul Mangalia. Acţiunea face parte dintr-o campanie de reîmpădurire a oraşului, după ce, în prealabil, zonele verzi au fost defrişate de arbori, arbuşti şi tufe considerate a fi crescut în mod dezorganizat.