Programul casieriilor RAJA

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor, că în perioada 01 – 03 mai 2015, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/66.44.44 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru în această perioadă este cel al casierilor RAJA. Astfel, abonaţii din municipiul Constanța interesaţi să-şi achite facturile la apă potabilă şi canalizare în aceste zile, trebuie să ştie următorul program al casieriilor RAJA din Constanţa:

  • vineri – 01 mai 2015: Închis.
  • sâmbătă – 02 mai 2015: va fi deschisă doar casieria de pe strada Răscoalei 1907, în intervalul 09,00 – 13,00. Restul casieriilor vor fi închise.
  • duminică, 03 mai 2015: închis.

Casieriile din celelalte localități ale județului vor fi închise în perioada 01 – 03 mai 2015.

Începând cu data de 04 mai 2015, toate casieriile RAJA îşi vor relua programul normal de lucru.

 

 

 




Consilierii Paul Foleanu şi Dragoş Bociog au cele mai mari şanse să obţină funcţia supremă în PSD Mangalia

paul f.În urmă cu două zile, a avut loc şedinţa Biroului Permanent Local al PSD Mangalia. În cadrul întâlnirii, fostul preşedinte al filialei locale a PSD Mangalia, Zanfir Iorguş a adus la cunoştinţa membrilor că a luat decizia să demisioneze din toate funcţiile de conducere deţinute. De altfel, acest lucru a fost anunţat şi în cadrul BPJ al PSD Constanţa în cursul săptămânii trecute.

Pe de altă parte, potrivit calendarului naţional, la nivelul PSD Mangalia, în perioada imediat următoare, vor avea loc alegeri de jos în sus. Astfel, primii votaţi vor fi preşedinţii OSV-urilor (Organizaţii constituite pe secţiile de votare), apoi preşedinţiidragos-bociog Organizaţiilor de Femei, Tineret şi Pensionari, urmând ca la începutul lunii iunie să fie ales liderul PSD Mangalia.

Surse din interiorul PSD Mangalia ne-au declarat că cei care au cele mai mari şanse să preia frâiele organizaţiei locale sunt consilierii Paul Foleanu şi Dragoş Bociog. De altfel, aceştia sunt singurii aleşi vocali ai PSD în cadrul Consiliului Local Mangalia ce critică, cu argumente, supunerea spre aprobare a unor anumite proiecte de hotărâre eronat redactate, ce includ sume mari de bani sau a căror derulare nu reprezintă o prioritate pentru municipiu.

Rămâne de văzut se se va întâmpla la PSD Mangalia, care, spun membrii, va redobândi puterea avută odinioară şi care va avea un puternic rol în viaţa politică a urbei.

 




A fost inaugurat sediul Poliţiei Vama Veche-2 Mai

IMG_0445Ieri, 29 aprilie a.c., a fost inaugurat sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2 Mai, în localitatea Vama Veche, strada Mihail Kogălniceanu nr.35.

Această structură a fost înfiinţată pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi al turiştilor şi îşi desfăşoară activitatea în subordinea Poliţiei Municipiului Mangalia.

În ultimii ani localităţile turistice Vama Veche şi 2 Mai au cunoscut o dezvoltare continuă în ceea ce priveşte construcţia unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică, iar numărul turiştilor a crescut an de an.

De asemenea, în zonă sunt organizate numeroase manifestări cultural-artistice, la care participă un public numeros, ceea ce implică prezenţa activă a poliţiştilor.

Totodată, localităţile sunt situate într-o zonă de tranzit, în imediata apropiere a frontierei de stat a României cu Republica Bulgaria.

Prin asigurarea unui sediu distinct pentru această structură se obţin o serie de beneficii cum ar fi, scurtarea timpului de reacţie şi intervenţie în sprijinul cetăţenilor, activităţile procedurale desfăşurându-se în această locaţie.

Sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2Mai a fost pus la dispoziţie şi amenajat de către Primăria şi Consiliul Local Limanu.

Structura de poliţie este dotată cu o autospecială distribuită de Ministerul Afacerilor Interne în primăvara acestui an.

Activitatea structurii va debuta în noul sediu odată cu minivacanţa de 1 mai.




Ziua Veteranilor, sărbătorită la Cercul Militar Mangalia

IMG_1459Cercul Militar Mangalia a găzduit, astăzi, o activitate dedicată Zilei Veteranilor de Război. Invitaţi de onoare ai evenimentului au fost ultimii supravieţuitori ai celor două războaie mondiale din localitate, dar şi un numeros public, format din cadre militare ale Garnizoanei Mangalia şi locuitori ai oraşului. Seniorii veterani ai Mangaliei, cei care s-au putut deplasa pentru a aduce un omagiu camarazilor de arme, au salutat decizia Guvernului României ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată, anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
La ora actuală, la Mangalia, Asociaţia Veteranilor de Război, care cuprinde cadre militare din arealul Vama Veche-Eforie, are înregistraţi 140 de veterani, văduve ale acestora şi urmaşii lor. Potrivit declaraţiilor colonel în retragere Alecu Crudu, preşedintele asociaţiei, doar 12 veterani au supravieţuit timpului. Toţi membrii asociaţiei întâmpină dificultăţi mari în privinţa veniturilor lunare, de exemplu, o urmaşă de veteran primind, lunar, o pensie de numai 92 de lei. În sala de conferinţe a Cercului Militar au fost reamintite, de către invitaţi, meritele deosebite ale tuturor participanţilor pe fronturile patriei. IMG_1461
La finalul manifestării a fost rulat un film despre faptele de vitejie ale luptătorilor veterani, dar şi situaţia precară în care se află o bună parte a acestora, la ora actuală.



Sezonul estival începe, problemele turismului local rămân! Cauze: banii puțini și comunicarea precară între autorități și investitori

DSC_1163Marți, în sala de conferințe a Complexului Doina din stațiunea Neptun a avut loc întâlnirea dintre reprezentanții administrației publice locale și agenții economici din turism. La discuțiile purtate cu investitorii au participat edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu, administratorul public, Romulus Dumitrana, șeful Poliției Locale, Mihai Angelescu și Dumitru Filip, directorul Direcției de Turism din cadrul Primăriei.

Dialogul a avut ca punct de pornire apropiatul sezon estival 2015 și modul cu sunt pregătite stațiunile sudice să-și întâmpine turiștii, mai cu seamă că mai sunt câteva zile până la

mini-vacanța de 1 Mai, când vizitatorii vor veni la mare pentru prima dată anul acesta. Primarul Cristian Radu a prezentat planul de bătaie la care lucrează oamenii din subordine, dar și calendarul evenimentelor ce vor fi organizate vara aceasta în Mangalia și stațiuni. Punctual, referindu-se la modul cum arată cele șase zone turistice de interes național, primarul a recunoscut faptul că, deși se fac eforturi susținute, lipsa banilor și a implicării investitorilor în luarea unor decizii comune, contribuie la un start de sezon nu tocmai bun. ”Sunt conștient de faptul că stațiunile nu arată așa cum ne-am dori, că încă există multe șantiere, unități dezafectate, abandonate, lăsate în paragină, spații verzi și gunoaie dezorganizate, dar, din păcate, bugetul local este strâmtorat, astfel că soluția nu poate veni decât de la fondurile Uniunii Europene. Pe de altă parte există un dezinteres total al unora dintre proprietarii hotelurilor lăsate de izbeliște pe care nu reușim să-i aducem la masa discuțiilor și pe care

ne-am săturat să-i amendăm, cu toate că această măsură nu reprezintă o soluție. Avem pregătite mai multe proiecte europene pe Axa 2014 – 2020, numai că nu le putem demara anul acesta. Singurul proiect început tot cu fonduri UE îl reprezintă reabilitarea falezei din zona Jupier – Neptun. Inițial, ne-am propus să începem din Mangalia, dar ne-am lovit de anumite aspecte tehnice. În total, se va reabilita o suprafață de 9 km de faleză pietonală, Mangalia – Saturn, Jupiter – Neptun, cu precizarea că am întâmpinat probleme și la Venus, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2015. Regret faptul că lucrările vor fi derulate și în plin sezon, dar dacă le vom sista, se va depăși termenul-limită”, a spus edilul Cristian Radu.DSC_1170

Reprezentanții administrației au specificat că în domeniul turismului din sudul litoralului funcționează 160 de întreprinzători mari, la care se adaugă alte câteva zeci mici. Deși au existat nenumărate tentative de dialog comun administrație – agenți economici, în discuții dacă s-au implicat 20 de investitori. Unul dintre motive îl reprezintă existența a numeroase structuri mai mici sau mai mari de turism în care aceștia sunt împărțiți, nereușindu-se crearea unei asociații unice care să pună punctul pe I în privința nevoilor pe care le au în ceea ce privește activitatea desfășurată.

Întrebați care le sunt nemulțumirile, investitorii s-au plâns că în Olimp iluminatul public nu există, că spațiile verzi din aceeași zonă sunt de dimensiuni amețitoare și că numărul mari de chioșcuri și tarabe cu produse alimentare le fac o concurență neloială.




Târguri hand-made şi de antichităţi, la Mangalia şi în Vamă

Două târguri inedite vor avea loc, în minivacanţa de 1 Mai, la malul mării. Primul dintre acestea va începe joi, 30 aprilie şi se va încheia duminică, 3 mai. Este vorba despre un târg hand-made organizat în în zona plajei din Vama Veche.

Târgul de antichităţi, celălalt eveniment organizat în sudul litoralului, de data aceasta la Mangalia, se va desfăşura în Portul Turistic, în perioada 1-3 mai. “Cu siguraţă vremea bună din acest week-end va scoate, negreșit, la plimbare, localnici şi turişti deopotrivă. De aceea, noi îi invităm pe toţi să admire obiectele cu parfum de epocă ale târgului de antichităţi din Portul Turistic Mangalia. Vă asigur că lumea spectaculoasă a colecționarilor de antichități va capta, indiscutabil, toată atenția”, ne-a declarat Mirela Dogaru, organizatorul evenimentelor.




De 1 Mai, sudul litoralului defilează cu “Crazy Salsa Fest“

salsa0Cea de-a VI-a ediție a  Festivalului Internațional Crazy Salsa Fest va avea loc anul acesta în  perioada 30 aprilie – 3 mai, la Neptun. Deschiderea oficială a sezonului va fi marcată de Caravana “Crazy Salsa Fest” și „1 Mai Tunning Fest”, unde aproximativ 80 de maşini tunate, zeci de motoare și 2 tiruri în care vor dansa iubitorii de muzică latino vor defila din stațiunea Neptun până în Portul Turistic Mangalia. Un megaspectacol de dans şi muzică în aer liber se va desfășura apoi pe scena plutitoare din zona falezei Mangalia. La eveniment vor fi prezenți artiști din țara și străinătate, precum și trupe de copii de la mai multe școli de dans din România, care vor încânta publicul cu momente coregrafice spectaculoase. Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde mai multe evenimente de profil, la care vor participa peste 300 de dansatori. Astfel, vor avea loc show-uri, workshop-uri, party-uri şi competiţii, cursuri de dans susţinute de instructori renumiţi din ţară şi din străinătate, alături de ore de etichetă a dansului. Cunoscuți MC cum ar fi Wilmark, Briggite Christine Preda sau Justinian Radu vor fi gazdele acestor spectacole pline de culoare și talent. Pe lângă dansatori de la cele mai renumite și premiate școli de dans din țară, la festivalul de salsa din acest an vor veni și artiști internaționali precum: Amneris–USA, Bersy Cortez–Malaga, Spania, Domenico Cinisi–Italia, Ivana&Roberto–Italia, Tedy&Mitko–Bulgaria, Denitsa Skuleva–Bulgaria, Lunaticas–Grecia. Președintele C.S. Noua Generație, Ciprian Broască a declarat, în calitate de organizator, că scopul Crazy Salsa Fest este de a atrage un număr cât mai mare de turiști care să se bucure de surprizele pregătite la malul mării. Împătimiții de tuning și competiții auto vor avea parte și ei de zile pline de distracție, în perioada 1-3 Mai, la Mangalia.

Asociația Autocustoms în colaborare cu Primăria Mangalia organizează evenimentul auto 1 Mai Tunning Fest, în Portul Turistic Mangalia. Anul acesta, organizatorii propun o serie de concursuri de Car Audio, Tuning Auto & Moto, Drift, precum și demonstrații cu piloți profesioniști CNVC. Tot în ziua de 1 mai, Corala Bărbătească „Armonia” şi Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” vor concerta, la Casa de Cultură din Mangalia, într-un spectacol extraordinar de folclor şi interpretare coral-instrumentală.




Elevii callatieni, în vizită la colegii lor din Turcia

IMG_20150424_115853În perioada 20 – 25 aprilie 2015, un grup de 11 elevi ai clasei a IV-a A, însoţit de prof. înv. primar Rodica Codău şi prof. Silvia Lipnic de la Liceul Teoretic “Callatis” Mangalia, s-a deplasat la UZLUCE DOGA KOLEJI din oraşul BURSA, pentru a participa la sărbătorirea Zilei Copilului în Turcia, alături de elevii acestui colegiu. În urmă cu un an ei au răspuns invitaţiei Doga Koleji Izmir de a participa la acelaşi eveniment, iar în aprilie 2013 s-au aflat la Doga Koleji Manisa.

Oraşul Bursa este cunoscut ca fiind prima capitală a Imperiului Otoman, în prezent fiind reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, este al patrulea oraş, ca mărime, din Turcia, fiind aşezat în apropierea Mării Marmara, în nord-vestul Anatoliei.

Elevii şi cadrele didactice de la liceul din Mangalia au fost întâmpinaţi cu multă căldură de către domnul director adjunct , prof. Aytac Aribas, prof. de engleză Selin Aydin şi profesorii catedrei de engleză, elevii şi părinţii de la Uzluce DOGA KOLEJI Bursa, iar pe parcursul şederii la familiile elevilor, au fost trataţi cu o deosebită atenţie şi prietenie .

În această perioadă s-au împărtăşit experienţe ale elevilor şi cadrelor didactice, limba de comunicare fiind engleza . Delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” a fost impresionată de dotarea excepţională a acestei şcoli, fiecare sală de clasă având tablă inteligentă(smart board), iar pe lângă sala de sport, aveau în dotare si un patinoar. Elevii noştri au participat activ la orele de engleză, fiind un bun prilej de dezvoltare a abilităţilor de comunicare în această limbă.

Dansurile populare româneşti şi cântecele prezentate pe 23 Aprilie, Ziua Copilului în Turcia, au fost îndelung aplaudate de către elevii, cadrele didactice şi părinţii de la Uzluce DOGA KOLEJI Bursa. De asemenea, elevii noştri, împreună cu elevii colegiului gazdă au interpretat cântece în limba română, în limba turcă şi în limba engleză. Însoţită de către domnul director adjunct , prof. Aytac Aribas şi prof. de engleză Selin Aydin, delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” a fost primită de către domnul Inspector Scolar General al regiunii Bursa, la sfârşitul întrevederii acesta oferind buchete de flori tuturor membrilor delegaţiei.

Vineri, 24 aprilie, delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” şi cea a Uzluce Doga Koleji Bursa a fost primită la Primăria Generală a oraşului Bursa, unde i-a fost înmânată o plachetă a oraşului, precum şi cadouri copiilor.

În timpul şederii la Bursa, elevii noştri au vizitat Hamitler Doga Koleji Bursa precum şi cele mai importante obiective turistice din oraşul Bursa şi din împrejurimi, fiind impresionaţi de bogăţia patrimoniului cultural şi istoric al acestei regiuni.

A fost o experienţă pozitivă atât pentru elevii Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia cât şi pentru cei de la Doga Koleji Bursa, evidenţiindu-se încă o dată importanţa păcii, prieteniei, iniţiate de fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.

                                                                                            prof. înv. primar Rodica Codău




Avarie RAJA la Eforie Nord

Pentru remedierea unei avarii la conducta principală de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe strada 23 August din localitatea Eforie Nord, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile începând din această noapte (27 spre 28 aprilie), ora 00,00 și până mâine (28 aprilie), ora 15,00. Vor fi afectați consumatorii din zona centrala a localității Eforie Nord – zona delimitată de străzile Traian și Republicii.

Ne cerem scuze față de abonații afectați de această avarie și îi asigurăm că echipele noastre de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor de reparații și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Medalii de aur pentru sportivii Mangaliei, la Lupte Libere

Sportivii Mădălin Pârvulescu, categ. 96 kg lupte libere şi Nicoleta Popa, categ. 55kg, lupte feminin au obținut medalii de aur la Campionatul Naţional Individual de Juniori la lupte. Competiția a avut loc în perioada 25-26 aprilie, la Sala Polivalentă din Craiova. Cei doi campioni sunt legitimați la Clubul Sportiv Mangalia, fiind antrenați de Marian George Oancea și Cornelius Dorian Trucmel. Tot la aceeaşi competiţie, care s-a încheiat duminică, Mangalia a mai obţinut un loc 5, prin luptătoarea Anamaria Bunduc. O altă veste bună vine tot din sfera luptelor: Mangalia va găzdui, în luna iunie anul acesta, Campionatul Mondial de Lupte pe Nisip, competiţie ce va aduce pe plaja din oraşul nostru peste 400 de sportivi de talie mondială.




Semnal de alarmă: Şcoala din Neptun, închisă din lipsa elevilor?

scoalaSituaţie neobişnuită în învăţământul din Muncipiul Mangalia. Şcoala Generală din Neptun riscă să fie închisă din cauza lipsei elevilor, cel puţin asta afirmă administraţia publică locală din Mangalia.

Din dorinţa de a atrage cât mai mulţi copii, unele şcoli sunt, la ora actuală, suprapopulate, susţine primarul Cristian Radu, care îi consideră direct răspunzători pe directorii acestor unităţi de învăţământ. Acesta tună şi fulgeră împotriva migraţiei elevilor din Neptun şi Olimp: “De exemplu, Şcolile nr. 3 şi 5 sunt suprapopulate, timp în care Consiliul Local asigură transportul gratuit elevilor care fac naveta din Neptun şi Olimp către unităţile din Mangalia. Elevii ce ar fi trebuit să urmeze cursurile şcolii din Neptun, cei de la Herghelie, Fruviileg sau Olimp, au ales să vină la Mangalia. Şcoala nr. 5 ne solicită 300.000 de euro pentru mansardare, iar o unitatea din Neptun, dotată cu toate cele necesare, urmează să fie închisă”.

În replică, directorii vizaţi de supărarea edilului local spun că numărul elevilor şi cel al claselor în şcolile lor este, de zeci de ani, acelaşi. În eventualitatea că Şcoala Neptun va pune lacătul pe uşă, aceasta nu va fi din cauza celorlalte unităţi şcolare din Mangalia.

Directorul Şcolii “Gala Galaction”, prof. Adriana Popescu, afirmă că, situaţia în care se află Şcoala Neptun este una cu mult mai complexă, lucru pe care domnia sa îl cunoaşte foarte bine, întrucât a predat la această unitate mai bine de un deceniu: “Nu din cauza Şcolii Gala Galaction s-a depopulat unitatea din Neptun. 11 ani din viaţa mea mi i-am dedicat elevilor din Neptun. Pe atunci vorbeam de un număr de peste 400 de copii, în timp ce, la ora actuală, dacă mai trăiesc 100 de şcolari în perimetrul amintit. Am avut clase foarte bune şi elevi eminenţi. Dar, la vremea cu pricina, IAS-ul reprezenta o resursă de elevi extrem de importantă. Nu poţi acuza Şcoala nr. 5 şi de desfiinţarea IAS-ului. Mai mult, numărul copiilor de la Herghelie, o altă sursă de elevi, este mult mai mic. Locuinţele din Neptun şi Olimp s-au transformat, în marea lor majoritate, în case de vacanţă şi, implicit, numărul elevilor s-a redus drastic”.

Directorul Şcolii “Gala Galaction” recunoaşte că o parte din elevii din Neptun s-au îndreptat către unitatea pe care o conduce, dar că este opţiunea fiecărui părinte să aleagă, în numele copilului său, locaţia unde acesta să înveţe. “Dacă aceşti copii au ales şcoala noastră, nu putem decât să ne bucurăm. Înseamnă că suntem o unitate apreciată. Atât timp cât este respectat Regulamentul învăţământului preuniversitar şi Legea Educaţiei, noi vom primi cu mare drag orice copil”, concluzionează prof. Adriana Popescu.

În ceea ce priveşte numărul de clase, ”Gala Galaction” are acelaşi număr de clase de ani de zile, deci nu poate fi vorba despre o suprapopulare a şcolii.




Se distribuie pachetele alimentare pentru luna aprilie

Reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială anunţă distribuirea pachetelor alimentare, în perioada 27-29 aprilie, în intervalul orar 09.00 – 16.00. Beneficiarii ajutorului de urgenţă, conform unor proiecte ale municipalităţii sunt pensionarii cu venituri mai mici de 829 lei/lună, persoane de peste 60 de ani care nu realizează venituri, dar şi persoanele cu dizabilităţi din localitate. Aceştia vor ridica pachetul cu alimente de la centrele de distribuţie de care aparţin, după cum urmează:

– Sala de Sport a Şcolii Generale nr.1, situată pe Str. Matei Basarab – (pensionari, persoane fără venit peste 60 de ani, persoane cu dizabilităţi) ;

– Cantina Grupului Şcolar Industrial Ion Bănescu din Str. Negru-Vodă – (pensionari, persoane fără venit peste 60 de ani, persoane cu dizabilităţi) ;

– Sala de Sport a Liceului “Callatis”, situat pe Str. Rozelor – (pensionari, persoane fără venit peste 60 de ani, persoane cu dizabilităţi) ;

– Căminul C10 Neptun, din Str. Aleea Steagurilor, pentru aceeaşi categorie de persoane.

Pachetele aferente lunii aprilie conţin: un pui, o pungă de paste făinoase, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, un kilogram de făină, un kilogram de mălai.




De 1 Mai, vino şi tu în Caravana „Crazy Salsa Fest“!

Mare, soare, salsa. O combinație perfectă. Crazy Salsa Fest, un festival plin de culoare, un festival puțin ieșit din tipare. Pe data de 30 aprilie dăm startul la MARATONUL  distracției CRAZY SALSA FEST, timp de 3 zile și 4 nopți !

Pe data de 30 aprilie seara BEACH PARTY la Daytona beach in Neptun. Pe data de 1 MAI -workshop-uri de dans de la 10 dimineata pana la ora 15.00 cand, impreuna cu cei de la 1 Mai Tuning Fest, plecam in CARAVANA pana in Portul Turistic Mangalia, unde vor avea loc SHOW-urile de dans sustinute de cele mai cunoscute trupe de dans din tara si din strainatate

Pe data de 2 Mai invatam si ne distram in pasi de dans in hotelul 2D, workshop-uri, show-uri si party.

Pe data de 3 Mai ne distram la piscina hotelului 2D

Dansul, muzica și buna dispoziție sunt la loc de cinste, e maratonul petrecerilor și al distracțiilor fără oprire de care vor avea parte nu numai iubitorii de muzica latino  ci și prietenii și cunostintele acestora!

unnamed




Filialele cu probleme ale PSD Constanţa rămân fără lideri până după 1 mai

Biroul Judeţean al PSD Constanţa s-a reunit, astăzi, într-o şedinţă în cadrul căreia a fost dezbătută situaţia în care se află mai multe filiale ale partidului, rămase fără lideri, unii dintre aceştia demisionând din funcţia deţinută, alţii fiind demişi.

Cu această ocazie s-a stabilit ca, începând cu 1 mai, în filialele cu probleme să aibă loc alegeri, după un calendar stabilit de conducerea PSD Constanţa în următoarele zile. Până atunci, organizaţiile locale cu pricina vor rămâne fără lideri. Acesta este şi cazul PSD Mangalia, unde, şeful formaţiunii, Zanfir Iorguş, şi-a înaintat demisia din funcţia pe care o deţinea.

 




Cupa PNL Mangalia la pescuit

Tineretul Naţional Liberal organizează în apropierea municipiului Medgidia, mai exact pe Balta Tibrinu, a treia ediţie a Cupei PNL la pescuit sportiv.

Potrivit organizatorului evenimentului devenit tradiţional, Lucian Nichita, regulile competiţiei sunt următoarele:

  1. Catch and release (se eliberează tot peştele);
    2. Concursul ţine 24 de ore, de sâmbătă, 16 mai, în jurul orei 14.00, până duminică, la aceeaşi oră;
    3. Concurenţii trebuie să aibă grijă să nu rănească peştii şi orice exemplar mai mare de 2 kg. După captură, se anunţă imediat organizatorii, peştele se cântăreşte şi se eliberează pe loc;
    4. Echipele vor fi formate din două persoane, fiecare urmând să fie dotată cu maximum 4 scule. Fiecare undiţă va avea monturi cu maximum 2 cârlige;
    5. Concurenţii cu vârste de peste 40 de ani, vor aduce un concurent tânăr căruia să îi predea tainele şi farmecul hobby-ului.

Cea mai mare captură prinsă în cadrul celor două ediţii a fost de 5,5 kg/exemplar. „Aşteptăm ca participarea să fie numeroasă. Mai precis, sperăm să se înscrie 70 de pescari amatori. Doresc să precizez faptul că acesta este un concurs de pescuit sportiv, iar la final, exemplarele sunt, obligatoriu, eliberate. La ediţiile anterioare au fost prezenţi numeroşi pasionaţi de pescuit care au venit cu cele mai performante undiţe. Aceştia fie se odihnesc în autoturisme, fie îşi amplasează corturi, fie nu dorm deloc, continuând să practice 24 de ore sportul preferat pentru care investesc timp şi unelte tot mai competitive”, a declarat Lucian Nichita.

La finalul concursului, cei mai abili si norocosi pescari primesc cupe si diplome de participare.

conc pescuit pnl

 




De Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, peste un milion de români îşi serbează onomastica

sfantul_gheorghe_67374400Sărbătoarea Sfântului Gheorghe este ţinută de toţi credincioşii în fiecare an pe 23 aprilie şi este considerată ca vestind începutul verii pastorale. În tradiţia populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut şi sub numele de Sângiorz, fiind perceput ca protector al naturii înverzite, al vitelor şi al oilor.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.

In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept, etc, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.

Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe a ramas nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat, a convins-o si pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.

Sfantul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste incercari au fost zadarnice. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.

Sfantul Gheorghe in iconografie

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Sfantul Gheorghe pe Steagul Moldovei

Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe: „O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“. Mentionam ca pecetea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei poarta chipul Sfantului Gheorghe, preluat dupa steagul de lupta al Sfantului Stefan cel Mare.

Sfantul Gheorghe ca ocrotitor

In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari. Regele Edward al III-lea a infiintat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfantului Gheorghe a devenit, mai tarziu, steagul Angliei, „Union Jack”. Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim ca Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul armatei romane.

De Sfantul Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica

Din cei 924.830 de romani care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Gheorghe, 739.368 sunt barbati, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtand numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alaturi de acestia, vor fi in sarbatoare si cei care poarta numele de George (144.873), Gheorghita sau Ghiorghita (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Georgeta (135.370). In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita (34.623) si Geta (14.945 ).

 

Tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe

  • În ziua Sfântului Gheorghe, creştinii pun la porţile caselor crenguţe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susţinere ai porţilor.
  • Pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii şi boli, animalele sunt protejate cu crenguţe de leuştean puse la intrarea în grajduri. La ţară, se credea că prin acest ritual oamenii, vitele şi semănăturile erau protejate de forţele malefice, ce deveneau extrem de active în acest moment de început al anului pastoral.
  • Pentru ca membrii familiei să fie protejaţi de junghiuri rele şi de boli necruţătoare trec prin fumul şi flăcările unui foc aprins, iar vitele şi casele se afumă, la rândul lor, cu tămâie.
  • Se mai spune în tradiţia populară că de Sfântul Gheorghe ard comorile pământului, ele putând fi văzute. Cei care le caută nu trebuie să scoată nici un cuvânt pentru a le putea descoperi, ca nu cumva duhul comorii să-i amuţească.
  • În noaptea de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate pot vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, dacă stau goale între lumânări aprinse, aşezate în formă de cruce.
  • Nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul.
  • Pentru a fi apăraţi de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.
  • Urzicatul era un alt obicei de practicat de tinerii din comunităţile tradiţionale bucovinene. Tinerii se atingeau, pe furiş, peste părţile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică, sperând că astfel vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul verii.
  • De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză şi caş.
  • În comunităţile săteşti contemporane se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri de salcie înmugurită şi cu flori galbene de primăvară, înfipte în brazde înverzite.



Biblioteca Garnizoanei, inaugurată la Cercul Militar Mangalia

IMG_1448Cercul Militar Mangalia a găzduit, astăzi, un eveniment deosebit de important pentru viaţa culturală a oraşului. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi, totodată, pentru a marca Ziua Bibliotecarului, a fost inaugurată Biblioteca Garnizoanei Mangalia. Manifestarea a avut loc în prezenţa comandorului Vasile Chirilă, comandantul Garnizoanei, a Lianei Naum, şeful Cercului Militar, a Emiliei Dabu şi a mai multor membri ai Clubului Artelor „Solteris”, dar şi a numeroşi aspiranţi, absolvanţi ai Şcolii de Aplicaţie.

Biblioteca Garnizoanei Mangalia a fost, astfel, reînfiinţată după o pauză de mai bine de opt ani. Dacă, până în prezent, instituţia de cultură a avut un fond de carte de numai 2.000 de volume, astăzi biblioteca numără 16.000 de opere.

„Biblioteca are 70 de metri pătraţi, un spaţiu generos, unde cititorii pot găsi, în cele 16.000 de volume, peste 8.000 de titluri din literatura universală şi românească, dar şi din literatura de specialitate, militară, albume de artă şi pictură. Suntem fericiţi că putem oferi iubitorilor de literatură ceea ce lipsea singurei instituţii de cultură din oraş: cartea”, ne-a declarat comandor Vasile Chirilă.

La rândul său, Liana Naum, şeful Cercului Militar Mangalia, afirmă că, în cadrul Bibliotecii Garnizoanei, vor fi găzduite, pentru oricine solicită acest lucru, manifestări culturale de orice gen, începând, în primul rând, cu lansări de carte.

Adiacent inaugurării Bibliotecii Garnizoanei Mangalia a fost lansat volumul „Comandanţi care au schimbat războiul pe mare”, al XI-a titlu elaborat în Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale. 20 de tineri ofiţeri absolvenţi ai Şcolii au prezentat, în paginile cărţii, un colaj literar despre cei mai importanţi comandanţi de Marină, începând cu Temistocle şi terminând cu amiralul Andrew B. Cunningham, câştigătorul Bătăliei de la Taranto.

Pe lângă cele 16.000 de volume, în scurt timp fondul de carte al noii biblioteci va fi completat cu alte 15.000 de titluri.




Ajutaţi-o pe Maria să prindă fluturi!

vlcsnap-2015-04-22-20h34m38s6Numele său este acela al Fecioarei, care o ocroteşte şi o poartă în braţe: Maria, fetiţa născută la numai 29 de săptămâni, le-a arătat tuturor, că este o învingătoare. În ciuda previziunilor sumbre ale medicilor, după ce a fost resuscitată mai bine de 15 minute imediat după naştere şi după două săptămâni de viaţă datorată exclusiv aparatelor din Spitalul Judeţean Constanţa, Maria trăieşte. La naştere, celor 1,3 kilograme pe de viaţă, doctorii i-au “ataşat” o mulţime de diagnostice: hemoragie cerebrală, edem cerebral, insuficienţă renală acută, sindrom detresa respiratorie sever, leucomalacie periventriculara bilaterala, ventriculomegalie, retinopatie de prematuritate.

În urmă cu un an, după ce săptămâni întregi agonizase în incubatorul spitalului, Maria a dovedit că este o luptătoare: a învins toate predicţiile medicilor. Părăsea, însă, unitatea medicală cu o nesfărşită listă de diagnostice crunte. “Leucomalacie periventriculara bilaterala gr. III-I, un termen greu de înţeles, dar care m-a lovit, atunci, drept în inimă. Mi s-a explicat că Maria are leziuni, un fel de cicatrice pe creier. Acestora li s-a adăugat deficitul vizual cortical, dar şi crizele de epilepsie, întârzierea globală în dezvoltare şi microcefalia, acestea fiind ultimele diagnostice reliefate de analizele de testele efectuate la Bucureşti. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că micuţa noastră nu poate face tot ceea ce, pentru alţi copii de vârsta ei e normal, ea nici nu vede”, ne spune Mihaela Şoacăţ, mama fetiţei.vlcsnap-2015-04-22-20h34m56s180

“Viaţa cu Maria este plină de zâmbete, de cântece şi multă durere“

A împlinit un an în urmă cu câteva zile, dar trupul sau firav este cel al unui sugar de trei luni. Când am ajuns acasă la ea, Maria se odihnea după o chinuitoare terapie pe care o făcuse la Constanţa. Drumul şi orele de recuperare o istovesc. Chipul îi “înfloreşte”, însă, în momentul în care, în cameră, „curg” melodiile ei preferate: cântece pentru copii.

Cum este viaţa cu Maria? Mihaela, mama ei, ne spune: “Este o viaţă cu multe zâmbete, cu multe cântece, cu multă joacă şi cu multă durere. Evit, de multe ori, să privesc micuţii de vârsta ei, pe care îi văd pe stradă. Îmi dau seama că ea nu face ce fac ceilalţi copii de vârsta ei. În acelaşi timp, îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dăruit-o, indiferent de problemele pe care le are. Mă doare, însă, când realizez că nu merge, deşi ar trebui să meargă, că nu poate sta în funduleţ, că ar trebui să mă vadă şi nu o poate face. Sunt sigură că, într-o zi, se va uita în oglindă şi va vedea ce ochişori frumoşi are. Vreau să se poată juca, văzându-şi jucăriile, vreau să se bucure de ceea ce este în jurul ei. Şi, pentru toate acestea vom face orice, dar avem nevoie de sprijinul vostru, al tuturor”.

Mihaela i-a ales numele micuţei cu mult înainte să o nască: “A fost vorba despre un şir de coincidenţe care mi-au dat de gândit şi m-au făcut să înţeleg că nimic nu se întâmplă pur şi simplu. În momentul în care am aflat că voi avea o fetiţă am decis că va purta numele Fecioarei Maria, pentru ca aceasta să o ţină, mereu, în braţele ei şi să aibă grijă de ea”.

 

Micuţa poate începe recuperarea la Clinica de Reabilitare din Truskavets

Maria are şanse reale de a putea merge, de a putea vedea, de avlcsnap-2015-04-22-20h35m04s12 putea “prinde fluturi”, cum spune mama ei. Însă, pentru aceasta, ea va trebui să treacă prin ani de terapii şi şedinţe de recuperare. Care, toate, costă. Pentru unii, cei ce dispun de bani, extrem de puţin. Pentru familia Mariei, ce trăieşte într-un apartament închiriat şi supravieţuieşte, strict, din ceea ce câştigă tatăl, Sorin, sumele sunt exorbitante.

“Terapiile de care are nevoie sunt multe şi costisitoare. Trebuie să facem multe drumuri, în ţară, dar şi în străinătate, ceea ce necesită, din nou, bani mulţi. Am reuşit, până acum, să acoperim nevoile Mariei, dar cerinţele ei devin din ce în ce mai mari. Chiar astăzi am primit răspunsul de la Clinica Internaţională de Reabilitare din Truskavets, Ucraina, unde am fost admişi pentru a beneficia de tratament şi terapii, pentru două săptămâni”.

Deocamdată, însă, părinţii Mariei nu destule fonduri pentru a efectua deplasarea şi pentru a-i oferi copilului tratamentul de care are atâtă nevoie. “Pentru a ajunge la clinică avem nevoie de cel puţin 5.000 de euro. Oxigenoterapia hiperbară, recunoscuta pentru ameliorarea epilepsiei ne costă 6.000 de lei/15 şedinţe. Însă este posibil să avem nevoie de mai multe. Reabilitarea biomecanică avansată este un alt program al cărui cost ajunge la 1.800 de euro”.

Pentru începutul lunii mai, două săptămâni de recuperare la Centrul N. Robănescu din Bucureşti, unde i se vor face Mariei şi RMN precum şi teste genetice, costă alţi aproximativ 5.000- 6.000 de lei. Acestea sunt necesităţile urgente ale Mariei, pentru care micuţa nevoie de ajutorul fiecăruia dintre ce pot întinde o mână de ajutor. Fiecare bănuţ înseamnă încă o şansă acordată Mariei. Un pas făcut către un copil spre a îi oferi bucurie. O mângâiere ce îi poate reda vederea…

 

Contul Bancar BCR , filiala Mangalia, în care se pot face donaţii este:
RO84RNCB0811145231610001 – Șoacăț Mihaela (mama Mariei)
Codul Swift pentru cei ce doresc sa doneze din strainatate este : RNCBROBU

https://www.facebook.com/groups/1417268355255949/

 




În luna mai, este programată Adunarea Generală a PNL Mangalia

Miercuri, după-amiază, președintele PNL Mangalia, primarul Cristian Radu a convocat o nouă ședință a Biroului Permanent Local. În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute probleme organizatorice, dar, în același timp, s-au făcut pași importanți în elaborarea strategiei formațiunii politice pentru perioada următoare, având în vedere faptul că trebuie demarate pregătirile pentru alegerile de anul viitor.

Liderul PNL, Cristian Radu ne-a declarat că aceste întâlniri au loc de două ori pe lună și au ca rol nu doar închegarea unei structuri din ce în ce mai puternice, ci și menținerea unui dialog cu membrii și simpatizanții prin intermediul celor ce compun Biroul Permanent Local. ”În luna mai, va avea loc Adunarea Generală a PNL la care sunt invitați toți membrii formațiunii pe care ni-i dorim cât mai aproape. Tot pentru perioada imediat următoare, avem în agendă stabilirea OSV-urilor (Organizații constituite pe secțiile de votare) și coordonatorii acestora, astfel ca activitatea partidului să fie cunoscută în toate zonele municipiului. De asemenea, în zilele următoare vom stabili un program de audiențe pentru a discuta cu toți cetățenii care ne vor sesiza anumite probleme. În paralel, continuăm obiectivul pe care ni l-am propus de la început și anume acela de a atrage noi membri”, a declarat primarul Cristian Radu.

În ceea ce privește celelalte structuri interne de conducere, s-a stabilit, recent, ca Organizația de Tineret să fie condusă de către Eliza Cucu, cea de Pensionari de către Constantin Țipirig, iar cea de Femei – Nicoleta Griguță.




RAJA a reluat furnizarea apei potabile

În jurul orei 09,00, echipele de intervenţie au terminat lucrarea de la căminul de vane de la intarare în localitatea Ovidiu, zona podului CFR. Imediat s-au făcut manevrele şi s-a reluat furnizarea apei către abonaţi. În jurul orei 12,00, toţi consumatorii din localitate vor avea apă la presiuni normale.

Cu puţin timp în urmă a fost finalizată şi lucrarea de la staţia de pompare Caragea Dermeni, la conducta principală de alimentare cu apă a cartierului Palazu Mare. În jurul orei 12,30 şi abonaţii din Palazu Mare vor avea apă la presiuni normale.