„Suntem români, citim românește”
Comunicat de presă
Organizaţiile de Tineret şi de Femei ale Partidului Naţional Liberal Mangalia iniţiază începând cu 1 iunie, o acţiune de strângere de cărţi care urmează sa fie dăruite copiilor români din diaspora şi Republica Moldova, pentru a-i ajuta să păstreze contactul cu limba şi cultura română. Toţi cei care doresc să doneze cărţi sunt asteptaţi luni, începând cu orele 10:00, în faţa sediului PNL din Piaţa Republicii.
„Acţiunea noastră se numeşte <<Suntem români, citim româneşte>> şi se derulează la nivel naţional pană la inceputul lunii august ”, a declarat Eliza Cucu, unul dintre liderii tineretului PNL Mangalia.
La rândul său, Nicoleta Griguţă, reprezentanta femeilor liberale a declarat că: „Alături de colegele mele participăm la acestă campanie sub sloganul “Dăruieşte pur si simplu”. Invităm atât membrii cât şi simpatizanţii partidului să doneze cărţi pentru copiii români din afara graniţelor ţării. Alături de tinerii liberali, vom continua acest demers pe durata intregii actiuni”.
Organigrama primăriei, sămânţă de scandal în Consiliul Local: proiectul a fost respins, a doua oară, de aleşi
Scandal fără sfârşit în sânul Consiliului Local, care, pentru a doua oară, a respins proiectul iniţiat de edilul urbei, Cristian Radu, cu privire la modificarea organigramei şi statului de funcţii ale Primăriei Mangalia. În cazul în care ar fi fost adoptat, instituţii precum A.D.P.P. Mangalia, Serviciul Social sau Centrul Cultural „Callatis“ şi-a fi pierdut personalitatea juridică şi ar fi trecut în subordinea directă a primăriei.
Un lucru deloc rău, aşa cum a ţinut să sublinieze Cristian Radu, care a spus, în cadrul şedinţei, că, în ciuda zvonurilor de reduceri salariale apărute în ultima vreme printre angajaţii vizaţi de reorganizare, nu este nici pe departe vorba despre aşa ceva: „Din cele peste 300 de persoane câte are primăria, numai şaisprezece ar fi afectate de această schimbare. Aceste 16 persoane ar urma să primească două-trei sute de lei mai puţin la salariu. Dar, după trei luni, acestora le-ar creşte leafa cu cinci-şase sute de lei. În ceea ce priveşte strict activitatea acestor instituţii, ştiţi, de exemplu, că, în acest moment, din 44 de angajaţi ai ADPP numai şapte sunt pe teren, restul fiind în birouri? Sau că, pentru un dosar în instanţă, primăria a angajat un avocat să o reprezinte, iar în aceeaşi speţă, la rândul său, ADPP-ul a angajat un alt avocat?“
În plus, a mai spus Cristian Radu, în mod nejustificat, la fiecare dintre aceste instituţii, ce au personalitate juridică, există competimente similare: economic, contabilitate, juridic, iar licitaţiile sunt făcute de fiecare dintre acestea instituţii, în paralel cu primăria.
Instituţiile direct răspunzătoare de Muzeul „Callatis“ au repins aducerea sa la primărie!
„În cazul acestei comasări, pe lângă faptul că, în nici un caz nu poate creşte salariul angajaţilor despre care vorbiţi. Aceştia trebuie să ajungă la o anumită vechime, ce se câştigă în ani de zile, nu în luni. Nici unul dintre aceştia nu este de acord să treacă în subordinea primăriei“, a spus, în replica celor declarate de Cristian Radu, consilierul Paul Foleanu.
Acesta a dat citire şi unor adrese primite de la mai multe instituţii de cultură, printre care Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi Comisia Naţională de Arheologie, în care se arată că muzeul din Mangalia este mult prea important pentru patrimoniul arheologic românesc pentru a-şi pierde personalitatea juridică, considerându-se că, încorporarea sa în Centrul Cultural Callatis este suficientă pentru o reorganizare a instituţiei.
În favoarea respingerii acestui proiect au mai fost aduse argumente precum pierderea TVA-ului în cazul în care ADPP-ul va trece la primărie, faptul că mii de contracte vor trebuie refăcute şi beneficiarii puşi pe drumuri pentru a le semna, dar şi că angajaţii instituţiilor vizate nu sunt deloc încântaţi cu această comasare.
Un punct de vedere a fost exprimat şi de secretarul primăriei, Petrina Boiţă, care crede că respingerea proiectului organigramei ar putea fi cauzată şi de unele interese personale: „Au fost furnizate unele contracte, pe anumite servicii, în care sunt implicate persoane publice din Consiliul Local. Acestea au activităţi comerciale de asistenţă, de consultanţă etc, cu respectivele instituţii. Dacă acesta este motivul pentru care această organigramă este împiedicată, eu, ca secretar al primăriei sunt obligat să vă aduc la cunoştinţă acest aspect“.
Pentru a doua oară, consecutiv, proiectul privind modificarea organigramei primăriei a căzut la vot, singurii care au fost „pentru“ fiind membrii PNL din cadrul Consiliului Local Mangalia.
Amnistie fiscală de 2,4 milioane de lei! Vor beneficia de aceasta 9.500 de mangalioţi
2,4 milioane de lei: cu atât au reuşit consilierii locali, printr-un simplu vot, să reducă debitele înregistrate la primărie de cetăţenii oraşului. Printr-o decizie a Consiliului Local luată joi, vor fi scutiţi de la plata majorărilor de întârziere şi penalităţilor aferente obligaţiilor bugetare (taxe şi impozite locale) toţi cetăţenii urbei, persoane fizice.
Este vorba despre o “amnistie” fiscală la nivel local, ce va fi aplicabilă în perioada 1 iunie – 15 octombrie a acestui an. Numai puţin de 9.500 de locuitori ai oraşului, persone fizice, vor putea să doarmă, liniştiţi, în cazul în care au penalităţi sau majorări la taxele şi impozitele locale. Acestea le vor fi “tăiate” printr-o simplă cerere depusă la primărie, până cel târziu pe data de 15 octombrie 2015.
Cum în proiectul de hotărâre pus pe masa aleşilor locali nu figurau şi chiriaşii cu contracte la ANL, ADPP sau Serviciul Social, la propunerea consilierului Paul Foleanu au fost incluşi în lista beneficiarilor scutirii de la plata penalităţilor şi aceştia.
Edilul Cristian Radu a fost de părere că, o mare parte a asistaţilor social, chiriaşi la primărie, nu merită să le fie reduse datoriile: “De când se nasc şi până mor ei sunt ajutaţi de stat, din banii noştri. În cadrul unei parteneriat al primăriei, zilele trecute, o societate din DMHI a vrut să angajeze un număr mare dintre cei care locuiesc în casele primăriei. Din cei aproape 700 de adulţi ştiţi câţi s-au angajat? Unul singur! Iar firma s-a îndreptat către Bârlad, pentru a găsi forţă de muncă pe care să o aducă la Mangalia”.
La rândul său, Claudiu Stamate, directorul S.P.A.S., a povestit celor prezenţi că, în momentul în care li s-a spus că locurile de muncă sunt în şantier, chiriaşii “Barăcilor” au declarat că mai bine merg la puşcărie decât să lucreze în DMHI.
În plus, mai spun reprezentanţii primăriei, locuitorii celei mai rău famate zone a urbei, “Barăcile”, deşi îşi mai achită, din când în când, o parte din restanţe, nu pot justifica niciun leu, întrucât aceştia nu au fost niciodată angajaţi cu carte de muncă: “Acum trei zile o femeie a fost atacată pe stradă şi tâlhărită, în plină zi, în momentul în care a ieşit dintr-o casă de amanet. Pentru a mai locui în casele primăriei, fiecare dintre aceşti cetăţeni trebuie să facă dovada că au un loc de muncă permanent şi legal”, a conchis Cristian Radu.
Neglijenţa angajaţilor de la Taxe şi Impozite, “salvată” de votul consilierilor
Pe lista celor care vor fi scutiţi de la plata penalităţilor se numără şi chiriaşii ANL, cei de la blocurile D01, D02 şi D03 (ce aparţin de ADPP) şi imobilele de pe strada M.I. Dobrogeanu, aparţinând Serviciului Social. În urmă cu câteva luni, aceştia au primit, acasă, notificări că au de plătit penalităţi extrem de mari, înregistrate din 2012, dar pentru care primăria nu a catadicsit, niciodată, din neglijenţă sau necunoaştere, să trimită vreo înştiinţare.
Potrivit proiectului adoptat ieri, scutirile se vor aplica conform Codului Fiscal, iar amnistia se va aplica penalităţilor şi majorărilor aferente obligaţiilor achitate până la 30 septembrie a.c. Prin urmare, se vor bucura de generozitatea consilierilor locali numai aceia care şi-au achitat, până la finele lunii septembrie, taxele, impozitele, chiriile şi redevenţele către primărie.
Pentru a beneficia de scutirea penalităţilor, cetăţenii vor trebui să depună o cerere adresată Direcţiei Generale de Management Fiscal şi Control, Serviciul Impozite şi Taxe, urmând ca instituţia să aprobe sau nu, solicitarea.
În scurt timp, Mangalia ar putea avea biobază cu capital privat
Potrivit unor estimări făcute de primărie, la Mangalia trăiau, anul trecut, peste 4.000 de câini fără stăpân. Situaţia devenise dramatică atât în ceea ce priveşte numărul mare de locuitori agresaţi de maidanezi, dar şi cel al turiştilor care, muşcaţi de animalele fără stăpân, ajungeau să îşi petreacă vacanţele prin spitale. Pentru remedierea situaţiei Consiliul Local a aprobat, anul trecut, încheierea unui contract de prindere, adăpostire temporară şi, în cele din urmă, eutanasiere a câinilor, cu o firmă privată, Canin Kingdom, din Eforie. Contractul va expira anul viitor, în luna mai.
Între timp, cei ce doresc o soartă mai bună pentru animalele fără stăpân, ce nu implică uciderea acestora, militează pentru înfiinţarea unui adăpost privat, după modelul celui de la Cernavodă. În ultimii ani administraţia publică locală a avut mai multe consultări cu organizaţii şi asociaţii dedicate animalelor fără stăpân, care ar fi dorit înfiinţarea unor biobaze private. Însă, niciuna dintre aceste intenţii nu a fost dusă la îndeplinire.
Recent, Organizaţia “Save Our Strays“ Austria, a decis înfiinţarea unei biobaze cu capital 100% privat, pe o suprafaţă de un hectar. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor asociaţiei austriece, aici ar urma să fie adăpostite câteva sute de câini fără stăpân. “Este vorba despre primul adăpost privat din Mangalia. După ce vom primi toate autorizaţiile ne vom apuca de construirea acestuia. Biobaza va avea circa 10.000 de metri pătraţi, situaţi la ieşirea din Mangalia, spre Albeşti, unde vom putea adăposti aproape o mie de câini fără stăpân, dar şi alte animale, precum pisici sau cai abandonaţi”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud“, Ion Dobre, reprezentantul “Save Our Strays“.
Ion Dobre mai spune că îşi doreşte şi sprijinul autorităţilor publice locale, în acest sens urmând să fie încheiat un contract cu primăria, pentru reducerea cheltuielilor din bani publici.
Ideea unei biobaze private este bine primită de conducerea Serviciului Social Public de Asistență Socială Mangalia, care promite că va fi alături de orice demers menit să rezolve problema câinilor fără stăpân: “Orice implicare a unor organizaţii sau fundaţii destinate protecţiei animalelor fără stăpân este binevenită. În cazul în care discuţiile cu acestea se vor concretiza, nu pot spune decât că vom fi alături de dumnealor“, spune directorul S.P.A.S. Mangalia, Claudiu Stamate.
Mai marii primăriei sunt, însă, deocamdată, sceptici în privinţa concretizării ideii unei biobaze private. Aceştia spun că este nevoie de foarte mulţi bani şi de îndeplinirea unor condiţii stricte de înfiinţare şi menţinere a biobazei în funcţiune: “O astfel de acţiune implică extreme de mulţi bani. Pentru amenajarea unei biobaze trebuie îndeplinite câteva reguli de bază. Este nevoie de mulţi bani, peste 100.000 de euro pentru început. Apoi, terenul ales trebuie să nu fie nici prea aproape de oraş, să nu deranjeze cetăţenii şi nici de cel zona agricolă, pentru a nu fi afectat solul“, afirmă managerul public al Mangaliei, Romulus Dumitrana.
O altă problemă ridicată de autorităţi este aceea a câinilor fără stăpân de pe raza comunelor limitrofe Mangaliei, care fie se deplasează către litoral, în căutarea hranei, fie sunt transportaţi, special şi abandonaţi în oraş.
Recomandări pentru o minivacanţă liniştită
În perioada minivacanţei de Rusalii ne aşteptăm la o afluenţă mare de public către zona litoralului românesc şi chiar către zonele cu verdeață din jurul localităților urbane şi locurile de agrement organizate în aer liber.
Pentru a avea un concediu liniştit, fără evenimente negative, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă turiştilor câteva reguli şi măsuri de prevenire:
- în spaţiile de cazare nu utilizați consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecțiuni şi nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată;
- nu fumaţi în cameră. În situaţia în care fumatul este permis aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere;
- în cazul izbucnirii unui incendiu în spaţiile de cazare, urmaţi instrucţiunile din planul de evacuare afişat în fiecare cameră şi pe holurile de acces corespunzătoare fiecărui etaj;
- utilizaţi doar scările pentru evacuare. Nu folosiţi lifturile pentru că acestea se pot bloca. În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, ţineţi uşa închisă şi etanşaţi rosturile cu prosoape ori cearceafuri umede. Ieşiţi la geam sau pe balcon şi solicitaţi ajutor. Dacă nici acest lucru nu este posibil sunaţi la 112 şi comunicaţi poziţia dumneavoastră în clădire.
În cazul în care vă aflaţi cazaţi în campinguri:
- nu amplasaţi corturile decât în spaţiile special destinate şi respectaţi regulile de prevenire a incendiilor afişate;
- atunci când faceţi focul în spaţiile special amenajate, supravegheaţi permanent arderea. La plecare stingeţi focul şi asiguraţi-vă că acesta a fost stins complet;
- nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
- nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice pentru alimentarea receptorilor electrici;
- anuntaţi în cel mai scurt timp incendiile pe care le observaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Persoanele fizice şi juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul.
Şoc: în noua organigramă propusă spre aprobare în şedinţa de mâine, trei servicii de specialitate ale primăriei au toate locurile vacante! (facsimil)
Ziua comunei Pecineaga va fi sărbătorită cu fast, exclusiv, din sponsorizări
Duminică, 31 mai, începând cu ora 13.00, se va sărbători Ziua comunei Pecineaga, eveniment devenit tradiţional de Rusalii. Primarul comunei Pecineaga, Lili Pâslaru a declarat pentru „Ediţia de Sud” că evenimentul din acest an va şi mai amplu, cu un program artistic deosebit. „Spectacolul va fi prezentat de către Silviana Marin şi va fi deschis cu primirea invitaţilor şi prezentarea tuturor momentelor artistice care îi vor încânta pe participanţi. Vor evolua Ansamblul Folcloric din Pecineaga, dar şi alţi artişti printre care formaţia „Orizont”, respectiv soliştii de muzică populară Georgiana Rusu, Elena Plătică, Gigi Ciobănică, Nicolae Pavel, Aurel Sava şi alţii. De precizat este faptul că toate recitalurile vor fi live. De asemenea, va pune în scenă momente hazlii pentru copii trupa Magic Entertainment”, ne-a spus edilul-gazdă Lili Pâslaru.
Tot în cadrul Zilei comunei Pecineaga, primarul comunei va decerna diplome de merit, recunoaştere şi excelenţă cetăţenilor care au contribuit la dezvoltarea şi promovarea imaginii zonei.
Pregătirile au început deja, terenul aflat la intrarea în comună fiind în prezent cosit şi curăţat. Aici va fi amplasată o scenă, în jurul căreia vor exista standuri cu diverse produse, începând de la mititei şi bere, până la jucării şi dulciuri pentru cei mici. În acelaşi timp, vor fi asigurate mai multe atracţii pentru toate vârstele. Bugetul evenimentului are o valoare de 8.000 de lei, banii fiind asiguraţi, exclusiv, din sponsorizări.
Primarul Lili Pâslaru speră ca ediţia de anul acesta să aibă cel puţin succesul din 2014, când petrecerea s-a încheiat seara târziu, numărul participanţilor fiind foarte ridicat.
Inedite elemente de tehnică de luptă navală, numai la Muzeul Marinei Militare Mangalia
Chiar la ieşirea din Mangalia, pe drumul către Limanu, este amplasat Muzeul Marinei Militare. O vedetă torpiloare amplasată la intrarea în spaţiul Muzeului, alături de rachete, torpile, elice şi mitraliere navale te îndeamnă să vizitezi unul dintre cele mai inedite instituţii dedicate, în exclusivitate, tehnicii de luptă pe apă.
Mangalia a fost prima localitate unde a funcţionat, în premieră, un muzeu al Marinei Militare Române. Cmdr. (r) Eugen Bulboacă, îşi aminteşte că prima clădire destinată expoziţiei de tehnică de luptă era situată pe malul Lacului Mangalia: „Comandanţii de atunci ai Garnizoanei Mangalia au reuşit, cu greu, să înfiinţeze acel muzeu. Se întâmpla în 1965. Dar, după numai trei ani, toate obiectele strânse au fost mutate la Constanţa, unde, pe strada Traian, a fost înfiinţat Muzeul Naţional de Marină, ce funcţionează, de atunci, în aceeaşi locaţie“.
Tot la mijlocul anilor `60, viaţa Marinei Militare înflorea, la Mangalia. „A fost organizat, aici, Comandamentul Marinei, cu nenumărate unităţi şi subunităţi. Atunci oraşul a devenit cea mai mare Garnizoană de Marină din ţară, titlu pe care şi l-a menţinut până în 1982, când a fost transferată la Constanţa. Prin acest transfer, multe dintre locaţiile unităţilor desfiinţate au rămas disponibile. Aşa s-a întâmplat şi cu sediul actual al Muzeului Marinei Militare Mangalia. După Revoluţie, a fost o adevărată „bătălie“ pentru acest imobil şi pentru terenul lui, presiuni foarte mari din partea sociatăţii civile de a îl prelua“, povesteşte, pentru „Ediţia de Sud”, cmdr. (r) Eugen Bulboacă.
Clădirea a fost, pe rând, gară maritimă, apoi sediul Comandamentului de Brigadă şi, ulterior, infirmierie. La iniţiativa cmdr. (r) Eugen Bulboacă şi după demersuri ce au durat mai bine de doi ani – timp în care acesta a alergat după autorizaţii, dar şi după achiziţionarea de tehnică de luptă – lua fiinţă, Muzeul Marinei Mangalia.
Harta Portului Militar, realizată în onoarea lui Ceauşescu
Proiectul Muzeului a fost schiţat, iniţial, în 2002, după cum spune cmdr. Bulboacă: „Atunci mi-a venit ideea unui muzeu al Marinei la Mangalia. Aveam locaţia, aveam terenul, depozitele erau pline de tehnică de luptă. Proiectul este unul mult mai amplu, cu mult mai multe camere de vizitat decât ne-am putut permite până acum. Muzeul Marinei din Mangalia a fost conceput ca un tot unitar, având forma unui vapor“.
Cu ajutorul Forţelor Navale Române au fost colectate foarte multe piese provenind de la vase care între timp au fost casate şi „tăiate“. Astfel, în exteriorul muzeului au fost amplasate rachete navale (capabile, la vremea lor, să să scufunde o navă de dimensiuni mai mici de lo distanţă de 80 de kilometri), tunuri cu calibre de la 37 de milimetri la 130 de milimetri, mitraliere de 14,5 şi 12,5 milimetri, piloţi automaţi, torpile „secţionate“, al căror interior poate fi uşor de admirat de către vizitatori, mine de contact, aruncătoare de bombe antisubmarine etc.
În interior, muzeul este „gândit“ ca o desfăşurare a unităţilor de luptă, vizitatorii putând să vadă cum arătau hidrolocaţia, radiolocaţia, maşinile de luptă, elementele de navigaţie, de radio, torpilele, bombele, dragele, etc. Tot aici pot fi consultate, pe două panouri, lista comandanţilor Marinei Militare Mangalia şi cea a comandanţilor unităţilor militare din localitate. Pe lângă acestea, turiştii, dar şi localnicii, pot admira o inedită expoziţie de noduri marinăreşti, alături de o planşă enormă, realizată la Şantierul Naval Mangalia, în 1984. „Este o hartă a Portului Militar şi a fost realizată pentru o vizită pe care Ceauşescu a făcut-o la Mangalia“, ne spune cmdr. (r) Eugen Bulboacă.
Inaugurarea oficială a instituţiei a avut loc pe 18 mai 2008, dar muzeul a funcţionat, anterior, mai bine de patru ani.
Avarie RAJA
Pentru remedierea unei avarii pe conducta principală de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm, din localitatea Poarta Albă, SC RAJA SA este nevoita să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 25 mai 2015, în intervalul 10,00 – 16,00. Sunt afectaţi toti abonaţii din localitatea Poarta Albă.
Ne cerem scuze faţă de abonaţii afectaţi de această avarie şi îi asigurăm că echipele noastre de intervenţie vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii şi reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.
A treia ediţie a Caravanei Copiilor, organizată pe 12 iunie
Mii de copii din Mangalia sunt aşteptaţi, pe 12 iunie, la cel mai mare carnaval dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, eveniment organizat de primărie, în colaborare cu toate instituţiile de învăţământ din localitate. Micuţi de grădiniţă, alături de elevi de gimnaziu şi de liceu, vor participa, împreună, la „Caravana Copiilor“, ajunsă la cea de a treia ediţie.
Încă de la debut, evenimentul s-a bucurat de un real succes, oferind publicului un spectacol plin de culoare şi voie bună, atât în rândul elevilor participanţi, cât şi în rândul cadrelor didactice şi părinţilor. Potrivit administratorului public al Mangaliei, Romulus Dumitrana, numărul copiilor ce vor participa la Carnaval va fi mai mare decât cel de anul trecut, fiind estimat la peste 3.000. O premieră pentru ediţia de anul acesta o constituie achiziţionarea unor mascote-personaje, ce vor rămâne în patrimoniul primăriei, urmând să fie folosite, pentru alte acţiuni viitoare.
Ca şi în anii precedenţi, preșcolarii și școlarii participanți la carnaval vor fi organizaţi în două coloane, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice și a părinților implicați în acțiune. Coloanele vor pleca, simultan din două puncte, respectiv Sensul giratoriu şi Piaţa Sud, începând cu ora 17.00.
Pe tot traseul parcurs copiii vor fi acompaniaţi de muzică şi zgomotul specific al fluierelor. Punctul de întâlnire al celor două coloane va fi Piaţa Republicii. Aici, fiecare clasă participantă va urca pe scena din faţa Casei de Cultură, unde îşi va etala costumele de carnaval realizate cu multă imaginaţie şi creativitate, de către părinţi şi cadrele didactice.
După paradă, toţi copiii vor fi invitaţi la un spectacol artistic.
Descoperire macabră în zona Insulei din Mangalia: tânăr găsit spânzurat de creanga unui copac!
În cursul acestei diminineţi, un localnic din Mangalia, Dumitru Mocanu, a făcut o descoperire macabră. În timp ce se afla zona insulei din localitate acesta a zărit o persoană în genunchi, agăţată de o creangă. În momentul în care s-a apropiat, a văzut că este vorba despre un tânăr de aproximativ 20 de ani, ce se spânzurase cu un fular de creanga de jos a unui copac.
Marcat profund de descoperire, Dumitru Mocanu a apelat Numărul de Urgenţă 112. La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Ambulanţei, care, însă, nu a putut decât să constate că tânărul murise de ore bune. Poliţiştii se află în prezent la faţa locului pentru cercetări, urmând să stabilească identitatea tânărului mort, dar şi condiţiile în care acesta a decedat.
update: Poliţiştii l-au identificat pe tânărul găsit aninat de o creangă în preajma Insulei. Ar fi vorba despre Mihai Tolontan, născut în 1989. Într-unul dintre buzunare, acesta avea o fotografie a unei tinere. Oamenii legii nu exclud varianta ca Mihai Tolontan să îşi fi pus capăt zilelor din cauza unei dezamăgiri din dragoste.
Micuţii de la grădiniţele din Mangalia, alături de elevii galactieni
Cea de a XVI-a ediţie a Zilelor Şcolii „Gala Galaction“ din Mangalia a demarat, ieri, cu o acţiune inedită, ce a avut loc în curtea unităţii de învăţământ: o sărbătoare a prieteniei dintre micuţii claselor I şi cele pregătitoare şi cei de la grădiniţele din localitate. Sub titulatura „Copilărie în lumină“, preşcolarii au fost invitaţii elevilor galactieni, alături de care au cântat, au dansat, au desenat şi au pictat, la final cu toţii fiind răsplătiţi cu premii oferite de Asociaţia de Părinţi „Gala Galaction“.
Potrivit directorului unităţii, prof. Adriana Popescu, aceasta este prima manifestare a Zilelor Şcolii „Gala Galaction“: „Suntem foarte fericiţi că am putut, timp de şaisprezece ani, să fim atât de consecvenţi, în dorinţa noastră de a ne serba şcoala. Consider că este o dovadă de respect şi de dragoste pentru instituţia noastră. Astăzi am spart gheaţa activităţilor ediţiei 2015 a Zilelor Şcolii, cu o sărbătoare a prieteniei, la care am invitat reprezentanţi ai tututor grădiniţelor din oraş. „Copilărie în lumină“ se numeşte activitatea noastră şi, ca întreaga manifestare a zilelor şcolii este dedicată Anului Internaţional al Luminii“.
Directorul unităţii şcolare este de părere că numărul mare de copii ce doresc să studieze la „Gala Galaction“ se datorează atât învăţământului la nivel european oferit, cât şi dascălilor, care îşi fac meseria punând mult suflet în formarea tinerelor generaţii.
Zilelele Şcolii „Gala Galaction“ vor mai cuprinde concursuri de matematică, română, engleză şi istorie, „Galactienii au talent“, parade, meciuri de fotbal şi handbal, alături de alte nenumărate activităţi artistice.
„Eroul din familia mea“ a trecut graniţele ţării
Cercul Militar Mangalia a găzduit, recent, premierea celei de a treia ediţii a concursului „Eroul din familia mea“, iniţiat de Subfiliala Mangalia a Asociaţiei Naţionale a Cultului Eroilor „Regina Maria“ şi Asociaţia „Cultul Eroilor“ Mangalia. Faţă de ediţiile anterioare, anul acesta, în premieră, competiţia a trecut graniţele României, printre participanţi numărându-se copii şi adolescenţi din Bulgaria.
Scopul concursului „Eroul din familia mea“ este acela de cunoaştere şi preţuire a faptelor eroice legate de marile momente istorice ale Dobrogei: Războiul de Independenţă, cele Balcanice, prima şi a doua conflagraţii mondiale, Revoluţia din Decembrie 1989, teatrele de operaţiuni din Kossovo, Irak, Afganistan etc.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Cultului Eroilor „Regina Maria“, prof. Cornel Ninu, după vecinii bulgari, la ediţia viitoare a concursului vor fi invitaţi să participe şi locuitori din Republica Moldova. „Anul acesta am avut bucuria să constatăm un real interes pentru concursul nostru din partea elevilor şi adolescenţilor din Bulgaria. La ediţia viitoare vom aduce, alături de noi, şi participanţi din Republica Moldova, pentru că soldaţii de acolo au luptat alături de fraţii lor români, pe aceleaşi câmpuri de bătălie“, ne-a declarat prof. Cornel Ninu.
Preşedintele juriului a fost Emilia Dabu, preşedintele Clubului Artelor „Solteris“. Premiile oferite în cadrul concursului au fost acordate la categoriile „gimnaziu“, „liceu“ şi „adulţi“.
Printre invitaţii evenimentului s-au numărat şi doi reprezentanţi ai cultelor din Mangalia, ce au vorbit despre importanţa jertfei eroilor neamului, ce au luptat pentru poporul lor, indiferent de credinţa religioasă. Şeful Cercului Militar Mangalia, Liana Naum, a reamintit celor prezenţi faptul că eroii aparţin tuturor celor rămaşi în urmă, indiferent dacă sunt români sau vrăşmaşi.
Lucrările câştigătoare vor fi publicate în cea de a doua ediţie a Antologiei „Eroul din Familia mea“.
Înălţarea Domnului şi Sfinţii Constantin şi Elena, serbaţi în aceeaşi zi
Înălţarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Paşti, este prăznuită anul acesta odată cu Sfinţii Constantin şi Elena, joi, când moaştele sfinţilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi se vor face praznice de pomenire a eroilor, dar şi pomenirea morţilor.
Potrivit cărţii biblice „Faptele Apostolilor”, Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt la ei, prevestind astfel Rusaliile, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, înzestrându-i cu cunoaşterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvântul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti, numai duminica.
Începând din secolul al IV-lea, Înălţarea este celebrată atât în Imperiul Roman de Răsărit, cât şi în cel de Apus, la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era prăznuit de Rusalii.
Potrivit tradiţiei, locul de pe care Mântuitorul Hristos s-a înălţat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos. Capela Înălţării Domnului este un loc de închinăciune, atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani.
De Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. În toate lăcaşurile de cult din ţară şi străinătate ale BOR sunt pomeniţi eroii – ostaşii şi alţi luptători români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Totodată, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca sărbătoare naţională bisericească a Eroilor.
În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.
Ispasul mai este numit şi Paştele Cailor, după o legendă populară, conform căreia, la naşterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi liniştiti, dar caii şi-au cam dat în petec. Atunci Maica Domnului a zis ca aceste animale să nu fie sătule decât în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.
În anumite zone se ţin Moşii de Ispas. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
Înălţarea este ultima zi în care se mai pot înroşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevarat s-a înălţat!”.
La sat, în această zi, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănăturilor. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul, sunt marcate vitele şi se taie mieii.
Oamenii se ating cu leuştean, pe care îl pun şi la ferestre, ca să fie feriţi de rele şi de boli. Vitele sunt bătute şi ele cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.
În această zi, abundă obiceiurile şi practicile magice legate de cultul morţilor, deoarece se crede din timpuri străvechi că sufletele morţilor se ospătează acum, în zborul lor către cer. De asemenea, se crede că, în drumul către cer, sufletele morţilor se pot rătăci şi rămâne pe pământ, transformându-se în strigoi ce provoacă neajunsuri oamenilor şi animalelor.
De aceea, în ziua de Ispas se practică şi astazi, în anumite zone, ritualuri magice de apărare: sunt culese şi sfinţite plante despre care se crede că au putere împotriva duhurilor rele (leuştean, alun, paltin), oamenii şi animalele se ating cu ramuri de leuştean, se buciumă la răspântia drumurilor şi pe dealuri, femeile şi fetele se încing peste brâu cu ramuri de leuştean, se fac pomeni pentru morţi, dar şi descântece.
Se crede că cine moare de la Paşti până la Ispas ajunge în Rai.
Ziua Sfinţilor Constantin şi Elena este serbată pe 21 mai de ortodocşi, dar şi de catolici.
Datorită împăratului Constantin şi a mamei sale Elena, creştinismul a intrat într-o perioadă de maximă înflorire, numită de cercetători „Epoca de aur”, în care oameni sfinţi şi minţi luminate, cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul au expus în operele lor doctrina şi spiritul creştin autentic.
Tot mai mulţi cercetători sunt de părere că deciziile împăratului, favorabile creştinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, împărăteasa Elena, care, „cu mână de fier şi credinţă tare”, s-a aflat în permanenţă în umbra unicului său fiu, Constantin.
Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia, ca fiică a unui hangiu. Ea s-a căsătorit în anul 270 (pe când avea 16 ani) cu generalul roman Constanţiu Chlorus, iar în anul 272 l-a născut pe unicul său fiu, Constantin, în localitatea Naissus (în Serbia de astăzi).
În 293, împăratul Diocleţian i-a poruncit lui Constanţiu să divorţeze şi l-a numit Cezar pentru Imperiul Roman de Apus. În această calitate, el s-a căsătorit cu Teodora, fiica vitregă a împăratului Maximian, cu care a avut încă şase copii. Elena nu s-a recăsătorit şi a trăit în umbră, departe de atenţia publică, dar aproape de fiul său.
În anul 306, fiul său a fost proclamat de armata romană drept august al Imperiului, imediat după moartea lui Constanţiu Chlorus. El şi-a readus mama la curtea imperială, conferindu-i titlul de „Nobilissima Femina” (doamnă prea nobilă). În anul 325, Constantin i-a oferit mamei sale cea mai mare distincţie pe care o putea primi o femeie, aceea de „Augusta”.
În anul 325, Sfânta Elena a plecat într-o expediţie la Ierusalim, cu scopul aflării Sfintei Cruci pe care fusese răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În acele vremuri, Ierusalimul se afla în reconstrucţia începută de împăratul roman Adrian, după dezastrul produs de revolta iudaică din anul 70. Acest împărat construise la mormântul Domnului, aproape de Golgota, un templu păgân închinat zeiţei Venus. Locul era cel mai indicat pentru începerea căutărilor, aşa că Sfânta Elena, însoţită de Sfântul Macarie, episcopul Ierusalimului, au hotărât dărâmarea templului şi efectuarea săpăturilor, care să scoată la lumină cel mai cinstit obiect creştin. Conform unei tradiţii, în urma acelor săpături au aflat trei cruci, dar nu puteau să identifice crucea pe care fusese răstignit Iisus, de aceea au atins cele trei cruci de un mort, care a înviat în momentul în care a fost atins cu Crucea Domnului.
În acel moment, Sfântul Macarie a arătat Crucea mulţimilor adunate şi, de atunci, se prăznuieşte până astăzi Înălţarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie. Împărăteasa Elena a luat cu ea o parte din Crucea Domnului, precum şi piroanele folosite la răstignirea lui Iisus, pe care le-a pus în capela palatului.
În perioada petrecută la Ierusalim, Sfânta Elena a început construcţia unor biserici la mormântul Domnului (Biserica Învierii), în Betleem sau pe muntele Măslinilor. După ce şi-a petrecut ultima etapă a vieţii la locurile sfinte, în anul 330 a murit. Sicriul ei, o adevărată operă de artă, poate fi admirat la Muzeul Vaticanului.
Sfânta Elena s-a bucurat dintotdeauna de o evlavie deosebită din partea creştinilor. În cinstea ei s-au ridicat biserici, mănăstiri, aşezăminte teologice sau sociale. Ea a fost şi rămâne un simbol de puritate, dragoste părintească, nădejde şi credinţă autentică.
Totodată, Sfânta Elena este şi ocrotitoarea arheologilor, datorită demersului ei de a căuta Crucea Mântuitorului.
În decursul domniei sale, Constantin cel Mare a luat o serie de hotărâri care au schimbat soarta creştinismului, după ce, în anul 312, a avut loc bătălia de la Podul Vulturului, în care l-a învins pe Maxenţiu. Istoricul Eusebiu de Cezareea (biograful Sfântului Constantin) şi apologetul Lactanţiu descriu viziunea pe care Sfântul Constantin a avut-o înainte de luptă. Astfel, el a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei învinge). Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale Sfânta Cruce, ca semn protector în lupta care urma. Acest steag care purta însemnul creştin s-a numit labarum. Pe seama acestui eveniment este pusă, de foarte mulţi cercetători, convertirea împăratului la religia creştină.
În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare a dat un act prin care creştinismul a devenit „religio licita”, adică religie permisă, la fel ca celelalte religii din imperiu. Mai mult, convins de valoarea religioasă şi morală a doctrinei creştine, a recomandat-o tuturor. Însă Constantin nu a declarat creştinismul religie de stat, cum greşit se afirmă uneori. Acest pas a fost făcut în anul 380, de împăratul Teodosie cel Mare.
În anul 325, Sfântul Constantin cel Mare a convocat primul Sinod Ecumenic în localitatea Niceea (în Turcia de astăzi). Având ca prioritate păstrarea unităţii Imperiului Roman, împăratul i-a chemat pe toţi episcopii Bisericii pentru a se hotărî în problema ereziei lui Arie. Acesta susţinea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci este prima creatură a Tatălui. La acest sinod au participat, conform tradiţiei, 318 părinţi, printre care Sfântul Atanasie cel Mare, Sfântul Nicolae al Mirelor, Sfântul Spiridon al Trimitundei, Sfântul Pafnutie Egipteanul şi Osiu de Cordoba. În urma lucrărilor, sinodul a stabilit dumnezeirea Fiului, compunând totodată primele şapte articole din Crez, a fixat data Paştilor (prima duminică după lună plină, după echinocţiul de primăvară) şi a dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească. La sfârşitul lucrărilor, când Osiu de Cordoba a rostit pentru prima oară Crezul, Constantin a spus: „Da, acesta este adevărul. Nu sunt teolog, dar simt că aici este adevărul. Sunt convins că nu voi l-aţi făcut, ci Dumnezeu care a lucrat cu voi”.
În aceeaşi perioadă, împăratul Constantin a construit o cetate impresionantă, pe malul stâng al Bosforului, pe locul vechii cetăţi Bizantion. Cetatea, care îi va purta numele (Constantinopol), va fi capitala Imperiului Roman de Răsărit, care va rivaliza cu vechea Romă. Aici a zidit măreaţa catedrală închinată Sfinţilor Apostoli, unde a fost şi înmormântat.
Pe lângă aceste măsuri, Sfântul Constantin a dat o serie de legi prin care a venit în ajutorul creştinilor. În 312 a generalizat duminica drept zi de odihnă în întregul imperiu, în 317 a început să bată monedă cu monograma creştină, i-a scutit pe preoţii Bisericii de impozite şi de armată, a interzis practicarea jertfelor sângeroase, a oferit creştinilor edificii imperiale pentru practicarea cultului.
Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat, pe patul de moarte, de episcopul Eusebiu de Cezareea, biograful şi apropiatul său. A murit la scurt timp în Nicomidia şi a fost înmormântat în Constantinopol, în biserica ctitorită de el.
(mediafax.ro)
Tinere accidentate la 2 Mai
În jurul orelor 1.00 noaptea, la 2 Mai aavut loc un accident soldat cu vătămarea a două tinere. În timp ce se afla la volanul autoturismului Skoda Fabia, o şoferiţă din Mangalia, aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, a intrat cu maşina într-un stâlp de beton aflat pe marginea drumului.
Evenimentul a avut loc pe strada Vasile Alecsandri din 2 Mai. În urma accidentului au fost rănite cele două pasagere ale maşinii, o tânără din Mangalia şi alta din 23 August. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii de la Rutieră au constatat că şoferiţa avea 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cele două rănite au fost transportate la Spitalul Municipal Mangalia pentru investigaţii.
Liderul PNL, edilul Cristian Radu, recomandă membrilor să-şi rezolve animozităţile în familie!
Marţi, după-amiază, a avut loc o nouă şedinţă a Biroului Permanent Local al PNL, în cadrul căreia au fost luate măsuri legate de strategia formaţiunii politice în vederea pregătirii alegerilor locale de anul viitor. Primul pas l-a reprezentat organizarea membrilor pe secţiile de votare, urmând ca în scurtă vreme să fie aleşi preşedinţii şi locţiitorii acestor structuri.
La nivel local, există 24 de OSV-uri şi s-a stabilit ca fiecare membru al BPL să se ocupe de una sau două organizaţii. Concret, cei desemnaţi vor trebui să creeze echipe care să se implice activ în zona de competenţă. Mai precis, în cadrul fiecărei organizaţii trebuie să se aibă în vedere atragerea de noi membri, organizarea periodică de întâlniri, dar şi derularea unor acţiuni cu impact asupra comunității locale.
În premieră, la şedinţa BPL au participat şi membrii PDL care s-au declarat dornici să colaboreze cu colegii liberali. De altfel, liderul PNL, primarul Cristian Radu a recomandat membrilor celor două formaţiuni unite să-şi rezolve animozităţile, criticile, nemulţumirile, în bucătăria proprie, nu în afară. „Trebuie să vorbim aceeaşi limbă, să ne rezolvăm problemele între noi, să lucrăm ca o echipă, nu să fim dezbinaţi. Dacă vor exista discuţii în contradictoriu, trebuie să le ştim doar noi, nu şi cei din afara partidului”, le-a recomandat preşedintele PNL, edilul Cristian Radu.
Primarul a mai punctat şi care este linia pe care membrii trebuie să o urmeze. „Doresc să mai luaţi în considerare faptul că în perspectiva pregătirii alegerilor locale şi parlamentare, singurul lucru care contează în reuşita noastră viitoare este munca”.
Aceeaşi sugestie a făcut-o liderul PNL şi consilierilor independenţi care, deşi au discutat despre o eventuală înscriere în partid, până acum nu şi-au parafat intenţia prin semnarea adeziunilor. Cert este că independenţii vor trebui să se decidă rapid dacă vor redeveni membri de partid, în speţă PNL, întrucât în apropierea alegerilor nu vor mai fi primiţi. Primarul consideră că membrii PNL şi potenţialii membri PNL trebuie să se implice în activitatea organizaţiei locale pe întreg parcursul anului preelectoral început deja, nu să vină pe ultima sută de metri şi să culeagă laurii.
Peneliştii au obţinut dublarea alocaţiei pentru copii!

În urma votului de la Camera Deputaţilor de astăzi au fost înregistrate 332 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi niciun vot împotrivă.