A XI-a ediţie a Vama Veche Salsa Week

Asociatia Romana de Dans alaturi de Wilmark Dance Academy pun in scena cel mai mare spectacol latino din Romania, in cadrul celei de a XI-a editii a festivalului Vama Veche Salsa Week & Kizomba 2015.

Timp de sapte zile, participantii vor trai „the real latin flavour” prin lectii de dans si show-uri demonstrative sustinute de catre campionii Romaniei, reprezentantii scolilor din tara de profil si invitatii speciali ai evenimentului .

Devenind rapid eveniment etalon Vama Veche Salsa Week este dedicat in totalitate iubitorilor de muzica si dansuri latino-americane din tara si strainatate, supranumit si “Vacanta salsistilor”

Fiecare zi din cadrul festivalului va fi unica. Workshop-urile sustinute de catre artistii internationali pe teme diverse (reggaeton, salsa, bachata, balet, zouk, kizomba si tango argentinian) si petrecerile tematice cu dress cod-uri alese: Romantic Night, White Party, Rock Party si Color Party vor fi ingredientele unui festival latino autentic.

Seara continua cu Salsa Party in tematica zilei in doua locatii amenajate pentru 1500 si respectiv 500 persoane.

In cadrul festivalului organizat de catre Asociatia Romana Dans si Wilmark Dance Academy in perioada 3 – 9 August 2015, vor avea loc importante concursuri, printre care unul de interes inalt Romania Latin Dance Cup 5th edition, unde v-a fi desemnata perechea romana care ne v-a reprezenta la Worl Latin Dance Cup, Miami USA.

Romania Latin Dance Cup Copii

Salsa Week Team Contest – premierea celei mai bune trupe de salsa din Romania.

Free Style Contest – Cea mai buna pereche salsa la liber ( improvizatie)

Printre artistii invitati se numara artisti romani si reprezentanti internationali precum: Albert Torres (USA), Diana Montoya (Columbia), Iron Mams & Anthea (Franta), Pasty & Marije Monsma (Curacao & Olanda), Andrea & Silvia (Italia), Extravagance Dance School (Italia) , Juan Pachanga Matos & Amneris Rosado Martinez (SUA), Matteo Los Hermanos (Italia), Talal (Belgia) , Domenico Cinisi & Olga Smiley (Italia & Romania).

Cei mai buni DJ latino din Romania, alaturi de DJ internationali vor crea o atmosfera incendiara timp de 7 zile si 7 nopti in Vama Veche; acestia sunt : DJ Fox (Turcia), DJ Chad (Franta), DJ Dobcho (Bulgaria), DJ Raz (Romania ) , DJ Romy (Romania), DJ Marius Cristian (Romania), DJ Martinelli (Romania), DJ Liviux (Romania) si DJ Gabri3l (Romania).

Wilmark, gazda principala a evenimentului va intretine atmosfera petrecerilor latinoamericane.

Wilmark- Maestrul de Ceremonii, dansator, coregraf, membru al juriului “Dansez pentru Tine” si jurat responsabil cu miscarea scenic in cadrul show TV “KidSing”.

Evenimentul va avea si prezentatori de talie international, precum Albert Torres (promoter international si organizator World Latin Dance Cup – SUA).




Investiţie de 12 milioane de euro: a fost inaugurat cel mai mare resort all inclusive din sudul litoralului românesc – „Mera Resort“

4După zeci de ani de abandon, staţiunea Venus din sudul litoralului renaşte, parcă, din apa mării. Investiţiile de zeci de milioane de euro realizate în numai doi-trei ani în unităţile hoteliere au ridicat gradul de confort turistic la trei, patru şi cinci stele. Chiar în cursul zilei de ieri a avut loc inaugurarea unei prime părţi a celui mai mare resort all inclusive din sudul litoralului românesc – „Mera Resort“.

Acesta cuprinde Hotelul Mera Sky, cu 206 camere, restaurant, piscină, Kids Club şi un bar. „Anul viitor, conceptul va fi complet prin finalizarea Mera Blue (cu 170 de camere) şi Mera Villas (apartamente cu două şi trei camere de cinci stele), alături de un alt hotel, cu 160 de camere. În total, investiţia va cuprinde 1.200 de camere all inclusive. Vom termina investiţia cu un SPA ultramodern şi o sală de conferinţe, ambele menite să ofere posibilitatea prelungirii sezonului estival la peste şapte luni pe an“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, directorul general al Mera Resort, Nicolae Moroianu.

Acesta a mai spune faptul că staţiunea Venus a devenit, de departe, una dintre staţiunile cele mai frumoase de pe întreg litoralul, datorită ritmului în care se investeşte în unităţile hoteliere vechi, dar şi în construcţia altora noi.

Mera Resort are o valoare de peste 12 milioane de euro, iar printre serviciile oferite se numără „experienţa“ all inclusive – băuturile şi mâncarea cu specific local şi internaţional, atracţiile pentru copii, dar şi oferta de entertainment, alături de „family all inclusive“ – programe pentru cei mici, ce pot fi lăsaţi la Kids Club, piscină cu mini aquapark, animatori şi loc de joacă de exterior cu trambulină, tobogane, leagăne şi căsuţe.1

 

În Venus, 80% dintre hotelurile comuniste sunt reabilitate

Se poate vorbi, într-adevăr, la ora actuală, despre renaşterea spectaculoasă a Venusului, considerată de specialişti drept cea mai dinamică zonă investiţională de pe întreg litoralul. În urmă cu doi ani a fost inaugurat, aici, cel de al doilea hotel de cinci stele de pe litoralul sudic, iar anul acesta pe lângă Mera Resort, a fost dat în folosinţă un alt hotel de patru stele.

camera„Putem spune că, în acest moment, 80% dintre hotelurile vechi sunt modernizate, având în ofertă toate serviciile complementare. Putem să îl considerăm un fenomen, tot acest interes al marilor investitori pentru staţiunea Venus“, afirmă şi directorul compartimentului „Turism“ din cadrul primăriei, Dumitru Filip.

Prezent la evenimentul de ieri, primarul zonei, Cristian Radu, spune că planul administraţiei publice locale este să redea identitate tuturor celor şase staţiuni şi Mangaliei. „Vorbim despre staţiuni frumoase, concepute acum cincizeci de ani şi pe care ne dorim să le redăm strălucirea de altădată. Din păcate, nu putem vorbi numai despre investiţii ca aceasta, inaugurată astăzi. Există şi persoane care cred că, dacă bat două cuie şi o şipcă, înseamnă că sunt investitori pe litoral. Noi ne dorim un turism de o calitate adevărată. Administraţia publică locală va veni în sprijinul adevăraţilor investitori, prin proiectele cu fonduri europene pe care le avem în derulare sau în proiect: o faleză pietonală, reabilitarea infrastructurii (străzi, trotuare, iluminat), spaţii verzi generoase, parcuri. În plus, primăria nu va mai autoriza clădiri care nu ne fac cinste“, conchide edilul Cristian Radu.

2

3

5

6 7




Patru tineri accidentaţi din cauza unui şofer neatent




Grupul Vouă povestește despre cum erau teatrele de vară odinioară!

Poftiți la Teatrul de Vară Jupiter, locul unde atmosfera de odinioară a spectacolelor în aer liber este ”reînviată” în fiecare an, prin stagiunile de vară! În acest sezon, ca invitați speciali, îi avem pe cei de la Grupul Vouă, care ne povestesc despre cum era atmosfera din grădinile de vară în anii `90, când oamenii erau avizi după cultură și spectacole.

 

Pe 2 august, începând cu ora 21.00, Grupul Vouă vine la Teatrul de Vară Jupiter, într-o comedie senzațională, perfectă pentru un final de săptămână- ”Școala de Agenți”. Pe lângă spectacolul inedit pe care îl promit celor care ajung la Jupiter, cei de la Grupul Vouă își aduc aminte cu nostalgie cum erau odinioară grădinile de vară de pe litoral:

”Lumea era doritoare să vadă spectacole de umor, venind în număr mare și umplând până la refuz grădinile de vară. Aceste spectacole constituiau una dintre distracțiile favorite ale sejurului pe litoral. Ușor-ușor, publicul s-a îndepărtat de teatrele de vară. Sansa de a-i reapropia sunt doar spectacolele de umor de calitate”, spune Adrian Fetecău, reprezentant Grupul Vouă.

Cum Grupul Vouă are o experiență relevantă în domeniul spectacolelor susținute în aer liber, Adrian Fetecău povestește pe scurt despre experiența lor în anii `90: ”La începutul anilor ’90, trupa de umor <<VOUĂ>> a fost o prezență constantă a spectacolelor organizate în grădinile de vară de pe litoral. Circulând cu mașinile ca la raliu, între Mamaia și Costinesti și, apoi, între Neptun și Eforie, eram prezenți într-o seară în mai multe spectacole în teatrele de vară luate cu asalt de spectatorii de toate vârstele. În această vară, VOUĂ încearcă să reînvie „foamea” de spectacole din acea perioadă și să vină în întâmpinarea fanilor săi cu un spectacol la care se râde non-stop”.

Grupul Vouă vine la Teatrul de Vară Jupiter pe 2 august, 18 august, 30 august, când îi așteaptă pe toți amatorii de spectacole de calitate, să își aducă aminte de vremurile de odinioară.

 

***

În săptămâna 3- 9 august, la Teatrul de Vară Jupiter vă mai așteaptă și alte spectacole de calitate:

 

3 august: Teatru Copii- Gașca Zurli: Am o căsuță mică Ora 20.30 Preț bilet: 35 lei

4 augustSTELE DE 5 STELE cu Maria Dragomiroiu, Constantin Enceanu, Petrică Mîțu Stoian, Paul Stângă, Ora 21.00, preț bilet: 30 lei

5 august- CONCERT PROCONSUL Ora 21.00 Preț bilet: 20 lei

6 august( joi) Azi…sau poate niciodata Regia: Felicia Dalu Scenografia: Horia Țigănuș Traducere: Elvira Rambu Distribuția : Dan Cogălniceanu, Ilinca Goia, Delia Nartea, Vitalie Bichir, ora 21.00, preț bilet: 20 lei

7 august- CONCERT BOSQUITO- ora 21.00, preț bilet 30 lei

 

Detalii pe www.teatruldevarajupiter.ro




CORINA LA MANGALIA, ”OF, CORSO”!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADupă două facultăți (Academia de Studii Economice și Facultatea de Drept) a ales scena. Consideră că atributele unei femei puternice sunt: puterea de a iubi, libertatea de expresie și individualitatea. Fermecătoare, cu un stil cu totul aparte, lasă o parte din sufletul ei în fiecare show, fapt care i-a atras un mare număr de fani.

CORINA s-a lansat în showbizz-ul românesc în 2004 cu piesa ”Noi doi”, care a ajuns pe locul 4 în topul muzicii de gen din România.

 

”Nimeni altcineva” decât CORINA va susține un recital extraordinar sâmbătă, 1 august 2015, la ora 20.30 pe scena proiectului ”Nopți Albe la Marea Neagră” din zona Fan®Omania Mangalia. Spectacolul este precedat de o sesiune de autografe pe care Corina le va acorda fanilor direct pe cel mai proaspăt album, ”Of Corso”. Puteți beneficia de un CD cu autograf dacă veniți în Portul Turistic Mangalia, în dreptul căsuței ”Nopți Albe” la ora 20.00.

 

În deschidere vor cânta două tinere talente ale județului Constanța, finaliste ale concursului ”Mamaia Copiilor” 2015 și eleve ale Școlii de Muzică ”Mihai Trăistariu”: Bianca Bucur și Teodora Maxim.




Vunk, Vama, Loredana, Holograf, Voltaj și Smiley la Europa FM – Live pe Plajă

Pe 1 august, începând cu ora 19.30, Europa FM – Live pe Plajă își propune să-și depășească propriul record național de spectatori în aer liber cu un line up care reunește cele mai de succes nume ale muzicii autohtone: Vunk, Vama, Loredana, Holograf, Voltaj și Smiley.

Cei mai mari artiști ai momentului si cele mai difuzate hituri Europa FM se vor auzi pe uriașa plajă dintre Venus și Saturn într-o atmosferă care nu va putea fi replicată în niciun alt concert din România, o atmosferă comparabilă cu legendarele concerte de pe plaja de la Copacabana din Rio de Janerio.

Fiecare dintre artiștii din line up-ul celei de-a patra ediții a Europa FM Live pe Plajă (Vunk, Vama, Loredana, Holograf, Voltaj și Smiley) a anunțat că va celebra această întâlnire cu cel mai numeros public din România într-un spectacol în aer liber, prin recitaluri în care au invitați speciali sau versiuni inedite ale hiturilor lor.

Sunt așteptați peste 100.000 de mii de oameni, la un spectacol care va celebra muzica bună pe una dintre cele mai mari scene construite vreodată în țara noastră, dar care promite să ofere spectatorilor emoții speciale chiar și în momentele dintre show-urile artiștilor, precum și momente interactive foarte emoționante sau amuzante cu membrii echipei Europa FM.

”Acum  3 ani, când am adus pentru prima dată hiturile Europa FM pe plajă, am fi fost fericiți dacă veneau 10.000 de spectatori. Doar că încă de la prima ediție au venit peste 50.000 de ascultători și a fost ca o răsplată imensă pentru munca noastră de peste an.  Cu spectacolul pe care l-am pregătit pentru acest an ne gândim să batem recorduri naționale de audiență pentru un show în aer liber și să avem pe plajă peste 100.000 de spectatori. E o onoare pentru noi că ascultătorii ne urmăresc și în vacanță, la mare, că devenim parte din amintirile lor și suntem ca o mare familie. Acesta este momentul din an în care ne întâlnim cu cei pe care nu-i vedem de obicei dar pe care-i simțim întotdeauna aproape,” spune George Zafiu, directorul de programe Europa FM.

Europa FM Live pe plajă se desfășoară pe una dintre cele mai spectaculoase scene create în România: are  37m lățime, 15 metri adâncime, 16 metri înălțime, e înconjurată de 400mp ecrane care duc la o deschidere de 60m și are o prelungire de 15 m / 2, 5 m lățime care va coborî spre public.

Scenotehnica, asigurată de Arena Events, include și 130 de capete mobile, cu lumină inteligentă, 140 de tone de echipament de layer pe scenă, dar și echipament de ultimă generație într-un car cu 7 camere video full HD care va prelua imagini din show și din public pentru ecranele uriașe din prelungirea scenei.  Aceleași ecrane vor proiecta un spectacol multimedia cu efecte de ultimă generație realizate de Les Ateliers Nomad.

Europa FM Live pe plajă începe la ora 19.30, pe 1 august. Accesul pe plaja dintre Saturn și Venus este gratuit, fără limită de vârstă.




Kinga Sebestyen revine la Mangalia

11806898_791964934236133_287295399_o




Două misiuni de asanare muniţie într-o singură zi

Patru elemente de muniţie rămasă neexplodată de pe timpul conflictelor militare au fost ridicate în cursul zilei de ieri de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare în localitatea Vadu.

Un cetăţean a găsit pe un islaz elementele de muniţie şi a anunţat organele abilitate. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului şi au identificat patru proiectile de artilerie calibru 45 mm.

Tot în cursul zilei de 28 iulie a.c., echipajul pirotehnic al I.S.U. Constanţa a fost solicitat să intervină la o misiune de asanare a muniţiei rămase neexplodate, dar de acestă dată în localitatea Agigea. Un cetăţean a descoperit câteva elemente de muniţie, în timp ce efectua lucrări agricole specifice sezonului. Echipajul pirotehnic mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat 84 cartuşe de infanterie calibru 5,6 mm şi 6 tuburi de cartuş calibru 5,6 mm.

Toată muniţia găsită, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanţii I.S.U. Constanţa atrag atenţia cetăţenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, aceştia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mişca din locul unde a fost găsite.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

 




340 de pachete cu ţigarete de contrabandă descoperite în P.T.F. Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Vama Veche două persoane de sex feminin care intenţionau să introducă în ţară 340 de pachete cu ţigarete netimbrate fără documente justificative.

În data de 28.07.2015, în jurul orei 05.30, în P.T.F. Vama Veche s-au prezentat pentru controlul de frontieră cetăţenii români M. Elmas, în vârstă de 50 de ani şi I.Laale, de 41 de ani, care călătoreau cu un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România.

În bagajele personale ale femeilor au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, 340 de pachete cu ţigarete netimbrate mărcile MM Slims şi Ashima.

Persoanele în cauză, domiciliate în municipiul Constanţa, au declarat că au achiziţionat ţigaretele de pe teritoriul R. Bulgaria, pentru consum propriu.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 6.800 ţigarete, în valoare de aproximativ 3.400 lei şi au întocmit persoanelor in cauzaa lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal.

 

 




„File de carte, între fire de nisip”

afis




Managerul Spitalului municipal doreste o mai bună informare a populatiei, cu privire la serviciile medicale

Managerul Spitalului Municipal, dr. Liviu Mocanu, face apel la persoanele neasigurate din Mangalia şi localităţile învecinate să achite, la Administraţia Financiară, contribuţia la asigurările de sănătate, în valoare de 5,5% din salariul minim pe economie, înainte de a se prezenta la unitatea medicală. „În ultima perioadă, foarte mulţi cetăţeni vin la spital fără a avea plătite contribuţiile la asigurările de sănătate. Din această cauză, ei nu pot beneficia de întreaga gamă de servicii medicale, ca orice asigurat, ci doar de cele de urgenţă”, a explicat dr. Mocanu. Potrivit reglementărilor în vigoare, cei care plătesc din mână contribuţia la asigurările de sănătate primesc o dovadă cu care ulterior se prezintă la Casa de Asigurări pentru a li se elibera adeverinţa de asigurat. „Doar în baza acestei adeverinţe pot avea acces la toate tipurile de servicii, în cadrul spitalului”, a mai spus managerul. Totodată, el a tras un semnal de alarmă cu privire la persoanele recalcitrante care se prezintă la Compartimentul de Primiri Urgenţe. „În ultimele şase luni, au existat mai multe incidente în care cadrele medicale au fost bruscate sau lovite nejustificat de cetăţeni care solicitau îngrijiri medicale sau care însoţeau diverşi pacienţi”, a afirmat dr. Mocanu. El a spus că va propune reprezentanţilor administraţiei locale să organizeze dezbateri publice, în diversele comunităţi din oraş, pe tema normelor de conduită pe care trebuie să le respecte pacienţii sau însoţitorii acestora. „Este nevoie de o educaţie civică susţinută, în această privinţă, pentru ca pacientul să înţeleagă necesitatea unui comportament civilizat, în relaţia cu medicul”, a completat managerul spitalului municipal. O altă problemă ridicată de conducerea spitalului se referă la numărul mare de solicitări pentru analize la Computerul Tomograf. După cum se ştie, de la jumătatea lunii mai, la Spitalul municipal a fost pus în funcţiune un aparat de tip CT, venind astfel în sprijinul pacienţilor care se deplasau până la Constanţa pentru a beneficia de acest tip de analize medicale. „Până acum s-au efectuat aproape 200 de analize la Computerul Tomograf şi în continuare sunt foarte multe solicitări. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că medicii decid cine se internează pentru a face CT. Au prioritate cei cu afecţiuni grave sau care necesită monitorizare. O altă variantă pentru acest tip de analize este cu bilet de trimitere şi programare, dar în acest caz există un timp de aşteptare”, a subliniat dr. Mocanu.




Specialiştii Muzeului Callatis au făcut descoperiri arheologice spectaculoase

IMG_2597Este cunoscut faptul că, la Mangalia, la fiecare săpătură pentru construcţia unei noi case sunt dezvăluite vestigii arheologice din epocile romană sau elenistică. Vechea Cetate Callatis îşi dezvăluie, de la un şantier la altul, bogata istorie ascunsă, cu grijă, sub pământ. În ultima lună, arheologii din Mangalia nu mai au o clipă de răgaz. Pe cele trei şantiere la care s-a lucrat recent, aceştia au făcut descoperiri extrem de importante.

Chiar în cursul zilei de azi, în zona blocurilor ANL, cercetătorii Muzeului de Arheologie Callatis au dat la iveală mai multe morminte din epoca romano-bizantină, pe care le-au apreciat ca fiind datate în secolele IV-VI. “Este vorba despre o tipologie variată de morminte, de la cele în groapă simplă, la cele în groapă cu dale de piatră sau chiar un mormânt cu hipogeu”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud” prof. dr. Mihai Ionescu. “Subliniez că este vorba despre o cercetare arheologică cu caracter de salvare. Piesele – fibule, cercei, inele, catarame – destul de puţine la număr, vor fi duse în depozitul Muzeului Callatis, restaurate şi conservate”.

În ciuda vremii toride, arheologii lucrează la foc continuu, sperând să termine cât mai curând cercetările. Pe lângă cele nouă morminte descoperite astăzi, specialiştii muzeului callatian au mai scos la lumina zilei alte două morminte ce se întretaie, dar şi o stelă funerară, sub care speră să găsească alte vestigii importante.IMG_2592

Rezultatele cercetărilor vor fi condensate în studii de specialitate şi prezentate la sesiuni ştiinţifice de comunicări. Piesele recuperate de pe toate siturile arheologice sunt mai întâi restaurate şi conservate şi, ulterior, depozitate în cadrul Muzeului Callatis.




Şcoala de Vară a Învăţătorilor din România are loc la Tuzla

micuÎn perioada 26-29 iulie 2015, localităţile Eforie Sud şi Tuzla sunt gazdele Şcolii Internaţionale de Vară a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. Evenimentul face parte din manifestările celui de-al XXXVII-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare.

Manifestarea a demarat astăzi la Centrul pentru Tineret “Ion Creangă” din Tuzla. La eveniment participă circa 150 de cadre didactice din toate judeţele României şi 100 de cadre didactice române din Ucraina (regiunile Cernăuți, Odessa, Transcarpatia), Republica Moldova (și din Regiunea nistreană a Republicii Moldova), Serbia (Voivodina și Serbia de Răsărit).

Primarul comunei Tuzla ne-a declarat că manifestarea a fost organizată în localitatea pe care o păstoreşte la sugestia cadrelor didactice din Republica Moldova şi Ucraina: „Au ales Complexul Ion Creangă pentru condiţiile excelente pe care acesta le pune la dispoziţie, dar şi pentru că poartă numele, marelui nostru povestitor, Ion Creangă. Denumirea în sine a atras nostalgia cadrelor diactice de peste hotare, care au decis să se îndrepte către comuna noastră”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, primarul Constantin Micu.

În cadrul deschiderii oficiale a Şcolii, directorul Centrului Ion Creangă, prof. Ciprian Broască a îndemnat cadrele didactice participante la manifestare să dea dovadă de o mai bună colaborare, pentru ca, astfel, doleanţele lor să se facă mai bine auzite la forurile competente.IMG_2590

În continuarea întâlnirii, prof. dr. Nicoleta Mircea a organizat o dezbatere interactivă între învăţătorii prezenţi la întâlnire, provocându-i să îşi reamintească motivele pentru care şi-au ales această meserie.

De la primul congres din 1898 de la Ploieşti şi până la mai recentele Congrese Naţionale de la Arad, Bucureşti, Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău, Slatina, Suceava și Cernăuți, congresele AGIRo au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc. La aceste evenimente cel mai mic număr a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1.500 delegaţi din absolut toate judeţele ţării.




Percheziţii domiciliare la contrabandiştii de ţigări din judeţul Constanţa

bani confiscati2Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, beneficiind de suportul tehnic şi informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă – S.I.P.I. Constanţa, au ridicat în vederea confiscării 5 autovehicule, aproximativ 2.000 pachete de ţigări netimbrate şi de provenienţă R. Moldova, diverse sume de bani, precum şi documente financiar-contabile, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţului Constanţa, la domiciliile unor persoane implicate în contrabanda de ţigări.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, beneficiind de suportul tehnic şi informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă – S.I.P.I. Constanţa, au efectuat mai multe percheziţii domiciliare în judeţul Constanţa în vederea probării activităţii infracţionale a unei grupări de contrabandişti de ţigări.

În urma efectuării percheziţiilor au fost indisponibilizate cinci autovehicule (două autoutilitare marca Renault, un autoturism marca Audi model A4, un autoturism marca Audi model A6 şi un autoturism marca Volkswagen Passat), cu o valoare totală de aproximativ 45.000 euro, cantitatea de 1.601 pachete ţigări netimbrate şi cu timbru de R. Moldova, din mărcile Marble, LM, Plugarul, Jin Ling, Assos şi Ashima, precum şi sumele de 10.450 euro şi 147.090 lei, dar şi documente şi înscrisuri contabile, fiscale şi contracte cu valoare probatorie.

Poliţiştii de frontieră constănţeni continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Perchetului de la lângă Curtea de Apel Constanţa, în vederea finalizării cercetării penale.

 




După 25 de ani, Târgul Estival de Carte îşi închide, pentru totdeauna, porţile

IMG_2567Cea de a XVIII-a ediţie a Târgului Estival de Carte “Carte la Nisip” şi-a deschis porţile la Casa de Cultură Mangalia. “In Honore, Mangalia”, acesta este sloganul sub care, până pe 9 august, unii dintre cei mai reprezentativi creatori de artă din ţara noastră se vor întâlni, seară de seară, cu locuitorii oraşului, dar şi cu turiştii ce vor să guste câteva clipe de cultură la malul mării.

Ediţia de anul acesta are o dublă aniversare: una a bucuriei împlinirii a 25 de ani de la lansarea sa (pe 25 iulie 1990), dar şi una regretului, pentru că Târgul îşi trăieşte, zilele acestea, ultimele clipe.

“Vă fac o mărturisire, în premieră”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Gheorghe Todor, organizatorul Târgului Carte la Nisip. “Regret nespus, dar am ajuns la un capăt de drum: târgul acesta este ultimul. De aceea, fac, tot în premieră, un apel public către oricine crede că va putea perpetua acestă tradiţie unică în România: dau brand-ul Târgului de Carte pentru… un leu!”

Ideea unui Târg de Carte a apărut, după cum mărturiseşte Gheorghe Todor, înainte de 1990: “La început, pur şi simplu doream să am o librărie. La un moment dat, am văzut la televizor, o ştire despre un târg de carte în Germania, undeva într-un orăşel. Atunci am crezut că pot face ceva similar şi la noi, la Mangalia. Aşa am reuşit să demarez proiectul primului târg de carte particular din România, dar şi din Europa de Est”. Timp de şapte ediţii târgul nu s-a mai ţinut, din lipsa fondurilor. Tot acesta este şi motivul ruperii “lanţului” cultural, după 25 de ani şi închiderea “Cărţii la Nisip”.

Prof. univ. dr. Paul Marinescu, care, în anii ’90 lucra ca director tehnic la Editura Cartea Românească, îşi aminteşte cum s-a născut ideea unui târg privat de carte la Mangalia: “Distribuţia de carte se făcea, la vremea aceea, cu … geamantanul! Gigi Todor, care avea o librărie, venea, lua cărţie cu valiza, se urca în taxi, mergea cu trenul şi aşa aducea volumele la Mangalia. Într-o zi a venit la mine şi mi-a spus despre idea lui de a organiza o expoziţie de carte pe litoral. Şi, pentru că atunci nu ştiam ce amploare are un astfel de eveniment, i-am propus să facem un târg de carte. Aşa s-a născut această manifestare pe care o consider fabuloasă”.

“A omorî târgul, asta da crimă”

Prof. Ionel Dumitrescu, la rândul său unul dintre artizanii târgului,IMG_2570 spune că a fost martor al ambelor “nebunii” culturale de la Mangalia – deschiderea primei librării private din România, într-un garaj ce purta, obraznic, numele de Nichita Stănescu şi organizarea primei ediţii a târgului, la Club Bazin din Neptun. “La ediţia de anul acesta, Gigi Todor a anunţat că vrea să omoare târgul. La modul fastuos, cum îi place lui. Eu însă nu cred că moartea e mai frumoasă cu cai mascaţi, că mori la 25 de ani sau la 29, nu are nicio relevanţă. Mori când mori, nu când te pregăteşti. Iar a omorî târgul, asta da crimă…”, spune prof. Ionel Dumitrescu.

Anul acesta, “In Honore, Mangalia” aduce, după cum ne-a mărturisit organizatorul său, Gheorghe Todor, o bună parte a invitaţilor ediţiilor anterioare. Vor veni, printre alţii, la Casa de Cultură Mangalia, Walter Ghicolescu, Dan-Silviu Boerescu, Andrei Păunescu, Grigore Leşe, Denisa Comănescu, Lidia Bodea, Adrian Cioroianu, alături de Mircea Cărtărescu, un “obişnuit” al Cărţii La Nisip.




Zeci de mii de tineri la ediţia 2015 a Liberty Parade

IMG_2552Cea de a cincisprezecea ediţie a Liberty Parade a strâns, potrivit organizatorilor, peste 70.000 de tineri pe Liberty Arena, scena montată pe plaja dintre Venus și Saturn. Caravana Liberty Parade a pornit, în jurul orelor 17.00 din Olimp, străbătând toate staţiunile sudului litoralului, până la Venus.

La cea mai mare manifestare a spiritului liber și a muzicii electronice din România au fost prezenţi, în mod “tradiţional”, tineri costumaţi care mai de care mai fistichiu: de la preoţi de toate religiile şi până la mumii, de la îngeraşi şi drăcuşori şi până la roboţi.

În 2015 Liberty Parade a trecut la nivelul următor: TRANSFORMAREA, un eveniment care, anul acesta, a fost 100% românesc. Tot pentru prima oară, anul acesta, către Liberty Parde Arena au pornit la drum patru camioane, pline cu DJ şi tineri puşi pe distracţie.

Într-un maraton de peste 12 ore de muzică dance, 18 dintre  dintre cei mai cunoscuți DJ autohtoni au realizat mixuri spectaculoase între muzica electronică și cea live, într-o desfășurare de forțe  care a adus spectacolul de lumini și de sunet dincolo de orice a fost trăit sau imaginat în show-urile de gen de până acum la noi.

Potrivit lui Alexandru Baculea, producătorul general al Liberty Parade, evenimentul a fost realizat pe una dintre cele mai mari scene pentru un show românesc –   7 m deschidere, 15 metri adâncime, 14 metri înălțime – o structură care a suportat, la această ediție, 360 de tone echipament, fiind înconjurată de 400 mp ecrane. „Este o desfăşurare de forţe nemaintâlnită la nicio altă ediţie”, a mărturisit, pentru „Ediţia de Sud”, producătorul Liberty Parade.

DJ-ii din line-up au fost: Emil Lassaria, Cristi Stanciu, Dj Andi, DJ Optick, Liviu Hodor, Raoul Russu, Vika Jigulina. Distracţia tinerilor a ţinut până după revărsatul zorilor.

IMG_2564 DSC_2858 DSC_2868 DSC_2883 DSC_2898 IMG_2562




Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

În perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase, creşte mult riscul de incendiu atât la lanuri, cât şi depozitele de cereale şi furaje, evenimente ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii, mediului înconjurător şi bunurilor materiale.

Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Serviciul Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa aduce la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor, astfel:

În perioada secerişului şi a recoltării cerealelor se interzice:

  • remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole la o distanţă mai mică de 100 m faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată;
  • sensul de recoltare al combinelor va fi invers direcţiei vântului dominant;
  • alimentarea cu carburanţi se va face numai în punctele de alimentare special amenajate.

La efectuarea secerişului şi recoltării cu combine în lan, se recomandă:

  • la începerea lucrărilor se va proceda la izolarea lanurilor faţă de drumurile, parcelele împădurite şi căile ferate cu care se învecinează;
  • izolarea lanurilor se va face prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de cel puţin 20 metri faţă de drumuri şi păduri şi de 50 metri faţă de căile ferate;
  • în porţiunile de cale ferată unde riscul de incendiu este mai mare (rampe, curbe) lăţimea de izolare va fi mărită, iar recoltatul se va realiza începând cu aceste zone;
  • dacă cerealele urmează să fie treierate pe arie, clăile de snopi se vor clădi în rânduri drepte, lăsându-se o distanţă de 5-6 metri între clăi şi de cel puţin 10 metri între rânduri, după care se va efectua aratul, imediat;
  • dacă recoltarea se face cu combine din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, urmând a se ara imediat;
  • dacă cerealele boabe rezultate de la recoltare cu combine se depozitează provizoriu, în tarla, locul de depozitare se va amenaja la cel puţin 30 metri faţă de porţiunile încă nerecoltate şi se vor izola faţă de restul lanului şi de mirişte, printr-o fâşie arată lată de 3-5 metri;
  • atât în perioada de recepţionare a cerealelor, dar mai cu seamă pe timpul depozitării este necesară supravegherea permanentă a umidităţii şi temperaturii acestora prin recoltarea de probe şi efectuarea analizelor de laborator corespunzătoare.

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile locale din zonele cu risc crescut dee incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri în vederea prevenirii incendiilor.

Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”.

 




Proiectul „Callatis — Istorie la malul Mării Negre”, amânat

IMG_2548În 2013 demara primul proiect cu fonduri europene având drept scop punerea în valoare a moştenirii istorice a oraşului de la malul mării. Proiectul, intitulat „Callatis — Istorie la malul Mării Negre — Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”, a fost depus la ministerul de resort în 2013.

Scopul său vizează creşterea gradului de atractivitate a sudului litoralului şi, în special, cel al Mangaliei. În cadrul proiectului au fost conservate şi valorificate trei monumente istorice de importanţă naţională şi universală, cuprinse în patrimoniul cultural-istoric al municipiului Mangalia: zidul de incintă nordic-tronson estic şi edificiul romano-bizantin, colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine, precum şi mormintele paleocreştine de tip hypogeu, din zona necropolei callatiene. Tot în planurile celor ce au gândit proiectul mai figurau  trei amenajări peisagistice şi infrastructuri conexe de acces la monumentele istorice.

Din păcate, proiectul, ce ar fi trebuit finalizat zilele acestea, a fost amânat, în prezent fiind reluată lansarea pe SEAP şi procedurile de achiziţie a constructorului.

Amânarea, datorată unei conducte de apă, dar şi multitudinii vestigiilor descoperite

Din ce cauză toată această amânare, ce ar putea costa, în cele din urmă, municipalitatea, bani grei, în cazul în care nu va reuşi să ducă la bun sfârşit proiectul în termenul stabilit? Răspunsul primit de la şefii instituţiei publice este unul simplu: din cauza unei conducte de apă, amplasată chiar sub şantierul arheologic. Conducta a fost construită în anii ‘70, dar, din cauza unor stângăcii ale angajaţilor primăriei, aceasta nu a figurat în proiectul iniţial.

Pe lângă conducta buclucaşă, „Callatis — Istorie la malul Mării Negre” a mai fost amânat şi din cauza … descoperirilor arheologice! Potrivit reprezentanţilor Primăriei Mangalia, vestigiile descoperite aici au depăşit orice aşteptare a arheologilor, iar modificarea proiectului, pentru ca acestea să fie mai bine puse în valoare, a durat, la Ministerul Culturii, mai bine de 9 luni. Agenţia pentru Dezvoltare Regională a fost nevoită, totodată, să avizeze noul proiect, lucru care a trenat, o dată în plus, lucrările, contractual iniţial cu constructorul câştigător al licitaţiei fiind reziliat.

O lungă saga a „Callatisului — Istorie la malul Mării Negre“, care ar trebui, teoretic, să se încheie la finele acestui an. În caz contrar, “va trebui să completăm suma din bugetul local”, după cum ne-a declarat primarul urbei, Cristian Radu. Acesta nu exclude, totodată, şi o eventuală nouă întârziere a demarării lucrărilor: „Din caza legislaţiei este posibilă o contestaţie în cadrul licitaţiei. Avem deja experienţa falezei din Saturn, unde, din luna decembrie, aşteptăm soluţionarea unei astfel de plângeri“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, Cristian Radu.

Reamintim că proiectul „Callatis — Istorie la malul Mării Negre“ are o valoare de 12.988.800 lei, din care valoarea eligibilă este de 9.355.640 lei, iar cea neeligibilă – 1.145.950 lei. Licitaţia privind stabilirea acestuia va avea loc pe 30 iulie.




I.P.S. Teodosie, la Hramul Bisericii “Sfântul Mina și Sfântul Pantelimon”

Biserica “Sfântul Mina și Sfântul Pantelimon” vă invită la un program duhovnicesc de slujbe, în perioada 24–26 iulie, cu ocazia hramului.
Programul liturgic:

  • vineri, 24 iulie, ora 19.00 – Taina Sfântului Maslu de obște
  • sâmbătă, 25 iulie, ora 19.00 – Vecernie
  • duminică, 26 iulie, ora 8.00 – Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Vor fi aduse spre închinare Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon de la Catedrala Episcopală cu hramul “Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, din Constanta.




În această seară, Alex Gherghiniţă, în deschiderea concertului lui Miki

E fata care ne aduce aminte cum e sa fim ”Noi doi” și care ne poartă prin ”Labirintul inimii” ca să ne găsim acea ”Jumătate” predestinată: Miki va concerta vineri, 24 iulie 2015, la ora 20.30 pe scena ”Nopți Albe la Marea Neagră” din zona Fan®Omania Mangalia.

O voce de excepție, o prezență carismatică, o femeie care s-a reinventat continuu pentru a oferi publicului noi trăiri muzicale. Miki, pe numele său Mihaela Rodica Marinache, s-a lansat cu trupa K-pital în 1999, dar a îmbrățișat cariera solo în 2002, trecând de la stilul techno la pop-dance cu influențe latino și house.

Miki este prezentă la numeroase evenimente organizate în Mangalia și, ca întotdeauna, show-ul ei va depăși așteptările publicului.

Deschiderea spectacolului îi aparține lui Alexandru Gherghiniță, una din vocile reprezentative ale Mangaliei.

Vă așteptăm la spectacole oferite gratuit în Portul Turistic Mangalia, zona Fan®Omania, în cadrul proiectului ”Nopți Albe la Marea Neagră”.