Cetăţean român cu mandat internaţional de arestare, reţinut în P.T.F. Mangalia

Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Mangalia – Garda de Coastă au identificat în zona de competenţă un cetăţean român pe numele căruia era emis un mandat european de arestare pentru comiterea mai multor infracţiuni pe teritoriul României.

În data de 27.11.2015, în jurul orei 10.30, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul P.T.F. Mangalia, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza Şantierului Naval Daewoo Mangalia, a identificat, în baza unei informaţii, un cetăţean român care avea emis un mandat european de executare a pedepsei cu închisoarea.

Bărbatul în cauză, C.I.F., în vârstă de 37 de ani, domiciliat pe raza judeţului Bacău, se sustrăgea executării pedepsei privative de libertate pe o perioadă de un an şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de distrugere şi furt calificat comise pe teritoriul României.

Poliţiştii de frontieră constănţeni l-au reţinut pe bărbat în momentul în care acesta intenţiona să se angajeze ca muncitor pe platforma Portului Mangalia.

După efectuarea formalităţilor în astfel de cazuri, poliţiştii de frontieră l-au predat pe bărbat colegilor din cadrul I.P.J. Constanţa, care îl vor transporta la penitenciar pentru executarea pedepsei.




Fanfara “Muzica Apelor” vă invită la concert!

Începând din acest weekend, toți constănțenii sunt invitați să participe la concertele pe care fanfara “Muzica Apelor” le va susține în mai multe locații din municipiul Constanța, în zilele de sâmbătă și duminică.

Astăzi 29 noiembrie 2015, cei 28 de instrumentiști vor putea fi ascultați începând cu ora 16,00, la City Park Mall. Pentru aproximativ o oră, instrumentiștii de la percuție, clarineți, trompete, tromboane, flauți, dar și cei doi tubiști îi vor încânta pe constănțenii de toate vârstele, dăruindu-le câteva momente de muzică bună. Concertul va cuprinde arii și melodii de muzică ușoară și populară celebre, valsuri, dar și binecunoscutele marșuri militărești.

În weekend-ul viitor, sâmbătă și duminică – 05 și 06 decembrie 2015, fanfara va concerta începând cu ora 16,00, la Carrefour – centrul comercial TOM Constanța.

 

 




Ziua Şcolii nr. 1 Pecineaga, sărbătorită prin activităţi educative

IMG_20151127_113750Vineri, 27 noiembrie, la Şcoala Gimnazială nr.1 Pecineaga a fost sărbătorită cea de a V-a ediţie a a Zilei Şcolii. Deschiderea evenimentului a avut loc la la primele ore ale dimineţii, iar printre invitaţi s-au aflat foşti profesori ai Şcolii Pecineaga, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale – primarul comunei, Lili Pâslaru şi viceprimarul Marcel Goreci.

Programul dedicat acestei zile a fost presărat cu diferite activităţi educative: concursuri de limba franceză, matematică şi educaţie rutieră. Elevii din învăţământul primar, împreună cu părinţii lor, au participat la diferite ateliere de lucru. La final, echipele şcolilor din comunele Pecineaga şi Albeşti au încins un joc amical de fotbal.




RAJA activează Comandamentul pentru Situații de Urgență

În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben de precipitații abundente –ploi însemnate cantitativ, ce vor depăşi pe alocuri 20-25 l/mp, în zona Olteniei şi în sudul Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei, dar și intensificări ale vântului, ce pot depăși 55 – 65 km/h, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul S.C. RAJA S.A. se activează Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, începând de vineri, 27 noiembrie 2015, ora 18,00, și până sâmbătă, 28 noiembrie 2015, ora 12,00. Pentru intervenția rapidă, la nivelul comandamentului vor fi constituite echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare, ce ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă.

Asigurăm toţi abonaţii societăţii că se vor depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemelor de distribuţie apă și canalizare și care nu țin de operativitatea echipelor noastre, sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei.

Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratele societăţii, după cum urmează: pentru județul Constanța la numărul de telefon: 0241.66.44.44; pentru județele Ialomița și Călărași la telefon 0243.36.17.70; pentru Ilfov, Prahova și Dâmbovița la numărul de telefon 0752.020.695, iar pentru Brașov – 0756.015.121.

 




IORGHIANA – Simpozion comemorativ dedicat istoricului Nicolae Iorga

Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Moșneni, structură a Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc” 23 August din județul Constanța a organizat joi, 26 noiembrie 2015, ora 11.00, Simpozionul Comemorativ ”Nicolae Iorga și Dobrogea”. Activitatea s-a desfășurat sub egida Societății de Științe Istorice din România, filiala Constanța.

Programul a fost deschis cu imnul național ”Deșteaptă-te, române” și cu un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv” din București și a celor afectați de atacul terorist din Paris. A urmat alocuțiunea doamnei director, prof. Magdalena Iacob, despre istoricul Nicolae Iorga și importanța culturii organizaționale pentru formarea conștiinței apartenenței la comunitatea locală și a școlii.

Pro.univ.dr. Stoica Lascu, președinte al Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România a prezentat lucrarea ”Savantul Nicolae Iorga – personalitatea de excepție a Neamului Românesc”. Despre ”Nicolae Iorga la Mangalia” a vorbit cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Prof. Carmen Ușurelu a pregătit momentul artistic inspirat din versurile scrise de marele istoric, iar elevii claselor gimnaziale au dat viață poeziilor sale. Prof.înv.primar Mariana Anghel și clasa a IV-a au realizat muzica pe versurile poeziei ”Bradul”, iar cei mai mari dintre școlari au lecturat din impresiile de călătorie ale academicianului Nicolae Iorga fragmentele în care descrie frumoasa provincie istorică Dobrogea. Alte intervenții au aparținut profesorilor: Valentina David, Camelia Nicoleta Alexandru și Georgeta Ioniță.

Deoarece se apropie sărbătorirea Zilei Naționale a României, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc a vorbit copiilor despre istoria unirii la români și însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918.

Manifestarea s-a încheiat cu hora unirii, în care s-au prins toți invitații și participanții.

”Astfel de manifestări sunt menite a forma sentimentul mândriei de a fi român, de a face parte din trecutul, prezentul și viitorul acestei țări. Așa cum spunea Nicolae Iorga, cine nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții, originile”, a precizat prof. Magdalena Iacob.




Reprezentanţi ai Sindicatului din Învăţământ din Bulgaria, în vizită la Grădiniţa nr. 3 Mangalia

Reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa şi cei ai instituţiei similare din zonele Silistra şi Balcic – Bulgaria, s-au reunit, într-o vizită de lucru, la Grădiniţa nr. 3 Mangalia. Scopul întâlnirii a fost cel al dezvoltării relaţiilor de prietenie între membrii celor două sindicate, schimburi de experienţă si exemple de bună practică, prin încheierea unor parteneriate între unităţi de învăţământ din cele două ţări.

“Grădiniţa nr. 3 şi Şcoala Sf. Apostol Andrei Mangalia, au organizat, special pentru vizita pe care colegii din Bulgaria ne-au făcut-o, o zi de cursuri cu specific românesc. Fiind un proiect de bună practică la noi în unitate, în fiecare clasă, copii, cadre didactice, părinţi şi bunici au derulat activităţi care au prezentat celor din Bulgaria tradiţiile noastre, româneşti”, ne-a declarat prof. Gela Ivaşcu.IMG_3119

La rândul său, prof. Mihail Kiriazov, liderul de sindicat din Silistra, spune că schmbul de experienţă l-a constituit scopul principal pentru care a fost organizată activitatea de la Grădiniţa nr. 3 : “Din delegaţie au făcut parte cadre didactice din Balcic şi Silistra, care au dorit să vadă cum funcţionează sistemul în care se lucrează aici, în România, problemele cu care ne confruntăm şi noi şi dumneavoastră. Vrem să facem primul pas pentru o legătură mai strânsă între cele două sindicate”.




O nouă ediţie a Galei de Crăciun, organizată de Şcoala „Gala Galaction”

Asociaţia de Părinţi şi Şcoala „Gala Galaction“ vor organiza, sâmbătă, 12 decembrie, la Casa de Cultură Mangalia, o nouă ediţie a „Galei de Crăciun“. În cadrul manifestării, la fel la ediţiile anterioare, vor avea loc o licitaţie a obiectelor confecţionate de copiii de la toate clasele Şcolii „Gala Galaction“, o tombolă cu premii, dar şi tradiţionalul târg de prăjituri “home-made“, pregătite de mamele şi bunicile şcolarilor şi scoase la vânzare.

Anul trecut, în urma Galei de Crăciun, au fost strânşi peste 17.000 de lei, banii fiind utilizaţi pentru achiziţionarea de aparatură şi mobilier, necesare utilării sălilor de clase.

Gala de Crăciun a Şcolii „Gala Galaction“ va începe la orele 13.30.




Fonduri europene pentru un nou corp de clădire al Spitalului Municipal

Managerul Spitalului Municipal Mangalia are proiecte mari pentru instituţia pe care o conduce: dr. Liviu Mocanu doreşte ca, în cel mai scurt timp, să acceseze un proiect pe fonduri europene, prin care să ridice un nou corp de clădire, o prelungire, de fapt, a Pavilionului B al unităţii medicale. Potrivit lui Liviu Mocanu, acest nou corp de clădire va avea tot cinci nivele, ca şi clădirea Pavilionului B, şi va cuprinde secţii noi, ultramoderne, cu personal calificat, dar şi garsoniere în care să fie găzduiţi medicii din alte localităţi, ce aleg să profeseze la Mangalia.

“Noua clădire va cuprinde blocuri operatorii, cu toate dotările necesare. Vom avea mai multe compartimente, inclusiv o sală cu aplicablitate polivalentă. Aţi observat, desigur, că, în momentul în care îţi sunt aduşi pacienţi victime ale unor accidente rutiere sau chiar persoane arse, prima întrebare este: ”Unde-i ducem? “. Ei bine, în noua sală vrem să tratăm astfel de politraume sau arsuri, pe care, în momentul de faţă, nu le putem aborda din lipsă de spaţiu. Vrem să înfiinţăm o structură mică, dar eficientă, cu 5-10 paturi unde să tratăm astfel de cazuri“, afirmă managerul Spitalului Municipal Mangalia.

Clădirea ar mai avea, în componenţă, un compartiment de laparoscopie, separat de restul spitalului, iar la subsol ar putea fi concentrate Radiologia şi laboratorul RMN, dotate ultramodern.

Pe un nivel întreg, mai spune directorul spitalului, vor fi înfiinţate circa 16 garsoniere, dotate cu paturi şi grupuri sanitare separate, unde să locuiască, cel puţin provizoriu, medicii specialişti din alte localităţi, care vin să profeseze la Mangalia.

Sursa de finanţare a acestui proiect îl constituie Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, existând, deja, discuţii avansate cu un specialist care să acceseze aceste fonduri. Potrivit dr. Liviu Mocanu, Uniunea Europeană ar urma să acorde 98% din banii investiţiei.

Spitalul Mangalia a solicitat, în acest sens, un acord de principiu Consiliului Local – proprietarul clădirii – urmând să primească un răspuns la proxima şedinţă.




Casieriile RAJA vor fi închise în perioada 29 noiembrie – 01 decembrie 2015

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor, că în perioada 29 noiembrie – 01 decembrie 2015, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefonul dispeceratului 0241/66.44.44 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru pentru perioada aceasta este cel al casierilor RAJA. Astfel, abonaţii care nu au apucat să-şi plătească facturile la apă potabilă şi canalizare, trebuie să ştie următorul program al casieriilor RAJA Constanţa:

  • Sâmbătă, 28 noiembrie 2015: 09,00 – 13,00;
  • Duminică – luni – marți, 29 noiembrie – 01 decembrie 2015: închis;

Începând cu data de 02 decembrie 2015, casieriile RAJA Constanţa îşi vor relua programul normal de lucru, între orele 10,00 şi 18,00.




A fost arestat preventiv contrabandistul prins, ieri, de Poliţia Mangalia

Ca urmare a activităţii de ieri a poliţiştilor Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei municipiului Mangalia, când A. G. de 31 de ani, din Bucureşti, a fost depistat de oamenii legii în timp ce deţinea 34.600 de ţigarete provenite din contrabandă, instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă bărbatului.




RAJA implementează un proiect ce vizează modernizarea infrastructurii de apă

Prin eforturile susținute ale Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului de Finanțe, Consiliului Județean Ilfov, Consiliului Județean Constanța, autorităților locale și operatorului regional SC RAJA SA anunță implementarea cu succes a Proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”.

Evenimentul marchează o nouă etapă de progres tehnologic, de ridicare a calității serviciilor către comunitățile din zonă, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă în domeniul nostru de activitate.




Peste 34.000 de ţigarete de contrabandă confiscate de către poliţiştii constănţeni

La data de 23.11.2015, poliţiştii Biroului de Investigare a Criminalităţii din cadrul Poliţiei municipiului Mangalia, l-au depistat în flagrant, zona Grădinii de Vară Venus, în timp ce încerca să livreze 34.600 ţigarete fără timbru fiscal românesc. Acesta a fost identificat în persoana lui A. G., de 31 de ani, din Bucureşti, care a depozitat, deţinut şi transportat în vederea comercializării, cantitatea de 34.600 ţigarete, cunoscând că provin din contrabandă. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, fiind reţinut pe bază de ordonanţă.

Urmează ca în ziua de 24.11.2015, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.




Aleşii locali din Mangalia nu au fost de acord cu un împrumut de 22 de milioane de lei

Aleşii locali au participat, astăzi,la o şedinţă ordinară în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe proiecte de interes local. Unul dintre proiecte s-a referit la acordarea unui ajutor de urgență pentru familia Andrei și Daniela Trifu, după ce Andrei a suferit arsuri grave în incediul de la Clubul Colectiv.
De asemenea, aleșii locali au mai supus aprobării un proiect de hotărâre privind emiterea acordului pentru intervenirea asupra domeniului public/privat, pentru realizarea unor investiții ale S.C. RAJA S.A. Constanța, la infrastructura de apă și apă uzată, în perioada 2014-2020.
În ceea ce priveşte un proiect privind contractarea unui împrumut în valoare de maximum 22.041.557 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 2/2015, acesta nu a trecut de votul majorităţii.



Sportivii Callatis Fight Club Mangalia au câştigat trei medalii la o competiţie în Spania

jiu j MadridSâmbătă, 21.11.2015, în capitala Spaniei, Madrid, a avut loc competiţia internaţională „Madrid International Open Jiu-Jitsu IBJJF Championship”. Această competiţie a reunit peste 600 sportivi.

Antrenorul Callatis Fight Club Mangalia, George Trandafirescu ne-a declarat că structura pe care o coordonează este membră a organizaţiei naţionale „ Daos”, respectiv a celei internaţionale „Icon Jiu-Jitsu Team”, iar în acest concurs a participat cu 3 sportivi. „Echipa noastră a reuşit să câştige un număr de 3 medalii dintre care una de aur şi două de argint după cum urmează:

Aur:

Mugur Popescu – master 2, centura albă, categoria – 88kg;

Argint:

Ionuţ Ciolac – master 2 centura albă, categoria +100kg;

George Trandafirescu – master 1 centura purpurie, categoria – 88kg.

A fost un efort considerabil pentru clubul nostru participarea la acest eveniment şi de aceea doresc să le mulţumesc, pe această cale, sponsorilor pentru sprijinul financiar, membrilor clubului pentru implicarea în antrenamente, familiilor pentru înţelegere şi, nu în ultimul rând, coordonatorului nostru naţional Florin Cernat pentru încrederea acordată. Menţionam că în urma acestui concurs, Florin Cernat a trecut cu brio proba practică şi a devenit primul arbitru oficial internaţional IBJJF din Sud-Estul Europei”, a spus George Trandafirescu.




Fabian, micuţul care îi râde în faţă sorţii, are nevoie de ajutorul vostru!

1În 2010, la Constanţa, venea pe lume Fabian, un copil pe care mama lui şi l-a dorit mai presus de orice. Mai presus chiar decât propria linişte şi fericire: tatăl lui Fabian l-a respins pe micuţ chiar de când a aflat de existenţa lui. A pus-o pe mamă în faţa unei alegeri cruciale: copilul sau el. Şi, mama, a ales. Copil la rându-i, Oana, care avea doar 17 ani, a simţit că viaţa care se înfiripase în trupul ei, merita mai mult decât o familie în care tatăl nu şi-l dorise. A plecat de lângă omul care ar fi trebuit să o ocrotească şi pe ea şi pe micuţul nenăscut.

Din păcate, lipsită de orice fel de susţinere, financiară sau sufletească, Oana nu a reuşit să ajungă la niciun control în timpul sarcinii. A născut, singură, la Constanţa. Grăbit, Fabian a venit pe lume cu o lună mai devreme, având, la naştere, doar 1.600 de grame. Luni de zile, Oana nu a ştiut decât că băieţelul a fost 4născut prematur, iar medicul pediatru care îl avea în grijă nu a reuşit să observe nimic în neregulă cu el.

După 10 luni de la venirea pe lume, cum Fabian nu reuşea să stea singur în funduleţ şi nici nu îşi susţinea capul bine, Oana a ajuns la Constanţa, la un specialist. Acolo, soarta i-a mai dat o palmă grea: copilul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală, fapt ce explica întârzierea în dezvoltarea psihică. Pe lângă aceasta, el a fost diagnosticat şi cu parapareză spastică, care, la ora actuală, îl împiedică să meargă singur, fără susţinerea mamei. Tot atunci, medicul de la Constanţa i-a spus, pentru prima oară, citind hârtiile de externare din spital, că nu naşterea prematură i-a cauzat problemele de sănătate lui Fabian: copilul a avut cordonul ombilical înfăşurat de două ori în jurul gâtului. Cum mama a născut natural, cu un travaliu de peste 15ore, iar înainte de naştere nu a mai stat nimeni să îi facă o investigaţie, creierul copilului a fost insuficient oxigenat.

 Pentru Fabian, mama este „iubirea mea…”

Fabian, râde…. Te întâmpină, în pragul casei, în braţele mamei şi râde, lipsit de orice inhibiţie întâlnită la copiii de vârsta lui. Îl iei în braţe şi, vesel nevoie mare, Fabian îţi ia mâna în mânuţele lui 3slăbuţe şi… îşi afundă feţişoara în ea. Este semnul lui că te-a acceptat, pentru totodeauna, drept prieten. Cu greu, apoi, te lasă să pleci de lângă el.

Casa bunicului – o prezenţă fantomatică în viaţa celor doi, un bătrân tăcut, bolnav de TBC şi care, la rându-i, este îngrijit de Oana- stă să cadă. Acoperişul este distrus, iar la prima ploaie pereţii, din hirpic dobrogean sadea, se umplu de apă. Curtea are poartă, dar nu are gard. Are şi câine, care nu păzeşte nimic. WC-ul din curte stă să cadă…

Cele două cămăruţe curate, unde îşi duc viaţa Fabian şi Oana, miros a igrasie, însă, în lumea lor restrânsă, cei doi trăiesc unul pentru celălalt. Pentru Oana, Fabian este viaţa; pentru micuţ, mama este “iubirea mea”. În prag de iarnă nu au niciun vreasc să pună pe foc. Oana încălzeşte camera micuţului cu un calorifer electric, din care “curg” firele neizolate.

“Nu îmi doresc decât să îl văd cum merge singur, vreau să înceapă să aibă o copilărie adevărată, să se joace alături de copii de vârsta lui“, ne spune, cu lacrimi în ochi, Oana Neculăiţă, mama lui Fabian. “Nu am reuşit, din lipsa banilor, să ajung decât o dată la Sanatoriul Techirghiol, să încep recuperarea. Atunci a stat alături de copii ca el, a desenat, a râs, a fost ca un vis pentru el. Am primit, de curând, o nouă speranţă: doctorul Ion Donica, de la Spitalul Mangalia, mi-a spus că îl poate opera pentru alungirea tendonului, ba, mai mult, că este foarte posibil să şi reuşească să meargă, apoi, singur, chiar din primele zile după intervenţie”.

Oanei îi este, însă, extrem de greu să ajungă la spitalul aflat la circa 40 de kilometri de casă, pentru a-l ajuta pe micuţ: sărăcia lucie în care se zbate la capătul lumii, întârzie momentul în care ar putea avea loc operaţia crucială pentru copil. Mai mult, după intervenţie, ar urma zile în şir de exerciţii de recuperare, iar mama nu ştie dacă va putea să îşi permită, financiar, să stea la Mangalia, alături de fiul ei.

2Nici la grădiniţă nu a reuşit, până acum, să îl ducă. De la Pelinu până la Comana, unde se află instituţia de învăţământ, sunt kilometri buni, iar tânăra mamă nu se poate deplasa, cu micuţul în braţe, până acolo. Iar Fabian pierde, astfel, zile bune în care, alături de copiii şi cadre didactice, se poate recupera extrem de mult. Pentru că, în ciuda tuturor diagnosticelor, copilul este tare isteţ: peltic şi vesel, el îţi recită, dintr-o suflate, “Maimuţica cu cercei” şi, mulţumit de prestaţia sa, bate din palme.

“Nu l-aş abandona niciodată, deşi mi s-a spus de multe ori să o fac. Vreau să îl văd mergând singur, vreau să ajungă ca, întro zi, să nu mai depindă de nimeni, vreau să îl văd în bancă, la şcoală, alături de colegi. Este copilul meu, bunul meu cel mai de preţ şi toată viaţa mea”, ne spune Oana, şi, inconştient, lacrimile îi alunecă pe obraz.

Pentru a putea lupta, însă, are nevoie de tot sprijinul pe care nu l-a găsit până acum, de la nimeni. Acolo, la Pelinu, o puteţi găsi în micuţa casă verde, din chirpic, cu Fabian în braţe şi, dacă, întâmplător, sunteţi în trecere, nu o ocoliţi: orice mână de ajutor întânsă de voi, este o şansă în plus pentru viitorul unui copilaş pe care soarta i-a pus la grea încercare…

 




„Căsnicie cu bucluc”, la Casa de Cultură Mangalia

afis teatru




Anunţ RAJA

Pentru remedierea unei avarii survenite în această dimineaţă în municipiul Constanţa, RAJA Constanţa este nevoită să întrerupă furnizarea de apă potabilă în intervalul orar 8,45-11,30. Sunt afectaţi abonaţii situaţi în perimetrul delimitat de străzile: Aurel Vlaicu – Liliacului –Progresului – Nicolae Grindeanu – Mesterul Manole – Aurel Vlaicu şi Punctele Termice arondate zonei.

Ne cerem scuze tuturor abonaţilor afectaţi, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul petru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.




O nouă descoperire arheologică la Mangalia

Comunicat de presă

Primul capitel expus  in muzeuÎn week-end-ul care tocmai s-a încheiat, lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia au continuat sub atenta supraveghere arheologică a șefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc. După două milenii, un nou element arhitectonic, deosebit de important, a fost scos la suprafață și va fi expus, în cel mai scurt timp, în expoziția permanentă a muzeului callatian.

Autorul descoperirii, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări:

„Am fost deosebit de surprins în momentul în care am descoperit un nou capitel ionic, la o distanță de 12 metri de locul unde a fost descoperit primul capitel, la adâncimea de 70 de centimetri, în timp ce se săpa un șanț cu o lățime de doar 30 de centimetri. Șansele ca eu să descopăr și acest al doilea capitel erau minime, dar iată că norocul a fost de partea mea. Acest artefact este asemănător cu cel pe care l-am găsit în ziua de 28 octombrie, este realizat tot din calcar de bună calitate, are aceleași dimensiuni și este decorat cu volute, frunze și ove, identice cu cele sculptate pe primul capitel. Am certitudinea că ambele elemente arhitectonice făceau parte din arhitectura aceleiași clădiri antice. Lungimea capitelului este de 50 de centimetri, lățimea de 42 de centimetri, iar înălțimea de 18 centimetri.

Dimensiunile, tehnica de lucru și calcarul de bună calitate, din care au fost confecționate ambele capiteluri, mă determină să concluzionez că meșterul (cioplitorul în piatră) a fost una și aceeași persoană. Artefactul l-am descoperit în timp ce supravegheam săparea unui șanț pentru introducerea rețelei de apă. Dacă primul capitel a apărut pe partea dinspre est a Aleii Teilor, chiar în zona unde începe panta spre Marea Neagră, al doilea capitel l-am descoperit pe latura de vest a aleii.

Subliniez faptul că ambele capiteluri le-am descoperit în stratul de umplutură și nu în complexe arheologice. Terenul a fost afectat de locuirea aproape neîntreruptă din ultimele două milenii. Pământul a fost bulversat mai ales în ultimul secol, ca dovadă fiind numeroasele șanțuri săpate pentru indroducerea rețelelor de: apă, canalizare și curent electric. Am precizat că locuirea a fost aproape neîntreruptă, întrucât, începând cu secolul al VII-lea, după distrugerea cetății Callatis de către avari și slavi, izvoarele istorice și, mai ales, cele arheologice, privind locuirea cetății, lipsesc cu desăvârșire. În secolul al XIII-lea, pe locul unde în antichitate exista cetatea Callatis, pe o hartă din Pisa apare menționată, pentru prima dată, denumirea de Pangalia, iar, în anul 1593, Paolo Giorgi din Ragusa consemnează, pentru prima dată, denumirea de Mangalia.

Spuneam, în momentul în care am descoperit primul capitel, că este printre cele mai importante artefacte pe care eu le-am descoperit în ultimii 17 ani, de când lucrez la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și că, un asemenea element arhitectonic, întreg, poate să apară o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. Faptul că l-am descoperit și pe al doilea este aproape de necrezut. Ideal ar fi ca toată zona să fie cercetată și descoperirile antice să fie puse în valoare, pentru a crește numărul turiștilor la Mangalia. Dar, bani pentru cercetări nu au fost și nu sunt. Ministerul Culturii nu ne-a mai dat bani de foarte mulți ani, iar când ne alocă fonduri, acestea nu depășesc suma de 5000 de lei. Cu acești bani nu se pot face ample cercetări arheologice, așa cum ar merita cetatea Callatis.

Din partea Consiliului Local nu am primit niciodată bani pentru cercetări arheologice, în ultimile două decenii. Cu siguranță că mai există multe artefacte și monumente arheologice îngropate pe Aleea Teilor din Mangalia. Poate că, peste alte câteva decenii, când aleea va fi din nou reabilitată, se vor găsi bani pentru a fi cercetată întreaga suprafață. Acum, ne bucurăm că reușim să scoatem la suprafață măcar o mică parte dintre comorile antice ale cetății Callatis.

            Alături de cele două capiteluri am mai descoperit, cu prilejul lucrărilor de pe Aleea Teilor din Mangalia, o fântână antică, numeroase fragmente ceramice, două fragmente de piuă (vase din piatră cu pereții groși, folosite pentru mărunțit) și diverse fragmente arhitectonice. Toate acestea le voi prezenta la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele la care voi participa în perioada următoare, după care le voi publica în reviste științifice de istorie și arheologie, precum și în reviste de cultură genarală.

În ceea ce privește capitelurile, îmi permit, în final, să formulez o concluzie mai puțin științifică: probabil că, așa cum au fost cioplite în calcar, în același timp, în urmă cu aproape două milenii, de către același meșter, așa cum au făcut parte (cu siguranță, împreună) din aceeași clădire antică și așa cum au zăcut împreună, în pământ, la mică distanță între ele, timp de aproape două milenii, cele două capiteluri ionice și-au dorit să rămână împreună și în următoarele decenii sau poate chiar secole, în expoziția muzeului callatian, dacă această expoziție va mai exista. Eu sunt convins că putem crea și o frumoasă legendă cu cele două capiteluri, pentru a o povesti copiilor care vor vizita muzeul.”




Şedinţă la primărie: printre proiecte – un ajutor de urgenţă petru Andrei Trifu, rănit în „Colectiv“

C1C2CS

 (sursa: mangalia.ro)




Săptămâna legumelor și fructelor donate” la Grădiniţa nr. 3 Mangalia

Ca în fiecare an, la final de noiembrie, cadrele didactice ale Grădiniţei nr. 3 Mangalia, coordonate de director prof. Gela Ivaşcu și Asociatia de Părinţi „Primii 3 Paşi“, reprezentată de preşedinte Slagiana Praisu, şi-au unit eforturile pentru a fi alături de cei care au nevoie de ajutor, contribuind la desfășurarea cu succes a campaniei „IMG_2569.

Activitatea, coordonată de ed. Marinela Mancut, responsabil SNAC, s-a bucurat de implicarea cadrelor didactice ale grădiniţei, reprezentanților Asociatiei Părinţilor „Primii 3Paşi“ – care au promovat campania, i-au îndrumat pe cei care au dorit să doneze și au ajutat la transportul legumelor și fructelor către beneficiari – alături de Asociaţia Muncitoarele Pioase „Sf. Iosif“, Centrul Social Sf. Mina şi Şcoala Sanatorială.IMG_2566

„Varietatea și cantitatea produselor colectate au fost impresionante, ceea ce demonstrează dorința tuturor de a veni în sprijinul semenilor lor, de a aduce bucurie în sufletul acestora. Vrem să mulţumim, pe această cale, tuturor celor care s-au implicat în această activitate dedicată celor greu încercaţi de soartă“, ne-a declarat directorul Grădiniţei nr. 3 Mangalia, Gela Ivaşcu.