Mâine începe, la Mamaia, a VII-a ediție a Conferinței Regionale de Medicină de Familie 

 

În perioada 1 – 3 septembrie 2016, se va desfășura în stațiunea Mamaia, la Hotelul Flora, cea de a VII-a ediție a Conferinței Regionale de Medicină de Familie. Potrivit președintelui Asociației Medicilor de Familie ”Tomis” Constanța, dr. Laura Condur, tema din acest an a conferinței este ”Medicina de Familie – piatra de temelie a medicinei moderne – Actualități și Perspective.”

Evenimentul reunește medici de familie și specialiști din întreaga țară. Ca și anii trecuți, și ediția 2016 a conferinței este organizată de Asociația Medicilor de Familie ”Tomis” Constanța în parteneriat cu Universitatea ”Ovidius” Constanța, Facultatea de Medicină și Colegiul Medicilor.

”Manifestarea, care a devenit, deja, tradiție, se bucură și anul acesta de o participare impresionantă, fiind prezenți medici din toată țara și cadre universitare de la mai multe facultăți de Medicină.Ca o noutate, în acest an, remarcăm alături de noi participarea Asociației Române de Educație Pediatrică în Medicina de Familie, cât și a Asociației Române de Educație în Hipertensiune Arterială, Prevenția și Educația în Sănătate fiind 2 obiective importante ale Medicinei de Familie” a precizat președintele AMF ”Tomis” Constanța,

dr. Laura Condur.

 

Deschiderea oficială a Conferinței va avea loc joi, 1 Septembrie, începând cu orele 14.00.




ALEGERILE PARLAMENTARE vor avea loc pe 11 DECEMBRIE

Guverrnul a adoptat un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în 11 Decembrie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că există riscul unui absenteism mai mare la urne pentru că alegerile sunt organizate cât mai aproape de Crăciun. „Asta e, le pot pune cand vor, noi oricum o sa castigam. Cu cat sunt mai tarziu alegerile, mai aproape de Craciun, cu atat riscul unui absentesim este mai mare”, a declarat Dragnea.

Numărul parlamentarilor va fi de 466, în scădere faţă de actualul număr de 588 câţi au fost aleşi în 2012.

În noul legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori.

Norma de reprezentare este un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid să fie de 5 procente.

(evz.ro)




Şcoala de vară a pacienţilor cronici, ediţia a III-a, Mangalia, 31 august – 06 septembrie 2016

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, organizeaza pentru al III-lea an cosecutiv, in perioada 31 august – 06 septembrie 2016, Scoala de Vara a pacientilor cronici.

 

„Scoala de vara a pacientilor cronici” este un proiect gandit si implementat de ATR, al carui concept vizeaza pregatirea pacientului cu insuficienta functionala cronica de organ vital pentru a face fata vietii de pacient cronic, pentru a-si creste calitatea vietii si a se integra in societate, printr-un automanagement integrat care sa vizeze pe langa latura medicala a vietii sale si alte laturi ca cea psihologica, de comunicare, nutritie, socializare etc.

 

„Scolarii” vor invata principii ale unei alimentații adecvate nevoilor generate de boala, cum sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, modalitati de comunicare cu medicul, sa nu se teama de miscare, sa descopere motivatii pentru a merge inainte, sa acorde primul ajutor si inca alte lucruri necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului cronic.

 

Si pentru ca aceasta activitate a starnit interes in randul membrilor ATR, dar si al organizatiilor de pacienti autohtone, precum si al organizatiilor similare din alte state, in acest an avem intre participanti pacienti si medici din: Bosnia – Herzecovina, Croatia si Republica Moldova.

 

La conferinta de deschidere (miercuri 31 august, ora 17, hotel Cleopatra, statiunea Saturn) vor fi prezenti alaturi de participanti si coordonatorii de ateliere, reprezentanti ai administratiei locale, ai Ministerului Sanatatii, CNAS, ai Autoritatii Nationale de Management a Calitatii in Sanatate etc.

 

„Ne bucuram ca putem fi si anul acesta gazdele „Scolii de vara a pacientilor cronici”, care a devenit deja traditie in orasul nostru. Sustin din toata inima aceasta initiativa si vom face tot posibilul ca aceasta activitate sa se desfasoare in cele mai bune conditii, in beneficiul tuturor participantilor.”, a declarat dl. Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia

 

„Vorbim adesea despre educatia continua si cand o facem ne gandim la dezvoltare profesionala, dar si la dezvoltare personala. Ceea ce se intampla la Scoala de vara a pacientilor cronici, face parte din dezvoltarea personala, dezvoltarea personala a pacientului cu o insuficienta cronica de organ vital in faza terminala, stare care zguduie din temelii viata unui om si o schimba radical. Ca Scoala de vara a pacientilor cronici este o oferta necesara pentru pacienti, o dovedeste dorinta pacientilor in stare pre si post transplant de a participa, dar si interesul altor organizatii, din tara si din afara tarii, de a vedea ce se intampla la activitatile scolii.”, spune Gheorghe Tache, preşednite ATR.

 

 




Dosarele de ultraj, înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

Dosarele privind cele două infracțiuni de ultraj sunt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spre competentă soluționare.




Poliţiştii din Mangalia, ameninţaţi de interlopi: „O să venim peste voi, în case şi o sa vă luam de lângă familii… Vă vom omorâ copiii, şi-i vom tăia cu cuţitul, mărunt, mărunt…“

Sindicatul Național al Agenților de Poliție din  România, Biroul Teritorial Constant, a remis un comnicat de presă, prin care atrage atenţia asupra condiţiilor în care sunt nevoiţi să lucreze agenţii din zona sudului litoralului, specificând şi două cazuri concrete în care oamenii legii au fost ameninţaţi, atât de interlopi, dar şi de foşti colegi ai lor. Redăm, mai jos, comunicatul SNAP Constanţa:

Subscrisa, Sindicatul Național al Agenților de Poliție din  România, Biroul Teritorial Constanta, prin prezenta va aducem la cunostinta situatia existenta, din punct de vedere al activitatii de ordine publica si interventie la evenimente, riscurile la care sunt expusi politisti in teren si modul in care aceste evenimente sunt gestionate, la nivel de IPJ Constanta,  prin aceea ca:

In ziua de 11 iunie 2016, doi politisti, agenti de siguranta publica in cadrul Politiei mun. Mangalia si un militar jandarm din cadrul I.J.J Constanta, au participat la masuri de ordine in Statiunea Saturn, cu ocazia desfasurarii concursului TRIATLON, pe segmentul de drum aflat intre Statiunea Saturn si Venus.

Avand in vedere ca pe acest tronson a fost restrictionat accesul auto si pietonal,  cei mentionati se aflau in dispozitivul organizat si ordonat in acest sens. La un moment dat, in timp ce se desfasura proba de alergare pe acel tronson, la gardul instalat de Jandarmerie, in dispozitiv, a venit in viteza un autoturism de teren marca Duster, cu inscriptia firmei de paza ‘B……..’, condus de administratorul firmei  din Mangalia, fost ofiter de politie. Acesta si-a exprimat intentia de a trece de acel dispozitiv pentru a ajunge intr-o locatie… oarecare. Vizibil nervos si deranjat, acesta a coborat injurand, s-a indreptat vadit spre politist si, injurandu-l de ‘mama’, (nu se pot reproduce injuriile), s-a repezit cu pumnul sa-l loveasca in fata pe agentul de politie .

In acel moment, a intervenit lucratorul de la Jandarmerie  care s-a interpus intre acestia, cu intentia de a-l opri pe agresor. Vazand ca agresorul insista sa-l loveasca pe politist, imediat a intervenit si al doilea politest care se afla in imediata vecinatate. Vazandu-se depasit ca raport de forte, administratorul firmei de paza, s-a retras, a urcat in masina si a plecat.

La data de  29 iunie2016, in jurul orelor 2.27, aceiasi politisti si jandarm, in timp ce se aflau impreuna cu patru politisti locali, au fost amenintati de cetateni de etnie turca care ascultau muzica la intensitate mare si  petreceau  zgomotos, fapt ce deranja  turistii cazati la hotelurile din apropiere, in Statiunea Saturn. Inainte de acest apel au mai fost si alte sesizari cu privire la acelasi aspect, au fost luate masuri de sanctionare contraventionala a organizatorului G.G., ocazie cu care i s-a pus acestuia in vedere sa reduca volumul muzicii ascultate, intrucat terasa este in aer liber. Din aceasta multime (sute de  indivizi), a iesit in fata numitul I.A. , care  a proferat cuvinte injurioase si amenintari cu acte de violenta la adresa organelor de ordine si familiilor acestora, de genul:

‘O sa venim peste voi in case si o sa va luam de langa familii […] va vom omora unul cate unul […] stim unde stati si ne vom ocupa de voi […] va vom omora copiii si-i vom taia cu cutitul marunt, marunt… […] cine sunteti voi de veniti sa ne stricati petrecerea…!? […] nu conteaza ca vom mai face puscarie’

Pe final tragem un semnal de alarma asupra câtorva probleme cu care se confrunta politistii in teren:

– raportarea cu prioritate a evenimentelor in care sunt implicati politistii in teren, prin natura serviciului lor, in special cand  acestia se confrunta cu grupuri, persoane violente si raportul de forte este in defavoarea acestora.

– de revizuit actele normative referitor la programul de functionare al unitatilor de alimentatie publica din proximitatea locurilor de cazare, in special unde se difuzeaza muzica in aer liber, (se emit autorizatii cu incalcarea legii privind programul de functionare).

– dotarea insuficienta, necorespunzatoare a politistilor;

– lipsa acuta de forte de ordine in strada,( o singura patrula pe schimb);

– numarul mic de autoutilitare MAI (marea lor majoritate fiind defecte);

– reactia lenta sau inexistenta a celor care coordoneaza activitatea politistilor aflati in serviciu, atunci cand acestia se confrunta cu situatii dificile;

Evenimentele nu au fost aduse la cunostinta IGPR, astfel ca in ambele situatii nu au fost desfasurate nici un fel de activitati menite sa intareasca  politistilor  increderea de sine,  in institutia Politiei si conducatorilor ei, astfel incat evenimente de acest gen, sa nu se mai repete.

Lipsa de reactie, nu face decat sa dea curaj acestor elemente certate cu legea, sa mai savarseasca astfel de fapte sau altele mai grave.

Astfel de situatii , trebuiesc mediatizate, luate masuri legale cu fermitate fata de cei care se fac vinovati in acest sens, in scopul de a nu se mai repeta .

Sindicatul National al Agentilor de Politie prin grija Biroului Executiv Central, asigura asistenta juridica in aceste cauze in care se fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de  ultraj.

Referitor la cele de mai sus, asteptam cu deosebit interes masurile luate de catre conducerea I.G.P.R. si I.P.J Constanta, cat si raspuns scris“ Comunicatul este semnat de Ion Coman, președintele SNAP – Biroul Teritorial Constanța.

Referitor la aceste declaraţii, IPJ Constanţa a remis, la rândul său, un comunicat de presă:

Referitor la apariția în media on-line a informațiilor cu privire la cele două infracțiuni de ultraj, din data de 11.06.2016, respectiv 29.06.2016, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

  • În cele două cauze, conducerea Poliției municipiului Mangalia a dispus măsurile legale, fiind înaintate cu celeritate actele către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța spre competentă soluționare pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj.

  • În ceea ce privește raportarea evenimentelor vă informăm cu privire la faptul că atât la nivelul Poliției Române, cât și a I.P.J. Constanța există proceduri și metode specifice de raportare a evenimentelor, care sunt respectate întocmai.

  • De asemenea, precizăm că la nivelul I.P.J. Constanța se respectă principiul proporționalității în ceea ce privește numărul patrulelor de poliție și a celor mixte aflate în teren, acționându-se în sistem integrat pentru asigurarea un climat de ordine și siguranță publică.




RAJA SA Constanța, preocupată să asigure servicii superioare și avantajoase. Raportul calitate/preț la apă, în favoarea abonaților

 

Tariful la apa potabilă este un subiect care atrage atenția tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă sau categorie socială, mai ales în contextul în care vorbim de un serviciu vital, așa cum este asigurarea apei potabile.

SC RAJA SA este un operator regional, ce asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare în 152 de localități din 7 județe: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Brașov și Prahova. Cu alte cuvinte, ca orice alt furnizor, SC RAJA SA produce, transportă și livrează un produs, adică vinde apă la peste 3 milioane de consumatori. Într-un secol în care tehnologia și conceptul de calitate au căpătat noi valențe, dictonul “Apa este de la Dumnezeu” a devenit un simplu mit, minimalizat chiar de legislația în vigoare privind calitatea, legislație care trebuie respectată indiferent că vorbim de SC RAJA SA sau orice alt agent economic. Mai mult decât atât, dezvoltarea teritorială și socială impune investiții noi, de anvergură, tocmai pentru a răspunde afirmativ nevoilor consumatorilor. Toate acestea se regăsesc în prețul perceput, dar având în vedere impactul social al acestuia, politica tarifară a companiei noastre a avut drept scop final calitatea si satisfacerea cerințelor abonaților noștri, la un cost cât mai redus. De fapt, toate investițiile și activitățile derulate în ultimii ani pentru producția, tratarea si distribuția apei, au avut drept scop eficientizarea acestor etape, care în final au dus la respectarea dezideratului de păstrare a tariful în limita suportabilității pentru populație.

Comparativ cu ceilalți operatori care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafață și prin cădere liberă, serviciul furnizat de RAJA implică: extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 și 700 metri; exploatarea a aproape 450 puțuri/foraje de extragere a apei de subteran, amplasate pe cele 114 surse și zeci de stații de repompare; transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de aproape 3.700 km. Toate acestea implică cheltuieli foarte mari cu energia electrică, mentenanța, investițiile și resursele umane, în condițiile în care tarifele la energie și la celelalte materiale de exploatare cresc periodic, iar în ultimii ani aproape s-au triplat. Mai mult, conform legislației în vigoare, SC RAJA SA este obligată să plătească Administrației Naționale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafață, în condițiile în care investițiile și mentenanța sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina noastră. Anual, RAJA plătește către administrațiile bazinale Apele Române  din cele șapte județe în care operează zeci de milioane lei.

Și pentru că vorbim de calitate, trebuie să știți că procesul în sine de monitorizare implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR și un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ. Toate acestea se realizează cu costuri considerabile având în vedere aparatura, reactivii și personalul necesar, pentru ca societatea noastră să respecte normele legislative impuse.

Dar calitatea serviciilor oferite de RAJA depinde foarte mult și de starea sistemelor operate. Nu mai este un secret pentru nimeni, că în mare parte rețeaua de distribuție de la nivel național are o vechime de peste 50 de ani. Sistemul de canalizare și stațiile de epurare sunt pentru multe comunități, deși obligatorii, doar un vis. Intrarea în Uniunea Europeană a României a deschis noi oportunități de investiții, cu fonduri nerambursabile în cea mai mare parte. Dar și în această situație, cofinanțarea și aparatul administrativ necesar implementării proiectelor europene reprezintă o piedică pentru mulți operatori în implementarea și finalizarea programelor cu finanțare europeană. SC RAJA SA a înțeles și a anticipat nevoia acestor investiții și a făcut toți pașii necesari, ca astăzi să ajungă operatorul care realizează proiectele cu cea mai mare finanțare europeană.  SC RAJA SA a reușit să implementeze cu succes, Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), ce a cuprins sisteme reabilitate și extinse pe o lungime de peste 1.000 km,  13 stații de epurare noi sau modernizate și sute de stații de pompare și puțuri. Valoarea acestor proiecte europene se ridică la peste 278 milioane de Euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare aproape 49,5 milioane de Euro. Cofinanțarea realizată printr-un împrumut BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de mentenanța noilor sisteme operate se regăsesc în tariful practicat de RAJA. Dar investițiile nu se opresc aici. Compania noastră dezvoltă în această perioadă Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020 cu o valoare aproximativă de peste 604 milioane euro, cu proiecte ce vizează 91 de localități din 5 județe: Constanța, Ialomița, Dâmbovița, Călărași și Brașov. Toate aceste investiții sunt mai mult decât necesare, în contextul în care nici autoritățile centrale și nici cele locale nu au investit în Constanța mai nimic în sistemele de apă și canalizare în ultimii ani.

Și totuși, într-o perioadă în care totul se plătește și prețurile cresc chiar si de la o zi la alta, SC RAJA SA a reușit practic să diminueze costul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Încă din anul 2013, SC RAJA SA a devenit unicul operator care nu mai percepe taxa pentru apa meteo. Astfel, valoarea facturilor abonaților a scăzut în medie cu aproximativ 10%. Luând în considerare acest aspect, prețul practicat pentru apa potabilă de SC RAJA SA se situează la ora actuală pe locul 15 la nivel național, cu o diferență în minus de peste 1 leu/metru cub față de alți operatori. În plus, conducerea companiei noastre s-a implicat activ în scăderea TVA-ului pentru apa potabilă de la 24% la 9%. De fapt, ideea și primele acțiuni au plecat de la Constanța, sub forma a zeci de adrese și întâlniri atât cu parlamentarii, care puteau să inițieze un proiect de lege, cât și cu autoritățile centrale (ministere și Guvern).

Și pe lângă toate acestea, știm cu toții că prețul unei sticle de apă de 2 litri din comerț este aproximativ cât prețul unui metru cub de apă potabilă – 1.000 litri, deși din punct de vedere calitativ se situează la același nivel,  fără să mai luăm în calcul drumul până la magazin, efortul și timpul pierdut cu căratul peturilor în casă. Mai mult, conform statisticilor, consumul lunar al unei persoane se ridică la 4 mc –17 lei, aproximativ cât costă un pachet de țigări.  Cu alte cuvinte, un fumător își plătește apa potabilă consumată într-o lună, dacă reduce fumatul cu doar o jumătate de tigară pe zi.

 

 




Procentul de promovabilitate la nivelul județului Constanța este de 25,13%

Astăzi, 29 august 2016, s-a finalizat examenul național de bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2016. Rezultatele înregistrate la nivelul județului Constanța înainte de contestații sunt următoarele:

 

Forma de învățământ Nr. elevi înscriși Nr. elevi prezenti Nr. elevi eliminați Număr de candidați respinși Nr. elevi reușiti Din care cu medii:
6 – 6.99 7 – 7.99 8 – 8.99 9 – 9.99 10
Zi 1559 1296 1 969 326 272 51 3
Seral 61 47 33 14 11 3
Frecvență redusă 56 38 31 7 4 3
TOTAL 1676 1381 (82,4%) 1 1033 (74,8%) 347 (25,13%) 287 (82,71%) 57 (16,43%) 3 (0,86%)

 

Procentul de promovabilitate la nivelul județului Constanța este de 25,13%.

 

În cursul zilei de astăzi, 29 august 2016, în intervalul orar 16.00- 20.00, se depun cererile de contestații la Centrele de examen. Acestea vor fi rezolvate în perioada 30- 31 august 2016, urmând ca în data de 1 septembrie 2016 să se afișeze rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2016.




Incepe Programul special “Litoralul pentru Toti”, editia de toamna 01.09 – 01.10.2016

Asociatia Litoral-Delta Dunarii (A.L.D.D.) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (A.N.A.T.) anunta inceperea „Litoralul pentru Toti”, editia de toamna 2016.

 

Programul special Litoralul pentru Toti suscita, de la an la an, un interes crescut din partea turistilor, carora le venim in intampinare cu sejururi in extrasezon pe litoralul romanesc, la cele mai avantajoase preturi. Pentru a veni in sprijinul turistilor, lansarea acestei editii beneficiaza de aceleasi tarife maximale recomandate in editia de primavara, in functie de categoria de hotel.

Ca si la editia precedenta, turistii beneficiaza de o optiune suplimentara: Litoralul pentru toti – varianta All Inclusive, care asigura toate cele 3 mese – servite in regim bufet, bauturi incluse, acces gratuit la locuri de joaca pentru copii, piscine, sezlonguri si umbrele pe plaja.

Pentru sudul litoralului (statiunile Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche) tarifele sunt chiar mai mici fata de nordul Litoralului romanesc.

 

Declaratie Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral – Delta Dunarii :

„De 9 ani lansam, in aceasta perioada, cele mai mici tarife de vacanta pentru litoralul romanesc. Programul Litoralul pentru toti se afla la cea de-a 18-a editie, ca program traditional in care patronatele hoteliere si cel al agentiilor de turism si-au dat mana in vederea atragerii turistilor in perioada de extrasezon pe Litoralul Romanesc, in conditiile in care nicio alta destinatie externa nu vine cu o oferta atat de avantajoasa.

Ne asteptăm la un număr de turisti mai mare în acest an, fată de editiile anterioare, intrucat acest sezon este unul de record in vanzari si imagine pozitiva,comparativ cu ultimii ani . Agentiile de turism care participă la realizarea programului ‘Litoralul pentru Toti’ au primit cereri pentru astfel de vacante cu mult timp înainte de lansarea acestuia. În plus, avem in continuare evenimente pregatite pentru aceasta perioada, iar vremea se anunta foarte buna in continuare.

Si la aceasta editie voucherul de atractii le va permite turistilor sa aleaga dintre mai multe obiective turistice renumite din judet Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul de Arta, Muzeul Militar Constanta, Monumentul Adamclisi, Cetatea Histria. De asemenea, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii ofera tarife reduse pentru turistii care vin pe litoral in aceasta perioada.”

Detaliile privind hotelurile si agentiile de turism participante la acest program se gasesc pe:

www.asociatia-litoral.ro

www.anat.ro




Un erou a plecat dintre noi în urmă cu un an, noi nu îl vom uita niciodată! IN MEMORIAM: Sublocotenent (p.m.) Marius-Daniel Fripis

Ziua de 29 august 2015 va rămâne pentru totdeauna în sufletele pompierilor constănțeni ca o dată de referință, cu o importantă încărcătură emoțională, o zi tristă, pentru că unul dintre noi, dintre salvatori, sublocotenentul (post-mortem) Marius-Daniel Fripis, și-a pierdut viața în linia întâi, la datorie,  în timpul unei misiuni.

Pompierul constănțean a participat în acea dimineaţă la o intervenţie într-o gospodărie din municipiu, unde o butelie abia montată luase foc. Proprietarul o scosese în curte şi pusese pături pe ea pentru a înăbuşi flacăra. Era o misiune aparent obișnuită, însă avea să se încheie cu o tragedie pentru unul dintre ostașii de foc. Comandant de echipaj în acea zi,

Marius-Daniel Fripis a fost primul care a pătruns în curte şi exact în momentul în care a ajuns lângă butelie, aceasta a explodat. Colegul său, care era cu un pas în urma sa a scăpat cu viaţă, pentru că nu apucase să treacă de colţul casei, locul în care avusese loc explozia. Daniel a murit pe loc, fără nicio șansă de supraviețuire.

 

Ultima misiune

În dimineaţa zilei de sâmbătă,  29 august 2015, la ora 11:26, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost anunţat telefonic, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, asupra faptului că în curtea unei locuinţe din municipiul Constanţa a izbucnit un incendiu, la o butelie GPL. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Oraş, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, încadrată cu şase pompieri. În timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat, comandantul echipajului de intervenţie suferind leziuni grave la nivelul feţei. În urma evaluării de specialitate, medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul intervenţiei a constatat că subofiţerul prezenta leziuni incompatibile cu viaţa.

Plutonierul adjutant Marius-Daniel Fripis, în vârstă de 42 de ani, a pierdut lupta cu viaţa, la datorie.

Recunoaşterea meritelor

Pentru curajul şi devotamentul său faţă de arma pompieri, Marius Daniel Fripis a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat şi Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Totodată, în semn de recunoştinţă, unitatea unde pompierul a activat, poartă acum numele – Detaşamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius-Daniel”.

 

Rămas bun, drag camarad, vei rămâne mereu în sufletele noastre!

Dumnezeu să te așeze la dreapta Sa!

Vei fi mereu un exemplu pentru noi toți! Nu te vom uita niciodată!




Biserica Ortodoxă marchează, astăzi, Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Luni, 29 august, Biserica Ortodoxă marchează Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.

Datorită predicilor sale despre pocăinţă şi umilinţă, Sfântul Ioan a fost întemniţat la porunca lui Irod. Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat,  de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.

Îndeplinind dorința concubinei sale, Irod a pus ca Sfântul Ioan să fie decapitat. Acesta se temea ca Botezătorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.

Una dintre cele mai respectate tradiţii este ţinerea postului negru. Prin acest post, postitorii îşi mântuiesc sufletul de cele mai grele păcate făcute în viaţă.

În ziua Taierii Capului lui Ioan Botezatorul se crede că nu e bine sa aiba loc petreceri sau alte manifestari de acest gen, fiind considerată o sărbatoare de meditatie si de indreptare a greselilor.

Tot pe data de 29 august există superstiția că nu este bine să dai cu mătura, deoarece zgomotul făcut de aceasta îi deranjează pe cei morți. În schimb, spiritele celor trecuți în neființă pot fi îmbunate dacă dai de pomană săracilor.




31 August – Gasca de Acasa , Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean şi Trupa Coco

 

Finalul de sezon se anunță plin de surprize la Jupiter. Va prezentam un concert de zile mari ce reunește trei mari trupe ale momentului: Gașca de Acasă, Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean și Trupa Coco.

Gaşca de Acasă, o formaţie cu istorie şi tradiţie pe scenele băimărene. Îi cunoaştem şi îi iubim sub formele pe care le-au avut pe parcursul anilor. Gaşca de Acasă este o trupa reînfiinţată cu activitate constantă din 2011, în Baia Mare. După colaborări avute în anii 2000 – 2010 cu Paula Seling, Narcisa Suciu, Mircea Rusu, AMI, au hotărât că a venit momentul să se facă remarcaţi prin stilul şi energia pozitivă pe care o emană. În acest moment formaţia are şase membri: Andreea Carmen Podina – voce, Patriciu Pop – voce, clape, Voicu Stoian – chitară, backing vocals, Pefi Pop – tobe si Puiu Solobot – chitară bas.

Dupa 18 ani de la plecarea din Trupa Compact, doua legende ale muzicii rock, Leo Iorga, solist vocal si Adrian Ordean, compozitorul hiturilor cunoscute si indragite de voi: ” Trenul pierdut,” Sa te gandesti la mine”, “Dupa ani si ani”, “Cine esti tu oare”, alaturi de Lake,  Alex, Razvan si Codrut formeaza trupa Pact! Desi de afla in perioada de recuperare,dupa mai multe operatii complexe, Leo Iorga se afla alaturi de colegii lui.

Dupa o perioada de 10 ani petrecuti la Formatia Compact, unde a avut un rol  important la renasterea formatiei, s-a hotarat sa paraseasca formatia din motive personale.

Adrian Coco Tinca s-a decis sa-si infiinteze la Brasov  formatia de muzica rock ,,Trupa Coco,, alaturi de Robert Risteiu-tobe, Gabriel Voicu- chitara solo si Monel Puia – keybord.

Vă așteptăm să incheiem vara intr-un mod plăcut alături de cei mai mari artiști ai momentului!

 

Cine e fazanul? 2 Septembrie

Vineri, pe 2 Septembrie , pentru a doua oara la Teatrul de Vara din Jupiter, revine celebra comedie „Cine e fazanul”? O comedie bulevardieră, o comedie spumoasa, făcută bine, cu un ritm nebun, unde rasul si buna dispozitie sunt garantate. Dacă vrei si tu să te destinzi şi să uiţi de tot, timp de doua ore, te asteptam pe 2 Septembrie, la ora 21 la comedia „Cine e fazanul”! Numai la Teatrul de Vara din Jupiter!

pretul unui bilet este de 30 lei

(pentru mai multe detalii, vizitati site-ul http://teatruldevarajupiter.ro/)

 

 

 




Dosare penale pentru nereguli în trafic, în sudul litoralului

În cursul zilei de ieri, angajaţii Poliţiei Rutiere au efectuat mai multe controale de rutină, în urma cărora au depistat o serie de nereguli. Astfel, a fost surprins în trafic pe V.Ș.-R. care a condus un autoturism pe DN 39, în localitatea Eforie Sud, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Tot ieri, la ora 01.10, polițiștii din cadrul Servicului Rutier l-au depistat pe M.A., în vârstă de 28 de ani, din localitatea 23 August – județul Constanța, care a condus un autoturism, în stațiunea Olimp, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

La ora  04.30, a fost depistată T.A., în vîrstă de 36 de ani, din București, care a condus un autoturism, în localitatea 2 Mai, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Şi, tot ieri, la ora 23.55, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier l-au depistat pe C.A., în vârstă de 31 de ani, din Constanța, care a condus un autoturism, în localitatea Eforie Sud, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

În toate aceste cauze au fost întocmite dosare penale.




Farurile și digurile Mangaliei sau despre o gravă confuzie, „FARUL GENOVEZ”

 

de E. C. Ninu

 Preambul

 Strategic, economic, turistic, estetic, un far își are rostul lui.

 Cu timpul, îi este dat a deveni legendă, așa cum chiar a și intrat în rândul marilor minuni ale lumii. (Farul din Alexandria, construit pe insula Pharos, din Alexandria Egiptului antic, între 280-268 a. Chr., se pare că, prin înălțimea lui, de 124 m, a rămas de neegalat până astăzi. Milenar, în urma a două cutremure, în sec. XIV, a fost distrus, din păcate, nemaicoordonând navele, la intrarea în port.)

Atât de importantă este menirea sa, încât, în SUA, își are chiar ziua lui, pe 7 august.

Farurile din Acervatis, (Cervatis), Callatis, Pangalia sau Mangalia, cum s-a numit așezarea noastră multimilenară, nu au fost puține, desigur, de-a lungul timpului. Legată vital de restul lumii prin intermediul mării, era firesc ca locuitorii ei să le fi acordat acestora grija și prețuirea cuvenită. Vitregiile istoriei le-au îngenuncheat și le-au făcut să dispară, dar, precum pasărea Phoenix, ele și-au ridicat, de fiecare dată, capetele deasupra valurilor și țărmului euxin, îndrumând ambarcațiunile, indiferent că acei care le conduceau pe întinsul mărilor și al oceanelor s-au numit năieri, marinari, matrozi, navigatori sau chiar … pirați.

Uneori, farurile mangaliene au fost duble sau chiar triple, eforturile de a le întreține și a le asigura funcționalitatea (strălucirea) fiind și ele pe măsură. Așa se face că, prin anii 1958-1959, când s-a construit faleza, existau (fără a funcționa, însă, toate) și farul din capul digului, și cel de pe vechea și frumoasa faleză (de lângă statuia lui Constantin Motăș), de care răspundea tatăl colegilor de școală Chivu, precum și cel nou (fiind cel mai mare și luminos), din vecinătatea Castelului de Apă.

Materialul de față are drept scop stoparea confuziei, neimputabilă, desigur, datorată lipsei de informații.

Se poate constata, dureros, că, în ultimul timp, prin intermediul mass-mediei, al unor căi de socializare eficiente, în afara turiștilor și a locuitorilor lipsiți de șansa unei documentări minime, o mulțime de agenți economici din turism, mai ales, își fac reclama caselor de vacanță, a vilelor și a hotelurilor de care dispun, tentând virtualii clienți cu reclama DIGULUI GENOVEZ (odihnindu-se sub ape, la câțiva metri de actualul dig!) și a FARULUI așa-zis „GENOVEZ”, care nu mai există de foarte multă vreme. Nu este vina cuiva, decât în măsura în care publicitatea presupune și accesul la o justă informare.

(De un real folos, în elucidarea acestui mister, sunt și lucrările renumitului arhitect, pictor și scriitor mangalian Stephan Eleutheriadis („Mangalia. In memoriam” și „Fiul ceasrnicarului”.) Se poate ușor înțelege de ce, cu extrasele și trimiterile necesare la numeroasele izvoare istorice, însoțite de ilustrațiile adecvate, monografia dlui D. Isac, „MANGALIA”, aflată în manuscris, așteaptă aprobarea consilierilor locali, pentru a vedea lumina tiparului.

Fără pretenția de a fi „cea mai brava”, ea va completa, suntem siguri, multe dintre prețioasele precizări ale unor asemenea lucrări în domeniu, al căror număr depășește zeci și zeci de titluri, într-o bibliografie imensă, la care cei mai mulți dintre noi nu pot avea acces sau timp de alocat.

Să sperăm că datele cuprinse aici vor fi un stimulent puternic de trezire a unui apetit pentru a cunoaște cât mai multe din istoria unuia dintre cele mai vechi municipii atestate, cu o cultură și civilizație prețuită chiar și de către vestita bibliotecă antică a Alexandriei egiptene.

Iată, așadar, o serie de fișe-extras din această lucrare, ce așteaptă, nerăbdătoare, aprecierile cititorilor.

 

D. Isac (monografia „Mangalia”):

„Coordonatele geografice ale localităţii, sunt: 43º 49´ latitudine nordică şi 28º 35´ longitudine estică. Mangalia este un important Port maritim, mare Şantier naval, centru turistic şi vestită localitate balneoclimaterică maritimă modernă, de renume internaţional.

La începutul sec. IV î.Hr., cetatea a fost înconjurată de un zid de piatră (lat. muros), pentru apărare, construit din blocuri mari de piatră cioplită, de formă paralelipipedică (lat. opus quadratum), prevăzut, din loc în loc, cu turnuri de apărare ieşite în exterior… În acea perioadă, Callatis era considerată cea mai mare dintre toate cetăţile pontice dobrogene.”

Din această perioadă, după un izvor literar, este atestată existenţa Portului Callatis, pe care istoricul grec Arian (Flavius Arrianus), în opera sa “Periplul Pontului Euxin”, îl numea ”o staţie” pentru corăbii, necesară comerţului maritim. („Mangalia. Monografie turistică”, pag. 10, în curs de editare) Activitatea economică a fost revitalizată de negustorii şi navigatorii genovezi, care aveau, aici, antrepozite de cereale. … Din această perioadă, datează digul „genovez”, singurul dig cu orientare nord-est, destinat să protejeze incinta portului împotriva valurilor şi a furtunilor. Digul se află situat în partea de sud a Portului Turistic. (pag. 12)

„Primul călător străin care, în sec. al XV-lea, ne dă informaţii despre localitatea numită „Pangalia” a fost cavalerul burgund Walerand de Wavrin, comandantul unei flote a armatei cruciaţilor, care, aflat pe Marea Neagră, într-o expediţie antiotomană, a participat la Bătălia de la Varna, din 10 noiembrie 1444. După dezastrul cruciaţilor, el rămâne, totuşi, în aşteptare, pe mare, în apropiere de Constantinopol. În primăvara lui 1445, la retragerea sa cu cele 8 galere, a trecut prin portul Pangalia. Informaţiile despre acest periplu în Marea Neagră au fost publicate de către unchiul său, cronicarul Jehan de Wavrin, în “Anchiennes Cronicques d’Engleterre”, 1445. Aici, printre alte însemnări, a fost evocat şi trecutul legendar al vechii cetăţi Callatis, astfel:

“A doua zi au plecat de acolo creştinii noştri şi având un vânt prielnic au ajuns la un port numit Pangalia, care era foarte ciudat. Se susţine că Penthesilea, regina Amazoanelor, a pus să-l clădească după ce Hercule şi Teseu au intrat pe furiş în acea împărăţie şi s-au luptat cu Hippolyte şi cu Melanippe. Portul este protejat de un dig puternic care înaintează, având o latură de 30 sau 40 de picioare (n. n. lăţimea peste 9 m); şi marea şi portul se află între dig şi ţărm, iar în vremurile de demult nimeni nu putea să pătrundă pe mare în ţara Amazoanelor, dacă nu pătrundea mai întâi în strâmtoarea dintre dig şi ţărm, ce cuprindea o întindere cam cât 20 leghe franceze (n. n. 5,5 km). Dar acum acel dig este stricat şi dărâmat în multe locuri, aşa că adesea multe vase se zdrobesc acolo împinse de furtună; dar se mai vede încă bine starea de odinioară a digului şi a portului …” (pag. 13)

„Învăţatul şi călătorul turc Evlia Celebi, începând din 1651, a vizitat ţinuturile Dobrogei. În „Note de călătorie” („Seiahatname”), vol. 5, ne informează:

“Astăzi oraşul (n. n. Mangalia) e înfloritor şi frumos. Sunt mulţi negustori care trăiesc în case solide. […] Printre lazi (n.n. negustori din Anatolia-Turcia), circulă şi o glumă în sensul că dacă cineva nu are posibilitatea să se ducă la Kaaba, ei îi spun: – Bre, ignorantule, du-te la Mankalia, care este Kaaba pribegilor şi a sărmanilor. Aşa de mult respectau lazii acest oraş.” (Kaaba – marea moschee de la Mecca, locul de pelerinaj al tuturor musulmanilor din întreaga lume) Despre port, tot el ne informează că:

“În Antichitate, aici se afla un port mare cu două ieşiri. Şi astăzi se mai văd pe fundul mării, pietre din port, mari ca munţii“.

La 1762, diplomatul francez Charles de Peyssonel, aflat în misiune spre Crimeea, trecând prin Dobrogea, a făcut următoarea descriere privind viaţa economică, a oraşului nostru:

„Mangalia este un oraş mare, are un târg şi un număr mare de magazii de grâne; portul e destul de spaţios şi poate primi vase oricât de mari, însă este nesigur în timpul iernii. Importă mai puţine articole decât Varna, exportă: grâu, orz, secară, mei, brânză, struguri care sunt în mare abundenţă, însă nu sunt buni de mâncat, ei se întrebuinţează la facerea ţuicii”.

În timpul Războiului ruso-turc de la 1828, ofiţerul francez Hector de Béarn, aflat în fruntea unei misiuni militare, a trecut şi prin Dobrogea. În însemnările sale, “Quelques souvenirs d’une Campagne en Turquie”, publicate la Paris, în 1828, face următoarele aprecieri:

„Mangalia, un orăşel fără port, însă aşezat chiar pe malul mării. Aici am dat de apă destulă şi s-a hotărât o zi şi jumătate de repaus pentru trupe. Plaja era frumoasă, marea absolut calmă, s-a scăldat toată lumea, ca şi animalele de transport toate…

… Pe la jumătatea sec. XIX, marele agronom peregrin şi revoluţionar paşoptist Ion Ionescu de la Brad (1818-1891), la rugămintea lui Ion Ghica, pe atunci agent diplomatic la Înalta Poartă şi cu aprobarea marelui vizir Mustafa Reşid Paşa, a făcut o „excursie agricolă” în Dobrogea. Aici, a cercetat potenţialul economic al acestei provincii şi, în vara lui 1850, constată:

“Oraşul Mangalia, capitala cazalei cu acelaşi nume, se găseşte pe ţărmul Mării Negre; el nu avea decât 80 de case locuite … în portul său, nu se fac decât afaceri fără importanţă; deşi recoltele erau abundente, activitatea portuară era redusă, încărcându-se abia 7 – 8 corăbii pe an. Despre digul portului, bătrânul Hagi Mehmet Aga povesteşte că a auzit de la bunicul său că avea o grosime aşa de mare, încât puteau să meargă pe el două căruţe alături. Acum se află de două picioare sub nivelul apei şi, când marea e liniştită, i se zăresc unele părţi”.

… În 1879, călătorul francez Baron d’Hogguer a publicat, la Bucureşti, sub auspiciile Academiei Române, una dintre primele monografii economice, intitulată “Renseignements sur la Dobroudja – Son etat actuel, ses ressources, et son avenir” („Informaţiuni asupra Dobrogei – Starea ei de astăzi. Resursele şi viitorul ei”), în care face următoarea descriere:

“În timpul Genovezilor, oraşul Mangalia avea o mare importanţă comercială.

Populaţia ei se urca atunci la 30.000 locuitori.

Portul său, mare şi bine construit, se învoia foarte bine cu corăbiile de mică greutate a acelor timpuri.

În ultimii ani ai regimului turcesc, populaţiunea Mangaliei nu se compunea decât de aproape 2.000 suflete, mai toţi agricultori şi un prea mic număr de comercianţi.

Cu toate că portul cel vechi al Genovezilor a dispărut mai cu totul, puţinele ruine ce au rămas servesc pănă astăzi de refugiul corăbiilor de mică încărcătură.

De s-ar putea curăţi nisipul ce de secole s-a introdus în port şi dacă cu puţină cheltuială s-ar rezidi digul peste temeliile celui vechi, care se văd când apele sunt mici, vechiul port s-ar putea restabili precum a fost; cu toate acestea, însă nu prea ar fi de mare folos pentru comerţul Dobrogei…”

… Apare cartea ofiţerului şi geografului Marin Ionescu-Dobrogianu – “Dobrogea în pragul veacului al XX-lea”, Bucureşti, 1904. Această monumentală monografie a fost premiată de către Academia Româna şi onorată cu „Medalia de aur”, la „Expoziţia din 1906”. Despre Mangalia, se relatează:

“Astăzi oraşul răsare din ruine, are câteva străzi curate şi case mari. Vechiul conac turcesc s-a prefăcut, din 1890, într-o măreaţă clădire încăpătoare pentru subprefectură şi judecătorie. Totuşi, oraşului îi trebuie mult ca să iasă din starea mizerabilă în care a zăcut în decursul veacului al XIX-lea. […] În timpul verii, oraşul este vizitat de câteva familii pentru băile de mare şi cele sulfuroase. Pretutindeni în Dobrogea, marea nu are plajă mai întinsă şi mai frumoasă ca la Mangalia, …”.

Pentru dezvoltarea comerţului pe mare, după 1909, au început lucrările de reconstrucţie a Portului maritim, lucrări iniţiate în 1893. S-au refăcut digurile, prin înălţarea celor vechi, şi s-au amenajat debarcadere din lemn, pentru descărcarea şi încărcarea mărfurilor. Bazinul portuar era protejat de digul mare şi digul „genovez”, la ale căror capete se afla câte un mic far de tip catarg, iluminat, la început, cu lămpi de petrol (felinare). Un rol important l-a avut Ion Coman-Stoian (1874-1947), inginer de poduri şi şosele, cu studii în Elveţia, la Universitatea din Zürich şi primar al Mangaliei, între 1910-1912…

… În Sinodicul Bisericii “Sf. Gheorghe” (veche), preotul paroh Gheorghe Chiorpec (1870-1952) nota despre Mangalia, în 1925, următoarele:

“Oraşelul Mangalia este aşezat pe un mic promontoriu, prevăzut cu un mic bazin, port indiguit, având cea mai însemnată plajă pe litoralul Mării Negre…”

… În 1947, apare la Editura Casa Şcoalelor, Bucureşti, cartea lui Gala Galaction – „MANGALIA”, un jurnal de călătorie (1922, 1924), în care oraşul este descris ca un târg maritim modest:

“… Profilul Mangaliei este elementar: o magazie, două-trei case cu etaj, o biserică începută şi neisprăvită, două minarete şi o moară de vânt. Mai este şi un far minuscul, dar trebuie să ştii pe unde vine, ca să-l poţi distinge”.

Cartea cuprinde însemnări de călătorie, făcute cu ocazia unor vizite la Mangalia şi în împrejurimile acesteia, începând din 1922. Prezintă, pe coperta cărţii, o imagine monumentală a minaretului de la Moscheea ”Esma Han-Sultan”. Imediat, după editare, această carte a fost eliminată din biblioteci, de către cenzura comunistă. Astăzi, câteva exemplare se păstrează la Biblioteca Academiei Române. Pentru această operă, ca și pentru mesajul toleranței religioase dintre etniile dobrogene, din romanul „Papucii lui Mahmud”, în memoria autorului, Şcoala Nr. 5, îi poartă numele, la inițiativa profesorului Emil-Corneliu Ninu …

… Cu ocazia înfiinţării noului Port militar, între Marea Neagră şi Lacul „Mangalia” s-a săpat şi dragat un Canal de navigaţie, peste care s-a construit şi primul Pod metalic rabatabil (rulant) din ţară, cu închidere şi deschidere automatizată. Această construcţie hidrotehnică de unire a celor două ape, importantă la acea vreme, s-a executat între 1952-1955. A fost începută de către Societatea Economică Româno-Sovietică (“SOVROM”) şi terminată de către Direcţia Generală a Serviciului Muncii (D.G.S.M.).

(N.n.: Tot de atunci datează și actualul far, așa-zis genovez, datorat aceleiași societăți, dezafectat, mult mai târziu, după extinderea digului spre larg, lentila lui aflându-se expusă într-o sală din incinta „Muzeului Marinei” din Constanța!)

În Antichitate, acest lac avea legătură cu marea. De-a lungul timpului, datorită formării dunelor subacvatice de nisip, acesta s-a separat de mare, devenind un liman maritim. După 1955, Lacul „Mangalia” a devenit primul Port militar al României, unde, în prezent, îşi desfăşoară activitatea o puternică bază militară navală. ..

…Pe cel mai înalt punct din Mangalia, aflat la altitudinea de 30 m, s-a construit, în 1957, Farul Maritim, cea mai înaltă construcţie a oraşului. Turnul farului, cu înălţimea de 41,6 m, are o bătaie şi vizibilitate de 22 mile marine (cca 40 km). Are, ca sursă de lumină, o lampă incandescentă (bec) de 120 V / 1000 W, alimentată la curent electric continuu. Amplificarea luminii este realizată cu ajutorul unor lentile plan-concave. Sclipirile se fac prin intermediul unui ecran rotativ, adică 2 sclipiri albe, cu o perioadă a luminii de 5,5 sec. Pe latura de sud, în partea superioară, este construit un ceas solar de tip “antic”, unic în ţara noastră, la care cadranul solar este gradat pentru orele zilei…

… Între 1962-1972, comandorul Constantin Scarlat, scafandru-şef în Marina militară, în urma unor cercetări arheologice subacvatice, în zona riverană a Mangaliei, a descris şi a realizat prima hartă a Portului antic “Callatis”. Cercetările sale au fost publicate în „Acta Mvsei Napocensis”, Cluj-Napoca, 1973, vol X, pag. 529-540. Pe lângă diferite vase ceramice, în special amfore, aici a fost descoperită şi o ancoră marină de plumb cu două braţe fixe, datând din sec. I î.Hr., care este expusă, astăzi, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, sala III. Lângă Digul “genovez”, cel cu orientare nord-sud, s-a găsit şi o ancoră de tip “amiralitate”, datată din sec. XVII-XVIII. Trebuie amintit despre Constantin Scarlat (1935-2006) că a fost o personalitate a Marinei militare, considerat primul cercetător al arheologiei subacvatice, supranumit “Cousteau al României”.

… Pentru Serbările estivale organizate special de „Ziua Marinei Române”, între 1963-1966, la iniţiativa viceamiralului ing. Grigore Marteş, s-a construit AMFITEATRUL MARITIM, care, astăzi, îi poartă numele. Acest edificiu public este situat pe malul Mării, în acvatoriul Portului Turistic, mai precis, pe latura sudică a Digului de Nord. Construcţia amfiteatrului este de plan aproape semioval şi urmăreşte curbura digului portuar. Este format din gradene în cinci trepte, şase tribune cu locuri pentru spectatori şi o „arenă acvatică” formată de însăşi suprafaţa apei, care este protejată de valuri şi vânt. Începând din 2000, cu ocazia Serbărilor Mării şi a Festivalului „Callatis” Mangalia, organizat anual în lunile iulie-august, aici este ancorată celebra Navă – scenă „Scoica-de-Mare”. Capacitatea amfiteatrului este de cca 40.000 de locuri. Pentru a se mări efectul scenic şi de lumină, toate spectacolele sunt nocturne…”




Barbat cu afecțiuni psihice, reținut și internat

La data de 25.08.2016, ora 13.40, politistii din cadrul Politiei Municipiului Mangalia au fost solicitati sa intervină pentru a prelua un barbat, in varsta de 38 de ani, cunoscut cu afecțiuni psihice, care a lovit un geam in zona Casei de Cultura din Mangalia și a suferit escoriații la nivelul membrelor.

Barbatul a fost condus si internat la Sectia de Neuro-Psihiatrie din Palazu Mare.



Arc peste timp

– 90 DE ANI –

MANGALIA  22 AUGUST 1926 – 22 AUGUST 2016

Luni, 22 august a.c., a fost ziua mult așteptată de o mulțime de mangalieni.

După cum fusese planificat, din timp, s-a putut derula, și anul acesta, proiectul, devenit de-acum tradițional, „Pe urmele Eroilor”.

Eroi_f3Ocazia s-adatorat identificării de către dl col. (r) Remus Macovei, președintele Flilialei Constanța a Asociație Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria”, a unui document într-o revistă interbelică („România Eroică”, 1926), din care se desprindea marele eveniment trăit de locuitorii orașului nostru: exhumarea, pe 22 august 1926, a circa 1.700 oseminte ale  Eroilor din plasa Mangalia și reînhumarea acestora într-un cimitir ce avea să primească, ulterior, alte mii de rămășițe pământești ale celor și-au adus suprema jertfă pe câmpurile de luptă.

Au participat membri și simpatizanti ai celor două asociații CULTUL  EROILOR MANGALIA (Subfiliala Mangalia a ANCERM, Asociația „Cultul Eroilor” Mangalia, președinte E.C. Ninu), ai Filialei Mangalia „Viceamiral Gr. Marteș” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (președinte cdor Ctin Jiva), ai Asociației „Alianța Demnității Noastre” (președinte G. Ninu), ai Ansamblului Folcoric „Litoral”, reprezentanți ai Primăriei Mangalia (consilier Ana Toma) și ai Primăriei Negru-Vodă (primar  Petre Urziceanu).

Cimitirul Militar de Onoare Internațional „Mircea cel Bătrân” din Mircea-Vodă (Gară) a impresionat în mod deosebit cu parcelele delimitate clar de varul proaspăt, cu aleile curate și albul dominant  ce-și împărțea culoarea cu verdele arborilor și al gardurilor vii, cu a sa cromatică pastelată a florilor din straturi, toate făcând să fie mult apreciată strădania măicuțelor și a stareței Veniamina Badea. Impresionante au fost și imaginile fixate pe retină, dar și de către profesioniștii sau amatorii mass-media (dnii George Șerban, Ionel Rugea, Dan Nicolau, Pavel Oțelea), ilustrații  ce înfățișează capela „Înălțarea Maicii Domnului”, străjuită de monumentul din centru, având avântată spre cer acvila, precum și siluetele unor tunuri de epocă sau emblema aidoma celei de pe pereții caselor în care au locuit, cândva, eroii plecați „din câmp, de-acasă, de la jug” (V. Alecsandri).

La ceremonialul de pomenire a morților, au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale Mircea-Vodă (primar G. Ionașcu), ai Garnizoanei Militare Medgidia (col. Vișan), ai Arhiepiscopiei Tomisului Constanța (Î.P.S.S. Teodosie).

Frumoasa slujbă de pomenire, pregătită, din timp, de către preotul parohiei, părintele Romaniuc,  a fost ținută chiar de către Î.P.S.S. Arihiepiscopul Teodosie și de Corala „Armonia” din Constanța.

Alocuțiunea Primarului din Mircea-Vodă, dl Ionașcu George, a fost urmată de cea a dlui col. (r) Macovei Remus, președintele Filialei Costanța a ANCERM, a dnei consilier Toma Ana, ce a transmis mesajul dlui Primar al Mangaliei, Radu Cristian, și cea a dlui E.C. Ninu, președintele Subfilialei Mangalia a ANCERM și al ACEM.

Din luările de cuvânt, se pot reține câteva aprecieri sugestive pentru importanța momentului desfășurat aici:

  1. Distinși reprezentanți ai localităților unde au fost Eroi și au fost aduși aici, dle Președinte al Cultului Eroilor, dle Primar, sigur că, pentru noi toți, aducerea aminte de eroii care au luptat pentru demnitatea umană, în primul rând, și, apoi, pentru demnitatea românilor, pentru integritatea țării noastre, pentru libertatea noastră de exprimare, face ca toți aceștia să fie niște lumini, care trebuie să strălucească mai departe. Așa cum strălucesc în cer, noi trebuie să luăm lumină de la ei și să fim și noi următori acestora. Eroii, niciodată, nu-și sfârșesc existența, existența luminoasă, pentru că existența nu și-o sfârșește niciun om. Orice om este făcut să dăinuie-n veci, în lumină sau în întuneric. Eroii, înttodeauna, pentru că au luptat pentru semenii lor, s-au umplut de lumină și se află în lumina cea cerească. Noi, pomenindu-i pe aceștia, primim de la ei lumină și de la Dumnezeu, pentru recunoștința pe care le-o arătăm lor.” (Î.P.S.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului)
  2. Unic, în felul lui, în Europa, prin faptul că, aici, și-au găsit loc de odihnă atât amici, cât și inamici, români, nemți, bulgari și austrieci, Cimitirul, amplasat lângă „Monumentul Eroilor”, reprezintă un corolar al istoriei, ca un argument solid, care să justifice buna conviețuire de astăzi dintre etniile Dobrogei.

Aducem, astăzi, prinosul nostru de cinstire și recunoștință, tuturor ostașilor ale căror trupuri neînsuflețite stau la temelia zidului istoriei  și le aprindem, în suflet, candela recunoștinței. Actualei și viitoarei tinere generații de români, le transmit îndemnul de a nu uita niciodată jertfele Eroilor Neamului și, ori de câte ori vor merge pe drumurile țării și vor întâlni o cruce, sau pe un monument pe a cărui piatră sunt săpate nume de eroi, să citească cu adâncă emoție aceste nume, să se descopere, să se aplece, plini de smerenie, și să aprindă o lumânare pentru neuitarea lor, spre bineritata slavă și prețuire a noastră. Numele lor rămân în cartea veșniciei și a zbuciumatei noastre istorii.

            Fiți binecuvântați, ostași!

            Glorie și recunoștință bravilor noștri eroi!

            Dumnezeu să-i ierte!” (G. Ionașcu, Primar Mircea-Vodă)

  1. Stimați participanți!

            Vreau să vă prezint un scurt istoric al acestui obiectiv istoric, deosebit de important.

            În exact acum 100 de ani, pe treitoriul Dobrogei, s-au desfășurat lupte deosebit de crâncene, între germani bulgari și turci, pe de-o parte, și români, sârbi, ruși, cehi, de cealaltă Eroi_f2parte. Un număr important de militari, care mureau pe câmpul de luptă, erau îngropați în morminte individuale, grupuri de morminte sau în gropi comune. Imediat după terminarea războiului, cea mai grea problemă pentru autoritățile dobrogene au constituit-o aceste morminte, împrăștiate pe raza întregului județ. S-a luat hotărârea să fie inventariate toate, în perioada 1919-1926, iar, ulterior, acestea să fie centralizate în cinci cimitire: Turtucaia (Tutrakan), Bazargic (Dobrici), Constanța, Mircea-Vodă și Tulcea. În anul 1926, începe efectiv deshumarea militarilor îngropați în Plasa Mangalia, la 22 august 1926, peste 1.700 militari, îngropați în această zonă, au fost aduși în Piața Centrală a localității. Aici, a avut loc un ceremonial deosebit de fastuos, la care au participat toate autoritățile centrale și locale, după care rămășițele lor au fost transportate cu camioane la Constanța și, ulterior, cu trenul, la Mircea-Vodă. Se estima ca, până în 1928, cimitirul să fie gata, dar nu s-a putut executa, datorită complexității lucrărilor, pe care trebuia să le întreprindă cei 30 de soldați, coordonați de locotenentul Nicolae Copaciu. Lucrările se vor întinde până în 1932, când, aici, vor mai fi reînhumați 5.100 de militari. În perioada următoare, mai sunt descoperite rămășițele și ale altor militari, astfel că, până în 1941, aici, vor fi înhumați 5.300 de militari. Înhumarea s-a făcut în patru parcele mari: una pentru germani, una pentru bulgari, una pentru ruși și una pentru români și două parcele mai mici, a cîte 30 de morminte, în care sunt îngropați militari din toate aceste neamuri. Până în 1948, acest Cimitir de Onoare este îngrijit de călugări. În 1948, se desființează Asociația Națională CULTUL EROILOR și, odată cu acest eveniment, are loc luarea ub îngrijire a acestui cimitir de către Ministerul Apărării Naținale, până în 1975, când cimitirul trece în îngrijirea autorităților locale din cadrul Primăriei Mircea-Vodă. Etapa ultimă a perioadei comuniste a fost o perioadă grea, obiectivul fiind lăsat în părăsire: capela a fost transformată în depozit de cereale, schitul în cârciumă, iar printre morminte pășteau animalele celor din localitate. Prin contribuția preotului Vârlan, care, după 1990, a întreprins o serie de măsuri, atât de ordin administrativ, cât și juridic, cel care avea în concesiune acest obiectiv a fost îndepărtat și s-a revenit la normal, acest cimitir fiind îngrijit de către preotul Vârlan și de către militari din garnizoana Medgidia. Pe parcursul timpului, au avut loc mai multe renovări, cea mai importantă fiind cea din perioada 2005-2007, în urma căreia monumentul este declarat „Monument de categoria A”, cea mai înaltă categorie existentă în evidența Ministerului Culturii. Aici, în fiecare an, au loc ceremoniale, prin care se aduce un omagiu tuturor militarilor care își petrec somnul de veci pe aceste locuri.

            Este deosebit de plăcut, și îi mulțumesc dlui profesor Emil-Cornelu Ninu, care a avut inițiativa organizării acestui eveniment, să fiți alături de noi, într-un asemenea moment,     într-adevăr, atât de deosebit.” (Col. Remus Macovei, președintele Filialei Constanța a ANCERM)

  1. Suntem datori ca și noi să lăsăm copiilor și nepoților noștri astfel de evenimente și să dea Bunul Dumnezeu să nu mai avem ocazia să lăsăm astfel de Eroi copiilor și urmașilor lor. Să dea Dumnezeu să-i comemorăm pe aceștia pe care-i avem, că sunt destui.

            Suntem mândri că mai există oameni care știu să păstreze vie flacăra recunoștinței!” (Ana Toma, Primăria Mangalia)

  1. Eroi_f1Eroii trăiesc prin ceea ce facem noi. Amintirea lor face ca ei să dăinuie în veci …

            … Este un început. Desigur că, peste 10 ani, vrem să ducem mai departe această ștafetă și sunt sigur că vor răspunde mult mai mulți chemării noastre …

            … Gestul nostru de a comemora evenimentul trăit în prezent mai are un obiectiv pe care am să vi-l mărturisesc. Un an mai târziu, pe 22 august 1927, s-a înălțat „Monumentul Eroilor Dobrogeni” în Mangalia. Lumea este intrigată: de ce „Monumentul Eroilor DOBROGENI”, iar nu „Monumentul Eroilor MANGALIENI”, așa cum îi apărea numele pe o carte poștală. Iată că, prin acest monument al tuturor naționalităților prinse într-un conflict mondial, al osemintelor aduse aici, se explică numele respectiv. Din păcate, prin 1950, monumentul a fost distrus și am vrea, cu sprijinul dumneavoastră, să refacem acest monument deosebit …”

În încheiere, și-a prezentat versurile inspirate de un alt Cimitir Militar Internațional, cel de la Dobrici (Bazargic):

„Cine, oare, tulbură somnul

celor îngemănaţi cu glia ?

Să fie pasul nostru,

ce abia atinge solul ?

 

O, Doamne, dă-mi

foşnetul moale al aripilor de îngeri,

spre a le mângâia crucile

crescute din pământ !

           

Tu, cunoscutule,

tu, necunoscutule,

ţineţi-vă de mână, dincolo,

în lumea umbrelor

şi daţi, o, daţi

moneda trecerii

unui luntraş tăcut,

cu pecetea muţeniei,

de atâta veneraţie !

 

Ali, Johan, Ivan sau Ion,

egali în faţa aceluiaşi Dumnezeu,

despuiaţi de păcatul uciderii

între voi, oamenii,

cât de strâns v-aţi topit

într-o caldă şi chtonică îmbrăţişare,

încât chiar Timpul, Marele, Veşnicul,

se prosternează cu sfială înainte-vă !

 (E.C. Ninu, inițiator proiect, președinte Subfiliala Mangalia a ANCERM și ACEM)

 

Insigna ANCERMA urmat, apoi, înmânarea unei plachete comemorative, „90 de ani de la exhumarea osemintelor din Plasa Mangalia și reînhumarea lor în Cimitirul de Onoare Internațional de la Mircea-Vodă, jud. Constanța, România”,  Arhiepiscopiei Tomisului, Primăriei Mircea-Vodă și Garnizoanei Militare Medgidia.

Totodată, au fost acordate și diplome de excelență, însoțite de câte o insignă comemorativă, Arhiepiscopiei Tomisului, Primăriei Mircea-Vodă, Garnizoanei Militare Medgidia, Primăriei Mangalia, și Primăriei Negru-Vodă.

Ceremonialul încheiat a prilejuit celor prezenți momente de adâncă reflecție, legate de istorie, datorie față de țară, destin uman, recunoștință și dragoste de semeni.

GLORIE ȘI RECUNOȘTINȚĂ VEȘNICĂ EROILOR!

de prof. E. C. Ninu




853 de candidați, prezenți la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2016

Miercuri, 24 august 2016, 853 de candidaţi au participat la proba scrisă obligatorie a profilului, Matematică (757 prezenți din 939 de absolvenți înscriși) sau Istorie (96 prezenți din 120 de absolvenți înscriși),  iar 206 au absentat.

Vineri, 26 august a.c., va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Luni, 29 august, până la ora 16:00, se vor afișa primele rezultate (înainte de contestații), urmând ca în aceeași zi, să fie depuse contestațiile, care vor fi soluționate în perioada 30-31 august.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 1 septembrie 2016.




Mihai Andrei, Directorul Diviziei Managementul Administraţiei din cadrul DMHI: „În acest moment, șantierul naval de la Mangalia are un portofoliu de 13 nave, care urmează să fie livrate până la finalul anului 2017!”

Directorul Diviziei Managementul Administraţiei din cadrul Daewoo Mangalia Heavy Industries, Mihai Andrei, a avut amabilitatea de a face, pentru “Ediţia de Sud”, o scurtă incursiune în activitatea unităţii ce este, pentru Mangalia, cel mai mare plămân economic al oraşului, dar şi de a infirma o serie de zvonuri apărute în media locală şi centrală.

 

DSC_7655-232x300Ce a urmat în viața și activitatea DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES S.A. după importantul eveniment al triplului botez din luna iunie 2016, al navelor “Elias Tsakos”, “Thomas Zafiras” si “Leonitos H.”, primele 3 nave de tip petrolier, cu capacitate de 112,000 TDW din seria de 9 nave pentru clientul societății din Grecia?

 

Activitatea din aceasta perioadă a DMHI a fost caracterizată de o continuă și susținută activitate productivă, în care eforturile tuturor angajaților și ale societăților colaboratoare s-au concretizat în livrarea către clienții noștri a altor 2 proiecte: un vrachier de 180,000 TDW și cea de a doua navă din seria Tsakos, ajungând astfel, în anul 2016, la un număr de 8 nave livrate până la finele lunii august. Eforturile și angajamentul tuturor de pe platforma industrială este astfel răsplătit prin mândria profesională, pe care o capătă cu fiecare proiect în plus livrat, cu fiecare navă, care va străbate mările și oceanele lumii cu calificativul “construit în DMHI” și, nu în ultimul rând, “construit în România”.

În paralel cu activitatea productivă, DAEWOO MANGALIA este puternic angajată în importante acțiuni și măsuri de eficientizare și reducere a costurilor de fabricație pentru a putea să-și îmbunătățească parametrii economico-financiari, în această perioadă atât de afectată a pieței industriei navale.

 

Legat de piața industriei navale, dacă a fost adusă vorba, cum este ea la acest moment, ce perspective oferă șantierelor navale acum, după o perioadă atât de lungă de criză, declanșată odată cu criza globală din 2008 – 2009?

 

Din păcate pentru șantierele navale, piața continuă să stagneze la un nivel foarte jos în ceea ce privește prețurile și comenzile.

Conform ultimelor evaluări ale unor importante institute de cercetare a pieței, concluziile nu sunt dintre cele mai pozitive; astfel, la nivel mondial, anii 2015 și 2016 sunt caracterizați de o stagnare a tranzacțiilor, iar marea majoritate a șantierelor navale, la fel ca și DMHI, dealtfel, au livrat în ultimii 2 ani comenzi dinainte de 2014.

Actualul nivel de prețuri pentru activitatea noastră și tehnologia DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES este insuficient pentru acoperirea costurilor de operare, de aceea șantierul nu poate să intre în asemenea tranzacții pentru nișa de piață, pe care a operat în ultimii 10 ani.daewoo

În acest moment, șantierul naval de la Mangalia are un portofoliu de 13 nave, care urmează să fie livrate până la finalul anului 2017.

 

În acest context, în comunitatea locală exista o semnificativă îngrijorare cu privire la viitorul societății DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES, mai ales pe fondul unor recente articole în presa internațională și mass-media din România, privind evoluțiile acționarului principal, dar și privind subsidiara sa de la Mangalia.

 

Într-adevăr, cele menționate de dumneavoastră reprezintă și pentru noi un motiv de continuă reflecție și analiză, întrucât percepția realității poate fi influențată de cel care o prezintă, modul în care o prezintă și, nu în ultimul rând, contextul în care această prezentare ajunge la membrii comunității.

După ce importante probleme financiare generate de colapsul industriei offshore, urmare a prețului extrem de scăzut al petrolului la nivel mondial, a fost constatat de conducerea acționarului nostru principal/majoritar, principalii săi creditori au hotărât un plan de măsuri de redresare, care include și un ajutor financiar semnificativ de peste 4 miliarde USD. Acest plan este în curs de derulare, iar măsurile interne de restructurare și cele externe de susținere ale creditorilor sunt în grafic, în ciuda unor aspecte din trecut investigate de organele de cercetare din Republica Coreea, privind posibile infracțiuni.

Astfel, pentru cel puțin următorii 2 ani, acționarul principal va putea opera și realiza portofoliul propriu de comenzi, urmare a măsurilor interne și susținerea creditorilor săi.

În ceea ce privește DMHI, angajații noștri și managementul companiei sunt concentrați pe principala noastră responsabilitate, respectiv, cea de a realiza obiectivele din producție și a livra clienților noștrii proiectele contractate. Acest lucru l-ați putut constata și cu ocazia importantului eveniment din viața noastră, reflectat pe larg în mass-media locală și națională.

În privința comenzilor viitoare, la nivelul societății a fost creată o echipă de experți, care studiază ce zone de business și ce mix alternativ poate aborda strategic societatea, cel puțin pe perioada în care piața navelor comerciale clasice, în care expertiza și experiența noastră este semnificativă, nu ofera marja comercială pozitivă.

Studiul colegilor noștri va fi concretizat într-o strategie de afaceri, care va fi analizată și dezbătută de conducerea executivă și Consiliul de Administrație.

Astfel, până la mijlocul trimestrului I al anului viitor, moment la care s-ar impune intrarea în noi angajamente comerciale, societatea noastră va definitiva domeniul în care va activa.

În paralel cu acest demers, la cererea Consiliului de Administrație, acționarii noștri s-au întâlnit și vor continua să aiba un dialog constant, în vederea redresării structurii financiare a societății.

Rolul acestui demers este de a ajuta societatea de la Mangalia să dobândească capacitatea de a se finanța independent – obiectiv important și absolut obligatoriu al companiei și conducerii sale executive, necesar în contextul dificultăților financiare ale acționarului principal, care nu se mai poate angaja la finanțare, cu excepția proiectelor din portofoliul existent.

Discuțiile dintre acționarul roman și DSME se derulează pe dezideratul societății de a concretiza redresarea sa financiară până la finele anului în curs.

 

În ultima perioadă au apărut o serie de articole în presă, care citând site-ul oficial al ANAF, poziționau DAEWOO MANGALIA pe lista datornicilor față de bugetele statului. Ce ne puteți spune despre acest aspect?

 

Într-adevăr, societatea noastră a fost inclusă pe această listă de către ANAF în luna mai 2016, dar nu și la finele trimestrului II.

Apreciem că includerea societății noastre pe lista datornicilor s-a realizat în urma unei proceduri tehnice, care nu a fost aliniată cu prevederile codului fiscal, procedură care a fost modificată începând cu 28 iulie 2016.

Daewoo-Mangalia a exprimat un punct de vedere public și a sesizat conducerea ANAF, care, apreciem, că în contextul argumentelor subliniate de noi, a corectat procedurile de analiză și publicare.

În decursul existenței sale, societatea noastră a avut drept politică formală fermă să nu aibe datorii restante către angajații săi și față de bugetul de stat și bugetul local, în ciuda dificultăților întâmpinate în diverse perioade ale istoriei societății.

 

Din când în când apar în mass-media o serie de articole, care asociază DMHI acțiuni ale DIICOT. Care este adevărul acestor referințe?

 

Societatea noastră, în câteva rânduri, a avut o poziție publică față de acest subiect, transmițând în momentele corespunzătoare punctul de vedere prin comunicate de presă.

Așa cum rezultă și din comunicatul oficial al DIICOT Constanța de la acea dată, infracțiunile investigate sunt reprezentate de comportamente fiscale incorecte ale unor furnizori de servicii ai DMHI în relația cu sub furnizorii proprii, în care DMHI sau angajați ai DMHI nu au implicare.

DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES S.A. are drept parte a Regulamentului său Interior un Cod Etic, care statuează comportamentul profesional, moral și etic al tuturor angajaților noștri. Acest regulament și acest cod de conduită va fi întărit în perioada următoare, încercând să identificăm vulnerabilități potențiale și astfel să întărim corectitudinea și profesionalismul tuturor angajaților noștri.

 

În încheierea acestui interviu aveți ceva de transmis angajaților dumneavoastră – cititori al cotidianului nostru sau în general comunității locale?

 

Mulțumesc pentru oportunitate. Suntem la momentul revenirii din concediul planificat al angajaților noștri, derulat în cursul săptămânii 33, de aceea aș vrea să urez tuturor bun venit la serviciu, cu capacitatea fizică și intelectuală refăcută și pregătită pentru o perioadă de activitate la fel de intensă ca și în prima parte a anului.

De asemenea, aș vrea să-i asigur pe toți salariații noștri că angajamentul conducerii executive este ferm și se derulează constant pentru a asigura continuitatea activității societății și chiar dacă piața ne este defavorabilă, alternativele sunt căutate constant și insistent, de aceea am vrea să luăm această grijă pe umerii managementului, rugându-i pe angajații noștri să se concentreze strict la chestiunile de producție pentru a putea livra la timp proiectele noastre și a satisface cerințele clienților noștri.

Dumnezeu să binecuvânteze această societate și pe angajații ei!

 




Președintele PSD, Liviu Dragnea va fi prezent la Constanța, la lucrările Școlii de Vară a Femeilor Social Democrate

În perioada 25 – 28  august 2016, la Pavilionul Expoziţional, din Bulevardul Mamaia, nr. 331A, în Sala de conferinţe, se vor desfășura lucrările Şcolii Politice de Vară a Femeilor Social Democrate.

Joi, 25 august, la ora 13.00, când debutează întâlnirea, invitat de onoare va fi preşedintele PSD,

Liviu Dragnea care va discuta despre programul lucrărilor, dar și despre pregătirile pentru alegerile parlamentare din luna decembrie a acestui an.

Iată programul lucrărilor:

Joi,  25 august 2016

 

Orele 13.00 – 15.00     Deschiderea scolii de vara: Viorica Dancila, Presedinte OFSD

Rezultate si concluzii privind alegerile locale, pregatirea alegerilor parlamentare. Liviu Dragnea, Presedinte PSD

 

Orele 15.00 – 17.30                 Responsabilitatea femeilor care ocupa functii in Administratia publica locala. Gabriela Firea, Primar General al Capitalei

Expunere “Romania in actualul context geopolitic”. Alexandru       Cumpanasu, analist politic

“Dinamica votului in Romania”. Marius Pieleanu, sociolog – director Avangarde, Institut de  sondare a opiniei publice

 

Vineri, 26 august 2016

 

Orele 10.00 – 11.30     Dezbatere ”Alegerile parlamentare”.  Modificări privind Legea alegerilor generale, votul din Diaspora.

Florin Iordache, Președinte Camera Deputatilor “Alegerile parlamentare 2016: Provocări și obiective”

Marian Neacșu , Secretar general PSD

Orele 12.00 – 15.00     Bune practici privind dezvoltarea localitatilor in care femeile au fost alese primar. Deplasare în comuna Cumpăna, județul Constanța, prezentare Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna

Orele 16.30 – 18.30     Dezbatere “Analiza politicilor actualului Guvern din

perspectiva de gen”.

Propunerile OFSD pentru Programul de Guvernare al PSD.

Moderator Viorica Dăncilă, Președinte OFSD

 

Sâmbată, 27 august 2016

 

Orele 10.30 – 12.30     Rezultatele obtinute de femei la alegerilor locale, perspective pentru alegerile parlamentare

Maria Lazăr, Secretar general OFSD

Orele 13.30 – 14.30     Perspective ale forței de muncă în condițiile Brexit.

Excelența Sa, Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii în România

Orele 16.00 – 18.30     O mai bună comunicare și informare între organizațiile OFSD.

Viorica Dăncilă, Președinte OFSD

 

Duminică, 28 august 2016

 

Ora 11.00 Concluzii, închiderea Școlii Politice a OFSD.

 

 




Protocol de colaborare între asociaţiile care promovează turismul şi Asociația Aeroporturilor din România

Federația Asociațiilor de Promovare a Turismului din România (F.A.P.T.) și Asociația Aeroporturilor din România (A.A.R.) vor încheia astăzi, 24 august ac, un protocol de colaborare prin care își propun schimbul de informații, organizarea de acțiuni de promovare în comun, în scopul promovării potențialului turistic, a creșterii vizibilității destinațiilor turistice și a numărului de turiști atrași în acestea.

Prezenți pe litoral încă de luni seara pentru ședința A.A.R., reprezentanții aeroporturilor din România au ales ca destinație Litoralul la invitația Aeroportului Mihai Kogălniceanu și a Asociației Litoral-Delta Dunării.

În acest context, astăzi, începând cu orele 12.00, la Mera Resort, staţiunea Venus, Președintele F.A.P.T, Corina Martin și Președintele A.A.R.. David Ciceo, vor semna protocolul de colaborare, moment urmat de o conferință de presă.

Federația Asociațiilor de Promovare a Turismului din România (F.A.P.T.) este înființată din 2009 și  are ca scop dezvoltarea turismului în destinaţiile turistice pe care le reprezintă asociaţiile şi promovarea acestora pe plan naţional şi internaţional. Membrii FAPT sunt asociații de profil din țară, ca: Litoral, Bucovina, Sibiu, Prahova, Brașov, Sighișoara, Maramureș, Gorj, Buzău, Râșnov, Neamț, Timiș, București, Oradea.




JURIUL GALEI HOP 2016

Mai sunt doua saptamani pana la intalnirea cu Gala Tanarului Actor – HOP la Vox Maris Costinesti. Un loc al inceputurilor pline de idealuri, al energiilor creatoare. O competitie fara adversari.
Cei 29 de tineri concurenti, aspiranti la unul dintre premiile HOP, vor primi sfaturi, indrumari din partea unui juriu pe masura talentului lor. Pentru ca diminetile Galei HOP vor incepe la o „Cafea… cu juriu” – intalniri zilnice, ca-ntre colegi, dincolo de bariera concursului.
La finalul celor 4 (patru) zile de competitie, juriul format din SANDA MANU – regizor si profesor universitar, DORINA CHIRIAC – actrita, ANDREI si ANDREEA GROSU – regizori, SORIN LEOVEANU – actor si OFELIA POPII – actrita, vor stabili ierarhiile. Ei sunt „decidentii” urmatoarelor premii ale Galei HOP:
Premiul „Stefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tanarului Actor HOP
Sectiunea individual:
Premiul pentru cel mai bun actor
Premiul pentru cea mai buna actrita
Sectiunea grup:
Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai buna trupa de actori
Premiul „Sica Alexandrescu” – Premiul special al juriului (incepand cu a V-a editie)
In cadrul Galei Tanarului Actor – HOP se mai acorda si urmatoarele premii:
Premiul pentru prestanta si rostire scenica – acordat de actrita Dorina Lazar
Premiul VOX MARIS – acordat castigatorului Marelui Premiu
Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” – incepand cu editia 17, regizorul si producatorul de film TUDOR GIURGIU acorda unuia dintre concurentii Galei HOP sansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”
Premiul PUBLICULUI – premiu decis in perioada 5 – 8 septembrie, de catre publicul larg care urmareste live transmisia competitiei si care, cu un simplu click, isi voteaza favoritii. 
Aflati mai multe despre participantii din acest an la Gala Tanarului Actor vizitand www.galahop.ro.
Puteti fi alaturi de ei si pe contul oficial de Facebook al Galei (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) si pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).