ANUNŢ

 

În baza Legii nr. 38 din 20 ianuarie 2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere cu modificările şi completările ulterioare , a Normelor Metodologice din 29 noiembrie 2007 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi a Regulamentului de Organizare şi Executare a Transportului de Persoane , Mărfuri sau Bunuri în Regim de Taxi pe Teritoriul Administrativ al Municipiului Mangalia

Primăria Municipiului Mangalia anunţă demararea procedurii de atribuire a unui număr de 10 autorizaţii taxi astfel :

8 autorizaţii taxi pentru transport persoane în regim de taxi și 2 autorizaţii taxi pentru transport de mărfuri sau bunuri în regim de taxi cu numerele de ordine :

029 , 063 , 083 , 100 , 105 , 107 , 108 , 114 , 116 și 118

Data limită pentru depunerea cererilor de înscriere în procedura de atribuire este 28 aprilie 2017 orele 12,00 iar rezultatul atribuirii va fi anunţat în data de 28 aprilie 2017 orele 14,00.

Data la care va fi demarată procedura de eliberare a autorizaţiilor taxi este 15 mai 2017. Solicitanţii vor depune un dosar care va conţine următoarele :

cerere de participare la procedura de atribuire

declaraţie pe propria răspundere că deţine autorizaţie de transport valabilă şi numărul acesteia

declaraţie pe propria răspundere că deţine sau va deţine , în termen de maximum 6 luni, autovehicule, pe tipuri , în proprietate sau în temeiul unui contract de leasing, cu precizarea criteriilor de departajare pe care le îndeplineşte fiecare pentru obţinerea punctajelor ( sau cartea de identitate a autovehiculului )

scrisoare de garanţie în cuantum de 5% din valoarea cu care va fi achiziţionat fiecare autovehicul , pentru fiecare dintre acestea , în cazul în care transportatorul autorizat nu deţine autovehiculele necesare la data depunerii declaraţiilor

 

Criteriile de departajare sunt următoarele :

a) Vechimea autovehiculului de la data fabricaţiei ( se admite maxim 5 ani vechime la prima autorizare )

0 ani = 10 puncte , 1 an = 8 puncte , 2 ani = 6 puncte , 3 ani = 4 puncte , 4 ani = 2 puncte , 5 ani 0 puncte

La punctare se scade din anul în curs anul de fabricaţie al autoturismului

b) Clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro

Câte două puncte pentru fiecare nivel euro ( exemplu Euro 3 = 6 puncte )

c) Volumul portbagajului util şi echiparea cu instalaţie pentru aer condiţionat

Volum portbagaj 1 dm3 = 0,01 puncte Aer condiţionat = 3 puncte ,

Vechimea în ani de când transportatorul desfăşoară autorizat activitatea

Câte un punct pentru fiecare an vechime – se acordă maxim 10 puncte

e) gradul de protecţie a pasagerilor

Câte un punct pentru fiecare airbag pentru pasageri – se acordă maxim 4 puncte

f) efortul investiţional al transportatorului autorizat

Autovehicul special adaptat pentru transportul persoanelor cu handicap = 10 puncte , autovehicul în proprietate 2 puncte , autovehicul deţinut cu contract de leasing 0 puncte

g) posibilitatea asigurării reale a autovehiculului în activitate de minimum 8 ore pe zi lucru

Se acordă 3 puncte , excepţie făcând transportatorii persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale care au şi statutul de angajaţi cu normă întreagă în alte domenii de activitate sau transportatorii întreprinderi familiale la care punctele se acordă proporţional cu numărul membrilor angajaţi.

h) Dotări suplimentare ale autovehiculului

Dispozitiv de plată prin intermediul cardului bancar 2 puncte , perete despărţitor între conducătorul auto şi clienţi 1 punct

Pentru transportul de mărfuri sau bunuri în regim de taxi se vor utiliza numai criteriile de la literele a),b),d),f),g) .

 

Departajarea în caz de egalitate se va face în ordine descrescătoare în funcţie de capacitatea cilindrică a motoarelor.

 

În cazul în care numărul de autorizaţii taxi stabilit nu se epuizează , procedura va fi reluată cu transportatorii autorizaţi înscrişi pentru o nouă procedură .

 

Pentru eventuale nelămuriri sau relații suplimentare : Compartiment Transport Local

Tel. 0241. 75.01.99 interior 114 /106; 0722.22.25.26

 




Târg de mărţişoare confecţionate de copiii din Pecineaga

DSC_0011Luni, 27 februarie, a avut loc, la Căminul Cultural din Pecineaga, un inedit târg de mărţişoare, confecţionate de micuţii comunei. Târgul s-a desfăşurat în cadrul proiectului educaţional local „De la Ziua recoltei, până la Înălţare”.

Preşcolarii şi elevii Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Pecineaga şi Vânători au pregătit mărtişoare variate şi frumoase confecţionate de ei înşişi şi au îndemnat participanţii să le cumpere pentru cineva drag.




Avarie RAJA pe strada Dragoslavelor din Constanţa

Pentru remedierea unei avarii survenite astăzi, 28 februarie 2017, pe strada Dragoslavelor, din municipiul Constanta, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea de apă în intervalul orar 11,00-13,00. Sunt afectaţi consumatorii situaţi în perimetrul delimitat de străzile Ciprian Porumbescu, Unirii, Economu, bd. Mamaia şi Punctele Termice 33 şi 35. De asemenea, la PT 31, se va furniza apă cu presiuni reduse.

Ne cerem scuze tuturor abonaţilor afectaţi, pe care îi asigurăm că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt şi pentru reluarea funizării de apă la parametri optimi.




Misiunile Protecţiei Civile contribuie la salvarea a mii de vieţi

 

Apărută ca o necesitate în asigurarea protecţiei forţelor combatante, îndeosebi după prima conflagraţie mondială, când au fost folosite pentru prima dată gazele toxice de luptă, Protecţia Civilă (numită şi Arma Vieţii, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea apăr viaţa” din România, şi-a extins domeniul de activitate, mai ales după cel de-al doilea război mondial, când, modernizarea armelor a cuprins în sfera lor de activitate atât muniţia nucleară cât şi cea biologică, cu efecte distructive nu numai asupra militarilor, dar şi asupra populaţiei. De-a lungul timpului, pe fondul creşterii riscurilor nonmilitare, accelerării tendinţelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităţilor economice şi producerii de dezastre, Protecţia Civilă a devenit un instrument umanitar folosit de către stat în momentul când acesta trebuia să răspundă unei situaţii de urgenţă, fie ea naturală, tehnologică sau conflictuală.

Potrivit prevederilor Legii nr. 481/2004, atribuţiile Protecţiei Civile sunt următoarele:

  • identificarea şi gestionarea tipurilor de riscuri generatoare de dezastre naturale şi tehnologice de pe teritoriul României;
  • culegerea, prelucrarea, stocarea, studierea şi analizarea datelor şi informaţiilor referitoare la protecţia civilă;
  • informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă, măsurile de autoprotecţie ce trebuie îndeplinite, mijloacele de protecţie puse la dispoziţie, obligaţiile ce îi revin şi modul de acţiune pe timpul situaţiei de urgenţă;
  • organizarea şi asigurarea stării de operativitate şi a capacităţii de intervenţie optime a serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi a celorlalte organisme specializate cu atribuţii în domeniu;
  • înştiinţarea autorităţilor publice şi alarmarea populaţiei în situaţii de protecţie civilă;
  • protecţia populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi arhivistice, precum şi a mediului împotriva efectelor dezastrelor şi ale conflictelor armate;
  • asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei în situaţii de protecţie civilă;
  • organizarea şi executarea intervenţiei operative pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă;
  • asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare;
  • participarea la misiuni internaţionale specifice;
  • constituirea rezervelor de resurse financiare şi tehnico-materiale specifice.
  • În concluzie, Protecţia civilă joacă rolul „bunului samaritean” care alină suferinţele şi asigură tot sprijinul pe care îl poate oferi, ajutând, salvând şi asistând victimele şi pe cei aflaţi în nevoie.
  • Protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor culturale se realizează printr-un ansamblu de activităţi constând în: înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare, adăpostire, protecţie nucleară, biologică şi chimică, evacuare şi alte măsuri tehnice şi organizatorice specifice.
  • Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acţiunilor militare.
  • Adăpostirea reprezintă acţiunea de protecţie a populaţiei şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional, de efectele atacurilor din aer şi se realizează prin sistemul naţional de adăpostire, care cuprinde: adăposturi publice de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale şi fondul privat de adăpostire realizat de agenţii economici şi proprietarii de imobile.
  • Asanarea terenului şi neutralizarea muniţiei rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate, reprezintă ansamblul de operaţiuni executate pentru înlăturarea (distrugerea) muniţiei neexplodate (rateuri) şi dezafectarea terenurilor şi se execută de către subunităţile specializate şi de către specialiştii pirotehnicieni din inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, potrivit instrucţiunilor şi normelor tehnice în vigoare.
  • Protecţia nucleară, radiologică, chimică şi biologică, reprezintă acţiunea de ocrotire a populaţiei (salariaţilor) împotriva contaminării nucleare, radiologice, chimice şi biologice şi se realizează prin mijloace de protecţie individuală, colectivă sau prin alte măsuri tehnice şi organizatorice specifice, ce se realizează din timp de normalitate, cu prioritate în zonele de risc.
  • Evacuarea reprezintă măsura de protecţie civilă luată înainte, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă, la declararea stării de alertă, care constă în scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a populaţiei, a unor instituţii publice, operatori economici, animalelor, bunurilor materiale şi în dispunerea lor în zone sau localităţi care asigură condiţii de protecţie şi supravieţuire.
  • Coordonarea de specialitate a activităţilor de protecţie civilă se realizează la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi la nivel local de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale asigură stabilirea şi integrarea măsurilor de protecţie civilă în planurile şi programele de dezvoltare economico-socială ce se elaborează la nivel naţional, judeţean şi local şi urmăresc realizarea acestora.
  • Toate atributele Protecţiei civile moderne se realizează cu sprijinul nemijlocit al structurilor din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării şi alte ministere. Fără o colaborare judicioasă şi fără realizarea unor planuri de cooperare viabile, acţiunea singulară a protecţiei civile nu ar da rezultatele dorite.

 




Balerinele Alexandra Socianu, Alexia Toader și Mălina Rugea, locul I la Dance World Cup Roumanian Qualifier

balerine3Balerinele Alexandra Socianu, Alexia Toader și Mălina Rugea au participat împreună cu echipa de la ”Joy 2 Dance”, în data de 26 februarie 2017, la concursul Dance World Cup Roumanian Qualifier. Este vorba despre o competiție importantă cu participare internațională  care va avea finala în Germania în perioada 23 iunie – 01 iulie 2017.

La acest concurs, la care a fost prezentă toată echipa școlii de dans, fetele au obținut rezultate excepționale:
– Ucrainean Dance-trio: Alexia Toader, Alexandra Socianu, Mălina Rugea – locul 1 și calificare Germania;
– Giselle’s Friends – balet clasic grup – locul 1 și calificare Germania;
– Varenka – grup National&Folklore Dance – locul 1 și, de asemenea, calificare în Germania.
Echipa ”Joy 2 Dance”, îndrumată de către  prof. Alexandra Porumboiu, Elena Rusa și

Vindora Haivas-Vlad a reușit, astfel, să domine competiția și să-și adjudece cele mai importante distincții.

La aceste rezultate de excepție au contribuit balerinele datorită muncii depuse, antrenoarele, care își dedică timpul pentru pregătirea acestora, și, nu în ultimul rând, părinții care le susțin financiar atât în ceea ce privește costumele, cât și în ceea ce privește deplasarea la competiții.

Echipa nu se află la primul rezultat de top, astfel că fetele au participat în ultimii ani la multe întreceri importante organizate în țară și străinătate, cea mai recentă competiție internațională fiind cea din Croația.

 

 

 




Studiu APC: Salatele de icre sunt colorate cu extract de gândaci! 80% din produsele analizate conțin conservanți.

         69% din sortimentele analizate conțin acid citric.
         52% din sortimentele analizate conțin agenți de îngroșare.
         52% din produsele analizate conţin între 5 şi 7 aditivi alimentari.
         32% din sortimentele analizate conțin carmin.
         La 49% dintre sortimentele analizate conținutul de icre variază între 6% și 11%.
        55% dintre sortimentele analizate conțin icre tarama (amestec de icre de calitate  inferioară de la diferite specii de pești)

Studiul privind calitatea salatelor de icre face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în prima decadă a lunii februarie anul curent, 51 de sortimente de salate de icre fabricate de către următorii producători: Negro 2000, Doripesco, Ocean Fish, Pescado Grup (Salmaris și Bonito), Peștisorul de Aur, Delta Fish Distribution 2003, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Auchan, Carrefour și Cora.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
3. Analiza informațiilor nutriționale.
4. Realizarea unor topuri din produsele analizate

1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ingredientele regăsite în compoziția salatelor de icre analizate sunt următoarele: ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, apă, apă minerală naturală carbogazificată, amidon de porumb, amidon din cartofi, pesmet, suc concentrat de lămâie, zeamă de lămâie, zahăr, lactoză, proteină din lapte, dextroză, sirop de glucoză, sare, sare gemă mărunțită, sare iodată, icre somon, icre de știucă sărate, icre cod sărate și afumate, icre hering sărate, icre crap sărate, icre păstrăv Fiord, icre tarama sărate, lapți sărați, ceapă, ceapă pudră, praf de usturoi, somon sărat și afumat, file macrou afumat, macrou afumat bucăți, file crap afumat, file caras sărat, ton.

2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În cele 51 de produse analizate s-au identificat următoarele categorii de aditivi alimentari, după cum urmează: gumă guar, gumă xantan, acid citric, benzoat de sodiu, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acetat de sodiu, carmin, extract de paprika și arome.

  1. Analiza informațiilor nutriționale.

    Numai 82% dintre produsele analizate prezintă o declarație nutrițională, iar  la 18% dintre acestea informațiile nutriționale nu există.
    Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 500 kcal și 691,51 kcal.
    Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 53,7 grame și 74,19 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 5,63 grame și 9,6 grame.
    Numeroase studii realizate de instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.
    Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 2 grame și 6,60 grame.
    Cantitatea de sare per 100 grame produs variază între 1,17grame și 2,50 grame.

          4.   Realizarea unor topuri din produsele analizate 

    Pentru a veni în sprijinul consumatorilor am considerat util realizarea unor topuri.

    Top 4 mărci de salate cu icre de crap și ceapă, în funcție de numărul de aditivi alimentari: 

Carrefour cu 7 aditivi alimentari

Bonito, 365 (Mega Image), Cora cu 6 aditivi alimentari.

Salmaris, Gran Mare și Negro 2000 cu 5 aditivi alimentari

Doripesco, salată de icre de crap cu ceapă cu 3 aditivi alimentari

Top 4 salate de icre fără aditivi alimentari

Salată de icre de crap (SC Doripesco SRL), conține 27% icre de crap.

Salată cu icre de știucă și ceapă (Gusturi românești – Mega Image), conține 15% icre de știucă și 14% icre tarama sărate.

Salată cu icre de crap și ceapă (Gusturi românești – Mega Image), conține 12,5% icre de crap, 12% icre tarama sărate și 0,5 ceapă.

Salată cu icre crap (Gusturi românești – Mega Image), conține 12,5% icre de crap sărate și 12% icre de tarama sărate.
„Salata de icre realizată în sistem industrial este un produs cu un conținut scăzut de icre de calitate superioară, cu o încărcătură chimică mare, constituită din conservanți, agenți de îngroșare, coloranți și acidifianți. Din păcate, multe produse au denumiri care induc în eroare consumatorul, îi creează acestuia impresia că produsul respectiv conține icre de calitate superioară, dar de fapt în compoziția acestora există și icre de calitate inferioară în cantități semnificative, sub denumirea generică de icre tarama, care nu sunt altceva decât icre cu valoare nutriționala scăzută ale unor specii de pești.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

„Salata de icre nu este nici pe departe o mâncare ușoară. Sigur că ele conțin o cantitate mare de acizi grași polinesaturați, care, se știe, protejează împotriva diabetului, obezității, bolilor vasculare și dislipidemiilor. Cu toate acestea, cantitatea mare de grăsimi din icre nu este potrivită pentru persoane cu exces ponderal. Pe lângă aceasta, modul de preparare presupune amestecul cu o cantitate mare de ulei vegetal. Astfel, salata de icre, în special cea cumpărata de la supermarket este foarte bogatăîin grăsimi vegetale și polinesaturate. Excesul de grăsimi vegetale este la fel de nepotrivit ca și excesul de grăsimi animale. Totodată, salata de icre „de cumpărat” conține și câteva E-uri, cum ar fi E 200 – acid sorbic, care prelungește perioada de utilizare a produsului și E 211 – benzoat de sodiu, bacteriostatic și fungistatic care îmbunătățește gustul. Benzenul este cancerigen în cantități mari și consumat în mod constant. Este greu să evaluăm cantitatea de „E-uri” pe care le consumăm din alimentele cumpărate, aproape toate evident conservate. Dacă vreți să consumați icre, consumați în mici cantități, preparate în casă cu o mică cantitate de ulei sau chiar fără ulei. Totodată, icrele sunt o masă consistentă și bogat calorică, așa ca limitați-vă la 1-2 felii de pâine prăjită cu icre și consumați-le în prima parte a zilei.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al „Școlii pentru Sănătate și Longevitate”, Membru al „Academiei Americane de Nutriție și Dietetică”, Reprezentant pentru România al „Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO).

„Referindu-mă strict la salatele de icre care se comercializează în centrele comerciale din România, îmi permit să atrag atenţia asupra unui aspect extrem de important, neluat în calcul până în acest moment de către mulți dintre specialiștii noștri. Este binecunoscut faptul că în ultimii ani, tot mai mulţi români au început să sufere de afecţiuni digestive sau imunitare, precum infecţiile gastrointestinale, sindromul permeabilităţii intestinale, alergiile, intoleranţele alimentare sau dermatita atopică. În zilele noastre, cel puţin un român din zece întâmpină aceste probleme de sănătate, incidenţa acestora crescând foarte mult și pe segmentul pediatric. Din nefericire, consumul salatelor de icre conservate cu aportul substanţelor chimice de sinteză (ex. conservanţi, arome, agenți de îngroșare, acidifianţi etc) este asociat în mod direct cu perturbarea florei intestinale, rezultată ca urmare a creşterii nivelului de toxicitate regăsit în tractul intestinal. Toate salatele de icre procesate şi conservate acumulează cantităţi impresionante de histamină, neurotransmiţător activat în alergiile alimentare sau respiratorii, dar şi în intoleranţe alimentare, precum intoleranţa la histamină. Excesul de histamină de la nivelul unui tract intestinal sensibilizat poate ridica probleme serioase de sănătate atât persoanelor care suferă de alergii, cât şi acelor persoane care sunt sensibilizate de intoleranţa la histamină, o afecţiune care se identifică destul de greu, dar pe care o numesc deseori ca fiind „alergia alergiilor”, deoarece impune şi o dietă destul de restrictivă. Simptomele intoxicării cu histamină din salatele de icre procesate pot fi similare celor observate în cazul alergiilor şi includ urticaria, strănutul, nasul înfundat, rinita alergică sau respiraţia greoaie.
În acelaşi timp, se întâmplă de multe ori ca peştele de fermă regăsit în compoziţia acestor salate cu icre să cântărească mai puţin de 20% din greutatea totală a unei cutii, restul nefiind altceva decât un amestec de apă, sare, conservanţi şi arome de sinteză, agenţi de îngroşare sau uleiuri vegetale pro-inflamatoare. De altfel, aprox. 50% din compoziţia acestor salate este reprezentată strict de grăsimi, iar structura nutrienţilor regăsiți în cutiile salatelor cu icre nu este menită să întreţină maşinăria sofisticată a organismului nostru, întrucât lipsesc vitaminele, mineralele, antioxidanţii, enzimele digestive sau fibrele, adică exact acele elemente care trezesc cu adevărat viaţa în noi.
În ultimă instanţă, recomand consumul salatelor de icre proaspete şi preparate în propriile bucătarii, acestea neavând un grad de încărcare al histaminei. În acelaşi timp, nu trebuie să uităm că orice produs care conţine peşte conservat va acumula un exces de histamină.
În schimb, le recomand persoanelor care nu suferă de alergii, de sindromul permeabilităţi intestinale sau de diverse intoleranţe alimentare să acceseze întotdeauna salatele de icre care conţin peşte sălbatic într-un procent de min. 50%, amestecat în uleiul de măsline extravirgin şi conservat cu sare de mare sau pe baza altor condimente uscate precum rozmarin, oregano, cimbru, mărar, toate aceste ingrediente având un puternic spectru antimicrobian care îi permit produsului să nu se descompună din punct de vedere microbiologic.
Sunt de părere că salatele de icre preparate în casele familiilor noastre fac diferenţa de fiecare dată, comparativ cu salatele de icre ambalate, neuitând în acelaşi timp că cele mai eficiente medicamente sunt şi alimentele sănătoase. Food is the only medicine…” Nutriţionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro.

„Icrele (ovulele nefecundate ale peștilor ovipari) prezintă mare valoare comercială; după recoltare se spală, se sărează, se scurg de excesul de sare și se ambalează; de mai multă vreme, se practică pasteurizarea icrelor (la 65 grade Celsius, minimum trei ore), pentru prelungirea duratei de păstrare. Se disting: icre de calitate superioară (icre de sturioni – „icre negre“ sau „caviar“ și icre roșii sau „de Manciuria“- în general de la somon) și icre comune (în ordine valorică descrescătoare: știucă, crap, caras, hering, macrou, cod etc.). Icrele comune care se păstrează neseparate de ovar, sărate, se numesc icre tarama. Icrele negre și cele roșii se consumă ca atare; celelalte se prepară mai ales ca salată de icre, prin frecare cu ulei și zeamă de lămâie. Pe scară mult mai mică se produc și se conservă lapții (materie seminală secretată de glandele sexuale masculine ale peștilor masculi).” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

 




Aparatură de peste 40.000 de dolari, donată de rotarieni Sanatoriului Balnear Mangalia

IMG_5208Rotarieni din mai multe cluburi din ţară, dar şi din străinătate, au participat vineri, 24 februarie, la inaugurarea noii secţii destinată copiilor cu afecțiuni ale coloanei vertebrale ce îşi caută alinarea la Sanatoriul Balnear Mangalia. Recunoscut național și internațional pentru procedurile bazate pe nămolul sapropelic unic în Europa, pentru bioclimatul marin bogat în aerosoli, pentru apele termale sulfuroase și profesionalismul personalului, Sanatoriul Balnear Mangalia intră, astfel, în rândul unităţilor medicale şi de tratament cu dotări de ultimă generaţie destinate şi recuperării celor mici.

Realizarea acestui proiect comunitar important ce a presupus investiții de aproximativ 40.000 de dolari în aparatură și pregătirea personalului medical, a fost posibilă la inițiativa Clubului Rotary Cetatea Tomis Constanța, prin sprijinul primit de la Fundația Rotary, Districtul 2241 România – Republica Moldova, Districtul 3011 India și Districtul 2490 Israel și implicarea a numeroase cluburi Rotary din țară și străinătate: Rotary Club Mangalia, Rotary Club Constanța Pontus-Euxinus, Rotary Club Yachting, Rotary Club Bistrița, Rotary Club Bistrița Nosa, Rotary Club Piatra Neamț, Rotary Club Bucharest-Octo, Rotary Club Craiova, Rotary Club Iași 2000, Rotary Club Pitești, Rotary Club Timișoara Ripensis. Nu în ultimul rând la acest proiect au participat: Rotary Club Balchik – Bulgaria, Rotary Club Lod – Israel, Rotary Club Beer-Sheva Omarim – Israel și Rotary Club Chablais.ch – Elveția.

„În cei 40.000 de dolari am inclus aparatură de elongaţie, de ionizare, de drenaj limfatic, alături de multe alte astfel de dotări necesare recuperării copiilor cu afecţiuni ale coloanei vertebrale. Din ultimele studii am aflat că peste 10% dintre copiii dobrogeni suferă de o afecţiune a coloanei. Tocmai de aceea, pe lângă aparatura pe care am donat-o astăzi Mangaliei, am demarat şi un proiect de dotare a Sanatoriului din Techirghiol, secţiaIMG_5211 de recuperare a copiilor cu afecţiuni nero-psihomotorii. Este vorba despre o aparatură unică în Europa, sistem Nirvana, de diagnosticare, monitorizare şi tratament a acestor afecţiuni“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, preşedintele Rotary Cetatea Tomis, Aurora Crăciun.

La evenimentul găzduit de sanatoriu au participat, pe lângă oaspeţii din ţară şi de peste hotare, cadre medicale ale unităţii, alături de rotarienii din Mangalia, conduşi de Nancy Podgoreanu.




Brățări de identificare pentru pacienții SCJU Constanța

Conducerea  Spitalului Clinic Judetean De Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a hotarât introducerea brățărilor de identificare pentru pacienți. Toți bolnavii aflați în stare gravă vor purta la mână, pe întreaga perioadă a spitalizării, o brățară care va conține datele de identificare.

În cel mai scurt timp, măsura urmează să fie implementată pentru toți pacienții internați în SCJU.




În câteva săptămâni, încep lucrările de construcţie a sălii de sport de la Şcoala „Sf. Apostol Andrei”

În maximum o lună, Compania Naţională de Investiţii va demara lucrările de construcţie la sala de sport a Şcolii Sf. Apostol Andrei Mangalia. Directorul interimar al instituţiei de învăţământ, prof. Adrian Vărgatu ne-a declarat că noua sală va avea o capacitate de 180 de locuri. De asemenea, va avea parcare, tribune şi va oferi o serie amplă de servicii. Acest proiect este aşteptat de ani buni de către elevi care încă sunt nevoiţi să-şi desfăşoare orele de Educaţie fizică şi sport afară, în curte, sau, iarna, pe holuri ori în sălile de clasă.

Până atunci, şcoala este angrenată în programul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare. Vor fi formate trei astfel de clase.

Prima etapă de înscriere se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 martie, iar cea de a doua în perioada 24 martie – 30 martie. Părinţii interesaţi pot accesa pagina oficială de facebook „Şcoala Gimnazială nr. 2 Sfântul Andrei” Mangalia sau pot merge la secretariatul unităţii de învăţământ.

Începând cu anul şcolar 2017 – 2018, şcoala va prelua din punct de vedere administrativ Grădiniţa Neptun.

 




Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 2 Mangalia au creat mărţişoare pentru însănătoşirea unei fetiţe bolnave

IMG_5205Vineri, Şcoala Gimnazială nr. 2 „Sf. Apostol Andrei” a organizat o nouă ediţie a Târgului Mărţişorului. Evenimentul, care, anul acesta, are scop caritabil, a fost organizat de către  Alina Nicolae, consilier educativ, profesor pentru gimnaziu, cât şi de Elena Roşu, coordonator învăţământ primar. „Târgul de anul acesta are un scop umanitar, bani obţinuţi din comercializarea mărţişoarelor şi felicitărilor urmând să fie donaţi unei fetiţe din Cumpăna, grav bolnavă. La acest târg participă 300 de elevi care au confecţionat mărţişoarele cu sprijinul părinţilor şi al cadrelor didactice. Fiecare clasă a participat cu câte un panou, iar partea interesantă este că produsele nu au un preţ stabilit, astfel că fiecare cumpărător poate dona cât consideră. În acest fel, copiii îşi dezvoltă spiritul antreprenorial, iar munca lor este preţuită” a declarat consilierul educativ, Alina Nicolae.

Sâmbătă, 25 februarie, tot Şcoala Gimnazială nr. 2 Sf. Apostol Andrei va găzdui etapa pe cerc pedagogic a Concursului judeţean de Limba şi Literatura Română, „Comorile Condeiului”. Potrivit învăţătoarei Elena Roşu, la acest concurs vor participa elevi ai şcolii, dar şi de la Liceul Teoretic „Callatis”, Şcoala Gimnazială nr. 3 şi Şcoala Gimnazială 2 Mai. În total, vor concura 100 de elevi.




Cu sprijinul Clubului Rotary Cetatea Tomis, în Sanatoriul Balnear Mangalia se inaugurează o secție destinată copiilor cu afecțiuni ale coloanei vertebrale

Recunoscut național și internațional pentru procedurile bazate pe nămolul sapropelic unic în Europa, pentru bioclimatul marin bogat în aerosoli, pentru apele termale sulfuroase și profesionalismul personalului, Sanatoriul Balnear Mangalia se poate mândrii cu o secție nouă care se adresează copiilor cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, din întreaga țară și din străinătate. Aceasta va fi inaugurată oficial mâine (24.02.2017) la ora 13.00 în prezența oficialităților.

Realizarea acestui proiect comunitar important ce a presupus investiții de aproximativ 40.000 USD în aparatură de ultimă generație și pregătirea personalului medical, a fost posibilă la inițiativa Clubului Rotary Cetatea Tomis Constanța, prin sprijinul primit de la Fundația Rotary , Districtul 2241 România – Republica Moldova, Districtul 3011 India și Districtul 2490 Israel și implicarea a numeroase cluburi Rotary din țară și străinătate.

Alături de noi au fost: Rotary Club Mangalia, Rotary Club Constanța Pontus-Euxinus, Rotary Club Yachting, Rotary Club Bistrița, Rotary Club Bistrița Nosa, Rotary Club Piatra Neamț, Rotary Club Bucharest-Octo, Rotary Club Craiova, Rotary Club Iași 2000, Rotary Club Pitești, Rotary Club Timișoara Ripensis. Nu în ultimul rând la acest proiect au participat: Rotary Club Balchik – Bulgaria, Rotary Club Lod – Israel, Rotary Club Beer-Sheva Omarim – Israel și Rotary Club Chablais.ch – Elveția.

Motivați de acest succes rotarienii Cetății Tomis au inițiat un nou proiect care vizează dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație destinată secției de recuperare neuropsihomotorie copii a Sanatoriului Techirghiol.




Avarie RAJA la conducta Stația de tratare și pompare Palas

 

Pentru remedierea unei avarii la una din conductele magistrale de alimentare cu apa din curtea statiei de tratare si pompare Palas – municipiul Constanta, SC RAJA SA este nevoita sa intrerupa furnizarea apei potabile pe tronsonul avariat astazi, 23 februarie 2017, in intervalul 14,00 – 20,00. Sunt afectati de lipsa apei consumatorii din cartierele Coiciu, Compozitorilor, Inel I si Inel II, precum si cei din zonele Baba Novac si Casa de Cultura. Initial, echipele de interventie au incercat sa efectueze lucrarile de reparatii cu conducta sub presiune, dar din cauza diametrului si a debitului mare de apa a fost necesara sistarea furnizari apei potabile. Lucrarile sunt ingreunate si de faptul ca in zona se afla pozata o linie de alimentare cu tensiune, iar o parte a sapaturilor se realizeaza manual. Mai mult, pentru ca abonatii deserviti sa aiba apa la presiuni normale, avand in vedere debitul, dar și lungimea retelei de distributie, intervalul de timp necesar pentru intrarea conductei in presiune este de aproximativ 3 ore.

Ne cerem scuze fata de  constantenii afectati de aceasta avarie si ii asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrarilor de reparatii  si reluarea furnizarii apei potabile in cel mai scurt timp.




Expoziție de mărțisoare și felicitări „Mărțisor de suflet”,  la Școala nr. 3 din Mangalia

Elevii de la Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Mangalia, vor organiza vineri, 24 februarie 2017, în holul de la intrarea în școală, vernisajul expoziției de mărțisoare și felicitări „Mărțișoare de suflet”. Expoziția își va deschide porțile începând cu orele 11:30 și se va desfășura în perioada 24 februarie – 1 martie. Scopul acțiunii este strângerea de fonduri pentru achiziționarea de material didactic pentru unitatea școlară.




Dezbaterea pe buget, amânată. Iată, cât ne costă iluminatul de sărbători, colindătorii, paza şi studiile de fezabilitate!

Puţini cetăţeni ai Mangaliei au decis, ieri, să se intereseze de soarta bugetului primăriei pe 2017 şi au participat la întâlnirea organizată pentru dezbaterea acestuia. Deşi amânat de două ori, bugetul nu a stârnit decât interesul unui grup restrâns de cetăţeni, iar aceştia au venit să apeleze la bunăvoinţa aleşilor pentru soluţionarea unei foarte vechi probleme, aceea a utilităţilor din cartierele Dobrogea I şi II. Cum discuţiile au fost unele punctuale, axate numai pe aceste doleanţe, s-a luat decizia unei noi amânări, pentru luni, 27 februarie, la o oră ce va fi anunţată de primărie. O nemulţumire a celor prezenţi în sala de şedinţe, în special a consilierilor locali de opoziţie, a fost aceea că bugetul a fost postat, public, pe site-ul primăriei, cu numai 24 de ore înaintea dezbaterii lui, deci, într-un interval de timp prea scurt pentru a putea fi aprofundat.

În mare, bugetul Mangaliei pe 2017 se cifrează la aceeaşi sumă ca acum un an: din cotele defalcate pe impozitul pe venit s-au încasat, în 2016, 27,1 milioane de lei, iar specialiştii primăriei preconizează o sumă egală şi anul acesta. În schimb, angajaţii primăriei sunt ceva mai optimişti în privinţa impozitului încasat, pe clădiri, de la persoanele fizice: de la 2,1 milioane de lei la 2,4 milioane de lei, dar şi de la persoanele juridice: de la 7,4 milioane de lei la 8 milioane de lei. Tot în agenţii economici stă nădejdea funcţionarilor din primărie şi la capitolul încasări taxe şi impozite pe terenuri, aceştia estimând o creştere fulminantă a gradului de colectare: de la 2,6 milioane de lei în 2016, la 4,2 milioane de lei anul acesta (trecând, desigur, peste faptul că mai sunt de recuperat, la acest capitol, aproape 8 milioane de lei din anii precedenţi).

Taxele speciale ar mai aduce la bugetul local, anul acesta, 300.000 de lei, iar veniturile obţinute din autorizaţiile de funcţionare ar mai aduce un plus de 1,4 milioane de lei.

4,67 milioane de lei, la dispoziţia primăriei!

Din aceste venituri, capitolul Primărie are alocaţi 4,67 milioane de lei. Printre cheltuielile preconizate anul acesta se numără: deplasările în ţară – 15.000 de lei şi din străinătate – 10.000 de lei, cărţile şi publicaţiile- 38.000 de lei, consiliere şi expertiză – 100.000 de lei, reclamă şi publicitatea – 100.000 de lei, protocolul – 30.000 de lei, echipamentele IT – 80.000 de lei, alături de licenţe de programe şi echipamente speciale – 77.000 de lei.

Evidenţa Populaţiei are alocat, pentru salarii şi alte cheltuieli, un buget de 325.000 de lei, în această sumă fiind incluse reparaţiile curente – 20.000 de lei şi cheltuielile de votare – 60.000 de lei.

Poliţia Locală se laudă cu numai puţin de 1,5 milioane de lei pentru anul în curs, din care numai salariile se cifrează la un milon de lei. Pentru carburant au fost propuşi 80.000 de lei, pentru uniforme şi echipamente – 75.000 de lei, pentru muniţie – 12.000 de lei, iar pentru camere video mobile – 23.000 lei.

Învăţământului i-au fost alocaţi 4,1 milioane de lei, din care subvenţionarea taberelor şcolare se ridică la 250.000 de lei. Defalcat, pentru fiecare instituţie de învăţământ, aceşti bani au fost împărţiţi astfel: Grădiniţa nr. 1 – 69.000 de lei, Grădiniţa nr. 7 – 107.000 lei, Grădiniţa nr. 2 – 50.600 de lei, Grădiniţele nr. 3 şi 5 – 234.000 lei, Şcoala nr. 1 – 356.000 lei, Şcoala nr. 4 – 8.000 de lei, Şcoala nr. 2 – 309.000 lei, Şcoala nr. 3 – 284.000 lei, Şcoala nr. 5 – 152.800 lei, Liceul Callatis – 412.000 lei, Colegiul Economic – 292.000 lei, Liceul Tehnologic – 514.000 lei. Bursele şcolare vor scoate din buget 544.000 lei.

Biobaza: din 169.500 de lei repartizaţi, numai 3.000 de lei pentru hrana câinilor!

Capitolul Sănătate a primit, în propunerea bugetară, 2,4 milioane de lei. Mult mai generoase s-au simţit autorităţile locale în ceea ce priveşte Cultura, cadorisită cu 5,33 milioane de lei. Printre cheltuielile de anul acesta se numără 906.000 lei pentru Centrul Cultural (din care numai puţin de 750.000 de lei revin salariilor angajaţilor), 26.868 lei pentru iluminatul şi încălzitul Grădinii de Vară, 3 milioane de lei pentru Proiectul Callatis – Istorie la Malul Mării, 600.000 pentru Sport, 300.000 de lei pentru Culte religioase.

Serviciul de Asistenţă Socială va avea 8,6 milioane de lei, din care va aloca 168.000 lei Creşei, 232.000 Cantinei Sociale, 562.000 Căminului de Bătrâni, 384.000 lei locuinţelor sociale, iar pentru lemne şi ajutoare sociale – 621.000 lei.

Biobaza are alocaţi, anul acesta, 169.500 lei, din care, pentru hrana câinilor fără stăpân doar 3.000 de lei!

Tot în bugetul local au mai fost prevăzuţi banii de Salvamar – 870.000 de lei, pentru taxe judiciare şi onorarii – 250.000 de lei, dar şi sume pentru mentenanţa fântânilor arteziene – 50.000 de lei, paza obiectivelor şi pentru sustenabilitatea proiectelor Parc Evergreen – 400.000 de lei şi Aleea Teilor – 150.000 lei, paza obiectivelor aflate în subordinea primăriei – 500.000 de lei, iluminatul de sărbători şi pachetele pentru colindători – 150.000 de lei. Salubrizarea – deszăpezirea şi dezinsecţia vor scoate, din bugetul local – până la o proximă rectificare – 3 milioane de lei, iar înfiinţarea trotuarelor şi tramei stradale în Cartier Dobrogea I – 450.000 de lei.

18 DALI-uri şi SF-uri, în valoare de 1,3 milioane de lei!

Nu în ultimul rând, primăria va aloca, anul acesta, numai puţin de 1,3 milioane de lei pentru studii de fezabilitate şi DALI (documentaţii pentru avizarea lucrărilor de intervenţie).

Iată, care sunt acestea:

  • Reabilitarea clădirii Poliţiei Locale şi Serviciului Social – 75.000 de lei
  • Expertiză Grădiniţa pentru Romi (din cartierul Barăci) – 20.000 de lei
  • Reabilitare termică şi extindere Ion Bănescu – 75.000 de lei
  • Reabilitare termică şi extindere Liceul Callatis – 75.000 de lei
  • Reabilitare termică şi extindere Şcoala Sfântul Apostol Andrei – 75.000 de lei
  • Reabilitare termică şi extindere Grădiniţa nr. 3 – 75.000 de lei
  • Restaurarea Bisericii Sfântul Gheorghe – 75.000 de lei
  • Restaurarea Basilicii Siriene – 75.000 de lei
  • Înfiinţarea Centrului Social pentru Bătrâni – 75.000 de lei
  • Documentaţia Proiectului Unbounded Tourism at Black Sea 3D – 75.000 de lei
  • Cadastru şi intabulare pentru Cinematograful Pescăruş – 20.000 de lei
  • Documentaţia pentru Proiectul Dezvoltare Turistică în staţiunea Saturn – 150.000 de lei
  • Documentaţia pentru Proiectul Dezvoltare Turistică în staţiunea Venus – 75.000 de lei
  • Documentaţia pentru Proiectul Dezvoltare Turistică în staţiunea Jupiter 000 de lei
  • Documentaţia pentru Proiectul Dezvoltare Turistică în staţiunea Cap Aurora – 75.000 de lei
  • Documentaţia pentru Proiectul Dezvoltare Turistică în staţiunea Neptun Olimp – 75.000 de lei
  • SF pentru înfiinţare cimitir – 40.000 de lei
  • Documentaţia pentru reabilitarea Blocului Pescăruş – 90.000 de lei.

Prin urmare, administraţia publică locală nu duce lipsă de bani, dimpotrivă, are la dispoziţie un buget extrem de generos. Rămâne de văzut dacă aceste sume colosale se vor regăsi în unităţi de învăţământ moderne, în infrastructură de calitate, agendă bogată de evenimente cultural-artistice, turism de calitate şi servicii performante ale funcţionarilor publici.

Din momentul aprobării bugetului, care nu este bătut în cuie, existând în viitor, multe rectificări, autorităţile nu vor mai putea să se scuze, să vină cu pretexte, să invoce greaua moştenire şi nici să lanseze tot felul de motivaţii, deoarece au la dispoziţie sume astronomice de bani.

Aşa cum au precizat ieri, cetăţenii nu mai doresc să audă scuze şi justificări, ci vor să vadă că, în sfârşit, municipiul se mişcă în direcţia potrivită, cu atât mai mult, cu cât problemele lor sunt numeroase şi acutizate de la un an la altul.




Avarie RAJA în zona Brătianu-Oborului din Constanţa

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 23 februarie, pe strada Apusului, din municipiul Constanta, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa potabila in intervalul orar 11,45-14,00. Sunt afectati consumatorii din perimetrul delimitat de strazile IC Bratianu, Oborului, IL Caragiale, Corbului.

Ne cerem scuze tuturor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa la parametri optimi.




Avarie RAJA la Eforie Nord

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 23 februarie, la conducta principala de alimentare cu apa de la intersectia strazilor Ovidiu si Rubin, din orasul Eforie Nord, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa in intervalul orar 11,30-15,30. Sunt afectati abonatii de pe strazile Brizei, Ovidiu, 1 Mai, Alxandru Ioan Cuza si Rubin.

Ne cerem scuze tuturor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa in conditii optime.




Avarie RAJA în municipiul Medgidia

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 23 februarie, pe conducta principala de alimentare cu apa de la intersectia străzilor Monumentului si Eternitatii, din orasul Medgidia, SC RAJA SA Constanta a fost nevoita sa intrerupa furnizarea apei potabile in intervalul orar 11,00-13,00. Sunt afectati abonatii de pe strada Monumentului.

Ne cerem scuze tuturor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei in timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa la parametri optimi.

 




Echipa de fotbal a ASSF Mangalia va participa la Turneul ”Winter Cup” găzduit la Brașov

 

Mâine, 23.02.2017, ASSF Mangalia (Asociația Sportivă ”Școala de Fotbal” Mangalia), grupa U13, antrenată de către profesorul coordonator Andrei Pătrașcu va pleca în turneul de fotbal pentru copii în vârstă de 12 ani ( Under 13) de la Brașov, ”Winter Cup”. ”Suntem pregătiți pentru acest turneu, băieții s-au antrenat în aceste zile foarte bine, totul a decurs conform așteptărilor. Pentru noi, aceste meciuri din turneu sunt meciuri de verificare înaintea începerii returului din campionatul regulat. Sper ca la ora jocurilor să fim concentrați 100%. Obiectivul nostru principal este să jucăm un fotbal plăcut ochiului, iar cel secundar este să ne clasăm pe locurile 1-2 în grupe. Această deplasare nu ar fi fost posibilă fără suportul financiar din partea părinților motiv pentru care vreau să le mulțumesc” a declarat Andrei Pătrașcu.

Delegația condusă de către antrenorul Andrei Pătrașcu este următoarea: 1. Alupoaie Darius; 2. Banu Radu; 3. Bostan Costel; 4. Croitoru Cătălin; 5. Colcer Remus; 6. Chirițoiu Mario; 7. Drăgan Mihaiță; 8. Kreici Romeo; 9. Mancaș Alin; 10. Șerban Adrian; 11. Soare Robert; 12. Vilcinschi Darius; 13. Vlad Robert; 14. Voiculescu Alexandru. Delegatul echipei –

Șerban Cătălin.

Turneul se desfășoară la Brașov în perioada 24.02.2017-27.02.2017.




Avarie RAJA în localitatea Ştefan cel Mare

Pentru remedierea unei avarii survenite în cursul zilei de astăzi, 21 februarie 2017, la conducta magistrală din localitatea Ştefan cel Mare, SC RAJA SA Constanţa este nevoită să întrerupă furnizarea de apă potabilă în intervalul orar 10,00-14,00. Sunt afectaţi toţi abonaţii din localitatea Ştefan cel Mare.

Ne cerem scuze tuturor abonaţilor afectaţi, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei în timp cât mai scurt şi pentru reluarea furnizării de apă la parametri optimi.




Avarie RAJA între localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud

Pentru remedierea unei avarii la conducta principală de alimentare cu apă, cu diametrul de 560 mm, în zona dintre localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi – 21 februarie 2017, în intervalul orar 9,30 – 15,00. Sunt afectați consumatorii din zona dintre cele două localităţi.
Ne cerem scuze față de abonații afectați de această lucrare și îi asiguram că echipele de intervenție fac tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.