Șapte ani de competiție gramaticală la Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia 

 

Mâine, 1 aprilie 2017, la Liceul Teoretic „Callatis” va avea loc cea de a VII a ediție a concursului interdisciplinar „Să vorbim …Gramatică/ Let’s speak …Grammar” la care s-au înscris peste 200de elevi de la toate școlile din Mangalia și de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Albești.

 

„Să vorbim …Gramatică/ Let’s speak …Grammar” este un concurs interdisciplinar ce se adresează elevilor iubitori de competiţie, din clasele gimnaziale, care vor să îşi testeze cunoştinţele de gramatică atât la limba română, cât şi la o limbă străină. Subiectele vor fi tip grilă şi vor fi alcătuite din câte 20 de întrebări pentru fiecare disciplină din concurs. Introduse în competiție de abia anul trecut, limbile franceză și germană au adunat și anul acesta numeroși adepți dornici ”să se dueleze” în cunoștințe.

 

Coordonatorii concursului, prof. Cristina Angheluță și prof. Simona Gherfi, spun că este un concurs extrașcolar foarte apreciat nu doar în Mangalia, ci și în școlile din județ și chiar și din țară. Anul trecut, la ediția a VI a au participat la ediția online a concursului mai mult de 45 de școli din întreaga țară, multe dintre ele, dorind să intre participe la acest proiect și anul acesta.

Desfăşurat în parteneriat, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa și cu Clubul Rotary Mangalia, acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea profesorilor din școlile din Mangalia, dar și din cele din județ.

Coordonatorii proiectului,

Prof. Cristina Angheluță

Prof. Simona Gherfi




Reprezentanții UNPR în Consiliul Local preferă să fie fideli PNL-ului decât cetățenilor 

 

Ieri, după-amiază, bugetul pe anul 2017 a fost aprobat cu votul a 11 consilieri, 9 de la PNL și 2 de la UNPR. Nu este pentru prima dată când cele două formațiuni politice fac echipă, dimpotrivă, a devenit chiar o tradiție. Colaborarea a început o dată cu prima ședință a Consiliului Local Mangalia a acestui mandat, mai exact în iunie 2016, miza fiind ca edilul Radu să aibă viceprimar de la PNL. Fără ajutorul dat de către aleșii Oprea Dop și Sorin Mihai acest lucru nu s-ar fi realizat.

Ințial, în cadrul Consiliului Local, PMP era reprezentat de către un singur ales, Elena-Alexandra Silistra. Ulterior, a intervenit fuziunea UNPR – PMP astfel că cei doi consilieri de la UNPR Oprea Dop și Sorin Mihai au făcut echipă cu Elena Alexandra Silistra. Fuziunea a fost contestată de către Marian Vasiliev numai că Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul 28715/3/2016, admițând cererea de înregistrare a protocolului de fuziune prin „absorţie” a partidului UNPR de către PMP. Mai exact, Tribunalul ”dispune înregistrarea în registrul special al Partidelor Politice a protocolului de fuziune prin „absorţie” a partidului UNPR de către PMP şi a documentelor ce au stat la baza aprobării fuziunii. Ia act de modificările intervenite în Statutul PMP aprobate prin Congresul partidului la data de 20.07.2016 şi dispune înregistrarea acestor modificări în registrul special. Dispune radierea partidului UNPR din Registrul Partidelor Politice. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie formulată de intervenientul Vasiliev Marian. Ia act de renunţare la cererea de interveniţie formulată de intervenientul Filip Adrian Nicolae. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare”, s-a arătat în minuta instanţei.

Recent, instanța de judecată i-a dat dreptate, din nou, lui Valeriu Steriu, prin urmare, fuziunea

PMP- UNPR poate avea loc, iar toţi aleşii locali de la UNPR devin membri PMP! Decizia nu este, însă definitivă, existența sau inexistența fuziunii tranșându-se, în prezent, la Curtea de Apel București.

 

 

Harababura din Consiliu, condamnarea Mangaliei la ruină

 

La Mangalia, atât consilierii din Opoziție, cetățenii, cât și simpatizanții PMP sunt bulversați legat de acest subiect. Cu atât mai mult, cu cât aleșii Oprea Dop și Sorin Mihai când se recomandă din partea UNPR, când din partea PMP, astfel că nu se știe clar ce partid reprezintă în Consiliul Local. Și proiectele supuse aprobării sunt votate la fel de confuz când pe placul Executivului, când în folosul cetățenilor. Cel mai frecvent însă cei doi consilieri fac pe plac edilului, căruia îi asigură majoritatea împreună cu cei de la PNL. Astfel, îl ajută din plin să-și îndeplinească toate doleanțele, chiar dacă acestea sunt păguboase municipiului.

Printre acestea, desființarea ADPP și a Serviciului de Asistență Socială, aprobarea unei organigrame stufoase a Primăriei, mărirea taxelor și impozitelor locale fără respectarea Codului Fiscal și exemplelele ar putea continua.

Curând, lucrurile se vor limpezi prin decizia definitivă a instanței de judecătă, ulterior urmând să se ia măsuri în funcție de verdict. Nu de alta, dar ședințele de Consiliu au devenit și din cauza acestei situații cețoase un spectacol ieftin, un circ din care cetățenii nu se aleg cu nimic bun. Dimpotrivă, în timp ce cheltuirea haotică a banului public devine obișnuință, agenții economici sunt sufocați de taxe, orașul se degradează din ce în ce mai mult, infrastructura este la pământ (carosabil plin de gropi, iluminat public precar sau inexistent), iar lucrările de reabilitare și modernizare a diverse instituții publice se lasă așteptate de ani buni.

 




La concursul de tir organizat de jandarmi de ziua lor, jurnaliștii și-au ”împușcat” inamicii 

DSC_9422Jandarmeria Română sărbătorește 167 de ani de activitate, iar cu acest prilej la Constanța și Mangalia au fost organizate o serie de manifestări. Printre acestea, Ziua Porților Deschise, dar și concursuri de tir. O astfel de competiție, rezervată jurnaliștilor, a avut loc, astăzi, în Poligonul de la Mangalia.

Alături de reprezentanții mass-media din Mangalia și Constanța au fost prezenți din partea organizatorilor și gazdelor Inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, col. Constantin Dima, Prim-adjunct al Inspectorului-șef, lt.col. Adrian Chelu, purtătorul de cuvânt al IJJ, maior Răzvan Ivan, Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă ”Tomis” Constanța, lt.-col. Daniel Ferencz, Adjunctul Comandantului Grupării, col. Aurel Mihai, purtătorul de cuvânt al Grupării, lt.col. Sorin Trancă.

Concursul de tir a cuprins două etape în cadrul cărora s-au folosit pistolul Carpați, cu calibrul de 7,65 mm și pistolul mitralieră, cu calibrul de 7,62 mm.

Această competiție a devenit tradiție atât la Mangalia, cât și la Constanța, la final participanții primind diplome de participare și mape cu materiale informative legate de activitatea și campaniile derulate de către jandarmi.

Pentru prima dată, necesitatea instituționalizării Jandarmeriei în țara noastră apare în Regulamentele Organice, unde, printre altele, se puneau în sarcina Adunărilor Obștești crearea și ținerea unii corp al Jandarmeriei Naționale. Acest deziderat a fost pus în practică mai târziu, după Revoluție Pașoptistă, când la 3 aprilie 1850 domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, actul de naștere al Jandarmeriei Române.




Rezultatele simulărilor susținute de elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a

În perioada 13 – 17 martie 2017, elevii claselor a VIII-a, a XI-a și a XII-a au susținut simularea evaluării naționale și, respectiv, a examenului de bacalaureat.  Rezultatele obținute la simulare, la nivelul județului Constanța, sunt următoarele:

Evaluarea națională

Disciplina Note peste 5
Nr. elevi Procentaj
Limba și literatura română

 

3.670 66 %
Matematică

 

2.207 40 %

Examenul de bacalaureat

Clasa a XI-a

Proba Note peste 5
Nr. elevi Procentaj
E a) Limba și literatura română

 

2.074 47 %
E c) Matematică/ Istorie 1.827 43%

Clasa a XII-a

Proba Note peste 5
Nr. elevi Procentaj
E a) Limba și literatura română 2.798 65 %
E c) Matematică/ Istorie 2.226 53 %
E d) Proba la alegere (Fizică, Chimie, Biologie etc.) 2.123 53 %

Notele obținute la simulări se pot trece în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului, iar rezultatele obținute de elevi vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral.

 

 




Sute de job-uri oferite de angajatori în cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă

 

La data de 7 aprilie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța va organiza Bursa Generală a Locurilor de muncă. Evenimentul va avea loc în Campusul Universității ”Ovidius” Constanța începând cu ora 10.00.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor avea la dispoziție sute de oferte de angajare în diverse domenii de activitate atât pentru perioade nedeterminate, cât și pentru sezonul estival 2017.




Două eleve de la Școala ”Gala Galaction” s-au calificat la Olimpiada națională la Limba și Literatura Română

 

Rezultatele foarte bune obținute de către elevii Școlii Gimnaziale nr. 5 ”Gala Galaction” Mangalia la diverse concursuri locale, dar nu numai, reprezintă o mândrie atât pentru conducerea instituției, pentru cei care îi pregătesc, cât și pentru părinți.

Cele mai recente realizări le-au obținut două eleve care vor participa la faza națională a Olimpiadei la Limba și Literatura Română. Elevele care s-au calificat la nivel național sunt Eliza Zbanț, de la clasa a V-a și Iasmina Cubaniță, de la clasa a VIII-a, ambele îndrumate de către prof. Elena Petcu.

”Faza națională se va desfășura la Deva în perioada 18-23 aprilie. Le dorim mult succes!” a declarat directoarea școlii, prof. Adriana Popescu.




Circul continuă în şedinţele de consiliu: de la „mama hoţilor” la acuzaţii de „căpuşare” a defunctului ADPP

Şedinţele cu „cântec” din Consiliul Local Mangalia au continuat, şi astăzi, când aleşii noştri au votat bugetul de venituri şi cheltuieli al Primăriei, dar şi pe cele ale GOLDTERM şi al Administraţiei Parcului Industrial. Cu o majoritate confortabilă, de 11 voturi „pentru” (9 PNL şi doi PMP), administraţia publică locală şi-a impus toate dorinţele în Consiliul Local: au fost aprobate bugetele sus menţionate, organizarea reţelei şcolare din Mangalia (chiar dacă acest lucru ar presupune, potrivit opoziţiei din consiliu, desfiinţarea mai multor posturi din aparatul administrativ al unor unităţi şcolare, precum şi pierderea personalităţii juridice ale unor instituţii de învăţământ), încheierea unui parteneriat cu Protoieria Callatis pentru reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din fonduri europene, alături de actualizarea criteriilor de repartizare a locuinţelor de la imobilul C9 din Neptun sau acordarea de pachete-cadou pentru copiii din Mangalia, cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi celor de iarnă (începând cu luna decembrie a acestui an).

O înfrângere neaşteptată a avut-o administrativul în privinţa schimbării destinaţiei locuinţelor din Căminul C9 din Neptun, din locuinţe de urgenţă în locuinţe de închiriat, proiect ce nu a întrunit decât 12 voturi, adică unul mai puţin decât necesarul aprobării acestuia.

Nu au lipsit – firesc într-o şedinţă de consiliu de la Mangalia – acuzaţiile şi replicile acide dintre Cristian Radu şi consilierii ce nu sunt de acord cu deciziile acestuia, de la invective precum “mama mincinoşilor”, venite din partea opozanţilor actualului edil, la afirmaţii precum  “Azi nu se poate aplica subvenţia la apa rece, nu mai veniţi cu minciunile pe care le-aţi spus în campanie…”, aruncate de primarul urbei.  “ADPP-ul a fost căpuşat de unii consilieri locali, cei ce se află în această sală”, a mai spus Cristian Radu, afirmaţiile sale primind replica lui Paul Foleanu, consilierul întrebându-l daca face referire la Dragoş Angelescu, actual viceprimar şi fost director al instituţiei proaspăt desfiinţate.




Plajele sunt pregătite pentru sezonul estival în proporție de 70%

Activitățile de pregătire a plajelor au fost demarate, începând cu data de 20 februarie 2017, și vor fi finalizate până la data de 01 mai 2017. Astfel, până la data de 15 aprilie 2017, vor fi amenajate și predate conform clauzelor contractuale către utilizatorii de plaje, acele suprafețe care fac obiectul contractelor de închiriere, urmând ca ulterior, să fie finalizate și acele suprafețe libere de contract.

Lucrările de pregătire a plajelor constau în:

Lucrări de pregătire a terenului:

  • Curățarea manuală și mecanizată cu utilaje speciale a plajei prin colectarea corpurilor străine (lemnoase, metalice, sticle, materiale plastice etc.) și a deșeurilor de orice natură;
  • Încărcarea manuală în mijloace de transport sau containere;
  • Îndepărtarea manuală a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinătatea aleilor de promenadă și în dreptul gardurilor de protecție;
  • Îndepărtarea mecanizată a obstacolelor identificate în nisip (pietre, blocuri din beton, conducte dezafectate, etc.).

Lucrări de terasamente:

  • Săpătura mecanizată a nisipului depus la zidurile de sprijin din vecinatatea aleilor de promenadă și în dreptul gardurilor de protecție;
  • Reabilitarea suprafețelor de plajă erodate prin transfer de nisip, din zonele cu acumulări (dislocare, încărcare, transport și nivelare în zonele stabilite);

Demontarea gardurilor de stuf (au fost demontate aproximativ 10.000 ml de garduri de protecție)

Nivelarea suprafețelor de plajă:

  • Nivelare mecanizată și refacere a profilului plajei, acolo unde aceasta a suferit deformări, urmare a acțiunii valurilor din sezonul rece.

Evacuarea depozitelor de scoică din zonele cu depuneri și transportul acestora, în zonele stabilite de beneficiar;

Transport pentru utilaje (deplasare utilaje senilate la zona de lucru);

Transport nisip din depozite în zone deficitare;

Transport și depozitare materiale rezultate în urma activității de curățare:

  • Transportul deseurilor, algelor, materialului cochilifer sau a altor corpuri la punctele de depozitare.

La lucrările de pregătire a plajelor, Sistemul de Gospodărire a Apelor acționează zilnic (inclusiv sâmbăta și duminica) cu utilaje și personal din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral (inclusiv personal delegat din cadrul ABADL, din judet, respectiv formatiile de lucru Dunăre Nord, Dunăre Sud și Mihail Kogălniceanu – S.G.A. Constanța, și din cadrul S.G.A. Tulcea).

Acțiunea se desfășoară concomitent pe trei tronsoane astfel:

Tronson 1 (Năvodari – Mamaia – Constanța) – finalizat în proporție de 60%;

Tronson 2 (Agigea – Eforie – Costinești – Tuzla) – finalizat în proportie de 70%;

Tronson 3 (23 August – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche) – finalizat în proporție de 80%.

Până în acest moment, au fost predate către utilizatorii de plaje un număr de 89 de subsectoare de plajă din totalul de 309 subsectoare închiriate.

Conform planificărilor preliminare se estimează că, până la data de 13 aprilie 2017, va fi finalizată predarea tuturor sectoarelor/subsectoarelor de plajă care fac obiectul unor contracte de închiriere.

 




Avarie RAJA la Cota 20 Ovidiu

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 30 martie, in incinta statiei de pompare Cota 20 Ovidiu, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa in intervalul orar 9,00-17,00. Sunt afectati de lipsa apei potabile consumatorii de la intrarea in localitatea Mihail Kogalniceanu (societatile comerciale si unitatile militare), precum si localitatile Oituz, Culmea si Nazarcea.

Ne cerem scuze tuturor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa la parametri normali.




S-a oprit apa în zona Stadion din Constanţa

Pentru remedierea unei avarii RADET survenite astăzi, 30 martie 2017, în Punctul Termic 106, de pe strada A. Ionescu, zona Stadion, se sistează furnizarea de apă potabilă, în intervalul orar 9,30-14,00. Sunt afectați consumatorii din blocurile ST 1, ST2, ST3, ST7 si ST8.

Ne cerem scuze tuturor abonaților afectați, cărora le dam asigurări că, de îndată ce echipele RADET vor finaliza lucrarea, se va relua și furnizarea apei potabile.




Tânăr din Mangalia, la volan fără carnet de conducere

Ieri, ora 20.00, polițiștii din cadrul Secției 3 Rurale Mangalia l-au identificat pe T.D.-I., în vârstă de 17 ani, care a condus un autoturism, având permisul de conducere necorespunzător categoriei din care facea parte vehiculul respectiv. Totodată pe locul din dreapta față se afla F.D.-C., în vârstă de 38 de ani, care i-a incredințat acestuia autoturismul. În cauza polițiștii au întocmit dosar penal.




Avarie RAJA în zona Dacia din Constanța

 

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 29 martie 2017, la conducta de alimentare cu apa cu diametrul de 600 mm de pe strada B.P. Hasdeu, din municipiul Constanta, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa potabila, in intervalul orar 11,30-13,30. Sunt afectati consumatorii din perimetrul delimitat de strada Farului, bd. Tomis, bd. Alexandru Lapusneanu si Punctul Termic 101.

Ne cerem scuze tututor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa la parametri optimi.




Alegeri la PNL Mangalia. Edilul Cristian Radu, candidat unic la șefia formațiunii 

 

Duminică, 2 aprilie, liberalii din Mangalia își vor alege noua conducere. Alegerile vor avea loc la Casa de Cultură Mangalia în prezența membrilor și simpatizanților, precum și a unor invitați de la Constanța.

Pentru funcția de președinte va candida, din nou, actualul lider, primarul Cristian Radu, pentru celelalte funcții existând mai mulți liberali interesați. Astfel, cu același prilej, se va constitui noul BPL (Biroul Permanent Local), format din vicepreședinți, secretar și trezorier.

Filiala PNL Mangalia numără câteva sute de membri, dar și simpatizanți care nu dețin carnete și, prin urmare, nu achită cotizațiile care se impun.

Dotat cu 9 consilieri, PNL Mangalia este foarte vocal în cadrul ședințelor CL și pe rețelele de socializare în sensul că au ca unică misiune contracarea acuzațiilor care vin din partea opoziției, ori a cetățenilor nemulțumiți de situația municipiului, respectiv de măsurile luate de Executiv. În schimb, inițiativele aleșilor se lasă așteptate, preferând, la unison, să rămână în umbra șefului de partid, Cristian Radu, edilul Mangaliei.




Trei tineri din Mangalia reţinuţi pentru tâlhărie




„99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”

Filiala Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Colegiul Economic Mangalia Asociația de Balcanistică și Slavistică din România și Muzeul „Callatis” au organizat luni, 27 martie 2017, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, cu prilejul Zilelor Porților Deschise, organizate de Colegiul Economic Mangalia în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, simpozionul intitulat: „99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”.

Evenimentul a fost deschis de profesor documentarist Ibolya Negoiță, în calitate de gazdă, care a vorbit despre importanța zilei de 27 martie în istoria românilor și a prezentat participanții la activitate. De asemenea, a prezentat Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, care include cea mai veche bibliotecă școlară din Mangalia, cu un număr de 19.500 volume. Prof. Ibolya Negoiță, președinte al Filialei Constanța a Asociației Bibliotecarilor din România și membru în Consiliul Director al Filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a menționat că actualul Colegiu Economic este cel mai vechi liceu din Mangalia, acesta continuând profilul Gimnaziului Teoretic din Cavarna transferat, în perioada 1940 – 1952, după cedarea Cadrilaterului, la Mangalia.

Cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, președintele Filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a prezentat o istorie a provinciei Basarabia, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, descriind, pe larg, momentele istorice dersfășurate în anii 1917 – 1918, evenimente care, după 106 ani de ocupație străină, au dus la revenirea Basarabiei în granițele ei firești – România. Concluziile sale au fost următoarele: „Este lăudabil faptul că deputații din Parlamentul României au adoptat, în urmă cu două săptămâni, un proiect de lege prin care ziua de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu România, a devenit sărbătoare națională. Așadar, o altă zi foarte importantă din istoria românilor, pe care noi am sărbătorit-o, deseori, la Muzeul Callatis a devenit, recent, sărbătoare națională. La fel, ziua de 14 noiembrie a declarată, în urmă cu doi ani, sărbătoare națională, aceasta reprezentând ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a revenit la statul modern român. Ziua de 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România, este sărbătorită, încă din anul 1990, ca zi națională a României. Prin urmare, ar fi de dorit ca Parlamentul României să declare și ziua unirii Bucovinei de Nord cu România – 28 noiembrie – zi de sărbătoare națională. Și, pentru că anul viitor vom sărbători centenarul desăvârșirii unității naționale, menționez că una dintre marile dorințe ale românilor, de pe ambele maluri ale Prutului, este ca Basarabia să se unească, din nou, cu România. Acest vis va rămâne, deocamdată, consider eu, doar un deziderat.”

Prof. Emil Corneliu Ninu, președintele onorific al Filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a făcut o trecere în revistă a legăturilor culturale, de-a lungul vremurilor, a românilor de-o parte și de alta a Prutului, amintind mai multe personalități marcante, printre care: Mihai Eminescu (Doina și publicistica), Constantin Dobrogeanu Gherea (Revista Contemporanul), Constatin Stere (În preajma revoluției), Lia Bassarabescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu și alții.

La activitate au fost prezenți mai mulți profesori din cadrul Colegiului Economic Mangalia: Simona Ciobănel (director), Cornelia Tănase (director adjunct), Nicoleta Nicolaescu, Simona Bocâncă, Monica Mihalcea, Anișoara Teodorescu, Mihai Sandu, dar și profesori care au venit împreună cu elevii, rând pe rând, de la: Școala Gimnazială Nr. 1 Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 2 „Sf. Andrei” Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 3 Mangalia, Școala Gimnazială Nr. 5 „Gala Galaction” Mangalia, precum și profesori și elevi de la școlile gimnaziale din: Pecineaga, Albești, Dulcești, Moșneni etc.




   Peste 1100 de pacienți au ajuns în weekend la UPU Constanța

 

În intervalul 24.03, ora 08.00- 27.03, ora 08.00, la UPU au fost aduși 1173 pacienți. Este vorba despre 837 adulți dintre care 207 au rămas internați în cadrul SCJU și 336 copii, dintre care 84 au fost spitalizați.

Cele mai multe prezentări au fost la cabinetul UPU Interne, 491 în cele 3 zile de referință. Și la Traumatologie au fost aduși 123 pacienți.

Cele mai multe prezentări au avut loc în intervalul 25.03, ora 08.00- 26.03, ora 08.00. 400 de pacienti au ajuns la UPU în aceste 24 de ore, 280 adulți și 120 copii. Totodată, în cele 3 zile de referință, 29 pacienți au fost preluați de STI.




Pe ultima sută de metri, bugetul Mangaliei este supus aprobării consilierilor! Serviciile de consultanţă şi reorganizarea reţelei şcolare din muncipiu, printre punctele de pe ordinea de zi

 

1

2

3




Avarie RAJA pe strada Magnoliei din Constanța

 

Pentru remedierea, in regim de urgenta, a unei avarii survenite astazi, 26 martie 2017, la conducta principala de alimentare cu apa de pe strada Magnoliei, bl. L13, sc. B, din municipiul Constanta, SC RAJA SA este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa potabila in intervalul orar 14,15- 16,30. Sunt afectati consumatorii situati in perimetrul delimitat de strazile: Alexandru Lapusneanu, Soveja, Magnoliei, Cameliei, A. Lapusneanu, precum si punctele termice 118, 119 si 214.

Ne cerem scuze tuturor consumatorilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA Constanta fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt cu putinta si pentru reluarea frunizarii de apa la parametri optimi.




Andrei Ionuţ Granat, de la Liceul „Callatis“, locul I la Faza județeană a olimpiadei de informatică pentru clasa a V-a

Andrei Ionuţ Granat, elev în clasa a IV-a A la Liceul Teoretic “Callatis” s-a clasat pe primul loc la Faza județeană a olimpiadei de informatică pentru clasa a V-a. A participat, până în prezent, la concursuri de Matematică și de Limba și literatura română sub îndrumarea doamnei învățatoare Mariana Neculăeş, unde a obținut diverse premii. Andrei va reprezenta județul Constanța, la sfârșitul lunii aprilie, alături de lotul județului,  la OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INFORMATICĂ care se va desfășura la SIBIU.  Profesor îndrumător este profesoara de informatică Mihaela Pilat . Doamna profesor spune că, deși a mai avut elevi care au obținut performanțe de acest gen, de această dată este mult mai pătrunsă de rolul ei de antrenor, deoarece Andrei îi este fiu.

Îi uram succes la etapa urmatoare!

 




Liceul Teoretic ,,Callatis” participă la Concursul Național „Fără ură, cu toleranţă”

IMG-20170323-WA0000 În perioada 7 februarie – 24 martie 2017, elevii Liceului  Teoretic ,,Callatis” au elaborat  proiectul ,,În spatele tăcerii”,  în vederea participării la Concursul Național „Fără ură, cu toleranţă”.

Concursul, aflat la șaptea ediție, este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programelor educaţionale Drepturile Copilului şi Ora de Net, susţinute de Ministerul Educației Naționale.

Proiectul ,,În spatele tăcerii” a fost elaborat de elevii clasei a XI a B, sub coordonarea profesorului psiholog  Carmen Faliboga și a profesorului diriginte, specialitatea informatică Mihaela Pilat.

Cele trei activități specifice proiectului : informare la nivelul clasei, dezbatere și clip video, au avut ca scop creșterea nivelului de conștientizare cu privire la efectele bullying-ului asupra tuturor celor implicaţi, indiferent care este rolul lor în situaţia de agresiune (victimă, agresor, martor), precum și evidențierea încălcării Drepturilor Copilului prin aceste fapte.

Bullying-ul este caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care (a) este menit să provoace disconfort sau durere, (b) implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și (c) se manifestă repetitiv, regulat.

În şcolile din România, în mod repetat, 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi,  tot 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor, potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii” în 2016.

Studiul arată că 73% din copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar, 58% au asistat la situaţii de bullying în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.

Mesajul callatienilor transmis tuturor celor implicați în mod direct în situații de bulling:  Prietenie, toleranţă, non-discriminare, diversitate !