Asalt la Vama Veche! (galerie foto)

1

6

7

2

3

9

5

4

10

0

 

 

 

 




Fotbaliștii de la ASSF Mangalia au eliberat de gunoaie plaja ”Diana” din Saturn

Astăzi, fotbaliștii de la ASSF Mangalia, coordonați de către Andrei Pătrașcu, s-au implicat în derularea unei campanii de ecologizare. Acțiunea s-a desfășurat pe plaja ”Diana” din stațiunea Saturn. ”Înarmați” cu mănuși și saci pentru depozitare, sportivii au strâns resturile menajere și ambalajele pe care le-au aruncat persoanele necivilizate care  ”răsplătesc” marea și nisipul ”decorându-le” cu deșeuri. ”Lucrând cu copiii și participând activ în procesul lor educațional, încercăm să le insuflăm prin activitățile realizate, dragostea și respectul față de mediu, cât și implicarea în viața comunității, inclusiv în acțiuni de ecologizare și de igienizare a municipiului în care trăiesc”, a declarat inițiatorul campaniei, Andrei Pătrașcu.

În urma campaniei, deșeurile au fost depozitate în zeci de saci, cantitatea de gunoaie aruncate la voia întâmplării pe plajă, faleză și în apa mării fiind, din păcate, extrem de mare.

 




Studiu APC: Cancerul colorectal poate fi declanșat de către carnea procesată!

 

50 grame de carne procesata în dieta zilnică a unui adult crește incidența cancerului colorectal cu 18%!

Experții Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului au evaluat 800 de studii stiințifice despre impactul cărnii procesate asupra sănătații consumatorilor. Procentul de carne din salamul de Sibiu – o necunoscută pentru consumatori! 60% dintre producătorii de Salam de Sibiu folosesc culturi starter pentru maturarea acestui produs! 100 grame Salam de Sibiu asigura necesarul zilnic de sare pentru un adult! România ocupă primul loc în UE la mortalitatea prin boli cardiovasculare! Salamul de Sibiu nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 12 mărci de salam de Sibiu și o marcă salam de iarnă – reţeta iniţială a salamului de Sibiu (Pikok, Bun şi Convenabil, Reinert, Salsi Sinaia, Gusturi Româneşti, Carrefour, Agricola, Auchan, Cora, Billa, Aldis şi Cris-Tim). Salamul de Sibiu comercializat sub cele 12 mărci este fabricat de către:  SC Recunoştinta Prodcom Impex (Cris-Tim), SC Salbac SA (Gusturi Româneşti, Pikok, Agricola), H&E Reinert SRL (Cora, Billa, Auchan, Carrefour, Bun şi convenabil, Reinert), SC Angst SRL (Salsi Sinaia – Salam de Sibiu şi Salsi Sinaia – Salam de iarnă reţeta Filippo Dozzi). Studiul privind calitatea salamului de Sibiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse  cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. Salamul de Sibiu este unul din cele mai notorii produse alimentare realizate în spațiul românesc, dar foarte bine cunoscut și apreciat și în alte țări. Ca orice produs notoriu, are parte și de numeroase controverse legate de origine, rețetă, autenticitate, consum ș.a.m.d. Aceste elemente necesită lămuriri fără patimă și cu destulă detașare de vreun interes. Relativ la origine, cele mai multe opinii indică începuturile acestui salam de iarnă crud-uscat în spațiul transilvănean, unde exista o practică veche a preparării cărnii de porc în mezeluri crud-uscate. Cu privire la denumirea „de Sibiu“, reținem că produsul a fost realizat la începuturi (lângă Sinaia, circa 1885) de un imigrant italian, pietrar și pasionat de fabricarea mezelurilor – ulterior patron al Întreprinderii Individuale Filippo Dozzi, Sinaia, 1910), unde climatul local era foarte favorabil dezvoltării mucegaiului nobil specific acestui produs. Salamul de iarnă preparat de italian a avut mare succes și era exportat în Imperiul Austro-Ungar prin vama Sibiu, care aplica ștampila sa, prilej să intre în mintea consumatorilor ca „Salam de Sibiu“. Că salam crud-uscat, cu mucegai nobil, s-a produs și în alte comunități transilvănene (Sibiu, Mediaș) sau din alte părți putem să credem sau nu; aceste salamuri sunt tradiționale în Europa centrală și vestică. Rețeta salamului „de Sibiu“ era una asemănătoare acestei categorii de salamuri crud-uscate din carne de porc, conținând: carne și slănină de porc, sare, piper, usturoi, alte condimente. Folclorul a adăugat și carnea de cal, dar italianul folosea doar membrane (intestine) de cal în care era trasă compoziția menționată. Procesul tehnologic al salamului de Sibiu este chiar mai secret decât lista ingredientelor: se știe că produsul intră în fazele de maturare, afumare (numai cu lemn de fag) și înnobilare, care se desfășurau în condiții stricte de loc (microclimat), de timp (durată) și manevre (how do). Aceste elemente constituiau secretul fabricantului, pe care Filippo Dozzi le-a lăsat fiilor săi Antonio și Giuseppe Dozzi, fabrica fiind apoi naționalizată și secretul devenind cunoscut și…standardizat în ramura industriei alimentare. Sigur, și alte fabrici de profil au preparat acest salam în deceniile următoare, rețeta fiind treptat ameliorată. Cel mai mult a fost modificată tehnologia, pentru a da posibilitatea producției continue (Dozzi prepara salamul de iarnă numai în lunile reci) și creșterii producției (încă din perioada interbelică, salamul de Sibiu devenise semnul unei distincții culturale / de lux a oricărei familii care își permitea să-l aibă pe masă).   Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Analiza informațiilor nutriționale.

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Aprecierea organoleptică a salamului de Sibiu.

1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ingredientele regăsite în compoziția mărcilor de salam de Sibiu analizate sunt următoarele: carne de porc, pulpă de porc, slănină, sare, zaharuri (dextroză, sirop de glucoză), vinars 0,4% , culturi starter şi condimente.

 

Compoziția Salamului de Sibiu fabricat de către membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

Agricola SC Salbac SA

Agricola SC Salbac SA  (Salam de Sibiu cu vinars)

Reinert H&E Reinert Srl

Aldis SC Aldis Srl

Salsi Sinaia SC Angst SRL

Cris-Tim SC Recunoştinţa Rodcom Impex SRL

 

Carne de porc slănină sare zaharuri condimente acid ascorbic nitrit de sodiu

Carne de porc slănină sare zaharuri condimente acid ascorbic vinars 0,4% nitrit de sodiu

Carne de porc slănină sare condimente dextroză sirop de glucoză ascorbat de sodiu nitrit de sodiu cultură starter

Carne de porc slănină sare zaharuri condimente acid ascorbic nitrit de sodiu cultură starter

Carne de porc slănină sare dextroză condimente ascorbat de sodiu nitrit de sodiu

Pulpă  porc slănină sare dextroza condimente acid ascorbic ascorbat de sodiu nitrit de sodiu cultură starter

 

 

Cu privire la ingredientele de mai sus, experţii APC au formulat următoarele concluzii: Niciunul dintre producătorii de salam de Sibiu analizaţi nu menţionează pe eticheta produsului procentul de carne. La fabricarea salamului de Sibiu se poate folosi şi carne de porc congelată. În caietul de sarcini al Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu se menţionează că acest produs trebuie să conţină carne de porc aleasă la roşu, în proporție de minim 70% şi slănină tare în proporţie de maxim 30%. Această specificaţie oferă posibilitatea fiecărui producător să-şi realizeze propria reţetă, deci să stabilească singur conţinutul de carne şi de slănină astfel încât conţinutul de carne să nu coboare sub 70%, iar conţinutul de slănină să nu depăşească 30%. În concluzie, salamul de Sibiu comercializat pe piaţa din România nu se fabrică după o reţetă unică, deci calitatea acestui produs diferă de la producător la producător! Niciunul dintre producătorii de salam de Sibiu analizaţi nu menţionează pe etichetă care sunt condimentele folosite în sortimentul respectiv. În caietul de sarcini al Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu se menţionează că la fabricarea acestui produs se folosesc următoarele condimente naturale: piper, ienibahar şi usturoi. 60% dintre producătorii de salam de Sibiu folosesc culturi starter. Aceste culturi conţin diferite tipuri de microorganisme şi sunt folosite pentru a micşora durata de maturare, a îmbunătăţi aroma şi consistenţa produsului. Conform caietului de sarcini al Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu se pot folosi zaharuri ca agenţi de maturare, dar nu mai mult de 1%, şi agenţi de maturare alcoolici (vin alb, vin roşu, vin rose, brandy, vinars, vin spumant şi bere neagră). Procesul de maturare uscare durează minim 60 zile, iar întregul ciclu de fabricaţie a salamului de Sibiu durează minim 70 zile. Salamul de Sibiu fabricat de către SC Salbac SA şi comercializat sub marca Pikok are următoarea menţiune de calitate „Pentru 100 grame produs se prelucrează 162 grame carne porc”. Salamul de Sibiu fabricat de către H&E Reinert şi comercializat sub mărcile Bun şi convenabil, Auchan şi Reinert are următoarea menţiune de calitate „Pentru 100 grame produs se utilizează 123 grame carne de porc şi 37 grame de slănină” Salamul de Sibiu fabricat de către SC Salbac SA şi comercializat sub marca Agricola are următoarea menţiune de calitate „Furnizor al Casei Regale a României” Salamul de Sibiu fabricat de către SC Recunoştinţa Prodcom Impex SRL şi comercializat sub marca Cris-Tim este realizat numai din pulpa de porc şi are menţiunea de calitate „Produs crud uscat maturat 70 zile” Termenul de valabilitate al salamului de Sibiu fabricat de către membrii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu este de 4 luni, în timp ce salamul de Sibiu fabricat până în anul 1990 avea termen de valabilitate 3 luni.

2. Analiza informațiilor nutriționale

Declarația nutrițională a salamului de Sibiu fabricat de către membrii Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

 

Agricola SC Salbac SA

Agricola SC Salbac SA (Salam de Sibiu cu vinars)

Reinert H&E Reinert SRL

Aldis SC Aldis Srl

Salsi Sinaia SC Angst SRL

Cris-Tim SC Recunostinta Prodcom Impex SRL

 

Valoare energetică

475 kcal

475 kcal

426 kcal

469 kcal

469 kcal

476 kcal

 

Grăsimi

41,5 g

41,5 g

36 g

41 g

40,6 g

39,46 g

 

Acizi grași saturați

16,6 g

16,6 g

14 g

18 g

13,5 g

16,15 g

 

Glucide

1,9 g

1,9 g

1 g

2 g

0,1 g

0,54 g

 

zahăr

0,8 g

0,8 g

0,5 g

0,7g

0,1 g

0,36 g

 

Proteine

23,4 g

23,4 g

24 g

23 g

25,8 g

29,19 g

 

Sare

3,8 g

3,8 g

5,5 g

4 g

4,4 g

5,85 g

 

Fibre

1 g

1 g

 

 

Salamul de Sibiu este un produs hipercaloric  a cărui valoare energetică pentru 100 grame produs variază între 426 kcal şi 476 kcal. Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 36 grame şi 41,5 grame din care grăsimi saturate între 13,5 grame şi 18 grame per 100 grame produs. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri. Cantitatea de carbohidraţi per 100 grame produs variază între 0,54 grame şi 2 grame. Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 23 grame şi 29,19 grame. Cantitatea de fibre per 100 grame a fost menţionată la 2 mărci şi este de 1 gram. Toate produsele analizate au un conţinut ridicat de sare, care variază între 3,8 grame şi 5,85 grame. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare (6 grame). În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, acest produs nu este recomandat copiilor. Producătorul Angst comercializează sub marca Salsi Sinaia un sortiment de  salam de iarnă fabricat după reţeta Filipo Dozzi care în opinia producătorului ar fi reţeta originală şi are următoarele valori nutriţionale:

valoare energetică 474 kcal faţă de 469 kcal cât are salamul de Sibiu fabricat de către acelaşi producător,

39,9 grame grăsimi, din care 14,7 grame acizi graşi saturaţi faţă de 40,6 grame grăsimi şi 13,5 grame acizi graşi saturaţi cât are salamul de Sibiu fabricat de către acelaşi producător,

1,1 grame glucide din care 0,24 grame zaharuri faţă de 0,1 grame glucide din care 0,1 grame zaharuri cât are salamul de Sibiu fabricat de către acelaşi producător,

27,9 grame proteine faţă de 25,8 grame proteine cât are salamul de Sibiu fabricat de către acelaşi producător,

5,1 grame sare faţă de 4,4 grame sare cât are salamul de Sibiu fabricat de către acelaşi producător.

În concluzie, reţeta originală a salamului de Sibiu avea puţine grăsimi, mai multe proteine (mai multă carne) şi mai multă sare.

3. Identificarea aditivilor alimentari şi a microorganismelor utilizate în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În cele 12 produse analizate s-au identificat următoarele categorii de aditivi alimentari, după cum urmează: ascorbat de sodiu, acid ascorbic şi nitrit de sodiu. Analiza aditivilor alimentari folosiţi la fabricarea fiecărei mărci de salam de Sibiu a scos în evidenţă următoarele: La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu. E250 – Nitritul de sodiu este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedică formarea microorganismelor. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Astfel, în opinia prof. univ. dr. Pavel Chirilă „sărurile nitrice, în combinaţie cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului, produc nitrosamine cancerigene” Toate produsele analizate conţin antioxidanţi! E300 – Acidul ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi. E301 – Ascorbatul de sodiu se foloseşte ca antioxidant şi este sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se găseşte în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor.

4. Aprecierea organoleptică a salamului de Sibiu.

Aspectul în exterior al salamului de Sibiu Suprafață uscată, înveliș întreg, aderent la compoziție, acoperit cu pulbere de mucegaiuri uscate de culoare albă-cenușie sau albă-gălbuie; se admite pe maximum 10% din suprafața totală a membranei, pulbere de mucegai uscat, de culoare ruginie și porțiuni neacoperite de mucegai. La solicitarea beneficiarului, produsul se poate prezenta și fără membrană, în baton întreg sau feliat, ambalat sub vid sau în atmosferă controlată. Folia trebuie să fie aderentă la compoziție, fără goluri de aer sau urme de mucegai datorită îndepărtării membranei și fără grăsime exprimată, în cazul produsului ambalat sub vid sau în atmosferă controlată.   Aspectul în secțiune al salamului de Sibiu Masa compoziției lucioasă, compactă, bine legată, fără aglomerări de grăsime topită; bucăți de carne de culoare roz până la roșu-rubiniu, cu mici insule de grăsime albă, apropiate ca mărime, răspândite uniform pe toată suprafața secțiunii, dând un aspect de mozaic; se admit în masa compoziției rare goluri de aer de 1 mm…2 mm. O felie subțire de 1 mm…2 mm privită contra luminii trebuie să fie translucidă. Culoarea în secțiune a batonului trebuie să fie uniformă, admițându-se o nuanță mai închisă pe o porțiune de max. 10 mm de la margine.   Forma Salamului de Sibiu Batoane corespunzătoare membranelor folosite, clipsate sau legate cu sfoară, cu grosimea uniformă pe toată lungimea, cu ușoară îngustare la capătul de agățare. Consistența Salamului de Sibiu Elastică până la tare la suprafață și în zona periferică a secțiunii; mai moale dar legată și elastică spre centru; la apăsare normală cu degetul pe suprafața batonului nu trebuie să rămână urme.   Mirosul și gustul Salamului de Sibiu Plăcut, picant, caracteristic produsului, fără gust și miros străin; să nu prezinte gust iute; la masticație nu trebuie să se lipească de dinți.

Topuri

Top 5 după conținutul de sare per 100 g produs:

1. Cris-Tim – 5,85 g sare; 2. Reinert – 5,5 g sare; 3. Angst – 4,4 g sare; 4. Aldis – 4 g sare; 5. Agricola – 3,8 g sare.

Top 5 după conținutul de proteină per 100 g produs:

1. Cris-Tim – 29,19 g; 2. Angst – 25,8 g; 3. Reinert – 24 g; 4. Agricola – 23,4 g; 5. Aldis – 23 g;

Top 5 după conținutul de grăsimi per 100 g produs:

1. Agricola – 41,5 g; 2. Aldis – 41 g; 3. Angst – 40,6 g; 4. Cris-Tim – 39,46 g; 5. Reinert – 36 g.

Top 5 după conținutul de acizi grași saturați:

1. Aldis – 18 g; 2. Agricola – 16,6 g; 3. Cris-Tim – 16,15 g; 4. Reinert – 14 g; 5. Angst – 13,5 g.

Top 4 după valoarea energetică per 100 g produs:

1. Cris-Tim – 476 kcal; 2. Agricola – 475 kcal; 3. Angst și Aldis – 469 kcal; 4. Reinert – 426 kcal.

“Autenticitatea salamului de Sibiu a devenit o temă larg disputată în ultimele decenii, în contextul sporirii interesului pentru drepturile de proprietate industrială/intelectuală. Ca urmare, numeroși producători au adus pe piață „salam de Sibiu“ și a început campania de recunoaștere europeană a acestui produs, eveniment care s-a produs la 10 martie 2016, când Salamul de Sibiu a dobândit oficial recunoașterea Indicației Geografice Protejate. Consumatorul trebuie informat că, spre deosebire de rigorile aplicate la alte produse cu această recunoaștere europeană, unde indicația geografică protejată este limitată la aria tradițională de producție, în cazul salamului de Sibiu această arie cuprinde nu mai puțin de opt județe (deocamdată: Sibiu, Prahova, Covasna, Braşov, Călăraşi, Ilfov, Bucureşti şi Bacău) în care operează cinci mari întreprinderi din industria cărnii (Agricola Bacău, Aldis Călărași, H&E Reinert Feldioara Brașov, Salsi Sinaia și Scandia Sibiu), membre ale Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu; alt mare producător (Cris-Tim București) s-a afiliat asociației, urmând să devină membru cu drepturi egale în producția și vânzarea salamului de Sibiu. Or, la produsele din această categorie, limitarea geografică a recunoașterii indicației geografice protejate are în vedere faptul că doar în aria protejată își mențin specificitatea elementele microscopice antrenate în tehnologia produsului – bacterii, ciuperci, mucegaiuri; aceste componente tehnologice își pierd specificitatea la scurt timp după „mutarea“ lor în alte coordonate geografice, așa cum s-a observat în urma unor studii serioase asupra elementelor specifice folosite la realizarea brânzeturilor cu mucegai, iaurtului bulgăresc și altor produse notorii. Dar, interesele economice au avut totdeauna trecere. Ce elemente actuale de referință avem pentru a considera autenticitatea salamului de Sibiu realizat de un producător sau altul? Evident, puține. Pentru că trebuie considerat și faptul că materiile prime au cunoscut schimbări (bunăoară, carnea de porc de la fermele actuale, chiar „tradiționale“, este departe de ceea ce era carnea de porc de acum peste o sută de ani, când porcii crescuți pentru vânzare erau fără excepție îngrășați toamna și iarna cu ghindă și jir). Despre reducerea duratei de maturare s-a făcut mențiune anterior. Gusturile consumatorilor s-au modificat, fără îndoială: consumatorul contemporan are o altă paletă a simțurilor, ca urmare a folosirii altor combinații de condimente, multe realizate chimic. Consumatorii experimentați au de partea lor priceperea și experiența senzorială, care rămân arme imbatabile în războaiele purtate de agenții economici pentru a le câștiga preferințele. Cu privire la consumul salamului de Sibiu, remarcăm o ignorare majoră a rosturilor acestui produs, respectiv faptul că este un produs conservat, salam de iarnă (motiv pentru care nu este firesc un consum cotidian al produsului, mai ales în sezonul cald) și un aliment foarte concentrat (motiv pentru care nu este sănătos consumul cotidian, uneori exclusiv, ostentativ, mai ales de către consumatorii care nu depun efort fizic major – să reținem: pietrarul italian vindea la început  produsul său celor ce munceau greu în cariera de piatră de la Piatra Arsă – Poiana Țapului). Nu mai stăruim asupra caracterului de produs de lux, căpătat în perioada interbelică, statut care consacrase anume prilejuri festive și modalități elitiste de consum.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.   „Produsele alimentare locale trebuie să fie recunoscute ca simboluri ale identității noastre și să corespundă memoriei noastre afective. Este nevoie de implicarea Ministerului Culturii care are obligații privind patrimoniul imaterial iar rețetele sunt elemente de patrimoniu. Etnografii și antropologii români sunt chemați să se pronunțe și ei. Se simte lipsa unei mai bune cooperări între societatea civilă – organizațiile relevante de protecție a consumatorilor și industria alimentară autohtonă, să se așeze la masa dialogului. Și este momentul să fie creată o instituție publică suport. Avem un model francez, Institutul Național al Originii și Calității. Acesta oferă sprijin și consultanță celor care doresc să își consolideze marca de produs alimentar, ca o formă de păstrare a identității.” Tiberiu Cazacioc, consultant senior în marketing local. „Mă văd în postura nefericită de a nu recomanda consumul de mezeluri procesate, considerând că ingredientele regăsite în conţinutul acestora pot pune o presiune importantă pe sistemul digestiv al unui copil. Trebuie să luăm în calcul că în ultimul deceniu au început să se manifeste nenumărate afecţiuni gastro-intestinale pe segmentul pediatric, iar alimentaţia dezechilibrată reprezintă unul din factorii esenţiali care au dus la creşterea semnificativă a acestor probleme de sănătate. Excesul de sare, zahăr şi grăsimi periclitează zona tractului digestiv, poate amplifica sau chiar declanşa problemele de natură gastroenterologică. Totodată, în afecţiunile alergologice precum intoleranţa la histamină, consumul salamului şi al alimentelor procesate este chiar contraindicat, pentru că afectează în mod sever activitatea diaminoxidazei, enzima care descompune cantitatea de histamină regăsită în intestin. Cu alte cuvinte, ingestia salamului este asociată de multe ori cu apariţia urticariilor, eczemelor localizate pe toată suprafaţa corpului, crampelor abdominale, dar poate declanşa și probleme respiratorii precum tusea, strănutul sau pruritul nazal. În situaţia în care copilul suferă de intoleranţă la histamină, îi sfătuiesc pe părinţi să se orienteze strict către consumul de alimente proaspete, deoarece toate alimentele procesate conţin un nivel ridicat de histamină. Cu toate că avem posibilitatea de a achiziţiona şi mezeluri bio din magazinele de profil, rămân la părerea că salamul nu reprezintă o opţiune tocmai prietenoasă pentru sistemul digestiv, amintind faptul că această zonă este esenţială pentru întreţinerea sănătăţii unui copil. În esenţă, imunitatea se consolidează numai atât timp cât luăm în calcul natura alimentelor consumate, alegerile unui părinte informat făcând diferenţa aproape instantaneu.” Medic specialist pediatru Ingrid Ada Bălan, Cabinet www.vindecadai.ro.  „Ţin să atrag atenţia asupra consumului regulat de mezeluri, bazându-mă în primul rând pe avertizarea lansată în Franţa de Centrul Internaţional de Cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aceasta putând fi accesată integral la următorul link https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf. La data de 26 octombrie 2015, 22 de experţi din 10 ţări au catalogat mezelurile procesate ca fiind alimente cancerigene regăsite în Grupul 1, concluziile respective bazându-se pe analiza amănunţită a unui număr de 800 de studii ştiinţifice, desfăşurate pe parcursul ultimilor 20 de ani. Experţii au concluzionat că includerea unei porţii zilnice de 50 grame de carne procesată în dieta unui om creşte probabilitatea declanşării cancerului colorectal cu 18%.  Dr. Kurt Straif a scos în evidenţă faptul că incidenţa crescută a cancerului este legată în mod direct de creşterea consumului de carne procesată, scăzând în acelaşi timp pe fondul limitării sau exluderii mezelurilor din dieta omului. Din nefericire, în această categorie se regăseşte şi salamul comercializat în toate magazinele noastre, amintind în discuţia noastră chiar şi mezelurile tradiţionale produse pe baza unor reţete originale. Citind cu atenţie eticheta unui salam extrem de cunoscut, am înţeles instantaneu că ar trebui să boicotăm în mod informat consumul acestui mezel, întrucât conţine o cantitate ridicată de grăsimi saturate și sare. Cu alte cuvinte, am identificat acel duo menit să crească în primul rând incidenţa obezităţii şi a afecţiunilor cardiovasculare. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România este prima ţară în clasamentul mortalităţii prin boli cardiovasculare din Uniunea Europeană, numai în anul 2014 fiind semnalate 1.564.882 de cazuri noi. Nu sunt deloc mirat de aceste statistici extrem de triste, fiind suficient să mă uit în coşul de cumpărături al românilor. Mezelurile se află cu siguranţă în topul celor mai căutate alimente şi nu trebuie să uităm că salamul este unul din starurile care ridică cifra de afaceri a producătorilor de mezeluri. Asociaţia Americană a Inimii recomandă un consum zilnic de sare aproximat la 1500 mg pentru majoritatea adulţilor în vederea prevenirii afecţiunilor cardiovasculare, însă nu trebuie să uităm că în aprox. 100 de gr de salam se regăsesc aprox. 6000 mg de sare. Cu alte cuvinte, ar trebui să consumăm în fiecare zi numai 25 gr de salam, pentru a respecta întocmai recomandările Asociaţiei Americane a Inimii. Cert este că majoritatea mezelurilor conţin prea multă sare şi ar trebui să acordăm o mare importanţă asupra acestui aspect. Sănătatea este activul cel mai de preţ al omului şi se întâmplă de prea multe ori să nu o apreciem decât atunci când nu avem parte de ea. Dragă cititorule, te rog să nu uiţi că în viaţă eşti liber să alegi, dar nu eşti liber de consecinţele acţiunilor tale. Food is the “real” protection.“ Nutriţionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro. „Multe produse alimentare pe bază de carne nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor. Astfel, consumatorii sunt informați greșit despre preparatele din carne pe care le cumpără. Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opțiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, adică „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma. La alegerea unui preparat din carne roşie trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi şi conţinutul de sare. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne roşie nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor” a declarat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC.

 




Avarie RAJA pe strada Griviței din Constanța

 

Pentru remedierea unei avarii survenite astazi, 29 aprilie 2017, la conducta de alimentare cu apa cu diametrul de 400 mm de pe strada Grivitei, din municipiul Constanta, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa furnizarea de apa potabila, in intervalul orar 12,00 – 15,00. Sunt afectati consumatorii din perimetrul delimitat de strazile Ion Lahovari – Stefan cel Mare – Rascoalei 1907 – Tudor Valdimirescu – Ion Lahovari, dar si cei alimentati prin punctul termic nr. 10.

Ne cerem scuze tututor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa la parametri optimi.




Un Ford Ranger cu sistem audio unic în lume, poate fi admirat în Portul Turistic la „1 Mai Tunning Fest“!

3Municipiul Mangalia găzduieşte, de astăzi şi până pe 1 Mai, Festivalul auto „1 Mai Tunning Fest Mangalia 2017”. Evenimentul are loc în parcarea din Portul Turistic din localitate și, deja, a atras numeroşi vizitatori, pasionaţi atât ai tunning-ului, ai maşinilor în general, cât şi ai performanţelor audio extreme, întrucât, tot în Portul Turistic, puteţi admira maşini dotate cu sisteme audio de zeci şi chiar sute de dicibeli.

Festivalul a demarat astăzi, în jurul orelor 11.00, cu o paradă a mașinilor și motocicletelor participante. „Şi-au anunţat prezenţa circa 180 de maşini din toată ţara, toate cu modificări spectaculoase. 1 Mai Tunning Fest este un eveniment de tradiţie şi aşteptăm toţi iubitorii de adrenalină să participe la concursurile ce se vor derula în aceste zile la Mangalia“, ne-a declarat unul dintre organizatorii manifestării, Alin Cristofor Roşca.

Una dintre „vedetele“ concursului, o Honda Civic din 1991, a făcut deliciul spectacorilor, care au putut admira, în voie, tot ceea ce se află sub capota bolidului, întrucât aceasta este… transparentă! Ionuţ Pintilie, proprietarul maşinii, ne-a spus că toată investiţia făcută în Honda sa este strict pentru expoziţii, iar munca de peste şapte ani pe care a depus-o pentru modificarea autoturismului nu poate fi măsurată în bani, ci doar în pasiune.

Cea mai vizitată şi admirată maşină rămâne, însă, un Ford Ranger din 2004, unic în lume prin modificările audio aduse de către proprietar, Ludovic Gheorghe, din Slobozia: „Este al doilea proiect al meu de acest gen. Am investit foarte mulţi bani, de ordinul zecilor de mii de euro, dar pot spune că este unica maşină din luma care are atât bas, cât şi înaltă medie. Brazilienii se pot lăuda cu o maşină ce are doar medie, iar europenii doar cu bas. Eu am reuşit să le combin“. Ludovic mai spune că sonorul sistemului audio atinge 157 de decibeli pe bas.

Manifestările vor fi deschise de sâmbătă până duminică, între orele 10:00-23:00, iar luni, între orele 10:00 – 16:00. Premierea câștigătorilor va avea loc în cursul zilei de luni, 1 mai, începând cu orele 13:00. În cadrul competiției vor fi jurizate următoarele categorii: Best Car Of The Show, Best Import Exterior, Best Custom Exterior, Best Autohtona, Best Interior, Best Rims, Best Oldtimer, Best Youngtimer, Best Club Display, Best Rat Look, Best AirRide, Best Static fitment, Best AirRide fitment, Best Airbrush, Best Paint, Best DemoCar, Best OEM++, Best Engine, Best Trunk setup, Best JDM, Best Engine Bay, Best Exotic. De asemenea, va exista o categorie specială pentru mărcile VW și BMW. În cadrul expoziției de tuning auto-moto, pasionații de tuning auto, cluburi sportive și firme de tuning din toată țara își vor prezenta mașinile modificate.

4

2

5

1

6




ENEL stinge lumina la Mangalia. Vezi unde!

ENEL anunţă că va întrerupe curentul în Municipiul Mangalia joi, 4 mai,  pe strada Rozelor nr. 118, bloc R14, scara A – întrerupere totalã între orele 8.00-16.00, precum şi vineri, 5 mai, la bloc R14, scara B – întrerupere totalã între orele 8.00-16.00.



Fanfara „Muzica Apelor” vă invită la concert!

În această minivacanţă de 1 Mai, toți constănțenii, dar şi turiştii prezenţi pe litoral sunt invitați să participe la concertele pe care fanfara „Muzica Apelor” le va susține în mai multe locații din municipiul Constanța şi staţiunea Mamaia, în zilele de sâmbătă, duminică şi luni.

Sâmbătă, 29 aprilie 2017, cei 28 de instrumentiști vor putea fi ascultați începând cu ora 17,00, la fântâna arteziană din zona Far. Duminică, 30 aprilie, de la aceeaşi oră, concertul va fi susţinut în staţiunea Mamaia, lângă fântâna de la hotelul Meridian, iar luni, 1 mai, tot în staţiunea Mamaia, la fântâna din faţa hotelului Sulina.

Pentru aproximativ o oră, instrumentiștii de la percuție, clarineți, trompete, tromboane, flauți, dar și cei doi tubiști îi vor încânta pe trecătorii de toate vârstele, dăruindu-le câteva momente de muzică bună. Concertul va cuprinde arii și melodii de muzică ușoară și populară celebre, valsuri, dar și binecunoscutele marșuri militărești.

 




Pe surse: Grindeanu, mini-vacanță la Neptun!

Premierul Sorin Grindeanu își va petrece acest sfârșit de săptămână la malul mării, mai precis în stațiunea Neptun. Pe surse am aflat că premierul va fi însoțit de familie în minivacanța de 1 Mai din sudul litoralului.




Bogdan Maganu, noul manager al Sanatoriului Balnear Mangalia, a făcut o primă evaluare a unității sanitare 

 

La scurt timp după ce a intrat în posesia Ordinului de numire în funcția de manager al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, semnat de către ministrul Sănătății,

Bogdan Maganu s-a deplasat la unitatea sanitară. Aici, a trecut în revistă condițiile în care sunt cazați și tratați pacienții din localitate, dar și din țară. În perioada imediat următoare, va analiza și care este situația financiar-contabilă a sanatoriului pentru a vedea în ce mod se desfășoară activitatea, respectiv dacă totul este sub control sau există pierderi, datorii ori alte neajunsuri.

După cum se știe, Sanatoriul Balnear Mangalia reprezintă o instituție medicală renumită atât la nivel național, cât și internațional, grație procedurilor care se fac aici în vederea tratării a zeci de afecțiuni.

Începând de vineri, 28 aprilie, noul manager al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia este consilierul local PSD, Bogdan Maganu.

Bogdan Maganu este o persoană cunoscută la nivel local. Astfel, în perioada 2005 – 2008 a deținut funcția de Șef Serviciu Financiar-Contabil în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Mangalia. În intervalul 2008 – 2012 a fost consilier local, iar între 2012 – 2016 a avut funcția de viceprimar al municipiului. Din 2016 până în prezent este consilier local PSD, însă va trebui să renunțe la această calitate, funcția de ales fiind incompatibilă cu aceea de manager. Așa se face că echipa PSD Mangalia în Consiliul Local se va schimba, urmând să se stabilească ce membru de pe lista stabilită în 2012 pentru alegerile locale va fi promovat.




Bogdan Maganu, noul manager al Sanatoriului Balnear Mangalia

bmÎncepând de astăzi, noul manager al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia este consilierul local PSD, Bogdan Maganu, fost viceprimar al municipiului. Proaspătul manager ne-a declarat că astăzi a intrat în posesia Ordinului emis de către Ministerul Sănătăţii şi că urmează să meargă la sanatoriu pentru a-şi prelua atribuţiile. Vom reveni cu amănunte.




Cupa Mangalia la fotbal, eveniment cu zero susţinere din partea autorităţilor locale

 

În perioadele 12-14.05 și 19-21.05 se va organiza „Cupa Orașului Mangalia” la fotbal pe stadionul central la următoarele categorii de vârstă: 2004-2005-2006-2007.

Coordonatorul ASSF Mangalia, Andrei Pătraşcu face un apel către firmele și persoanele potente financiar pentru a susține acest proiect întrucât „sportul, mișcarea și disciplina sportivă sunt esențiale copiilor din ziua de astăzi!”.

Demersul este făcut în condiţiile în care autorităţile publice locale nu sprijină decât anumite ramuri sportive, puţine la număr, cu toate că bugetul local dispune de fonduri foarte mari care ar putea susţine, lejer, atât sportul, cât şi alte domenii de activitate. Din păcate, banii sunt cheltuiţi haotic şi sunt risipiţi pe servicii şi proiecte care nu aduc beneficii municipiului, ci, dimpotrivă, îl duc, rapid, către dezastru.

 




Stagiu de pregătire în Kung-Fu, pentru probele: „Shuai-Jiao”, „Sanda” şi „Total-Contact Fighting”

În perioada 28-30.04.2017, la Sala de Sport „Shaolin” din Mangalia, se va desfăşura un stagiu de pregătire în Kung-Fu, pentru probele: „Shuai-Jiao”, „Sanda” şi „Total-Contact Fighting”, pentru sportivi avansaţi, instructori, antrenori şi arbitri.
„Shuai-Jiao” (lupte libere) este o probă care va fi introdusă în campionate în acest an, este o probă asemănătoare cu Judo, avînd tehnici de dezechilibrare şi proiectare, dar fără luptă la sol, tehnici articulare, ştrangulări şi fixări, care fac parte din stilul „Qin-na”.
Stagiul va fi condus de:
-Shifu Florin Iordănoaia, 6 Duan Kung-Fu.
-Laoshi Mircea Stoian, 4 Duan Kung-Fu.
 
Program:
 
Vineri 28.04.2017:
-16.00-13.00: Sosirea la Mangalia, cazarea şi prezentarea la sala de sport.
-13.00-19.00: Stagiu de pregătire în Kung-Fu, proba „Shuai-Jiao”.
-19.00-21.00: Adunarea generală a A.R.K.
 
            Sîmbătă 29.04.2017:
-09.00-11.00: Pregătire pentru „Shuai-Jiao”.
-11.00-13.00: Pregătire pentru „Sanda”.
-13.00-15.00: Pauza de masă.
-15.00-19.00: Pregătire pentru „Sanda”.
-20.00-22.00: Protocol la restaurant (participarea facultativă).
 
            Duminică 30.04.2017:
-09.00-13.00: Pregătire pentru „Total-Contact Fighting”.
-13.00-15.00: Pauza de masă.
-15.00-18.00: Pregătire pentru „Total-Contact Fighting”.
-18.00-18.30: Încheierea stagiului, acordarea diplomelor de participare.



La Mangalia are loc Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Kung-Fu

Vineri 28.04.2017, de la ora 19.00-21.00, la Mangalia la sala „Callatis” de la Casa Tineretului, se va desfăşura Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Kung-Fu. La această Adunare Generală vor participa reprezentanţii cluburilor sportive membre
            Asociaţia Română de Kung-Fu este o asociaţie sportivă naţională, cu personalitate juridică, înfiinţată în anul 2009, pentru a contribui la dezvoltarea Kung-Fu în România. Asociaţia este formată din 12 cluburi sportive fondatoare şi alte 15 care au aderat ulterior. La Adunarea Generală au drept de vot delegaţii oficiali ai cluburilor sportive membre.
            A.R.K. în parteneriat cu Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact a contribuit la organizarea campionatelor naţionale şi a cupelor de Kung-Fu, a sprijinit sportivii, antrenorii şi arbitrii din loturile naţionale, pentru participarea la campionatele internaţionale.
            Tot în cadrul A.R.K. au fost organizate cursuri de pregătire pentru sportivi, instructori, antrenori şi arbitrii, au fost invitaţi antrenori din ţară şi din străinătate pentru a conduce aceste cursuri şi stagii tehnice.
            Ordinea de zi a adunării este următoarea:
            1.Raportul de activitate.
            2.Proiect pentru dezvoltarea Kung-Fu-ului în România.
            3.Progamul de activităţi pentru anul 2017.
            4.Diverse.



Parfumuri susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Vama Veche

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Vama Veche au depistat un cetăţean român care a încercat să introducă ilegal în țară peste 300 flacoane parfum, ce purtau însemnele unei mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

În data de 27.04.2017, în jurul orei 06.00, acționând în baza unei informaţii, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, județul Constanța, au efectuat controlul specific, pe sensul de intrare în ţară, pasagerilor dintr-un autocar ce efectua curse pe ruta Turcia – România.

Astfel, lucrătorii noștri au descoperit ascunse în bagajul personal al cetăţeanul român V.E., în vârstă de 55 de ani, cu domiciliul în municipiul Constanţa, 315 flacoane parfum, ce purtau însemnele unei mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

Persoana în cauză a declarat că a achiziţionat parfumurile din Turcia contra sumei de 450 dolari, cu scopul de a le comercializa în România, fără a deține documente de provenienţă pentru bunurile transportate.

Produsele, în valoare de aproximativ 4.800 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.




Programul casieriilor RAJA în ziua de luni, 1 Mai 2017

 

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că luni, 01 mai 2017, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/924 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru în această perioadă este cel al casierilor RAJA. Astfel, abonaţii interesaţi să-şi achite facturile la apă potabilă şi canalizare în aceste zile trebuie să ştie că luni, 01 mai 2017, toate casieriile vor fi închise. Începând de marți, 02 aprilie 2017, casieriile își vor relua programul normal de lucru.




1 Mai Tuning Fest, la Mangalia 

Municipiul Mangalia va găzdui, în perioada 29 aprilie – 1 mai, festivalul auto „1 Mai Tunning Fest Mangalia 2017”. Evenimentul va avea loc în parcarea din Portul Turistic din localitate și va încânta publicul cu o expoziție de tuning auto și moto, concurs car audio, demonstrații de drift și burnout, precum și diferite tombole și concursuri pentru participanți și spectatori. Festivalul va începe sâmbătă cu o paradă a mașinilor și motocicletelor participante, care va avea startul în Portul Turistic, la orele 11:00. Manifestările vor fi deschise de sâmbătă până duminică, între orele 10:00-23:00, iar luni, între orele 10:00 – 16:00. Premierea câștigătorilor va avea loc în cursul zilei de luni, 1 mai, începând cu orele 13:00. În cadrul competiției vor fi jurizate următoarele categorii: Best Car Of The Show, Best Import Exterior, Best Custom Exterior, Best Autohtona, Best Interior, Best Rims, Best Oldtimer, Best Youngtimer, Best Club Display, Best Rat Look, Best AirRide, Best Static fitment, Best AirRide fitment, Best Airbrush, Best Paint, Best DemoCar, Best OEM++, Best Engine, Best Trunk setup, Best JDM, Best Engine Bay, Best Exotic. De asemenea, va exista o categorie specială pentru mărcile VW și BMW. În cadrul expoziției de tuning auto-moto, pasionații de tuning auto, cluburi sportive și firme de tuning din toată țara își vor prezenta mașinile modificate. În această categorie de expozanți se înscriu mașinile cu modificări la exterior, la interior, la partea mecanică sau la toate acestea. La Campionatul Național de Car Audio vor fi prezentate mașini cu investiții ce depășesc 25.000 EUR doar în sistemul de sunet, capabile de performanțe audio extreme. Devenit deja un festival cu tradiție, “1 Mai Tunning Fest” reunește în fiecare an cele mai interesante proiecte de tuning și car audio, iar firme din domeniul auto/tuning vor avea, la rândul lor, mai multe standuri de prezentare.




Cu bani europeni, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța va fi modernizată

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța se numara printre cele 35 de unitati medicale din tara selectate in vederea finantarii prin Programul Operational Regional – fonduri externe nerambursabile – pentru modernizarea Unitatii de Primiri Urgente. Astazi, in sala ovala a Prefecturii, a avut loc o teleconferinta sustinuta de reprezentantii Ministerului Sanatatii in vederea stabilirii detaliilor necesare demararii procedurilor de accesare a fondurilor nerambursabile pentru modernizarea unitatilor medicale. Este o prioritate pentru noi sa modernizam unitatile sanitare din judet. Bineinteles ca dorim sa extindem si sa modernizam Unitatea Primiri Urgente, iar acum avem ocazia sa beneficiem de finantare nerambursabila. Aceasta unitate este una dintre cele mai solicitate, in tot timpul anului. In timpul sezonului estival s-au inregistrat chiar si 2 milioane de pacienti, atat constanteni cat si turisti, a declarat presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu. Unitatea Primiri Urgente de la Constanta este cea mai solicitata unitate medicala din tara pe timpul sezonului estival, iar ca numar de primiri urgenta ocupa locul II pe tara in extrasezon. Pe timpul verii, numarul de pacienti se majoreaza substantial, fiind vorba de o crestere de pana la 40%. In medie, in lunile de vara, se inregistreaza intre 500 – 550 pacienti pe zi. Cifra record s-a atins pe data de 17 august 2015, cand au fost 607 prezentari pe zi la Serviciul Urgente. Alaturi de presedintele Consiliului Judetean Constanta si managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei, dr. Catalin Grasa, la teleconferinta de astazi, a mai participat si medicul-sef al Unitatii de Primiri Urgente – SMURD, Rodica Tudoran.

 




La ședința de astăzi, liberalul Dumitru Filip a încercat, fără succes, să vopsească imaginea funcționarilor prinși cu mâța-n sac de Camera de Conturi!

Consilierii locali din Mangalia au participat, astăzi, la o ședință de de îndată, chemați fiind să aprobe – a treia sau chiar a patra oară – desființarea Serviciului Public de Asistență Socială și al Serviciului Public Administrarea Domeniului Public și Privat. În plus, alesul PNL Dumitru Filip și-a asumat, nici mai mult nici mai puțin, inițierea unui proiect de hotărâre privind măsurile ce se impun a fi luate în vederea realizării obiectivelor dispuse de Camera de Conturi a județului Constanța vizavi de o serie de nereguli privind cheltuirea banului public de către funcționarii publici sau de către cei care au beneficiat, din plin, de fonduri substanțiale – și nemeritate, potrivit auditorilor constănțeni – din taxele și impozitele mangalioților. Potrivit inițiatorului, Dumitru Filip, consilierii ar fi trebuit să fie de acord să nu „se constituie parte civilă și nici să calculeze vreun prejudiciu în dauna autorităților și instituțiilor publice locale”. Cu alte cuvinte, în timp ce auditorii Camerei de Conturi au spus că s-au creat prejudicii consistente în bugetul local, de ordinul sutelor de mii de lei, aleșii ar fi trebuit să nu se îndrepte, în mod legal, împotriva spoliatorilor bugetului local.

Nemulțumirea consilierilor opozanți actualei administrații a fost stârnită, pe lângă absurdul conținutului, de faptul că hotărârea, plină de articole de lege și de trimiteri la o serie de proiecte mai vechi, le-a fost înmânat chiar în timpul ședinței de consiliu, fără a avea posibilitatea de a se edifica la ce trimiteri legale făcea referire Dumitru Filip!

“Asta este o porcărie, voi merge cu voi la toate forurile legale din lume, nu se poate să vă bateți joc așa de cetățenii orașului“, a declarat Nicolae Moroianu, consilier local.

Trebuie menționat faptul că alesul local a scăpat, deocamdată, de un atare demers, întrucât proiectul lui Dumitru Filip a picat la vot, majoritatea confortabilă de zece consilieri pe care administrația locală o avea în Consiliu fiind ruptă de abținerea prof. Ghiulserin Sali. Rezultatul a fost unul neașteptat pentru cei din sală, unii dintre aceștia fiind beneficiari direcți ai inițiativei consilierului PNL. Unul dintre aceștia, Dorinel Colgiu, a fost dat drept exemplu ca beneficiar al unui contract deloc de neglijat – circa 3 miliarde de lei vechi, după cum a afirmat consilierul Menabit Ozghiun.  Legat de contractul cu pricina, Camera de Conturi Constanța a spus, negru pe alb, că sumele încasate nu se justificau! Este vorba despre un contract încheiat cu Primăria Mangalia pentru servicii de consultanță și comunicare.

În timp ce ”avocații” au fost puși în așteptare, serviciile publice s-au desființat cu votul a 10 aleși!

Un alt proiect care nu a trecut de girul consilierilor locali a fost cel al modificării HCL 259 din 2014, privind aprobarea achiziționării serviciilor juridice de consultanță, mai bine  spus ceea ce, déjà, la nivel de Mangalia, a devenit consacrat drept “contractele cu avocații” și care, pentru anul acesta, înainte de orice rectificare bugetară, s-au alocat 2.500.000 de lei. Administrația locală ar fi dorit o modificare în propria favoare, mai précis mandatarea primarului să semneze și în numele Consiliului Local, și în cel al Comisiei Locale de Fond Funciar, al direcțiilor și serviciilor subordonate CL a tuturor actelor procedurale, dar și contractele de asistență juridică sau alte contracte de prestări servicii încheiate cu avocați sau alți specialiști.

“Această hotărâre este ilegală, Ordonanța nr. 96, cunoscută ca și Ordonanța lui Ponta interzice primăriilor să angajeze asistență juridică fără acordul consilierilor locali. Ce vreți să faceți dumneavoastră aici este exact la 180 de grade cu litera legii“, a spus Leonard Tănase, ales al Consiliului Local Mangalia. Proiectul a căzut la votul consilierilor.

În schimb, cel mai fierbinte document supus aprobării aleșilor, cel al desființării ADPP și SPAS și transformării lor în direcții subordonate primăriei, a trecut, surprinzător, cu zece voturi ”pentru” și șase ”împotrivă”. Asta deși, anexat acestui proiect figurează câteva zeci de pagini de inventar al domeniului public al urbei, deci, potrivit legii – extrem de interpretabilă din partea executivului – ar fi fost nevoie de 13 voturi pentru a putea trece acest acte legislativ. Mai mult, angajații primăriei prezenți la ședință s-au “jurat” că niciun angajat nu va fi dat afară, ci aceștia vor trece pe posturi similare – contractuale – în cadrul primăriei. Secretarul primăriei, Andreea Cabuz, a declarat, însă, ci nu există niciun conflict din punct de vedere legal, că Legea 215 nu este încălcată și că, în ceea ce o privește, își dă avizul de legalitate.




58,79% dintre candidații constănțeni au promovat examenul național de definitivare în învățământ

Joi, 20 aprilie 2017 s-a desfășurat proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2017. La nivelul județului Constanța au participat 165 de candidați înscriși la 29 de discipline.

 

Proba scrisă a conținut itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării/didacticii acesteia. În comparație cu anul trecut, nivelul de competență didactică a fost evaluat și prin portofoliul profesional, constituit conform precizărilor metodologice corespunzătoare funcţiei didactice ocupate.

 

Lucrările scrise au fost evaluate în 5 centre organizate la nivel naţional. Nota minimă de promovare a examenului a fost 8.

 

Cadrele didactice care au promovat examenul au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, precum și posibilitatea de a urma o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

 

Conform calendarului, astăzi, 25 aprilie 2017, au fost afișate rezultatele examenului național de definitivare în învățământ.

 

La nivelul județului Constanța situația este următoarea:

  • din cei 165 de candidați participanți:
    • 97 candidați promovați- 58,79%;
    • 67 candidați respinși- 40,61%;
    • 1 lucrare anulată în centrul de evaluare- 0,60%.

 

Au existat 2 medii finale de 10, obținute de un candidat ocupant al unui post de limbă turcă și un ocupant al unui post de educatoare/ institutor pentru învățământ preșcolar/ profesor pentru învățământ preșcolar.

 

Contestaţiile vor fi depuse în centrul de examen – Liceul Teoretic Traian Constanța, conform calendarului național, în zilele de 25 aprilie, până la ora 20.00 şi 26 aprilie, în intervalul orar 9.00- 14.00.

 

Rezultatele finale se vor afişa la centrul de examen – Liceul Teoretic Traian Constanța şi pe site-ul examenului (definitivat.edu.ro) duminică, 30 aprilie.




Food Truck Festival On Tour – First Escape: Mini vacanță cu gust de #streetfood (Mamaia Nord și Vama Veche)

17457651_416792225341812_9004204674729766507_nPrima evadare la mare de anul acesta va avea aromă de #streetfood de la cele mai bune food trucks si van-uri din Romania. Am gasit formula magică pentru un weekend prelungit: mare, soare și mâncare! Între 28 aprilie și 1 mai, mergem where the fun happens: Mamaia Nord și Vama Veche (în parcarea din spatele clubului Expirat).

După ce bei cele mai strong băuturi, poftești la cele mai delicioase preparate, așa că aducem laolaltă peste 10 bucătării internaționale în mai bine de 20 food trucks, din care să-ți satisfaci orice poftă.

 

Participanții care îți vor pregăti cele mai gustoase mâncăruri și deserturi și băuturi sunt:

Arrosticini/ Betty Ice/ Big John/ Birria / Burger Van/ Camionetta/ Camionul cu Inghetata / Caru Cu Cafea/ Crepes Charmees/ Delicii Pe Roti/ Elemózsia Food Truck/ Gourmet Street Food/ Jernoiu BBQ/ La Finca Alioli Van/ Meat Busters/ Moritz Eis Romania/ Nori Yakitori/ Republika Pleskavica/ Rolls/  Switchmorn/  Say Cheese! by Carrefour / Za German – WurstWagen si multi altii.