Adolescent de 16 ani, mort în accident rutier. Tânărul a condus fără carnet
La data de 31 octombrie a.c., în jurul orei 07.00, un minor, de 16 ani, din Mangalia, a condus un autoturism pe aleea de acces către o fermă din apropierea municipiului Mangalia unde, ar fi pierdut controlul volanului, colizionând cu un stâlp de pe marginea drumului.
În 72 de ore, au ajuns la UPU Constanţa peste 1.000 de pacienţi
1.024 pacienți au fost înregistrați în weekend la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Dintre aceștia, 272 au fost internați în spital. Cele mai multe cazuri, peste 850, au fost repartizate pe COD VERDE, în vreme ce cazurile al căror risc vital a fost evaluat ca fiind imediat, cât şi cele pentru care exista un risc de agravare rapidă au fost repartizate pe codurile ROȘU și GALBEN (20- cod roșu și 121- cod galben). Cei mai mulți pacienți au fost internați la Pediatrie-60, Obstetrică-Ginecologie – 52, Medicină Internă 1 și 2 – 33, Cardiologie -26 și Neurologie -19.
Pe categorie de vârstă, prezența a fost crescută în rândul copiilor dar și adulților cu vârsta > 65 ani (251 pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani și 152 > 65 ani). În același interval, la UPU au fost aduși 44 pacienți cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 luni și 5 nou născuți cu vârsta cuprinsă între 0-30 zile.
UN AN ÎMPREUNĂ…ȘI NUMĂRĂTOAREA CONTINUĂ
Biblioteca ”Iulia Andreea Movilă” din Moșneni a împlinit un an, perioadă în care copiii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Moșneni (structură a Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc” 23 August) au petrecut vineri de vineri ore plăcute în micuța sală. Evenimentul a fost sărbătorit cu pizza, jocuri și vizionarea unui film.
Amintim că pe 27 octombrie 2016, în prezența autorităților locale, a părinților, a elevilor și cadrelor didactice avea loc festivitatea de inaugurare a Bibliotecii ”Iulia Andreea Movilă”, rezultat al proiectului ”Cartea sufletului meu” inițiat în anul 2014 de prof. Iacob Magdalena. Grație colaborării cu Asociația Umanitară ”Iulia Andreea Movilă” din Pecineaga, copiii satului Moșneni au beneficiat de activități deosebite, derulate în fiecare vineri cu voluntarii asociației: lecturi interactive, jocuri de societate, jocuri didactice, vizionare de filme, dezbateri pe teme precum ”Școala viitorului”, ”Cariera de elev”, ”Ce voi fi peste 10 ani”, evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau a celor pascale ori de Ziua Copilului și multe altele.
Cei mai activi copii au fost premiați la finalul unui an de activitate cu tablete, stilouri, biciclete, jucării și jocuri, cărți sau chiar excursii la Amsterdam (Menis Serhan). Multe dintre activitățile bibliotecii au fost organizate la sugestia copiilor și cu ajutorul lor, dovadă că pot fi implicați activ în actul educației.
Biblioteca continuă să ofere un program deosebit copiilor și tinerilor satului și în acest an. Mulțumim voluntarilor asociației și conducerii acesteia pentru menținerea colaborării și îi invităm alături de noi pe toți cei dorici să se implice, spre binele copiilor, tinerilor și al întregii comunități.
Deja exemplul este luat de Biblioteca ”Dora Alina Romanescu” din Dulcești, unde activează ca voluntar doamna Grozavu Emilia. Urmează cât de curând biblioteca din 23 August.
Precizăm că toate aceste biblioteci școlare funcționează în grădinițele din localitățile amintite, unde erau spații excedentare și sunt deschise tinerilor și copiilor din comunitate, chiar dacă aceștia nu frecventează instituțiile de învățământ din comună.
Treptat, proiectul ”Cartea sufletului tău” își atinge scopul final: deschiderea centrelor de informare și cultură pentru comunitate, prin intermediul cărora să se fundamenteze relația școală-comunitate în beneficiul elevilor (relația de încredere între părinți și cadrele didactice ar duce la stabilirea unui parcurs educațional individualizat pentru fiecare copil, demers bazat pe cunoașterea aprofundată a personalității, abilităților și competențelor acestuia).
”Mai sunt multe de făcut (realizarea unui cabinet de psihologie și pedagogie specială, digitalizarea bibliotecilor etc), dar ÎMPREUNĂ suntem convinși că ne vom îndeplini menirea de DASCĂLI ai acestei comunități”, a declarat inițiatorul proiectului, prof. Iacob Magdalena.
A început furnizarea căldurii! Directorul Goldterm Mangalia: „Asociaţiile cu datorii nu vor beneficia de agent termic!”
De astăzi, Goldterm Mangalia a demarat furnizarea agentului termic, întrucât temperaturile de afară au scăzut mult în ultimele nopţi. Beneficiază de căldură, deja, asociaţiile de proprietari care nu înregistrează datorii la utilităţi, instituţiile de învăţământ, spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, locaşurile de cult, dar şi clădirile primăriei. Potrivit directorului general al Goldterm Mangalia, Dan Georgescu, sezonul rece de anul acesta găseşte populaţia şi agenţii economici cu datorii mult mai mici faţă de anii trecuţi. 12 asociaţii din localitate, ce cumulează un total de 156.000 de lei datorii, nu vor primi, deocamdată, agent termic. “Populaţia a înţeles că trebuie să achite datoriile către utilităţi, iar cei care încă mai au debite de peste 1.000 de lei la încălzire, sunt rugaţi să plătească, pentru că nu le va fi furnizată căldură”, spune directorul Goldterm Mangalia.
Asociaţiile cu cele mai mari debite sunt: AP 51, AP 61, AP 67, AP 69, AP 71, AP 110, AP 126, AP 129, AP 131, AP 133. Datoriile populaţiei către Goldterm Mangalia sunt de 155.798 lei, cele ale PFA-urilor – 10.620 lei, iar cele ale societăţilor comerciale – 4.000 de lei.
La ora actuală preţul de producţie al gigacaloriei, la Mangalia, este de 408,86 lei, iar cel către populaţie 191,93 lei. Săptămânile următoare va demara un proiect finanţat în cotă de 70% de Ministerul Dezvoltării (prin Programul “Termoficare, Căldură, Confort”) şi cofinanţat de către primărie cu 30%, prin care vor fi create patru “insule” de co-generare. Prima dintre acestea, spune conducerea Goldterm, va fi finalizată, cel mai probabil, la 31 decembrie 2017 şi vizează Centrala Termică nr. 9, alături de o interconectare a CT 7 şi CT 10. Directorul Goldterm, Dan Georgescu, preconizează că, o dată finalizat proiectul, circa 40% din căldura furnizată locuitorilor oraşului ar fi asigurată de acest “motor”, iar preţul gigacaloriei către populaţie va scădea din iarna anului viitor.
O societate în subordinea Consiliului Local va prelua gestionarea banilor încasaţi de la populaţie
Un alt proiect al Golterm Mangalia vizează înfiinţarea unei societăţi comerciale, aflată în subordinea Consiliului Local, ca se ocupa, în mod direct, de gestionarea fondurilor pentru utilităţi: “Noua societate se va ocupa, în mod direct, de administrarea asociaţiilor de proprietari. Decizia înfiinţării sale am luat-o în urma nenumăratelor sesizări şi plângeri venite din partea cetăţenilor, nemulţumiţi de felul în care li se gestionează banii, care ajungeau extrem de greu conturile furnizorilor. Am avut cazuri în care bun-platnicii achitau şi de două ori aceste utilităţi”, ne-a declarat Dan Georgescu, directorul general Goldterm Mangalia.
Nu în ultimul rând, tot la nivelul societăţii furnizoare de agent termic s-a luat decizia sprijinirii familiilor care nu beneficiază de agent termic de a se rebranşa în sistemul centralizat de căldură. În acest sens, va fi iniţiat, în cel mai scurt timp, un proiect prin care, pe cheltuiala societăţii, vor fi instalate coloanele de căldură pe casa scării, primăria urmând să suporte finanţarea gigacalorimetrelor de la intrarea în apartamente. Cetăţenii nu vor mai trebui, astfel, decât să suporte cheltuielile pentru instalaţiile interioare. Mai mult, pentru categoriile sociale defavorizate şi pentru pensionarii cu venituri mici, va exista o propunere către Consiliul Local de susţinere financiară.
Întâlniri pe tema activităţilor specifice Punctelor Gastronomice Locale
Primăria municipiului Mangalia informează cetăţenii de pe raza localităţii că Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, organizează, în perioada 25 octombrie – 30 noiembrie, a.c., întâlniri cu persoanele interesate de desfăşurarea activităţilor specifice Punctelor Gastronomice Locale. Reprezentanţii instituţiei, mai precizează că, evenimentul a fost organizat ca urmare a cerinţelor crescânde în ţara noastră pentru unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonei. În cadrul acestor întâlniri, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa vor furniza, atât informaţii despre activităţile ce se pot desfăşura în Punctele Gastronomice Locale, cât şi despre modul de înfiinţare al acestora şi normele sanitar-veterinare care trebuie îndeplinite. Sesiunile de informare vor avea loc la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, în sala Amfiteatru, parter, în zilele de 1 noiembrie, 8 noiembrie, 15 noiembrie, 22 noiembrie şi 29 noiembrie.
Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, cei interesaţi pot suna la numărul de telefon: 0241.682.417.
Astăzi, îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximilian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Român. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. A fost botezat în taină, părinţii săi temându-se de ceea ce ar fi putut păţi atât ei, cât şi copilul în acea perioadă în care păgânii persecutau creştinii. Acesta a fost învăţat despre Dumnezeu şi creştinism într-o cameră ascunsă a palatului lor.
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârsesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Sâmedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi iar tinerii să se căsătorească.
Conform tradiţiei, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădină cenuşă şi cărbuni.
Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.
De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce.
Conform tradiţiei, Sanmedru era considerat patronul păstorilor care adaugă în cadrul superstiţiilor un străvechi obicei care în regiunea Moldovei se practică şi în zilele noastre. Pentru a putea vedea cum va fi iarnă care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aprigă.
O altă datină prin care oamenii obişnuiau să vadă cum va fi vremea era mersul oilor în dimineaţă de Sfântul Dumitru. Dacă se va trezi prima oară o oaie albă şi va merge spre sud iarnă va fi una grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi uşoară.
De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir se întâlnesc foarte multe obiceiuri frumoase şi în alte regiuni ale ţării de 26 octombrie. De exemplu, în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri şi primejdii. Oamenii de la ţară obişnuiau să respecte aceste superstiţii cu stricteţe pentru a-şi proteja animalele de lupi.
Tot astăzi, se taie şi coamă cailor tineri pentru că această să crească frumoasă. Totuşi, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptănul. În caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii.
Un recidivist, reţinut pentru viol asupra unei femei din Mangalia
Urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de viol, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au identificat un tânăr de 27 de ani, din Mangalia, bănuit de comiterea faptei.
Astfel, la data de 22 octombrie a.c., tânărul în cauză ar fi comis fapta asupra unei femei de 49 de ani, pe o stradă din stațiunea Saturn.
Polițiștii constănțeni l-au reținut pe tânăr pe bază de ordonanță, pentru o perioadă de 24 de ore și l-au introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, urmând ca la data de 25 octombrie a.c. să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Firma de protecţie şi pază Protguard angajează
Angajăm pentru localitățile Constanța și Mangalia, personal pentru funcţia de Agent securitate. Transport asigurat din Constanța la locul de muncă.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon: 0241 66 10 59 – Departament Resurse Umane.
Un mangaliot beat, implicat într-un accident rutier
La data de 23 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 49 de ani, din municipiul Mangalia, care a condus un autoturism pe DN 39, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, ulterior fiind implicat într-un accident rutier, soldat cu pagube materiale.
Bărbatul a fost transportat la spital, în vederea recoltării de probe biologice.
Peste 1000 de persoane au ajuns la UPU Constanţa în ultimele trei zile
Numărul total de pacienți sosiți în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța , a depășit în acest weekend 1000.
Astfel, în intervalul 20– 23.10.2017 , ora 08.00, la UPU au fost înregistrați 1058 pacienți, din care 300 au fost internați în spital. Cele mai multe cazuri, peste 900, au fost repartizate pe COD VERDE, în vreme ce pacienții al căror risc vital a fost evaluat ca fiind imediat, cât şi pacienţii pentru care exista un risc de agravare rapidă au fost repartizați pe codurile ROȘU și GALBEN (19- cod roșu și 120- cod galben).
Cei mai mulți pacienți înregistrați la UPU în weekend, au vârste cuprinse între 1 și 16 ani (282) și cei mai puțini între 0 și 30 zile (3).
În urma investigațiilor de specialitate, din cei 1.058 pacienți, 300 au fost spitalizați. Cele mai multe cazuri au fost internate la Pediatrie – 80, Obstetrică-Ginecologie – 50, Cardiologie – 30 și Neurologie- 20 .
Tot în ultimele 72 de ore, 18 pacienți înregistrați la UPU , au fost internați în secția Psihiatrie – Palazu Mare.
Anunţ RAJA: Atenție, presiuni scăzute în mai multe cartiere constănțene!
SC RAJA SA este nevoită să reducă presiunea apei potabile miercuri, 25 octombrie 2017, în intervalul orar 09,00 – 19,00, în mai multe cartiere constănțene, ca urmare a lucrărilor de înlocuire a uneia dintre pompele principale de la nivelul Stației de pompare și tratare Palas din Constanța, dar și pentru montarea a două vane pe conductele de aducțiune de la nivelul surselor Caragea Dermen.
Pe timpul desfășurării lucrărilor consumatorii vor fi deserviți printr-o pompă de rezervă, însă, având în vedere debitul mai mic al acesteia, abonații din zonele I.C Brătianu, Palas, Medeea, CET, Km4-5, Km5, Viile Noi, Constanța Sud, Poarta 6, Energia, Compozitorilor, Coiciu, Inel I și II, zona depozitelor de mărfuri confiscate – Halta Traian, b-dul 1 Mai, Abator, Gară, Obor, Casa de Cultură, dar și cei de pe str. Soveja, perimetrul delimitat de străzile Barbu Ștefănescu Delavrancea și Baba Novac din Constanța, vor avea apă potabilă la robinete cu presiuni scăzute. Consumatorii de la nivelul blocurilor – etajele superioare pot fi afectați de lipsa totală a apei în toată această perioadă.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toţi consumatorii să îşi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada desfășurării lucrărilor.
Goldterm începe furnizarea căldurii!
GOLDTERM MANGALIA va furniza agent termic începând de joi, 26.10.2017, ora 09:00, ca urmare a temperaturilor scăzute înregistrate pe timpul nopții (trei nopți consecutive sub 10 grade).
Asociațiile de locatari cu restanțe nu vor primi căldură până la achitarea debitelor.
Prins pe ATV, fără carnet
La data de 22 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secței 3 Rurală Mangalia, Postul de Poliție Albești, au depistat un bărbat, de 56 de ani, care a condus un ATV, pe strada Mihai Viteazu din localitatea Arsa, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Studiu APC: Acadeaua – bomboana neurotoxică comercializată la locurile de joacă!
O acadea conține până la 8 lingurițe de zahăr!
Atenţie părinţi ! Acadelele favorizează apariţia sindromului ADHD la copii!
Studiul privind impactul consumului de acadele asupra sănătăţii copiilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe părinți să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru copiii lor. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să atragă atenţia autoritatilor, în speță Ministerului Sănătății, cu privire la existenţa pe piaţă a acestui produs, cu un conţinut ridicat de zahăr și de coloranți sintetici, care poate perturba activitatea și atenția copiilor, și care se comercializează în spațiile destinate locurilor de joacă. Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 32 tipuri de acadele, care prin formă şi culoare atrag atenţia copiilor.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Acadeaua, mai bine zis acadelele, reprezintă un simbol drag al copilăriei mai peste tot în lume. Bomboană modestă și vesel colorată, cu forme dintre cele mai atractive pentru copii, aproape întotdeauna fixată pe un bețigaș (de unde și amintirea de „bomboană cu coadă“ sau „bomboană cu mâner“) care ajută copiii mici să experimenteze primele lor manevre nespus de plăcute.
Cum pot fi uitate bucuriile prilejuite de aducerea bomboanelor, a jucăriilor de către părinți ori de către bunici, sau priveliștea plină de culori și arome a unui galantar dintr-un magazin de dulciuri ori, și mai stârnitor de nostalgii, a unui coș cu bunătăți plimbat prin bâlciuri ori chiar adus la poartă de vreun negustor ambulant.
Autorii cu simțul realității scriu că acadelele sau dulciurile de forme asemănătoare se fac de când lumea, reinventându-se periodic, deși sunt și mulți dintre cei care pretind că și acadelele s-au inventat (de către George Smith, 1908) și s-au înregistrat (în 1931) tot în America (cu numele lollipop / Lolly pop – nume al unui celebru cal de curse din acel timp). În țările europene, aceste bomboane se numesc în variate feluri, cu nume drăguțe pentru copiii mici dar și pentru părinții lor (pentru care au conotații extinse, unele cu conotații argotice).
Vorbitorii de engleză denumesc acadeaua lollipop – termen care înseamnă și „plescăit al limbii“ (dar și Lolly, sucker, sticky-pop) adică denumiri cu înțelesuri potrivite celor mici; francezii îi spun sucette sau suçon;vorbitorii de germană o denumesc Dauerlutscher, Lutscher, Lolli (dar și Schlecker – în Austria, Schlotzer – în partea de nord, Schleckstengel – în Elveția), italienii îi spun leca-leca, vorbitorii de spaniolă și de portugheză o denumesc cu un adevărat evantai de termeni: piruleta, pirulito, palidulce, paleta, chupeta, colombina etc., iar chilienii au chiar o denumire pe care a impus-o seria de filme Kojak, adică exact așa – kojak. În Rusia, acadeaua este numită ledeneț, iar bomboanele, în general, confeti. Acadeaua românească este un turcism (akide, akede), preluat din arăbescul aḳῑda. În Turcia modernă, acadeaua este denumită englezește – lollipop. De-a dreptul nostimă este opinia turcilor, care consideră că lolli-pop vine de la expresia „Loli Papa“ cu care țiganii europeni denumeau merele roșii caramelizate vândute pe băț prin bâlciuri.
Trăsăturile tradiționale ale acadelei se referă la formă și dimensiuni, culoare, gust, aromă, consistență. În mai toate situațiile este vorba de dulciuri de dimensiuni mici, pentru o priză de consum, prezentate în forme din cele mai atrăgătoare: păsări, animale mici, insecte, frunze; idei discutabile recente au adăugat elemente antropomorfe – capete de om, păpuși Barbie sau părți anatomice cu conotații pentru cei mari. Coloristic, nu există alte produse care să înglobeze atâtea culori câte se găsesc în sortimentul de acadele! Gustul acadelei a fost dulce – cel pentru care ființa umană are o mare slăbiciune; asta nu înseamnă că nu se consumă cu mare plăcere și acadelele cu gust dulce-sărat (cum se găsesc în partea de nord a Europei – bomboane/acadele cu salmiakki, o sare de amoniu foarte salivantă), ori amărui etc. Nevoia elementară în jurul căreia s-a dezvoltat sortimentul de acadele a constituit-o cerința necesară de glucide a corpului în formare. Beneficiile consumului de acadele au depășit nevoia esențială precizată incluzând un atașament larg și durabil pentru acest produs, fapt care a determinat și folosirea acadelei ca mijloc de rezolvare reală sau închipuită (prin efect placebo) a altor probleme care constituie nevoi particulare ale unor consumatori ori grupuri de consumatori – cum ar fi: nevoia de a slăbi, de a scăpa de fumat, de a potoli o fire supraexcitată ori de scăpa de o tuse rebelă (cu acadele – medicament care conțin uleiuri esențiale, extracte de plante-minune).
La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale.
Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
Ingredientele regăsite în compoziția acestor produse sunt următoarele: zahăr, sirop de glucoză, dextroză, albuș de ou praf, apă, gelatină, amidon din porumb, arome.
Gelatina este o substanță solidă translucidă, incoloră sau ușor gălbuie, fără miros și aproape fără gust, obținută prin fierberea îndelungată a unor țesuturi animale (țesut conjunctiv – piele), țesut osos, cartilagii, îndeosebi de la: porcine, bovine, cabaline și pești; în termeni exacți, gelatina este produsul hidrolizei parțiale a colagenului, proteina tipică din piele și celelalte materii prime menționate. În materie de etichetare, în țările europene este considerată un ingredient și nu un aditiv și nu este indicată printr-un cod E, deși are rezervat codul E441 pe care unele țări ne-europene îl menționeză pe etichetele alimentare ca aditiv de gelifiere.
Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
La 95% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora.
Aromele folosite la prepararea acadelelor vizează, în primul rând, aria fructelor, locale și mai ales exotice; arome noi, neobișnuite se adaugă constant în sortimentul de acadele. Tradițional cu consistență solidă până la dură și cu tușeu lipicios, dar și multe variante cu tușeu moale ori consistență gumoasă (foarte potrivită pentru copii în faza ieșirii și, mai târziu, a schimbării dinților), acadelele au cunoscut dezvoltări și în alte direcții – cu consistență onctuoasă, vâscoasă ori aproape fluidă sau, dimpotrivă, crocantă (tip „krantz“) acoperind astfel o gamă largă de gusturi din cele mai neconvenționale.
2. Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale.
Apariția zahărului pe scară largă în consum a făcut ca producerea acadelei să cunoască o adevărată revoluție: proprietatea zahărului de a se înmuia devenind o masă foarte plastică și ușor de modelat în condiții nepretențioase, cu o mare capacitate de combinare cu variate substanțe care pot îmbunătăți toată gama de caracteristici senzoriale fiind esențială pentru succesul acadelei. Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de acadele analizate variază între 12 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 71 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 320 kcal și 380 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Efectele zahărului în alimentația copiilor:
Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
Obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametri normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.).
3. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
În cele 32 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, acid malic, tartrazină, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid lactic, beta caroten, briliant blue, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumină, carmin, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, dioxid de titan, roșu sfeclă, cărbune vegetal, pectină, clorofilă, gelatină, lactatul de sodiu, citrat de sodiu, lecitină din soia, roșu allura și sunset yellow.
E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.
E102 – tartrazină, colorant sintetic. A fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.
E110 – sunset yellow este un colorant portocaliu care poate da reacții alergice (urticarie, rinită), reacții anafilactice, modificări cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate. A fost interzis în Norvegia și Finlanda. Copii nu trebuie să consume alimente care conțin acest colorant.
E120 – carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.
E129 – roșu allura este un colorant roșu care poate da reacții alergice. Nu este recomandat ca persoanele care suferă de astm să consume alimente care conțin acest colorant. A fost interzis în Japonia, Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria și Norvegia.
E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.
E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.
E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Oncologie, cel obținut prin sinteză chimică poate provoca cancer de plămâni, fiind responsabil și de creșterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.
E163 – antocianina, colorant roșu, albastru sau violet care se obține prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.
E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemul imunitar a suferit modificări (negative) în urma administrării de E171. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
E270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conțin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.
E322 – lecitină din soia. În general, este sigur. Totuși, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului. Lecitina de soia se obține din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rășinilor și gumelor). Este un deșeu care conține solvenți și pesticide și poate avea o consistență fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se folosește ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută și la conservarea alimentelor mărindu-le termenul de valabilitate pe raft.
E330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.
“Acadelele nu au ce căuta în alimentaţia copiilor noştri deoarece sunt nocive şi lipsite de nutrienţi, dar şi bogate în calorii goale. O acadea este un amestec de E-uri precum E120 (carmin) care poate produce urticarie şi alergii sau E171 (dioxidul de titan) care este absorbit de organism și poate fi găsit în sânge și la nivelul ficatului, splinei și plămânilor aşa cum au demonstrat studiile efectuate pe rozătoare. În alte studii realizate au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor și sistemului cardiovascular, creșteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului și splinei. E133 (albastru briliant) este un colorant sintetic obţinut din produse petroliere şi este, în general, folosit împreună cu alţi coloranţi pentru a obţine culoarea dorită de procesator. Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii. Albastru briliant poate produce şi reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice şi este considerat, de mulţi oameni de ştiinţă, ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit în combinaţie cu alţi coloranţi. Pe lângă aceste aspecte, o parte dintre E-uri alterează flora microbiană şi imunitatea consumatorului. O acadea conţine, pe lângă numeroşi E-uri, 96g zahăr pe 100g produs, adică o acadea de 12g conţine circa 10g de zahăr. În alimentaţia sănătoasă, carbohidraţii rafinaţi nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor zilnice, ceea ce înseamnă că la un copil de 4 ani cu un necesar caloric zilnic de 1300, aproximativ 130 calorii (10g de zahăr = 40 kcal), însă vorbim doar de zahărul dintr-o acadea. În concluzie, acadeaua este un produs lipsit de nutrienţi şi bogat în calorii goale. Evitaţi să copiilor dvs. astfel de produse.” Marie Vrânceanu – Nutriţionist specializat în nutrigenomică.
„Cancerul, obezitatea şi ADHD-ul, sunt doar câteva dintre bolile care afectează copiii României. Coloranţii alimentari şi zahărul în exces din produsele alimentare sunt printre factorii principali ai acestor afecţiuni medicale. Spaţiile cu destinaţie loc de joacă pentru copii sunt pline cu dulciuri neurotoxice, de la diferite sortimente de sucuri, jeleuri, până la acadele. Se vinde orice şi oriunde, fără ca vreo instituţie a statului, în speţă Ministerul Sănătăţii, să fie interesată de consecinţele nefaste ale acestor produse asupra sănătăţii copiilor. Aceasta nepăsare a statului român se regăseşte statistic astfel: 400 de copii mor anual de cancer, 500 de copii sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer, unul din patru copii este obez, unul din 3 copii este supraponderal, iar unul din 7 copii suferă de ADHD.” Conf. univ. dr.
Costel Stanciu, președinte APC.
AJOFM Constanţa organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Bursa locurilor de muncă va avea loc pe 20 octombrie ac, în Campusul Universităţii „Ovidius” Constanța, începând cu ora 10.00.
Organizatorii și-au propus intermedierea unui dialog între agenţii economici interesaţi de forţă de muncă şi persoanele aflate în căutarea unui job.
Deocamdată, şi-au anunțat participarea 14 agenţi economici, care oferă peste 740 de locuri de muncă, dintre care 12 pentru absolvenţii de studii superioare.
Directorul SC Polaris M Holding Mangalia, Florin Jianu: „Ne dau mare bătaie de cap gunoaiele neorganizate şi restanţele uriaşe ale asociaţiilor de proprietari!”
De multe ori, cetăţenii se declară nemulţumiţi în privinţa curăţeniei din oraş şi staţiuni, omiţând faptul că munţii de deşeuri menajere şi resturile provenite de la materialele de construcţii, ce acoperă zone întinse din municipiu, apar din cauza nepăsării propriilor semeni. Deoarece le este mai comod şi din dorinţa de a evita încheierea de contracte cu Polaris, oamenii „decorează” fără jenă, majoritatea cartierelor, astfel că de multe ori ghenele special amenajate rămân goale. La fel se întâmplă şi în cartierele de blocuri, unde unii locatari nu se deranjează să arunce sacii cu gunoi în ghene, ci alături, iar exemplul acestora este urmat apoi de alte zeci de persoane.
Despre aspectele care îngreunează activitatea societăţii de salubrizare Polaris, am discutat cu directorul punctului de lucru Mangalia, Florin Jianu care ne-a prezentat şi câteva soluţii pentru a avea un oraş curat.
- Câţi angajaţi, câte maşini şi o medie a cantităţii reziduurilor colectate, transportate şi depozitate zilnic?
- Polaris M. Holding are, în prezent, peste 100 de angajaţi la punctul de lucru Mangalia, număr care variază destul de mult în funcţie de perioada din an, spre exemplu, de la începutul lunii aprilie, când încep pregătirile pentru sezonul estival şi până la începutul lunii mai, numărul de angajaţi ajunge aproape de 200 şi rămâne aşa până la începutul sau chiar jumătatea lunii octombrie.
Această activitate de colectare, transport şi depozitare a reziduurilor nepericuloase de pe raza Municipiului Mangalia şi a staţiunilor aferente, se face cu 14 utilaje (autocompactoare de 18mc/14mc/6mc, trakkere, graifer, abrollkipper, automătură şi autoutilitare), media zilnică a cantităţii colectate, transportate şi depozitate fiind de 90 tone.
- Dacă şi cum vă pregătiţi pentru sezonul rece?
- Sezonul rece ne va găsi pregatiţi şi în acest an, avem, deja, un stoc de material antiderapant (amestec nisip cu sare) de 700 tone şi 20 de tone de sare pură (pentru trotuare).
În ceea ce priveşte utilajele pentru deszăpezire şi combatere mecanizată a poleiului pe carosabil, societatea Polaris dispune de 8 utilaje cu lamă din care 3 sunt şi împrăştietoare de material antiderapand (sărăriţe), de diferite capacităţi, pentru a putea avea acces pe toate străzile şi străduţele şi graifer (pentru crearea depozitelor de material antiderapant în oraş, uşor accesibile oamenilor din teren, încărcarea sărăriţelor dar şi intervenţia în cazul crengilor căzute). În funcţie de necesitate, noi
ne-am asigurat că putem suplimenta numărul de utilaje (ca şi în anii anteriori), având la dispoziţie 7 buldoexcavatoare, 1 wola, 1 telelift Merlo multifuncţional (cupă şi/sau nacelă), şi 3 autobasculante.
Pentru trotuare şi alei ce nu permit sub nicio formă accesul împrăştietoarelor de material antiderapant menţionate în prealabil, am pregătit pe lângă forţă de muncă umană (45-60 de oameni dotaţi cu lopeţi şi razuri pentru spart gheaţă şi „alimentaţi”cu material antiderapant), utilaje şi utilitare mici, cum ar fi: tractoraş cu lamă şi sărăriţă, 2 ATV-uri cu lame şi sărăriţe, bobcat cu lamă şi mini buldoexcavator cu cupă.
De asemenea, aş dori să mai fac câteva precizări: Ca urmare a discuţiilor purtate cu Primăria Mangalia, aşa cum este şi normal/logic, există o prioritizare a zonelor, în sensul că primele străzi pe care trimitem utilajele sunt cele care duc la spital, şcoli, pompieri, poliţie, traseul microbuzelor, bulevarde mari, străzi circulate intens etc.), a se înţelege corect, acestea sunt zonele cu care începem, dar de acţionat se acţionează şi pe ultima stradă sau străduţă, chiar şi neasfaltată. Dincolo de latura sau spiritul nostru critic, aş dori să informez cetăţenii ca în anumite situaţii, când văd un utilaj circulând cu lama ridicată, NU ÎNSEAMNA CĂ SE PLIMBĂ, acel utilaj poate fi chemat la o urgenţă (am avut cazuri când oamenii ne-au rugat să-i ajutăm, disperaţi, că au rămas împotmoliţi sau căzuţi în şanţ în afara oraşului, venind dinspre Albeşti, ar trebui să îi lăsăm acolo?!), utilajele pot merge cu lama ridicată dacă se întorc către baza auto pentru a fi reîncărcate cu material antiderapant (este normal să meargă cu lama ridicată dacă traseul către baza este pe o stradă unde în urmă cu câteva minute sau ore a fost împrăştiat material antiderapant), sau pot merge la alimentat cu combustibil. Zicala „cu natura nu te pui” este foarte adevarată, anul trecut am avut parte de o experienţă foarte urâtă, de un fenomen rar numit „freezing rain” (ploaie îngheţată), după ce acoperisem peste 85% din străzi cu material antiderapant, a avut loc această ploaie care la contactul cu solul a îngheţat instant, creând o pojghiţă de gheaţă peste materialul antiderapant, explic acest lucru pentru ca oamenii să înţeleagă că acest proces de deszăpezire şi combatere mecanizată a poleiului nu ţine doar de bunăvoinţa şi seriozitatea noastră, de care vă asigur, ţine şi de condiţiile meteo.
- Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi în oraş şi staţiuni?
- Una din cele mai mari probleme este inconştienţa şi nepăsarea UNORA dintre cetăţenii oraşului. Ştiu că este foarte probabil să supăr cu această afirmaţie, dar aş vrea să conştietizăm împreună că, acolo unde vedem reziduuri împrăştiate (indiferent că discutăm de spaţii verzi, trotuare, alei, parcuri sau în jurul ghenelor şi platformelor subterane de deşeuri), este vorba despre ceea ce lasă unii dintre noi în urma lor. Refuz să cred că vine cineva din localităţile învecinate să spargă seminţe şi să bea bere/suc pe aleea de lângă blocul X, lăsând în urmă să doze aruncate pe jos, covor de coji de seminţe, bere vărsată care pătează asfaltul, chiştoace etc.
Ceea ce doresc să spun este că, dacă vrem un oraş curat în permanenţă, trebuie să ne purtăm şi noi ca atare.
O altă mare problemă pe care o avem, este cea legată de plata facturilor de gunoi, existând încă asociaţii de proprietari care nu au înţeles că a beneficia de un serviciu presupune şi anumite costuri, exact aşa cum se întâmplă cu abonamentul de cablu TV, cu apă, termoficarea sau alte servicii de utilitate.
Ceea ce este şi mai grav, este faptul că oamenii, proprietarii de apartamente, achită administratorilor/preşedinţilor de asociaţie întreagă factură lunară de întreţinere, iar aceştia împart banii după bunul plac, dacă şi cum îi împart hotărând dumnealor. Astfel, omul de bună credinţă, care şi-a plătit factura de întreţinere (fiind inclus şi serviciul de ridicare a gunoiului) consideră că s-a achitat de datorii şi îl lasă pe administrator să împartă banii după bunul plac, lucru care ne aduce în situaţia de astăzi, cu asociaţii ce au datorii de ani de zile. Din păcate, în viitorul apropiat, vom fi obligaţi să reluăm procedura de sistare a colectării reziduurilor menajere de la ghenele şi platformele îngropate, ce deservesc asociaţiile cu datorii încă foarte mari.
- Există deşeuri neorganizate şi în ce zone predomină?
- Da, există! Din păcate, aceste depozite neorganizate sunt create tot de unii cetăţeni ai oraşului. Sunt două tipuri de „producători” ai acestor depozite neorganizate, cetăţenii care locuiesc la case sau blocuri şi aruncă alte deşeuri decât cele menajere de obicei (crengi, frunze, gunoi de grajd, reziduuri inerte provenite din renovări/demolări/construcţii etc.) şi agenţi economici care preferă să-şi care şi arunce reziduurile menajere şi inerte în diverse locuri total neadecvate, cum ar fi în pădure sau pe câmp, pentru a nu-şi asuma ca şi cost colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor produse.
În Mangalia, din păcate, aceste situaţii sunt întâlnite destul de des în intersecţiile străzilor din cartierul Colonişti (de exemplu: intersecţia străzilor General Dragalina cu Horia, Cloşca şi Crişan, efectiv pe stradă în zona Sălii de sport de lângă Şcoala nr.1, la ieşirile din oraş etc.) şi chiar lângă ghenele şi platformele de gunoi (care nu au ca scop depozitarea reziduurilor inerte), unde oamenii consideră că este normal să-şi depună molozul.
De precizat ar fi faptul că, în parteneriat cu Primaria Mangalia, am încercat şi reuşit să eradicăm parte din aceste depozite de gunoi neorganizat, dar în unele locaţii, oamenii continuă să arunce reziduuri total ilegal şi haotic.
- Ce sfaturi daţi cetăţenilor pentru un oraş curat?
- Nu ştiu dacă-mi permit să dau sfaturi cetăţenilor, ţine de dumnealor, de noi toţi până la urmă, dacă suntem dispuşi să avem grijă de oraşul nostru. Menţinerea stării de curăţenie nu presupune eforturi mari din partea cetăţenilor, presupune doar puţină atenţie şi bunăvoinţă. Dacă în loc să aruncăm pe jos, am arunca în coşuleţele de gunoi, dacă în loc să aruncăm lângă ghenă, am arunca în interiorul acesteia, dacă în loc să aruncăm în pădure sau pe mijlocul străzii, am folosi din nou ghenele care sunt prevăzute pentru aşa ceva, dacă am aduna după patrupedele noastre care-şi fac nevoile pe domeniul public, cu siguranţă lucrurile ar sta altfel…
Pe această cale, îi informez pe toţi cetăţenii Mangaliei că, în momentul în care se decid să renoveze, demoleze sau să construiască ceva, pentru a păstra curăţenia şi a elimina apariţia unor depozite neorganizate de reziduuri inerte, pot suna (0241/740514) sau veni la sediul Polaris din Mangalia, str. Mihai Viteazu, nr.10 E, pentru încheierea unui contract individual (dacă nu deţin, deja, unul) şi înaintarea unei comenzi în baza căreia vor primi un vas colector special pentru reziduuri inerte (container/benă).
În acest fel, vor fi în legalitate, lucrul se face civilizat, iar oraşul rămâne curat!