Mandat pus în aplicare de polițiștii constănțeni

La data de 30 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au depistat un bărbat, de 48 de ani, din Brăila, pe numele căruia Judecătoria Brăila a emis un mandat de executare a pedepsei de 9 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de tâlhărie calificată și una de furt calificat.

 

Bărbatul a fost escortat și introdus în Penitenciarul Poarta Albă.




Materiale pirotehnice confiscate de poliţiştii constănțeni

 

La data de 29 decembrie a.c., în jurul orei 11.00, poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au depistat un tânăr, de 20 de ani, din localitatea Limanu, județul Constanța, care oferea spre comercializare mai multe articole pirotehnice pentru care nu deținea documente legale.

 

La data de 29 decembrie a.c., în jurul orei 13.00, poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au depistat un bărbat, de 49 de ani, din Mangalia, județul Constanța, care oferea spre comercializare mai multe articole pirotehnice pentru care nu deținea documente legale.

 

Întreaga cantitate de materiale pirotehnice, de proveniență R. Bulgaria, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar în cele două cauze au fost întocmite dosare penale.




Un bărbat din Mangalia a fost găsit decedat în camera sa aflată în căminul CMZ

 

Joi, seara, în jurul orei 18.30, o locatară a Căminului CMZ Mangalia a sunat la 112 având suspiciunea că vecinul său, care nu mai fusese văzut de mai bine de o săptămână, ar fi decedat în casă. Ceea ce i-a întârit femeii ideea că s-a întâmplat ceva cu bărbatul care locuia lângă ușa sa a fost faptul că de câteva zile dinspre locuință venea un miros puternic, înțepător, asemănător unui cadavru aflat în putrefacție.

La fața locului, au sosit polițiști de la Națională și Locală, cinci pompieri și un echipaj de la Ambulanță. Pompierii au spart ușa camerei, din păcate, persoana în cauză fiind găsită între holul de la intrare și dormitor prăbușită la pământ, ghemuită, vânătă la față.

Bărbatul, care, cel mai probabil, a suferit un infarct, se numea Nicolae Ghioc, în vârstă de 63 de ani, și se pensionase de câțiva ani de la Șantierul Militar Mangalia.

”Nu l-am mai văzut pe vecinul de 10 zile, dar credeam că a plecat la țară, la rude, așa cum s-a întâmplat și Crăciunul trecut. Am început să mă îngrijorez când am sesizat mirosul care persista pe hol, dar și când doi prieteni ai lui mi-au spus că l-au sunat în repetate rânduri, fără să li se răspundă la telefon. Din păcate, suspiciunile noastre s-au adeverit, vecinul nostru murind singur în casă, seara, cred, deoarece în cameră lumina era aprinsă. Îmi pare nespus de rău, deoarece era un om extraordinar de bun, sociabil, liniștit cu care ne înțelegeam foarte bine. Știam că suferă de diabet, dar alte probleme de sănătate nu credeam să aibă”, ne-a povestit vecina bărbatului găsit fără suflare.

Cadavrul a fost ridicat de angajații unei firme de pompe funebre, fiind transportat la Morga Spitalului Municipal Mangalia, unde va fi supus necropsiei pentru a se stabili cauzele exacte ale decesului.




MASURILE SPECIALE ASIGURATE DE POLIȚIȘTII CONSTĂNȚENI ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

Aproximativ 200 de poliţişti constănţeni vor fi prezenţi la datorie, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a desfăşura activităţile specifice în vederea asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică şi prevenirii şi combaterii faptelor antisociale care ar putea afecta climatul general de siguranţă în această perioadă.

 

Fiind cunoscut faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă au loc manifestări specifice, cu participarea unui public numeros, se impune luarea unor măsuri corespunzătoare din partea poliţiştilor pentru menţinerea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică.

În acest sens, polițiștii constănțeni vor acționa în zone de interes operativ și vor adopta măsuri eficiente, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale vor monitoriza stările conflictuale şi vor intensifica activităţile de prevenire şi combatere a infracţiunilor de natură judiciară.

Se va asigura prezenţa activă a agenţilor de circulaţie rutieră, la orele de vârf, pe principalele artere, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei pe principalele artere rutiere.

Poliţiştii constănţeni vor acţiona în întregul judeţ, în vederea asigurării unui sistem integrat de prevenire şi combatere a criminalităţii stradale şi pentru desfăşurarea în condiţii optime de siguranţă a activităţilor tradiţionale din această perioadă.




Avarie RAJA în localitatea Ovidiu

Pentru remedierea unei avarii la conducta de alimentare cu apă de pe Șoseaua Națională din localitatea Ovidiu, SC RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile joi, 28 decembrie 2017, în intervalul orar 11,00 – 14,00. Sunt afectați consumatorii de pe partea stângă a localității Ovidiu, pe sensul de mers către Mihail Kogălniceanu.

Ne cerem scuze față de abonații afectați de această lucrare și îi asiguram că echipele de intervenție fac tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. 




CEI MAI BUNI SPORTIVI ÎN KUNG-FU ÎN 2017

La finalul anului 2017, conducerea Asociaţiei Române de Kung-Fu a analizat rezultatele sportivilor care au participat la campionatele şi cupele organizate sub tutela Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact şi s-a întocmit următorul clasament al celor mai valoroşi sportivi care au obţinut rezultate notabile în acest an.

Cei mai buni sportivi constănţeni sunt următorii:

1. La masculin:

Seniori:

-SANDU MARIUS, de la CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă, 3 medalii de aur.

Juniori:

-BOCAI TUDOR, de la CS „Marea Neagră” Constanţa, 5 medalii de aur.

Cadeţi:

-BOCAI VLAD, de la CS „Marea Neagră” Constanţa, 4 medalii de aur.

Copii:

-FECHET RADU, de la CS „Marea Neagră” Constanţa, 3 medalii de aur.

2.La feminin:

Senioare:

-OCOLIŞAN MIHAELA LAURA, de la CS „Noua Generaţie” Mangalia, 1 medalie aur.

Junioare:

-PASLARU GEORGIANA, de la    CS Comunal Mihail Kogălniceanu, 1 medalie de aur.

Cadete:

-NIŢULESCU CRISTINA, de la CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă, 2 medalii de aur.

Copii:

-NEDELCU TEODORA DIANA, de la CS „Silver Samurai” Medgidia, 3 medalii de aur.

În acest an, cel mai bun sportiv din Kung-Fu a fost declarat BOCAI TUDOR, de la CS „Marea Neagră” Constanţa.

Toţi aceşti sportivi vor face parte din lotul naţional al României, care va participa în anul 2018 la concursurile internaţionale.

Îi felicităm şi pe această cale şi le dorim mult succes în continuare.

 

Pe această cale dorim să vă transmitem:

Sărbători Fericite!

Un An Nou cu bucurii şi mult succes profesional!

Vă mulţumim pentru că ne-aţi sprijinit în activitatea noastră!

LA MULŢI ANI!

 

PREŞEDINTE                                                          SECRETAR GENERAL

 IORDĂNOAIA FLORIN                                                     NICU ŞTEFAN

 6 DUAN KUNG-FU                                                            2 DUAN KUNG-FU




MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTII CONSTĂNȚENI

 

 Poliţiştii de investigaţii criminale din Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru săvârșirea infracțiunilor de furt și furt calificat, fapte comise în Germania. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

 

La data de 27 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat, de 28 de ani, din Mangalia, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile germane.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracțiunilor de furt și furt calificat, fapte comise în Germania.

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Bărbatul a fost prezentat Curții de Apel Constanța, care a emis un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, fiind introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, în vederea confirmării mandatului internațional de arestare și predarea acestuia către autoritățile germane.




Trei cetățeni chinezi, originari din Tibet, opriţi la frontiera cu Bulgaria

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, trei cetăţeni chinezi, care au încercat să intre ilegal în România din R. Bulgaria, pe jos, pe la frontiera verde.

Persoanele în cauză au fost predate autorităților de frontieră bulgare, în vederea continuării cercetărilor.

În data de 26.12.2017, în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au detectat, cu ajutorul echipamentelor de supraveghere, pe direcţia localităţii Negru Vodă, județul Constanța, trei persoane care se deplasau dinspre teritoriul Bulgariei spre interiorul ţării.

S-a declanșat o acțiune specifică, cele trei persoane fiind reținute de către polițiștii de frontieră, la aproximativ 800 m distanta de statul vecin, și conduse la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt cetăţeni chinezi, originari din Tibet, un bărbat în vârstă de 42 de ani și cei doi copii ai săi în vârstă de 19, respectiv 26 de ani. Aceștia au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Totodată, au fost întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a acordului de readmisie româno-bulgar, cetăţenii chinezi fiind predați către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.




Absolvenți repartizați la I.P.J. Constanța

 

La data de 27 decembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța s-au prezentat 29 de tineri absolvenți ai Școlilor de Agenți de Poliție din Câmpina și Cluj-Napoca, care vor fi repartizați la secțiile de poliție din cadrul Poliției municipiului Constanța, dar și la Serviciul Rutier.

Agenții vor desfășura activități de ordine publică și pe linie rutieră.

 

De asemenea, Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța a primit 6 absolvenți de la cele două școli de poliție.

Conducerea Poliției constănțene urează succes în activitate noilor colegi!




Avarie RAJA în zona Tomis III din Constanţa

 

Pentru remedierea unei avarii survenită astăzi, 27 decembrie 2017, la conducta de alimentare cu apă din Piața Tomis III,  din municipiul Constanta, SC RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în intervalul orar 09,45 – 12,30. Sunt afectați consumatorii blocurilor LT 7 si LT 8 din Piața Tomis III, cei arondati Punctului Termic 117 și Dispensarul TBC.

Ne cerem scuze față de consumatorii afectați de  această lucrare și îi asigurăm că echipele noastre de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Echipa și utilajele Polaris Mangalia, gata să facă față zăpezii și poleiului ce ne vor ”vizita” în ianuarie!

polaris iarna
Deoarece meteorologii anunță înrăutățirea vremii în prima lună a anului viitor, conducerea societății Polaris M Holding Mangalia face pregătiri intense astfel ca circulația autoturismelor în municipiu să nu aibă de suferit. Directorul punctului de lucru Mangalia, Florin Jianu ne-a declarat că ”Am stabilit un plan de măsuri pentru sezonul rece care se va instala cu adevărat în inanuarie 2018 în vederea combaterii poleiului și degajării zăpezii de pe carosabil și trotuare. Avem în dotare 6 utilaje cu lame/pluguri, 3 împrăștietoare de material antiderapant (toate dotate cu lame). Dispunem de peste 1.000 de tone de material antiderapant, nisip în amestec cu sare și sare pură. Echipa de intervenție este formată din 60 de muncitori dotați cu lopeți și razuri pentru trotuare. Mai dispunem de un graiffer care va încărca împrăștietoarele de material antiderapant. Suplimentar, în caz de necesitate, societatea noastră are contractate și poate aduce/scoate pe teren un bobcat cu lamă pentru trotuare și intersecții, un mini-buldoexcavator (tot pentru intersecții și trotuare), 2 ATV-uri cu lame și sărărițe, un mini-tractor cu lamă și sărăriță, dar și utilaje grele pentru carosabil. Nu în ultimul rând, sunt pregătite o wolă, 6 buldoexcavatoare cu cupă/lamă, un telelift cu cupă și braț telescopic”.

Aceste măsuri sunt binevenite, având în vedere traficul este îngreunat în oraș, chiar și în condiții optime de condus, ca urmare a creșterii considerabile numărului de autoturisme.




Avarie RAJA la Cernavodă

 

Pentru remedierea unei avarii la conducta principala de distributie a orasului Cernavoda, cu diametrul de 500 mm, de pe strada Seimeni, SC RAJA SA a fost nevoita sa intrerupa furnizarea apei potabile in aceasta seara, 22 decembrie 2017, in intervalul orar 19,00 – 22,30. Sunt afectati consumatorii din cartierul Trust, cei de pe strazile 9 Mai si Panait Cerna precum si cei din zona centrala, de pe strazile N. Titulescu, Unirii, A. Saligny, Dacia si N. Balcescu.

Ne cerem scuze fata de consumatorii afectati de  aceste lucrari si ii asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru finalizarea reparatiilor si reluarea furnizarii apei potabile in cel mai scurt timp.




POLIȚIȘTII CONSTĂNȚENI AU CONFISCAT 4 TONE DE ARTICOLE PIROTEHNICE

 Polițiștii din Constanța împreună cu cei ai Direcției Operațiuni Speciale au confiscat peste 3.700 de kilograme de articole pirotehnice deținute ilegal.

 La data de 21 decembrie a.c., în baza Planului de Acțiune FOC DE ARTIFICII 2017, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale, au depistat patru persoane în timp ce manipulau obiecte pirotehnice din categoriile F1, F2, F3 și F 4.

 

Persoanele în cauză au fost depistate în localitatea Eforie Nord, în timp ce tranferau dintr-o autoutilitară în alta, mai multe cutii cu obiecte pirotehnice, pe care aceștia ar fi intenționat să le comercializeze ilegal.

 

Articolele pirotehnice au fost confiscate, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,nerespectarea regimului materialelor explozive”.




Pastorul Dorel Toma, expeditorul Crăciunului Fericit pentru mii de copii năpăstuiți. Operațiunea ”Crăciunul Copilului” se păstrează de 20 de ani!

De 20 de ani, pastorul Dorel Toma aduce, în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, bucurie pe fețele a mii de copii din zonele defavorizate, dar nu numai. Proiectul umanitar intitulat sugestiv “Operațiunea Crăciunul Copilului” (“Operation Child Christmas”) reprezintă un efort susținut atât al inițiatorului, cât și al voluntarilor care îi sunt alături necondiționat.

DorelToma1Este vorba despre un amplu program derulat în colaborare cu oameni generoși din Germania, Marea Britanie, Finlanda și alte țări care își îndreaptă privirea și întind o mână de ajutor copiilor români.

„În anul 2014, în România, a fost livrat coletul cu numărul un milion. Anul acesta, am schimbat puțin destinatarii cadourilor, astfel că am încercat să pătrundem în zone în care nu am ajuns anterior. Ne-am axat pe zone defavorizate atât din județul Constanța, cât și din Giurgiu, Ialomița, zona Deltei Dunării. Am considerat că aceste daruri trebuie să ajungă și acolo unde nu au ajuns vreodată. La Mangalia, darurile au mers către copiii de la Barieră, IAS, Herghelie, Moară, Barăci, în total fiind vorba despre 1.200 de cutii frumos ambalate. În interiorul acestora se găsesc produse de calitate, utile și atractive pentru copii, începând de la haine, produse cosmetice și de igienă, rechizite școlare, jucării până la dulciuri. De asemenea, în parteneriat cu doamna Ana Toma de la Primăria Mangalia, am oferit 250 de cadouri pentru cazurile care se află în evidența Direcției Sociale Mangalia. Apoi, ne deplasăm până la Crăciunul sărbătorit în rit vechi în vestul județului, respectiv la Ostrov, Băneasa, dar și în zona de sud-vest în comunele Independența, Dumbrăveni etc. De asemenea, ne-a dorit să acoperim toate satele din regiunea Deltei Dunării unde situația materială este destul de precară. Pentru această zonă, ne sunt de mare ajutor voluntarii din Tulcea. Mă bucur că vremea este bună, astfel că ne-a permis să ne deplasăm fără să întâmpinăm probleme în timpul transportului”, a explicat pastorul Dorel Toma.

Mi-aș dori să derulez și un proiect în care Mangalia să fie cea care dăruiește”!

cadouri_pt_copii2Pentru sărbătorile de anul acesta, au venit din țările menționate peste 250.000 de cutii multicolore care se fac remarcate prin multitudinea produselor pe care le conțin. Aranjate frumos, organizat, într-un spațiu ce pare mic, este de necrezut câte surprize ascund într-o singură cutie! ”Finlanda ne-a dăruit anul acesta 50.000 de cutii, mai mult decât dublu față de anii trecuți, ceea ce ne-a bucurat enorm. Cu toate acestea, pot spune că acest amplu proiect este foarte dificil de organizat și derulat, deoarece implică atât costuri foarte mari, cât și forță de muncă bazată doar pe voluntariat. Din păcate, ne confruntăm cu lipsa unei infrastructuri. Vă dau un exemplu, partenerii noștri ne lasă tirurile cu cadoruri într-un singur loc din județ, iar de acolo eu trebuie să mă descurc cum pot. Astfel, trebuie să găsesc autocamioane care trebuie alimentate cu combustibil. Toate cutiile sunt duse într-un depozit din Mangalia, iar de acolo se face trierea către zonele unde dorim să ajungem. Este o muncă enormă, dar satisfacția copiilor la vederea cadourilor ne răsplătește pe deplin. Iau în calcul anul viitor să demarez un alt proiect cu efect invers, adică cetățenii din Mangalia să ofere cadouri celor care au nevoie atât din țară, cât și, de ce nu, celor din străinătate, pentru că și acolo există copii cu probleme financiare. În străinătate, mulți agenți economici ce dețin brutării sau alte unități de alimentație publică se organizează și în colaborare cu voluntari trimit zilnic la terminarea programului toate produsele de panificație rămase nevândute. De asemenea, în containere răspândite prin oraș se colectează haine, sau alte bunuri de uz casnic tot pentru cei fără adăpost ori pentru cei care provin din cartierele sărace. Ar fi util să se întâmple și la noi astfel de lucruri, deoarece avem destui oameni generoși. Din păcate, nu avem infrastructura necesară”, a mai povestit inițiatorul acestui program umanitar de anvergură.

La Mangalia, distribuirea cadourilor se face cu ajutorul a peste 40 de voluntari care muncesc de dimineața până seara. La nivelului județului, însă există peste 500 de voluntari!

Mai trebuie spus faptul că de acest proiect au beneficiat doar anul acesta 56 de ONG-uri și biserici din întreg județul cărora pastorul Dorel Toma le-a oferit cadourile aduse din afara țării.

Trist este că doar un singur om din Mangalia este implicat într-un proiect de o așa mare amploare, celelalte asociații și fundații existente făcând eforturi mult prea mici și prea puțin vizibile pentru sprijinirea celor cu care soarta nu este blândă.

Chiar și așa, gestul acestui om generos, pe care îl afectează starea materială precară a mii de copii, face cât gestul a 100 de persoane, având în vedere că numărul beneficiarilor se ridică doar în 2017 la 250.000!




Impozite de 500% pentru hotelurile lăsate în paragină de THR și scoaterea de la naftalină a taxei de promovare turistică, ultimele decizii din 2017 ale consilierilor locali Mangalia!

Ultima ședință ordinară a acestui an, pe a cărei ordine de zi s-au aflat peste 40 de proiecte de hotărâre, s-a desfășurat, miercuri, 20 decembrie, într-o atmosferă mult mai calmă decât de obicei, chiar dacă au existat puncte de vedere diferite.

Printre cele mai importante inițiatve care interesează contribuabilii s-au aflat stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2018, care vor rămâne la aceleași valori. Singurele modificări majore vizează taxarea cu până la 500% a mai multor unități de cazare aparținând SC THR Marea Neagră al căror aspect dezolant imprimă stațiunii Saturn, dar nu numai, un aspect neplăcut privirii vizitatorilor care își petrec vacanțele în sudul litoralului.

Inițiativa primarului, Cristian Radu a atras atenția conducerii societății care a venit în fața consilierilor locali pentru a-și pleda cauza în speranța obținerii unei păsuiri. Astfel, directoarea THR Marea Neagră, Narcisa Moșoiu a declarat că a desemnat o echipă formată din mai mulți muncitori care au ca misiune acoperirea fațadelor acelor hoteluri nerenovate cu plase, urmând ca în viitorul apropiat să fie reparate. Aleșii nu au fost prea impresionați, lansând ideea luării unui angajament scris a conducerii societății cu privire la modernizarea unităților de cazare vizate. În funcție de stadiul de degradare în care se află, comisia Primăriei, care a evaluat hotelurile, a stabilit majorări ale impozitului cuprinse între 300 și 500% a impozitului.

Cum nu s-au lăsat convinși de rugămințile conducerii THR Marea Neagră, s-a trecut la vot, toate proiectele primind undă verde, astfel că societatea este bună de plată pentru toate restaurantele și hotelurile lăsate de ani buni în paragină.

Tot la capitolul taxe și impozite, grupul consilierilor PSD Mangalia a venit cu un amendament, propunând o diminuare a impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice de la 1,5% la 1,2%. Aleșii au declarat că această măsură se impune având în vedere situația precară a econoniei locale, întreprinzătorii din Mangalia confruntându-se cu mai multe probleme financiare. Solicitarea a fost respinsă de către consilierii PNL și UNPR, majoritari în Consiliu, astfel că proiectul a fost aprobat în forma sa inițială.

Cele mai ample discuții s-au purtat pe marginea reinstituirii taxei speciale de dezvoltare și promovare a turismului care fusese anulată în urma atacării la instanța de contencios administrativ. Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu a prezentat o adresă semnată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc care ar agrea o astfel de inițiativă. În replică, alesul Nicolae Moroianu, vicepreședinte al FPTR a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, ”întrucât nu se cunoaște nici destinația celor 6 miliarde de lei strânse în urma colectării vechii taxe de promovare”. De asemenea, consilierul local, Paul Foleanu a atras atenția că în ceea ce privește această taxă de promovare, există probleme de legalitate. ”V-am atras atenția de la început, domnilor inițiatori. Vă semnalez, din nou, că în primă instanță Tribunalul Constanța a stabilit că regulamentul de anul trecut este nelegal, la fel și această taxă. Se putea lua modelul de la Constanța unde nu au existat probleme, dar obersv că s-a mers pe aceeași cale greșită”, a declarat Paul Foleanu.

Același consilier PSD s-a declarat nemulțumit și de lista eenimentelor pentu anul viitor pe care o consideră ambiguă. ”Evenimentele nu sunt bugetate,  și nici nu se prevede exact ce anume se va organiza. De exemplu, la turismul ecumenic, cine și când se plimbă cu autocarele la mănăstiri? Ce presupune Ziua pensionarului? În opinia mea, pentru fiecare eveniment, trebuie să existe hotărâri distincte. A aproba o listă, fără să fie indicată sursa de finanțare și valoare bugetului, nu are logică. Probabil, un viitor control al Curții de Conturi va stabili că banii au fost nelegal cheltuiți! Care este graba? De ce trebuie aprobată astăzi?”, a spus Paul Foleanu.

Dar cum majoritatea este cea care decide, și această listă de evenimente viitoare a trecut la vot, primind undă verde.

Tot în cadrul ședinței de Consiliu, au mai fost votate proiecte care vizează aprobarea și cuantumul burselor acordate elevilor, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, dar și costul mediu lunar de întreținere și valoarea contribuției de întreținere pentru persoanele asistate în cadrul Căminului de Bătrâni Mangalia.

 




MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE, PUS ÎN EXECUTARE DE POLIŢIŞTII CONSTĂNȚENI

 

Poliţiştii de investigaţii criminale din Constanța au depistat un tânăr care era urmărit internaţional pentru săvârșirea infracțiunilor de furt și furt calificat, fapte comise în Belgia și Franța. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

 

La data de 19 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un tânăr, de 21 de ani, din Mangalia, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile belgiene.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracțiunilor de furt și furt calificat, fapte comise în Belgia și Franța.

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța.

La data de 20 decembrie a.c., va fi prezentat Curții de Apel Constanța în vederea confirmării mandatului internațional de arestare și predarea acestuia către autoritățile belgiene.




Bănuiți de comiterea unor infracțiuni de furt calificat, identificați de polițiștii constănțeni

 

Urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au identificat un tânăr, de 24 de ani, din localitatea Lovrin, județul Timiș, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, la data de 11 decembrie a.c., tânărul în cauză ar fi intrat în locuința unui bărbat, de 82 de ani, din localitatea Independența, județul Constanța, de unde ar fi sustras suma de 1.000 de lei și un telefon mobil.

Polițiștii au recuperat telefonul mobil pe care l-au predat persoanei vătămate și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.




Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi de preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/924 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care îşi va modifica programul de lucru pentru perioada sărbătorilor este cel al casieriilor RAJA. Astfel, abonaţilor interesaţi să-şi achite facturile la apă potabilă şi canalizare le facem cunoscut faptul că programul casieriilor RAJA va fi următorul:

  • Sâmbătă – Marți, 23 – 26 decembrie 2017: închis;
  • Miercuri – Vineri, 27 – 29 decembrie 2017: program normal;
  • Sâmbătă – Marți, 30 decembrie 2017 – 02 ianuarie 2018: închis;

În zilele de sâmbătă, 23 și 30 decembrie 2017, casieria de pe strada Răscoalei 1907 nr. 5, din municipiul Constanța, va funcţiona în intervalul orar 09,00-13,00.

Începând de miercuri, 03 ianuarie 2018, casieriile își vor relua programul normal de lucru.




Rămas bun, Luminița!

Fondatoarea Bibliotecii Franceze din Mangalia, ”Arthur Rimbaud”, Luminița Dumitrescu,

ne-a părăsit, astăzi, fulgerător! Retrasă în urmă cu foarte puțin timp din activitate, Luminița a sărbătorit în urmă cu câteva luni împlinirea a 25 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Franceze.
luminita
A ales să plece discret, așa cum a și trăit. Plecarea sa lasă un gol în sufletele noastre rămase fără vlagă la aflarea tristei vești.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Luminița, vei rămâne mereu o amintire vie, și fie ca pe celălalt tărâm să găsești liniștea pe care ți-ai dorit-o!

Ziarul ”Ediția de Sud” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate!




Silvana Cojocăraşu: Regii au tăcut. Vizite regale la Mangalia.

Regele Mihai si regina Ana-8 iulie 1998,Mangalia

Carol I în prima vizită regală la Mangalia: iunie 1914.

  La început de secol XX, zona litoralului Mării Negre începuse să devină, timid, un loc de atracţie pentru cercetători din domenii diverse şi oameni de ştiinţă, dornici să descopere aceste locuri. Regele Carol I – un suveran riguros, căruia îi plăceau lucrurile corecte, se ghida după legi drepte și făcea administrație între granițele constituționale – în dorinţa de a cunoaşte tărâmurile dobrogene, avându-l alături, de cele mai multe ori, pe M. Kogălniceanu, ministrul de Externe la acea vreme, a vizitat deseori satele şi localităţile dintre Dunăre și Mare, înţelegând imensul lor potenţial şi crezând cu tărie că, odată cu îmbunătățirea infrastructurii, întinsele terenuri dobrogene vor deveni un important vector în economia țării.

Există mărturii potrivit cărora Carol I a venit de mai multe ori în Mangalia, luând chiar masa în familii înstărite din oraş. Iniţial, dorinţa regelui a fost de a face din Mangalia un mare port comercial, însă condiţiile zonei (eroziune puternică, înnisipări) nu au permis acest lucru şi, la sfatul specialiştilor, regele va face acest lucru într-o zonă propice unui asemenea obiectiv, la Constanţa. Astfel, la 16 octombrie 1896, Regele Carol I citeşte documentul oficial prin care consfinţeşte naşterea unuia dintre cele mai mari obiective strategice ale României pentru următoarele sute de ani: „Întemeierea unui port la ţărmurile vechiului Pont Euxin, unde din veacurile cele mai îndepărtate, comerţul a găsit un loc de adăpost, unde atâtea monumente istorice ne aduc aminte vechea dominaţie a strămoşilor noştri romani şi unde s-a sfârşit poetul Ovidiu“.

Constanţa devine, de altfel, oraşul preferat al Familiei Regale. Palatul Regal din Constanţa a fost prima reşedinţă regală la Marea Neagră, iar construcţia a început în anul 1902, fiind finalizată în 1906, anul în care Regele Carol I serba patru decenii de domnie şi puţin peste un sfert de secol de când dobrogenii îi deveniseră supuşi. În primăvara lui 1914, regele mergea de două ori pe zi la Cazino, pentru a inspecta lucrările şi pentru a da anumite indicaţii. Este cunoscută, de altfel, şi iubirea Reginei Elisabeta pentru ţărmul mării de la Constanţa, pentru ea fiind construit un pavilion, în anii 1909-1910, în portul oraşului. Mai târziu, din vara anului 1913, a fost amenajată şi o scurtă promenadă din piatră, în formă de dig, care lega Cuibul Reginei de Farul Carol I. Regina organiza în „cuibul” său, aproape în fiecare zi, ceaiuri literare sau recepţii, pe care ziariştii le considerau de o simplitate încântătoare. Aici, la Pavilionul Regal, suveranii României i-au primit pe Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi pe membrii familiei sale, veniţi în vizită la Constanţa, pe data de 1/14 iunie 1914, cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului. Vizita Ţarului avea loc cu exact 4 ani înainte de uciderea întregii Familii Imperiale Ruse de către bolşevici, la 17 iulie 1918.

Ziarul “Dobrogea Jună” a relatat cu lux de amănunte ziua petrecută la Constanţa de Regele Carol I al Romaniei şi soţia sa, Regina Elisabeta, Prinţul Moştenitor (pe atunci) Ferdinand al României şi soţia sa, Maria (viitorii suverani ai României Mari), Prinţul Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei, Ţarina Alexandra Feodorovna şi cei cinci copii ai lor, marile ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, şi ţareviciul Alexei:

“La orele 8 a.m. a pornit din portul Constanţa vaporul Ovidiu, având la bord pe comandorul Mărgineanu, împreună cu toţi piloţii portului, spre a întâmpina yachtul imperial Standard, precedat de crucişătorul Cahul şi Almaz şi urmat de întreaga escadrilă rusă din Marea Neagră. Compania de onoare cu muzica şi drapelul a luat loc la debarcader, lângă pavilionul Reginei. O splendidă alee leagă pavilionul Reginei de pavilionul special amenajat, construit pentru primirea Suveranilor Rusiei. Aleea continuă spre oraş, ca un drum al florilor, presărat cu crizanteme şi margarete.

Bricul Mircea, aflat în rada portului, a salutat sosirea escadrilei ruse prin 31 de lovituri de tun. Şase aeroplane se înalţă deasupra mării.

La intrarea în port, yachtul Standard a fost pilotat de personalul român, iar operaţiunile de acostare au fost executate sub conducerea căpitanului Botez-Jean Bart, cu o precizie remarcabilă.

Alaiul a fost condus spre pavilionul reginei şi nici unui ministru nu i s-a permis să asiste la întrevederea celor doi şefi de stat, întrucât vizita a fost de la început declarată ca având un character intim. (..) Seara, dejunul a fost dat la Cazino de către I.C. Brătianu, preşedintele Consiliului de Miniştri. Ţarul a oferit numeroase medalii şi ordine. La ceremonial a participat şi primarul Mangaliei, Nicolae Roşculeţ. Poate că în discuţiile intime dintre cei doi suverani, Mangalia să fi fost inclusă în jocurile politicii militare.

Vizita ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale la Constanţa, în anul 1914, discuţiile cu regele Carol I şi primul ministru I.C.Brătianu, au reconfirmat noua orientare în politica externă a ţării noastre.”

Participarea primarului liberal al Mangaliei, Nicolae Roşculeţ, la dineul oferit de suverani la Cazino, la Constanţa, la finalul vizitei Familiei Imperiale Ruse, nu este întâmplătoare. Aflat pentru acest mare eveniment la Constanţa, Carol I a vizitat şi Mangalia, fapt consemnat de acelaşi ziar “Dobrogea Jună”, această vizită devenind, astfel, prima vizită oficială, consemnată în presa vremii, a regelui Carol I la Mangalia, ocazie cu care suveranul a devenit şi ctitor al Bisericii Sf. Gheorghe:

“Administraţia comunei e încredinţată bunului nostru concetăţean Nicolae Roşculeţ, un tânăr avocat, dobrogean de baştină, care, ca să confirme odată mai mult ceea ce noi susţinem de mult, că Dobrogea atunci va progresa, când comunele ei vor încăpea pe mâinile adevăraţilor săi fii, îşi dă toate silinţele ca să dea acestui orăşel un aspect cât mai civilizat. Astfel, amicul nostru se ocupă anul acesta cu pavarea a cât mai multor străzi, prevăzându-le cu canaluri de scurgere; va înzestra oraşul cu o şcoală primară şi în curând va pune fundaţiile unei biserici, vrednică de localitate şi de preotul său, tânărul şi meritosul teolog Roşculeţ. Comitetul constituit în acest scop a colectat până acum 20.000 de lei, sumă la care Maiestatea Sa, cu ocazia vizitei ce a făcut oraşului zilele trecute, a binevoit a adăuga însemnata ofrandă de 25.000 de lei. Cu prilejul acesta, Suveranul s-a interesat de tot ce priveşte oraşul, şi a făgăduit să intervină ca vasul ce e orânduit să înceapă în curând curse zilnice între Constanţa şi Balcic, să se oprească şi la Mangalia. Nu pot încheia aceste mici note de călătorie asupra vechii Callatis fără a pomeni de grandioasele construcţii pe care amicii noştri Coman şi Aldea, doi mari şi buni gospodari, le ridică în localitate, şi care, cu îndemnul şi cu înfăţişarea lor, nu cu puţin vor contribui la înfrumuseţarea oraşului.”

Peste câteva zile, Europa intra în război.

 

 

Mihai I în ultima vizită regală la Mangalia: 8 iulie 1998

 

Regele Mihai I s-a născut la Castelul Foișor, la Sinaia, în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României. Părinții Regelui Mihai au fost Principele Moștenitor Carol și Principesa Moștenitoare Elena ai României, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I și Regina Maria ai României, Regele Constantin I și Regina Sofia ai elenilor. Regele Mihai se înrudește cu Familiile Imperiale și Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei și Portugaliei, cu Familia Mare Ducală de Baden și cu Familia Princiară de Hohenzollern, din care a provenit bunicul său patern. Mihai I a domnit în România în două etape (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947).

30 decembrie 1947 a marcat momentul instalării complete a dictaturii comuniste în România, prin înlăturarea ultimelor obstacole care mai îngrădeau abuzurile regimului adus de sovietici: Constituţa democratică din 1923, forma de guvernământ monarhică şi persoana Regelui. Mihai I, în vârstă de 26 de ani, a fost silit să abdice, pe motiv că monarhia pune piedici democratizării României. În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a Cabinetului, Petru Groza a declarat, cu cinismul care a caracterizat parcursul regimului ce tocmai se instaura: „…monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru, (…) poporul a făcut azi un divorţ şi decent şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”. La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit să părăsească ţara, însoţit de mama sa, Regina Elena. Au plecat de pe peronul gării din Sinaia, în trenul regal, luându-şi ca bagaje minimul necesar, strict controlat. Lăsau în urmă o societate divizată, o clasă politică profund coruptă, un regim politic care începea, prin forţă, printr-un întreg aparat represiv şi prin Securitate, instaurarea unui sistem ce-şi propunea „nivelarea” societăţii prin propagandă, îndoctrinare, naţionalizare, colectivizare, închisorile de reeducare.

Exilul său impus a durat, practic, până în 1997, când Regelui i-a fost „redată” cetăţenia română.

Instaurarea comunismului a apus pentru totdeauna şi povestea edificiilor regale din Constanţa. Palatul Regal a devenit clădire administrativă (astăzi, Tribunalul Constanţa), iar la Cuibul Reginei ultima vizită a Reginei Maria s-a produs la 8 septembrie 1936, în drum spre Balcic, în ultimul an de viaţă. Scăpat de interesul imobiliar al Armatei Roşii, clădirea a fost demolată aproape în totalitate la mijlocul anilor ’60, odată cu lucrările de modernizare a portului, prelungirea digului şi construirea danelor militare şi de remorchere. Abia în 1996, după o reconstituire parţială, Cuibul Reginei a căpătat forma de astăzi, fiind o copie destul de fidelă.

După redeschidere, ctitoria regală a fost vizitată de ultimul Rege al României, Mihai I, în ziua de 7 iulie 1998. Regele Mihai și Regina Ana au mai vizitat, în aceeaşi zi, şi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Portul Constanța şi câteva instituţii. Au semnat în cartea de onoare, iar mai apoi s-au îndreptat spre Muzeul Portului, amenajat pe vechiul amplasament al Pavilionului Regal, și, în final, spre Farul Carol I.

Majestăţile Lor Mihai I şi Regina Ana au petrecut ziua de 8 iulie 1998 la Mangalia. În cursul dimineţii, au vizitat Baza Navală Militară Mangalia. Au fost întâmpinaţi apoi, la sediul Primăriei Mangalia, de oficialii locali, de monarhişti şi simpatizanţi, care Le-au oferit flori, fotografii şi cărţi. În faţa primăriei, Regele a ţinut un scurt discurs de salut, fără să facă declaraţii oficiale, apoi au fost conduşi în sala de consiliu, unde au semnat în cartea de onoare a oraşului. Primarul şi viceprimarul Mangaliei au oferit un dineu în cinstea regelui şi a reginei, pe terasa Restaurantului „Mangalia”. Cuplul regal a fost însoţit de doamna Simina Mezincescu. Regele a sosit la Mangalia la bordul unui Jeep Ford roşu, pe care l-a condus personal.

Un număr special al ziarului „Mangalia” a fost dedicat Regelui şi vizitei Majestăţilor Lor.

Regele Mihai şi Regina Ana au încheiat la Mangalia, la 8 iulie 1998, a şasea vizită pe care au făcut-o în ţară, după alegerile din noiembrie 1996, după un parcurs de trei săptămâni în oraşe-port de la Dunăre şi de pe litoralul dobrogean al Mării Negre.

 

16 decembrie 2017

 

Astăzi, la 70 de ani de la acel decembrie 1947, Mihai I pleacă dintre noi pentru totdeauna, după o viaţă ce traversează ultimul secol din istoria României moderne şi a unui întreg continent, dar şi din cei 151 de ani ai Monarhiei Române.

Lasă în urmă o societate divizată, fără repere, în care valorile sunt ignorate şi trecute sub tăcere, o clasă politică profund coruptă, oportunistă, de un cinism devastator. O societate care-şi caută memoria, care se întreabă, încă, ce ne defineşte pe noi ca popor, când şi dacă se va face o cernere a valorilor: politice, istorice, morale…

O societate în care istoria adevărată a ultimului secol nu se cunoaşte şi nu se studiază la şcoală, într-un gest ce ţine de voinţa politică.

O ţară tristă, precum gările uitate prin care trece Trenul Regal cu ultimul Rege spre Curtea de Argeş.

Regii au tăcut. Timpul şi istoria nu uită.

 

Cu emoţie, rememorez dintre amintirile copilăriei: poveştile despre timbrele cu chipul tânărului suveran lipite pe pâine, Imnul Regal despre care mult timp am crezut că-i un colind de Crăciun, poveştile despre alaiul Reginei Maria traversând oraşul în drum spre Balcic… Vocile copilăriei au ceva din tristeţea de pe chipul Regelui: nu pot să dispară.

Pentru că trăim un moment istoric, îmi doresc lucruri simple: să aud clopotele bisericii din oraşul meu, ctitorie regală a primului Rege, bătând la înmormântarea ultimului Rege. Mi-aş dori să trăiesc într-o Românie demnă.

 

Plecăciune, Majestate!

 

 

Extras parţial din:

 

Începuturile pierdute ale arheologiei callatiene. Prima vizită regală la Mangalia (X), din studiul „Callatis, legenda Mării Negre”, în „Alternativa”, Canada, anul 9, nr. 101, martie 2012, rubrica „Studii Pontice”.

(http://www.alternativaonline.ca/index1203.html)