Olimpiada națională de limbă și literatură turcă

 79 de elevi din județele Constanța, Tulcea și din municipiul București, pasionați de limba și literatura turcă își vor etala competențele lingvistice și culturale în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Olimpiadei naționale de limbă și literatură turcă, ce se desfășoară la Constanța, în perioada,18-21 aprilie 2017.

 Competiția este organizată de Ministerul Educaţiei Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România și este găzduită de Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța.

Astfel, elevii vor susține miercuri, 19 aprilie a.c., în intervalul,11.00-14.00, proba scrisă din cadrul olimpiadei, urmând ca cei mai buni să fie premiați vineri, 21 aprilie a.c., începând cu ora 11.00 (Sala „Remus Opreanu”).




Avarie RAJa la stația de pompare Ștefan cel Mare din Cernavodă

 

Pentru remedierea unei avarii la consucta principala de alimentare cu apa, cu diametrul de 600 mm, ce pleaca de la statia de pompare Stefan cel Mare catre Cernavoda, SC RAJA SA este nevoita sa opreasca furnizarea apei potabile astazi, 19 aprilie 2017, in intervalul 14,30 – 17,30. Sunt afectati de oprirea apei potabile consumatorii din localitatea Stefan cel Mare, iar locuitorii din Cernavoda vor avea apa cu presiuni scazute in acest interval.  Ne cerem scuze fata de abonatii afectati de  aceste lucrari si ii asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor.




Examen național de definitivare în învățământ

 

Joi, 20 aprilie 2017, la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța, se desfășoară proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ. 195 de cadre didactice au fost admise pentru a susține cea de-a doua etapă din cadrul examenului de definitivare – proba scrisă (conform Anexei).

Astfel, proba începe la ora 10.00, iar durata de redactare a lucrării scrise este de patru ore. Accesul candidaților în centrul de examen se face în intervalul 8.00-8.45, pe baza actului de identitate valabil. Subiectele și baremele de evaluare sunt elaborate în conformitate cu tematica şi bibliografia aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale și cercetării științifice, pentru fiecare disciplină de examen, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

În conformitate cu metodologia de organizare a examenului: „Candidaţii şi asistenţii supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfășurarea examenului în condiții de legalitate, echitate și obiectivitate. ”Candidații care introduc în sala de examen materiale nepermise, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă și pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare.

Rezultatele probei scrise se afişează la sediul centrului de examen şi se publică pe site-ul www.definitivat.edu.ro, marți, 25 aprilie 2017. În perioada, 25-26 aprilie, se înregistrează contestațiile și se transmit la centrele de evaluare, urmând ca duminică, 30 aprilie a.c.,să fie afișate rezultatele finale. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

 

 




RAJA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență

 

În urma atenționărilor meteorologice de Cod Galben de vânt puternic și ploi, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea în funcționarea sistemelor operate, la nivelul S.C. RAJA S.A. s-a activat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă în perioada 19 aprilie 2017, ora 18:00 – 21 aprilie 2017, ora 10:00. Pentru remedierea rapidă a eventualelor avarii, la nivelul comandamentului au fost constituite echipe de intervenţie, dotate cu toate utilajele necesare, ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă atât în municipiul Constanța, cât și în județ.

Asigurăm toţi abonaţii societăţii că echipele noastre de intervenție vor depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemelor de distribuţie apă și canalizare, și care nu țin de operativitatea echipelor noastre, sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei.

Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.924.




Conducerea CJ Constanța organizează prima ediție a Festivalului Berii

 

Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural “Teodor T. Burada” organizează, în perioada 26 aprilie – 1 mai 2017, prima ediție a Festivalului Berii. Evenimentul va avea loc la Pavilionul Expozițional Constanța.

La acest eveniment vor fi prezenți cei mai renumiți producători de bere, cu peste 36 de sortimente. Pe lângă aceștia, vor participa cu stand propriu și producatori de bere artizanală, atât din Constanța, cât și din Republica Moldova.

“Ne dorim să atragem cât mai mulți vizitatori, mai ales în contextul în care este prima oară când organizăm un astfel de Festival. Ne-am dorit să actualizăm evenimentele în care este implicat Consiliul Județean Constanța și să ne adaptăm cerințelor publicului. Vom avea producători importanți, vor fi concerte live cu trupe cunoscute, din diferite genuri muzicale. Cred că acest festival poate să devină o tradiție de 1 Mai”, susține președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

În fiecare seară, la Pavilionul Expozițional Constanța vor fi organizate petreceri cu DJ, iar de vineri 28 aprilie și până pe 1 mai 2017 vor urca pe scenă trupe renumite.

„Vrem să transformăm Pavilionul Expozițional Constanța într-un adevărat centru de evenimente. Încercăm să maximizăm potențialul uriaș pe care îl are acest spațiu. Ideea Festivalului Berii îmi aparține și sunt convins că putem identifica și alte manifestări atractive pentru constănțeni”, declară vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga Palaz.

Programul festivalului începe la ora 10.00 și se închide la ora 24.00. Printre invitați amintim: Bere Gratis, Dan Helciug și Spitalul de Urgență, Mihai Mărgineanu Band, Nightlosers, Compact, Trupa Veche, Fly Project, DJ Project și Giulia, Gipsy Casual, Haiducii, Maria Dragomiroiu, Nicu Paleru.

Pentru mai multe informații, vă invităm să vizitați pagina dedicată festivalului: www.facebook.com/Festivalul-Berii-Constanta.

DESFĂȘURĂTORUL PROGRAMULUI ARTISTIC AL EVENIMENTULUI

FESTIVALUL BERII 2017

 

MIERCURI 26.04.2017

PROGRAM DJ

 

JOI 27.04.2017

PROGRAM DJ

 

VINERI 28.04.2017

18.30 – 19.30

PROVINCIALII

19.30 – 20.30

HAIDUCII

20.30 – 21.30

NIGHTLOSERS

21.30– 22.30

COMPACT

 

SÂMBATĂ 29.04.2017

18.30 – 19.30

TRUPA VECHE

19.30 – 20.30

TALISMAN

20.30 -21.30

GIPSY CASUAL

21.30-22.30

MIHAI MĂRGINEANU BAND

 

 

DUMINICĂ 30.04.2017

18.30 – 19.30

MARIA DRAGOMIROIU

19.30 – 20.30

RO-MANIA + KRONOS

20.30 – 21.30

FLY PROJECT

21.30 – 22.30

DAN HELCIUG și SPITALUL DE URGENȚA

 

LUNI 01.05.2017

14.00 – 15.00

ANSAMBLURILE DE DANSURI IZVOARE DOBROGENE și DOINA BĂRĂGANULUI

15.00 -16.00

TARAFUL DANIEL TRIFU

16.00 – 18.00

ANSAMBLURILE DE DANSURI BRÂULEȚUL DUNĂRII și BUSUIOCUL

18.00 – 19.00

DJ PROJECT și GIULIA

19.00 – 20.00

PRESTIGE ORCHESTRA

20.00 – 21.00

BERE GRATIS

21.00 -22.00

NICU PALERU

 




Exerciţiu de testare a alarmelor, la Mangalia

 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară începând de marţi, un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. Astfel, în perioada 18-21 aprilie, în localități din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice, anunță IGSU. La Mangalia, s-a auzit semnalul de alarmare, compus din cinci sunete, fiecare având o durată de 16 secunde, marți, 18 aprilie a.c., în jurul orei 11.00. Sirenele anunţă incidente chimice, atacuri aeriene sau inundații. La nivel naţional timp de patru zile, în intervalul orar 10:00 – 15:00, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul orașelor.

Este cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență. Conform afirmaţiilor lui Raed Arafat „este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”.




În perioada Sfintelor Paști au ajuns la Urgențe peste 1.400 de persoane! 

 

De vineri, 14.04, ora 07.00 până astăzi 18.04, ora 07.00 au fost înregistrați la UPU Constanța 1433 pacienți, 437 copii și 996 adulți. În cele 4 zile de referință, au fost internate 335 persoane. Cei mai mulți dintre pacienți au fost preluați de UPU Interne-568 . Dintre aceștia, 132 au fost spitalizați.

Din cele 1433 persoane, 737 au fost aduse la UPU în intervalul 16.04, ora 07.00 -18.04, ora 07.00. În cele două zile de Paște au fost înregistrați la UPU 26 pacienți diagnosticați cu afecțiuni gastrointestinale și 12 cu etilism. De asemenea, în timpul minivacanței de Paște, la UPU Resuscitare au fost aduși 44 pacienți.

Anul trecut în primele două zile de Paște (01.05.2016 – 03.05. 2016) au fost înregistrate la UPU 676 prezentări iar în timpul întregii minivacanțe au fost înregistrate 1277 cazuri medicale.




Avarie RAJA la conducta principală Năvodari

 

Pentru femdierea unei avarii la conducta principala de alimentare cu apă, ce pleacă de la statia de tratare si pompare Palas din municipiul Constanta, la iesire din localitatea Lumina – zona Podului CFR, SC RAJA SA este nevoita sa intrerupa furnizarea apei potabile astazi, 18 aprilie 2017, in intervalul 08,00 – 15,00. Pentru limitarea efectelor acestor lucrari, echipele RAJA au facut manevrele de vane necesare si au alimentat partea de est a orasului Navodari prin conducta de siguranta. In aceasta situatie, au ramas fara apa la robinete abonatii din Navodari, mai putin cei din partea de est, si zona Industriala Midia. Ne cerem scuze fata de consumatorii afectati de  aceste lucrari si ii asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru finalizarea reparatiilor si reluarea furnizarii apei potabile in cel mai scurt timp.




Credincioşii Mangaliei, aşteptaţi să ia Lumina Sfântă de la malul mării 

 

Primăria şi Protoieria municipiului Mangalia organizează a XV-a ediţie a evenimentului religios „Lumina de la malul mării”. Ceremonia religioasă la care sunt aşteptaţi să ia parte mii de credincioşi ai Mangaliei, atât din rândul localnicilor, din rândul turiştilor, cât şi celor din localităţile învecinate, va fi oficiată în Portul Turistic din localitate. Înainte de miezul nopţii, mai mulţi corişti ai Arhiepiscopei Tomisului, vor susţine un recital de cântece religioase cu temă pascală pentru a marca cum se cuvine cea mai mare sărbătoare creştină.

La slujba de Înviere vor participa patru preoţi, doi diaconi şi şase corişti. „Lumina va fi adusă de către un preot de la Catedrala Arhiepiscopei Tomisului, chiar înainte de miezul nopţii. Ca în fiecare an, va avea loc o slujbă de Înviere, care va dura aproximativ 30 de minute, iar apoi credincioşii vor pleca acasă cu lumină. De asemenea enoriaşii vor primi gratis din partea Primăriei 4000 de cutiuţe cu pască, precum şi lumânări tip candelă”, au declarat organizatorii.




Mandat pus în aplicare de către poliţiştii constănţeni

La data de 14.04.2017, polițiștii din cadrul Secţiei 3 Rurale Mangalia l-au identificat pe C.M., în vârstă de 38 de ani, din localitatea Dulceşti – judeţul Constanţa, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani şi 10 luni închisoare.

Bărbatul în cauză au fost escortat și introdus în Penitenciarul Poarta Albă.




Ziua Internaţională a Tenisului de Masă, sărbătorită şi la Mangalia

În perioada 6 – 9 aprilie, în mai multe oraşe din ţară, iubitorii tenisului de masă au sărbătorit, pentru al treilea an consecutiv,  Ziua Internaţională a Tenisului de Masă –  World Table Tennis Day. Cu această ocazie, sportivii români au dorit să stabilească şi un record în privinţa participării la acest eveniment inedit.

Peste 50 de sportivi reuniţi în Club Municipal Mangalia, s-au întâlnit la startul competiţiei, în Sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr.1 din localitate pentru a sărbători acest eveniment.

„Clubul a fost înfiinţat în urmă cu doi ani şi are, la ora actuală, o secţie pentru copii şi una pentru adulţi. Sunt oameni dăruiţi tenisului de masă, care au înţeles cât de benefică este mişcarea, indiferent de vârstă“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, Viorel Chiurtu, membru fondator al Clubului Municipal Mangalia. Acesta mai spune că, cel mai probabil din toamnă, sportivii vor putea să practice tenisul de masă într-o incintă mult mai adecvată decât în prezent (Casa de Cultură din localitate). La rândul său, un alt membru fondator şi veterană a tenisului de masă, Maria Motoianu, ne-s spus că practică acest sport de mai bine de 40 de ani: „Am început să joc la Căminul Cultural, pe o măsuţă improvizată. Uite că, după 40 de ani, după ce am jucat în generală, în liceu, la facultate, şi astăzi mă pot mândri că ţin paleta foarte bine în mână. Sportul, indiferent care ar fi acesta, este sănătate, te determină să fii mai organizat, mai disciplinat“, ne-a spus Maria Motoianu.

Prezent la eveniment, Viorel Sterea, antrenorul multor sportivi medaliaţi la nivel naţional şi internaţional, ne-a declarat că speră ca exemplul Constanţei – care are o tradiţie de zeci de ani în privinţa tenisului de masă – să fie urmat şi de Mangalia.

După mai multe întreceri pentru locul I, la final, concurenţii au fost răsplătiţi cu diplome, medalii şi cupe. Câştigătorii competiţiei au fost:

  • Locul 1 – Barbu Mircea
  • Locul 2 – Medeleanu Ştefan
  • Locul 3 – Motoianu Maria
  • Locul 3 – Şucuri Erdin

Ziua Mondială a Tenisului de Masă este aniversată pe 6 aprilie în toată lumea. Cu acest prilej, Federația Internațională de specialitate (ITTF) și Ama Tur România au organizat un număr de 112 evenimente sportive în 67 de orașe din țară.




Premiere medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Intervenții minim invazive pentru proteza de şold

Medicii secției Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța au efectuat în premieră, mai multe intervenții minim invazive cu abord anterior pentru proteza de șold.

Abordul minim invaziv practicat în artroplastia totală de şold este o intervenție mai eficientă față de abordul clasic, sângerarea minimă și păstrarea intactă a mușchilor (nu sunt secționați) fiind câteva dintre avantajele care duc la o recuperare rapidă și, implicit, o perioadă redusă de spitalizare.

Până acum la SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța au fost efectuate 4 intervenții de acest gen, ultimul pacient fiind o femeie în vârstă de 75 de ani căreia i-au fost montate 2 proteze de șold în cadrul aceleiași internări, perioada de spitalizare fiind de maximum 10 zile. Intervențiile minim invazive cu abord anterior pentru proteza de șold sunt efectuate la SCJU, în momentul de față, doar de către dr. Băjenescu Titi Marian și dr. Alexandru Șerban, medicul șef al secției Ortopedie-Traumatologie.




„Deschiderea sezonului estival“ are loc la Mamaia!

afis presa




Lucian Nichita a trecut cu brio de concursul organizat pentru funcția de manager al Direcției de Cultură și Sport Mangalia

 

Marți, 11 aprilie, s-a desfășurat la sediul Primăriei Mangalia concursul pentru ocuparea postului de manager al Direcției de Cultură și Sport, înființată, recent, la solicitarea edilului Cristian Radu. Așa cum v-am prezentat zilele trecute, candidat unic, și, previzibil, câștigător a fost declarat consilierul local PNL, Lucian Nichita, care, până de curând, și-a desfășurat activitatea la Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries.

În urma probei scrise, Lucian Nichita a obținut 87 de puncte.

În subordinea acestei Direcții se află Biblioteca Municipală, Biblioteca Franceză, Casa de Cultură și Muzeul de Arheologie, dar, se pare, că vor fi preluate și evenimentele artistice.

Dacă persoana câștigătoare se cunoaște, existența avizului eliberat de Ministerul Culturii pentru organizarea acestui concurs este o necunoscută. La fel de misterios este și proiectul de management pe care candidatul a fost obligat să-l redacteze, document în care se regăsesc obiectivele propuse pentru buna funcționare a instituției, plecând de la necesitățile și posibilitățile financiare ale acesteia. De ce este misterios? Deoarece, știm cu toții faptul că din 2012 unele informații de interes public nu sunt furnizate de compartimentul Mass-Media, patronat, culmea, de către protagonistul primului concurs organizat tot pentru ocuparea funcției de manager al Direcției de Cultură și Sport, nimeni altul decât Dorinel Colgiu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să se prezinte la post, administrația Radu a reluat concursul și astfel de Cultura și Sportul din Mangalia se va ocupa un tânăr fără experiență în domeniu, dar care va avea de înfruntat o întreagă serie de probleme a instituțiilor din subordine. Cea mai delicată, stadiul avansat de degradare în care a ajuns Casa de Cultură Mangalia, unde plouă pe scenă, mobilierul este foarte vechi și deteriorat, iar fațada este fisurată. Nici coordonarea Muzeului de Arheologie nu este o joacă, instituția având la activ sute de săpături în urma cărora au fost scoase la lumină, conservate și puse în valoare vestigii importante, râvnite de instituții similare mai mari.

Să sperăm că această nouă misiune nu va fi una imposibilă pentru proaspătul manager, care vocal, cum îl știm, ar putea să aducă Sportul și Cultura din Mangalia la nivelul superior pe care îl merită.




Deputatul PSD George Vișan: „România are capacitatea să devină un furnizor energetic pentru țările vecine precum Moldova, Serbia și Bulgaria”

deputati psdDeputaţii George-Gabriel Vişan și Ilie Dan Barna, membri ai Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a MăriiNegre (APCEMN), au participat, în perioada 11-12 aprilie 2017, la cea de-a 48-a reuniune a Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, care a avutloc la Tbilisi (Georgia), în organizarea Parlamentului Georgiei.

Pe ordinea de zi a reuniunii au figuratdezbaterea și aprobarea proiectului de raport și rezoluție cu tema “Dezvoltarea de noi surse de energie și energie regenerabilă în țările membe OCEMN”.

Este de menționat faptul că delegația română a contribuit la elaborarea acestui raport.

Deputatul constănțean George Vișan susține că „România are capacitatea să devină un furnizor energetic  pentru țările vecine precum Moldova, Serbia și Bulgaria. Avansul înregistrat de țaranoastră în sectorul producției energiei regenerabile poziționează Romănia în topul țărilor din regiunea MăriiNegre. Este important să continuăm cooperarea cu statele din regiune, care sunt în plină dezvoltare economică!”

De cealaltă parte, deputatul Dan Barnaconsiderăcă ,,modelul de dezvoltare clasic al economiei este în prezent încontinuă schimbare. Energia regenerabilă a încetat să mai fie un concept teoretic, devenind o prioritate activă. Există numeroase exemple de succes în țările din regiunea noastră iar rolul Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN este tocmai acela de a deveni o platforma de bune practici pentru țările din regiune. Dincolo de interesele concurente există o zonă de preocupări comune importante. Dezvoltarea întregii regiuni este premisa succesului fiecăruia și una din rațiunile de existență ale ACPMN”.




Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Paște

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Paște, 15 – 17 aprilie 2017, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/924 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru în această perioadă este cel al casierilor RAJA. Astfel, abonaţii interesaţi să-şi achite facturile la apă potabilă şi canalizare în aceste zile trebuie să ştie că, în zilele de sâmbătă, duminică și luni – 15, 16 și 17 aprilie 2017, toate casieriile vor fi închise. Începând de marți, 18 aprilie 2017, casieriile își vor relua programul normal de lucru.




Rezultate excelente ale elevilor Şcolii „Sf. Apostol Andrei Mangalia” la olimpiade şi concursuri internaţionale

Școala „Sf. Apostol Andrei” Mangalia, prin dăruirea dascălilor săi și a elevilor harnici și silitori s-a prezentat mai mult decât onorabil la concursurile și olimpiadele școlare, faza judeteană, din acest semestru, anul scolar 2016-2017, dovedind, prin rezultatele obținute că își doresc să aprofundeze materiile preferate și împlinesc, prin dorința lor de învățare, dăruirea profesorilor care le luminează calea prin lumea cunoașterii.

Iată, rezultatele obţinute în cadrul concursurilor şi olimpiadelor la care elevii au participat şi unde au obţinut locuri fruntaşe:

La faza județeană a concursului de Limba Română, „Comorile condeiului”.

Clasa a II-a :
Plotic Patricia- Ștefania, locul al II-lea -94,5 puncte
Eftime Maria, locul al II-lea, 95 puncte
Checiu Andreea-Sabrina, locul al III-lea, 93,5 puncte
Zobu Delia, mențiune- 90,5 puncte
Eleva Bologan Andreea, clasa a III-a merită de asemenea felicitări pentru premiul obținut, locul al III-lea- 94 puncte
Din clasa a IV-a s-au evidențiat elevii Catrinescu Gabriel, locul I cu 97,2 puncte și Lupescu Alexandra, mențiune cu 90 puncte.

Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, coordonatori prof. Mădălina Avram și Florica Alina

Meaună- Chelărescu Carla- premiul al II-lea

Cocoș Diana- premiul al II-lea

Nicolae Ștefania- premiul al III-lea

Mitu Andra- Premiul al III-lea

Iftime Ioana- premiul al III-lea

Purice Simona- Premiul al III-lea

Zobu Adina- Premiul al III-lea

Ciupercă Sergiu- Premiul al III-lea

Stoican Dragoș- mențiune

 

Olimpiada de Religie, coordonator prof. Ioniță Gabriela

Meaună- Chelărescu Carla- premiul I

Nicolae Ștefania- premiul al II-lea

Stoican Dragoș- premiul al II-lea

Huțanu Denisa- premiul al III-lea

Delu Ana- premiul al III-lea

Bulai Alexandra- mențiune

Purice Simona- mențiune

Stan Alexandra- mențiune

 

Olimpiada de Istorie, coordonator prof. dr. Sandu Roxana

Țigănescu Angelica- mențiune

Iftime Ioana – mențiune

Ciupercă Sergiu- mențuine

 

Concursul Internaţional Mathematiques Sans Frontieres, coordonator, prof. Morar Lilioara, Nicolae Alina

clasa a V-a A- premiul al II-lea

clsa a VII-a B – premiul ala III-lea

clasa a VIII-a A- premiu special

 

Consilierul educativ, prof. Alina Nicolae le transmite tuturor elevilor „Felicitări!”, faptul că şcoala este mândră de ei şi le doreşte succes în continuare. De asemenea, apreciază efortul părinţilor pentru susţinerea copiilor, cărora le asigură atât suport moral, cât şi financiar”.

 

 




Tânăr de 17 ani, acuzat de furt calificat

Urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia l-au identificat pe S.E., în vârstă de 17 ani, din Mangalia, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, la data de 02.04.2017, minorul în cauză ar fi pătruns într-o societate comercială din Mangalia, de unde ar fi sustras mai multe bunuri (un flex, o drujbă, o butelie, o trusă de chei mecanice și un cablu de alimentare auto), creând un prejudiciu de aproximativ 3.180 de lei.

Polițiștii constănțeni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.




Şedinţă de îndată: consilierii, chemaţi în grabă să aprobe jumătate de milion de lei pentru „evenimentele“ primăriei de anul acesta!

Consilierii locali sunt chemaţi, astăzi, într-o şedinţă de îndată, să aprobe Regulamentul Serviciului Salvamar pentru anul în curs, dar şi 345.000 de lei (fară TVA), pentru evenimentele care ar avea loc anul acesta pe teritoriul urbei. Circa jumătate de milion de lei ar merge, potrivit notei de fundamantare care stă la baza acestui proiect de hotărâre, către următoarele „evenimente“:

– 40.000 de lei pentru „Lumină de la malul mării“ („cutiuţe pescale, candele, servicii corale“,

– 1 Mai Tunning Fest – 50.000 de lei (cheltuieli de organizare, servicii artistice, cazare, masă arbitri, cupe, medalii etc)

– Ziua Copilului – 50.000 de lei (obişnuitul carnaval şi „cadourile“ oferite elevilor din localitate);

– Ziua Apelor (eveniment organizat de Liga Navală, dar la care primăria este co-partener) – 10.000 de lei;

– Europa FM – eveniment organizat de postul de radio, la care primăria este, din nou, o simplă gazdă – 10.000 de lei;

– Ziua Marinei – 35.000 de lei (bani ce vor merge către „premii, cupe, medalii“)

– Ziua Mangaliei (1-3 septembrie) – 20.000 de lei, pentru „servicii artistice şi artificii“;

– Ziua Pensionarului (1 octombrie) – 20.000 de lei;

– Zilele Recoltei („cinci zile din luna octombrie) – 10.000 de lei;

– Ziua Armatei Române (25 octombrie) – 30.000 de lei,

– Ziua Dobrogei (25 noiembrie) – 10.000 de lei;

– Ziua Naţională a României – 5.000 de lei (bani pentru coroanele ce vor fi depuse la Monumentul Eroilor pe 1 Decembrie);

– Concert de colinde – 7.000 de lei (ni se promit „Festivităţi de Crăciun cu produse tradiţionale şi ornamente“)

Şi, nu în ultimul rând, se pare că, pentru prima dată primăria s-a decis să organizeze un „Revelion“, în Piaţa Centrală, unde va avea un spectacol şi artificii (precum şi „tradiţionala cupă de şampanie“, evaluate la 30.000 de lei!

 




Studiu APC: 83 de substanțe chimice în sortimentele de vopsea de ouă, cozonaci și drob, comercializate în supermarket!

 

Cozonac falsificat cu fibră de cartof și spărtură de soia!

Coloranți cancerigeni în vopseaua de ouă!

Drob cu 7 aditivi!

Pe masa oricărui creștin ortodox, în Sfânta Zi de Paște, se găsesc ouă roșii, preparate din carne de miel și cozonac. La întoarcerea de la biserică se pune masa de Paști.  Evident, meniul de Paști conține și mâncare gătită după variate rețete care folosesc ouă, carne de miel sau ied (cum sunt: ciorba, stufatul, drobul), brânză (plăcinte, brânzoaice), cocă de cozonac (colaci, păscuțe), legume, verdețuri etc. La o masă care se respectă se pot deosebi în derularea mesei, multe bunătăți grupate pe rosturile lor: pască și ouă roșii, aperitive (drob, pateuri, rulade, chec-aperitiv, ouă umplute), ciorbă/borș de miel, sarmale (sarmale cu păsat), miel (friptură, grătare, frigărui), mușchi de vită, pește, pasăre (pui, rață, curcan), iepure, patiserie, plăcinte, cofetărie, cozonaci și băuturi (neapărat vinul roșu ritualic). O zicală potrivită pentru mesele de Paști: „Trei zile, masă-ntinsă!“ Asociația Pro Consumatori (APC) folosește acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre carnea de miel/preparatele din carne de miel, ouă roșii, cozonaci și vinuri. Carnea de miel. Este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal. Cum se recunoaște carnea de miel proaspată? Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;

culoarea: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;

consistența: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;

mirosul: plăcut, caracteristic speciei;

grăsimea: albă și compactă;

măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;

tendoane și articulații: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;

bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.

Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Prețul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în orașele mici, la 28 de lei în marile orașe (București, Constanța, Timișoara etc). O ultimă găselniță a comercianților, afișarea prețului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureștiului, prețul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g. Oul pascal își are originea în vremuri imemoriale, fiind simbol cu multiple semnificații la toate culturile. Aproape fără excepție, a simbolizat nașterea, începutul, reînvierea dar și nemurirea, semnificații pe care le are și în cultura creștină. Tradiția cere să se înroșească ouăle de Paști, obiceiul rememorând episodul uciderii Mântuitorului, când sângele trupului său răstingnit pe cruce s-a scurs peste ouăle din coșul adus de mama sa – Maica Domnului, înroșindu-le. În multe arii culturale (țările occidentale), ouăle se vopsesc și în alte culori vii, sugerând primăvara, vigoarea vieții etc. În partea de vest a țării s-a extins obiceiul decorării ouălor cu abțibilduri (imagini de simboluri pascale: iepurași, puișori, flori), foarte apreciate de copii, dar considerate păgâne de oamenii bisericii. Tot din partea vestică a țării a provenit și tradiția mascării cu frunzulițe a oului la vopsire pentru a obține efecte cromatice originale. O artă sublimă s-a consacrat în legătură cu ouăle încondeiate (înpestrițate, mărgelate etc.) care are o lungă tradiție în spațiul central-estic al Europei, care cuprinde și partea de nord-est a României. Cozonacul este pâinea dulce a secolelor trecute, deseori evocată de călătorii străini care au trecut sau locuit în spațiul românesc. Cu o istorie străveche și un neam mare și ales (echivalente ale cozonacului sunt cunoscute și preparate în toate țările europene, iar lumea contemporană îl cunoaște pe toate continentele), prețiosul produs are și un loc de frunte la toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spațiul românesc. Evident, nu ar fi fost de conceput să lipsească de pe masa de Paști a oricărei gospodării, oricât de modeste. Simbolistica sa acoperă o arie largă de semnificații: bucuria vieții, bunăstarea sau măcar speranța la bunăstare, armonia, sublimul. Din cozonac au derivat numeroase alte produse cu simboluri particulare, între care pasca de rând și pasca ritualică. În ultima perioadă, hipermarket-urile au început să fabrice și să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi. Sfatul nostru: Paștele este o singură dată în fiecare an, nu se merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof și pesmet! Citiți eticheta! Alegeți în cunoștință de cauză! Alegeți calitatea și nu cantitatea! Asocierea vinului cu preparatele culinare, în general, şi de Paşte, în special. În asocierea vinului cu preparatele culinare există câteva reguli pe care le vom enumera mai jos. Reguli generale:

la peşte, stridii, melci, crustacee – vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută;

la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose;

la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii;

la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;

la vânat, aceleaşi recomandări ca şi mai înainte, rezervându-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vânatul cu pene şi vinurile pline, pentru vânatul cu păr;

la sfârşitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros;

la brânzeturi, după cum urmează: la cele fermentate, de consistenţă moale – vinuri roşii puternice, de mare sevă; la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi în interior – vinuri roşii uşoare; la brânză de oi – vinuri rose, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase; la brânză proaspătă, ca o pastă topită – vinuri albe şi rose dulci;

la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural;

la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;

la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă;

dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

De reţinut VINURILE ROSE se pot asocia oricărei compoziţii gastronomice.              VINUL SPUMANT se poate servi la o masă de la început până la sfârşit. VINURILE ROŞII se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C. Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece. VINURILE NOI se servesc înaintea celor vechi. VINUL SEC se serveşte înaintea celui demisec şi dulce. VINUL ROŞU se serveşte după vinul alb sec şi demisec. VINURILE VECHI se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii. De reținut însă, pentru cei mai curajoşi în experimentarea acestor asocieri, este că regulile sunt făcute pentru a fi… încălcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la început că există niște reguli de bază, stabilite după numeroase experimente făcute de-a lungul evoluției bucătăriei moderne. „Armonia dintre felurile de mâncare şi vinurile servite creează o stare de satisfacţie şi mulţumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situaţiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau în faţa invitaţilor, dacă suntem gazde. Daca vinul este mai dulce decât desertul, consumatorul nu va sesiza aciditatea vinului la fel de mult. De cele mai multe ori se crede că dulceaţa vinului se va asocia foarte bine cu cea a desertului, însă acest lucru este greşit. Vinul va fi simțit ca fiind mai puţin dulce şi mai vioi.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC, Decan, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului.

Dacă nu vă faceți timp pentru pregătirea bucatelor tradiționale specifice mesei de Paști, trebuie să știți că cele realizate industrial sunt pline de chimicale, astfel: – în cele 17 sortimente de vopsea de ouă am identificat 32 de aditivi alimentari (E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă); – în cei 31 de cozonaci analizați s-au identificat 33 de aditivi alimentari (E120 – acidul carminic; E133 – albastru briliant; E150a – caramel simplu; E150c – caramel amoniacal; E150d – caramel sulfit de amoniu; E160b – colorant portocaliu; E163 – antocianină; E170 – carbonat de calciu; E171 – dioxid de titan; E200 – acid sorbic; E202 – sorbat de potasiu; E211 – benzoat de sodiu; E282 – propionat de calciu; E300 – acid ascorbic; E330 – acidul citric; E331 – citraţii de sodiu; E401 – alginat de sodiu; E412 – gumă de guar; E415 – gumă de xantan; E420ii – siropul de sorbitol; E422 – glicerină; E464 – hidroxipropilmetilceluloză; E471 – mono și digliceride ale acizilor grași; E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași; E472e – esterii acizilor mono si diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași; E481 – stearoil-2-lactilat de sodiu; E500 – carbonatul de sodiu; E503 – carbonatul de amoniu; E920 – cisteină; E950 – acesulfam de potasiu; E952 – ciclamat de sodiu; E954 – zaharina; E1520 – propilen glicol) – în cele 9 sortimente de drob s-au identificat 16 aditivi alimentari (E120 – carmin; E262 – acetați de sodiu; E300 – acid ascorbic; E301 – ascorbat de sodiu; E315 – acid izoascorbic; E316 – eritorbat de sodiu; E407 – caragenan; E412 – gumă guar; E415 – gumă xantan; E450 – difosfați; E451 – trifosfați; E452 – polifosfați; E471 – mono și digliceride ale acizilor grași; E472d – esteri ai acidului citric; E520 – nitrit de sodiu; E621 – glutamat monosodic). „Carnea de miel este indicată a fi consumată de către copiii care au vârsta mai mare de doi ani, cantitatea recomandată fiind corelată cu vârsta copilului şi variind între 50 şi 200 gr/zi. Carnea provenită de la mieii hrăniţi cu iarbă este o sursă foarte importantă de acizi graşi Omega 3, aceasta fiind cu aprox. 25% mai ridicată, comparativ cu carnea mieilor crescuţi în sistem convenţional. Nu recomand consumul cozonacilor de către copii, întrucât conţin zahăr, drojdie, agenţi de creştere şi carbohidraţi cu ardere rapidă, toate aceste ingrediente alimentând fungii în intestin şi dereglând nivelul glicemiei. În plus, cozonacii comercializaţi în magazinele noastre conţin îndulcitori, coloranţi sau conservanţi, putând declanşa multe probleme gastro-intestinale care se pot complica destul de uşor. Sunt de părere că acest produs de patiserie poate fi substituit cu alternative mult mai prietenoase cu sistemul digestiv, recomandând în ultimă instanţă consumul deserturilor vegetariene, nepreparate termic. Susţin ideea consumării ouălor roşii de către copii, atât timp cât sunt proaspete şi vopsite în mod natural. Totuşi, nu-i sfătuiesc pe părinţi să le dea micuţilor mai mult de un ou pe zi. În acelaşi timp, este esenţial să vă procuraţi ouăle bio dintr-o sursă de încredere, în caz contrar putând creşte riscul contaminării cu bacteria Salmonella.” Medic specialist pediatru Ingrid Ada Bălan, Cabinet www.vindecadai.ro

„Cozonacul de fabrică este proiectat pentru… consumatorii de cozonac, o categorie niciodată clară ca structură și dimensiune. Cozonacul de fabrică este un produs pentru altul, cel mai adesea necunoscut. Interesul celui implicat în afacere este orientat primordial către profit, apoi către imaginea firmei și numai pe urmă către satisfacția clientului. Afaceristul are grijă să nu intre în conflict cu terțul interesat (organisme cu atribuții în vegherea și controlul relațiilor dintre ofertă și cerere), iar în ce privește relația cu purtătorii cererii trebuie să țină cont de regimul reglementărilor, cel mai adesea plasate în zona limitărilor și interdicțiilor (să fie atenți ce să nu facă). Cozonacul, fie de casă, fie de fabrică, este un produs pentru oameni sănătoși, fără boli metabolice și alte suferințe sensibile la alimente grele. Trebuie conștientizat faptul că este un aliment greu, deseori considerat o „bombă calorică“. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritivă, concentrate, modificate major prin coacere, se înțelege că un consum excesiv de cozonac pune organismul la grea încercare. Pentru vopsirea ouălor, mulți consumatori se aprovizionează cu substanțe chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decât culorile din surse naturale: pentru roșu și roz – foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curățate cu apă caldă (fără detergenți), să fie fierte încet în apă cu puțină sare, apoi să se adauge puțin oțet și sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apa în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu. Aceste experimente asigură și plăceri deosebite în arta de a face.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.   „Aş dori să lansez un semnal de alarmă asupra încondeierii ouălor cu vopseaua chimică compusă din nenumăraţi aditivi alimentari, în vederea prevenirii diverselor probleme de sănătate care ar putea fi asociate în mod direct de contactul organismului nostru cu aceste substanţe. Este important să ştim că păsările crescute în sistemul agriculturii ecologice au acces la verdeaţă naturală şi sunt hrănite cu cereale ecologice, ajungând în final să producă şi ouă sănătoase de o calitate superioară cu coaja mai groasă şi mai rezistentă. Din punctul meu de vedere, acest amănunt este esenţial, astfel încât ingredientele chimice care se regăsesc în vopseaua pentru ouă să nu pătrundă în albuş. Cu alte cuvinte, putem preveni creşterea gradului de intoxicare a organismului nostru numai prin simpla alegere a ouălor ecologice. La polul opus, păsările crescute în sistem convenţional produc ouă de o calitate inferioară cu coajă mai subţire, astfel încât cresc şi sansele ca vopseaua toxică să se transfere în interiorul albuşului. Din nefericire, sunt nevoit să constat că majoritatea vopselurilor pentru ouă conţin aditivi alimentari destul de nocivi pentru sănătatea noastră. Trebuie să amintesc faptul că afecţiunile de natură alergologică au crescut într-un mod alarmant în ultimii ani, tot mai mulţi români fiind sensibilizaţi de aceste probleme. Cert este că o persoană alergică nu obisnuieşte să tolereze conservanţii şi coloranţii regăsiţi în alimentele comercializate pe rafturile magazinelor noastre. De asemenea, copiii atopici intră cu lejeritate în această categorie, un intestin permeabil nesuportând prezenţa coloranţilor în această zonă cheie în care se regăsesc aprox. 90% din celulele noastre imunitare. Unul dintre aditivii problematici care se regăseşte şi în vopseaua de ouă este E171 (dioxidul de titan). Un raport elaborat de către Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Franţa şi publicat la data de 20 ianuarie 2017 în Scientific Report a dezvăluit publicului larg că aditivul E171 traversează bariera intestinală în rândul animalelor, depozitându-se ulterior în diverse organe. Administrarea orală a acestui aditiv a produs leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului în rândul a aprox. 40% din animalele care au ingerat dioxidul de titan. Un alt aditiv nociv care se poate citi pe eticheta unei vopsele de ouă este E172 (oxidul de fier), acesta fiind interzis în Germania. Ingestia acestui aditiv poate declanşa reacţii alergice sau diverse probleme de sănătate regăsite în zona gastro-intestinală. Colorantul de culoare galbenă E102 (tartrazina) este interzis în state precum SUA, Norvegia şi Austria, întrucât este asociat cu agravarea astmului, declanşarea erupţiilor cutanate, urticaria, depresia, hiperactivitatea sau cu deficitul de atenţie la copii. Iată de ce mă văd nevoit să recomand varianta naturală de vopsire a ouălor, fiindcă este şi singura care nu produce toxicitate la nivelul organismului. Putem concepe formule prietenoase de încondeiere a ouălor,  sugerând să luăm în calcul ceapa roşie, turmericul, sfecla roşie, varza roşie sau chiar sucul de afine. De asemenea, vopseaua de ouă naturală, certificată ecologic reprezintă o alternativă demnă de luat în considerare, numeroase magazine de încredere având în portofoliu aceste produse. Alegând natura în detrimentul substanţelor chimice, ne vom proteja cu adevărat familiile, crescând în ultimă instanţă şi cererea pe segmentul producătorilor corecţi care empatizează cu dorinţele părinţilor informaţi. Food is the only medicine…” Nutriţionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro „Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip. La fiecare aliment, prospețimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienți existentă în acestea, în plus, ne putem proteja și de eventuale toxinfecții alimentare generate de alimentele în curs de alterare.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC. „Vopseaua de ouă conține diferiți coloranți în funcție de culoarea pe care o oferă (E101ii, E102, E104, E110, E120, E122, E127, E131, E132, E133, E141ii, E151, E160b, E171, E172). Deși ei sunt numiți generic „coloranți alimentari”, totuși prezintă toxicitate asupra organismului uman. Se fixează cu ușurintă pe suprafața exterioară a cojii de ou. Teoretic nu ar trebui să fie ingerați. Și totuși, ei ajung în stomac. Cum? Coloranții pot penetra ușor coaja oului fiert către interiorul acestuia. De cele mai multe ori observăm acest fapt, deoarece suprafața albușului capătă o nuanță în tonul în care coaja oului este colorată. Mai mult, mâinile noastre preiau colorantul de pe coajă și îl aduc pe suprafața albușului. Astfel, împreună cu oul consumăm și colorantul! Există numeroase studii știintifice care demonstrează că nu este deloc sănătos să folosim coloranți alimentari „artificiali” (compuși de sinteză) în compoziția alimentelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) impune concentrații limită ale acestor compuși în compoziția alimentelor (mg / kg corp / zi) (http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-colours). Motivele principale sunt efectele adverse care însoțesc consumul lor, cum ar fi hiperactivitatea (ADHD) și reacții alergice mai ales la copii, stări de migrenă, astm și chiar cancer. Un studiu al agenției americane CSPI (Center for Science in the Public Interest) prezintă detaliat aspecte ale toxicitații coloranților alimentari susținute de date experimentale (https://cspinet.org/resource/food-dyes-rainbow-risks). E102, E110, E120, E122, E127, E132 și E133 sunt coloranții considerați ca fiind un „curcubeu” de risc pentru organismul nostru. Acești coloranți apar adesea pe eticheta vopselei de ouă. Vopseaua tipografică constituie uneori alternativa pentru vopsirea ouălor. În acest caz, riscurile de îmbolnăvire se amplifică considerabil față de cazul utilizării coloranților alimentari. Vopseaua tipografică conține hidrocarburi (alcani, izoalcani), hidrochinone, săruri organice, toate cu acțiune iritantă la contactul direct cu ochii și pielea, adevărate otrăvuri atunci când, accidental, sunt ingerate. Vopseaua tipografică nu trebuie să intre în contact cu alimentele! În aceste condiții, poate ar fi util să revenim la coloranții naturali. Putem folosi frunze de ceapă roșie pentru culoarea roșu, spanac pentru a colora în verde, afine și frunze de varză roșie pentru culoarea albastru, morcovi pentru portocaliu, etc. Cu puțină imaginație și inventivitate putem avea la îndemână o paletă largă de culori doar din surse naturale. Desigur, ouăle colorate astfel nu vor fi la fel de „strălucitoare” ca în cazul coloranților alimentari sau în cazul vopselei tipografice, dar putem fi siguri că vor fi mult mai sănătoase.„ Lector univ. dr. Mădălina Săndulescu, Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză, Facultatea de Chimie, Universitatea din București.