Avarie RAJA pe strada Militarilor din localitatea Limanu

Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta principală de alimentare cu apă, de pe strada Militarilor din localitatea Limanu, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 31 octombrie 2018, în intervalul orar 11,35-16,00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii de pe străzile Pichetului, Trandafirului, Militarilor, Văii și Morii.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele care execută lucrările vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

 




Analiză realizată de APC: Consumul constant de somon afumat poate duce la cancer de sân! 

Somon de crescătorie colorat cu coloranţi sintetici!

Somonul de crescătorie poate conţine pesticide, metale grele şi dioxine!

În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor!

În majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali!

Consumul de somon afumat la rece ne poate îmbolnăvi de listerioză!

Somonul afumat şi somonul congelat nu este recomandat pentru cei cu intoleranţă la histamină!

Somon marinat cu glutamat monosodic!

Somon Carpaccio cu zahăr şi lactat de sodiu!

Somon afumat cu proteine din lapte!

Somon afumat cu adaos de zahăr!

Rondele de somon cu 20% glazură de gheaţă!

Din 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare!

Un sfert din somonul afumat conţine jumătate din cantitatea zilnică de sare necesară unui adult!

76% din somonul afumat şi comercializat în România este somon de crescătorie!

45% din somonul afumat şi comercializat este pregătit în România!

Un sfert din somonul comercializat în România este capturat în Oceanul Pacific! Somonul sălbatic este superior din punct de vedere calitativ faţă de somonul de crescătorie!

Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii!

Numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO!

Ştiaţi ca în unele ferme piscicole din Europa şi SUA se creşte păstrăv somonizat?

Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii şi femei gravide!

În unele ferme piscicole din Europa se creşte somon modificat genetic!

Experții APC au analizat conţinutul etichetei de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat şi 11 sortimente de somon congelat.

“Alegerea unui sortiment de somon afumat/marinat sau congelat, nu este aşa de simplă, precum pare. La somonul afumat/marinat trebuie să verificăm pe eticheta produsului, respectiv următoarele informaţii:  somonul provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii, somonul a fost afumat la rece sau la cald, somonul a fost capturat în ocean (FAO 67 şi FAO 61), preparatul din somon conţine potenţiatori de gust şi aromă, lactat de sodiu, zahăr şi sare în exces (peste 2,5 g sare la 100 g produs), somonul are peste 19 g de proteină la 100 g produs, trebuie să avem în vedere şi culoarea, mirosul şi gustul produsului după deschiderea ambalajului. La somonul congelat comercializat în ambalaje din diverse tipuri de materiale, consumatorii trebuie să verifice: data capturării, data congelării, data ambalării şi data până la care poate fi consumat. În privinţa datei durabilităţii minimale, adică a termenului de valabilitate, este de preferat să se achiziţioneze produsele cu termen de valabilitate cât mai aproape de momentul congelării, deoarece valoarea nutritivă a acestora scade pe măsură ce produsul se apropie de expirarea termenului de valabilitate. Totodată, o importanţă deosebită prezintă şi starea ambalajului, respectiv acesta să fie etanş, să fie curat, deci să asigure salubritatea produsului. Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să urmeze cu stricteţe instrucţiunile de păstrare ale produselor congelate care apar pe ambalajul acestora, peştele fiind un produs perisabil în care se dezvoltă foarte repede anumite bacterii, ştiut fiind faptul că în peștele păstrat la temperaturi mai mari de 10 grade Celsius se dezvoltă Vibrioparahaemolyticus, generatoare de gastroenterite.” – Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.




Peste 1.500 de participanți la Crosul Mării Negre!

img_9010

Aflat la a treia ediție, Crosul Mării Negre a adunat peste 1500 de participanți de toate vârstele, care au alergat #fărăplastic pentru a păstra Marea Neagră curată! O parte dintre participanți s-au implicat și în colectarea mucurilor de țigară de pe plaja Modern, pentru a demonstra că le pasă de mediul înconjurător.

 Numărul persoanelor prezente la Crosul Mării negre a depășit așteptările ONG Mare Nostrum, la eveniment participând peste 1600 de oameni, incluzând și susținătorii de pe margine: ”Au participat cu mic, cu mare și ne-au uimit prin energia cu care au venit să se bucure de o zi pe malul mării.”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Înainte de start, ONG Mare Nostrum a lansat o provocare pentru toți participanții: aceea de a dovedi simțul civic, adunând mucurile de țigară de pe plaja Modern și de a le aduce la Mucometru, o nouă unitate de măsură special creată pentru a înregistra cantitatea de mucuri de țigară existentă pe plajă, după monitorizarea din lunile septembrie-octombrie.

Participanții s-au mobilizat și au adunat 25 de mucocentrimetri, adică aproximativ 2.500 de mucuri de țigară: ”Mucurile de țigară reprezintă cel mai frecvent deșeu întâlnit în monitorizările de plajă din ultimii 4 ani. Așa ne-a venit ideea unei unități de măsură special destinată acestui tip de deșeu. Vrem ca oamenii să înteleagă cât de nociv este un rest atât de mic de țigară care se ingroapă in nisip, dar nu dispare.”

La start au fost peste 1600 de participanți de toate vârstele, care au ținut cont de sloganul evenimentului ”Sunt un schimbă-lume, aleg #fărăplastic! Vreau să păstrez marea curată!”. Cele 3 trasee au fost adaptate tuturor categoriilor de participanți, indiferent de vârstă. O mare parte dintre cei care au luat parte la eveniment  sunt fie alergători/sportivi, fie participă foarte des la acest gen de evenimente. De asemenea, unii dintre participanți au rezonat cu sloganul evenimentului și cu acțiunea ONG Mare Nostrum: ”Este al doilea an în care particip la acest cros și pot să spun că voi veni ori de câte ori se va organiza. Vreau să am un mod de viață sănătos, dar mai ales vreau să fim conștienți de faptul că marea trebuie să fie păstrată curată. Plaja, de asemenea”, a spus Iuliana, 35 ani, Constanța.

Fără a fi o cursă contracronometru, toți participanții au primit o diplomă și o brățară realizată manual de voluntarii ONG Mare Nostrum. „Crosul Mării Negre revine și anul viitor deoarece vrem să profităm de ocazie să aduce oamenii aproape de mare în tot timpul anului. Doar așa vom înțelege cât de norocoși suntem să o avem aproape și cât de responsabili trebuie să fim pentru asta. Continuăm să fim schimbă-lume, pentru că ne dorim o viață din ce în ce mai bună, pentru noi și pentru marea de lângă noi.

La eveniment s-au înscris persoane din Constanța și București, precum și  31 de instituții de învățământ din județ care și-au implicat elevii și profesorii.




Avarie RAJA în localitatea Plopeni!

apa-este-viata-1

Pentru remedierea unei avarii survenită  la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 250 mm, din zona extravilană, din localitatea Plopeni, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 31 octombrie 2018, în intervalul orar 07,00 – 14,00.

Vor fi afectați de lipsa apei potabile toți consumatorii din localitatea Plopeni.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Avarie RAJA pe strada Banu Mihalcea din municipiul Constanța!

 

Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Banu Mihalcea, din municipiul Constanța, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 30 octombrie 2018, în intervalul orar 15,00 – 17,00.
Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul delimitat de străzile Bd. Mamaia – Ion Rațiu – Unirii – Pescarilor – Bd. Mamaia precum și cei arondați punctelor termice 30, 31, 33, 35, 37, 38.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților afectați pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Primăria Mangalia a demolat încă o clădire insalubră, de la marginea orașului

foto baraci 2.1

Comunicat de presă

Primăria Mangalia a demolat, în cursul zilei de marți, o clădire insalubră, de la marginea cartierului de case al orașului, precum și anexele neautorizate de la o clădire alăturată. Până de curând, cele două imobile au fost locuite de persoane fără adăpost sau forme legale. Procedura de demolare a parcurs toate etapele legale, astfel că, toți cei care au locuit în respectivele locuințe sociale au primit anterior somații de evacuare, în baza unor hotărâri judecătorești cu titlu executoriu. Cei care nu au eliberat locuințele, în urma somațiilor primite, au fost evacuați, înaintea acțiunilor de demolare, în prezența unui executor judecătoresc, a jandarmilor, Poliţiei Locale şi reprezentanţilor Primăriei. Procedura de evacuare din locuințele situate în zona “Barăci”, aflată la marginea cartierului de case din Mangalia, a vizat cinci familii, care în ultimii ani au acumulat datorii foarte mari la utilităţi şi chirie sau locuiau fără forme legale. Alte patru familii au fost evacuate dintr-o locuință situată pe strada George Enescu, de la Căminul CP5 şi un alt imobil din Olimp. ”În acele locuințe sociale, și-au găsit adăpost diverși indivizi certați cu legea, cei mai mulți venind în orașul nostru din alte zone ale țării, special pentru comiterea de infracțiuni, pe litoral. În baza hotărârilor CL, vom demola toate acele barăci, vom elimina focarul de infecție, curățăm zona și o redăm locuitorilor orașului, prin construirea unor locuințe sociale, cu bani europeni”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian. El a precizat că proiectul pe fonduri UE va fi depus în cursul anului viitor, după ce vor fi demolate ultimele două construcții insalubre, din respectiva zonă, de la marginea orașului. Toate imobilele din acest cartier au fost supuse expertizelor tehnice, în urma cărora, s-a constatat faptul că acestea prezintă un grad ridicat de prăbușire, demolarea fiind soluția pentru aceste clădiri.




Șoferi mangalioți, prinși la volan beți sau fără fără permis auto

Ieri, 29 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Mangalia au depistat un bărbat, în vârstă de 35 de ani, care a condus un autoturism, pe strada 1 Decembrie 1918 din Mangalia, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule, din data de 02.12.2011.

Polițiștii constănțeni l-au reținut pe bărbatul în cauză, pe bază de ordonanță, pentru o perioadă de 24 de ore și l-au introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, iar la data de 30 octombrie a.c. îl vor prezenta Judecătoriei Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Tot ieri, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Mangalia au depistat un bărbat, în vârstă de 41 de ani, care a condus un autoturism, pe strada Crinului din Mangalia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul în cauză a fost condus la spital pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.




GOLDTERM MANGALIA S.A. cauta contabil!

centrala

Compania GOLDTERM MANGALIA S.A., specializată în producerea și furnizarea de energie termică și apă caldă menajeră, oferă spre ocupare un post de CONTABIL.

Cerințele candidatului pentru postul de CONTABIL
• Studii medii/superioare
• Experiența pe o pozitie similară: minim 1 an
• Să posede cunoștințe solide în domeniul financiar-contabil
• Să posede cunoștințe în ceea ce priveste legislația în vigoare privind domeniul financiar-contabil;
• Să posede cunostinte solide de operare PC (MS Office)
• Conștiinciozitate și atenție la detalii, abilitați de gestionare a datelor, abilitatea de a lucra cu termene;

Salariu atractiv, bonuri de masă, transport decontat 50%

Candidații interesați pot trimite un CURRICULUM VITAE la numarul de fax 0241/740762 , la următoarea adresă de e-mail office@goldterm.ro sau la Secretariatul societății aflat în localitatea Mangalia, str. Vânători, nr.1, et.1
Toate CV-urile vor fi analizate cu obiectivitate.

Pentru alte detalii vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0241/740761 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail office@goldterm.ro. Data limită – 16 noiembrie 2018.




Echipele Polaris Mangalia au demarat curăţenia de toamnă şi se pregătesc intens pentru iarna care se apropie

Florin Jianu2

Echipele Polaris Mangalia sunt implicate, în această perioadă, în curăţenia de toamnă. Directorul Polaris Mangalia, Florin Jianu a declarat pentru „Ediţia de Sud” că angajaţii societăţii strâng frunzele ofilite din cartierele oraşului şi de pe marile artere din staţiuni. De asemenea, adună molozul şi alte resturi provenite de la lucrările de reparaţii şi renovări pe care persoanele fizice, dar şi agenţii economici le-au făcut în ultima perioadă, găsind mai la îndemână să le arunce la colţul străzii, pe spaţiile verzi sau lângă ghene. „Ne confruntăm cu lipsa de civilizaţie a multor cetăţeni care după ce îşi renovează locuinţele şi îşi schimbă mobilierul, în loc să ne solicite punerea la dispoziţie a unor bene pentru încărcarea acestora, le aruncă lângă ghene sau chiar în diferite locuri din oraş, mai ferite. Am văzut chiar oameni care aruncă sacii cu gunoi din maşină. De multe ori, ghenele sunt goale, în schimb, sunt înconjurate de munţi de gunoaie, iar unii oameni ne acuză tot pe noi că nu facem curat. Vreau să precizez faptul că maşinile noastre încep să strângă gunoaiele de la ora 6.00, după care, după-amiaza, trimitem autogunoiere care fac curăţenie lângă ghene”, a spus Florin Jianu, directorul Polaris Mangalia.

În prezent, la societate lucrează 94 de şoferi şi muncitori necalificaţi. În perioada imediat următoare, vor fi demarate pregătirile pentru întâmpinarea sezonului rece, deja, asigurându-se un stoc de material antiderapant (sare în amestec cu nisip) în cantitate de 800 de tone. În acelaşi timp, Polaris a încheiat, deja, contracte de închiriere pentru suplimentarea utilajelor care vor interveni în cazul în care se vor înregistra ninsori abundente.




Tânăr din Limanu, prins de poliţişti la volan fără să deţină permis de conducere

La data de 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au depistat un tânăr, în vârstă de 18 ani, din localitatea Limanu, județul Constanța, care a condus un autoturism, pe Șoseaua Mangaliei, din localitatea Albești, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Șoferului i–a fost întocmit dosar penal.

 




Avarie RAJA în zona Chiliei din Constanța!

apa-este-viata-1

Pentru remedierea unei avarii survenită astăzi – 27 octombrie 2018, la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Mărășești din municipiul Constanta, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 09,00 – 13,00.
În acest timp nu vor avea apă la robinete consumatorii din zona delimitată de străzile: Bd. Mamaia – Petru Vulcan – Chiliei – Soveja – Bd. Mamaia.
Totodată, pentru efectuarea lucrărilor, s-a impus restricționarea traficului auto pe strada Mărășești, pe tronsonul cuprins de străzile Ion Andreescu și Maramureș.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților afectați, dar și participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt.




Avarie RAJA la intersecția străzilor M. Eminescu cu Eroilor din Constanța!

 

Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu strada Eroilor din municipiul Constanța, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 27 octombrie 2018, în intervalul orar 11,20 – 14,00.
În acest timp, nu vor avea apă la robinete consumatorii de pe străzile: Prelungirea Bucovinei, Mihai Eminescu, Alexandru Puskin, Vasile Pârvan, Eroilor, precum și cei arondați punctului termic nr. 18.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților afectați pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea reparațiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Conducerea și voluntarii Asociației Umanitare Solidarity Children au sărit în ajutorul unei vârstnice bolnave și flămânde!

voluntari1

Asociația Umanitară Solidarity Children, coordonată de către Daniel Filon, și-a mai adjudecat un succes, a mai îndeplinit o misiune ce i-a fost încredințată de către societatea civilă neputincoasă, de cele mai multe ori în cazuri dramatice.
În urma unui apel primit, fondatorul asociației umanitare s-a mobilizat împreună cu alți voluntari pentru a strânge bani necesari unei femei singure din Mangalia, măcinată nu doar de boala de diabet de care suferă de câțiva ani, ci și de lipsa alimentelor.
Prin urmare, Daniel Filon a făcut apel cunoscuților, dar nu numai, cărora le-a solicitat sprijinul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel în 24 de ore, s-au strâns bani, s-au cumpărat alimente și s-au și transportat la domiciliul femeii năpăstuite de soartă. ”Joi, dimineața, făceam apel la solidaritate și omenie pentru a ajuta cu alimente o bătrânică care, singură și bolnavă, nu se poate întreține singură. Mamaia Ana avea urgent nevoie de sprijin, pentru că nu avea ce să mănânce! În urma apelului pe care l-am făcut, membrii voluntari ai asociației, dar și alți oameni generoși au donat alimente și bani. În câteva ore, am strâns 520 de lei, astfel că însoțit de voluntarii noștri Cristina Văduva, Alina Ciobeica, Dana Tiperciuc și Mădălin Corodescu și ajutați de Ileana Oprea, Dana Plopeanu, Dumitru Bojin, Paula Preda, Gabi Mihaela, Rodica-Cristina Stoica, Ovidiu Crețu, Remus Colcer, Mădălin Corodescu, Adriana Corodescu (care au donat bani) și Gemil Saban (care și-a pus taxiul la dispoziție gratuit timp de ore) am mers la cumpărături. Am cumpărat alimente pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel ca Mamaia Ana să nu mai cunoască lipsa lor, cel puțin o perioadă de timp”, a declarat Daniel Filon, președintele Asociației Umanitare Solidarity Children.
Acesta ne-a mai spus că, în prezent, derulează o nouă campanie de strângere de fonduri și alimente pentru doi vârstnici singuri din Limanu. Femeia se află în cărucior cu rotile, iar situalia lor materială este precară, tocmai de aceea orice ajutor oferit contează.
”Încă un caz rezolvat, dar numărul persoanelor aflate în situații critice este mult mai mare. Mi-aș dori ca acțiunile noastre să fie sprijinite de cât mai multe persoane și agenți economici care dețin restaurante, astfel că le-ar putea asigura celor nevoiași un meniu zilnic. Din păcate, există și oameni care preferă doar să comenteze ori să arunce răutăți pe o rețea de socializare. Este mai ușor să facă aceste lucruri decât să se implice real și concret. Le sunt, însă recunoscător celor care mă ajută să-i ajut pe alții aflați în nevoi. Dumnezeu să vă binecuvânteze, Oameni minunați! Vă mulțumesc Frumos!”, a mai spus Daniel Filon.




Din cauza complexității lucrării de înlocuire a unei vane, RAJA prelungește sistarea apei în cartierul Rotunda din Medgdia!

 

Din cauza complexității lucrării de înlocuire a unei vane la conducta principală de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, de pe strada Merilor, din municipiul Medgidia, RAJA SA este nevoită sa prelungească întreruperea furnizării apei potabile astăzi, 26 octombrie 2018, până la ora 17,00.
Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din cartierul Rotunda.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Avarie RAJA pe strada Lalescu din Lazu!

apa-este-viata-1

Pentru remedierea unei avarii survenită la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Lalescu, din localitatea Lazu, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 26 octombrie 2018, în intervalul orar 10,00 – 13,00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii de pe strada Lalescu, zona Biserică.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

 




În acest week-end trecem la ora de iarnă!

ceas

Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Mulți au început să se întrebe dacă va exista o schimbare în ceea ce privește ora de iarnă 2018 având în vedere propunerea făcută de Comisia Europeană.

Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

Mai exact, CE a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, însă din 2019. Statele membre ale Uniunii Europene vor avea libertatea de a decide pentru totdeauna dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă.

„Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetăţenii lor să trăiască în condiţii de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate.

Mă aştept ca Parlamentul şi Consiliul să împărtăşească acest punct de vedere şi să găsească soluţii care funcţionează pentru piaţa noastră internă. Suntem în întârziere”, a declarat Jean-Claude Junker în discursul său cu privire la starea Uniunii.

Ora de iarnă 2018. Ultima trecere în 2019

Până în aprilie 2019, fiecare țară trebuie să anunțe dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.

Prin urmare, se va trecere la ora de iarnă 2018. Această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie.

Ora de iarnă are ca scop folosirea cât mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfășurării activităților umane pe lumină slabă.

Ora de iarnă 2018. Regula actuală aplicată în România din 1997

În România a fost introdusă ora de vară în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimpeste în vigoare în România din anul 1997.

Ideea de a se schimba ora îi aparține politicianului american Benjamin Franklin și a fost pusă în aplicare în 1784. Austro-Ungaria și Imperiul German au fost primele care au implementat această schimbare la nivel național, începând cu 1916.

Unii medici susţin că odată cu trecerea la ora de iarnă se pot produce modificări în organism, însă acestea nu ar trebui să ne îngrijoreze. Important este să nu ne lăsăm influenţaţi de schimbarea orei, ci să tratăm totul ca atare.

Cu toate acestea, alţi medici sunt de părere că schimbarea orei ne poate da peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afectează sănătatea timp de două săptămâni, atât cât durează adaptarea completă a organismului.

Astfel, în această perioadă am putea resimţi o stare permanentă de oboseală şi vom fi lipsiţi de energie. Pe de altă parte, noaptea mai lungă nu înseamnă altceva decât o predispunere la depresie, iar cei care suferă deja de pe urma acestei afecţiuni devin şi mai sensibili. Tocmai de aceea, numărul sinuciderilor creşte în perioada imediat următoare schimbării orei.

Din aceste motive au fost ţări care au renunţat la schimbarea orei, Rusia şi Ucraina în 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anul 2000.

(sursa: romaniatv.net)




Creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Sfantul-Dumitru-200

În credinta populara, anul este impartit în vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.

În Ajunul sarbatorii de SFANTUL DUMITRU se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Există credinta ca pe 26 octombrie, de SFANTUL DUMITRU, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.

SFANTUL DUMITRU este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.

Un alt mod de a afla inca din 26 octombrie cum va fi iarna este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii SFANTULUI DUMITRU. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Ziua SFANTULUI DUMITRU era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca “la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii”.

Tot de SFANTUL DUMITRU se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

In anumite zone, taranii il cinstesc pe SFANTUL DIMITRIE, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de crestini in 26 octombrie, a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului (dupa moartea tatalui sau).

Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, lucru care l-a maniat foarte tare. Drept urmare, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, imparatul l-a întrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el. Dimitrie a marturisit cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

 

SFANTUL DIMITRIE CEL NOU, sarbatorit in 27 octombrie

Mâine, 27 octombrie este cinstit Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor. Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a nascut la sud de Dunare, in Bulgaria. A trait în secolul al XIII-lea, in timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, el se retrage intr-o pestera.

Nu se stie cat timp a stat acolo si nici cand a murit, dar traditia spune ca, inainte de a muri, el s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu. Moastele sale au fost asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Racla cu moastele Cuviosului Dimitrie a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, in 2013 si-au sarbatorit onomastica 315.895 de persoane, dintre care 277.700 barbati, iar 38.195 femei.

Alte traditii si obiceiuri de SFANTUL DUMITRU – 26 octombrie:

Daca de SFANTUL DUMITRU este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa.

Nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi.

Daca de SFANTUL DUMITRU luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.

De SFANTUL DUMITRU se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.

(Sursa: Mediafax)




Avarie RAJA în localitatea Techirghiol!

Pentru remedierea unei avarii la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 150 mm, de pe strada 9 Mai, din localitatea Techirghiol, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 25 octombrie 2018, în intervalul orar 14,20 – 17,00.

Sunt afectați de lipsa apei toți consumatorii din localitatea Techirghiol.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Ziua Armatei Române, la Mangalia (galerie foto)

 

 

 

 




Aparatură nouă pentru Secţia de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Constanţa

MONITOR+VENTILATOR

Șanse în plus pentru pacienții aflați în stare gravă,  internați în secția Anestezie Terapie Intensivă și compartimentul  ATI Copii. Fiecare pat dispune, în momentul de față, de monitor și ventilator, stație centrală de injectomate și pompe volumetrice. In această perioadă Spitalul Clinic Județean de Urgență  “Sf. Apostol Andrei ” Constanța a fost dotat cu aparatură de top constând în:

– 42 monitoare funcții vitale

– 24 ventilatoare (medii și ultraperformante)

– 3 stații centrale

Bunurile au fost achiziționate în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătății și Banca Mondială . Intregul personal din cadrul secției Anestezie Terapie Intensivă și compartimentului Anestezie Terapie Intensivă Copii a fost special instruit pentru a exploata corect aparatura primită.

Stațiile centrale asigură monitorizarea centralizată a pacienților critici. Practic, toate monitoarele din salon sunt vizibile  în același timp, pe un singur ecran . Medicii si asistentele pot vizualiza concomitent parametrii funcțiilor vitale la toți pacienții din salon.

Gradul de siguranță al pacienților critici internați în secția ATI și compartimentul  ATI copii, din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei ”, a crescut considerabil în urma programului derulat de către Ministerul Sănătății și Banca Mondială.