Revenire lucrare remediere avarie Eforie

Lucrările de remediere a avariei survenite astăzi – 31 decembrie 2019, la intersecția străzilor Bucovinei cu Bogdan Vodă, din localitatea Eforie Nord, nu pot fi efectuate în siguranță din cauza presiunii mari pe această instalație, impunându-se întreruperea furnizării apei pe conducta principală ce alimentează localitatea Eforie Nord, cu diametrul de 500 mm, în intervalul orar 12.00 – 14.00.

Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din partea de N-E a localității..

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Revelion în siguranţă

 

Măsuri de prevenire a incendiilor pentru unităţile unde se organizează Revelionul:

• Numărul persoanelor participante să nu depăşească capacitatea maxim admisă prin proiect a sălii;
• Să fie menţinute libere culoarele şi căile de evacuare, marcate şi iluminate corespunzător;
• Asigurarea bunei funcţionări a tuturor mijloacelor de apărare împotriva incendiilor;
• Utilizarea corespunzătoare a instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă aferente clădirilor, evitându-se suprasolicitarea acestora sau supradimensionarea siguranţelor fuzibile din tablourile electrice;
• Să nu uităm că este interzis fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii;
• Folosirea aparatelor electrice pentru pregătirea preparatelor culinare se va face cu respectarea strictă a normelor de exploatare;
• Maşinile de gătit, grătarele, aragazurile, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se vor amplasa la o distanţă de cel puţin 1,5 m faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.
Cu siguranță, în noaptea dintre ani, artificiile sau petardele vor fi nelipsite din casele cetăţenilor. Însă, experiența anilor trecuți demonstrează că astfel de mijloace de distracție pot fi un pericol atunci când sunt folosite incorect. Diferite persoane ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor accidente provocate de folosirea imprudentă a petardelor și artificiilor.
Măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă în cazul folosirii mijloacelor pirotehnice de divertisment:
• Nu utilizaţi materiale pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc sau terase. Aceste activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule;
• Respectaţi instrucţiunile producătorului la utilizarea materialelor pirotehnice;
• Nu aruncaţi artificii de la balcon întrucât acestea pot ajunge în balcoanelor vecinilor şi pot produce incendii;
• Nu permiteţi copiilor utilizarea materialelor pirotehnice;
• Nu utilizaţi, sub influenţa băuturilor alcoolice, materiale pirotehnice;
• Asiguraţi-vă, înainte de folosire, că integritatea ambalajului nu a fost afectată ca urmare a transportului, iar în situaţia în care acesta a fost deteriorat evitaţi utilizarea produsului;
• Nu aruncaţi în foc sau în mijloacele de încălzit, materiale pirotehnice;
• Nu încercaţi să uscaţi materiale pirotehnice;
• Nu încercaţi să reaprindeţi produsele care au dat rateu sau au rămas cu materie explozivă nedetonată;
• Evitaţi aprinderea mai multor materiale pirotehnice în acelaşi timp.

În speranţa petrecerii unui sfârşit de an fericit, lipsit de evenimente neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa urează tuturor cetăţenilor un călduros „La mulţi ani!”.




SC POLARIS M HOLDING, punct de lucru Mangalia, vă aduce la cunoștință programul de colectare pentru zilele urmatoare

SC POLARIS M HOLDING, punct de lucru Mangalia, vă aduce la cunoștință programul de colectare pentru zilele urmatoare:

Colectarea deșeurilor menajere de la gospodăriile individuale (case), programată pentru ziua de Miercuri – 01.01.2020, se face în avans, în ziua de Marți – 31.12.2019.
Astfel, beneficiarii serviciului de salubrizare programați pentru ziua de Miercuri, sunt rugați să scoată vasele colectoare (pubelele) pentru a fi golite, Marți!




Peste 15.500 articole pirotehnice, confiscate în P.T.F. Vama Veche

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un cetăţean român care intenţiona să introducă în ţară, prin Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, peste 15.500 articole pirotehnice, fără a deține autorizațiile necesare.

În data de 29.12.2019, acționând în baza unei informații, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Vama Veche au efectuat controlul specific, pe sensul de intrare în țară, asupra unui autoturism înmatriculat în Bulgaria la volanul căruia se afla cetățeanul N.M., în vârstă de 28 de ani, domiciliat pe raza județului Ialomița.
Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit în interiorul autoturismului 15.525 articole pirotehnice (petarde, artificii și rachete).
Faţă de cele constatate, persoana în cauză a declarat că articolele pirotehnice le-a achiziționat din Bulgaria pentru a le comercializa și nu avea cunoștință de obligativitatea deţinerii autorizațiilor necesare.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de materiale pirotehnice, în valoare totală de 5.260 lei şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul ori folosirea materialelor explozibile sau orice alte operațiuni privind circulația acestora, fără drept”.




O postare pe Facebook l-a lasat pe un mangaliot fara autoturism! Hotul a raspuns unui anunt al unei persoane ce gasise cheile masinii

Ieri, în jurul orei 18:20, polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați de către un bărbat de 42 de ani, cu privire la faptul că, persoane necunoscute i-ar fi sustras autoturismul parcat pe strada Rozelor din municipiul Mangalia.

În scurt timp, în urma activităților desfășurate, polițiștii constănțeni au depistat autoturismul în cauză pe strada Negru Vodă din municipiu, iar la volanul acestuia au identificat un tânăr de 22 de ani, din orașul Cernavodă, care nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În urma verificărilor, polițiști au stabilit că tânărul în cauză ar fi intrat în posesia cheilor, în urma vizualizării unui anunț postat pe rețelele de socializare de către o persoană care le-ar fi găsit pe stradă.

Totodată, polițiștii au reținut în sarcina tânărului infracțiunea de furt calificat, faptă comisă la data de 22 decembrie, acesta fiind bănuit că ar fi pătruns în locuința unui bărbat, din localitatea Valu lui Traian, și sustras un sistem audio, în valoare de aproximativ 600 de lei.

În ambele cauze, prejudiciile au fost recuperate în totalitate și predate părților vătămate.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Pe această cale, polițiștii constănțeni reamintesc cetățenilor că cea mai sigură cale pentru a ajuta proprietarii să intre în posesia bunurilor pierdute, este să să se deplaseze, de îndată, la cea mai apropiată secție de poliție pentru a le declara și înmâna autorităților competente.




Peste 1.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în zilele de Crăciun. 27 dintre ele au ajuns la UPU în stare gravă

 

1.214 pacienti au fost inregistrati la UPU Constanta pe 24, 25 si 26 decembrie (835 adulți si 379 copii). Cele mai multe cazuri au fost redirectionate catre cod verde (non urgente)- 994, alte 116 au fost pe cod galben, iar pe cod rosu au fost inregistrate 27 cazuri.
În urma investigațiilor de specialitate, în toate cele 3 zile de referinta, 325 persoane au avut nevoie de spitalizare.
Cea mai aglomerata zi a fost 26 decembrie, cu 465 pacienti în 24 de ore.
În prima zi de Crăciun, în maternitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Constanţa s-au născut 12 copii ( 6 băieţi şi 6 fete), iar pe 26 decembrie au fost aduşi pe lume 9 băieţi şi 6 fete.




Cel mai bun sportiv Kung-Fu din județ este Tudor Bocai (CS „Marea Neagră” Constanţa)

În urma rezultatelor obţinute la concursurile şi campionatele desfăşurate în anul 2019, a fost stabilit clasamentul celor mai buni sportivi din Kung-Fu, din judeţul Constanţa.  

 

1.MASCULIN

 

SENIORI

BOCAI TUDOR, CS „Marea Neagră” Constanţa

JUNIORI

SANDU ROBERT GABRIEL, CS „Shaolin Callatis” Mangalia

CADEŢI

BOCAI VLAD, CS „Marea Neagră” Constanţa

MINI-CADEŢI 12-13 ANI

GURICĂ RAREŞ, CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă

            COPII 10-11 ANI

MANDRIC IUSTIN FLORENTIN, CS „Silver Samurai” Medgidia

COPII 8-9 ANI

POPA ANDREI CLAUDIU, CS „Shaolin Callatis” Mangalia

            COPII 6-7 ANI

POPA DAVID ANTONIO, CS „Shaolin Callatis” Mangalia

 

 

2.FEMININ

 

CADETE 14-15 ANI

PRISĂCARU CRISTINA, CS Comunal Nicolae Bălcescu

MINI-CADETE 12-13 ANI

IUSEIN BUŞRA, CS „Silver Samurai” Medgidia

COPII 10-11 ANI

PANAIT VALENTINA, CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă

COPII 8-9 ANI

DUMITRACHE ELENA, CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă

COPII 6-7 ANI

PAVEL ROBERTA, CSA „Axiopolis Sport” Cernavodă

 

            Cel mai bun sportiv din Kung-Fu, este Tudor Bocai, datorită rezultatelor obţinute, la mai multe probe sportive.

 

            PREŞEDINTE A.R.K.

     PhD FLORIN IORDĂNOAIA

           7 DUAN KUNG-FU




Lipsă apă pe strada Tulcei din Constanța

Pentru remedierea unei avarii la rețeaua de termoficare din punctul termic 51 din municipiul Constanța, lucrare executată de RADET, a fost oprită și furnizarea apei potabile, astăzi – 24 decembrie 2019.
Până la remedierea avariei, estimată a se finaliza în aproximativ 4 ore, sunt afectați de lipsa apei consumatorii de pe strada Tulcei.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că, de îndată ce echipele RADET Constanța vor finaliza lucrarea, se va relua furnizarea apei potabile la parametrii optimi.




„Ediția de Sud” vă dorește Sărbători Fericite!




Sărbători Fericite din partea Damen Shipyards Mangalia!




La Mulți Ani Fericiți! Directorul SC Polaris M Holding Mangalia, ing. Florin Jianu




La Mulți Ani! Primarul comunei Tuzla, Taner Reșit




Sărbători binecuvântate! vă urează primarul comunei Pecineaga, Niculae Stan




Pentru remedierea unei avarii RAJA, trafic îngreunat pe bulevardul Tomis din Constanța!

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bulevardul Tomis nr. 253 (în zona fântânii arteziene), din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA au fost nevoite să restricționeze traficul auto pe benzile 1 și 2 de circulație de pe acest bulevard (sensul de mers către Dacia), astăzi – 23 decembrie 2019, în intervalul orar 09.00 – 14.00.
În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului auto a fost anunțată și Poliția Locală.
Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.
Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.




Patronul Clubului Beirut, prins la Cluj!

În cursul acestei zile, a fost depistat, la Cluj, George Karam, dat în urmărire națională, pe numele căruia exista un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru o pedeapsă de 8 ani.

Patronul Clubului „Beirut” din Constanța, George Karam, fusese condamnat, în urma cu cateca săptămâni, definitiv, la opt ani și o lună de închisoare. Potrivit IPJ Constanța, imediat după primirea mandatului, polițiștii din Ovidiu l-au căutat pe patronul clubului la domiciliu, dar și pe raza orașului Ovidiu și municipiului Constanța. Karam se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar și avea interdicție de a părăsi țara, fiind dat în consemn la frontieră.

Cel în cauză urmează a fi încarcerat în cea mai apropiată unitate de detenție.

 

În 2014 își pierdeau viața în Clubul „Beirut” cântăreața Nicoleta Cengher (22 de ani) și dansatoarea Mihaela Tucă (23 de ani), ambele din Mangalia și Nicole Vasiliteanu (22 de ani) tot dansatoare, din Constanţa. Trupurile celor trei fete au fost găsite carbonizate într-un vestiar al localului.

Procurorii l-au acuzat atunci pe patronul localului libanez, George Karam, de construirea fără autorizație într-o zonă construită protejată, primirea în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, zeci de falsuri în înscrisuri sub semnătură privată și realizare a construcțiilor cu nerespectarea cerințelor esențiale.

De asemenea, George Karam a fost acuzat că, împreună cu un instalator, au modificat instalația de gaze a restaurantului fără să dispună de toate aprobările necesare.

 

 




Interviuri de angajare în Europa, la Casa de Cultură Mangalia

Sâmbătă, 4 ianuarie, la Casa de Cultură Mangalia vor fi organizate, de catre Silverhand România, intervuri de angajare în Europa.

Potrivit unui comunicat, SILVERHAND este o agenție multinațională de recrutare și consiliere în carieră cu sedii în Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria. Colaborăm cu angajatori din  Germania, Austria, Olanda, Islanda, Danemarca, Belgia, Suedia, Norvegia, Elveția, Canada. Silverhand este cea mai ușoară cale pentru a găsi un job sigur și stabil în Europa sau America de Nord.

Data:  04.01.2020 (sâmbătă)

Ora: 14:00-15:30.

Locație: Casa de Cultură din orașul Mangalia




Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi de preluare a apelor uzate vor lucra în program normal.
Apelurile către numărul de telefon al Dispeceratului – 0241/924 vor fi preluate fără întrerupere. Echipele RAJA sunt pregătite să acţioneze cu promptitudine pentru remedierea în timp util a tuturor avariilor sau a disfuncţionalităţilor apărute în sistemul de alimentare cu apă, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.
Abonaţilor interesaţi să îşi achite facturile pentru serviciile de furnizare a apei potabile şi de canalizare le aducem la cunoștință că, în intervalul 23 decembrie 2019 – 05 ianuarie 2020, programul casieriilor RAJA va fi următorul:
 Luni și Marți – 23, respectiv 24 decembrie 2019: Program normal
 Miercuri – Duminică, 25 – 29 decembrie 2019: Închis
 Luni și Marți – 30, respectiv 31 decembrie 2019: Program normal
 Miercuri – Duminică, 01 – 05 ianuarie 2020: Închis

În perioada în care casieriile RAJA sunt închise, facturile pot fi achitate online (prin intermediul contului de client RAJA), transfer bancar, direct debit, Pay-Point, Payzone, etc..
Începând de luni – 06 ianuarie 2020, casieriile își vor relua programul normal de lucru.

Biroul de presă
a




Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră pentru perioada sărbătorilor de iarnă

2012

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia, dar şi cetățeni români care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în afara granițelor ţării, sens în care, în perioada următoare se preconizează o creștere a numărului de persoane și a mijloacelor de transport care tranzitează punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria.

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.

În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.

 

Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

 

De asemenea, au fost contactate autoritățile Republicii Bulgaria și în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost stabilite măsuri comune astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

 

          Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 10 benzi de control pe sensul de intrare în țară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire, astfel:

– P.T.F. Vama Veche – Durankulak;

– P.T.F. Ostrov – Silistra;

 P.T.F. Negru Vodă – Kardam;

 P.T.F. Lipnița – Kainardja și P.T.F. Dobromir – Krushari, pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.

 

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 

De asemenea, reamintim, posibilitatea achiziționării on-line de vignete, prin intermediul site-urilor web: www.bgtoll.bg  (acest site având și meniu în limba română) sau www.vinetki.bg,  precum și din punctele de frontieră, pentru toate categoriile de autovehicule, preţurile acestora rămânând neschimbate.

 

Situaţia traficului autovehiculelor de mare tonaj

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în preajma sărbătorilor, numărul mijloacelor de transport marfă crește ca urmare a intensificării comerțului din perioada de sărbători.

Precizăm că, şi pentru această categorie de mijloace de transport este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

 

Date statistice din anul 2018  

În luna decembrie 2018, punctele de trecere a frontierei române la granița cu Bulgaria de pe raza județului Constanța, au fost tranzitate de aproximativ 83.750 de persoane, precum și de 34.700 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 43.600 de treceri au fost pe sensul de ieșire din ţară (35.450 cetăţeni U.E. şi 8.150 cetăţeni non – U.E.).

Astfel, P.T.F. Vama Veche, la frontiera cu Bulgaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de pe raza județului Constanța, de aproximativ 41.180 persoane și 12.910 mijloace de transport.




Peste 100 de artiști români vor expune mai mult de 200 de lucrări de artă vizuală în spațiul ART GALLERY Constanța

Peste 100 de artiști români vor expune mai mult de 200 de lucrări de artă vizuală în spațiul ART GALLERY Constanța, de la etajul 2 din Tomis Mall. Vernisajul va avea loc vineri, 20 decembrie, ora 13.00, în ziua în care românii sărbătoresc Ignatul. Manifestarea de artă vizuală și culinară a fost gândită ca un prilej de întâlnire între amatori de frumos și creatori de artă, în debutul sărbătorilor de iarnă. Expoziția este practic o bucurie vizuală și o bucurie a gustului, un prilej de apropiere și de petrecere între artiști și publicul amator de artă. Acest eveniment inedit a fost gândit de profesorul universitar dr. Florin Stoiciu, unul din maeștrii gravurii românești, care activează la Universitatea Ovidius din Constanța și care a lansat o provocare pentru foștii și actualii săi studenți (ca demers pedagogic), pentru foștii săi profesori, dar și pentru mari artiști din România. În istoria artei în general și în istoria gravurii în special, au existat perioade când artiștii, din lipsa materialelor, realizau pe suprafețe foarte mici adevărate capodopere de artă vizuală.  Sunt celebre gravurile lui Rembrandt, ale lui Jaques Callot sau Theodor Aman, realizate pe bucăți de metal foarte mici procurate cu greu de la fierarii din acele vremuri. Acest gen de provocare a lansat-o și Florin Stoiciu în expoziție și începând de vineri, 20 decembrie, puteți vedea rezultatul: cum poți realiza adevărate opere de artă într-o lucrare de numai 4X4 cm, sau pe module de 4X4 cm, cât de mare este creativitatea și măiestria artiștilor noștri. Alături de studenți sau masteranzi expun  nume mari și foarte mari din arta din România, multipli premiați atât la noi, cât și în afara granițelor țării: sculptori, pictori, ceramiști, caricaturiști, designeri, graficieni etc.: Ion ACHIȚENI, ANDRONICUSS, Iulius Ioan APOSTOL, Mihaela APOSTOL, Bianca ASAVEI, Turan BABAGEAN, Silvia BARBESCU, Olimpia HINAMATSURI BARBU, Ionuț BARBU, Dorin BARBU, Eugen BĂDESCU, Rareș BÂLBÂE, Marieta BESU, Anca BODEANU, Brândușa BONTEA, Adina BOGDAN, Adelina BUTNARU, Aurel BULACU, Alina BUGA, Elena Lili BLAJ, Sanda BUȚIU, Horia CRISTINA, Mălina CRĂCIUN, Răzvan Constantin CARATĂNASE (ZUZU), Anca CIOFÎRLĂ, Andrei CIUBOTARU, Teodora CHINSCHI, Lidia CORLADI, Mariana CONSTANTINESCU, Maria-Bianca CULUS, Doru Cristian DELIU, Răzvan DRAGOȘ, Mihaela DOBRIN, Corina DUMA, Andreea DRĂNICEANU, Crina DRĂGOI, Alina ionela DRENEA, Andreea DOGARU (RĂDULESCU), Carmen DORDEA, Mircia DUMITRESCU, Roxana DUMITRU, Liviu EPURAȘ, Miana ENE, Suzana FÂNTÂNARIU, Radu FLOREA, Irina FLORESCU, Mihaela FLORESCU, Emil FRONESCU, Petru Alexandru GALAI (MOMI), Iulia GAJ, Anca GEORGESCU, Bogdan HOJBOTĂ, Mihaela OBADĂ, Costel IACOB, Andreea IFRIM, Delia IONESCU, Felicia IONESCU,  Ovidiu IONESCU, Eugen Vasile IOVAN, Georgiana Manea JOSAN, Eusebiu JOSAN, Emilia KISS, Gavril KOVACS, Vasilică LAZĂR, Daliana LĂCĂTUȘ, Grigore LEȘE, Lucian LICIU, Elena LICIU, Natașa LICIU, Nicoleta LICIU, Alexandra MACIAC, Ionuț MATEI, Laurențiu MIDVICHI, Mioara MITU, Cosmin MOVILĂ, Cristiana MUNTEANU, Diana MUNTEANU, Mircea MUREȘAN (MM), Leonte NĂSTASE, Anca NECȘOI, Aurelia NECULAI, Vasile Pop NEGREȘTEANU, Ionel NICOLAEV, Valentina NICOLAEV, Sofia OVEJAN, Filip Anca PAPADOPOL, Rareș PANTEA, Sebastian PANTEA, Valter PARASCHIVESCU, Cosmin PAULESCU (COZO), ștefan PĂDURARU, Ștefan PELMUȘ, Bogdan Willkrin PETRY, Carmen Nicoleta POPESCU, Magdalena și Bogdan PELMUȘ, Eugen RAPORTORU, Cornel RĂDULEA, Romeo RĂILEANU

Monica RUS, Constantin RUSU, Ilie RUSU, Valeriu SEPI, Maria SECELEANU, Monica STOIAN, Gabriel SMOLEAC, Florin STOICIU, Anastasia STOICIU, Costin STURZA, Valeriu ȘUȘNEA, Cristian TARBĂ, Andreea Marina TOFOLEANU, Mihai TUGEARU, Mina TOMPE, Mădălina TUTOVEANU, Lucian ȚĂRAN, Ion TIȚOIU, Cătălin TRANDAFIR, Daniela ȚURCANU, Bogdan Alexandru UNGUREANU, Viorel UNGUREANU, Anca Christiana VAL, Răzvan VASILESCU, Georgeta VASILIEV, Filiz VELULA, Eva VLĂDEANU, Doru VLĂDOIU, Daniel Adamescu ZAPOROJAN.

Prof. univ. dr. Suzana Fântânariu, graficianul care a primit de la Uniunea Artiștilor Plastici din România Marele Premiu în 2018, un artist excepțional, spune despre lucrările sale, pe care le-a trimis tocmai de la Timișoara pentru această expoziție:

„ Am făcut mai multe lucrări care au ca personaj principal bufnița. Sunt practic, portrete de bufnițe. Obiecte în serie, bidimensionale. Mi s-a părut potrivit să trimit lucrările acestea pentru că bufnița este simbolul spiritualității. Poate fi un simbol general care poate lega tot ce se întâmplă în expoziție. Este vorba despre spiritualitate românească în expoziția voastră. Bufnița este o pasăre care veghează. Nu pasărea în sine este importantă, cât mai ales simbolistica ei. Ea creează foarte mult mister. Arta este mister, în general, după cum spunea și Eugen Ionesco. ”

În cadrul vernisajului, participanții vor fi încântați și de viziunea culinară a lui Paul Băcilă și de vinurile de la Crama Histria.  Organizatorul evenimentului, este Dorin Barbu, iar curatori sunt: Florin Stoiciu, Anastasia Stoiciu, Răzvan Constantin Caratănase (Zuzu) și Răzvan Dragoș.

Partenerii evenimentului sunt: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea „Ovidius” Constanța, Crama Histria, Ana și Ion.

 

Despre Ignat și despre ritualul tăierii porcului:

 

„Porcul este considerat în vechi culturi animal sacru, anmal emblematic pentru zei ai vegetației – Osiris (la egipteni, care îl identifică uneori chiar cu zeul), Demeter și Persefona (zeițe agrare la greci), sau Ceres (Zeița romană a grâului). El era sacrificat ritual în onoarea lor în cadrul unor ceremonii publice mare amploare, din care nu lipseau actele culinare rituale, urmate de mese comune la care oamenii mâncau în credința purificării și întăririi lor prin puterea vitală a cărnii animalului asimilat. În cadrul bachetelor organizate la Saturnalii, alimentul de bază era carnea de porc, astfel că «jertfa porcului» era caracteristică sărbătorii romane[iii].”

„Tăierea porcului este act ritual cu rădăcini ce se găsesc adânc în istoria civilizației umane.”

 

„Potrivit unor surse, mistrețul din Europa ar fi fost domesticit cu aproximativ 10.000 de ani î. Hr pe valea inferioară a Dunării.”

 

„Pentru ţăranul român, Crăciunul începe, de fapt, la Ignat, odată cu tăierea porcului. În plus, etnologii îi semnalează prezenţa chiar şi în colinde: „Colindul cu cap de vier a suferit o substituire morfologică printr-un cap de porc. Din textul colindului reiese însă că este vorba de mistreţ, nu de porc. (…) <<Doamne, dacă mă întrebi / ţie-ţi spun cu dreptul tău: / sus la munte am trăit, / jir şi ghindă am păscut, / jos la vale-am coborât, / apă dulce am băut, / apă dulce de prundiş, / şi-am trăit în luminiş…”

„Un animal sacru pentru daci, mistrețul a fost încărcat pe plaiurile noastre cu o simbolistică atât celtică, cât și elină, reprezentând conform lui Romulus Vulcănescu un „demon al forței brutale, al furiei războinice, al vitalității și prolificității, pentru care a fost considerat o „hrană specială”, consumată anual la începutul lui noiembrie, ceea ce corespunde sacrificiului porcului pentru sărbătorile de iarnă: Crăciunul și Anul Nou.”

„Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe în 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. În religia creștin-ortodoxă este prăznuit, în această zi, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. ”

„Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este cel de la cumpăna dintre anul vechi și anul nou, se sconta pe funcția regeneratoare a sacrificiului. Prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, o noua viață se naște, aceea a noului an.”

„În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească și Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.”

„IGNATUL trebuia să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina putea ține la distanță, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice, ce-ar încerca să anuleze virtuțile sacrificiului.”

„Ansamblul ritual al «tăierii» porcului este încheiat prin masa comună, numită în genere «pomana porcului», pe alocuri «praznicul porcului» (Prahova).  Ca formă de comuniune alimentară ce constituie faza finală a oricărui act sacrificial, «pomana porcului» depășește prin semnificațiile ei conotațiile alimentare. În vechi tipare de viață tradițională, ea se desfășura într-o atmosferă solemnă, în liniște, realizându-se, în primul rând, comuniunea spirituală a participanților la actul sacrificial înfăptuit.”

 

 

 

 

 




Pentru remedierea unei avarii RAJA, trafic blocat pe strada Mihai Eminescu din Constanța!

 

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, de pe strada Mihai Eminescu, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA au fost nevoite să blocheze traficul auto pe această stradă, tronsonul cuprins de străzile Decebal și Alexandru Pușkin, astăzi – 19 decembrie 2019, în intervalul orar 10.00 – 15.30.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului auto a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.