Luni, se întrerupe curentul electric la 23 August!

Enel

E-Distribuţie Dobrogea a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții, conform prevederilor din Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020.

Astfel, luni, 4 mai, se va întrerupe curentul electric în comuna 23 August, cu străzile: I.L. Caragiale, Tudor Arghezi (partial), Ion Baba (partial), Demostene Botez (partia), respectiv George Bacovia (partial) – întrerupere totală, între orele 12.00-15.00.




După ani de solicitări, chiriașii ANL din Mangalia își pot cumpăra apartamentele!

anl4

Consiliul Local Mangalia a aprobat, joi, într-o ședință ordinară desfășurată online, un proiect de hotărâre privind vânzarea locuințelor către chiriașii din blocurile construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), în municipiul Mangalia.

Cu aceeași ocazie, aleșii locali au mai votat proiectul de hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru copiii proveniți din familii defavorizate, înainte de începerea noului an școlar. Astfel, elevii din familiile cu venituri mici vor putea primi, la cerere, rechizite și uniforme școlare, dar și echipamente electronice destinate învățământului online. Totodată, CL Mangalia a mai adoptat un proiect privind numărul și cuantumul burselor școlare, acordate elevilor pe semestrul al II-lea, din anul școlar 2019-2020. Conform documentului, încă din primul semestru din acest an școlar, bursele acordate elevilor din învăţământul preuniversitar de stat s-au majorat pentru a stimula elevii să obțină rezultate mai bune la învățătură. Astfel, pentru elevii care obţin burse de performanţă, suma a crescut de la 80 la 200 de lei. Pentru cei care beneficiază de burse de merit, suma s-a majorat de la 70 la 80 de lei, iar pentru beneficiarii burselor de studiu şi sociale, sumele alocate au crescut de la 55 la 60 de lei, respectiv de la 50 la 55 de lei. În aceeași ședință, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind nominalizarea reprezentanților CLM în Consiliile de Administrație și Comisiile de evaluare și asigurare a calității în unitățile de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2019-2020.




Programul casieriilor RAJA de 1 Mai

apa-este-viata-1

 

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada 01 – 03 mai 2020, activitățile societății se desfășoară în regim de foc continuu.
În continuare, sute de angajați au ca misiune principală producția, distribuția, calitatea apei și epurarea acesteia, îndeplinind sarcinile specifice în condiții de izolare la locul de muncă, pentru a preveni disfuncționalitățile majore ce ar putea perturba asigurarea serviciilor esențiale.
Apelurile către numărul de telefon al Dispeceratului – 0241/924 vor fi preluate fără întrerupere. Echipele de intervenție RAJA sunt pregătite să acţioneze cu promptitudine pentru remedierea în timp util a tuturor avariilor sau a problemelor apărute în sistemul de alimentare cu apă, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.
Abonaţilor interesaţi să îşi achite facturile pentru serviciile de furnizare a apei potabile şi canalizare le aducem la cunoștință că, în perioada 01 – 03 mai 2020, toate casieriile RAJA vor fi închise.
Începând de luni – 04 mai 2020, casieriile își vor relua programul normal de lucru.
În perioada în care casieriile RAJA sunt închise, facturile pot fi achitate online (prin intermediul contului de client RAJA), prin transfer bancar, direct debit, Pay-Point, Payzone și în incinta magazinelor „La doi Pași”.




Cod galben de vijelii, până diseară!

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru intervalul 30 aprilie, orele 13.00-30 aprilie, orele 21.00, o avertizare privind manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în estul si sudul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 60-70 km/h, vijelii, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină, averse ce vor avea și caracter torențial.

Interval de valabilitate: 30 aprilie, ora 13 – 30 aprilie, ora 21
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

        În Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în estul si sudul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 60…70 km/h, vijelii, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină, averse ce vor avea și caracter torențial.

       Notă: Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.




Cinci barbati, cercetati penal pentru ca au mintit in adeverintele de angajare prezentate politistilor!

La data de 29 aprilie a.c., polițiști din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai au identificat, pe strada Ion Creangă din satul Vama Veche, cinci persoane.
În momentul verificărilor, bărbații, cu vârste cuprinse între 27 și 38 de ani, le-au prezentat polițiștilor o adeverință permanentă eliberată de o societate comercială, însă în urma verificărilor s-a stabilit faptul că niciunul nu figurează cu contract de muncă la societatea în cauză.

Politistii le-au intocmit, tuturor, dosare penale.




Au demarat lucrările de extindere a canalizării, la Tuzla. Iată străzile cuprinse în proiect!

95602249_1109927016051039_317049855815974912_o

Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii la nivelul comunei Tuzla continuă și zilele acestea, în ciuda pandemiei. Începând cu 13 aprilie, au fost demarate lucrările de execuție pentru proiectul ”Extindere canalizare comuna Tuzla, județul Constanța”. La baza execuției lucrărilor a fost emisă autorizația de construire nr.30 din 18.03.2020. La stabilirea schemei de amenajare și a soluțiilor constructive și tehnologice au fost considerate următoarele priorități: sănătatea locuitorilor, protecția mediului, respectiv înlăturarea poluării stratului freatic, creșterea nivelului de trai al locuitorilor, realizarea unui raport optim între valoarea investiției și atingerea obiectivelor,precum și respectarea prevederilor legale în vigoare.
Potrivit edilului din Tuzla, Taner Reșit, rețeaua de canalizare proiectată este de tip separativ și se va poza de-a lungul străzilor ce aparțin domeniului public din comuna Tuzla. Pe rețeaua nou proiectată sunt prevăzute a se realiza racorduri pentru racordarea locuitorilor la sistemul de canalizare.
Începerea acestor lucrări de extindere a canalizării menajere, va creea pentru o perioadă scurtă de timp un disconfort locuitorilor comunei, însă ea reprezintă o etapă anterioară lucrărilor de asfaltare. Asfaltarea drumurilor reprezintă si ea o problemă destul de importantă, la care încercăm să găsim o rezolvare, pentru că reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii contează foarte mult pentru dezvoltarea întregii comunități.
Străzile cuprinse în cadrul proiectului de ”Extindere canalizare în comuna Tuzla, județul Constanța” sunt:
1. Str. Alexandru Ioan Cuza
2. Str. Biruinței
3. Str. Brigadierului
4. Str. Cerbului
5. Str. Cerealelor
6. Str. Cișmelei
7. Str. Crinului
8. Str. Dealului
9. Str. Farului
10. Str Fermei
11. Str. Grădinilor
12. Str. Grindului
13. Str. Inului
14. Str. Ioan Vodă
15. Str. Izvorului
16. Str. Jupiter
17. Str. Labirint
18. Aleea labirint
19. Str. Lebedei
20. Str. Liliacului
21. Str.Mircea cel Bătrân
22. Str. Navigatorilor
23. Str. Neptun
24. Str. Nicolae Bălcescu
25. Str. Nicolae Iorga
26. Str. Olimp
27. Str. Pescarilor
28. Str. Pinului
29. Str. Plopilor
30. Str. Saturn
31. Str. Școlii
32. Str. Soarelui
33. Str. Stânii
34. Str. Ștefan cel Mare
35. Str. Trandafirului
36. Str. Uzinei
37. Str. Venus
38. Str. Viilor
39. Aleea violetei
40. Str. Zambilelor
41. Str. Zefirului
42. Str. Măceșului
43. Str. Crivățului
44. Aleea Apusului ( Str.12)
45. Str. Teilor
46. Str. Costinești
47. Str. Aviatorilor
48. Str. Eternității
49. Str. Tineretului
50. Str. Răsăritului
51. Str. Nicoale Tonitza
52. Str. Șoimilor
53. Str. Cantonului
54. Str. Serei




Avarie RAJA pe strada Nehoiului din municipiul Constanța!

apa-este-viata-1

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Nehoiului, din municipiul Constanța, RAJA S.A. a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile, astăzi – 29 aprilie 2020, în intervalul orar 16.00 – 19.00.
În acest timp, sunt afectați de lipsa apei consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: N. Bagdazar – Șos. Mangaliei – Pajurei – bd. 1 Mai.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Decizie de ultimă oră a Ministerului Învăţământului cu privire la încheierea situaţiilor şcolare

scoala_elevi
Ministerul Educației a trimis tuturor profesorilor un document cu precizări privind modalitățile de încheiere a situațiilor școlare în care explică, pentru fiecare ciclu de învățământ și pentru fiecare situație a elevilor modul în care acestora le va fi încheiată media.

Sunt identificate patru situații în învățământul primar, unde elevii sunt notați cu calificative și cinci situații la gimnaziu și liceu, unde elevii sunt evaluați cu note.

Redăm indicațiile transmise de minister profesorilor:

„Precizări privind modalitățile de încheiere a situației școlare

„Pentru nivelul de învățământ ante-preșcolar și preșcolar nu este cazul încheierii situației, dar activitățile cadrelor didactice continuă și acestea mențin legătura cu copiii. Segmentul de vârstă corespunzătoare acestor niveluri este însoțit de cele mai mari riscuri, atât în organizarea procesului educațional din unități, cat și din cauza faptului că majoritatea copiilor sunt însoțiți, spre unități, de persoane cu risc sau care prezintă risc pentru contacte în cadrul unităților de învățământ”, se arată în document.

Învățământ primar: se continua activitățile online, conform planificării activității de către unitatea de învățământ

Cum se încheie mediile elevilor?

Situația 1: dacă elevul are cel puțin două calificative pe semestrul al II-lea, se încheie situația școlară semestrială cu aceste calificative.

Situația 2: dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea se poate valorifica activitatea desfășurată online.

Situația 3: dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea, dar nu se poate valorifica activitatea desfășurată online, al doilea calificativ pentru semestrul al II-lea va fi considerat calificativul care reprezintă media elevului din primul semestru.

Situația 4: dacă elevul nu are niciun calificativ în semestrul al II-lea, media anuală devine media semestrului I.

Pentru învățământul gimnazial și liceal, postliceal și profesional: se continua activitățile online, conform planificării activității de către unitatea de învățământ

Situația 1: dacă elevul are cel puțin două note pe semestrul al IIlea, se încheie media cu aceste note.

Situația 2: dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea se poate valorifica activitatea desfășurată online, pentru a doua notă

Situația 3: dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea, dar nu se poate valorifica activitatea desfășurată online, a doua notă pentru semestrul al II-lea va fi considerată nota care reprezintă media elevului din primul semestru.

Situația 4: dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea media anuală devine media semestrului I

Situația 5: dacă media din primul semestru este mai mică decât 5, atunci cadrul didactic decide împreună cu elevul data la care acesta poate susține o lucrare scrisă/proiect prin care să fie notat, iar nota de la această evaluare devine media anuală (ca la examenul de corigență)

(sursa: edupedu.ro)




Avarie RAJA în zonele Lazu, Agigea şi Eforie Nord – Update

apa-este-viata-1

 

Inițial, echipele de intervenție RAJA au încercat remedierea avariei pe conducta magistrală de alimentare cu apă, cu diametrul de 800 mm, din zona sensului giratoriu de la ieșire din orașul Constanța spre localitatea Lazu, fără să întrerupă alimentarea cu apă. Însă, având în vedere complexitatea lucrărilor, debitul mare de apă și presiunea din instalație, s-a impus sistarea furnizării apei, astăzi – 28 aprilie 2020, în intervalul orar 12.00 – 19.00.

În această perioadă, sunt afectați de lipsa apei potabile consumatorii din localităţile Lazu, Agigea şi Eforie Nord.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

 

 




Urmare a unei avarii RAJA, presiuni scăzute în Lazu, Agigea şi Eforie Nord!

apa-este-viata-1

Astăzi – 28 aprilie 2020, conducta magistrală de alimentare cu apă, cu diametrul de 800 mm, a suferit o avarie în zona sensului giratoriu de la ieșire din orașul Constanța spre localitatea Lazu. Pentru remedierea acesteia, echipele de intervenție RAJA au fost nevoite să reducă presiunea pe instalație, din Stația Tratare și Pompare Constanța Nord, încercând să execute lucrările de reparații fără a întrerupe alimentarea cu apă.

Astfel, în intervalul orar 11.00 – 18.00, se furnizează apă cu presiuni scăzute către consumatorii din localităţile Lazu, Agigea şi Eforie Nord.

Ne cerem scuze tuturor abonaților afectaţi, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanţa fac tot posibilul pentru remedierea avariei şi reluarea furnizării  apei potabile în parametrii optimi, în cel mai scurt timp.

 

 




ORDONANȚA MILITARĂ nr. 10 din 27.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 și art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României,

ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 21 din 27.04.2020, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor pct. 3 și 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 240/2020, în temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea Ordonanță militară:

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 – (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin.(1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 – La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea: a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020; b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare: a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1; b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2; c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art.7 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Ministrul Afacerilor Interne,

Ion Marcel Vela




Drumul spre plaja Tuzla, pietruit pentru facilitarea accesului cetățenilor

FB_IMG_1588000599228

In ciuda situatiei prin care trece Romania, lucrarile de investitii continua in comuna Tuzla. Potrivit primarului localitatii, Taner Resit, astăzi, 27.04.2020 au fost finalizate lucrările de pietruire a drumurilor care duc spre una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, plaja Tuzla, respectiv drumurile de exploatare: De 255/59, De 255/64 și De 239.
„Având în vedere finalizarea lucrărilor de pietruire a drumurilor sus amintite, vă anunț faptul că după ridicarea restricțiilor și ieșirea României din starea de urgență, cei care doresc o plimbare la malul mării o pot face mai accesibil.
Asa cum se observă din fotografiile de mai jos, pietruirea a fost realizată în scopul facilitării accesului cetățenilor la marea de smarald și nisipul fin.
Una din principalele noastre priorități este cu siguranță asfaltarea drumurilor comunale.
Deși vremurile nu sunt tocmai cele mai potrivite demarării lucrărilor de investiții, pietruirea drumurilor a reprezentat o problemă la care am incercat să găsim o rezolvare, deoarece reabilitarea și modernizarea infrastructurii contează foarte mult pentru dezvoltarea întregii comunități”, afirma Taner Resit.




Ședință ordinară a Consiliului Local Mangalia: pe ordinea de zi, vânzarea locuințelor ANL!

consiliu

 

 




Klaus Iohannis: „Anul școlar nu se va redeschide fizic, ci va continua în online”. Vârstnicii vor avea două intervale orare pentru a putea ieși din casă

ioh masca

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva momente, că anul școlar nu se va redeschide, fizic. „Tocmai am finalizat o întâlnire, o discuție, în care am evaluat câteva teme foarte importante și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună.

Prima tema: școlile. Aici, o mică introducere. În momentul de față activitatea fizică este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud că trebuie să ne relaxăm, dragii mei, din păcate nu este așa. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire.

Trebuie să ținem cont de câteva lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală și unul de a duce boala de la școală acasă.

Am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, unele încă evaluează. Acolo unde s-au deschis școlile experimental. În Franța, după puține zile zeci de elevi au fost testați pozitivi. Deci lucrurile nu sunt simple.

În concluzie s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor în acest an grădinițele și școlile sa nu se mai redeschidă. Elevul nu se va întoarce fizic. Până pe 12 iunie continuă formele de învâțământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele a 8-a a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximumm 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială.

Începând de astăzi prin ordonanță militară se schimbă intervalul pentru persoanele de peste 65 de ani. Astfel, persoanele peste 65 vor putea ieși dimineața de la 7 la 11 și seara de la ora 19 la 22. Când vor putea ieși din casă fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul blocului”, a declarat președintele.




Joi, se întrerupe curentul la 23 August!

Enel

E-Distribuţie Dobrogea a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților. Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții, conform prevederilor din Decretul președintelui României nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020.

Următoarele întreruperi se vor realiza pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și alimenta clienții în bune condiții.

Astfel, joi, 30 aprilie, urmează să fie întrerupt curentul în comuna 23 August, după următorul program:

Străzile: Mihai Eminescu (partial), Victor Eftimiu, Duiliu Zamfirescu, Tudor Vianu, Ion Ninulescu, Octavian Goga, I. H. Radulescu (partial), respective Carmen Silva (partial) – întrerupere totală. 10:00 – 12:00
Străzile: George Murnu, Elena Farago, Demostene Botez (partial), Alexandru Macedonski, Veronica Micle, Nichita Staenscu, George Calinescu (partial), statie de betoane COMCM, respective Emil Bota – întrerupere totală. 12:00 – 14:30
Localitatea 23 August, cu sediu Primaria 23 August; respectiv străzile: George Calinescu (partial), Tudor Arghezi (partial), Dimitrie Bolintineanu (partial), cladire PTTR, Mihai Eminescu (partial), respectiv Cezar Boliac – întrerupere totală. 14:00 – 16:00



Val de infracțiuni rutiere, în sudul litoralului!

Politia Rutiera

Vineri, 24 aprilie a.c., în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au identificat un bărbat, de 38 de ani, care a condus un autoturism pe strada Medeleni din localitatea Limanu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Acesta a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Sâmbătă, 25 aprilie a.c., în jurul orei 16.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Limanu au identificat un bărbat, de 37 de ani, care a condus un autoturism pe strada Medeleni din localitatea Limanu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

La data de 25 aprilie a.c., în jurul orei 16.40, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești au identificat un bărbat, de 31 de ani, care a condus un ATV neînmatriculat pe strada Principală din stațiunea Costinești.

La data de 26 aprilie a.c., în jurul orei 21.40, polițiști din cadrul Biroului Rutier Mangalia au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe strada Portului din municipiul Mangalia, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauze au fost întocmite dosare de cercetare penală.

 




213 sancțiuni contravenționale, în valoare de 169.130 de lei, acordate șoferilor vitezomani!

politie

În perioada 25-26 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța și ai Birourilor Rutiere Constanța, Medgidia și Mangalia au organizat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii încălcării limitelor de viteză legală de deplasare a autovehiculelor, pe raza județului Constanța.

În urma activităților, polițiștii rutieri au aplicat 213 sancțiuni contravenționale, în valoare de 169.130 de lei, fiind reținute 95 de permise de conducere, dintre care 94 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale.

Totodată, au fost constatate 4 abateri pentru nepurtarea centurii de siguranță și 2 pentru folosirea telefonului mobil.




Cutremur de 5 grade Richter produs în zona Vrancea, resimţit până la Mangalia!

Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a produs în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, în zona Vrancea. Seismul s-a simțit la scurt timp după miezul nopții, iar unda sa a ajuns și până în Capitală. Seismul s-a produs la ora 01:04, la o adâncime de 23 kilometri, în zona seismică Vrancea, județul Galați. Cutremurul din această noapte s-a simțit în apropiere de mai multe orașe importante din țara noastră printre care se numără Bacău, Iași, Brașov sau Ploiești.

În plus, cutremurul fiind unul destul de mare s-a făcut simțit inclusiv în București. De asemenea, locuitorii din orașele Bârlad, Constanța, Focșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Tucea și Brăila au resimțit și ei seismul de 5 grade pe scara Richter. Se pare că acest cutremur a fost resimțit și de vecinii noștri din Ucraina și Bulgaria.




Pentru remedierea unei avarii RAJA, trafic îngreunat pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța!

apa-este-viata-1

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 150 mm, de pe bd. Tomis nr. 213, din municipiul Constanța, echipele RAJA S.A. au fost nevoite să blocheze două benzi de circulație de pe acest bulevard, tronsonul delimitat de străzile Farului și Poporului, cu sensul de mers dinspre zona Dacia către Capitol, astăzi – 24 aprilie 2020, în intervalul orar 13.45 – 17.00.
În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.
Abonaţii deserviţi nu sunt afectaţi de aceste lucrări, întrucât echipele de intervenţie încearcă să efectueze reparaţiile cu conducta sub presiune.
Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.




Cererile de plată pentru ajutoare de stat, trebuie depuse până la data de 30 aprilie!

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reaminteşte beneficiarilor că, până la data de 30 aprilie 2020, la Centrele judeţene ale APIA se primesc, prin mijloace electronice (telecomunicații), următoarele:
– Cereri de plată aferente trim.I pentru ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 1727/2015, cu completările şi modificările ulterioare;
– Cereri de plată aferente serviciilor prestate pentru luna martie şi trim.I pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor, în conformitate cu prevederile HG nr. 1179/2014, cu completările şi modificările ulterioare;
– Deconturile justificative aferente trim.III pentru Măsura M14 – Bunăstare animale – pachet a) şi pachet b).
În ceea ce privește Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Formularul cererii de plată va fi transmis către fermieri prin mijloace electronice de către funcţionarii Centrelor Județene ale APIA sau poate fi descărcat de către aceştia de pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.
Toate documentele aferente cererilor de plată pentru Măsura M14 privind bunăstarea animalelor, documentele aferente Ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor și cele pentru Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pot fi scanate şi încărcate de către fiecare fermier pe un server extern (FTP) pus la dispoziție de către APIA, unde vor avea drepturi doar de încărcare, sau vor fi transmise Centrelor Județene ale APIA prin orice mijloace electronice (telecomunicații).
Precizăm că măsurile privind depunerea electronică a cererilor de plată au fost instituite prin Ordinul nr.89/03.04.2020 pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative ale epidemiei de coronavirus asupra activităților din sectorul agricol.