3 decembrie 2024 23:11

Biserica Sf. Mina are un Centru social care hrăneşte, zilnic, 50 de copii sărmani

De puţină vreme, în curtea Bisericii Sf. Mare Mucenic Mina funcţionează un Centru social destinat persoanelor ce provin din medii nevoiaşe. Lucrările de construcţie şi amenajare au durat un an, investiţia totală ridicându-se la valoarea de 1,8 miliarde de lei. Din această sumă, jumătate a fost alocată de la bugetul local, iar cealaltă jumătate din fondurile bisericii (venituri proprii, sponsorizări şi donaţii).

În prezent, în fiecare zi, 50 de copii cu posibilităţi financiare reduse beneficiază de prânz gratuit constituit din hrană caldă, preparată chiar în incinta Centrului. Este vorba despre un parteneriat încheiat cu un club sportiv din oraş. De altfel, condiţia oferiririi prânzului zilnic este ca cei mici să practice un sport, ceea ce înseamnă un avantaj în plus. „Avem o bucătărie profesională, dotată cu ustensile şi aparatură foarte modernă, mare parte donate. De exemplu, aragazul, în valoare de 7.000 de lei, a fost dăruit de către un jurist din oraş. Hota, care a costat 7500 de lei, ne-a fost cumpărată de către un domn din Ploieşti, un turist care ne-a vizitat în timp ce îşi petrecea vacanţa pe litoral şi a aflat de derularea acestui proiect social. Ulterior, ne-a adus hota, de foarte bună calitate. De altfel, întregul spaţiu destinat pentru gătit este bine utilat şi acreditat igienico-sanitar. Pe lângă cei 50 de copii care mânâncă, zilnic, în cadrul „Şcolii altfel”, zeci de elevi ne-au vizitat biserica şi centrul. Copiii au mâncat clătite, s-au uitat la televizor şi s-au jucat în curtea bisericii. Din păcate, de la înfiinţarea Centrului nu am mai primit niciun leu, astfel că ne descurcăm greu cu banii. Din această cauză, trebuie să ne autofinanţăm, iar soluţia pe care am găsit-o este să închiriem sala pentru organizarea de parastase. Cei interesaţi au posibilitatea să-şi aleagă meniurile dorite, ba chiar pot aduce unele produse de acasă. Am avut o colaborare cu Selgros care ne oferea alimente, numai că parteneriatul se va încheia imediat după Sf. Paşti. Din când în când, mai primim donaţii constând în alimente, dar şi mici sume de la enoriaşi”, ne-a declarat protoiereul Vasile Cârlan.

În cadrul Centrului social lucrează doi bucătari profesionişti, angajaţi cu contract de muncă şi doi voluntari. Centrul dispune de o capacitate totală de 50 de locuri, împărţite în două săli. Astfel, la etaj sunt disponibile 40 de locuri, iar alte 10 se află la parter. În Centru se lucrează de dimineaţa până seara, toate preparatele fiind gătite în ziua în care sunt servite.