Premiere medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Intervenții minim invazive pentru proteza de şold

Medicii secției Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța au efectuat în premieră, mai multe intervenții minim invazive cu abord anterior pentru proteza de șold.

Abordul minim invaziv practicat în artroplastia totală de şold este o intervenție mai eficientă față de abordul clasic, sângerarea minimă și păstrarea intactă a mușchilor (nu sunt secționați) fiind câteva dintre avantajele care duc la o recuperare rapidă și, implicit, o perioadă redusă de spitalizare.

Până acum la SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța au fost efectuate 4 intervenții de acest gen, ultimul pacient fiind o femeie în vârstă de 75 de ani căreia i-au fost montate 2 proteze de șold în cadrul aceleiași internări, perioada de spitalizare fiind de maximum 10 zile. Intervențiile minim invazive cu abord anterior pentru proteza de șold sunt efectuate la SCJU, în momentul de față, doar de către dr. Băjenescu Titi Marian și dr. Alexandru Șerban, medicul șef al secției Ortopedie-Traumatologie.




„Deschiderea sezonului estival“ are loc la Mamaia!

afis presa




Lucian Nichita a trecut cu brio de concursul organizat pentru funcția de manager al Direcției de Cultură și Sport Mangalia

 

Marți, 11 aprilie, s-a desfășurat la sediul Primăriei Mangalia concursul pentru ocuparea postului de manager al Direcției de Cultură și Sport, înființată, recent, la solicitarea edilului Cristian Radu. Așa cum v-am prezentat zilele trecute, candidat unic, și, previzibil, câștigător a fost declarat consilierul local PNL, Lucian Nichita, care, până de curând, și-a desfășurat activitatea la Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries.

În urma probei scrise, Lucian Nichita a obținut 87 de puncte.

În subordinea acestei Direcții se află Biblioteca Municipală, Biblioteca Franceză, Casa de Cultură și Muzeul de Arheologie, dar, se pare, că vor fi preluate și evenimentele artistice.

Dacă persoana câștigătoare se cunoaște, existența avizului eliberat de Ministerul Culturii pentru organizarea acestui concurs este o necunoscută. La fel de misterios este și proiectul de management pe care candidatul a fost obligat să-l redacteze, document în care se regăsesc obiectivele propuse pentru buna funcționare a instituției, plecând de la necesitățile și posibilitățile financiare ale acesteia. De ce este misterios? Deoarece, știm cu toții faptul că din 2012 unele informații de interes public nu sunt furnizate de compartimentul Mass-Media, patronat, culmea, de către protagonistul primului concurs organizat tot pentru ocuparea funcției de manager al Direcției de Cultură și Sport, nimeni altul decât Dorinel Colgiu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să se prezinte la post, administrația Radu a reluat concursul și astfel de Cultura și Sportul din Mangalia se va ocupa un tânăr fără experiență în domeniu, dar care va avea de înfruntat o întreagă serie de probleme a instituțiilor din subordine. Cea mai delicată, stadiul avansat de degradare în care a ajuns Casa de Cultură Mangalia, unde plouă pe scenă, mobilierul este foarte vechi și deteriorat, iar fațada este fisurată. Nici coordonarea Muzeului de Arheologie nu este o joacă, instituția având la activ sute de săpături în urma cărora au fost scoase la lumină, conservate și puse în valoare vestigii importante, râvnite de instituții similare mai mari.

Să sperăm că această nouă misiune nu va fi una imposibilă pentru proaspătul manager, care vocal, cum îl știm, ar putea să aducă Sportul și Cultura din Mangalia la nivelul superior pe care îl merită.




Deputatul PSD George Vișan: „România are capacitatea să devină un furnizor energetic pentru țările vecine precum Moldova, Serbia și Bulgaria”

deputati psdDeputaţii George-Gabriel Vişan și Ilie Dan Barna, membri ai Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a MăriiNegre (APCEMN), au participat, în perioada 11-12 aprilie 2017, la cea de-a 48-a reuniune a Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, care a avutloc la Tbilisi (Georgia), în organizarea Parlamentului Georgiei.

Pe ordinea de zi a reuniunii au figuratdezbaterea și aprobarea proiectului de raport și rezoluție cu tema “Dezvoltarea de noi surse de energie și energie regenerabilă în țările membe OCEMN”.

Este de menționat faptul că delegația română a contribuit la elaborarea acestui raport.

Deputatul constănțean George Vișan susține că „România are capacitatea să devină un furnizor energetic  pentru țările vecine precum Moldova, Serbia și Bulgaria. Avansul înregistrat de țaranoastră în sectorul producției energiei regenerabile poziționează Romănia în topul țărilor din regiunea MăriiNegre. Este important să continuăm cooperarea cu statele din regiune, care sunt în plină dezvoltare economică!”

De cealaltă parte, deputatul Dan Barnaconsiderăcă ,,modelul de dezvoltare clasic al economiei este în prezent încontinuă schimbare. Energia regenerabilă a încetat să mai fie un concept teoretic, devenind o prioritate activă. Există numeroase exemple de succes în țările din regiunea noastră iar rolul Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN este tocmai acela de a deveni o platforma de bune practici pentru țările din regiune. Dincolo de interesele concurente există o zonă de preocupări comune importante. Dezvoltarea întregii regiuni este premisa succesului fiecăruia și una din rațiunile de existență ale ACPMN”.




Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Paște

S.C. RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Paște, 15 – 17 aprilie 2017, dispeceratul, echipele de intervenţie, dar şi reprezentanţii societăţii care asigură buna desfăşurare a proceselor de alimentare cu apă şi preluare a apelor uzate vor lucra în program normal. Apelurile către telefoanele dispeceratului 0241/924 vor fi preluate non-stop. Echipele de intervenţie vor acţiona cu promptitudine, pentru ca toate avariile sau disfuncţionalităţile apărute în sistemul de alimentare cu apă să fie remediate în timp util, iar abonaţii societăţii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Singurul serviciu care-şi va modifica programul de lucru în această perioadă este cel al casierilor RAJA. Astfel, abonaţii interesaţi să-şi achite facturile la apă potabilă şi canalizare în aceste zile trebuie să ştie că, în zilele de sâmbătă, duminică și luni – 15, 16 și 17 aprilie 2017, toate casieriile vor fi închise. Începând de marți, 18 aprilie 2017, casieriile își vor relua programul normal de lucru.




Rezultate excelente ale elevilor Şcolii „Sf. Apostol Andrei Mangalia” la olimpiade şi concursuri internaţionale

Școala „Sf. Apostol Andrei” Mangalia, prin dăruirea dascălilor săi și a elevilor harnici și silitori s-a prezentat mai mult decât onorabil la concursurile și olimpiadele școlare, faza judeteană, din acest semestru, anul scolar 2016-2017, dovedind, prin rezultatele obținute că își doresc să aprofundeze materiile preferate și împlinesc, prin dorința lor de învățare, dăruirea profesorilor care le luminează calea prin lumea cunoașterii.

Iată, rezultatele obţinute în cadrul concursurilor şi olimpiadelor la care elevii au participat şi unde au obţinut locuri fruntaşe:

La faza județeană a concursului de Limba Română, „Comorile condeiului”.

Clasa a II-a :
Plotic Patricia- Ștefania, locul al II-lea -94,5 puncte
Eftime Maria, locul al II-lea, 95 puncte
Checiu Andreea-Sabrina, locul al III-lea, 93,5 puncte
Zobu Delia, mențiune- 90,5 puncte
Eleva Bologan Andreea, clasa a III-a merită de asemenea felicitări pentru premiul obținut, locul al III-lea- 94 puncte
Din clasa a IV-a s-au evidențiat elevii Catrinescu Gabriel, locul I cu 97,2 puncte și Lupescu Alexandra, mențiune cu 90 puncte.

Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, coordonatori prof. Mădălina Avram și Florica Alina

Meaună- Chelărescu Carla- premiul al II-lea

Cocoș Diana- premiul al II-lea

Nicolae Ștefania- premiul al III-lea

Mitu Andra- Premiul al III-lea

Iftime Ioana- premiul al III-lea

Purice Simona- Premiul al III-lea

Zobu Adina- Premiul al III-lea

Ciupercă Sergiu- Premiul al III-lea

Stoican Dragoș- mențiune

 

Olimpiada de Religie, coordonator prof. Ioniță Gabriela

Meaună- Chelărescu Carla- premiul I

Nicolae Ștefania- premiul al II-lea

Stoican Dragoș- premiul al II-lea

Huțanu Denisa- premiul al III-lea

Delu Ana- premiul al III-lea

Bulai Alexandra- mențiune

Purice Simona- mențiune

Stan Alexandra- mențiune

 

Olimpiada de Istorie, coordonator prof. dr. Sandu Roxana

Țigănescu Angelica- mențiune

Iftime Ioana – mențiune

Ciupercă Sergiu- mențuine

 

Concursul Internaţional Mathematiques Sans Frontieres, coordonator, prof. Morar Lilioara, Nicolae Alina

clasa a V-a A- premiul al II-lea

clsa a VII-a B – premiul ala III-lea

clasa a VIII-a A- premiu special

 

Consilierul educativ, prof. Alina Nicolae le transmite tuturor elevilor „Felicitări!”, faptul că şcoala este mândră de ei şi le doreşte succes în continuare. De asemenea, apreciază efortul părinţilor pentru susţinerea copiilor, cărora le asigură atât suport moral, cât şi financiar”.

 

 




Tânăr de 17 ani, acuzat de furt calificat

Urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia l-au identificat pe S.E., în vârstă de 17 ani, din Mangalia, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, la data de 02.04.2017, minorul în cauză ar fi pătruns într-o societate comercială din Mangalia, de unde ar fi sustras mai multe bunuri (un flex, o drujbă, o butelie, o trusă de chei mecanice și un cablu de alimentare auto), creând un prejudiciu de aproximativ 3.180 de lei.

Polițiștii constănțeni continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.




Şedinţă de îndată: consilierii, chemaţi în grabă să aprobe jumătate de milion de lei pentru „evenimentele“ primăriei de anul acesta!

Consilierii locali sunt chemaţi, astăzi, într-o şedinţă de îndată, să aprobe Regulamentul Serviciului Salvamar pentru anul în curs, dar şi 345.000 de lei (fară TVA), pentru evenimentele care ar avea loc anul acesta pe teritoriul urbei. Circa jumătate de milion de lei ar merge, potrivit notei de fundamantare care stă la baza acestui proiect de hotărâre, către următoarele „evenimente“:

– 40.000 de lei pentru „Lumină de la malul mării“ („cutiuţe pescale, candele, servicii corale“,

– 1 Mai Tunning Fest – 50.000 de lei (cheltuieli de organizare, servicii artistice, cazare, masă arbitri, cupe, medalii etc)

– Ziua Copilului – 50.000 de lei (obişnuitul carnaval şi „cadourile“ oferite elevilor din localitate);

– Ziua Apelor (eveniment organizat de Liga Navală, dar la care primăria este co-partener) – 10.000 de lei;

– Europa FM – eveniment organizat de postul de radio, la care primăria este, din nou, o simplă gazdă – 10.000 de lei;

– Ziua Marinei – 35.000 de lei (bani ce vor merge către „premii, cupe, medalii“)

– Ziua Mangaliei (1-3 septembrie) – 20.000 de lei, pentru „servicii artistice şi artificii“;

– Ziua Pensionarului (1 octombrie) – 20.000 de lei;

– Zilele Recoltei („cinci zile din luna octombrie) – 10.000 de lei;

– Ziua Armatei Române (25 octombrie) – 30.000 de lei,

– Ziua Dobrogei (25 noiembrie) – 10.000 de lei;

– Ziua Naţională a României – 5.000 de lei (bani pentru coroanele ce vor fi depuse la Monumentul Eroilor pe 1 Decembrie);

– Concert de colinde – 7.000 de lei (ni se promit „Festivităţi de Crăciun cu produse tradiţionale şi ornamente“)

Şi, nu în ultimul rând, se pare că, pentru prima dată primăria s-a decis să organizeze un „Revelion“, în Piaţa Centrală, unde va avea un spectacol şi artificii (precum şi „tradiţionala cupă de şampanie“, evaluate la 30.000 de lei!

 




Studiu APC: 83 de substanțe chimice în sortimentele de vopsea de ouă, cozonaci și drob, comercializate în supermarket!

 

Cozonac falsificat cu fibră de cartof și spărtură de soia!

Coloranți cancerigeni în vopseaua de ouă!

Drob cu 7 aditivi!

Pe masa oricărui creștin ortodox, în Sfânta Zi de Paște, se găsesc ouă roșii, preparate din carne de miel și cozonac. La întoarcerea de la biserică se pune masa de Paști.  Evident, meniul de Paști conține și mâncare gătită după variate rețete care folosesc ouă, carne de miel sau ied (cum sunt: ciorba, stufatul, drobul), brânză (plăcinte, brânzoaice), cocă de cozonac (colaci, păscuțe), legume, verdețuri etc. La o masă care se respectă se pot deosebi în derularea mesei, multe bunătăți grupate pe rosturile lor: pască și ouă roșii, aperitive (drob, pateuri, rulade, chec-aperitiv, ouă umplute), ciorbă/borș de miel, sarmale (sarmale cu păsat), miel (friptură, grătare, frigărui), mușchi de vită, pește, pasăre (pui, rață, curcan), iepure, patiserie, plăcinte, cofetărie, cozonaci și băuturi (neapărat vinul roșu ritualic). O zicală potrivită pentru mesele de Paști: „Trei zile, masă-ntinsă!“ Asociația Pro Consumatori (APC) folosește acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre carnea de miel/preparatele din carne de miel, ouă roșii, cozonaci și vinuri. Carnea de miel. Este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal. Cum se recunoaște carnea de miel proaspată? Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;

culoarea: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;

consistența: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;

mirosul: plăcut, caracteristic speciei;

grăsimea: albă și compactă;

măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;

tendoane și articulații: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;

bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.

Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Prețul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în orașele mici, la 28 de lei în marile orașe (București, Constanța, Timișoara etc). O ultimă găselniță a comercianților, afișarea prețului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureștiului, prețul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g. Oul pascal își are originea în vremuri imemoriale, fiind simbol cu multiple semnificații la toate culturile. Aproape fără excepție, a simbolizat nașterea, începutul, reînvierea dar și nemurirea, semnificații pe care le are și în cultura creștină. Tradiția cere să se înroșească ouăle de Paști, obiceiul rememorând episodul uciderii Mântuitorului, când sângele trupului său răstingnit pe cruce s-a scurs peste ouăle din coșul adus de mama sa – Maica Domnului, înroșindu-le. În multe arii culturale (țările occidentale), ouăle se vopsesc și în alte culori vii, sugerând primăvara, vigoarea vieții etc. În partea de vest a țării s-a extins obiceiul decorării ouălor cu abțibilduri (imagini de simboluri pascale: iepurași, puișori, flori), foarte apreciate de copii, dar considerate păgâne de oamenii bisericii. Tot din partea vestică a țării a provenit și tradiția mascării cu frunzulițe a oului la vopsire pentru a obține efecte cromatice originale. O artă sublimă s-a consacrat în legătură cu ouăle încondeiate (înpestrițate, mărgelate etc.) care are o lungă tradiție în spațiul central-estic al Europei, care cuprinde și partea de nord-est a României. Cozonacul este pâinea dulce a secolelor trecute, deseori evocată de călătorii străini care au trecut sau locuit în spațiul românesc. Cu o istorie străveche și un neam mare și ales (echivalente ale cozonacului sunt cunoscute și preparate în toate țările europene, iar lumea contemporană îl cunoaște pe toate continentele), prețiosul produs are și un loc de frunte la toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spațiul românesc. Evident, nu ar fi fost de conceput să lipsească de pe masa de Paști a oricărei gospodării, oricât de modeste. Simbolistica sa acoperă o arie largă de semnificații: bucuria vieții, bunăstarea sau măcar speranța la bunăstare, armonia, sublimul. Din cozonac au derivat numeroase alte produse cu simboluri particulare, între care pasca de rând și pasca ritualică. În ultima perioadă, hipermarket-urile au început să fabrice și să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi. Sfatul nostru: Paștele este o singură dată în fiecare an, nu se merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof și pesmet! Citiți eticheta! Alegeți în cunoștință de cauză! Alegeți calitatea și nu cantitatea! Asocierea vinului cu preparatele culinare, în general, şi de Paşte, în special. În asocierea vinului cu preparatele culinare există câteva reguli pe care le vom enumera mai jos. Reguli generale:

la peşte, stridii, melci, crustacee – vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută;

la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose;

la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii;

la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;

la vânat, aceleaşi recomandări ca şi mai înainte, rezervându-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vânatul cu pene şi vinurile pline, pentru vânatul cu păr;

la sfârşitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros;

la brânzeturi, după cum urmează: la cele fermentate, de consistenţă moale – vinuri roşii puternice, de mare sevă; la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi în interior – vinuri roşii uşoare; la brânză de oi – vinuri rose, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase; la brânză proaspătă, ca o pastă topită – vinuri albe şi rose dulci;

la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural;

la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;

la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă;

dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

De reţinut VINURILE ROSE se pot asocia oricărei compoziţii gastronomice.              VINUL SPUMANT se poate servi la o masă de la început până la sfârşit. VINURILE ROŞII se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C. Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece. VINURILE NOI se servesc înaintea celor vechi. VINUL SEC se serveşte înaintea celui demisec şi dulce. VINUL ROŞU se serveşte după vinul alb sec şi demisec. VINURILE VECHI se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii. De reținut însă, pentru cei mai curajoşi în experimentarea acestor asocieri, este că regulile sunt făcute pentru a fi… încălcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la început că există niște reguli de bază, stabilite după numeroase experimente făcute de-a lungul evoluției bucătăriei moderne. „Armonia dintre felurile de mâncare şi vinurile servite creează o stare de satisfacţie şi mulţumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situaţiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau în faţa invitaţilor, dacă suntem gazde. Daca vinul este mai dulce decât desertul, consumatorul nu va sesiza aciditatea vinului la fel de mult. De cele mai multe ori se crede că dulceaţa vinului se va asocia foarte bine cu cea a desertului, însă acest lucru este greşit. Vinul va fi simțit ca fiind mai puţin dulce şi mai vioi.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC, Decan, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului.

Dacă nu vă faceți timp pentru pregătirea bucatelor tradiționale specifice mesei de Paști, trebuie să știți că cele realizate industrial sunt pline de chimicale, astfel: – în cele 17 sortimente de vopsea de ouă am identificat 32 de aditivi alimentari (E 101ii – riboflavina – 5 – fosfat; E 102 – tartrazină; E 104 – galben de chinolină; E 110 – galben portocaliu S.; E 120 – carmin; E 122 – azorubină (carmoisine); E 127 – eritrozină; E 131 – albastru patent V; E 132 – indigotină; E 133 – albastru briliant FCF; E 141ii – complexe de cupru ale clorofilinelor; E151 – negru briliant BN; E 160b – annato – colorant portocaliu natural – extras cu solvenți dintr-un fruct exoctic; E 171 – dioxid de titan; E 172 – oxid de fier; E 200 – acid sorbic; E 202 – sorbat de potasiu; E 211 – benzoat de sodiu; E 223 – metabisulfit de sodiu; E 270 – acid lactic; E 296 – acid malic; E 300 – acid ascorbic; E 330 – acid citric; E 524 – hidroxid de sodiu (soda caustică, leșie); E 410 – gumă din semințe de caruba; E 412 – gumă de guar; E 415 – gumă de xantan; E 422 – glicerină (glicerol); E 433 – polisorbat 80; E 470b – săruri de magneziu ale acizilor grași; E 555 – silicat alumino potasic (antiaglomerant); E 640 – glicină – potențiator de aromă); – în cei 31 de cozonaci analizați s-au identificat 33 de aditivi alimentari (E120 – acidul carminic; E133 – albastru briliant; E150a – caramel simplu; E150c – caramel amoniacal; E150d – caramel sulfit de amoniu; E160b – colorant portocaliu; E163 – antocianină; E170 – carbonat de calciu; E171 – dioxid de titan; E200 – acid sorbic; E202 – sorbat de potasiu; E211 – benzoat de sodiu; E282 – propionat de calciu; E300 – acid ascorbic; E330 – acidul citric; E331 – citraţii de sodiu; E401 – alginat de sodiu; E412 – gumă de guar; E415 – gumă de xantan; E420ii – siropul de sorbitol; E422 – glicerină; E464 – hidroxipropilmetilceluloză; E471 – mono și digliceride ale acizilor grași; E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași; E472e – esterii acizilor mono si diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași; E481 – stearoil-2-lactilat de sodiu; E500 – carbonatul de sodiu; E503 – carbonatul de amoniu; E920 – cisteină; E950 – acesulfam de potasiu; E952 – ciclamat de sodiu; E954 – zaharina; E1520 – propilen glicol) – în cele 9 sortimente de drob s-au identificat 16 aditivi alimentari (E120 – carmin; E262 – acetați de sodiu; E300 – acid ascorbic; E301 – ascorbat de sodiu; E315 – acid izoascorbic; E316 – eritorbat de sodiu; E407 – caragenan; E412 – gumă guar; E415 – gumă xantan; E450 – difosfați; E451 – trifosfați; E452 – polifosfați; E471 – mono și digliceride ale acizilor grași; E472d – esteri ai acidului citric; E520 – nitrit de sodiu; E621 – glutamat monosodic). „Carnea de miel este indicată a fi consumată de către copiii care au vârsta mai mare de doi ani, cantitatea recomandată fiind corelată cu vârsta copilului şi variind între 50 şi 200 gr/zi. Carnea provenită de la mieii hrăniţi cu iarbă este o sursă foarte importantă de acizi graşi Omega 3, aceasta fiind cu aprox. 25% mai ridicată, comparativ cu carnea mieilor crescuţi în sistem convenţional. Nu recomand consumul cozonacilor de către copii, întrucât conţin zahăr, drojdie, agenţi de creştere şi carbohidraţi cu ardere rapidă, toate aceste ingrediente alimentând fungii în intestin şi dereglând nivelul glicemiei. În plus, cozonacii comercializaţi în magazinele noastre conţin îndulcitori, coloranţi sau conservanţi, putând declanşa multe probleme gastro-intestinale care se pot complica destul de uşor. Sunt de părere că acest produs de patiserie poate fi substituit cu alternative mult mai prietenoase cu sistemul digestiv, recomandând în ultimă instanţă consumul deserturilor vegetariene, nepreparate termic. Susţin ideea consumării ouălor roşii de către copii, atât timp cât sunt proaspete şi vopsite în mod natural. Totuşi, nu-i sfătuiesc pe părinţi să le dea micuţilor mai mult de un ou pe zi. În acelaşi timp, este esenţial să vă procuraţi ouăle bio dintr-o sursă de încredere, în caz contrar putând creşte riscul contaminării cu bacteria Salmonella.” Medic specialist pediatru Ingrid Ada Bălan, Cabinet www.vindecadai.ro

„Cozonacul de fabrică este proiectat pentru… consumatorii de cozonac, o categorie niciodată clară ca structură și dimensiune. Cozonacul de fabrică este un produs pentru altul, cel mai adesea necunoscut. Interesul celui implicat în afacere este orientat primordial către profit, apoi către imaginea firmei și numai pe urmă către satisfacția clientului. Afaceristul are grijă să nu intre în conflict cu terțul interesat (organisme cu atribuții în vegherea și controlul relațiilor dintre ofertă și cerere), iar în ce privește relația cu purtătorii cererii trebuie să țină cont de regimul reglementărilor, cel mai adesea plasate în zona limitărilor și interdicțiilor (să fie atenți ce să nu facă). Cozonacul, fie de casă, fie de fabrică, este un produs pentru oameni sănătoși, fără boli metabolice și alte suferințe sensibile la alimente grele. Trebuie conștientizat faptul că este un aliment greu, deseori considerat o „bombă calorică“. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritivă, concentrate, modificate major prin coacere, se înțelege că un consum excesiv de cozonac pune organismul la grea încercare. Pentru vopsirea ouălor, mulți consumatori se aprovizionează cu substanțe chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decât culorile din surse naturale: pentru roșu și roz – foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curățate cu apă caldă (fără detergenți), să fie fierte încet în apă cu puțină sare, apoi să se adauge puțin oțet și sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apa în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu. Aceste experimente asigură și plăceri deosebite în arta de a face.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.   „Aş dori să lansez un semnal de alarmă asupra încondeierii ouălor cu vopseaua chimică compusă din nenumăraţi aditivi alimentari, în vederea prevenirii diverselor probleme de sănătate care ar putea fi asociate în mod direct de contactul organismului nostru cu aceste substanţe. Este important să ştim că păsările crescute în sistemul agriculturii ecologice au acces la verdeaţă naturală şi sunt hrănite cu cereale ecologice, ajungând în final să producă şi ouă sănătoase de o calitate superioară cu coaja mai groasă şi mai rezistentă. Din punctul meu de vedere, acest amănunt este esenţial, astfel încât ingredientele chimice care se regăsesc în vopseaua pentru ouă să nu pătrundă în albuş. Cu alte cuvinte, putem preveni creşterea gradului de intoxicare a organismului nostru numai prin simpla alegere a ouălor ecologice. La polul opus, păsările crescute în sistem convenţional produc ouă de o calitate inferioară cu coajă mai subţire, astfel încât cresc şi sansele ca vopseaua toxică să se transfere în interiorul albuşului. Din nefericire, sunt nevoit să constat că majoritatea vopselurilor pentru ouă conţin aditivi alimentari destul de nocivi pentru sănătatea noastră. Trebuie să amintesc faptul că afecţiunile de natură alergologică au crescut într-un mod alarmant în ultimii ani, tot mai mulţi români fiind sensibilizaţi de aceste probleme. Cert este că o persoană alergică nu obisnuieşte să tolereze conservanţii şi coloranţii regăsiţi în alimentele comercializate pe rafturile magazinelor noastre. De asemenea, copiii atopici intră cu lejeritate în această categorie, un intestin permeabil nesuportând prezenţa coloranţilor în această zonă cheie în care se regăsesc aprox. 90% din celulele noastre imunitare. Unul dintre aditivii problematici care se regăseşte şi în vopseaua de ouă este E171 (dioxidul de titan). Un raport elaborat de către Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Franţa şi publicat la data de 20 ianuarie 2017 în Scientific Report a dezvăluit publicului larg că aditivul E171 traversează bariera intestinală în rândul animalelor, depozitându-se ulterior în diverse organe. Administrarea orală a acestui aditiv a produs leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului în rândul a aprox. 40% din animalele care au ingerat dioxidul de titan. Un alt aditiv nociv care se poate citi pe eticheta unei vopsele de ouă este E172 (oxidul de fier), acesta fiind interzis în Germania. Ingestia acestui aditiv poate declanşa reacţii alergice sau diverse probleme de sănătate regăsite în zona gastro-intestinală. Colorantul de culoare galbenă E102 (tartrazina) este interzis în state precum SUA, Norvegia şi Austria, întrucât este asociat cu agravarea astmului, declanşarea erupţiilor cutanate, urticaria, depresia, hiperactivitatea sau cu deficitul de atenţie la copii. Iată de ce mă văd nevoit să recomand varianta naturală de vopsire a ouălor, fiindcă este şi singura care nu produce toxicitate la nivelul organismului. Putem concepe formule prietenoase de încondeiere a ouălor,  sugerând să luăm în calcul ceapa roşie, turmericul, sfecla roşie, varza roşie sau chiar sucul de afine. De asemenea, vopseaua de ouă naturală, certificată ecologic reprezintă o alternativă demnă de luat în considerare, numeroase magazine de încredere având în portofoliu aceste produse. Alegând natura în detrimentul substanţelor chimice, ne vom proteja cu adevărat familiile, crescând în ultimă instanţă şi cererea pe segmentul producătorilor corecţi care empatizează cu dorinţele părinţilor informaţi. Food is the only medicine…” Nutriţionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro „Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip. La fiecare aliment, prospețimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienți existentă în acestea, în plus, ne putem proteja și de eventuale toxinfecții alimentare generate de alimentele în curs de alterare.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC. „Vopseaua de ouă conține diferiți coloranți în funcție de culoarea pe care o oferă (E101ii, E102, E104, E110, E120, E122, E127, E131, E132, E133, E141ii, E151, E160b, E171, E172). Deși ei sunt numiți generic „coloranți alimentari”, totuși prezintă toxicitate asupra organismului uman. Se fixează cu ușurintă pe suprafața exterioară a cojii de ou. Teoretic nu ar trebui să fie ingerați. Și totuși, ei ajung în stomac. Cum? Coloranții pot penetra ușor coaja oului fiert către interiorul acestuia. De cele mai multe ori observăm acest fapt, deoarece suprafața albușului capătă o nuanță în tonul în care coaja oului este colorată. Mai mult, mâinile noastre preiau colorantul de pe coajă și îl aduc pe suprafața albușului. Astfel, împreună cu oul consumăm și colorantul! Există numeroase studii știintifice care demonstrează că nu este deloc sănătos să folosim coloranți alimentari „artificiali” (compuși de sinteză) în compoziția alimentelor. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) impune concentrații limită ale acestor compuși în compoziția alimentelor (mg / kg corp / zi) (http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-colours). Motivele principale sunt efectele adverse care însoțesc consumul lor, cum ar fi hiperactivitatea (ADHD) și reacții alergice mai ales la copii, stări de migrenă, astm și chiar cancer. Un studiu al agenției americane CSPI (Center for Science in the Public Interest) prezintă detaliat aspecte ale toxicitații coloranților alimentari susținute de date experimentale (https://cspinet.org/resource/food-dyes-rainbow-risks). E102, E110, E120, E122, E127, E132 și E133 sunt coloranții considerați ca fiind un „curcubeu” de risc pentru organismul nostru. Acești coloranți apar adesea pe eticheta vopselei de ouă. Vopseaua tipografică constituie uneori alternativa pentru vopsirea ouălor. În acest caz, riscurile de îmbolnăvire se amplifică considerabil față de cazul utilizării coloranților alimentari. Vopseaua tipografică conține hidrocarburi (alcani, izoalcani), hidrochinone, săruri organice, toate cu acțiune iritantă la contactul direct cu ochii și pielea, adevărate otrăvuri atunci când, accidental, sunt ingerate. Vopseaua tipografică nu trebuie să intre în contact cu alimentele! În aceste condiții, poate ar fi util să revenim la coloranții naturali. Putem folosi frunze de ceapă roșie pentru culoarea roșu, spanac pentru a colora în verde, afine și frunze de varză roșie pentru culoarea albastru, morcovi pentru portocaliu, etc. Cu puțină imaginație și inventivitate putem avea la îndemână o paletă largă de culori doar din surse naturale. Desigur, ouăle colorate astfel nu vor fi la fel de „strălucitoare” ca în cazul coloranților alimentari sau în cazul vopselei tipografice, dar putem fi siguri că vor fi mult mai sănătoase.„ Lector univ. dr. Mădălina Săndulescu, Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză, Facultatea de Chimie, Universitatea din București.




Peste 1000 de personae au ajuns în weekend la UPU Constanța 

 

În intervalul 07.04, ora 07.00- 10.04, ora 07.00, la UPU au fost aduși 1.075 pacienți. Este vorba despre 760 adulți, dintre care 183 au rămas internați în cadrul SCJU și 214 copii, dintre care 77 au fost spitalizați.

Cele mai multe prezentări au fost la cabinetul UPU Interne, 425 în cele 3 zile de referință iar la Traumatologie au fost aduși 120 de pacienți.

Cele mai multe prezentări au avut loc în intervalul 08.04, ora 07.00- 09.04, ora 07.00- 382 de pacienti au ajuns la UPU în decurs de 24 de ore, din care 270 au fost adulți și 112 copii. Totodată, în cele 3 zile de referință 40 pacienți au fost preluați de STI.

 




Elevii Școlii nr. 2 Mangalia, premiați la Concursul ”Comorile Condeiului”

 

Ieri, s-a desfășurat etapa județeană a Concursului ”Comorile Condeiului”, la Limba și Literatura Română, care s-a desfășurat la mai multe unități școlare din Constanța.

Școala Gimnazială ”Sf. Apostol Andrei” Mangalia a participat cu 9 elevi, care au obținut 7 premii.

Iată, câștigătorii:

1. Patricia Ștefania Plotic – Clasa a II-a A 94,50 puncte, Premiul al II-lea, coordonator Prof. Elena Roșu;

2. Andreea Sabrina Checiu – Clasa a II-a A 93,50 puncte, Premiul al III-lea, coordonator Prof. Elena Roșu;

3. Robert Marian Simion, Clasa a II-a A 86,50 puncte – coordonator prof. Elena Roșu;

4. Maria Alexandra Eftimie – Clasa a II-a B, 95 puncte, Premiul al II-lea, coordonator Prof. Mihaela-Isabela Trandafir;

5. Delia Zobu – Clasa a II-a B, 90,83 puncte, Mențiune, coordonator Prof. Mihaela-Isabela Trandafir;

6. Andreea Cătălina Diaconiță – Clasa a II-a B, 88,80 puncte – coordonator Prof. Mihaela-Isabela Trandafir;

7. Andreea Bologan – Clasa a III-a A, 94 puncte, Premiul al II-lea, coordonator Prof. Neculița Serea;

8. Gabriel Catrinescu – Clasa a IV-a B, 97,20 puncte Premiul I, coordonator Înv. Elena Mușat;

9. Alexandra Lupescu – Clasa a IV-a B, 90 puncte, Mențiune, coordonator Înv. Elena Mușat.

Elevii au fost răsplătiți cu diplome.

Felicitări, tururor!

 




Casieria RAJA din strada Răscoalei 1907 din Constanța este închisă

 

Din cauza unei lucrari Enel, casieria SC RAJA SA Constanta de pe strada Rascoalei 1907, din municipiul Constanta, a ramas astazi, 8 aprilie 2017, fara alimentare cu energie electrica, incepand cu ora 11,00. Din acest motiv, s-a sistat programul de incasari a facturilor. Ne cerem scuze tuturor abonatilor, pe care ii asiguram ca incepand de luni, 10 aprilie 2017, casieria isi va relua programul normal de functionare.

Abonatii care doresc sa achite facturile emise o pot face la celelalte casierii din municipiul Constanta sau prin orice alta modalitate de plata admisa (Pay-Point, transfer bancar, direct debit etc).




Lucrare RAJA pe strada Mircea cel Bătrân din Constanţa

Pentru realizarea lucrarilor de inlocuire a unui apometru la Punctul Termic nr.108, SC RAJA SA Constanta este nevoita sa intrerupa astazi, 7 aprilie 2017, furnizarea de apa in intervalul orar 12,30-14,30. Sunt afectati consumatorii de la blocurile TD1, TD1A, TD1B, TD2A, TD3A, TL1, TLA, MS1 si MS2, de pe strada Mircea cel Batran.

Ne cerem scuze tuturor abonatilor afectati, carora le dam asigurari ca echipele RAJA fac tot posibilul pentru finalizarea lucrarii intr-un timp cat mai scurt si pentru reluarea furnizarii de apa.




Se reia „Lumină de la malul mării“: a XV-a ediţie va avea loc tot în Portul Turistic

20170407_120433Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Protoieria „Callatis“, va relua, anul acesta, tradiţionalul eveniment „Lumină de la Malul Mării“. Zilele acestea altarul-scenă este montat, bucată cu bucată, în Portul Turistic Mangalia.

Pe 15 aprilie, la miezul nopţii, locuitorii oraşului, alături de turiştii care vor fi prezenţi în minivacanţa de Paşti în sudul litoralului, vor lua lumină din mâinile soborului de preoţi care va oficia slujba de Înviere, şi vor primi pască şi lumânări.

„Lumină de la Malul Mării“ a ajuns la cea de a XV-a ediţie, după ce, anul trecut, evenimentul nu a mai fost organizat.




Zestrea Direcţiei de Cultură şi Sport: ruină, mucegai, multe „studii de fezabilitate“ şi angajaţi plătiţi să fie „utili prin primărie“

Noua Direcţie de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Mangalia va avea, în scurt timp, un director, în persoana lui Lucian Nichita, actual consilier local PNL şi angajat al Şantierului Daewoo Mangalia. Lucian Nichita va prelua, astfel, frâiele „Cenuşăreselor“ administraţiilor locale din ultimii ani, Cultura şi Sportul. Câteva grădini de vară pline de buruieni şi şerpi, un cinematograf care, în ciuda tuturor declaraţiilor sforăitoare şi a banilor aruncaţi pe studii de fezabilitate, urmează a fi dărâmat, alături de trei baze sportive – două în Mangalia şi una în Neptun – care au fost îngrijite aproape exclusiv din banii părinţilor micilor sportivi – aceasta este „zestrea“ pe care noul director va trebui să o gestioneze, aşa cum va putea mai bine.

Vorbim, desigur, strict despre imobilele Culturii şi Sportului, pentru că, nostalgicii, ar mai putea adăuga pe lista acestora şi evenimente pierdute definitiv de primărie, începând cu Gala Tânărului Actor „HOP!“, Festivalul „Callatis“, Simpozionul „Românii de Pretutindeni“, ori „Zile şi Nopţi de Literatură“…

La ultima şedinţă a Consiliului Local Mangalia, aleşii întrebau, mai mult pentru propriul amuzament, cu ce s-au ocupat amploaiaţii noii direcţii, din moment ce nu a avut loc niciun eveniment prin urbea noastră de ceva vreme. Senin, au primit răpunsul celor plătiţi de contribuabili, din taxele şi impozitele proaspăt umflate: „s-au făcut utili prin primărie, au ajutat alţi colegi…!?“ Adică, nu au stat degeaba, au mai urcat un etaj, l-au mai coborât, un fel de sport cultural al plimbatului unei hârtii imaginare într-o mapă la fel de … imaginară.

Până la punerea în practică a proiectelor manageriale ale viitorului director uns al primăriei, despre soarta Cinematografului „Pescăruş“ şi a terenurilor de sport ne-a dat câteva lămuriri viceprimarul urbei, Dragoş Angelescu. Acesta recunoaşte că bazele sportive, redirecţionate către noul Serviciu Cultură-Sport, sunt într-o stare jalnică: „Este vorba despre o situaţie gravă şi suntem conştienţi că avem de investit foarte mult. Pot spune că, atât timp cât ADPP Mangalia s-a ocupat de acestea, banii cheltuiţi nu s-au reflectat în acţiuni eficiente de gestionare a lor“, afirmă viceprimarul oraşului, care este convins că noua direcţie va face minuni în privinţa Sportului din urbe.

 

Odinioară simbol al vieţii artistice, Casa de Cultură colecţionează „studii de fezabilitate“

Casa de Cultură, simbol al Mangaliei prin unicitatea mozaicului exterior, dar şi pentru spectacolele ce aveau loc, înainte de Revoluţie, pe scena acum în prag de prăbuşire, a început să se destrame, cărămidă cu cărămidă. În urmă cu patru ani, cotidianul nostru prelua afirmaţiile edilului local, Cristian Radu, potrivit cărora Casa de Cultură ar fi urmat să fie reabilitată, dotată cu o sală de spactacole ultramodernă, cu „cafenea literară“ şi o bibliotecă pe măsura europeanului oraş de la malul mării.

Am reluat, cu obstinaţie, acest leitmotiv al Casei de Cultură modernizată, an de an, citând aceleaşi declaraţii, nădăjduind că, odată şi odată chiar vom rupe blestemul unui proiect lipsit de rezultate. Nu a fost să fie. Nu cu mult timp în urmă, la o ploaie zdravănă, pe scena Casei de Cultură a început să… plouă. Frig, mucegai, scaune rupte, o scenă lipită ici colo cu leucoplast, cărămizi jilave ce rânjesc la soare din spatele tencuielii exterioare căzute aproape cu totul, un tablou jalnic al unei clădiri care aşteaptă, răbdătoare, noi şi noi „studii de fezabilitate“ care să o îmbrace, poleit, în timp ce se prăbuşeşte încet, dar sigur…

 

Chiar credeaţi că veţi vedea, din nou, filme la „Pescăruş“…?

 Din păcate, după „bătălii“ purtate de primărie ani de zile, atât cu Consiliul Judeţean, cât şi cu RADEF, şi după elaborarea unor proiecte care mai de care mai elaborate, se pare că „Pescăruşul“ va fi răpus de buldozere: „După preluarea lui (în luna noiembrie 2015, când administraţia publică locală a afirmat, în prezenţa unei părţi a presei, că cinematograful-simbol al Mangaliei va renaşte din propria cenuşă, n.r.), alături de Grădina de Vară „Farul“, ne-am dat seama că este ceva mai puţin costisitor să demolăm cinematograful şi să construim o clădire nouă. În funcţie de alocaţiile bugetare, vom realiza un studiu de fezabilitate în urma căruia vom şti ce vom face după demolarea sa“, mai spune viceprimarul Dragoş Angelescu.

Potrivit bugetului local, aprobat în urmă cu câteva zile, anul acesta lucrări de investiţii nu vor mai avea loc decât în mică măsură, strict pentru o parte a utilităţilor din Dobrogea I. Restul, au afirmat consilierii locali în cadrul şedinţei de buget, vor fi numai studii de fezabilitate, evaluate, fiecare, la sume cuprinse între 20.000 de lei şi 90.000 de lei, adică o sumă aproximativă de 1,3 milioane de lei! Prin urmare, chiar dacă „Pescăruşul“ va fi ras de pe faţa pământului, mai mult ca sigur nu vor mai fi bani pentru demararea unor lucrări de construcţie a unei clădiri noi.

 




Preşedintele CJ Constanţa implicat în Programul Guvernamental de susţinere a tinerilor care vor să-şi înfiinţeze propria companie

Vineri, 7 martie 2017, președintele Consiliului Județean Constanța – Marius Horia Țuțuianu participă la prezentarea Programului “Start – Up Nation ROMÂNIA’’, eveniment organizat de Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Evenimentul este susținut și de Consiliul Județean Constanța.

Obiectivul evenimentului este axat pe promovarea programului guvernamental “Start – Up Nation ROMÂNIA’’. Acesta se adresează tinerilor care doresc să își înființeze o companie. De asemenea, prin acest program se estimează că se vor crea cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă.

“Încă de la începutul mandatului am declarat că voi susține mediul de afaceri și dezvoltarea a noi locuri de muncă. Acest program este deosebit de important, deoarece permite tinerilor antreprenori să își dezvolte o afacere de succes, dar reprezintă și o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă” – declară președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Programul va fi lansat începând cu 1 mai 2017, urmând să finanțeze aproximativ 10.000 de noi afaceri, cu o sumă maximă, nerambursabilă de 200.000 lei pe o perioadă de 2 ani. Domeniile principale care vor fi finanțate cu prioritate sunt producția, domeniul IT, industrii creative, dar și servicii și comerț.

“Pentru tinerii din județul Constanța, această întâlnire reprezintă o adevărată oportunitate și un prim pas către antreprenoriat.” – mai declară președintele Consiliului Județean Cconstanța, Marius Horia Țuțuianu.

La acestă întâlnire vor participa domnul Adrian Mlădinoiu – Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului și domnul Harry – Ilan Laufer – Secretar de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Vă așteptăm vineri, ora 13:00, în Aula B a Universității Ovidius Constanța de pe bulevardul Mamaia.

 




Dublu botez la Daewoo Mangalia: două petroliere “ice-classed“, livrate în timp record de angajaţii şantierului

IMG_5269La Daewoo Mangalia Heavy Industries a avut loc miercuri, 5 aprilie, dubla ceremonie de botez a navelor „SOLA TS“ şi „OSLO TS“. Botezul a avut loc în prezenţa lui Tae Jin Hwang, preşedintele DMHI, a fondatorul Grupului Tsakos, căpitan Panagiotis Tsakos, preşedintelui TEN, Nikolaos Tsakos, ambasadorului Greciei în România, Vassilis Papadopoulos, a ambasadorului României în Grecia, Lucian Fătu, a ambasadorului Coreei în ţara noastră, Kim Eun-joong, precum şi a peste 100 de invitaţi de peste hotare, dar şi a angajaţilor Daewoo Mangalia, care au reuşit să livreze navele armatorului într-un timp record.IMG_5270

Cele două petroliere fac parte din clasa „de gheaţă“ (“ice-class“), ele urmând să plutească pe mările deloc prietenoase din nordul continentului. Evenimentul de ieri reprezintă un motiv de mândrie pentru angajaţii Daewoo Mangalia, navele ce şi-au primit botezul fiind dotate cu cele mai noi şi mai moderne sisteme de navigaţie, siguranţă şi confort. Potrivit vicepreşedintelui DMHI, Paul Ilicenko, „SOLA“ deţine recordul în privinţa timpului de finalizare: „Nava, cea de a sasea la număr din cele nouă comandate de Grupul Tzakos, a fost construită în cel mai scurt timp. „OSLO“, cea de a şaptea, va fi livrată la finalul lunii mai. Cele două nave sunt identice cu „surorile“ lor, care plutesc, deja, pe mările şi oceanele lumii. Faţă de acestea, însă, cele două pe care le botezăm, astăzi, sunt echipate special pentru condiţiile vitrege ale mărilor îngheţate“, a spus Paul Ilicenko invitaţilor prezenţi la inagurare.

Ca de fiecare dată, preşedintele TEN, Nikolaos Tsakos, a ţinut să felicite echipa de la Daewoo Mangalia pentru profesionalismul şi rapiditatea cu care a reuşit să livreze navele grupului pe care îl conduce: „Mi-aş fi dorit ca şi la noi, acasă, în Grecia, să beneficiem de astfel de performanţe în domeniul construcţiei navale. Desigur, pe această cale, vă îndemn să continuaţi pe drumul început, cel al performanţei, având întreaga noastră susţinere. Vă mulţumesc, atât conducerii Daewoo Mangalia, cât şi angajaţilor societăţii, pentru toate eforturile depuse“.

IMG_5267Naşele de botez ale celor două nave au fost, pentru „OSLO“ dr. Irene Saraglou-Tzakos şi Maria Dagli, iar pentru „SOLA“ – Glykeria Volika-Tzakos şi Lucia Fătu. „Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze acest vapor şi pe marinarii săi!“, au urat naşele de botez ale celor două nave.

Cele două petroliere botezate ieri au fost construite sub supravegherea reprezentanţilor Clasei Det Norske Varitas – Germanischer Lloyd.  Ambele sunt nave de tip tank petrolier, de 112.108 TDW, au o lungime de 249,90 metri, o lăţime de 44 metri şi o adâncime de 21,20 metri. Contractul pentru „SOLA TS“ a fost semnat pe 10 decembrie 2013, iar startul debitării a fost dat pe 28 septembrie 2015, punerea chilei pe 30 octombrie acelaşi an, iar lansarea la apă a avut loc pe 22 ianuarie 2017.  Contractul pentru „OSLO TS“ a fost semnat pe 26 februarie 2014, startul debitării a fost dat pe 19 octombrie 2015, iar punerea chilei şi lansarea la apă au avut loc pe 5 noiembrie 2015 şi, respectiv, pe 26 martie 2017.

„Prima navă, va pleca chiar astăzi pe mare, iar pe cea de a doua o vom livra pe 30 mai a.c. Următoarele proiecte aflate în curs de execuţie sunt ultimele doua din grupul de nouă pentru armatorul Tzakos. Mai avem încă un proiect cu capacitatea de 156.000 TDW, a doua navă pentru clientul Maran. De asemenea, vom mai livra nava „Minerva“, pentru un alt client grec, un proiect similar celor livrate astăzi“, a declarat, pentru „Ediţia de IMG_5274Sud“, directorul Diviziei Managementul Administraţiei, Mihai Andrei. Acesta ne-a mai explicat şi dotarea suplimentară a celor două nave, comparativ cu celelalte livrate Grupului Tzakos: „Fiind vorba despre nave din clasa „de gheaţă“, structura corpului este suplimentar întărită. De asemenea, tot ce înseamnă izolaţii în compartimentul maşini, lucrările suprastructură, sunt mult mai intens realizate, pentru ca vasele să poată navioga, în siguranţă, în zona mărilor Nordului“, conchide directorul Diviziei Managementul Administraţiei.

IMG_5259




Ziua Mondială a Sănătății, zi liberă 

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța informează pacienții că vineri, 7 aprilie 2017, Ambulatoriul de Specialitate (Policlinica nr.1) va fi închis. Conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, ziua de 7 aprilie- Ziua Mondială a Sănătății, este considerată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Asistența medicală de urgență va fi asigurată de Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța. Personalul din cadrul Ambulatoriului de Specialitate va relua programul cu pacienții luni, 10 aprilie 2017.

Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an pe 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948.




Studiu APC: Nanoparticulele din oja de unghii provoacă cancer!

ojaÎn perioada 25 martie – 30 martie 2017 au fost achiziționate din diferite structuri comerciale 59 de lacuri/oje de unghii în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Alegerea unui produs cosmetic nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. La fel ca în toate acțiunile sale, APC își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării produselor cosmeticelor. Studiile realizate de APC au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile gravide reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază.
Pentru a avea o imagine apropiată de adevăr cu privire la șansele cetățeanului de rând cu privire la potențialul său de a determina autoritățile să ia în seamă petițiile sale, fie chiar și în cazul când petițiile indică situații de risc pentru cei mulți, este instructiv să evocăm cazul unui cetățean european care a depus o petiție, în anul 2006, la Comisia de petiții a Parlamentului European atrăgând atenția asupra efectelor dăunătoare ale produselor cosmetice care conțin nanoparticule. În răspunsul trimis petentului în anul următor, Comisia a arătat că „autorităţile publice se reţin de la soluţionarea aspectelor de risc ale nanotehnologiei în produsele cosmetice, ca urmare a presiunii exercitate de lobby-ul industrial şi financiar.“
Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipa de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-a avut în vedere identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății.
În cele 59 de produse analizate s-au identificat 119 de substanțe, după cum urmează: Butyl Acetate, Ethyl Acetate, Nitrocellulose, Acetyl Tributyl Citrate, Isopropyl Alcohol, Adipic Acid/ Neopentyl Glycol/ Trimellitic Anhydride Copolymer, Stearalkonium Bentonite, Acrylates Copolymer, Styrene / Acrylates Copolymer, n-Butyl Alcohol, Silica, Benzophenone-1, Diacetone Alcohol, Trimethylpentanediyl Dibenzoate, Stearalkonium Hectorite, Benzophenone-3, Polyvinyl Butyral, Ethyltosylamide, Tetrahydrofurfuryl Methacrylate, Di-Hema Trimethylhexyl Dicarbamate, PPG-5 Methacrylate, Hema, Hydroxypropyl Methacrylate, Acetone,  Trimethylbenzoyl Diphenyl Phosphine Oxide, 1-Hydroxycyclohexyl Phenyl Ketone, Phthalic Anhydride / Trimellitic Anhydride / Glycol Copolymer, Stearalkonium Hectorite, Adipic Acid / Fumaric Acid / Phthalic Acid / Tricyclodecane Dimethanol Copolymer, Citric Acid, Phosphoric Acid, 1-Hydroxycyclohexyl Phenyl Ketone, Hydroquinone, P-Hyroxyanisole, Bis (Glycidoxyphenyl) Propane  / Bisaminomethylnorbornane Copolymer, Polyurethane 33, BHT, Mica, Calcium Aluminium Borosilicate, PEG-9 Dimethacrylate, Ferric Ammonium Ferrocyanide, Synthetic Fluorphlogopite, Phenylbis (2, 4, 6 – Trimethylbenzoyl) Phospine Oxide, Phenyldimethoxy Acetophenone, Polyethylene Terephyhalate, Isobutylphenoxy Epoxin Resin, Polyurethane-11, CI 15850 (D&C Red No.6 Ba Lake), CI 19140 (FD&C Yellow No.5 Al Lake), CI 47005 (FD&C Yellow No.10 Al Lake), CI 77510 (Ferric Ammonium Ferrocyanide), CI 15880 (D&C Red No.34 Ca Lake), CI 15850 (D&C Red No.7 Ca Lake), CI 77266 [nano] (D&C Black No.2), CI 77491 (Iron Oxides) CI 15880, CI 77510, CI 60725, CI 74160, CI 15865, CI 74260, CI 77019, CI 42090, CI 77000, CI 77510, CI 60725, CI 74160, CI 15865, CI 74260, CI 77019, CI 42090 Oxid de fier Rosu/CI 77491, Oxid de fier Galben/CI 77492, Dioxid de titan/CI 77891, Oxid de fier Negru/CI 77499, FD&C Galben Nr.5/CI 19140, D&C Rosu nr.6/CI 15850, D&C Rosu nr.7/CI 15850, Ferocianura Ferica/CI 77510, FD&C Albastru Nr.1/CI 42090, D&C Rosu Nr.26/CI 45410, Blue 1 / CI 42090, Yellow 11 / CI 47000, Violet 2 / CI 60725, CI 12085, CI 15850, CI 19140, CI 42090, CI 73360, CI 75470, CI 77007, CI 77163, CI 77266, CI 77491, CI 77499, CI 77510, CI 77742, CI 77891, Red 17 / CI 26100, Red 7 / CI 15850, Red 6 / CI 15850, Violet 2 / CI 60725, Red 27 / CI 45410, Blue 1 / CI 42090, Red 34 / CI 15880, Black 2 / CI 77266, Yellow 10 / CI 47005 / E104, Iron Oxides / CI 77492, Yellow 5 / CI 19140, Aluminium Powder / CI 77000, Red 28 / CI 45410, Red 22 / CI 45380.

O parte a organizațiilor societății civile insistă ca bunurile de consum care conţin nanoparticule să nu fie comercializate până când nu se dețin rezultate certe, credibile și cel puțin satisfăcătoare în privința riscurilor pentru consumatori și mediu. Nanotehnologiile practic nu au limite în aplicare, de unde și riscurile cu mult mai mari și mai greu de analizat și gestionat. Cercetările în acest domeniu sunt foarte costisitoare și de durată; trebuie știut că nu sunt create instrumentele și mijloacele pentru desfășurarea lejeră și operativă a intervențiilor la nivel molecular și atomic; mai trebuie înțeles că nu fiecare consumator are capacitatea să înțeleagă corect și calm ceea ce ar relata transparent laboratoarele de cercetare, motiv pentru care se practică o comunicare limitată. Cum ar putea să lase consumatorii liniștiți rezultatele unor cercetări privind efectele grave ale particulelor de dioxid de titan adăugate în hrana șoarecilor, când aceleași nanoelemente se adaugă și în pasta de dinți: nanoparticulele de 20 nm au produs inflamarea plămânilor animalelor de laborator. După astfel de experimente,

s-au tras concluzii multiple: proprietățile nanoparticulelor nu sunt guvernate de fizica particulelor mari, ci de mecanica cuantică; nanoparticulele trebuie cercetate pe clase dimensionale, întrucât proprietățile variază de la o clasă de dimensiuni la alta; cercetările trebuie să fie temeinice și susținute; manipularea materiei la nivel de moleculă, înseamnă intrarea într-un univers de incertitudini majore; menționarea componentelor din cosmetice trebuie neapărat să vizeze și componentele nanometrice. Vasta utilizare a nanoparticulelor în condițiile în care nu se cunosc decât foarte puține lucruri despre impactul lor asupra sănătății incită la întrebări asupra consecințelor, deși e suficientă informația că acestea pot produce diferite forme de cancer.”Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Trăim într-o lume toxică, aceasta este realitatea tristă a zilelor noastre. Tot mai mulţi copii sunt expuşi acestui asalt toxic care ne înconjoară din toate direcţiile, constatând deseori că unghiile lor sunt făcute cu ojă. Cu toţii cedăm presiunilor celor mici, însă nu trebuie să uităm că întâi avem datoria de a ne proteja copiii, ferindu-i de produsele cosmetice îndoielnice care pot pune în pericol sănătatea lor. Din nefericire, aprox. 13000 de substanţe chimice se utilizează în industria cosmetică şi numai 10% din acestea au fost evaluate în privinţa siguranţei. În urmă cu 10 ani, ojele de unghii conţineau cu precădere cinci substanţe care prezentau un risc înalt de intoxicare a organismului, putând aminti dibutilftalatul (DBT), formaldehida, toluenul, xylenul şi camforul sintetic. Este extrem de important că legislaţia internaţională a reglementat în mod oficial acest aspect, de aceea foarte mulţi producători de cosmetice au fost nevoiţi să renunţe la cele cinci substanţe chimice, specificând în mod clar pe eticheta ojelor de unghii „5- free”. Cu toate acestea, în anul 2012, Departamentul californian al substanţelor toxice a evidenţiat că majoritatea ojelor de unghii conţineau DBT, formaldehidă sau toluen, deşi etichetele acestor produse cosmetice specificau exact contrariul.
Într-un studiu ştiinţific, cercetătorii Universităţii Duke şi ai Environmental Working Group au identificat prezenţa metabolitului TPHP (triphenyl phosphate) în organismul femeilor la

10-14 ore după aplicarea ojei pe unghii, această substanţă constituind un disruptor endocrin. Conf. EWG’s Skin Deep cosmetics, cel puţin 1500 branduri de oje conţin TPHP. În acelaşi timp, expunerea la toluen este asociată cu multe probleme de sănătate, precum anemia, problemele renale sau ale ficatului, putând afecta dezvoltarea fătului. Formaldehida este clasificată ca şi substanţă cancerigenă care irită sever tractul respirator, pielea şi ochii, asociată deseori cu leucemia.
Acetatul de butil
este întrebuinţat ca şi dizolvant, fiind asociat cu un risc moderat de a declanşa iritaţii pe piele. Acetatul de etil este o substanţă iritantă pentru ochi, iar expunerea repetată la această substanţă poate cauza uscarea pielii, în timp ce inhalarea vaporilor poate produce somnolenţă sau ameţeală.
Alcoolul izopropilic poate produce leziuni ale pielii, fiind în acelaşi timp şi foarte iritant pentru ochi. Expunerea la acidul adipic este asociată cu apariţia tusei, a strănutului şi a iritării pielii. O altă substanţă controversată este hidroxidul de Aluminiu, o substanţă care se acumulează în timp în organism, numeroase studii ştiinţifice asociindu-l cu prezenţa bolilor neurodegenerative, una dintre acestea fiind chiar demenţa. În acelaşi timp, unghiile nu constituie o barieră menită să împiedice pătrunderea în organism a substanţelor toxice, menţionând faptul că acestea sensibilizează organismul şi prin inhalare. Este binecunoscut faptul că un copil se joacă deseori cu ojele de unghii, existând un risc crescut de a inhala substanţele regăsite în interiorul acestor produse. Totodată, cei mai mulţi dintre copii au obiceiul de a băga degetele în gură, ca atare riscul de a se intoxica este şi mai ridicat, întrucât ingestia acestor substanţe chimice poate perturba tractul gastrointestinal, dar în acelaşi timp ridică probleme şi la nivelul ficatului sau al rinichilor. Nu trebuie să uităm că în momentul în care aplicăm ojă pe unghii, atunci substanţele chimice regăsite în interiorul produsului cosmetic pot schimba nuanţa naturală de alb într-o culoare gălbuie-maronie, crescând predispoziţia spre exfoliere sau rupere a unghiilor.
Vă aduc la cunoştinţă că portalul online Environmental Working Group constituie o bază de date internaţională care ne oferă informaţii preţioase legate de compoziţia chimică a aprox. 65000 de produse cosmetice, putând accesa secţiunea dedicată ojelor de unghii printr-o simplă vizualizare a link-ului http://www.ewg.org/skindeep/browse/nail+polish/. Veţi regăsi cu siguranţă cele mai sigure branduri de oje pentru copii, recomandând în acelaşi timp să alegeţi întotdeauna produsele asociate cu scorul 1. În încheiere, le recomand părinţilor să achiziţioneze ojele non-toxice pe bază de apă, care nu prezintă niciun risc, putând fi folosite în deplină siguranţă chiar şi de către viitoarele mame.”Medic specialist pediatru Ingrid Ada Bălan, Cabinet www.vindecadai.ro

“Ce se ascunde sub stratul de ojă și sub unghiile false? Orice femeie își dorește o manichiură impecabilă, însă unghiile lungi și intens colorate în funcție de tendințe atrag o serie de efecte nedorite, de care trebuie să fiți conștiente. Utilizarea îndelungată a ojelor închise la culoare poate duce la pătarea unghiei. Pe măsură ce agenții coloranți din ojă pătrund în lama unghială, culoarea lor originală se modifică (de ex. o ojă roșie colorează unghiile de obicei în galben). Problema se rezolvă, însă în timp, o dată cu creșterea unghiei. Într-o oarecare măsură, acest lucru poate fi evitat aplicând un strat de bază, incolor, înainte de a aplica ojă. Reacțiile alergice se manifestă prin senzație de arsură, prurit, sensibilitate a lamei unghiale, eritem (înroșire) și edem. Aceste reacții nu se limitează doar la pielea din jurul unghiilor, ci pot apărea la distanță, în zona pleoapelor, regiunea genitală. Lacurile pentru unghii conțin substanțe toxice încadrate în lista substanțelor cu risc cancerigen, precum dibutil ftalatul (DBP) și formaldehida, care usucă lama unghială, dar și toluenul, un derivat din benzen, folosit în industria vopselurilor ca diluant. Prin urmare, atenție pe parcursul sarcinii, evitați aplicarea de ojă! Nici soluțiile pentru îndepărtat oja nu sunt lipsite de riscuri, putând determina uscarea lamei unghiale și iritații la nivel periunghial. Pentru a evita ca unghiile dumneavoastră să devină casante, ca urmare a uscăciunii, încercați să nu utilizați acetonă sau alți compuși pentru îndepărtarea ojei, mai des de o dată pe săptămână. Alegeți produse care să conțină acizi grași care contracarează efectul de uscare și spălați-vă pe mâini după utilizare. Aplicarea unghiilor false pe o perioadă lungă deteriorează unghiile naturale, deoarece acestea din urmă sunt acoperite cu o serie de substanțe ce nu se pot evapora. Astfel unghiile devin moi și au aspect de onicodistrofie, deformarea unghiei. Adeziunea dintre unghia artificială și cea naturală este mai puternică decât între unghia naturală și patul unghial, ceea ce determină onicoliză, detașarea lamei unghiale de patul unghial, evidențiată prin apariția unei zone albicioase la nivelul unghiei naturale. Trebuie să aveți în vedere și reacțiile alergice ce apar de obicei la un interval de 2-4 luni de la aplicarea unghiilor false, uneori chiar și la un an distanță, primul semn fiind senzația de mâncărime de la nivelul unghiei. Mai rar, aplicarea unghiilor false poate duce la dezvoltarea paronichiei, o infecție bacteriană la nivelul țesuturilor periunghiale, caz în care întreaga unghie este compromisă. Încercați să folosiți unghii false pe o perioadă cât mai scurtă, iar după îndepărtarea lor este recomandat să faceți o pauză lungă, în care să dați timp unghiilor să se refacă. În această perioadă evitați aplicarea ojei, apa fierbinte, folosirea detergenților și pilirea excesivă. Puteți aplica lac întăritor, care să refacă suprafața deteriorată a unghiei și ulei de argan seara la culcare, pentru hidratarea unghiilor uscate, casante.”Dr. Anca Răducan, Medic specialist dermatolog, Doctor in stiinte medicale, Asistent Universitar

“Din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate. Limbajul în domeniul produselor cosmetice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi. Pentru consumatori, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru utilizatori. Alegerea unui lac de unghii nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, femeile însărcinate şi vârstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog. Lacul de unghii ar trebui tratat cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale produselor cosmetice. În prezent, agenţii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai în baza unei notificări adresate Ministerului Sănătăţii, care de fapt înseamnă doar o luare în evidenţă a acestora. Având în vedere compoziția chimică a unor lacuri de unghii, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori.” conf. univ. dr. Costel Stanciu – președinte APC.
„Lacul de unghii este un produs cosmetic la îndemâna doamnelor. El atrage prin culoare și strălucire. Totuși, înainte de a-l utiliza, doamnele trebuie să fie foarte atente și să verifice care este compoziția acestuia indicată pe eticheta producătorului. În cazul în care pe etichetă apare unul dintre compușii următori, este bine să nu utilizați produsul respectiv (aldehida formică / formaldehyde, toluen / toluene, ftalați /  phthalates, rășina de formaldehidă / formaldehyde resine, camfor / camophor, parabeni /  parabens, trifenil fosfat / triphenyl phosphate). Oricare compus din cele șapte categorii indicate este toxic pentru organismul uman. De la aldehida formică împreună cu derivatul său rășina de formaldehidă, ambele cu acțiune iritantă asupra pielii și atac direct asupra sistemului nervos, până la ftalați, parabeni și trifenil fosfați, promotori ai cancerului în organismul uman, toți acești compuși chimici prezintă pericol major de toxicitate. În general, sunt adsorbiți ușor la nivelul pielii urmând a fi „depozitați” sau metabolizați. Ambele alternative prezintă riscuri pentru organismul uman, ei fiind compuși de sinteză artificiali. Adesea, se comportă ca inhibitori endocrinici (atacă sistemul endocrinic). Alți compuși chimici care pot să apară pe eticheta lacului de unghii și care sunt de asemenea periculoși:
Dioxid de titan/CI 77891 – este un compus care în prezența radiației ultraviolet acționează drept catalizator (fotocatalizator) pentru reacțiile de distrugere a moleculelor organice din imediata vecinătate; teste de toxicitate au demonstrat faptul că prezența dioxidului de titan la nivel subcutanat provoacă în timp disfuncții ale creierului și aparatului reproducător.
Negru de cărbune [Black carbone/CI 77266 (nano)] – este un pigment care se obține prin arderea incompletă a surselor de cărbune (ex. gudron); prezent sub formă de nanoparticule, el se adsoarbe ușor la nivel celular; teste realizate pe subiecți vii (cobai) au demonstrat că acest pigment disturbă funcționarea organelor interne și crește incidența cancerului.
Stiren – este un compus cu numeroase consecințe asupra sănătății umane atunci când organismul este expus unui contact direct, prelungit sau repetat; în timp, apar consecințe mai ales asupra sistemului nervos central.
Eteri ai glicolului (dipropilglicol dibenzoat și în general copolimeri ai glicolului) – se regăsesc în lista inhibitorilor endocrinici.
Hidrochinona – inhibă enzima numită tirozinază care produce melanina; experimental s-a demonstrat că acțiunea acestui compus asupra subiecților cobai a dus la apariția cancerului de piele; efectele minore pot fi de tipul dermatite și iritații ale pielii.
Deci, aveți grijă ce lac de unghii alegeți în această primăvară! O indicație utilă este ca eticheta să conțină sintagma „5 Free”, ceea ce înseamnă că măcar cinci grupe din lunga lista a substanțelor toxice posibil a fi prezente în lacul de unghii sunt cu siguranță omise.”lect. univ. dr. Mădălina Săndulescu, Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză, Facultatea de Chimie, Universitatea din București.




Sportivii de la Callatis Fight Club Mangalia au obţinut 28 de medalii la „Cupa Danubius” la Jiu Jitsu Brazilian

jiu jittsu aprRecent, a avut loc la Braila a 5-a ediţie a Campionatului de Jiu Jitsu Brazilian, „Cupa Danubius”, eveniment ce adunat un număr de peste 350 de sportivi atât din ţară, cât şi de peste hotare. Coordonatorul Callatis Fight Club, antrenorul George Trandafirescu a declarat că la această competiţie Mangalia s-a prezentat cu un lot numeros de 29 de sportivi. „Am reuşit să câştigăm un număr de 28 de medalii, dupa cum urmează:

 

Aur

Pilat Ovidiu (master)                  +100kg

David Darius Andrei(2010)            – 30kg

Ciolac Albert ( 2010 )                   – 22kg

Barbu Octavian (2010)                 – 24kg

Bojin Darius ( 2010 )                    – 24,5kg

Cogali Ayan (2010)                      – 28kg

 

Argint

Ciolac Ionut (master)                    -100kg

Neagu Rares  (2008)                     –  45kg

Bors Adnana ( 2005 )                    –  71kg

Kiralyfiy David Andrei(2009)           -36,5kg

Trandafirescu George Florin (2012) –   18kg

Trache Andrei (2006)                     –   55kg

Serban Rares ( 2008 )                   –   40kg

 

Bronz

Pilat Ovidiu (master)                   – open

Ciolac Ionut (master)                  – open

Bratu Denis Stefan(2008)            – 37kg

Moldovan Ariana ( 2008 )             – 36 kg

Moldovan Kevin ( 2010 )               – 21,5kg

Apostol Eric Andrei(2007)            – 27kg

Osip Arian ( 2009 )                      – 24,5kg

Preda Rares Ionut (2009)             – 30kg

Darjan Simona Anamaria(2009)    – 27kg

Ciocarlan Cezar Cristian (2007)    – 47kg

Galca Dario ( 2006 )                    – 60,5kg

Galca David ( 2009 )                    – 25,5kg

Sorca Dragos  (2008)                   – 41kg

Kapurani-Radeanu Luka ( 2010 )   – 26kg

Vasiliu Eduard Marian ( 2009 )      – 40kg

 

Competiţia a fost una dificila în special din cauza numărului mare de sportivi, cât şi a duratei de desfăşurare (8ore). A fost foarte greu să se menţină focusul sportivilor pe toată durata concursului, dar la final rezultatele au fost bune. Cu toate că am avut 3 medalii de aur ratate „la mustaţă”, sportivii noştri pierzând la un singur avantaj, am reuşit să câştigăm Locul 1 pe echipe la copii. Ţin să mulţumesc pe această cale colegului meu Tudor Liviu Sebastian, părinţilor minispartanilor pentru implicare, coordonatorului de la Bucureşti, Florin Cernat şi tuturor celor care ne sprijină. Am deschis sezonul competiţional 2017 foarte bine şi vreau ca pe tot parcursul anului sportivii din Mangalia să urce pe podium cât mai des.”