Rămas fără şefi şi cu un picior în groapă, Serviciul ADPP Mangalia se zbate precum peştele pe uscat!

ilie-mariusLuat la ochi de ceva vreme de către edilul Radu Cristian, Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat Mangalia este pe cale să-şi afle sfârşitul. De numai puţin 5 ori a încercat edilul să-l reorganizeze, însă, până acum, consilierii au respins această iniţiativă. La şedinţa de Consiliu de luni, 31 octombrie, acelaşi proiect, pus la pachet cu reorganizarea Serviciului de Asistenţă Socială şi a Complexului Cultural „Callatis”, nu a mai fost supus votului, fiind retras chiar înainte de dezbateri.

Subiectul ADPP va reveni pe masa aleşilor la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact vineri, 4 noiembrie, când va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu. Atunci, cel mai probabil, dorinţa edilului Mangalia se va îndeplini, mai cu seamă că şi-a readjudecat majoritatea în Consiliu prin atragerea de partea PNL a aleşilor de la PMP, Sorin Mihai şi Oprea Dop.

De altfel, de câteva luni, ADPP a fost aruncat în haos, activitatea şi funcţionalitatea serviciului fiind afectate după demiterea directorului Cătălin Cornaci. O scurtă perioadă, conducerea a fost asigurată de către Dragoş Angelescu, actualul viceprimar al municipiului, interval în interiorul căruia lucrurile s-au mişcat foarte bine, constructiv chiar. După ce şi-a preluat atribuţiile de viceprimar, Dragoş Angelescu a renunţat la postul de director ADPP, în locul său fiind numit director interimar Marius Ilie.

O dată cu această mutare, ADPP-ul a intrat în hibernare, deoarece proaspătul director Ilie era de găsit foarte rar în instituţie. Cel mai des îşi făcea apariţia după-amiaza, potrivit angajaţilor, pentru a semna teancul de acte ce se strângea în decursul a câtorva zile.

Această situaţie a culminat, ce să vezi, cu intrarea în concediu medical a directorului Marius Ilie, care, culmea, este văzut acum mai des în ADPP şi Primărie decât atunci când era apt din punct de vedere medical… Mai mult decât atât, Marius Ilie nu va reveni în cadrul instituţiei prea curând, deoarece şi-a exprimat dorinţa de a intra în concediul de creştere a copilul pentru următorii 2 ani.

Aşa se face că de la intrarea lui Marius Ilie în concediu medical, ADPP-ul este în colaps. Nu se iau decizii, nu se semnează acte, nu se fac plăţi şi nici investiţii.

Şi uite cum salvarea instituţiei vine de la edilul Radu Cristian care, aşa cum aminteam mai sus, va cere consilierilor pentru a 6-a oară să includă ADPP-ul într-un program de reabilitare, pardon, de reorganizare. Mai exact, instituţia va fi structurată pe compartimente şi va avea un şef serviciu, nu un director cum se dorise iniţial. Potrivit reprezentanţilor din Primărie, o parte dintre angajaţi vor rămâne cu statutul de personal contractual, în timp ce alţii vor deveni funcţionari publici, nu înainte de a trece printr-un concurs.




„Mergem înainte!”: principiul primarului Radu pentru aprobarea organigramei!

convocator-sedinta-extraordinara-04-11-2016




S-a fragmentat „opoziţia“ din Consiliul Local: doi membri PMP s-au alăturat PNL-ului, al treilea a rămas în tabăra PSD-ALDE

Aşteptată ca o şedinţă extrem de animată, ţinând cont de volumul mare de proiecte de hotarâre de pe ordinea de zi, întâlnirea aleşilor locali din Mangalia a fost una relativ scurtă şi … lipsită de „culoarea“ cu care ne-au obişnuit cele două tabere ale consilierilor. În primul rând proiectul privind modificarea organigramei primăriei, ce se anunţa unul cu scântei, a fost retras de pe ordinea de zi de către iniţiator, primarul Radu Cristian, care a declarat că acesta suportă o scurtă amânare, ţinând cont de unele inadvertenţe din cuprins.

În al doilea rând, majoritatea formată de consilierii de „opoziţie“ – PSD, ALDE şi PMP s-a fragmentat la această şedinţă. Aşa se face că, la proiecte de hotărâre precum rectificarea bugetară, consilierii de opoziţie au rămas minoritari: doi aleşi PMP, prof. Mihai Sorin şi Oprea Dop au decis să voteze „pentru“, alături de colegii PNL, în timp ce Alexandra Elena Silistra a fost alături de cei de la PSD şi ALDE.

Cea mai mare parte a proiectelor de hotarâre au vizat vânzarea sau dezmembrarea unor suprafeţe de teren.




Prefectul cere înlocuirea lui Constantin Micu din funcţia de consilier local!

Consiliul Local Tuzla va trebui, în scurt timp, să ia o decizie cu privire la o adresă trimisă de prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, prin care se solicită înlocuirea lui Constantin Micu, fostul edil al localităţii, din cauza condamnării acestuia la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit prefectului judeţului „având în vedere Decizia penală nr. 157/17.03.2014, prin care inculpatul Micu Constantin Florin a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de un an şi şase luni, cu suspendarea condiţionată a executării acesteia pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni şi ţinând cont de Decizia Curţii Constituţionale nr. 66/16.02.2016 prin care s-a statuat că aleşilor locali condamnaţi (…) le încetează, de drept, înainte de termen, mandatele”.

Acesta este cel de al doilea ales din Tuzla căruia i se solicită înlocuirea, după ce, în urmă cu câteva zile, consilierului local Pârvu Pârvu, i-a fost solicitată de către ANI revocarea din funcţie, pe motiv de incompatibilitate.




Iată rezultatele sportivilor participanţi la Cupa „Sakura” la Karate

Duminică 30.10.2016 la Sala de Jocuri Sportive din Complexul „Tomis”, din Constanţa, s-a desfăşurat ediţia a-III-a 2016 a Cupei „Sakura” la Karate „Kyoukushin” şi la Kung-Fu, la individual.

La Cupă au participat 125 de sportivi din 13 cluburi sportive. Rezultatele sportivilor din judeţul Constanţa, la probele de Kung-Fu sunt următoarele:

 

1. PROBA „LIGHT-FIGHTING SANDA” INDIVIDUAL

MASCULIN

1.SENIORI 18-34 ANI -70 KG

1.SANDU MARIUS                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.IUSEIN TANIOR                                              CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.JUNIORI 16-17 ANI -65 KG

1.MANGALAGIU DANIEL                                   CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.NEAGU ALEXANDRU                                     CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.BOCAI TUDOR                                               CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

            3.CADEŢI 14-15 ANI OPEN

1.SANDU ROBERT GABRIEL                             CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.MACSIM MARIUS                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.CUTCAN GABRIEL                                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

4.COPII 10-11 ANI -30 KG

1.GURICĂ RAREŞ                                             CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.GEORGESCU DANIEL                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

5.COPII 10-11 ANI -40 KG

1.BIŢACHE MATEI                                             CS SHAOLIN CALLATIS MANGALIA

2.LUNGU ALEXANDRU                                     CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.PANAIT ANDREI                                             CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

            6.COPII 10-11 ANI -55 KG

1.BOCAI VLAD                                                  CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.MARIUTA MARIUS                                          CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

7.COPII 8-9 ANI -30 KG

1.CHISOI ANTONIO                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.BARBU DAVID                                               CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.SAGĂU RAREŞ MIHAI                                    CSU NEPTUN CONSTANŢA

8.COPII 8-9 ANI -30 KG

1.STATE ALEXANDRU                                      CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

9.COPII 8-9 ANI -35 KG

2.BOCĂNEŢ FLORIN                                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.MARIN DUBEI CEZAR FLORIAN                     CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

10.COPII 6-7 ANI -30 KG

1.FECHET RADU                                              CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.BĂCIOIU DANIEL                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

FEMININ

            11.COPII 4-5 ANI -20 KG

1.DUMITRACHE ELENA                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.DUMITRACHE MARIA                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.ION LARISA NICOLETA                                   CS NOUA GENERATIE MANGALIA

12.COPII 8-9 ANI -30 KG

1.PANAIT VALENTINA                                       CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.NEICA DARIA                                     CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

3.SAGĂU ROXANA                                           CSU NEPTUN CONSTANŢA

3.CHISOI ANA                                                   CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

13.COPII 12-13 ANI OPEN KG

1.DUBEI MARIN CLAUDIA MIHAELA                  CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.NITULESCU CRISTINA                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

 

2. PROBA „ERJIE-GUN FIGHT” INDIVIDUAL

MASCULIN

1.SENIORI 18-34 ANI -70 KG

1.SANDU MARIUS                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.IUSEIN TANIOR                                              CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.JUNIORI 16-17 ANI -65 KG

1.BOCAI TUDOR                                               CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.MANGALAGIU DANIEL                                   CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.NEAGU ALEXANDRU                                     CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

            3.CADEŢI 14-15 ANI OPEN

1.MACSIM MARIUS                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.CUTCAN GABRIEL                                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.SANDU ROBERT GABRIEL                             CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

4.COPII 10-11 ANI -40 KG

1.GURICĂ RAREŞ                                             CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.LUNGU ALEXANDRU                                     CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.BIŢACHE MATEI                                             CS SHAOLIN CALLATIS MANGALIA

3.GEORGESCU DANIEL                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

5.COPII 10-11 ANI +40 KG

1.BOCAI VLAD                                                  CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.PANAIT ANDREI                                             CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.MARIUTA MARIUS                                          CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

6.COPII 8-9 ANI -30 KG

1.BARBU DAVID                                               CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.CHISOI ANTONIO                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.SAGĂU RAREŞ MIHAI                                    CSU NEPTUN CONSTANŢA

7.COPII 8-9 ANI -35 KG

1.STATE ALEXANDRU                                      CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.BOCĂNEŢ FLORIN                                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.MARIN DUBEI CEZAR FLORIAN                     CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

8.COPII 6-7 ANI -30 KG

1.BĂCIOIU DANIEL                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.FECHET RADU                                              CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

FEMININ

            9.COPII 4-5 ANI -20 KG

1.DUMITRACHE ELENA                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.ION LARISA NICOLETA                                   CS NOUA GENERATIE MANGALIA

3.DUMITRACHE MARIA                         CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

10.COPII 6-7 ANI -25 KG

1.CHISOI ANA                                                   CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.NITULESCU ARIANA                                       CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

3.NEICA DARIA                                     CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

11.COPII 8-9 ANI -25 KG

1.PANAIT VALENTINA                                       CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.SAGĂU ROXANA                                           CSU NEPTUN CONSTANŢA

12.COPII 12-13 ANI OPEN KG

1.NITULESCU CRISTINA                                    CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.DUBEI MARIN CLAUDIA MIHAELA                  CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

3. PROBA „TOTAL-CONTACT FIGHTING” INDIVIDUAL

MASCULIN

1.COPII 6-7 ANI -30 KG

1.FECHET RADU                                              CS MAREA NEAGRA CONSTANTA

2.BĂCIOIU DANIEL                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.COPII 8-9 ANI -30 KG

1.CHISOI ANTONIO                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.DRĂGOI ANDREI                                           CS AGIGEA

3.CADEŢI 14-15 ANI +80 KG

1.MACSIM MARIUS                                           CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.BOBARU GEORGE                                        CS WIND EXTREME CONSTANŢA

4.JUNIORI 16-17 ANI -60 KG

2.MANGALAGIU DANIEL                                   CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

5.JUNIORI 16-17 ANI -60 KG

2.NEACŞU ANDREI MARIAN                             CS MARTIAL ACADEMY NĂVODARI

6.JUNIORI 16-17 ANI -75 KG

2.DRĂGAN ANDREI                                          CS TAICHIDO-RYU CONSTANŢA

7.SENIORI 18-34 ANI -70 KG

1.SANDU MARIUS                                            CSA AXIOPOLIS SPORT CERNAVODA

2.NICA CIPRIAN                                                CS AGIGEA

 

Concursul de Kung-Fu s-a desfăşurat pe durata a 6 ore, cei mai mulţi sportivi au participat la două probe, iar cîţiva la toate cele trei probe. Meciurile au fost foarte disputate, sportivii luptînd cu multă dăruire pentru a obţine medaliile puse în joc, fiind un test util înaintea campionatelor naţionale şi pentru sportivii din lotul naţional de Kung-Fu, ultimul concurs înaintea campionatului european, din luna decembrie.

Performerul Cupei a fost sportivul Marius Sandu, de la CSA „Axiopolis-Sport” Cernavodă, antrenat de dl. Mircea Stoian, care a obţinut 3 medalii de aur.

Mulţumim organizatorilor conduşi de dl. Valeriu Ariton, care au asigurat cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea concursului”, ne-a declarat 




31 octombrie – Ziua Internaţională a Mării Negre

Marea Neagra – Cele 10 probleme ale zonei costiere romanesti

Grupul de Dezvoltare Durabila atrage atentia, cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre, asupra problemelor cu care se confrunta zona litoralului romanesc la care autoritatile de resort nu au gasit inca o rezolvare. In acest sens, Grupul de Dezvoltare Durabila denunta festivismul abordat cu prilejul Zilei Internationale a Marii Negre si solicita tuturor factorilor responsabili sa se implice in gasirea unor solutii pe termen mediu si lung.

Din cercetarile efectuate si activitatile abordate, asociatia noastra a identificat mai multe probleme pe care le-a grupat in 10 puncte de dezbatere publica pentru zona costiera.

  1. Prabusirea falezelor litorale. Desi este o problema cunoscuta si care are consecinte desosebit de grave asupra asezarilor umane sau a altor obiective edilitare, interventia autoritatilor competente, in speta Ministerul Mediului, s-a lasat asteptata. Daca in zona 2 Mai – Vama Veche nu s-a intervenit deloc, desi problemele de eroziune sunt acute, in zona Costinesti sau Eforie s-au efectuat lucrari de consolidare intre anii 2009-2013 si, cu toate acestea, lucrarile nu au fost cele mai inspirate, deoarece eroziunea falezelor a continuat.
  2. Deversarile necontrolate de ape pluviale neepurate in Marea Neagra. Cu toate ca s-au facut eforturi pentru modernizarea statiilor de epurare din zona litorala, exista foarte multi agenti economici dar si persoane private care deverseaza apele uzate direct in apa marii. Din semnalele pe care le-am primit astfel de cazuri au fost intalnite cu preponderenta in localitatile Agigea, Costinesti, Tuzla, Navodari si Eforie, dar si in lacurile litorale in zona localitatilor Ovidiu, Techirghiol, Limanu.
  3. Deversarile de deseuri in Mare Neagra. Asociatia noastra a fost semnalata privind cazuri in care persoane private sau agenti economici au aruncat deseuri menajere in Marea Neagra. Acest lucru se intampla in special in sezonul estival, cand agenti economici cu activitate in turism si alimentatie publica arunca efectiv deseurile menajere produse direct in apele Marii Negre. Localitatile in care s-au intalnit astfel de practici au fost Agigea, Mangalia (Jupiter) si Costinesti.
  4. Antropizarea ariilor protejate. Intentiile diverselor autoritati locale de a urbaniza zonele protejate nu sunt unele noi. Daca lacul Siutghiol este deja un lac antropizat, existand o dezvoltare urbanistica puternica in zona in ultimii 20 de ani, in ultima perioada s-a constatat o presiune tot mai crescuta si in celelalte arii protejate din zona sudica a Marii Negre: lacurile din Mangalia, Capul Tuzla, plaja submersa Eforie, lacul Techirghiol, dunele de la Agigea, 2 Mai-Vama Veche. Inexistenta planurilor de administrare a ariilor protejate (cu mici exceptii) si nepasarea autoritatilor care ar trebui sa se implice fac din aceste zone victime sigure pentru interesele dezvoltatorilor imobiliari.
  5. Urbanizarea nesustenabila. Se cunoaste faptul ca 60% din populatia globului traieste in zona costiera. De aceea exista un interes crescut al populatiei de a avea o locuinta cat mai aproape de mare. Plecand de la acest deziderat, autoritatile au mizat pe dezvoltarea localitatilor  prin introducerea unor suprafete mari de teren in intravilan care apoi sa devina propice pentru constructii imobiliare. Din pacate acest lucru s-a realizat intr-n mod haotic in toate localitatile romanesti de la tarmul Marii Negre, nerespectandu-se reguli simple de arhitectura urbana. Supraaglomerarea, lipsa spatiilor verzi, lipsa piatetelor, a obiectivelor culturale, neconcordanta dintre activitatile economice si cele sociale sau de protectie a mediului sunt doar cateva din problemele generate de aceasta urbanizare nesustenabila.
  6. Penetrarea rezervatiei biosferei Delta Dunarii cu activitati improprii protejarii mediului. Daca in ultimii ani s-au facut eforturi foarte mari de protejare a acestui spatiu unic in lume, exista totusi incercari de a penetra aceasta zona foarte atractiva. Incepand de la dorinta de a infiinta o statiune turistica in zona Corbu-Vadu, multi intreprinzatori au achizitionat terenuri cat mai aproape de malul marii in speranta ca proiectele impbiliare vor fi aprobate. O alta problema este agriculura intensiva in anumite zone precum si aparitia unui numar mare de animale domestice (vaci, oi, capre). O a treia problema este braconajul in rezervatia biosferei, fie ca este vorba despre resursele piscicole fie ca este vorba despre braconajul la animale sau pasari. Inca o problema este turismul de masa necontrolat care produce daune semnificative rezervatiei biosferei.
  7. Administrarea zonei costiere. Desi la administrarea acestei zone sunt desemnati prin lege mai multi factori cu atributii, exista o zona gri a administrarii zonei costiere, o zona in care niciuna din autoritati nu isi exercita atributiile. La inceputul anilor 2000 a fost infiintat Comitetul National al Zonei Costiere, care avea rolul de a aviza orice investitie si activitate semnificativa in zona costiera. Cu toate acestea, desi ne aflam in anul 2016, acest organism care are in componenta reprezentanti ai autoritatilor ai institutiilor de raspundere, incepand cu Ministerul Mediului, si-a dovedit ineficienta din cauza limitarilor legislative. Avizele eliberate sunt doar consultative, neavand o forta juridica si neputand impune restrictii sau criterii in ceea ce priveste activitatile din zona costiera.
  8. Inexistenta unei strategii sau a unui plan de dezvoltare in zona costiera. Desi exista strategii sectoriale, desi exista planuri de dezvoltare locale, judetene, regionale sau nationale, totusi, in zona costiera nu a fost realizat un plan comun si unitar de dezvoltare care sa inglobeze puncte comune din celelalte planuri si strategii. Un exemplu care ar fi putut fi urmat este cel al Strategiei Dunarii, unde au fost comasate probleme comune din diverse domenii de activitate, iar Uniunea Europeana va finanta proiecte care sa rezolve aceste probleme.
  9. Dezvoltarea turistica in zona costiera pe baze nesustenabile. Abordarea eronata a responsabililor din turism a modului de atragere a turistilor pe litoralul romanesc a facut ca sezonul estival sa fie din ce in ce mai scurt iar oferta turistica sa fie foarte limitata. Scaderea semnificativa a numarului de turisti straini dar si scaderea numarului de turisti romani care vin in afara lunilor de varf, au facut din litoralul romanesc in special o destinatie de vara de weekend. Potentialul turistic enorm al zonei este neexploatat, cu toate ca exista o infrastructura bine pusa la punct.
  10. Lipsa unei viziuni privind dezvoltarea durabila. Zona costiera romaneasca gazduieste multe activitati economice, incepand de la turism, activitati portuare si constructii de nave, rafinarii, etc. In acelasi timp exista probleme de mediu, incepand de la eroziunea costiera, continuand cu degradarea ariilor protejate sau cu deversarile necontrolate de ape neepurate. Lipsa coeziunii dintre autoritati si institutii, neaplicarea unor masuri de atenuare a efectelor schimbarilor climatice, aplicarea unor solutii ingineresti in lucrari privind protectia costiera fara a lua in calcul efectele acestora in timp asupra mediului, vor provoca daune majore zonei costiere si locuitorilor din aceasta zona.

Avand in vedere cele prezentate mai sus Grupul de Dezvoltare Durabila isi arata disponibilitatea de a sprijini factorii responsabili in gasirea unor solutii viabile pentru protejarea si dezvoltarea pe baze durabile a zonei costiere romanesti.




O rază de soare pentru trei copii orfani

Miercuri, 26 octombrie 2016, Liceul Teoretic „Callatis”, implicat în programul educaţional – Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC), iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, a desfăşurat campania socială   „O rază de soare pentru trei copii orfani!”.

Elevii clasei a III a A a și III a B au vizitat cei trei frați rămași  orfani în urma decesului ambilor părinți, din satul Vîrtop, comuna Albești: Iulian 17 ani, Adriana 14 ani și Alexandru 9 ani.  Dând dovadă de bunătate și generozitate, elevii callatieni și părinții acestora au oferit alimente de bază, îmbrăcăminte și încățăminte de iarnă, produse de igienă personală și curățenie, au achitat diverse facturi de utilități casnice.

Activitatea a fost coordonată de prof. Corina Mihalache – director, prof. psiholog Carmen Faliboga – coordonator local SNAC și s-a desfășurat cu implicarea activă a doamnelor prof. înv. primar Georgeta Lungu clasa  a III a A  și Ana Anca Ivan clasa a III a B.

„Astazi, prin generozitatea elevilor și părinților callatieni, am concretizat printr-o nouă acțiune SNAC ceea ce afirma Ronald Reagan : Nu putem să-i ajutăm pe toți, dar toți pot să ajute pe cineva. Astăzi, trei frați orfani au devenit parte  din marea familie a școlii noastre”, a declarat Carmen Faliboga – coordonator local SNAC, Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia




Staţiunea Saturn ar putea fi modernizată cu bani europeni

Primăria Municipiului Mangalia a organizat vineri, o dezbatere publică privind modernizarea staţiunii Saturn cu fonduri europene. La eveniment, au fost prezenţi specialişti ai administraţiei publice locale, care, împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri local, au dezbătut proiectul, astfel încât toţi cei interesaţi să aducă propuneri şi sugestii pentru optimizarea investiţiei. Toate propunerile vor fi analizate şi incluse în documentaţia finală, care va fi depusă la Ministerul Dezvoltării până la începutul lunii decembrie. Conform proiectului tehnic, urmează să fie reabilitate mai multe străzi din staţiunea Saturn. Astfel, vor fi reabilitate trotuarele şi asfaltate drumurile, se va amplasa mobilier urban, se vor amenaja spaţiile verzi şi se va lucra la reţeaua de iluminat public şi supravegherea video a străzilor propuse pentru reabilitare. Totodată, vor fi amenajate parcări, piste de biciclete, alveole copaci unde este posibil. Proiectul „Dezvoltare Turistică în Staţiunea Saturn” ar putea fi realizat prin Programul Operaţional 2014 – 2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului; Prioritatea de investiţii 7.1, investiţia propusă urmând să beneficieze de susţinerea entităţilor implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri, etc.).




Avarie RAJA la staţia de pompare Călăraşi din Constanţa

Pentru remedierea unei avarii la staţia de pompare Călărași din municipiul Constanţa,

SC RAJA Constanţa este nevoită să întrerupă astăzi – 28 octombrie 2016 furnizarea de apă potabilă între orele 09,30 şi 11,00. Sunt afectaţi consumatorii din zonele Gară, Centru, Peninsulară, Casa de Cultură, Dacia, Flamanda, Tomis I şi Tomis II.

Ne cerem scuze tuturor constănţenilor afectaţi, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul pentru finalizarea lucrării şi reluarea furnizării apei potabile, în cel mai scurt timp.




BIBLIOTECĂ ȘCOLARĂ MODERNĂ LA MOȘNENI

bibl-8Joi, 27 octombrie 2016, la ora 12.00 sala 3 a Grădiniței cu program normal din Moșneni a primit o nouă destinație: Bibliotecă școlară ”Iulia Andreea” Moșneni.

Astfel s-a realizat un vis cuprins în cadrul proiectului educativ ”Cartea sufletului meu”, inițiat de prof. Magdalena Iacob în 2014. Proiectul gândit pe patru ani avea ca obiective generale:

  1. Implicarea copiilor în lucrul efectiv cu cartea (recondiționare cărți, inventariere, fișe)
  2. Formarea la copii a abilităților de lucru cu calculatorul (Word, Excel)
  3. Identificarea unei cărți pentru fiecare copil (lectură, joc de rol, vizionare film-ecranizare cărți din literatura națională și universală)
  4. Atragerea de sponsori pentru îmbogățirea fondului de carte și realizarea unei biblioteci moderne, deschise întregii comunități

După un debut timid, prin implicarea Asociației Umanitare ”Iulia Andreea Movilă” Pecineaga în octombrie 2015, activitățile s-au intensificat și a fost inaugurată Biblioteca ”Iulia Andreea” Moșneni. Printr-un contract, părțile semnatare s-au obligat să:

  • Școala: a pus la dispoziție sala, a asigurat igienizarea/pregătirea spațiului, a popularizat activitatea, a implicat personalul și elevii voluntari, va asigura activitățile viitoare în cadrul acestui spațiu
  • Asociația Umanitară ”Iulia Andreea Movilă” Pecineaga: dotări complete (de la mobilier la cărți, covoare, lămpi, CD și DVD, videoproiector și ecran, jucării, imagini pictate, mici reparații, instalarea echipamentelor și…chiar mai mult decât scrie în contract)bibl-7

Valoarea investiției se ridică la peste 9.000 lei. Fondul de carte depășește 500 volume beletristică, 100 DVD filme documentare, de animație, teatru și altele, mese și rafturi bibliotecă, un videoproiector cu ecran de proiecție, trei calculatoare cu unitate separată, scaune tapițate, fotolii stil pară, scăunele mici și măsuțe de joacă pentru preșcolari, covor și multe jocuri și jucării pentru diverse vârste (șah, ”Nu te supăra, frate!”, domino, puzzle etc)

Și asta nu e tot! Asociația Umanitară ”Iulia Andreea Movilă” Pecineaga ne oferă sprijinul pentru continuarea programului after-school în clădirea Centrului de zi și vine în ajutorul copiilor din medii sociale defavorizate cu donații diverse. Se dorește chiar organizarea unei excursii la fabrica de globuri de sticlă de la Curtea de Arges în luna decembrie și alte asemenea inițiative.

Pentru doi elevi cu rezultate deosebite și care provin din familii numeroase se va asigura o bursă lunară în valoare de 100 lei și … proiectele continuă la Moșneni!




Limanu şi Vama Veche intră în Asociaţia Litoral – Delta Dunării

img-20161027-wa0001Azi, 27 octombrie, la sediul ALDD a avut loc o întâlnire oficială între Preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, doamna Corina Martin, şi Primarul comunei Limanu, domnul Daniel Georgescu. De asemenea, au participat reprezentanţi ai investitorilor din Vama Veche – 2 Mai.

În cadrul acestei întâlniri, doamna Corina Martin a prezentat modul de funcţionare al Asociaţiei Litoral – Delta Dunării şi al Taxei de promovare a turismului Mamaia – Sat Vacanţă, şi a invitat Primăria Limanu să devină membru al celei mai puternice organizaţii de management de destinaţie din România.

In urma întâlnirii de astăzi, atât Primăria Limanu, cât şi investitori din Vama Veche (agenţi economici privaţi) aderă în această săptămână la Asociaţia Litoral – Delta Dunării!

Declaraţie Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral – Delta Dunării: „Incepând din acest an, chiar de la 1 mai, am inclus în strategia noastră de acţiune la Asociaţia Litoral – Delta Dunării dezvoltarea turistică şi promovarea sudului extrem al Litoralului românesc, şi anume Vama Veche şi 2 Mai, ca produs turistic ce are deja un brand distinct şi cunoscut deja, însă pe care consider că trebuie să îl dezvoltăm şi promovăm mult mai activ. La 1 Mai am organizat prima acţiune de presă pentru promovare la Vama Veche şi am iniţiat discuţii cu investitorii locali, pentru a determina crearea unui concept distinct de promovare a acestui produs turistic cu care Litoralul Românesc se distinge, şi anume „spiritul Vama Veche”. Ne-am propus să integrăm Vama Veche şi 2 Mai în strategia noastră de management de destinaţie pentru Dobrogea şi să creăm astfel un concept distinct pe care să îl promovăm la nivel naţional şi internaţional, la târgurile şi evenimentele de turism la care participăm.

Mă bucur să înregistrăm primăria cu numărul 10 între membrii Asociaţiei Litoral – Delta Dunării ce reprezintă autorităţi locale şi am discutat deja proiecte concrete de promovare cu Primarul Daniel Georgescu şi cu investitorii din Vama Veche, care devin de azi membri în Asociaţia Litoral – Delta Dunării.

Vama Veche reprezintă cel mai nou brand turistic pe care îl vom promova la târgurile de turism la care urmează să participăm. De asemenea, vom realiza un film de promovare, broşuri şi infotripuri cu agenţi de turism la Vama Veche, 2 Mai, Limanu şi Hagieni.”

Declaraţie Daniel Georgescu, Primarul comunei Limanu: „În calitate de primar nou al comunei Limanu, sunt foarte bucuros să ader la strategia Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, care realizează managementul acestei destinaţii. Am discutat azi proiecte pentru dezvoltarea turistică a localităţilor pe care le reprezint şi pentru promovarea coerentă a acestora, alături de ceilalţi membri ai Asociaţiei Litoral – Delta Dunării. Ca primar, am proiecte ambiţioase pentru dezvoltarea şi promovarea turismului local şi mă bucur că le pot pune în practică, cu sprijinul Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.”




Proiectul de modernizare a falezei Mangalia a fost finalizat

Primăria Municipiului Mangalia organizează vineri, 28 octombrie, orele 11.00, la Clubul Nautic Callatis, evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului „MODERNIZARE ȘI AMENAJARE ZONA TURISTICĂ CENTRALĂ ÎN MUNICIPIUL MANGALIA (ȘOSEAUA CONSTANȚEI ZONA PIETONALĂ – PIAȚA REPUBLICII – ALEEA TEILOR – ZONA 2 – PIETONAL TEILOR ȘI LEGĂTURA PIAȚA REPUBLICII – PLAJĂ)”. Proiectul a fost realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”. Beneficiarul proiectului este Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Mangalia. Autoritatea de Management este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Organismul Intermediar este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.




Iată cum ar arăta noua organigramă a primăriei, propusă de Radu Cristian!

3-3




Cristian Radu merge înainte: ADPP-ul, transformat în direcţie, în subordinea primăriei! (convocator şedinţă ordinară)

c1

c2

c3

c4




Cupa „Sakura” la Karate

Duminică 30.10.2016 la Sala de Jocuri Sportive din Complexul „Tomis”, din Constanţa, se va desfăşura ediţia a-III-a 2016 a Cupei „Sakura” la Karate „Kyoukushin” (la probele de Kata şi Kumite), Kung-Fu (la probele de „Light-Fighting Sanda”, „Erjie-Gun Fight” şi „Total-Contact Fighting) şi Kick-Boxing, la individual.

Cupa este organizată pentru copii 4-5 ani, 6-7 ani, 8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, cadeţi 14-15 ani, juniori 16-17 ani şi seniori 18-34 ani, la feminin şi masculin. Categoriile de greutate sunt cele regulamentare, pentru fiecare probă.

La Cupă şi-au anunţat participare cca. 110 sportivi din Constanţa, Mangalia, Cernavodă, Murfatlar, Agigea, Tulcea, Galaţi şi Tîrgovişte, din cluburi de Karate „Kyoukushin”, Karate „Ashihara”, Kung-Fu şi Kick-Boxing.

 

Programul Cupei:

 

Duminică 30.10.2016:

-13.00-13.15:             -Deschiderea oficială.

-13.15-15.00:             -Suprafaţa 1: meciuri la „Light-Fighting Sanda” şi „Total-Contact Fighting.

                                    -Suprafaţa 2: meciuri la Karate „Kyoukushin”.

-15.00-17.00:             -Suprafaţa 1: meciuri la „Erijie-Gun Fight”.

-Suprafaţa 2: meciuri la Karate „Kyoukushin” şi la Kick-Boxing.

-17.00-17.30:             -Festivitatea de premiere.

-17.30:                        -Închiderea concursului.

 




Pizza cu piele de porc, aromă de fum și alte bazaconii. Pizza cu 15 E-uri poloneze!

hot_pizza_with_cheese_1600x1200Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora. 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din țări ca Germania, Franța și Polonia!
Studiul privind calitatea pizzei face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarmă cu privire la denaturarea legală a unor produse realizate în baza unor reţete tradiţionale  şi, totodată,  promovează un stil de viață sănătos, atrăgând atenţia în privinţa unor produse alimentare bogate în grăsimi/ acizi grași saturați, zaharuri, sare și aditivi alimentari cu un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Pizza este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată“. Termenul  poate proveni fie din cuvântul grec ”pikte” (însemnând „cocă frământată”), care în latină a devenit ”picta” și ulterior ”pitta”, așa cum a fost și este cunoscut și în limba română (pită = pâine), fie din termenii latinești ”pinsa” (= a bate aluatul, de exemplu) sau ”picea” (închiderea la culoare a preparatului în cuptor).

Dintre numeroasele definiții date pizzei și aprecieri făcute de cunoscătorii în domeniu, aproape toate arată că atât de răspândita pizza (pron. pița):
1. este un produs /fel de mâncare de origine italiană;
2. este un produs de formă rotundă (prin tradiție, dar și de alte forme), plat și subțire, ca o plăcintă (cum este considerat în unele țări, cu termenul englezesc pie –pron. pai);
3. este alcătuit din două straturi, unul din (aluat de) pâine și altul din ingrediente – neapărat roșii / suc de roșii și brânză (numit englezește topping – partea de sus, termen acceptat peste tot în lume);
4. este copt la cuptor;
5. se consumă caldă sau rece, asociată cu un vin sec – roșu, ca italienii, sau alb.
La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1.  Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  2.  Analiza informațiilor nutriționale.
  3.  Identificarea substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
  4.  Identificarea unei alternative la pizza industrială: pizza realizată în casă.
  5. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

    Principalul component al pizzei este blatul, preparat prin coacere din aluat de pâine.La 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menționează tipul de făină folosită la realizarea blatului!Ingredientele pentru aluat sunt cele cunoscute: făină de grâu, drojdie, apă, sare (și ulei). Întâi se prepară aluatul, care se lasă la dospit, se mai frământă și se întinde subțire într-o tavă, se lasă la crescut, apoi se adaugă ingredientele (întâi un strat subțire de suc de roșii – sau chiar felii subțiri de roșii ori felii uscate -, pe urmă celelalte ingrediente) și se dă la cuptor, încins viguros mai devreme. Pizza este gata când ingredientele (toppingul) capătă semne de coacere. Față de această schemă de bază sunt și alte variante, cu unele modificări referitoare la grosimea stratului, ordinea operațiilor ș.a.m.d. Grosimea stratului grupează blaturile în trei categorii: subțiri (circa 5 mm), medii (5-10 mm) și groase (peste 10 mm), ultimele numite și „umplute“. În SUA, două tipuri sunt dominante: New York (cu blat subțire și crustă) și Chicago (cu blat gros / adânc, „deep-dish“, pizza „umplută“).

    Ingredientele pentru umplutură (toppingul) conțin câteva elemente „standard“, folosite la variantele tradiționale, respectiv: roșii (suc, pulpă zdrobită, felii de roșii proaspete, felii de roşii uscate), ulei (de măsline, de rapiță, de floarea soarelui etc.), brânză (pentru pizza napolitană originală se folosea la început numai mozzarella din lapte de bivoliță, treptat au fost folosite tot mai multe sortimente de brânzeturi diverse, de regulă brânzeturi cu pastă fermă, grase) și condimente.

    În afară de ingredientele menţionate mai sus, în sortimentele de pizza analizate s-au identificat: brânză Edam, brânză Maasdam, brânză mozzarella, carne de vită fiartă, jambon fiert, salam calabrez, salam afumat de porc, salam Pepperoni, şuncă de porc aburită, aromă, untură de porc, proteine vegetale hidrolizate, caramel,  dextroză, maltodextrine, suc de lămâie,  sirop de glucoză, amidon de grâu, amidon din cartofi, amidonuri modificate, griș de grâu dur, extract din malţ de orz, extract de rozmarin, gluten de grâu, făină de grâu pregelatinizată, fibre de grâu, păstârnac, dovlecel, ceapă prajită, ceapă la grătar marinată, oţet din alcool, lapte praf integral, zer dulce praf, făină de malţ prăjită, maia de grâu uscată.

  2. Analiza informațiilor nutriționale.

O porție de pizza, adică 150 de grame, conține până la 2,3 grame de sare!
Obiectul analizei acestei secțiuni l-au constituit substanțele cu rol energetic, adică lipidele, glucidele și proteinele, dar și conținutul de sare din acest preparat congelat.
Valoarea energetică ce se obține prin metabolizarea unei  pizza variază între 633 kcal și 1037 kcal. Conform datelor furnizate de Societatea de Nutriție din România, un copil cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani are nevoie zilnic de 2490 kcal. În situația în care ar consuma o pizza ar asimila aproape jumătate din necesarul de energie pentru o zi, fapt ce poate duce la depășirea cu mult a necesarului de calorii pentru o zi, având în vedere și aportul energetic de la celelalte mese din timpul zilei. În felul acesta se explică statistica îngrijorătoare cu privire la valoarea ridicată a colesterolului în randul copiilor, astfel 1 din 25 de copii din România au colesterolul ridicat, faţă de media europeană unde numai 1 din 200 de copii au valoarea colesterolului ridicat.Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă. 

Conținutul de carbohidrați per pizza variază între 43 grame și 112,2 grame, în timp ce cantitatea de zahăr adăugat variază între 12,07 și 22,44 grame.

Conținutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variază între 0,86 grame și 1,33 grame.

Greutatea neta a unei pizza variază între 300 grame și 440 grame. Deci, dacă consumăm o pizza putem asimila între 3,35 grame sare și 5,85 grame sare. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare ( 5 grame de sare) . Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.

Cantitatea de lipide per pizza variază între 20,7 grame și 49,4 grame, iar conținutul de acizi grași saturați dintr-o pizza variază între 5,85 grame și 17 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Cantitatea de proteine per pizza variază între 19,4 grame și 38 grame.
În concluzie, pizza este un produs hipercaloric și hipersodic!

  1. Identificarea substanțelor chimice si a  aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat următoarele categorii de substanţe chimice şi aditivi alimentari, după cum urmează: aromă de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfaţi, trifosafaţi, difosfaţi, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu şi acetat de sodiu.

În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în sortimentele de pizza analizate, situația se prezintă astfel:

  • 81% din sortimentele de pizza analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 15 aditivi alimentari;
  • 63% din sortimentele de pizza  analizate conțin nitrit de sodiu;
  • 44% din sortimentele de pizza analizate conțin fosfaţi (difosfaţi, trifosfaţi şi polifosfaţi);
  • 44% din sortimentele de pizza analizate conțin ascorbat de sodiu;
  • 38% din sortimentele de pizza analizate conțin acid ascorbic;
  • 25% din sortimentele de pizza analizate conțin eritorbat de sodiu;
  • 19% din sortimentele de pizza analizate conțin aroma de fum;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate conțin coşenilă;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate conțin glutamat monosodic;
  • 13% din sortimentele de pizza analizate conțin sorbat de potasiu;
  1. Identificarea unei alternative la pizza industrială: pizza realizată în casă. Se poate face pizza sănătoasă acasă?Și la acesastă întrebare, răspunsul este afirmativ. Cu câteva condiții: să avem minime posibilități pentru prepararea hranei – o bucătărie, un cuptor, un frigider, câteva ustensile, voință și minime abilități practice absolut necesare.
    O primă etapă presupune informarea, mult facilitată de mulțimea informațiilor (pe Internet, de exemplu). Mai trebuie învățate câteva lucruri despre achiziția materiilor prime sigure, neviciate, adică recunoașterea semnelor de nesiguranță, înțelegerea informațiilor de pe etichete, cunoașterea câtorva cerințe de păstrare și folosire a materiilor prime alimentare și a alimentelor. Pentru că toate produsele alimentare industriale conțin mari cantități de aditivi, putem prepara unele din acestea: dacă nu avem cum prepara singuri făina, vom merge în magazin să cumpărăm făină integrală, dar un suc de roșii adevărat putem prepara din roșii proaspete. La fel procedăm cu celelalte ingrediente: nu putem prepara uleiul pe care îl dorim, dar o brânză adevărată putem alege, și tot de noi depinde achiționarea de fructe și legume proaspete (dacă nu am știut, putem afla și reține că legumele și fructele proaspete aduse din alte țări sunt aproape fără excepție tratate chimic sau radiologic să reziste mai mult timp) și sunt transportate la frig (prilej cu care își pierd mare parte din caracteristicile valoroase – dulceața, aroma, gustul etc.). Conținutul de sare, care este totdeauna mare în alimentele realizate industrial, pentru a le spor conservabilitatea, poate fi administrat limitat la gustul nostru ori la rigorile pe care trebuie să le  respectăm când avem o afecțiune a sănătății care ne prescrie consumul de sare. De asemenea, conținutul de zahăr (trebuie știut că aproape nu există produs alimentar din oferta contemporană care să nu aibă zahăr adăugat) poate fi bine controlat când preparăm pizza în casă.

    „În România, găsim pizza pe toate drumurile, dar acest fel de mâncare este în fapt o bucată mare de pâine „cu de toate”. Tocmai de aceea acest fel de mâncare este asociat cu mâncarea nesănătoasă, pentru că noi îl facem să fie nesănătos. Timpul, sau mai precis lipsa lui, ne duce către a mânca pe fugă și a face aproape totul pe fugă, dar mâncarea „Fast Food” poate fi și sănătoasă, dacă vom combina corect alimentele și vom vedea în ele nutrienții. Pizza nu înseamnă nici pe departe ceea ce mâncăm noi în restaurante sau din cutie. Pizza poate fi un fel de mâncare sănătos, dacă folosim ingredientele potrivite și înțelegem ca fiecare fel de mâncare are istoria lui. Este important să știm ceea ce mâncăm, pentru că altfel ne trezim cumparând „boala la cutie” în loc de hrană și nutrienți. Citiți eticheta produselor pe care le consumați și începeți să vă hrăniți, nu să vă „umpleți mațul” Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomicăFondator al „Școlii pentru Sănătate și Longevitate”, Membru al „Academiei Americane de Nutriție și Dietetică”, Reprezentant pentru România al „Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO).

    „Pizza congelată realizată în sistem industrial, în cele mai multe situații, nu mai are nimic în comun cu pizza tradițională. La pizza industrială, compoziţia blatului diferă de cea a pizzei tradiţionale (făină integrală, apă, drojdie, ulei de măsline şi sare), iar aceasta preia şi încărcătura chimică a ingredientelor folosite pe post de topping. Pizza industrială este un produs hipercaloric cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, carbohidrați, sare şi aditivi alimentari. Acest produs trebuie consumat cu moderație de către adulți și ocazional de către copii. Analizaţi cu atenţie ingredientele, nu vă lăsaţi înşelaţi de denumirile cu elemente de tradiţionalitate, gen coaptă pe piatră sau pre-coaptă la cuptor cu lemne! Din păcate, acest produs, din cauza notorietății de care se bucură şi a accesibilității date de preț, este achiziţionat de către unii părinţi şi oferit, în mod constant, spre consum copiilor. Acest obicei se datorează faptului că acei părinţi nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunostinţă de cauză pentru copiii lor.Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

 




Avarie RAJA în zona de nord a localităţii Poarta Albă şi oraşul Cernavodă

 

Pentru remedirea unei avarii la conducta de 500 mm din zona podului rutier din localitatea Poarta Alba, SC RAJA SA este nevoita sa intrerupa furnizarea apei potabile astazi, 26 octombrie 2016, in intervalul orar 10,00 – 15,00. Sunt afectati consumatorii din zona de nord a localitatii.

Tot astazi, pentru realizarea unor lucrari de reabilitare a sistemului de hidranti de pe strada Dacia din orasul Cernavoda, lucrari realizate de reprezentantii Primariei Cernavoda, se opreste furnizarea apei potabile in intervalul 10,00 – 16,00. Sunt afectati consumatorii de pe strazile Dacia, Crisan, Mihai Eminescu si Nicolae Balcescu.

Ne cerem scuze faţă de abonaţii afectaţi de aceste lucrări de reparaţii şi îi asigurăm că echipele de intervenţie vor face tot posibilul pentru remedierea situaţiei şi reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.




Astăzi este Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

indexSf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximilian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Român. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină, părinţii săi temându-se de ceea ce ar fi putut păţi atât ei, cât şi copilul în acea perioadă în care păgânii persecutau creştinii. Acesta a fost învăţat despre Dumnezeu şi creştinism într-o cameră ascunsă a palatului lor.

Sf. Mare Mucenic Dimitrie a cunoscut tainele sfintei credinţe şi tot ceea ce putea învăţa despre Dumnezeu şi despre Mântuitor, despre minunile pe care Dumnezeu le-a făcut şi despre milostenia de care a dat dovadă de-a lungul vieţii Sale. Aceste lucruri reprezintă începuturile lui Dimitrie în slujba lui Dumnezeu.

Pe măsură ce anii treceau, Dimitrie devenea tot mai înţelept. În momentul în care părinţii acestuia s-au dus la Dumnezeu, el a rămas singur, moştenitor al averilor şi al numelui.

Împăratul Maximian, auzind de moartea tatălui lui Dimitrie, îl cheamă pe acesta la el. Văzând faptul că este o persoană foarte înţeleaptă decide că Dimitrie ar trebui să devină voievod al cetăţii. Toţi credincioşii din cetate s-au bucurat la auzul veştii şi l-au întâmpinat cu mare bucurie. Dimitrie i-a îndrumat cu vrednicie şi a adus pe calea cea dreaptă foarte mulţi oameni.

Auzind faptul că Dimitrie este creştin, Maximian a devenit foarte mânios. Întorcându-se de la o bătălie împotriva sciţilor, Maximian ordona organizarea de praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Astfel, împăratul ajunge la Tesalonic unde îl întreabă pe Dimitrie dacă tot ceea ce auzise despre el este adevărat. Dimitrie, fără să stea pe gânduri, îi răspunde sincer şi direct lui Maximian, mărturisindu-i că el este creştin. Răspunsul lui Dimitrie l-a enervat şi mai tare pe Maximian, care ordona ca Dimitrie să fie închis în temniţă până în momentul în care jocurile care erau date în cinstea venirii sale ar fi luat sfârşit.

Conform credinţei populare, este foarte important să nu rămâi cu datorii vechi în această zi sfântă. Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu şase luni în urmă, însă şi încheierea altora noi.

Mai mult, de Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi şi se strică stânele. În unele zone, ţăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârsesc în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Sâmedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi iar tinerii să se căsătorească.

Conform tradiţiei, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădină cenuşă şi cărbuni.

Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

De asemenea, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce.

Conform tradiţiei, Sanmedru era considerat patronul păstorilor care adaugă în cadrul superstiţiilor un străvechi obicei care în regiunea Moldovei se practică şi în zilele noastre. Pentru a putea vedea cum va fi iarnă care vine, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă o oaie neagră se aşează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aprigă.

O altă datină prin care oamenii obişnuiau să vadă cum va fi vremea era mersul oilor în dimineaţă de Sfântul Dumitru. Dacă se va trezi prima oară o oaie albă şi va merge spre sud iarnă va fi una grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi uşoară.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir se întâlnesc foarte multe obiceiuri frumoase şi în alte regiuni ale ţării de 26 octombrie.

De exemplu, în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri şi primejdii. Oamenii de la ţară obişnuiau să respecte aceste superstiţii cu stricteţe pentru a-şi proteja animalele de lupi.

Tot astăzi se taie şi coamă cailor tineri pentru că această să crească frumoasă. Totuşi, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptanul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii.

(realitatea.net)




Mâine are loc, la Moşneni, inaugurarea Bibliotecii „Iulia Andreea”

untitled-1




ISJ Constanța a lansat proiectul ”Voluntariatul în comunitatea ta!”

Comunicat de presă

Astăzi, 25 octombrie 2016,  la sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, s-a desfășurat conferința de presă privind lansarea proiectului Voluntariatul în comunitatea ta!

 

Proiectul este inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în colaborare cu CJRAE Constanța, Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, AYG România, Radio România Constanța și 11 organizații nonguvernamentale din județul nostru, după cum urmează:

 

  • Asociația Scutul Cinegetic
  • Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii între Tineri ADAPTO
  • Asociația de Psihologie și Resurse Educaționale Alpha PsihoMed
  • Asociația Make Sense
  • Fundația Givanni Bosco
  • Organizația Ecologistă Mare Nostrum
  • Asociația Grupurilor Locale de Tineret „Tineri Mereu” Filiala Constanța
  • Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului Constanța
  • Fundația CADI Eleutheria
  • Asociația Împreună pentru Viitor Constanța
  • CREPS CONSTANȚA.

 

Ideea proiectului a fost aceea de a aplica o analiză de nevoi în rândul liceenilor din clasele a X-a și a XI-a (chestionare elaborate de specialiștii din cadrul CJRAE Constanța) din patru zone ale județului nostru (Băneasa- Ostrov, Cernavodă, Hârșova, Mangalia, Medgidia,) pentru stabilirea direcțiilor în care aceștia doresc să se dezvolte personal (ex. activități în direcția protecției mediului, interacțiuni cu specialiști pe tema scrierii de proiecte, strângeri de fonduri etc.).

 

Aceste direcții au fost preluate de ONG-urile înscrise și dezvoltate în mici proiecte pe zonele respective. Colaborarea în implementarea proiectelor se dorește a fi în formula: elevi- voluntari (ONG-uri)- cadre didactice/unitate de învățământ pentru atingerea scopului proiectului: dezvoltarea personală a tinerilor din mediul rural și implicarea lor în activități de voluntariat în folosul comunitățîi din care fac parte.

Obiectivele proiectului sunt:

  • diversificarea activităților extrașcolare pentru elevii din cele 4 zone ale județului;
  • valorificarea componentei de dezvoltare personală pe diverse direcții de interes;
  • creșterea numărului de voluntari în rândul liceenilor din afara municipiului Constanța;
  • crearea și consolidarea unei rețele de comunicare și colaborare între unitățile de învățământ și ONG-urile din județul nostru;
  • înregistrarea unei schimbări în comunitate prin activitățile specifice de voluntariat (ex. amenajarea unui spațiu verde, atragerea de fonduri etc.).

 

 

Proiectul a fost inițiat din luna mai 2016, urmărindu-se o eșalonare a activităților principale astfel:

  • mai – iunie 2016 – analiza de nevoi prin aplicarea chestionarelor- specialiștii CJRAE;
  • iunie – septembrie 2016 – realizarea portofoliului de proiecte cu propunerile depuse de ONG-uri;
  • octombrie 2016 – lansarea oficială a proiectului;
  • octombrie 2016 – iunie 2017- derularea proiectului;
  • iunie 2017- încheierea/ evaluarea/ diseminarea.

 

“Voluntariatul este o componentă esențială a formării și dezvoltării personale a elevilor. Această necesitate de derula activități voluntare este conștientizată din ce în ce mai bine de către tinerii liceeni. Așadar, prin acest proiect, am dorit să creăm pentru aceștia oportunitatea de a se forma în direcțiile pe care și le doresc, alături de partenerii noștri, în medii sociale în care, accesul organizațiilor nonguvernamentale a fost mai puțin accentuat.

 

Mulțumim partenerilor care s-au alăturat acestei inițiative și ne dorim ca proiectul- în sine- să se constitite ca o pilotare pentru anul următor școlar când, în urma analizării rezultatelor să putem să demonstrăm sustenabilitatea pe termen lung a acțiunilor noastre comune”- Inspector Școlar General, prof. Zoia- Gabriela Bucovală.