Inginerul Nicolae Băcilă va fi condus pe ultimul drum mâine, 1 martie

Nicolae Băcilă

Mâine, 1 martie 2024, de la orele 11.00, va fi condus pe ultimul drum inginerul Nicolae Băcilă, fostul director al ADPP Mangalia

Acesta s-a stins din viață ieri, miercuri, 28 februarie 2024, după ce fusese internat duminică, la Spitalul Clinic de Urgență Constanța, cu diagnosticul de accident vascular cerebral.

Cei care l-au cunoscut și l-au apreciat pe Nicu Băcilă își pot lua rămas bun la Biserica Sfântul Mina din Mangalia.

Diseară, la orele 18.00, vor fi citiți Stâlpii.

Nicolae Băcilă a absolvit al Institutului Politehnic Galați, a fost director tehnic DMHI Mangalia și directorul general al ADPP Mangalia.

Pe aceeași temă:

S-a stins din viață inginerul Nicolae Băcilă, fostul director general al ADPP Mangalia

 




Aparatură modernă la Pavilionul B al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia

Sanatoriu

La Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia au fost achiziționate noi aparate de înaltă performanță, folosite în tratarea și recuperarea pacienților.

Astfel, la Pavilionul B, al SBR Mangalia a fost îmbunătățită baza materială, cu sprijinul Ministerului Sănătății, fiind instalate aparate medicale moderne, necesare în procedurile specifice care se realizează, în mod curent, la toate tipurile de tratamente balneare din sudul județului Constanța.

În secția de kinetoterapie pacienții beneficiază de servicii excepționale prin utilizarea unui ecosistem computerizat – aparate pe segmente de lucru, fără a intensifica durerea altor zone, în funcție de necesitate și recomandarea medicului, care se axează pe prevenție și încurajarea mișcării.

Potrivit reprezentanților instituției medicale, pacienții apreciază noile dotări, care vin în sprijinul acestora, cu scopul îmbunătățirii actului medical.

Conducerea Sanatoriului a precizat că se fac, în continuare, demersuri la nivelul ministerului de resort pentru finanțarea altor proiecte de modernizare și dotarea a bazelor de tratament, cu scopul atragerii unui număr mai mare de pacienți, pe tot parcursul anului.




Un minor din Hârșova a SMULS unei fetițe de șase ani o bijuterie. A fost arestat pentru 30 de zile

Tâlhar, furt, hoț

Ieri, 27 februarie 2024, polițiștii Poliției Orașului Hârșova, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârșova, au reținut, pentru 24 de ore, un minor, de 16 ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Astfel, la data de 27 februarie a.c., în jurul orei 12.20, acesta ar fi deposedat-o prin violență, de o bijuterie, pe o minoră de 6 ani, pe strada Vadului din orașul Hârșova.

Bunul sustras și vândut, ulterior, unei alte persoane, a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

Minorul a fost reținut, pentru 24 de ore, condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Astăzi, a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisă.




(FOTO) Restaurantul Voila din Constanța amendat de Protecția Consumatorului. Mâncare expirată și mizerie în bucătărie, asta au găsit inspectorii ANPC

ANPC

În perioada 19.02.2024 – 01.03.2024, în conformitate cu programul de tematici proprii al Regiunii Sud-Est, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța desfășoară o serie de acțiuni de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în unitățile de alimentație publică ce prestează servicii de catering.

Cu această ocazie, s-a efectuat o verificare a SC Voila A.S. SRL, cu punct de lucru – restaurant Voila din Constanța, bulevardul Tomis, nr.128.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate, până în acest moment, următoarele sancțiuni:

  • 1 amendă contravențională, în valoare de 5.000 lei
  • oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme.

Abaterile de la legislație constatate de comisarii CJPC Constanța, în timpul controlului, s-au referit la :

  • folosirea uunui bloc alimentar neigienizat (pereți și paviment cu depuneri de grăsime)
  • utilizarea unui congelator deteriorat și cu depuneri de gheață
  • folosirea unor materii prime și semifinite cu data limită de consum / data durabilității minimale depășită
  • păstrarea preparatelor culinare în frigider, fără data preparării și cu modificări organoleptice, contrar prevederilor legislative care specifică păstrarea la minim 60 grade Celsius până la momentul servirii către consumator
  • folosirea unor utilaje de gătit și depozitare neigienizate și cu depuneri de grăsime
  • utilizarea unor practici comerciale incorecte (ex: depozitarea pastelor fierte separat față de restul ingredientelor și amestecare la momentul comenzii).




S-a stins din viață inginerul Nicolae Băcilă, fostul director general al ADPP Mangalia

Nicolae Băcilă

În această dimineață s-a stins din viață inginerul Nicolae Băcilă, fostul șef al ADPP Mangalia.

Acesta fusese internat duminică, la Spitalul Clinic de Urgență Constanța, cu diagnosticul de accident vascular cerebral.

Nicolae Băcilă a absolvit al Institutului Politehnic Galați, a fost director tehnic DMHI Mangalia și directorul general al ADPP Mangalia.

Condoleanțe familiei!




Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc. Serviciul rămâne cu doar doi procurori

Judecatoria Constanța

Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța. 

Și-au depus cererile de demisie procurorii Andrei Bodean (șeful ST schimbat de Voineag cu Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare, conform surselor G4Media și Info-Sud-Est.

Serviciul teritorial rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.

Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori.




Creșa nr. 1 Mangalia ANGAJEAZĂ. Este scos la concurs postul de contabil

Contabil

Creșa nr. 1 Mangalia organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcției de administrator financiar (contabil), studii superioare, grad profesional I.

Condiţii și cerințe specifice pentru ocuparea funcției de administrator financiar (contabil), grad profesional I:

  1. studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul economic;
  2. cunoștințe de utilizare și operare PC (Word, Excel, baze de date – programe specifice de contabilitate), constituie un avantaj;
  3. vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: 3 ani și 6 luni;

Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 27.02.2024 – 11.03.2024 ora 16,00, la sediul Primăriei Municipiului Mangalia din Şos. Constanţei nr. 13, date de contact: telefon 0241/751060, int. 222, fax: 0241/755606, e-mail: resurseumane@primaria.mangalia.ro, persoană de contact: Ciocîia Gabriela Corina, consilier – Serviciul Resurse Umane.

Calendarul de desfășurare a concursului:

  • Depunere dosare:27.02.2024 – 11.03.2024 Ora 16,00
  • Proba scrisă: 19.03.2024, ora 10,00 la sediul din șos. Constanței, nr.13
  • Interviul : 25.03.2024 ora 10,00 la sediul din șos. Constanței, nr.13



În această dimineață vor SUNA sirenele. Este miercurea alarmelor

Sirena

Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, „𝗠𝗜𝗘𝗥𝗖𝗨𝗥𝗘𝗔 𝗔𝗟𝗔𝗥𝗠𝗘𝗟𝗢𝗥”, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora în zona de competență a inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov.

Astfel, sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.

Deși acționarea sirenelor poate genera disconfort în rândul cetățenilor, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgentei anunțate sunt de un real folos într-o situație limită.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

***

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

📢 Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
📢 Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
📢 Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.




Ședință extraordinară la Pecineaga: Iată ce vor aproba consilierii locali

Comuna Pecineaga

Consilierii locali din Pecineaga au fost convocați, pe 1 martie 2024, în ședință extraordinară.

Pe ordinea de zi figurează următoarele proiecte de hotărâre:

Pec1




Echipele RAJA Constanța continuă lucrările pentru conectarea conductei de distribuție de apă potabilă. Năvodari, Corbu, Lumina și Sibioara vor avea apă progresiv

Lucrări RAJA

În cursul nopții trecute, la nivelul punctelor de lucru deschise în cadrul lucrării programate în perioada 26 – 28 februarie 2024, echipele constructorului împreună cu cele ale RAJA au depus eforturi susținute pentru realizarea obiectivelor având în vedere complexitatea fiecărei intervenții în parte.

Lucrările executate pentru conectarea conductei de distribuție apă potabilă, cu diametrul de 1.000 mm, între stația de tratare și pompare Cota 20 și zona Pod Rutier (Ovidiu) sunt mult îngreunate deoarece golirea magistralei se realizează în mod anevoios, având în vedere diametrul, dar și lungimea. Și la ora actuală, echipele de intervenție depun un efort considerabil pentru realizarea operațiunilor de montare a unei vane de sectorizare a rețelei, pe instalația la nivelul căreia nu s-a finalizat procesul de golire.

Deși intervențiile sunt îngreunate de cantitatea mare de apă, echipele fac tot posibilul pentru a respecta graficul. La nivelul punctelor de lucru, deschise pentru conectarea noului tronson la rețeaua de distribuție, 8 echipe de intervenție și 9 utilaje lucrează de noaptea trecută, în regim continuu. În prezent, o parte din echipe acționează pentru blindarea vechii conducte, în timp ce, cu ajutorul utilajelor, se pune pe poziție noul tronson de legătură. Urmează să se realizeze sudura de cuplare a noii rețele la conducta existentă, dar și montarea unor vane de legătură pentru sectorizarea sistemului. Magistrala înlocuită are o vechime de peste 60 ani și a înregistrat numeroase avarii ce au dus la sistarea furnizării de apă către abonații deserviți. Mai mult, având în vederea degradarea tronsoanelor exista riscul unei avarii majore, ce ar fi dus la oprirea furnizării de apă pe o perioadă extinsă de timp.

Imediat ce se vor finaliza conectările, se vor face manevrele de vane necesare pentru umplerea instalației și intrarea în presiune.

Amintim consumatorilor că timpul necesar pentru încărcarea cu apă a rețelei de distribuție poate ajunge până la 24 ore, având în vedere lungimea, dar și diametrul conductei de 1000 mm. Prin urmare, reluarea furnizării apei potabile se va realiza în mod progresiv către consumatorii din Năvodari, Corbu, Lumina și Sibioara.

Investiția face parte din Contractul de Lucrări 22 „Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și canalizare, reabilitare stație de pompare apa uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana”, în valoare de aproximativ 70 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Având în vedere că au fost scoase din presiune sistemele de distribuție, echipele RAJA execută, în același timp, lucrări de reparații și întreținere, inclusiv montarea unor vane de legătură pentru sectorizarea sistemului și debitmetre pentru măsurarea și reglarea presiunii.




La examenul de testare profesională organizat de Primăria Mangalia s-au prezentat…. trei candidați

primaria Mangalia

La examenul de testare profesională organizat de Primăria Mangalia s-au prezentat, astăzi… trei candidați. Cum un concurs în adevăratul sens al cuvântului nu s-a mai putut ține, cei trei au fost declarat admiși.

Examinarea urma să aibă loc în sala de ședințe a Primăriei Mangalia, însă, spre stupoarea membrilor comisiei de examinare, la concurs s-au prezentat numai trei candidați.

Examinarea era necesară în urma reorganizării Organigramei Primăriei Mangalia. Mai multe posturi au dispărut din această organigramă, iar altele s-au suprapus, fiind necesară examinarea funcționarilor, pentru a se decide cine rămâne și cine pleacă acasă.

Posturile vizate de examenul de testare profesională răman, probabil, vacante, întrucât doar trei funcționari au venit să fie examinați și au fost declarați admiși, din oficiu.

Alte zeci de posturi au fost deja desființate. Angajații respectivi au primit deciziile de desființare și, implicit, de concediere, pe care le-au contestat, mai întâi, la primarul Cristian Radu.

În cazul în care vor primi un răspuns nefavorabil, aceștia se vor putea adresa Tribunalului Constanța, Secția de Contencios administrativ.




Dosarul DNA în care este cercetat primarul Mangaliei, amânat pentru luna martie

Cristi Radu

Judecătorii Curții de Apel Constanța să amâne, din nou, dosarul în care primarul Mangaliei, Cristian Radu și mai mulți foști și actuali funcționari publici, dar și reprezentantul unei case de avocatură sunt învinuiți de fapte de corupție.

Iată decizia judecătorilor de astăzi:

Având în vedere Decizia Preşedintelui Curţii de Apel Constanţa nr.39/08.02.2022 prin care s-a stabilit procedura internă privind protecţia datelor cu caracter personal la nivelul acestei instanţe, trimite cererea formulată de inculpatul Andrei Costin Grimberg privind anonimizarea datelor cu caracter personal la mapa preşedintelui instanţei.

Admite cererea formulată de inculpaţii Radu Cristian şi Boiţă Petrina privind emiterea unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanţa pentru înaintarea unei copii a dosarului de urmărire penală nr.114/P/2015.

Admite cererea formulată de inculpata Boiţă Petrina privind copierea CD-urilor aflate în dosarul de urmărire penală: volumele 3, 25, 26, 37, 38, 39, 40, 52. În temeiul art.100 alin.4 lit.a,b Cod procedură penală respinge celelalte solicitări de probatorii formulate de inculpaţii Cristian Radu, Boiţă Petrina, Călin Didi George, Dumitrana Romulus, Vlădescu Daniel şi Fotin Diana Ionela.

Cu drept de contestaţie odată cu încheierea ce se va pronunţa conform art.346 Cod procedură penală. Pronunţată astăzi 26.02.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Dosarul a fost amânat pentru 27 martie 2024.

Procurorii DNA Constanța transmiteau, anul trecut, următoarele:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Cristian Radu, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşireainfracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • Petrina Boiță, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Romulus Dumitrana, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
  • George Didi Călin, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Daniel Vlădescu, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Diana Ionela Fotin, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Maria Negru, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
  • Avocat în cadrul Baroului București,

Toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Pe aceeași temă:

Amânare în dosarul de corupție al primarului Mangaliei. Inculpații nu aveau… avocați!




Școala Gimnazială nr. 1 Contraamiral Petrică Stoica din Pecineaga derulează proiectul ”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Proiect Pecineaga

Școala Gimnazială nr. 1 Contraamiral Petrică Stoica din Pecineaga derulează proiectul ”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”, cu o valoare de 139.061 de euro.

Obiectivele acestui proiect sunt:

  • îmbunătățirea situației la învățătură și a promovabilității;
  • creșterea ponderii mediilor peste 6 și a procentului de promovare a examenului de evaluare națională;
  • prevenirea riscului de abandon școlar prin integrarea în mediul favorabil învățării a elevilor aparținând grupurilor vulnerabile, prin participarea acestora până in 2025 la programe extrașcolare menite să le crească motivația pentru învățare;
  • consolidarea relației elevi-părinți -școala prin implicarea până în 2025 a cel puțin 30 % dintre părinții din grupul țintă în activități de informare;
  • îmbunătățirea calității procesului educațional prin stagii de formare pentru cadrele didactice.

VALOAREA TOTALĂ: 139.061,52 EURO

DATA ÎNCEPERII PROIECTULUI: 27.09.2022

DATA FINALIZĂRII PROIECTULUI: 26.09.2025

IMPACTUL PROIECTULUI:

ASUPRA GRUPULUI ȚINTĂ: creșterea stimei de sine și a motivației pentru învățare,îmbunătățirea rezultatelor școlare curente ,promovarea examenului la evaluare națională

ASUPRA PĂRINȚILOR : implicarea într-o mai mare  măsură a părinților în relația cu școala cât și în relația emoțională cu proprii copii și o creștere a nivelului de educație al familiei

ASUPRA COMUNITĂȚII: implicarea comunității în pregătirea elevilor din grupul țintă pentru integrarea cu succes în câmpul muncii și conștientizarea rolului pe care îl are asupra educației elevilor.

 




Un șofer posibil DROGAT, implicat într-un accident la Vama Veche. A fost prins pe strada Oituz din Mangalia

Poliția rutieră

Ieri, 24 februarie 2024, în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Mangalia – Biroul de Siguranță Rutieră au fost sesizați cu privire la faptul că, în stațiunea Vama Veche, s-ar fi produs un accident de circulație (tamponare), iar unul dintre conducătorii auto ar fi părăsit locul accidentului, îndreptându-se spre municipiul Mangalia.

Polițiștii au pornit în urmărirea vehiculului respectiv, pe care l-au interceptat pe strada Oituz, autoturismul fiind înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 133 km/h, pe un tronson de drum unde limita de viteză este de 50 km/h.

Conducătorul auto s-a conformat semnalului regulamentar de oprire.

Polițiștii au procedat la legitimarea și identificarea acestuia, stabilindu-se că este vorba de un bărbat, de 36 de ani.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise și a alcoolemiei în sânge.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.




A MURIT criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. O dală i-a purtat numele, pe Aleea Stelor din Mangalia

Alex Ștefănescu

S-a stins criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai României. În 2002, Alex Ștefănescu avea să primească o dală pe Aleea Stelelor din Mangalia, acum distrusă.

Alex Ștefănescu s-a născut pe 6 noiembrie 1947 la Lugoj. A fost critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977.

Contribuția sa de căpătâi, care l-a adus în centrul atenției lumii literare, este Istoria literaturii române contemporane (1941-2000). În această lucrare, pentru care primește premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”.

Aceasta analiză cuprinzătoare, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.

Ion Simuț scria că „Istoria lui Alex. Ștefănescu este și o minunată carte-spectacol, un album cu scriitori, la a cărui realizare, desigur, contribuția esențială este a textului critic, foarte inspirat, dovedind înzestrare de prozator, capabil să-și inventeze și să-și susțină personajele, să le înțeleagă individualitatea și să le releve particularitățile.”

Între 1971–1989 lucrează succesiv în redacțiile publicațiilor: Tomis, SLAST, România liberă, Magazin. Din 1990 este redactor la România literară. Între anii 1995–2010 este redactor-șef al acestei reviste.

La sfârșitul lui 1994 înființează o editură particulară, Mașina de scris, condusă de soția sa, Domnița Ștefănescu.

A fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002.

Este autorul a peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă. Nicolae Manolescu își amintește că „autorul ambițioasei Istorii a literaturii române contemporane s-a făcut de la început remarcat ca un harnic și omniprezent publicist”.

De asemenea, este autor al piesei de teatru Melania și ceilalți jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift) în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu.

Autor al scenariului pentru serialul de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000). Realizează pentru Realitatea TV, săptămânal, timp de doi ani, 2004–2005, emisiunea Un metru cub de cultură (Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004).

Realizează pentru TVR Cultural, săptămânal, în perioada 2007–2009, emisiunea Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu (Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008), și, în perioada 2009–2011, săptămânal, emisiunea Tichia de mărgăritar. În anii 2011–2012, realizează, tot pentru TVR Cultural, emisiunea Iluminatul public.




Un bărbat drogat, prins cu un cântar și pliculețe goale în mașină, la Tuzla

Mașină noaptea

La data de 23 februarie a.c., în jurul orei 00.10,  polițiști din cadrul Poliției Municipiului Mangalia au observat un autoturism care staționa cu motorul și luminile de întâlnire pornite,  pe strada Cerbului, din comuna Tuzla.

Polițiștii au legitimat și identificat persoana aflată la volan, stabilindu-se că este vorba de un bărbat, de 37 de ani.

Deoarece atât conducătorul auto, cât și cei doi pasageri aveau un comportament suspect, aceștia au fost controlați corporal, totodată fiind verificat și vehiculul.

În urma acestor verificări, în interiorul vehiculului au fost descoperite mai multe plicuri din plastic goale și un cântar de mare precizie.

Bărbatul aflat la volanul vehiculului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.




Fuego vine drept mărțișor, la Mangalia. Va concerta alături de Irina Loghin pe 1 Martie

Untitled-13

Primăria Mangalia îl aduce pe Fuego, în concert, la Mangalia, de 1 Martie.

Paul Surugiu-Fuego va cânta alături de partenera de scană, Irina Loghin.

Evenimentul va avea loc vineri, 1 martie, orele 17:00, la Casa de Cultură din Mangalia.

 




Percheziții la trei bărbați din Mangalia și Negru Vodă. Mascații au descoperit arme și muniție de contrabandă

Pușcă

Ieri, 22 februarie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat trei percheziții domiciliare la locuințele a trei bărbați din municipiul Mangalia și orașul Negru Vodă.

Aceștia sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată.

Din cercetările efectuate în dosar a rezultat că, în anul 2022, bărbații ar fi achiziționat armele din străinătate și nu le-ar fi declarat la intrarea în țară.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate trei arme neletale suspuse autorizării, respectiv o pușcă cu aer comprimat de calibrul 5,5 milimetri, 126 de proiectile, două pistoale cu aer comprimat de calibrul 4,5 milimetri, precum și muniție aferentă.

În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că cei trei bărbați nu sunt autorizați pentru deținerea, portul sau folosirea vreunei categorii de arme.

În cauză cercetările continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.




Se sistează furnizarea apei potabile în mai multe cartiere ale Constanței

RAJA

Marți, 27 februarie 2024, echipele RAJA vor executa lucrări de sectorizare și montare a unor debitmetre la nivelul rețelelor stradale din municipiul Constanța, în cadrul contractului – “Realizare cămine și instalație mecano hidraulică pentru modernizare și sectorizare pe rețele de distribuție apă – LOT 1, LOT 2, LOT 3”.

Astfel, în intervalul orar 08.30 – 16.00, se va sista furnizarea apei în următoarele zone:

  • Coiciu: perimetrul delimitat de străzile: Poporului – Portiței – Biruinței – Dreptății – Ion Roată – Poporului;
  • Tomis III și Dacia, cu punctele termice aferente.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în timp operativ.

Totodată, rugăm utilizatorii afectați de aceste lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă. Reluarea furnizării apei potabile se va realiza progresiv, în fiecare zonă afectată.

Amintim consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții.

Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor”, au transmis reprezentanții RAJA Constanța.




(VIDEO) Părinții tinerilor uciși la 2 Mai vor să ceară strămutarea dosarului. Iată ce spun despre prima zi de judecată

Valentin Olariu