20 aprilie 2024

Mangalia va plăti scump închiderea Bibliotecii Franceze: Asociația „Les Amis de la Bibliothèque Française Arthur Rimbaud” își retrage cele 10.000 de volume. Acestea vor fi donate Armatei Franceze!

Președintele Asociației „Les Amis de la Bibliothèque Française Arthur Rimbaud de Mangalia” – Roumanie, Jean Pierre Marcoux, a trimis o Scrioare Deschisă primarului Mangaliei, Cristian Radu și directorului Direcției Cultură și Sport, Lucian Nichita.

Scrisoarea este adresată celor doi în urma deciziei, aprobată de Consiliul Local Mangalia, de închidere a vechiului sediu al Bibliotecii Franceze și mutarea miilor de volume la Biblioteca Municipală, imobil extrem de mic, absolut insuficient pentru fondul de carte în limba franceză, donat, ani de zile, de prietenii instituției de cultură de la malul mării.

Iată ce transmite Jean Pierre Marcoux primarului și directorului de la Cultură:

 

„Domnului Cristian Radu, Primarul municipiului Mangalia

Prin intermediul domnului Lucian Nichita, director al Direcției Cultură și Sport

Stimate Domnule Primar,

De mai bine de trei ani, nu ați răspuns la niciuna dintre solicitările noastre.

Mai mult decât atât, la 1 februarie 2023, ați facut să se voteze în Consiliul Municipal închiderea Bibliotecii Franceze Arthur Rimbaud din Mangalia, inaugurată la 17 mai 1992, și desființarea postului de bibliotecar francofon.

În consecință, Asociația noastră ia act de rezilierea de către dumneavoastră a convenției de parteneriat, din 1 august 1995, care leagă Primăria Municipiului Mangalia de Asociația noastră.

Convenția semnată de primarul Mangaliei de la acea vreme, domnul Nicolae Sideri, și de noi înșine, stipula că, în caz de reziliere a acordului, ambele părți își reiau donațiile și le utilizează în mod liber.

Este exact ceea ce ne obligați să facem astăzi.

Vă informăm că am donat deja materialele care nu au fost donate, ci puse numai la dispoziția bibliotecii franceze, Bibliotecii franceze Eugene Ionesco din Galați, care va recupera și Fondul Ardennais de carte, cărțile pentru copii și benzile desenate.

Cele 10.000 de cărți rămase vor fi donate Armatei Franceze, care va crea o bibliotecă franceză într-una din cele două baze NATO (Constanța sau Cincu) unde se afla pentru a apara teritoriul românesc și, mai larg, european.

O parte din carti vor fi distribuite si liceelor din Constanța.

Astfel, Biblioteca Franceză Arthur Rimbaud va continua să aibă o utilitate socială și culturală în România.

Întrucât aceste donații vă vor permite să recuperați rapid spațiile pentru a realiza transformările pe care le considerați necesare, sperăm că nu veți obstrucționa această soluție, din fericire pozitivă.

În asteptarea raspunsului dumneavoastra vă rugăm să primiti, Domnule Primar, cele mai bune urări.

Președintele :

Jean-Pierre Marcoux

Pe aceeași temă:

(video) După aproape 32 de ani, Biblioteca Arthur Rimbaud își închide, pentru totdeauna, ușile…