Bombardarea Mangaliei, în cel de al doilea Război Mondial. Un articol de prof. E.C. Ninu
După intrarea României în Război, pe 22 iunie 1944, în acea „Cruciadă împotriva bolșevismului”, pentru recuperarea teritoriilor rupte din trupul țării, cu un an înainte, Mangalia a fost și ea ținta unor atacuri ale aviației sovietice.
Cum toiul bătăliei vizase orașul Constanța, după distrugerea unor nave ale flotei sovietice, pe 26 iunie 1941 (scufundarea crucișătorului „Moskva”, a unui submarin și avarierea crucișătorului „Harcov”), atenția aviației inamice s-a abătut și asupra altor obiective, mai puțin importante, vulnerabile, așadar, din punct de vedere al apărării locale.
Așa a fost cazul Mangaliei, centrul de reședință al plasei cu același nume, unde plaja acesteia mai era plină de turiști și locuitori, dornici de mângâierile impasibile ale mării și soarelui.
Extrasele prezentate aici sunt elocvente pentru drama trăită de o popluație înnebunită de teama unui război, declanșat cu puțin timp înainte.
Ele constituie esența unei viitoare cărți, „Registrul istoric al căpităniei portului Mangalia. Lumini și umbre”, a cărei lansare urmează a fi făcută în cursul lunii august sau septembrie.
„2 august 1941
Ora 9.25 dimineața. Alarmă aeriană.
Mai multe avioane inamice la mare înălțime, deasupra capului.
După 2 minute, avioanele inamice lansează, una după alta, 3 bombe, ce au căzut la mare, în dreptul vilei avocatului Gh. Aldea, și 6 bombe, de mare calibru, la 50 metri depărtare și în dreptul localului căpităniei portului, care au explodat tot la mare.
Nicio victimă.
Ora 9.30 dimineață. Alarmă aeriană și imediat, din nou, de către avioanele inamice se lansează cinci bombe care au explodat, prima la un depozit de scânduri, în apropiere de telefonul public, a doua la o clădire cu etaj, în imediata apropiere a depozitului de scânduri, a treia în spatele Halei, a patra la Primărie, pe care a distrus-o, și a cincea la vila „Curti”, situată pe litoral, pe care, de asemenea, a distrus-o. Sunt doi morți și un rănit.
Ora 9.51 dimineața, încetarea alarmei. În centrul orașului, toate vitrinele sunt distruse.
3 august 1941
La ora 2.40, alarmă aeriană.
Un avon inamic lansează de la mare înălțime o bombă de calibru greu, care explodează în incinta portului, în imediata apropiere a primului ponton metalic fix de acostare, deplasându-l din loc, circa 30 centimetri și avariindu-l.
Digul de Nord, pe o porțiune de 25 m lungime, pe 3 m lățime distrus. Nicio victimă. S-a dresat cuvenitul proces-verbal de evaluare a pagubelor cauzate în port, conform dispozițiunilor ordinului circular al Direcțiunei Marinei Comerciale N0 526-I din 10 iunie 1941.
Portul, plaja, orașul și locul cu exploziile bombelor
- – bomba aruncată la data de 3 august 1941, în port;
- – 3 bombe căzute la data de 3 august și explodate;
- – 6 – // – // – // – // – // – // – // – // – // –
- – 1 bombă explodată, la depozitul de scânduri;
- – 1 // – // – // – // -clădirea cu etaj;
- – 1 // – // – Hală;
- – 1 // – // – Primărie;
- – 1 // – // – Vila „Curti Dumitru”;
X – localul Căpităniei portului Mangalia.
Linia ce pornește de la Căpitănia Portului, paralel cu digul de N-E, indică drumul de urmat pentru pescuirea submarinului scufundat de nava „Năluca” și cele 3 vedete rapide, la data de 9 iulie 1941, în largul mării, circa 3-5 kilometri de coastă, păstrându-se direcția liniei trasate.”