6 mai 2024

“Bijuterii” realizate din răşină, la Târgul la Nisip de la Olimp

Ore de muncă migăloasă şi asiduă, un melanj de culori ameţitoare, alături de un ochi experimentat şi creativ, acestea alcătuiesc reţeta lucrărilor cu răşină epoxidică, expuse, până la finalul verii, la Târgul la Nisip de la Olimp.

Doamna Daniela Pestriţu vine din Constanţa şi este un specialist în arta creaţiilor în răşină epoxidică. Lucrul cu răşina cere atât pricepere, cât şi multă răbdare, pentru că, maturarea completă a materialului, se face în peste două săptămâni. Şi, de multe ori, clienţii nu au deloc răbare să aştepte atât. „Răşina este un material bicomponent, adică, pe lângă răşină, avem şi elemente de întărire. Practic, lucrul cu răşina nu este unul foarte dificil, cel mai mult durează, însă, întărirea acesteia: maturarea completă are loc în circa 15 zile”, ne spune creatoarea.

La târg creatoarea expune obiecte dintre cele mai diverse, de la platouri de servit, ceasuri, casete de bijuterii şi până la blaturi de mese. Acestea din urmă sunt şi cel mai dificil de realizat: ”Bucata de lemn aleasă merge, mai întâi, la calibrat, apoi vine la atelierul meu, unde o şlefuiesc. De exemplu, dacă este vorba despre o masă încastrată în răşină, îi facem o matriţă, turnăm răşina în straturi, apoi masa merge iar la calibrat. Apoi, începem procesul de şlefuire şi polishare, propriu zis”.

Turiştii, dar şi localnicii, pot cumpăra, la preţuri rezonabile, de la mai diverse obiecte din răşină: cercei – 30 de lei, măsuţe de cafea, cu 1.500 de lei, tocătoare decorate 150-800 de lei, casete de bijuterii, cu preţuri cuprinse între 80 şi 120 de lei, dar şi tablouri în culori deosebite, cu tentă marină şi numai.

Dacă nu reuşiţi să ajungeţi în sudul litoralului, Daniela Pestriţu îşi vinde creaţiile şi online, pe www.luxurideco.ro, ea fiind, totodată, şi profesor în arta răşinei epoxidice. Creaţiile domniei sale pot fi admirate şi în primul showroom din Constanţa, cu produse din răşină epoxidică, Niro Epoxy Design, pe strada Caraiman nr. 6.