6 mai 2024

„Cimitirul Eroilor” de la Mircea-Vodă (Gară)

xCimitirul Mircea cel Batran, 29.06.2016, 9  Luni, 22 august a.c., orele 10,00, organizațiile  din localitate ce au ca obiectiv principal „Cultul Eroilor” (Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROILOR  „REGINA MARIA”, Asociația CULTUL EROILOR Mangalia și „Alianța Demnității Noastre”) vă invită să vizitați „Cimitirul Militar de Onoare” (actualmente „Cimitirul Internațional de Onoare MIRCEA CEL BĂTRÂN” de la Mircea-Vodă -Gară), situat la 55 km de Constanța, spre Saligny.

Cimitirul  adăpostește aproximativ 8.000 de oseminte ale militarilor căzuți în luptele din Dobrogea, în timpul luptelor din septembrie-decembrie 1916, dintre care cca 1.700 numai din plasa Mangalia (22 august 1926), iar altele, majoritatea, aduse mai târziu cu șase ani, în intervalul mai-octombrie 1932. („Societatea pentru Îngrijirea Mormintelor”, în perioada interbelică,  a mai, amenajat, în afara acestuia,  construit între 1926-1928, și alte două cimitire similare, în  Tulcea, și Bazargic, Dobriciul de astăzi, din Bulgaria.)

Cu această ocazie, membrii celor trei asociații, împreună cu reprezentanți ai unor instituții de stat (Primărie, Garnizoană, cler ș.a.) și ai altor ONG-uri,  ne vom deplasa „PE URMELE EROILOR”, acțiune pe care o dorim cât mai amplă.

Dedicată comemorării a 100 de ani de la intrarea României în Marele Război de Întregire a Neamului (15 august 1916), inițiativa noastră a pornit de la un material publicat în revista interbelică „România eroică”, în care se dădeau informații ample despre „Exhumarea Eroilor din plasa Mangalia”, ce a avut loc pe 22 august 1926.

Așadar, 90 de ani de la acest eveniment de răsunet!

Reamintim, cu această ocazie, că de acest episod din istoria localității se leagă și inaugurarea „Monumentului Eroilor Dobrogeni” din Mangalia, la exact un an, adică tot pe 22 august, dar 1927. Astfel se explică și sintagma „Eroi Dobrogeni”, din numele monumentului (distrus prin 1950!), întrucât au fost transportate, pornind din același loc, „Piața Eroilor” (astăzi, piațeta dintre Sanatoriul Balnear și IGAF), rămășițele militarilor căzuți pe câmpurile de luptă din vechea plasă a Mangaliei, indiferent de care parte au luptat, indiferent de etnie sau religie (români, ruși, bulgari, germani și austrieci, musulmani, ultimii fiind transferați, ulterior, la Slobozia și Tulcea).

Drumul parcurs va urma traseul cunoscut: Mangalia-Agigea-(autostradă)-Medgidia-Mircea-Vodă (Gară) și retur.

Cu această ocazie, au fost executate o insignă și o plachetă comemorative, ce pot fi solicitate de fiecare doritor,  la nr. de telefon: 075507667.

Înscrierile la drumeția „PE URMELE EROILOR” se vor face la același nr. de telefon, până joi, 18 august a.c., orele 14,00.