8 septembrie 2024 2:28

Exclusivitate! Capul operaţiunii „şpagă de la agenţii economici locali”, retezat de către procurorii DNA Constanţa!

Bucuria echipei PNL Mangalia din 9 iunie 2024, dată de câştigarea unui nou mandat al primarului Cristian Radu, a fost înăbuşită de reţinerea fix la o lună distanţă, mai exact, pe 9 iulie 2024 a omului care conducea, din umbră, recoltarea şpăgilor de la agenţii economici, nimeni altul decât Dorinel Colgiu. Dacă iniţial, Colgiu a scăpat cu doar 24 de ore de reţinere, fiind plasat, temporar, sub control judiciar, la data de 16 iulie 2024, a căzut bomba peste Primărie: Dorinel a fost arestat pentru 30 de zile!

Şoc şi groază nu doar pentru Colgiu, ci şi pentru cplegii săi de muncă şi de campanie, care s-au temut şi, unii, încă se mai tem că vor ajunge, la rândul lor, în vizorul DNA Constanţa.

Potrivit procurorilor DNA, Colgiu, în calitate de director al societăţii de termoficare Goldterm S.A., aflată în subordinea Consiliului Local, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, suma de 15,000 euro, pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcţionarilor din Primăria Mangalia şi Poliţia Locală Mangalia.

Astfel, Colgiu a fost prins în flagrant, la data de 9 iulie 2024, în zona Oficiului Poştal Mangalia, unde i s-au adus la cuoştinţă acuzaţiile, după care a fost culcat la pământ şi încătuşat. Sub scaunul din dreapta faţă a autoturismului lui Colgiu au fost găsiţi într-o pungă 60.000 de lei. La percheziţia domiciliară efectuată la Colgiu, procurorii au găsit o mică avere, respectiv 166.700 lei, 17.800 euro şi 1.000 de dolari, bani care, cel mai probabil, proveneauu tot de la agenţii economici şantajaţi şi ameninţaţi cu amenzi.

Pentru locuitorii Mangaliei, surpriza nu a reprezentat-o prinderea lui Colgiu şi descoperirea acelor sume mari de bani, ci faptul că, în sfârşit, el şi gaşca veselă din PrimăriaMangalia a fost oprită, întrucât întreg municipiul şi, mai ales, agenţii economici ştiau cum procedează funcţionarii de lux ai urbei, de mai bine de 10 ani.

Cei mai afectaţi de aceste practici sunt agenţii economici, sufocaţi cu amenzi de Poliţia Locală, fiind de notorietate, de exemplu, că unul dintre aceştia, Cosmin Truşcă a primit într-un an şi jumătate peste 70 de amenzi de la Poliţia Locală!

Care era tactica lui Colgiu de a strânge bani de la agenţii economici?  

Agenţilor economici nu li se eliberau autorizaţii de funcţionare, deşi făceau demersuri în acest sens la Primărie. Apoi, erau vizitaţi o dată, de două, de trei ori de poliţiştii de la Locală care îi „binecuvântau” cu amenzi foarte mari. Ulterior, direct sau prin intermediari, Colgiu se întâlnea cu ei sau doar cu intermediarul şi le cerea, cu tupeul arhicunoscut, sume de bani care porneau, în ultima vreme, de la 5.000 euro în sus!

Cele 15.000 de euro, pretinse de către Colgiu, din care în maşina lui personală au fost găsite doar 12.000 de euro, ar fi fost pretinse de la agentul economic denunţător în perioada cuprinsă între sfârşitul lui iunie – începutul lui iulie 2024, adică după alegerile locale.

Ca o paranteză, în fiecare campanie electorală, echpa PNL Mangalia nu s-a zgârcit la bani, cheltuind sume imense. Astfel, acum după recentele alegeri locale era nevoie ca banii cheltuiţi să fie recuperaţi, iar avântul echipei vesele din Primărie era susţinut şi de câştigarea unui nou mandat, care le asigura reînnoirea abonamentului nu doar la banii publici, ci şi ai privaţilor. Tocmai proaspăta victorie i-a dat lui Colgiu îndrăzneala să continue ceea ce făcea de multă vreme, să strângă bani. Mulţi bani.

De peste 10 ani, în oraş se ştia că pentru orice autorizaţie, aviz, certificat trebuia să tratezi cu Colgiu care nici nu era ieftin, nici nu era străin de Primărie. Ca să explicăm, în prezent, Colgiu este cercetat în stare de arest pentru trafic de influenţă, deoarece lucrând la Goldterm, nu mai avea calitatea de funcţionar public. Dacă ar fi continuat să lucreze în Primărie la compartimentul Mass-Media, pe care l-a condus din 2012 pân în.2017, ar fi fost, în prezent, cercetatat în stare de arest pentru luare de mită, fiind funcţionar, iar pedeapsa pe care o risca ar fi fost între 3 – 10 ani închisoare. Pentru trafic de influenţă, riscă, însă mai puţin, între 2 – 7 ani de închisoare.

Colgiu negocia în maşina personală cu radioul dat la maximum

Revenind, la dosar, surse judiciare ne-au menţionat faptul că agentul economic denunţător era secătuit de bani încă din anul 2022, când, prin acelaşi intermediar, i s-a cerut, mai întâi, suma de 2.000 de euro, după care „comisionul”  s-a dublat, fiind de 4.000 euro, iar ulterior a ajuns la 10.000 euro!

De asemenea, pentru fiecare demers ori etapă de funcţionare a activităţii unei societăţi, se cereau bani separat, aspecte dovedite cu convorbirile telefonice purtate de către Colgiu cu intermediarul.  De exemplu, dacă un agent economic avea nevoie atât de autorizaţie de funcţionare, cât şi de autorizaţie de construcţie i se spunea, „dai atât pentru funcţuionare, dar pentru construcţie, altă socoteală”…

După ce agenţii economici dădeau banii ceruţi, nu erau lăsaţi să intre în legalitate, tocmai pentru a fi storşi în continuare de bani, erau doar toleraţi să funcţioneze fără autorizaţii, nu mai erau „călcaţi” de Poliţia Locală, şi deci, nu mai primeau amenzi.  Aşa se face că unii întreprinzători nu reuşeau nici după 2 – 3 ani de încercări să primească autorizaţii, fiind nevoiţi să cotizeze pentru a nu fi aspru amendaţi.

Pentru a nu fi auzit cum pretinde bani, Colgiu vorbea cu intermediarul în maşină şi dădea volumul radioului la maximum. De asemenea, sursele noastre ne-au spus că în dosar se regăsesc mai mulţi funcţionari din primărie, ale căror nume vor fi făcute publice după finalizarea anchetei.

Chiar dacă averile strânse în cei 12 ani de acces la bani publici şi avantaje cu nemiluita au mai dispărut din declaraţiile de avere ale unor funcţionari, nivelul de trai ridicat la care au ajuns este vizibil.

Printre cei cărora li s-au evaporat conturile grase din bănci, terenurile, vilele, apartamentele din declaraţiile de avere se află atât primarul Cristian Radu, care ne este greu să credem că nu era la curent cu comisioanele pretinse de la agenţii economici, cât şi dirijorul său din umbră, omul care i-a făcut sondajele încă de la alegetile din 2012, omul responsabil cu comunicatele de presă laudative şi manipulatoare, omul care a coordonat toate campaniile electorale, care îi conducea pe colegii din Primărie, care avea grijă ca firma sa să aibă contracte pentru consultanţă media cu cât mai multe instituţii publice, omul responsabil cu conturile fantomă de pe o reţea de socializare prin care erau denigraţi, inclusiv recent în perioada mai – iunie 2024, adversarii politici, cel de la care erau achiziţionatele torturile pentru pensionari, unicul Dorinel Colgiu, ale căror averi colosale au dipărut din declaraţiile de avere.

La fel de înstăriţi sunt şi alţi funcţionari din Primăriei, cu referire la cei care fac parte din echipa exclusivistă a primarului, ce afişează atât în viaţa reală, cât şi pe reţelele de socializare un trai lipsit de griji. Maşini scumpe, apartamente, locuinţe de vacanţă, haine ale unor designeri celebri, conturi îndopate, vacanţe exotice, toate au devenit lucruri banale pentru unii funcţionari din Primărie, care, nu au cum să le fi achiziţionat doar din salarii. Tocmai de aceea, ar fi util ca procurorii să-i ia pe toţi la puricat şi să-i întrebe cum au reuşit să se îmbogăţească atât de mult în 10-12 ani?!

Vom reveni, în perioada imediat următoare, cu declaraţiile de avere vechi şi actuale ale funcţionarilor din Primărie, pentru a arăta cetăţenilor Mangaliei cui au dat votul pentru încă 4 ani, mai exact, unor oameni îmbătaţi de mireasma banilor câştigaţi  prin intimidare, ameninţare şi tupeu! Tupeu că sunt protejaţi, de neatins şi de neoprit…