Mafia şpăgilor din Primăria Mangalia (V) Strângătorul de biruri Colgiu: „Am primit de la R.C. 219 solicitări pentru a-i achiziţiona, online, produse vestimentare!”

La fix o lună de la alegerile locale, mai exact, la data de 09 iulie 2024, Mangalia era zguduită de vestea că mâna dreaptă, umbra, dirijorul patronului Primăriei Mangalia SRL, Cristian Radu, pe numele său, Dorinel Colgiu era prins în flagrant în apropierea Oficiului Poştal, unde maşina sa a fost oprită în trafic de către procurorii DNA Constanţa.
Sub scaunul din dreapta faţă al maşinii se „odihnea” confortabil o pungă în care se afla suma de 60.000 lei, bani pe care Colgiu îi primise cu doar câteva minute în urmă de la un intermediar, coinculpat în dosarul penal de trafic de influenţă.
Cine şi-ar fi imaginat că Dorinel Colgiu are un nume predestinat? Potrivit Dex online, Colgiu înseamnă „strângător de biruri, perceptor”, activitate pe care mâna dreaptă şi umbra primarului a desfăşurat-o extrem de profitabil timp de 12 ani, până când, într-un final, procurorii DNA, sesizaţi de câţiva agenţi economici locali, sătui să fie storşi de bani, au organizat flagrantul răsunător.
Flagrant, în urma căruia, recent, Colgiu şi-a primit şi condamnarea, mai exact, o pedeapsă de 4 ani şi 4 ani în regim de detenţie, adică în celulă. Colgiu a formulat apel împotriva soluţiei date de către Tribunalul Constanţa, până la judecarea căii de atac inculpatul continuînd să stea la căldură, în confortul vilei din Bragadiru, unde se află, de câteva luni, în arest la domiciliu.
Dar să revenim la faptele reţinute în sarcina sa, dar mai ales la declaraţia-şoc pe care a făcut-o în faţa oamenilor legii în timul anchetei, la data de 25.09.2024.
„Lucrez în Mangalia din anul 2012, când am fost solicitat de către R.C. să îl ajut cu Campania electorală pentru alegerile locale din 2012, iar apoi am continuat să mă ocup de coordonarea campaniilor electorale la alegerile ulterioare.
Acesta ocupă postul de primar al municipiului Mangalia din anul 2012. Pe R.C. l-am cunoscut în anul 2011 prin intermediul unei persoane din cadrul PNL. Începând cu 2013, am fost ales în Consiliul de administraţie al SC Goldterm Mangalia S.A. , pentru ca din anul 2016 să ocup funcţia de director adjunct, iar din 2017, funcţia de director general.
“Luam banii de la agentul economic şi o parte o dădeam mai departe lui R.C. şi Z.L.”
Pe Z.L. îl cunosc după ce acesta s-a angajat în cadrul Primăriei în departamentul de Achiziţii. După 2016, acesta a preluat postul de Şef al Poliţiei Locale Mangalia. M-am cunoscut mai bine cu Z.L după anul 2020, când am început să vorbim mai des şi să ieşim împreună la mese.
După anul 2020, unii agenţi economici, care aveau probleme de rezolvat din sfera atribuţiilor Primăriei şi Poliţiei Locale Mangalia, cunoscându-mă ca fiind apropiat de conducerea acestor instituţii, apelau la mine pentru a-i ajuta, în sensul de a vorbi cu conducerea pentru a găsi o rezolvare legală a problemelor lor. În toate cazurile, eu întrebam mai departe, de regulă, pe Z.L., iar uneori chiar pe R.C. care mă trimitea direct la Z.l.
După câteva zile de la momentul în care îl informam pe Z.L., acesta îmi comunica faptul că problema respectivului agent economic se poate rezova contra unei sume de bani, indicându-mi cuantumul acesteia, cu precizarea de a-i transmite mai departe agentului economic, dacă este de acord. Eu mă întorceam la agentul economic care mă rugase iniţial să îl ajut şi, dacă era de acord, îmi remitea personal suma de bani, iar la rândul meu dădeam mai departe celor care îi puteau ajuta pe agentul economic, respectiv primarul sau Şeful Poliţiei Locale Mangalia.
Menţionez că din sumele primite, îi remiteam lui Z.L. între 15 – 20%, după cum au fost puţine dăţi când i-am dat personal primarului R.C. o parte din bani, iar restul i-am remis lui Z.L., conform indicaţiilor acestuia.
Cu privire la pretinderea şi primirea sumei de 75.000 lei de la G.C.A., arăt că în cursul lunii iunie 2024, G.C.A. a venit şi mi-a spus că agentul economic B.M.D. este dispus să dea suma de 10.000 euro, pentru ca eu să-l ajut să dea suma respectivă Şefului Poliţiei Locale Mangalia pentru ca Poliţia Locală să îl lase să funcţioneze pe perioada sezonului estival.
M-am întâlnit cu G.C. la data de 09.07.2024, ocazie cu care acesta a urcat în maşina condusă de mine, s-a aşezat pe scaunul din dreapta faţă, am purtat un scurt dialog, iar acesta a băgat o pungă sub scaun, după care a coborât şi a plecat ulterior procedându-se la constatarea infracţiuni flagrante”.
Colgiu a nominalizat şi alţi agenţi economici de la care a luat şpăgi în cuantum de 15.000 euro, iar referitor la aceste practici, procurorii DNA Constanţa au consemnat în rechizitoriu: „Inculpatul Colgiu Dorinel a declarat că banii erau remişi lui Z.L., Şeful Poliţiei Locale şi lui R.C. , primarul Municipiului Mangalia, el păstrând o mică parte din sumele încasate, în funcţie de cum stabileau cei doi. În toate situaţiile, banii au fost pretinşi în considerarea influenţei pe care inculpatul Colgiu Dorinel o avea asupra funcţionarilor publici cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei Mangalia, respectiv primarul R.C. şi directorul Poliţie Locale, Z.L.Influenţa pe care inculpatul o avea asupra acestora era una reală, stabilită în baza probatoriului administrat în cauză şi pe care, prin modul de desfăşurare a evenimentelor, a lăsat să se creadă că o are în rândul agenţilor economici”.
Peste 50.000 de euro, au găsit procurorii la percheziţii în locuinţa lui Colgiu
În cauză, înainte de a fi pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, s-a solicitat inculpatului Colgiu să predea toate obiectele, înscrisurile sau sumele de bani pe care le deţine , ocazie cu care acesta a indicat într-un sertar al unui corp de mobilier din sufragerie, mai multe sume de bani, în diferite calupuri şi cupiuri, sume de bani despre care a susţinut că nu ştie cuantumul acestora şi că acestea provin din activităţile curente ale sale şi diferite afaceri pe care le desfăşoară, precum şi un câştig la pariuri şi economii. În total, au fost găsiţi în locuinţa lui Colgiu peste 54.000 euro.
Prin ordonanţa din 21.08.2024, s-a dispus efectuarea unei analize privind tranzacţiile efectuate prin conturilebancare deschise pe numele inculpatului colgiu şi a persoanelor aflate în legătură cu acesta în perioada 01.07.2019 – 24.07.2024, pentru stabilirea, cheltuielilor, identificarea stilului de viaţă şi crearea profilului financiar.
A rezultat în perioada 01.07.2019 – 24.07.2024 o diferenţă de 1.468.172,37 lei între, pe de o parte, cheltuielile efectuate şi activele financiare deţinute de familia Colgiu şi pe de altă parte veniturile cunoscute de care au beneficiat cei doi soţi, sumă a cărei provenienţă nu a putut fi stabilită, raportat la datele şi înscrisurile analizate în prezenta cauză şi care reprezintă o disproporţie între veniturile licite/cunoscute şi averea familiei.
Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a sumelor de bani, prin ordonanta nr. 172/2/p/2024 din data de 30.09.2024, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii constând în instituirea sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani, ridicate de la Colgiu
- 170.740 lei, găsită cu ocazia percheziţiei domiciliare, în vederea confiscării speciale şi confiscării extinse, după cum urmmează
- 17.800 euro, găsită cu ocazia percheziţiei domiciliare;
- 1.000 de dolari;
- 1.200 euro găsită în autoturismul inculpatului, în momentul flagrantului”.
Colgiu: Comenzi online de 36.000 euro, făcute pentru înzestrarea cu haine a primarului!
Din declaţia lui Colgiu rezultă faptul că sumele de bani primite cu titlu de mită de la agenţii economici ajungeau şi la directorul Poliţiei Locale, Z.L., dar şi la primarul R.C. sub forma unor comenzi online de articole vestimentare plasate de inculpat”.
Potrivit procesului-verbal din data de 30.09.2024, de analiză a datelor extrase din telefonul mobil Iphone 14 Pro, ridicat de la inculpatul Colgiu, au rezultat următoarele: ”În relaţia cu primarul, au fost identificate discuţii între Colgiu şi R.C. prin intermediul aplicaţiei wapp, începând cu data de 06.09.2016, cei doi schimbând, în perioada 2016 – 2024, un număr de 18.042 de mesaje.
Începând cu data de 25.09.2022 şi până la data de 03.07.2024, Colgiu a primit 219 solicitări de la primarul R.C. pentru a-i achiziţiona produse vestimentare de pe site-ul www.piniparma.com. Solicitarea a fost trimisă printr-un link, în care se identifică produsul dorit şi mărimea.
În aceeaşi perioadă, au mai fost identificate 4 solicitări de la R.C. pentru achiziţii de produse vestimentare de pe site-ul www.farfetch.com. Valoarea totală a produselor se ridică la aproximativ 36.000 euro.
Recunosc, a declarat Colgiu la audieri, că am primit suma totală de 15.000 euro de la M.F., în mai multe tranşe, pentru sezonul estival 2023. Din suma respectivă lui Z.L i-am remis între 3.500 – 4.000 euro, restul sumei fiind folosită pentru a achita comenzile vestimentare online făcute în perioada 2023 – 2024 pentru primarul R.C.
În relaţia cu Z.L, au fost identificate între Colgiu şi Z.L. prin intermediul aplicaţiei whatsapp, în perioada 08.02.2019 – 09.07.2024 un număr de 3.869 de mesaje.
Dosar nou pentru luare de mită, cu suspecţi din rândul angajaţilor Primăriei Mangalia
Procurorii DNA au format un dosar de luare de mită care ar viza mai mulţi angajaţi ai Primărieri Mangalia. Astfel, în actul de sesizare s-a consemnat: „În vederea administrării complete a probatoriului urmează a se dispune disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar la DNA Constanţa cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, constând în pretinderea şi primirea de bani de către reprezentanţii Primăriei Mangalia şi Poliţiei Locale Mangalia în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu privind permiterea unor agenţi economici să desfăţoare activitatea comercială pe raza municipiului Mangalia, în lipsa autorizaţiilor prevăzute de lege”.
Cu un munte de dovezi, ne întrebăm, retoric, din păcate, de ce doar Colgiu este cu un picior în celulă, nu şi ceilalţi protagonişti ai operaţiunii „ŞPAGA”?!
Când vor fi luaţi la puricat angajaţii Primăriei Mangalia care au strâns din „muncă cinstită” zeci de apartamente, maşini scumpe şi care se lăfăie în vacanţe exotice?!
Câte denunţuri mai trebuie făcute de către agenţii economici, la un pas să fie falimentaţi din cauza şpăgilor, pentru ca cei care au format un grup bine închegat şi organizat de colectat bani să răspundă penal?!
Când se opresc abuzurile din Primărie în care deşi majoritari, consilierii locali din opoziţie sunt blocaţi, nu au acces în sala de şedinţe şi li se retează orice iniţiativă legislativă pentru că doar aşa vrea un om care nu ştie să piardă? Om care nu este străin de rechizitoriul lui Colgiu, dimpotrivă, este nominalizat chiar de mâna sa dreaptă ca fiind protagonist al unor infracţiuni grave, rămase, deocamdată, în stare latentă.
Vom reveni.
Sursa informațiilor: Portalul Instanțelor de Judecată/Rejust
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pe aceeași temă:
4 ani și 4 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE pentru Dorinel Colgiu, fostul șef al Goldterm Mangalia!