18 decembrie 2024 7:55

Mangalia, orașul unde primăria pune LACĂT pe cultură: Unde a ajuns fondul de carte al Bibliotecii Franceze, la șapte ani de la dispariția Luminiței Dumitrescu

Biblioteca Franceză
image_pdfimage_print

În urmă cu șapte ani, pe 16 decembrie, a trecut în neființă Luminița Dumitrescu, cofondatoare a Bibliotecii Franceze Arthur Rimbaud din Mangalia și bibliotecară.

Într-o scrisoare adresată celor care nu au uitat-o pe Luminița, dar nici ceea ce a însemnat Biblioteca Franceză Arthur Rimbaud pentru Mangalia, Jean-Pierre Marcoux, co-fondatorul bibliotecii spune că:

„Această dată simbolică îmi oferă ocazia să vă informez despre acțiunile întreprinse în urma închiderii bibliotecii, prin decizia primarului municipiului Mangalia, la 1 februarie 2023.

Această decizie arbitrară de neînțeles a pus capăt acțiunii noastre de solidaritate culturală și de promovare a lumii francofone din România, care a durat 34 de ani.

Cu toate acestea, am vrut să facem totul pentru a ne asigura că această acțiune continuă sub alte forme.

Așa se face că, de îndată ce a fost anunțată condamnarea la moarte a Bibliotecii Franceze din Mangalia, am apelat la Biblioteca Franceză Eugène Ionesco din Galați, ultima bibliotecă franceză independentă din România, pentru a examina ce am putea salva împreună în folosul lor.

De la începutul lunii februarie 2023, am trimis la Galați toate echipamentele informatice care tocmai fuseseră achiziționate și neînregistrate: 18.000 de cărți electronice precum și materialul dedicat lui Arthur Rimbaud oferit la acea vreme de Primăria Charleville-Mézières.

Totodată am trimis și expoziția „La Malle Rimbaud”, cărți, picturi și busturi dedicate copilului teribil din Charleville și am donat cele 10.500 de cărți rămase în bibliotecă Ambasadei Franței la București pentru a crea o „Bibliotecă Franceză Arthur Rimbaud” la Cincu.

O donație oficială a fost făcută pe 24 iunie 2023 în beneficiul statului francez. (…)

Între timp, Ambasada pare să fi renunțat definitiv la recuperarea cărților pe care primăria Mangalia refuză să le înapoieze și a decis să le lase să putrezească, în continuare, în subsolurile ce aparțin primăriei”.

Fondurile rămase în vistieria Asociației care între timp s-a desființat, vor fi trimise la „Maison Arthur Rimbaud” din Harar (Etiopia), iar 4.000 de euro au fost donați pentru Biblioteca Franceză Eugène Ionesco din Galați.

Acesta din urmă a alocat întreaga sumă renovării complete a sistemului de încălzire al bibliotecii (cazan pe gaz, calorifere și conducte).

În plus, s-a decis ca una dintre camerele bibliotecii să fie numită după Arthur Rimbaud.

“Recent, am putut să le trimitem plăcuțele comemorative dedicate lui Arthur Rimbaud și Luminiței Dumitrescu pe care le finanțase orașul Charleville-Mézières, dar pe care primarul Mangaliei refuzase să le instaleze.

Astfel aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui Arthur al nostru ar putea fi sărbătorită acolo cu demnitate, pe 20 octombrie”, mai spune Jean-Pierre Marcoux.

32 de ani de prietenie româno-franceză la Mangalia

Istoria Bibliotecii „Arthur Rimbaud“, una dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte fondul de carte în limba franceză, a început acum imediat după Revoluție. Instituţia de cultură era cea de a doua de acest fel înfiinţată în ţara noastră, după Revoluţia din 1989.

În 1991, ca să nu îi fie furate ferestrele, biblioteca era păzită şi noaptea.

În tot acest timp, bibliotecar la „Arthur Rimbaud“ a fost Luminiţa Dumitrescu.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu mulți ani, Luminița ne spunea: „întrebată fiind de către francezii ce au venit la Mangalia pentru a întinde o mână de ajutor imediat după 1989, le-am spus că nu vreau nimic altceva decât… cărţi! Le-am spus că nu vreau nici îmbrăcăminte, nici alimente, nimic altceva decât să fiu „îngropată“ în cărţi, iar ei s-au ţinut de cuvânt“.

Prietenii mei, cei mai mulţi din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud, au dat anunţ la gazeta locală: „Mangalia vrea cărţi în limba franceză!“

În primele luni m-am trezit cu 42 de colete pline cu cărţi, pe care le-am stocat mai întâi la mine, iar apoi la vărul meu, ce locuia într-un apartament vizavi de al meu şi, când nu am mai avut loc, într-un garaj. Din păcate, din cele 2.600 de volume câte aveam în momentul în care am primit spaţiul pentru crearea bibliotecii, cele din garaj s-au distrus din cauza frigului şi umezelii“.

În 1991, anul Arthur Rimbaud, Luminţa Dumitrescu a vrut să doneze volumele strânse de la prietenii francezi bibliotecii municipale. Nu s-a putut pentru că, pur şi simplu, Mangalia avea unica biblioteca închisă! În cele din urmă cărţile au ajuns în spaţiu din centrul oraşului, „Arthur Rimbaud“ fiind deschisă de fostul primar al oraşului, Nicolae Sideri.

Biblioteca Franceză din Mangalia a fost inaugurată în luna mai 1992, având un fond de carte de 6.000 de volume. Fondatorii bibliotecii au fost, la vremea respectivă, Primăria Mangalia, Club des Vacances Modernes (CVM) şi Asociaţia „Tourisme et Loisirs“ Ardennes (ATLAS) din Charleville Meziere, condus de Jean Pierre Marcoux.

Viceprimarul de atunci, Viorel Stamate, ajunsese să doarmă în sediul bibliotecii, pentru a nu mai fi furate ferestrele.

Cititorii fideli ai bibliotecii franceze – elevii şi turiştii

După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franţa. Volume de beletristică, albume, dicţionare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri, umpleau, până la refuz, biblioteca. Cititorii cei mai fideli erauelevii din Mangalia. Însă, în fiecare vară, biblioteca se umplea şi cu turiştii francofili sosiţi în sudul litoralului, la tratament balnear.

Tot aici aveau loc şi cele mai multe dintre activităţile cultural-educative în limba franceză organizate de şcolile şi liceele din Mangalia.

Printre colaboratorii bibliotecii sau numărat profesorii Peghi Marcu, Maria Tudoraşcu, Alina Nicolae, Angelica Andrei, Alexandra Necula şi mulţi alţii.

Pe aceeași temă:

(video) După aproape 32 de ani, Biblioteca Arthur Rimbaud își închide, pentru totdeauna, ușile…

Lasă un răspuns