O mie de angajați ai Damen Mangalia, trimiși în șomaj tehnic. În șantier rămân 200 de muncitori
Sindicaliștii de la Sindicatul Liber Navalistul au avut, astăzi, o întâlnire cu reprezentanții Administrației Șantierului Naval Damen Mangalia.
Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă, ne-a declarat că, deși au existat încercări de negociere pentru noi contracte, niciuna nu s-a concretizat. Vor continua activitatea cei care lucrează pe proiectele existente inclusiv cei din zona de reparații nave, Industrial Solutions, Neodrill, adică aproximativ 200 de oameni.
Șomajul tehnic a fost stabilit în perioada iunie-decembrie 2024.
Reprezentanții comisiilor de negociere din partea Administrației DSMa și Sindicatului Liber “Navalistul” au agreat încheierea Actului additional nr. 2 la Contractul colectiv de munca la nivel de unitate și au convenit următoarele:
- Prelungirea valabilității Contractului Colectiv de Munca până la data de 31.03.2025 și reluarea negocierii colective în data de 09.01.2025;
- Modificarea grilei de salarizare, că urmare a introducerii în salariul de baza brut a sporului de vechime și a bonusului HSE.
- Acordarea unei compensații de vechime de 3% în cazul salariaților cu mai puțin de 25% spor vechime la data de 31.05.2024, că urmare a introducerii sporului de vechime în salariul de baza.
- Creștere salariala în valoare de 200 de lei brut, aplicabilă cu data de 01.06.2024, valoare inclusă în noua grilă de salarizare;
- Majorarea indemnizației de delegare de la valoarea de 60 lei/zi la 100 lei net/zi;
- Majorarea indemnizației de pensionare de la 2 la 3 salarii de bază brute;
- Eliminarea Anexei nr. 19 – Procedura de acordare a bonusului pentru respectarea regulamentului intern și a normelor de sănătate și securitate în munca de către salariații societății, că urmare a introducerii în salariul de baza a bonusului HSE.
În perioada următoare vor fi finalizate procedurile de înregistrare a Actului adițional nr. 2 la Contractul Colectiv de Munca la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.
Concret, iată ce presupune șomajul tehnic pentru cei o mie de angajați:
Pe perioada șomajului tehnic, contractul individual se suspendă la inițiativa angajatorului, iar salariații primesc o indemnizație de 75% din salariul de bază dacă rămân la dispoziția angajatorului la domiciliu sau 100% daca rămân la sediul angajatorului;
- Angajatorul poate dispune oricând reînceperea activității.
- Conform prevederilor legale tichetele de masa NU se aplică;
- Elementele din Contractul Colectiv de Munca, care au legătură cu desfășurarea activității ( bonusul de Outdoor, SR și alimentația de protecție/ antidot ) NU SUNT aplicabile;
- Alte elemente din Contractul Colectiv de Munca: Prima Paște și Crăciun, spor de fidelitate, tichetele cadou, bilete de odihnă și tratament, alte ajutoare sociale SUNT aplicabile;
- Perioada de șomaj tehnic vă fi luata în considerare la calculul stagiului de cotizare, angajatul își păstrează calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și sistemul public de sănătate ( vechimea în munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuită, începând cu 01.04.2001, cu noțiunea de “stagiu de cotizare”- art 160 din L. 19/2000)
- În perioada de șomaj tehnic salariații vor avea dreptul la concediu medical pentru incapacitate temporara de muncă plătit.
- Dacă șomajul tehnic depășește 3 luni într-un an, concediul individual se reduce proporțional; concediile de odihna neefectuate de anul trecut au prioritate ;
- Concediile de odihnă planificate nu întrerup șomajul tehnic.
Pe durata șomajului tehnic salariatul se poate angaja la o alta unitate cu CIM parțial sau cu norma întreagă ( art 35 Codul Muncii)
- În zonele în care se aplica șomaj tehnic se anulează contractele subcontractorilor ;
- Nu se pot efectua ore suplimentare în zonele în care se aplică șomajul tehnic;
- Nu exista o limita minima sau maxima prevăzută de lege a numărului de zile/perioadei de șomaj tehnic;
Pe aceeași temă: