4 iulie 2024

Rezultate UIMITOARE ale unui studiu AERIAN al populației de delfini din Marea Neagră. Numărul acestora este mai mic decât cel estimat

Delfini Marea Neagră

Delfini Marea Neagră

Rezultatele celui mai cuprinzător studiu aerian privind cetaceele, care a acoperit peste 7 000 km de transect în 3 săptămâni în 2019 în apele a cinci țări din Marea Neagră, au fost publicate.

Studiul arată că există aproximativ 100.000 de delfini comuni, 90.000 de marsuini și 20.000 de afalini. Acest studiu aerian a oferit primele informații privind abundența, densitatea și distribuția, oferind valori de referință regionale actuale și hărți de densitate pentru toate cele trei specii de cetacee din Marea Neagră în timpul lunilor de vară. Acestea vor fi utilizate pentru elaborarea de măsuri de conservare eficiente și pentru a răspunde cerințelor naționale și internaționale de raportare. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului CeNoBS, cofinanțat de Uniunea Europeană, și a fost publicat cu sprijinul financiar al ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona Contiguă a Atlanticului) și a fost coordonat de ONG Mare Nostrum.

Trei specii de cetacee, toate reprezentate de subspecii, locuiesc în Marea Neagră: delfinul comun (Delphinus delphis ssp. ponticus), delfinul cu bot gros sau afalinul (Tursiops truncatus  ssp. ponticus) și marsuinul (Phocoena phocoena relicta).

Populațiile acestora sunt amenințate de factori multipli, inclusiv pescuitul excesiv al prăzii lor, capturile accidentale în uneltele de pescuit, poluarea și epizootiile.

În 2019, a fost efectuat un studiu sistematic în cadrul proiectului european CeNoBS (www.cenobs.eu). Șase zone din apele Bulgariei, Georgiei, României, Turciei și Ucrainei, care acoperă cea mai mare parte a apelor teritoriale și offshore și însumează 52% din suprafața totală a Mării Negre, au fost cercetate între 19 iunie și 4 iulie, în condiții meteorologice bune. Un total de 7 344 de kilometri de transecte au fost studiate, înregistrându-se un total de 1 744 de observări de cetacee.

Au fost obținute estimări ale abundenței bazate pe proiect, precum și estimări ale abundenței bazate pe model.

Estimările necorectate obținute au fost de 108.283 delfini comuni, 22.720 afalini și 93.808 marsuini. După corecție, estimarea pentru marsuin poate depăși 250.000 de indivizi.

Acest studiu aerian a furnizat primele informații privind abundența, densitatea și distribuția generală, oferind valori de referință regionale actuale și hărți de densitate pentru toate cele trei specii de cetacee din Marea Neagră în timpul lunilor de vară.

Aceste informații vor fi utilizate pentru elaborarea de măsuri de conservare eficiente și pentru a răspunde cerințelor naționale și internaționale.

De asemenea, aceste estimări ale abundenței sunt mai mici decât estimările istorice ipotetice de 1,5-2 milioane de indivizi, dar sunt în general comparabile, cu toate precauțiile și limitările metodologice, cu cele din perioada 1977-1987 și cu cele mai recente care s-au bazat, de asemenea, pe studii parțiale pe mare.

Acest lucru implică faptul că populațiile de cetacee din Marea Neagră nu s-au refăcut complet în urma diferitelor presiuni umane, inclusiv vânătoarea directă (care a continuat până în 1983) sau capturarea accidentală care continuă în pescuit. Ipotetic, delfinii comuni și afalinul au trecut prin punctul cel mai scăzut al declinului populației, deoarece sunt mai puțin supuși presiunii capturilor accidentale, în comparație cu marsuinii. Însă noile amenințări legate de război din ultimii ani ar putea schimba acest lucru.

Distribuția delfinilor comuni și a marsuinilor în Marea Neagră poate fi asociată în mare cu disponibilitatea prăzii într-un ecosistem în schimbare. Factorii suplimentari pot fi, de asemenea, importanți pentru afalin.

Schimbări în zonele de concentrare ale distribuției speciilor au fost identificate prin comparația cu datele din literatură. Acest lucru subliniază necesitatea punerii în aplicare a unui program de monitorizare pe scară largă și pe termen lung. Având în vedere diferența sezonieră în distribuția cetaceelor, acoperirea temporală și spațială ar trebui să fie extinsă. Aceste rezultate oferă informații esențiale pentru evaluarea în cadrul Directivei-cadru privind Strategia pentru Mediul Marin a Comisiei Europene dar și programele de conservare a speciilor si management al ariilor protejate sau zonelor importante pentru mamiferele marine.

Acest prim studiu aerian sinoptic, colaborativ și coordonat pentru cetaceele din Marea Neagră a furnizat date complete și primele informații solide privind abundența, distribuția și densitatea globală pentru toate cele trei specii de cetacee.

Întregul proiect CeNoBS și activitățile desfășurate în cadrul acestuia au fost coordonate de ONG Mare Nostrum în parteneriat cu ACCOBAMS si Ministerele Mediului din România și Bulgaria.

Articolul publicat în prestigiosul jurnal Frontiers in Marine Science poate fi citat: Paiu R-M, Cañadas A, Dede A, Meshkova G, Murariu D, Amaha Ozturk A, Popov D, Tonay AM, Timofte C, Kopaliani N, Gol’din P și Panigada S (2024) Density and abundance estimates of cetaceans in the Black Sea through aerial surveys (ASI/CeNoBS). Front. Mar. Sci. 11:1248950. doi: 10.3389/fmars.2024.1248950

Studiu delfini

Pe aceeași temă:

Un delfin a fost prins în plasele pescarilor de calcan și a murit

Lasă un răspuns