29 martie 2024

80 de puşcăriaşi de la Poarta Albă muncesc într-un proiect de 3 milioane de euro!

Un lucru mai puţin obişnuit, cel puţin la Mangalia. Lucrările proiectului „Callatis – Istorie la malul mării“ sunt realizate, de către constructorul câştigător al licitaţiei ce a avut loc anul trecut, asocierea S.C. RO-MAT CONSTRUCT SRL – SC TOMIS RESEARCH CENTER SRL, cu… deţinuţi de la Poarta Albă! În fiecare diminineaţă, aceştia sunt aduşi cu un autocar special, pe şantierul în lucru, sub pază şi pleacă după opt ore de muncă.

Potrivit reprezentantului firmei constructoare, Florin Enuc, deţinuţii, ce sunt extrem de harnici, sunt încarceraţi în regim semideschis, iar lucrările efectuate de aceştia sunt realizate doar manual şi sub atenta supraveghere a cercetătorilor Muzeului de Arheologie „Callatis“.

Deţinuţii în regim deschis sau semideschis reprezintă mână de muncă ieftină. Ei pot fi angajaţi în diferite domenii, precum săpatul şanţurilor, zugrăvit, reabilitări tehnice, curăţenie, agricultură, pomicultură etc. De obicei, tarifele sunt negociate între beneficiar şi penitenciarul în care sunt încarceraţi, patronul este scutit de plata obligaţiilor către stat, paza şi hrana fiind asigurate tot de către penitenciar. Într-un cuvânt, formalităţile de angajare sunt minime.

Din banii conveniţi ca urmare a muncii prestate, 40% revin deţinutului şi 60% se folosesc ca venit la bugetul penitenciarului. Din 40% cat îi revine deţinutului, 10% i se opreşte într-un cont care i se pune la dispoziţie la ieşirea din închisoare, 30% i se dau pentru cheltuieli făcute la magazinul din incinta închisorii. În plus, deţinuţii au parte şi de reducerea pedepsei. La patru zile muncite, se considera cinci executate.

1 thought on “80 de puşcăriaşi de la Poarta Albă muncesc într-un proiect de 3 milioane de euro!

  1. De ce nu puneti la sapat santuri putorile de la BARACI,care stau toata ziua la sapat…buzunarele?

Comments are closed.