25 aprilie 2024

Se montează altarul pentru „Lumină de la malul mării“: an de austeritate pentru manifestarea tradiţională de la Mangalia

Manifestarea „Lumină de la malul mării“ va avea loc şi anul acesta la Mangalia, fiind, pentru prima dată în „istoria“ de treisprezece ani, organizată de Protoierie, primăria fiind numai partener al evenimentului. În aceste zile, în Portul Turistic are loc montarea altarului în care va sluji, în noaptea de Înviere un sobor de preoţi din localitate. Potrivit declaraţiilor protoiereului de Mangalia, preot Vasile Cârlan, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va oficia, ca la ediţia trecută, slujba de Înviere.

Va fi prezent, însă, timp de mai bine de o oră, alături de credincioşii din oraş, Corul Arhepiscopiei Tomisului, care va susţine un concert în port, alături de scena-altar.

Altarul în care va avea loc slujba de Înviere este acelaşi din 2002: „Este greu de montat şi de demontat o astfel de scenă, ce cântăreşte foarte mult. Ne-am convins anul acesta, când Protoieria Mangalia este cea care se ocupă de evenimentul „Lumină de la malul mării“. Este un altar frumos gândit, dar, după atâţia ani în care a fost sudat şi desfăcut, a ajuns într-o stare destul de proastă. Se întâmplă să se spargă icoanele din sticlă, fierul a ruginit… Trebuie să ne gândim, pe viitor, la o scenă ceva mai uşor de transportat şi montat“, afirmă părintele Vasile Cârlan.

Din păcate, bugetul de austeritate impus de municipalitate, nu va permite, ca anul trecut, distribuirea şi lansarea de lampioane către cer, sub sloganul „Lumina care vine se întoarce la ceruri“. Şi, tot ca un element de „noutate“, pentru prima dată, slujba nu va fi transmisă de nicio televiziune.