27 aprilie 2024

Pentru eliminarea haosului şi reducerea cheltuielilor, ADPP şi Asistenţa Socială ar putea deveni direcţii subordonate Primăriei Mangalia

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Mangalia de marţi, 7 aprilie, este trecut un proiect de hotărâre ce vizează reorganizea Serviciului Public ADPP, respectiv a Serviciului de Asistenţă Socială. Mai exact, cele două instituţii vor deveni direcţii aflate în subordinea Primăriei.

Iniţiativa aparţine primarului Mangaliei, Cristian Radu care ne-a declarat că proiectul va fi supus spre aprobare din raţiuni economice. „Prin această măsură doresc o eficientizare a celor două instituţii publice. Pe de o parte, am în vedere creşterea salariilor angajaţilor, în acest sens unii dintre ei nemaiavând statut de personal contractual, ci de funcţionari. Nu este posibil ca unii dintre aceştia să primească un salariu lunar de numai 700 de lei. Pe de altă parte, doresc să se cheltuiască mai puţin bani publici, să se facă economie. În acest sens, nu vor mai exista trei departamente de Achiziţii, la Primărie, ADPP şi Social, ci va funcţiona unul singur. Acesta va face o singură procedură de achiziţie de bunuri şi servicii, evident, la costuri mult mai mici pentru toate cele trei instituţii menţionate mai sus. Cele două direcţii vor avea aceiaşi directori, nu se vor face restructurări, dimpotrivă, vor fi create mai multe locuri de muncă. La fel, vor exista un singur departament de Contabilitate, unul Juridic şi unul de Taxe şi impozite. Nu în ultimul rând, vom crea un Birou de urmărire a tuturor contractelor pentru a gestiona mai bine prevederile şi modul în care acestea sunt derulate. Consider că prin acest demers lucrurile vor fi mai bine controlate, astfel ca activitatea din administraţia publică se se desfăşoare fără blocaje şi costuri ridicate. În prezent, nu ştim unii de alţii, este un amalgam de hârtii şi decizii, tocmai de aceea trebuie să limpezim lucrurile”, a declarat primarul Cristian Radu.

În aceeaşi măsură în care îi compătimeşte pe unii subordonaţi în privinţa veniturilor pe care aceştia le realizează, ar fi util cetăţenilor ca edilul Mangaliei, Cristian Radu să le inoculeze funcţionarilor că administraţia nu înseamnă atitudine superioară, acte rătăcite sau rea-voinţă. Fără doar şi poate, nu ne referim la toţi funcţionarii, ci doar la cei care îi tratează cu dispreţ pe cetăţeni. Funcţionarii trebuie să înţeleagă că nu pot plimba oamenii de şapte ori pentru o hârtie, că indiferent dacă sunt insistenţi, aceştia nu trebuie trataţi ca şi cum i-ar deranja pe bugetari la ei acasă, nu la locul de muncă plătit de stat. În acelaşi timp, administraţia nu înseamnă că trebuie să plăteşti taxă de urgenţă pentru a intra în posesia unei hârtii în 24 de ore, nu în cinci zile cum ar fi mai ieftin şi nici să aştepţi un an întreg să primeşti undă verde pentru o extindere, deoarece domnii consilieri au părăsit sala de şedinţă înainte de a vota pentru alţi cetăţeni decât cei apropiaţi lor!

Când toate aceste aspecte negative vor dispărea, abia atunci vom putea aplauda o administraţie limpede şi lină. Până atunci, nu ne râmâne decât să sperăm că măsurile ce urmează să fie luate după aprobarea proiectului vor avea efectul dorit.