26 aprilie 2024

În câteva zile, Spitalul Municipal Mangalia va inaugura primul tomograf achiziţionat recent

IMG_1504Cea mai mare realizare a Spitalului Municipal Mangalia este pe cale să devină realitate. Astfel, în cursul acestei săptămâni va fi pus în funcţiune primul şi singurul computer-tomograf din zonă, în felul acesta, pacienţii scăpând de drumurile istovitoare la unităţile sanitare din Constanţa, unde există liste foarte lungi de aşteptare.

Potrivit managerului Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu, tomograful a fost achiziţionat de o firmă privată care a închiriat un spaţiu pentru a efectua investigaţiile ce ţin de imagistică. „Beneficiile dotării spitalului cu acest aparat sunt multiple. Astfel, pe de o parte se poate face o analiză radiologică de înaltă performanţă, care reprezintă o necesitate uzuală în activitatea medicală de specialitate. De asemenea, se poate pune un diagnostic de fineţe şi se realizează monitorizarea corespunzătoare a pacienţilor. Zilnic, 15 – 20 de persoane din Mangalia pleacă la Constanţa să facă o tomografie, astfel că, în curând, acestea vor scăpa de calvarul deplasării. Computerul-tomograf a fost instalat în spaţiul în care funcţionase farmacia spitalului. Aceasta a fost mutată în incinta Pavilionului C şi este dotată cu toate medicamentele şi materialele sanitare de care avem nevoie. Lunar, achiziţionăm medicamente în valoare de 70.000 de lei, iar alte 80.000 de lei plătimp pentru materialele sanitare. Din fericire, spre deosebire de alte unităţi sanitare din judeţ şi chiar din ţară reuşim să ne descurcăm cu banii, astfel ca activitatea să se desfăşoare fără întreruperi sau criză de anumite medicamente. În cadrul Farmaciei, îşi desfăşoară activitatea un farmacist cu studii superioare şi 4 asistente medicale, iar la tomograf, vor lucra trei asistente, care chiar zilele acestea merg la cursuri de specializare”, ne-a declarat directorul spitalului din Mangalia, Liviu Mocanu.

Persoanele care au nevoie să facă o tomografie, trebuie să aducă bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi să fie asigurate. Cei care nu sunt asiguraţi, vor plăti puţin peste 100 de lei pentru această investigaţie complexă.

Tomograful este situat în incinta Pavilionului B, pe holul principal, urmând să fie amenajată şi o recepţie folositoare pentru fluidizarea fluxului de pacienţi. Aceştia vor putea fi direcţionaţi şi anunţaţi când urmează să facă investigaţiile medicale respective.

De departe, aceasta este una dintre cele mai mari reuşite ale conducerii unităţii medicale, proiectul fiind luat în vizor de ceva timp, şi, iată, că în curând, va deveni o certitudine.

IMG_1510