26 aprilie 2024

Hâdârlez-ul, Pomenirea Morţilor, sărbătorit în cadrul comunităţii tătare din Mangalia

IMG_1526Comunitatea tătară din Mangalia a celebrat, ieri, una dintre cele mai populare sărbători ale cultului musulman: Hâdârlez-ul, sărbătoarea primăverii, dar şi cea a pomenirii morţilor. În sânul comunităţii tătare, de la primele ore ale dimineţii au avut loc slujbe speciale, s-a împărţit pomană în amintirea celor dispăruţi, iar către seară, copiii şi femeile au fost invitaţi să ia masa chiar la sediul Uniunii Democrate Turco-Tătare Musulmane din Mangalia

Copiii fac parte dintre cei care urmează cursurile de limba tătară chiar la sediul UDTTMR Mangalia, întrucât aceasta nu este cuprinsă în programa şcolară. Alături de doamnele din cadrul comunităţii, aceştia au fost poftiţi la masă de preşedinta filialei, Ghiulgiean Membulat şi de şefa Organizaţiei de Femei, Murtaza Fichiran. Masa a cuprins bucate specific tătărăşti – sorpa (ciorbă de berbecuţ), cus-cus cu carne de pui, prăjituri, cozonac şi tradiţionala turtă tătărască, pregătită special pentru ziua de Hâdârlez.

Sărbătoarea de Hâdârlez marchează începutul anului agricol, trecerea la anotimpul cald şi implică practicarea unor gesturi ritualice: rostogolirea prin iarbă – ca toate relele să se ducă pe duşmani; săritul peste foc – să se cureţe totul de ce este rău; cunoaşterea ursitului şi a viitorului de către tinerele fete.