27 aprilie 2024

Cinematograful Pescăruş şi Grădina Farul, din nou la Primărie!

cinema1Revenirea Cinematografului „Pescăruş” şi a Grădinii de Vară „Farul” sub administrarea autorităţilor publice locale, a readus, în atenţia locuitorilor oraşului, situaţia disperată în care se zbate cultura în municipiul de la malul mării. La Mangalia, actul cultural s-a diluat până aproape de dispariţie. Lipsa de interes a factorilor care pot influenţa şi ridica cultura la nivel local – începând cu agenţii economici şi terminând cu societatea civilă – creează noi şi noi generaţii de tineri, care nu pot spune că au văzut, în ultimul an, cel puţin, un spectacol de teatru sau de revistă, un concert de muzică bună sau la o nouă lansare cinematografică.

În urmă cu circa o lună, după ani de zile în care legea a fost călcată în picioare, Primăria Mangalia a reuşit să reia în administrare Cinematograful „Pescăruş” şi Grădina de Vară „Farul”.

Acum 20-30 de ani, la „Pescăruş”, iarnă sau vară, filmele rulau cu sala plină, în timp ce, la Grădina de Vară, teatrul de revistă făcea furori înainte şi imediat după Revoluţie: se juca cu casa închisă. Acum, „Pescăruşul” este o imensă groapă de gunoi, peliculele cinematografice zac, aruncate haotic, în zoaiele rămase de la deşeurile azvârlite, în interior, de locatarii din zonă. Nu cu mult timp în urmă, cinematograful a luat foc, cel mai probabil din cauza oamenilor străzii, care au dorit să se încălzească în incinta abandonată. Grădina de Vară este, acum, exact aşa cum îi spune şi numele: o ogradă a buruienilor sezoniere. Scaunele au fost distruse în marea lor majoritate de trecerea timpului, iar scena unde, odinioară, Stela şi Arşinel, ori Nae şi Vasile jucau spre încântarea zecilor de mii de localnici şi turişti, este aproape impracticabilă.

Pentru revenirea celor două imobile în circuitul cultural al urbei este nevoie de bani. De bani mulţi, pe care Mangalia nu îi are şi, cel mai probabil, nici nu-i va avea prea curând.

 Salvarea culturii – accesarea de fonduri europene

Guvernul României a decis revenirea administrării celor două cinematograf-mangalialocaţii Primăriei Mangalia, încă din 2009. Însă hotărârea nu a fost pusă în aplicare, iar anii care au urmat au fost pierduţi atât pentru „Pescăruş”, pentru Grădina „Farul” cât, mai ales, pentru locuitorii oraşului. Administraţia publică locală afirmă că ambele locaţii vor fi repuse în circuitul cultural, pe fonduri europene. În scurt timp, afirmă conducerea urbei, se va trece la curăţarea gunoiului din cinematograf şi la o expertiză a imobilului. În cazul în care acesta prezintă un risc prea mare pentru a fi reabilitat, va fi demolat şi, tot pe fonduri europene, va fi reconstruit.

Directorul Complexului Cultural Callatis, dr. Tatiana Odobescu, este decisă schimbe situaţia grea în care se zbate cultura la Mangalia: „Trebuie să depăşim acest statut de Cenuşăreasă. Este necesar să înţelegem următorul lucru: Cultura este o investiţie pe termen lung. Tocmai de aceea, pentru toate instituţiile noastre – Casa de Cultură, Muzeul Callatis şi bibliotecile, avem în plan proiecte pe fonduri europene. Infrastructura culturală este destul de depăşită. Clădirile au probleme tehnice, iar în acest sens a fost elaborat un proiect de renovare şi dotare a Casei de Cultură, care va include şi cele două biblioteci, ca în anii ’70. Avem în plan şi un al doilea proiect de dotare şi extindere a muzeului, pe care dorim să îl realizăm în scurt timp. De ultimă oră este şi reintrarea în circuitul cultural al Mangaliei al Cinematografului „Pescăruş” şi Grădinii de Vară „Farul”. Complexul Cultural „Callatis” nu este, încă, implicat în mod direct, dar, într-un viitor apropiat am dori ca aceste spaţii să funcţioneze la fel de mult ca odinioară”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, dr. Tatiana Odobescu.

Până la accesarea proiectelor europene, în preajma iernii, cele două imobile rămân la fel de triste şi abandonate. Timp în care, tinerii şi mai puţin tinerii Mangaliei aleg „calea” Constanţei pentru a venit în contact, fie şi pentru câteva zeci de minute, cu ceea ce înseamnă un spectacol teatral sau cinematografic.