19 aprilie 2024

Copii săraci din Mangalia, sprijiniţi într-un proiect after school

IMG_341430 de copii ce provin din rândurile celor mai sărace familii din Mangalia au fost incluşi, de la începutul anului, într-un proiect de “after-school” menit să le îmbunătăţească rezultatele la învăţătură, dar să şi prevină abandonul şcolar. Proiectul aparţine Fundaţiei Centrul Creştin Callatis din localitate şi, în cadrul acestuia, pe lângă orele de consiliere şcolară, cei 30 de micuţi primesc hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar si rechizite. În cursul zilei de ieri, copiii au primit câte un ghiozdan cu astfel de rechizite, aduse de preşedintele fundaţiei, Dorel Toma.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului de “after school”, copiii sunt ajutaţi la teme, dar fac şi cursuri de igienă, de pictură, muzică şi multe altele. “Scopul proiectului”, spune Dorel Toma, „este acela de a micşora discrepanţa creată între copiii din aceeaşi clasă, unii cu posibilităţi materiale normale şi ceilalţi, extrem de săraci, cu părinţi care, în marea lor majoritate, sunt analfabeţi”.

Cadrele didactice care lucrează cu cei mici spun că proiectul de “after school” este mai mult decât binevenit pentru copii, cei mai mulţi provenind din Cartierul Barăci, unul dintre cele mai sărace din Mangalia. Din cauza faptului că au părinţi lipsiţi de carte, elevii nu pot fi sprijiniţi acasă în realizarea temelor. Însă, după doar câteva săptămâni de cursuri “şcoală după şcoală”, învăţătorii la clasele în care studiază au observat o îmbunătăţire a nivelului de studiu: “Avem câte trei-patru copilaşi din fiecare clasă, cu care facem temele, dar şi o serie de activităţi. Scopul nostru este acela de a-I aduce la un nivel acceptabil, apropiat de cel al colegilor lor. După doar o lună de lucru cu ei, doamnele de la clasele în care învaţă au observat un real progres în activitatea lor”, ne-a declarat Otilia Horeangă, învăţător implicat în proiectul de “after school” de la Şcoala nr. 1.