25 aprilie 2024

Locurile de joacă, lăsate să devină adevărate capcane pentru copii!

DSC08377Leagănele, toboganele și balansoarele sunt cele mai mici distracții pe care le poate avea un copil de-o șchioapă din Mangalia. Cum posibilitățile de relaxare în aer liber în oraș sunt limitate, locurile de joacă reprezintă singura ocazie de a evada din fața tabletelor, calculatoarelor și televizoarelor. Dar ce te faci când unui copil îi este furat și acest mic prilej de destindere?!

Din păcate, locurile de joacă din Mangalia și stațiuni au ajuns ruine. Leagănele au dispărut, iar celelalte construcții au vopseaua scorojită, au ruginit sau sunt rupte. Mai mult, în unele cartiere covorul de vegetație este atât de înalt, că aproape ascund balansoarele ori băncuțele.DSC08535

Trilul care ar putea justifica indiferența autorităților ne este arhicunoscut: consilierii nu au aprobat bani pentru reabilitarea ori modernizarea locurilor de joacă. Să ne amintim, însă faptul că până anul acesta, deci timp de 3 ani, a fost atât de liniște în Consiliul Local Mangalia, încât repeziciunea cu care erau aprobate cu unanimitate de voturi toate inițiativele primarului urbei, te îndemnau la somn! Prin urmare, pe lângă alte proiecte costisitoare ale edilului, care nu și-au demonstrat utilitatea, votate de către toți cei 19 consilieri, s-a aflat, în fiecare an și alocarea de bani pentru diverse lucrări de reparații și întreținere.

Banii, se pare, au fost dirijați către alte lucrări misterioase, întrucât rezultate concrete ale cheltuirii lor nu se prea fac remarcate.

Nu erau necesare decât vopsirea construcțiilor, repararea sau înlocuirea celor deteriorate, dar și îngrijirea spațiilor verzi.

Din cauza stării avansate de degradare, părinții refuză să își mai lase copiii să meargă în aceste locuri de teama că s-ar putea produce accidente cu urmări grave. De altfel, în urmă cu doi ani, DSC08785în parcul de lângă Sanatoriul Balnear Mangalia o fetiță și-a prins piciorul într-o astfel de construcție paradită, victima fiind eliberată de către un echipaj de pe Ambulanța solicitată să intervină de urgență.

Regretabil este faptul că nici măcar acest incident nu i-a impresionat pe cei responsabili cu aceste spații, deoarece toate oferă aceleași condiții limitate și nesigure de joacă.