27 aprilie 2024

Intimidarea și amenințarea, instrumentele folosite de primarul Radu pentru a stăpâni Mangalia

rcMangalia, a ajuns, din păcate, să înregistreze cele mai aberante premiere naționale. Una dintre acestea, să fie condusă timp de 4 ani de către un primar iute la mânie, sâcâit, iritat, care s-a folosit de intimidări și amenințări pentru ca lucrurile să iasă, întotdeauna, după voia sa.

La început de mandat, primii luați în vizor au fost jurnaliștii cărora le-a strigat un ”amabil”: ”O să dispăreți!”, după publicarea unui articol despre retezarea a zeci de copaci din oraș. Nu am dispărut, și vă asigurăm că nu vom dispărea, indiferent de rezultatul alegerilor din 5 iunie!

Au urmat medicii de familie și cei specialiști ce dețin cabinete în incinta Policlinicii. La o întâlnire ce a avut loc la Casa de Cultură, edilul i-a jignit pe medici, i-a amenințat că îi va da afară din cabinete, transformând un dialog ce se dorea constructiv într-un bâlci. Supărați din cauza modului în care au fost tratați și mai ales din cauza faptului că după o viață de studii, nu merită să fie urecheați de către un primar, mai multe cadre medicale au părăsit sala. Din păcate, unii medici chiar și-au pierdut cabinetele, iar altora li s-a pus bețe în roate în momentul în care și-au dorit să-și extindă activitatea.

Discuții în contradictoriu au avut loc tot între edil și părinții copiilor cu afecțiuni cronice, cărora li s-a promis un centru la Mangalia pentru a nu mai fi nevoiți să se deplaseze la Constanța, însă bieții oamenii au rămas doar cu ieșirile necontrolate ale conducătorului municipiului.

Tonul răstit a fost folosit și la întâlnirea cu chiriașii ANL-urilor, dar nu numai, care veniseră în audiență pentru a-i transmite edilul că nu consideră normal să achite impozite pentru locuințele care nu le aparțin.

Despre nervii etalați în ședințele Consiliului Local, nu are rost să spunem foarte multe, pentru că au fost filmate. Cert este că i-a tratat de multe ori pe consilieri ca și cum aceștia i-ar fi fost doar niște subordonați leneși, când de fapt, obligația primarului este aceea de a pune în aplicare hotărârile aprobate în ședințe.

 

Deși nu excelează profesional, unii funcționari s-au făcut remarcați prin manifestări grosolane

 

Elanul cu care și-a expus calitatea de stăpân absolut i-a molipsit și pe cei care îi sunt cu adevărat subordonați, adică funcționarii din Primărie și celelalte servicii publice. Așa se face că nu de puține ori, angajații cu funcții de conducere sau de execuție au urlat la consilieri, s-au dat în spectacol, s-au purtat ca și cum s-ar fi aflat pe un stadion, nu într-o sală de ședințe. Prin intermediul recitalurilor lor, au cerut bani pentru protocol, și nu oricum, ci pe un ton vecin cu isteria, pentru salarii și alte cheltuieli care trebuiau prevăzute în momentul prezentării bugetului local în vederea aprobării.

Oricine lucrează în administrație știe că salariile trebuie prevăzute în buget la începutul anului pentru 12 luni, nu pentru 3, cum s-a procedat la Mangalia. Când banii s-au epuizat, au început țipetele funcționarilor că nu pot da salarii sau hrană pentru cantina socială, ori pentru alte lucruri urgente. De fapt, se preferau rectificările de buget în care pe lângă banii necesari pentru salarii și hrană, erau introduse la pachet și alte cheltuieli păguboase.

Să sperăm însă că astfel de practici nu vor fi permise și nici tolerate de noul Consiliu Local. Să sperăm că aleșii își vor cunoaște și respecta drepturile, astfel să nu mai fie umiliți și jigniți, și că nu vor mai permite funcționarilor, care doresc să dea bine în ochii șefului, să mai aibă comportamente grobiene.

În ședințele de Consiliu, intervențiile trebuie făcute organizat, cu acordul președintelui, nu haotic, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. În același timp, consilierii trebuie să apere drepturile cetățenilor care le prezintă problemele pe care le au ori abuzurile făcute de către unii funcționari. Care abuzuri? Neeliberarea avizelor, a autorizațiilor, sfidarea, tonul plictisit sau iritat al unor funcționari care se cred patroni, când de fapt, sunt plătiți de către contribuabili, și altele asemenea.

Lista lui Radu

Tocmai aceste atitudini sfidătoare au creat legende și zvonuri, împrăștiate prin oraș, potrivit cărora dacă actualul primar va mai câștiga un mandat, ar avea de gând să-i urechească pe cei care i s-au împotrivit. Se aude că nu vor scăpa de furia edilului agenții economici (probabil mai multe amenzi), locatarii barăcilor (probabil evacuați) și celorlalte cartiere nevoiașe, adversarii politici (probabil mai multe reclamații)  și în general cei care i-au făcut opoziție. Mai mult decât atât, anumite persoane din apropierea edilului s-ar fi lăudat prin oraș că dacă vor obține victoria ”vor intra cu buldozerul!”. Nu au precizat și unde vor intra cu buldozerul, dar suntem siguri că s-au referit la Parcul Ever Gren, un veșnic șantier în lucru…

Evident, acestea nu sunt decât artificii aruncate pentru a da puțină culoare și strălucire campaniei plină de restricții.

Este greu de crezut că, indiferent de rezultatul alegerilor, se va reinstala atmosfera de frică pe care o semănase un fost primar a cărui carieră de edil s-a încheiat după doar un mandat.

Oamenii știu că frica dezumanizează, îngenunchează și paralizează, tocmai de aceea nu va exista riscul de a cădea victime ale unui eventual asalt.

Mangalia nu mai trebuie să fie timorată, trebuie să lupte pentru binele ei, trebuie să-și apere drepturile, să nu-și piardă identitatea, evident, cu ajutorul oamenilor care doresc să se implice mai mult în viața comunității. În caz contrar, riscul de a fi dirijați de alții, va spori  incertitudinea viitorului.

2 thoughts on “Intimidarea și amenințarea, instrumentele folosite de primarul Radu pentru a stăpâni Mangalia

  1. Piticul a facut mutatie pe Mangalia la 200 de muncitori cazati la hotel Mera in Venus. Se lasa cu penale. Unii dintre ei au fost deja filmati cand spuneau ca sunt conditionati sa voteze cu Radu si PNL. Ii asteptam la vot.

  2. La fel s-a intamplat si cu turcul de la Venus care,spune el intr-o inregistrare, a adus 200 de oamenii si i-a platit sa voteze cu Radu.

Comments are closed.