27 aprilie 2024

Participarea Mangaliei la Târgul de Turism 2017 scoate din buzunarul cetățenilor 60.000 de lei!

Ședință de îndată, ieri, după-amiază, 11 ianuarie, la ora 16.00. Convocarea consilierilor s-a făcut cu doar o oră înainte de dezbateri, iar a reprezentanților mass-media a lipsit cu desăvârșire, motivația fiind aceea că în Primărie nimeni nu știe nimic!

 

Pe ordinea de zi s-au aflat câteva proiecte cum ar fi utlizarea excedentului bugetar pe 2016 în valoare de peste 500.000 de lei ce va fi folosit pentru salarii și alte cheltuieli curente.

De asemenea, s-a intenționat ca tarifele pentru ridicarea gunoaielor să fie majorate ca urmare a introducerii de către Guvernul României a taxei de mediu. Aceasta are o valoare de 80 de lei/tona de deșeu nepericulos. Consilierii au amânat, însă votarea acestui proiect, fiind constituită o comisie care să analizeze mai bine majorarea. Chir și așa, proiectul va trece în viitorul apropiat, iar efectul va fi creșterea tarifelor cu 2 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu 25 de lei pentru agenții economici.

La punctul Diverse s-a înălțat nerăbdător proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume de bani pentru participarea municipiului Mangalia la Târgul de Turism din Capitală programat pentru 16 – 19 februarie 2017 la Romexpo. Nerăbdător, pentru că aproape în fiecare an s-au iscat polemici și nemulțumiri lansate de Direcția de Turism din cadrul Primăriei Mangalia care s-a tot plâns că municipiul nu are un stand propriu și că promovarea zonelor turistice din sudul litoralului se face doar prin distribuirea din mână în mână a unor pliante informative. Este adevărat, alte zone turistice își atrag vizitatorii cu spectacole, show-uri, artiști de renume, cu pâine și sare ori degustări de vinuri și produse tradiționale românești. Numai că acele zone nu se bazează doar pe imagine, ci oferă în locurile pe care le promovează servicii turistice cu adevărat superioare. În schimb, noi, doar ne mândrim cu cele șase stațiuni, însă aspectul lor lasă, de mulți ani, de dorit. Buruienile înalte de 2 metri, praful, infrastructura la pământ, lipsa unor posibilități de distracție altele decât băile de soare,  toate duc în derizoriu un municipiu cu un potențial enorm pentru care alte zone ne invidiază.

 

Pretenții mari, realizări mici!

 

În fine, vom vedea cum se va contura sezonul estival 2017 și dacă va oferi noutăți turiștilor. Până atunci, ieri, consilierii au aprobat suma de 60.000 de lei pentru participarea la Târgul de Turism.

Suma a fost aprobată, luîndu-se în calcul banii  cheltuiți anterior, întrucât Direcția de Turism nu a venit cu temele pregătite, potrivit declarației consilierului local ALDE, Dragoș Bociog. ”Nu au venit cu un buget, nu au adus o fundamentare, ci ne-au înaintat trei rânduri. În schimb, se plâng în mass-media că nu li se aprobă bani să meargă la târguri”, a spus Dragoș Bociog.

Cu cei 60.000 de lei, se va închiria un stand de pezentare a ofertei turistice, se va plăti cazarea angajaților Direcției de Turism a Primăriei la hotel și, probabil, se va închega o modalitate mai atractivă de impulsionare a potențialilor vizitatori.

De altfel, ceea ce atrăgea atenția la edițiile anterioare cu privire la Târgul de Turism erau zecile de poze puse pe o rețea de socializare de către angajații Direcției de Turism a Primăriei Mangalia. Imaginile surprindeau veselia, bucuria, fericirea participării la târg, mai ales că statul plătește!