26 aprilie 2024

Zestrea Direcţiei de Cultură şi Sport: ruină, mucegai, multe „studii de fezabilitate“ şi angajaţi plătiţi să fie „utili prin primărie“

Noua Direcţie de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Mangalia va avea, în scurt timp, un director, în persoana lui Lucian Nichita, actual consilier local PNL şi angajat al Şantierului Daewoo Mangalia. Lucian Nichita va prelua, astfel, frâiele „Cenuşăreselor“ administraţiilor locale din ultimii ani, Cultura şi Sportul. Câteva grădini de vară pline de buruieni şi şerpi, un cinematograf care, în ciuda tuturor declaraţiilor sforăitoare şi a banilor aruncaţi pe studii de fezabilitate, urmează a fi dărâmat, alături de trei baze sportive – două în Mangalia şi una în Neptun – care au fost îngrijite aproape exclusiv din banii părinţilor micilor sportivi – aceasta este „zestrea“ pe care noul director va trebui să o gestioneze, aşa cum va putea mai bine.

Vorbim, desigur, strict despre imobilele Culturii şi Sportului, pentru că, nostalgicii, ar mai putea adăuga pe lista acestora şi evenimente pierdute definitiv de primărie, începând cu Gala Tânărului Actor „HOP!“, Festivalul „Callatis“, Simpozionul „Românii de Pretutindeni“, ori „Zile şi Nopţi de Literatură“…

La ultima şedinţă a Consiliului Local Mangalia, aleşii întrebau, mai mult pentru propriul amuzament, cu ce s-au ocupat amploaiaţii noii direcţii, din moment ce nu a avut loc niciun eveniment prin urbea noastră de ceva vreme. Senin, au primit răpunsul celor plătiţi de contribuabili, din taxele şi impozitele proaspăt umflate: „s-au făcut utili prin primărie, au ajutat alţi colegi…!?“ Adică, nu au stat degeaba, au mai urcat un etaj, l-au mai coborât, un fel de sport cultural al plimbatului unei hârtii imaginare într-o mapă la fel de … imaginară.

Până la punerea în practică a proiectelor manageriale ale viitorului director uns al primăriei, despre soarta Cinematografului „Pescăruş“ şi a terenurilor de sport ne-a dat câteva lămuriri viceprimarul urbei, Dragoş Angelescu. Acesta recunoaşte că bazele sportive, redirecţionate către noul Serviciu Cultură-Sport, sunt într-o stare jalnică: „Este vorba despre o situaţie gravă şi suntem conştienţi că avem de investit foarte mult. Pot spune că, atât timp cât ADPP Mangalia s-a ocupat de acestea, banii cheltuiţi nu s-au reflectat în acţiuni eficiente de gestionare a lor“, afirmă viceprimarul oraşului, care este convins că noua direcţie va face minuni în privinţa Sportului din urbe.

 

Odinioară simbol al vieţii artistice, Casa de Cultură colecţionează „studii de fezabilitate“

Casa de Cultură, simbol al Mangaliei prin unicitatea mozaicului exterior, dar şi pentru spectacolele ce aveau loc, înainte de Revoluţie, pe scena acum în prag de prăbuşire, a început să se destrame, cărămidă cu cărămidă. În urmă cu patru ani, cotidianul nostru prelua afirmaţiile edilului local, Cristian Radu, potrivit cărora Casa de Cultură ar fi urmat să fie reabilitată, dotată cu o sală de spactacole ultramodernă, cu „cafenea literară“ şi o bibliotecă pe măsura europeanului oraş de la malul mării.

Am reluat, cu obstinaţie, acest leitmotiv al Casei de Cultură modernizată, an de an, citând aceleaşi declaraţii, nădăjduind că, odată şi odată chiar vom rupe blestemul unui proiect lipsit de rezultate. Nu a fost să fie. Nu cu mult timp în urmă, la o ploaie zdravănă, pe scena Casei de Cultură a început să… plouă. Frig, mucegai, scaune rupte, o scenă lipită ici colo cu leucoplast, cărămizi jilave ce rânjesc la soare din spatele tencuielii exterioare căzute aproape cu totul, un tablou jalnic al unei clădiri care aşteaptă, răbdătoare, noi şi noi „studii de fezabilitate“ care să o îmbrace, poleit, în timp ce se prăbuşeşte încet, dar sigur…

 

Chiar credeaţi că veţi vedea, din nou, filme la „Pescăruş“…?

 Din păcate, după „bătălii“ purtate de primărie ani de zile, atât cu Consiliul Judeţean, cât şi cu RADEF, şi după elaborarea unor proiecte care mai de care mai elaborate, se pare că „Pescăruşul“ va fi răpus de buldozere: „După preluarea lui (în luna noiembrie 2015, când administraţia publică locală a afirmat, în prezenţa unei părţi a presei, că cinematograful-simbol al Mangaliei va renaşte din propria cenuşă, n.r.), alături de Grădina de Vară „Farul“, ne-am dat seama că este ceva mai puţin costisitor să demolăm cinematograful şi să construim o clădire nouă. În funcţie de alocaţiile bugetare, vom realiza un studiu de fezabilitate în urma căruia vom şti ce vom face după demolarea sa“, mai spune viceprimarul Dragoş Angelescu.

Potrivit bugetului local, aprobat în urmă cu câteva zile, anul acesta lucrări de investiţii nu vor mai avea loc decât în mică măsură, strict pentru o parte a utilităţilor din Dobrogea I. Restul, au afirmat consilierii locali în cadrul şedinţei de buget, vor fi numai studii de fezabilitate, evaluate, fiecare, la sume cuprinse între 20.000 de lei şi 90.000 de lei, adică o sumă aproximativă de 1,3 milioane de lei! Prin urmare, chiar dacă „Pescăruşul“ va fi ras de pe faţa pământului, mai mult ca sigur nu vor mai fi bani pentru demararea unor lucrări de construcţie a unei clădiri noi.