27 aprilie 2024

Grupul Fincantieri, piesa de puzzle lipsă din scenariul preluării Daewoo Mangalia?

În cursul zilei de mâine sunt programate AGA și CA-ul Șantierului Naval din Mangalia, ședințe în cadrul cărora se va tranșa preluarea pachetului majoritar scos la vânzare de DSME. Pe parcursul ultimelor luni s-au făcut nenumărate scenarii pe marginea preluării acestui pachet majoritar, printre acestea vehiculându-se cumpărarea sa de către Statul Român sau de către Damen Shipping Group.

Iată că, astăzi, s-a dat publicității prezența unui al treilea ofertant. Grupul italian Fincantieri, cel care controlează grupul norvegian Vard, a trimis, potrivit profit.ro, o ofertă de management operațional al Șantierului din Mangalia și, ulterior, de cumpărare a 49% din acțiunile acestuia. “În cazul în care Guvernul României ar fi interesat de o colaborare cu Fincantieri și de continuarea procesului de achiziționare a pachetului majoritar de acțiuni la DMHI de la Daewoo Shipbuilding &Marine Engineering, grupul Fincantieri este disponibil să devină partener industrial de referință al Mangaliei și să integreze Șantierul Mangalia în rețeaua de șantiere navale Fincantieri”, se arată în materialul de pe profit.ro.

Cert este că, cel puțin teoretic, mâine s-ar putea să aflăm, o dată pentru totdeauna, câștigătorul celor 51 de procente ale fostului Daewoo Mangalia Heavy Industries, spre liniștea miilor de familii din oraș, care trăiesc în incertitudine de aproape jumătate de an.