24 aprilie 2024

”În șantier cântă cucu, mult nu mai avem de lucru”, mesajul protestului de astăzi din fața Ministerului Economiei

Pe un frig cumplit, aproximativ 400 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia, membri sau nu ai Sindicatului Liber ”Navalistul”, au protestat în intervalul orar 12.30 – 14.30, în fața Ministerului Economiei.

”Înarmați” cu tobe, fluiere, vuvuzele și pancarte, oamenii au ignorat frigul și gheața de sub picioare pentru a-și striga disperarea.

Iată, câteva dintre mesajele scrise pe pancarte: ”Bâlbâiala voastră, e îngrijorarea noastră”, ”Vrem să muncim, nu să cerșim”, ”Salvați Șantierul, Salvați Mangalia”, ”Redați-ne speranța, altfel o căutăm în Franța”, ”Aș sta acasă, dar banca nu mă lasă”, ”Ne chinuie statul degeaba”, ”Arătați-ne că vă pasă”, ”În șantier cântă cucu, mult nu mai avem de lucru”, ”Veniți la noi fuguța să finalizăm bărcuța”, Nu vin ai voștri, pleacă ai noștri, noi rămânem… mai puțini!”

În timpul protestului, liderul sindicatului, Laurențiu Gobeajă a intrat în minister pentru a discuta cu ministrul Dănuț Andrușca. Scopul întrevederii l-a reprezentat prezentarea de către ministru a actelor oficiale care să ateste că această negociere-maraton cu olandezii de la Damen s-a finalizat, în sfârșit, cu succes, mai cu seamă după sincopa produsă la în decembrie anul trecut.

După aproximativ o oră, Laurențiu Gobeajă a ieșit optimist din instituție, oficialii prezentându-i rodul clar al acestor negocieri. Liderul a fost asigurat că nu vor exista concedieri – ar fi și culmea, în condițiile în care șantierul are sub 1.600 de angajați în prezent – și că se va respecta calendarul negocierilor privind sporurile și creșterile salariale programate pentru jumătatea lunii aprilie.

Urmează ședința AGA pe data de 30 martie când se va decide că statul nu-și va exercita dreptul de preemțiune, urmând ca Damen să cesioneze gratuit statului român cele 2 procente care-i vor asigura rolul de acționar majoritar cu 51%.

Manifestarea a fost atent supravegheată de un dispozitiv destul de mare de jandarmi. Protestul s-a desfășurat pașnic, neexistând niciun fel de incidente.