27 aprilie 2024

Atentat la viața locuitorilor din zona M.I. Dobrogeanu? Clădiri dezafectate, gata să se prăbușească

La începutul acestui an, printr-o decizie a Consiliului Județean Constanța, două imobile aflate într-o avansată stare de degradare, din Mangalia, erau preluate de la Consiliul Local. Consilierii județeni constatau, astfel, că imobilele – Baraca H și Grădinița pentru Romi din cartierul Barăci, nu au fost gestionate așa cum se cuvine de către administratorii lor. Baraca H, la fel ca surorile ei aflate în aceeași zonă a groazei, stătea să cadă pe familiile care se aciuaseră în interior, în timp ce grădinița socială, construită special, în 2007, pentru educarea copiilor de etnie romă, ajunsese o umbră fantomatică a vechii clădiri, niciodată utilizată în scopul pentru care fusese ridicată.

Cele două clădiri ar fi urmat ca, o dată preluate de Consiliul Județean, să fie transformate în Centru de zi și de recuperare (grădinița socială fiind trecută în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța) și în amenajarea a două case de tip familial (Baraca H).

Iată că, între timp, numărul mare de evacuări făcute de executorii judecătorești, precum și demolarea construcțiilor improvizate din zonă, au golit Baraca H. Aceasta a devenit, peste noapte, raiul hoților de fier vechi și de cărămizi. În câteva săptămâni, baraca aproape că a dispărut, în locul ei rămânând doar moloz, mizerie, câțiva pereți și coșuri de fum, gata să se prăbușească în capul copiilor, care se joacă, fără a ține cont de pericolul care îi pândește. Între timp, deși preluată de CJC, Grădinița continuă să se degradeze: imobilul nu mai are nici uși, nici ferestre, iar interiorul a devenit locul de joacă preferat a copiilor din zonă.

Pe această cale tragem un semnal de alarmă atât autorităților publice din Mangalia, care nu pot pretinde că nu cunosc problema, cât și responsabililor de la județ, văduviți de una dintre clădirile preluate de la Consiliul Local. UPDATE: Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța ne-au declarat că sunt, deja, în plin proces pentru obținerea tuturor avizelor în vederea demolării imobilului dezafectat, după care vor igieniza zona.