26 aprilie 2024

Insuportabila singurătate a actorului. Gala HOP!

Dacă vreți să intrați în atmosfera celor 4 zile de concurs de la Gala HOP, să suprindeți frânturi din trăirile și pasiunile actorilor tineri, să descoperiți rolul formator al oamenilor din jur care le îndrumă pașii, ceea ce-i frământă și cum se regăsesc în imensa și, uneori, necunoscuta lume a teatrului, vă recomandăm să urmăriți cele 47 de minute ale documentarului produs de Televiziunea Română prin Casa de Producție a TVR, INSUPORTABILA SINGURĂTATE A ACTORULUI.

Documentarul prezintă o serie de micro-portrete ale tinerilor actori aflați în concurs anul trecut, în exercițiul care aduce pe scenă variantele proprii de a trăi în SINGURĂTATE. Căci tema Galei HOP 2017 a fost: SINGURĂTATE – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P.Cehov.

Absolvenții școlilor de teatru au luat parte la o întâlnire cu propria ființă, la o confruntare cu propria singurătate de pe scenă. Ce a ieșit, cu vise și sfâșieri, cu iubiri și poezie, a devenit o joacă de-a Cehov, o joacă de-a noi înșine. Documentarul, care parafrazează tema concursului – „Insuportabila singurătate a actorului”, invită publicul să îi urmeze pe acești tineri la un joc pe scândură, pe acoperișuri și în sala de teatru, în căutarea răspunsurilor eterne.

Datele de difuzare a documentarului „Insuportabila singurătate a actorului”:

Duminică, 24 iunie, ora 14.30 pe TVR Moldova 

Duminică, 24 iunie, ora 18.00 pe TVR Internațional

 

Despre film, directorul artistic al Galei Tânărului Actor HOP, actorul și pedagogul Miklós Bács, spune: „Se apropie foarte mult de ceea ce mi-aș fi dorit de la Gala HOP: îi pune în evidență pe tinerii actori, cu bunele și relele lor; arată ca un adevărat laborator; redă spiritul de creație și muncă, nu festivismul; arată adâncimile și nu suprafața; mărturisește despre nedisimulata legătură dintre generațiile de artiști (momentul premierei!) și, nu în ultimul rând, pune întrebări despre această meserie și viitorul ei.”

*

Insuportabila singurătate a actorului. Gala HOP, Costinești 2017

Echipa TVR:

Realizator: Ada-Maria Ichim

Director imagine: Florin Miricioiu

Operatori imagine: Claudiu Petringenaru, Dan Gheorghe, Adrian Radu, Răzvan Chiriac, Dragoș Chițu și Gabriel Zidaru (din partea UNITER/RoEvents)

Sunet: Ionuț Popescu

Editori imagine: Marius Șerban, Cornel Tudorache, Vlad Nedelcu

Maestru sunet: Matei Caramitru

Organizator producție: Marius Flonta

Asistent producție: Nicoleta Brătescu

Producător: Diana Dumitru

Producător coordonator: Demeter András István

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

O producție TVR 2018.

Coproducător: UNITER