26 aprilie 2024

Damen Mangalia va avea peste 3.000 de angajați până în 2020!

În cursul zilei de astăzi, 23 iulie, a avut loc ceremonia de inaugurare a Șantierului Naval Damen Mangalia. La eveniment au fost prezenți Chris Groninger, directorul Damen Mangalia și Florin Spătaru, director Resurse Umane și Afaceri Corporatiste ale unității, alături de câteva sute de angajați.

Directorul Damen Mangalia, Chris Groninger, este, totodată, și Directorul General al Unității de Afaceri Cruise/Ro-Pax&Offshore, responsabil de activitatea mai multor companii ale Grupului Damen din întreaga Europă. Chris Groninger este direct implicat în activitatea Damen Galați, fiind manager de proiect pentru prima navă Damen construită în România, “The Granuaille”. Potrivit acestuia, unitatea de la Mangalia se va axa în principal pe trei piețe: nave de croazieră, nave tip ROPAX/RORO/Ferries și nave mari și structure offshore.

“Șantierul Naval Damen Mangalia a fost achiziționat”, spune Chirs Groninger, “cu scopul de a putea construi acele nave cu o lungime mai mare de 150 de metri și, în special, nave cu o lățime mai mare decât cele pe care le producem în prezent. Limitarea de lățime de 32 de metri de la Galați ne-a determinat să căutăm o nouă locație adecvată pentru acest tip de nave. Dacă privim în jur, astăzi, în lume, construcțiile navale se confruntă cu una dintre cele mai mari crize. În special, în Asia Pacific se închid șantiere zilnic. În acest moment, doar câteva nișe de piață se bucură de un portofoliu generos de comenzi. Printre acestea, navele mari de croazieră”, a adăugat Chris Groninger. Acesta a mai afirmat faptul că Damen Mangalia are mult de lucrat până să atingă gradul de ocupare al forței de muncă pe care l-a avut DMHI. Cu toate acestea, a mai spus directorul unității, este de așteptat ca, primele proiecte Damen să apară la începutul anului 2019, intenția conducerii fiind aceea de ridicare a gradului de ocupare a forței de muncă până la peste 3.000 de angajați, în 2020.

Chris Groninger este absolvent al Facultății de Arhitectură Navală din cadrul Universității Tehnologice din Delft. Are 45 de ani, este căsătorit și are doi copii de 1 și, respectiv 3 ani.

Florin Spătaru, fost director Resurse Umane și Afaceri Corporatiste la Damen Galați, va ocupa această funcție, prin delegare, la unitatea din Mangalia. Florin Spătaru este absolvent al Facultății de Arhitectură Navală, precum și al Facultății de Studii Economice, secția Contabilitate, din cadrul Universității Dunărea de Jos, Galați. Acesta spune că, în cei 13 ani de activitate managerială la Damen Galați a parcurs etapele transformării companiei gălățene dintr-un constructor tradițional de nave într-un lider recunoscut în sectorul offshore, militar sau din sectorul transportului de pasageri.

Istoria Damen Shipyards Group a început în 1927, când doi frați, Jan și Rien Damen, și-au deschis un șantier naval în Hardinxveld, pe malul râului Merwede din Olanda. În 1969 fiul lui Jan, Kommer Damen, a preluat afecerea familiei și a introdus un nou concept revoluționar, care a constituit semnul distinctiv al Damen de atunci și până azi: standardizarea în contrucțiile navale. Astăzi, Damen operează în peste 30 de șantiere navale de construcții și reparații, cu un număr de peste 10.000 de angajați în întreaga lume. Până în prezent, Damen a livrat mai mult de 6.000 de nave în peste 100 de țări. Damen livrează în mod curent până la 180 de nave nou construite anual, către o paletă largă de piețe maritime, incluzând offshore, dragaj, porturi și terminale, transport public, pescuit, apărare și securitate, super-yachturi.