S-au împlinit 10 ani de la reabilitarea celei mai vechi moschei din România!

Primăria Municipiului Mangalia a organizat ieri, 26 august, un spectacol aniversar dedicat comunitătii musulmane, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la reabilitarea Moscheii EsmaHan Sultan din localitate. Locașul de cult a găzduit, dimineață, o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor geamiei și a etnicilor musulmani trecuți în neființă de-a lungul timpului.

În cursul serii, în fața Casei de Cultură, au susținut recitaluri și momente artistice mai mulți soliști și ansambluri, printre care: Güneş, Can Su, Delikanlilar, Faik Ialcin. Invitatul special al manifestării artistice a fost Claudia Pavel (Cream), cunoscuta cânăreață născută în Mangalia.

Moscheea Esmahan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală a fost ctitorită de Esma-Han, fiica Sultanului Selim al-II-lea şi dată în folosinţă în anul 1525. Lăcașul de cult este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. În anul 2008, au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Prețul lucrărilor a fost de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București, care a decedat anul trecut.